prijava_e
Tekmovanja : 2017 : deklice 12 : dvojice
Reprezentanci do 14 in do 16 let odpotovali na kvalifikacije za zimsko EEP 2019 (Winter cups by Head)

bm, 31.01.2019

Danes so na prizorišča kvalifikacij zimskega ekipnega evropskega prvenstva v starostnih kategorijah do 14 in do 16 let odpotovale ekipe dečkov in deklic ter fantov in deklet. Kvalifikacijski turnirji bodo potekali od petka do nedelje, na zaključni turnir pa se uvrstita prvouvrščeni ekipi iz vsake kvalifikacijske skupine.

Ekipa deklic do 14 let bo v postavi Ela Nala Milić, Ana Lanišek in Ula Jamar pod vodstvom Marka Pora nastopila v češkem Rakovniku, kjer jih najprej čaka obračun z ekipo Švice.

Dečki bodo v postavi Žiga Švec, Matic Križnik in Tim Kušter nastopili v italijanskih Ronkah. Na turnirju jih vodi Rok Ferjan. Prvo tekmo bodo igrali z ekipo Avstrije.

Dekleta do 16 let so odpotovala v portugalsko Lousado. V slovenski ekipi so Petja Drame, Nika Strašek in Pia Marija Rebec. Ekipo vodi Uroš Potočnik. Prve nasprotnice naših deklet bodo Francozinje.

Fantje si bodo napredovanje na zaključni turnir poskušali priigrati v Budimpešti. Visoke slovenske ambicije, uvrstitev na zaključni turnir, bodo poskušali upravičiti Bor Artnak, Gal Emeršič Potočnik in Aljaž Jeran. Na madžarskem jih vodi Tomaž Berendijaš. Nasprotniki naših fantov, ki so postavljeni na mesto četrtih nosilcev, bodo v prvem krogu fantje iz Nemčije.

Več o nastopih naših mladinskih ekip in povezave do rezultatov najdete TUKAJ.

Tamara Zidanšek na WTA turnirju v Hua Hinu v drugi četrtfinale kariere

bm, 31.01.2019

Tamara Zidanšek je v dramatičnem zaključku tekme drugega kroga na WTA turnirju z nagradnim skladom 250.000 $ v tajskem Hua Hinu premagala ameriško kvalifikantko Jennifer Brady, trenutno 115. igralko lestvice WTA.

Bradyeva je po uspešno opravljenih kvalifikacijah v prvem krogu presenetila drugo nosilko, Francozinjo Caroline Garcia.

. V srečanju polnem preobratov, v katerem sta igralki igrali v valovih, je prvi niz po zaostanku z 1-3 Zidanškova dobila s 6-3. V drugem nizu je sledil drugi velik preobrat, saj je Bradyeva niz dobila s 6-0. V tretjem nizu ponovno dva preobrata. Zidanškova je povedla s 5-0, a je s petimi zaporednimi osvojenimi nizi Bradyeva izenačila na 5-5. O zmagovalki je tako odločala podaljšana igra tretjega niza, ki je imela povsem Hitchcockovski zaključek. Bradyeva je bila v prednosti 5-2 in 6-4 ter si že priigrala dve zaključni žogi. Tamara je izenačila na 6-6, nato pa si zapored priigrala pet meč žog in peto je na koncu tudi izkoristila ter niz in s tem srečanje dobila s 6-3 0-6 7-6(9). Srečanje je trajalo dve uri in dvajset minut.

Za Zidanškovo je to druga uvrstitev v četrtfinale v karieri, prvič je bila četrtfinalistka lani v Moskvi. Bradyeva ostaja pri eni uvrstitvi v četrtfinale.

Tamarina četrtfinalna nasprotnica bo 26-letna Švicarka Viktorija Golubić, 106. igralka lestvice WTA in Tamari Zidanšek se nasmiha drugi polfinale v karieri. TUKAJ.

Za nekatere naše igralce in igralke teden za hitro pozabo, v Antalyi še čakata na začetek turnirja Razboršek in Kočevar Dešman

bm, 31.01.2019

Kar nekaj naših igralcev in igralk bo želelo čimprej pozabiti ta teden, saj so na mednarodnih turnirjih nastope končali že po nastopih v kvalifikacijah ali uvodnih nastopih v glavnih žrebih.

Po Domnu Gostinčarju, Maticu Dimicu in Maticu Špecu je ta usoda doletela še Anjo Gal in Nastjo Kolar.

Kolarjeva (WTA 396, ITF 15) je izgubila v prvem krogu ITF turnirja v Indiji (25.000 $), kjer jo je s 7-6(4) 6-4 premagala Britanka Jodie Anna Burrage (WTA 436, ITF 193).

Zaradi slabega vremena pa se je zelo zavlekel programn turnirja v Antalyi, kjer je Anja Gal šele danes odigrala tekmo drugega kroga kvalifikacij in z 1-6 1-6 izgubila s 3. nosilko, Slovakinjo Natalio Vajdovo (ITF 410). V Antalyi na nastop v prvem krogu ITF turnirja še vedno čaka Nik Razboršek , medtem ko je Tom Kočevar Dešman nastop odpopvedal. Organizatorji tudi v četrtek niso uspeli izpeljati nobene tekme, tako da bo Nik predvidoma nastopil v petek, ko bo moral v primeru uspeha na igrišče dvakrat. TUKAJ.

Slovenska reprezentanca na pokal Fed v Bath močno oslabljena

bm, 30.01.2019

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo naslednji teden nastopila v pokalu Fed. V Bathu v Angliji jo čaka boj za obstanek v prvi evroafriški skupini, saj bo znova nastopila močno oslabljena. Andreja Klepač je nastop odpovedala zaradi poškodbe, Polona Hercog in Tamara Zidanšek pa sta dali prednost individualnemu razvoju.

Čeprav je kapetan Andrej Kraševec še sredi decembra govoril o visokih ciljih, celo kvalifikacijah za svetovno skupino pokala Fed, pa je januarska realnost precej drugačna. Polona Hercog je že pred časom napovedala, da jo igranje za slovensko reprezentanco ne zanima. Hitro se ji je pridružila 21-letna Tamara Zidanšek, po odprtem prvenstvu Avstralije pa je postalo jasno, da je Slovenija ostala še brez specialistke za igro dvojic Andreje Klepač, ki ima poškodovan komolec.

Za slovensko žensko reprezentanco ni nič neobičajnega, da ne nastopa v najmočnejši postavi. Več kot petnajst let je že od časov, ko je sta kapetana Mima Jaušovec in Boris Breskvar uspela na kup zbrati vso slovensko elito - Katarino Srebotnik, Majo Matevžič, Tino Pisnik in Tino Križan.

Slovenijo bodo tako letos zastopale Dalila Jakupovič, Kaja Juvan, Nina Potočnik in Nika Radišič. Večino bremena bosta nosili prvi dve, ki sta hkrati tudi v mislih kapetana Andreja Kraševca za igro dvojic. Jakupovičeva zaseda 82. med posameznicami in 51. v dvojicah, Juvanova pa je 171.

"Želim si, da v karieri kapetana vsaj enkrat zaigramo v popolni postavi. Res ne vem, kaj je treba narediti, da bi vse najboljše slovenske igralke nastopile skupaj. Letos je bil termin in kraj za Fed cup znan že sredi oktobra, ko igralke počasi začnejo razmišljati o novi sezoni, se pravi, da so imele vse dovolj časa, da bi to tekmovanje uvrstile v svoj koledar. Hkrati je letos Mednarodna teniška zveza zvišala denarne nagrade za nastope. Nenazadnje gre za en teden v letu, ni tako kot na primer v košarki, ko se fantje zberejo za dva meseca, pustijo na strani družine in kariero ter vse misli usmerijo v državno reprezentanco," je dejal kapetan Kraševec.

Žreb ni bil naklonjen Sloveniji, saj jo je uvrstil v skupino B skupaj z Veliko Britanijo, Madžarsko in Grčijo. Vse tri ekipe imajo po eno igralko, ki je višje od naše najbolje uvrščene. Johanna Konta je 39., Timea Babos 65. in Maria Sakkari 37.

Slovenija bo prvi dan v sredo, 6. februarja, igrala z Veliko Britanijo, nato jo čaka Madžarska in za konec skupinskega dela Grčija. V primeru ene zmage bi si najverjetneje zagotovila obstanek, ob treh porazih pa jo v soboto čaka še ena, odločilna partija.

Vir:STA TUKAJ.

Tamara Zidanšek potrjuje odlično formo na začetku sezone, Matic Špec in Anja Gal kvalifikacije začela z zmagama

bm, 29.01.2019

Začeli so se turnirji novega tedna. Nastope je odprl Matic Špec (ITF 652) na turnirju v Westonu (25.000 $) v ZDA, kjer je v prvem krogu kvalifikacij s 6-2 6-1 premagal Američana Tylerja Mercierja (ITF 981). Za preboj v glavni turnir bi moral zmagati še enkrat, a mu to ni uspelo. V finalu kvalifikacij je s 4-6 6-3 3-10 izgubil z Švedom Christianom Lindellom.

V Antalyi je na turnirju ITF WTT (15.000 $) nastopila Anja Gal (ITF 893). V prvem krogu kvalifikacij je s 6-4 6-4 izločila Belgijko Pauline Demel (ITF 1031). Tudi ona za uvrstitev v glavni turnir potrebuje še eno zmago. Organizatorjem nagaja slabo vreme, tako da kvalifikacije še niso končane.

V boj za točke WTA pa se je danes podala Tamara Zidanšek (WTA 78) na turnirju v Hua Hinu na Tajskem (250.000 $). Začela je izvrstno in potrdila, da njen tesen poraz v drugem krogu Avstralije s kasnejšo zmagovalko Naomi Osaka ni bil naključen in da je na začetku sezone v res dobri formi. Njena nasprotnica v prvem krogu je bila 66. igralka sveta, 25-letna Madžarka Timea Babos, ki je prišla iz Avstralije kot poraženka drugega kroga turnirja posameznic in finalistka turnirja ženskih dvojic. Timea Babos bo tudi prvo ime Madžarske v obračunu s Slovenijo na Pokalu Federacij prihodnji teden, če bo nastopila. Žal pa tam zagotovo ne bo Tamare, saj se tokrat ni odločila za nastop za izbrano slovensko vrsto. Vsekakor bo naši ekipi manjkala.

V današnji tekmi prvega kroga turnirja na Tajskem je Timeo Babos odpravila s 6-3 3-1 (predaja), potem ko ji je Madžarka po 49. minutah igre srečanje predala. V drugem krogu bo igrala z Američanko Jennifer Brady (WTA 125), ki je v prvem krogu presenetljivo izločila 2. nosilko, Francozinjo Caroline Garcia.

Na turnirjih ITF WTT bodo ta teden nastopili še Tom Kočevar Dešman in Nik Razboršek v Antalyi ter Nastja Kolar v Indiji.

Na mladinskem turnirju ITF 4. ranga v Švici je že nastopil Matic Dimic in v prvem krogu s 6-4 2-6 3-6 izgubil s švicarskim kvalifikantom Juliusom Kaufmannom.

Prav tako je že v uvodnem nastopu v kvalifikacijah turnirja ITF WTT v tunizijskem Monastiru (15.000 $) izgubil Domen Gostinčar. S 6-4 3-6 10-6 ga je premagal Nemec Valentin Guenther. TUKAJ.

Nik Jurjevčič in Tara Katarina Milić zmagovalca OP 18

bm, 28.01.2019

Končano je OP do 18 let v Ljubljani. Drugo odprto prvenstvo v tej sezoni je osvojil Ljubljančan Nik Jurjevčič (Šplus), ki je finale dobil brez boja, saj mu je klubski soigralec Lazar Miličević tekmo predal. V polfinalu je Jurjevčič s 6-2 6-2 premagal Dana Trošta Slapnika (Maja), Miličević je bil s 6-2 6-3 boljši od Klemna Tašnerja (Šentjur). Jurjevčič je na turnirjih Tenis Slovenije v karieri slavil petič, prvič v kategoriji do 18 let. Pred tem je vknjižil še eno zmago na OP do 16 let, še trikrat je bil najboljši na turnirjih do 14 let. Z Miličevićem bi se tokrat pomerila tretjič, a bosta na tretji obračun morala še počakati. V dosedanjih dveh odigranih tekmah sta zmagala vsak po enkrat.

Pri dekletih sta se za zmago potegovali Tara Katarina Milić (Tr-Kr) in Anali Kočevar (TK Medvode). Milićeva je v polfinalu s 6-2 6-3 premagala Pio Poglajen (AsLit), Kočevarjeva je bila s 6-0 6-4 boljša od Mie Kukovič (ŽtkMb). V finalnem obračunu je slavila Milićeva, ki je bila boljša s 6-2 6-1. To je bilo njuno sedmo medsebojno srečanje in peta zmaga za Milićevo, tretja zaporedna. Sicer pa je to za Taro Katarino drugi naslov na turnirjih Tenis Slovenije in prvi v kategoriji deklet do 18 let. Enega je osvojila še v kategoriji do 16 let, ko je bila septembra 2017 najboljša na OP v Rogaški Slatini. TUKAJ.

Mak Mikovič najboljši na OP 14A v Celju, Rok Kobblar na OP 14 B v Mengšu, Lija Mumlek zmagala v Velenju

bm, 28.01.2019

Zmagovalca A turnirjev na OP za dečke in deklice v starostni kategoriji do 14 let sta Mak Mikovič (Šplus) in Lija Mumlek (ŽTKMb).

Tretji nosilec A turnija dečkov Mak Mikovič je v finalu s 6-7(4) 6-3 6-4 premagal drugega nosilca Borisa Barjektarevića (Sl-Lj) in se zasluženo veselil prvega naslova na turnirjih Tenis Slovenije.

Pri deklicah je druga nosilka Lija Mumlek v finalu s 6-0 6-0 premagala klubsko soigralko Anamari Žnuderl. Tudi za Mumlekovo je to prvi naslov na turnirjih Tenis Slovenije, a le v kategoriji do 14 let. Mariborčanka je tri naslove namreč osvojila že v kategoriji do 12 let, v kateri je zaradi prehoda v višjo kategorijo z nastopanjem končala ob koncu lanske sezone.

V B turnirju dečkov sta se v finale uvrstila Nerej Benedičič Vidovič ( ŽtkMb) in Rok Koblar (TK Medvode). S 7-5 7-6(3) je finalni obračun dobil Rok Koblar.

TUKAJ.

Tamara Zidanšek ostaja prva Slovenka na lestvici WTA, Aljaž Bedene slej ko prej najboljši Slovenec na lestvici ATP

bm, 28.01.2019

OP Avstralije je premešalo uvrstitve igralcev in igralk na svetovnih teniških lestvicah. Dobili smo novo št. ena ženskega tenisa, Japonko Naomi Osaka, kateri sledi Petra Kvitova, pri moških na vrhu ostajata Novak Djoković in Rafael Nadal.

Slovenske teniške igralke so pridobile nekaj mest in so zdaj na lestvici uvrščene takole: Tamara Zidanšek - 74, Dalila Jakupović - 82, Polona Hercog - 89, Kaja Juvan - 171 (new best ranking), Nina Potočnik - 380, Nastja Kolar - 387, Pia Čuk - 523, Manca Pislak - 724 in Veronika Erjavec - 776.

Med moškimi ostaja na vrhu Aljaž Bedene - 65, sledijo pa Blaž Rola - 205, Blaž Kavčič - 215 in Nik Razboršek 599.

Za igralce in igralke, ki niso povsem na vrhu in tiste brez ATP in WTA točk pa je pomembna še ena lestvica in sicer lestica ITF World tennis toura. Ta za igralce in igralke določa prednost pri prijavah na turnirje takoj za igralci z ATP in WTA točkami, najboljšim pa prinaša tudi neposreden nastop v glavnih žrebih nekaterih turnirjev z manjšim nagradnim skladom.

Na tej lestvici so navišje uvrščene naslednje igralke in igralci: Nastja Kolar - 15, Pia Čuk - 76, Veronika Erjavec - 160, Nika Radišič - 172, Manca Pislak 198, Nina Potočnik - 314 in Kristina Novak - 395. Na lestvici najdemo med 890. in 2304. mestom še 10 slovenskih igralk.

Na moški lestvici je najvišje Nik Razboršek - 78, sledijo pa mu Tom Kočevar Dešman - 181, Mike Urbanija - 593 in Matic Špec - 652. Na lestvico je med 1000.in 3333. mestom uvrščenih še 13 slovenskih igralcev.

Na fotografiji najboljša igralka sveta Naomi Osaka in najboljša Slovenka Tamara Zidanšek. TUKAJ.

Končujeta se odprti prvenstvi do 18 in do 14 let

bm, 27.01.2019

V Ljubljani, Celju, Velenju in Mengšu se končujeta OP za fante in dekleta do 18 let ter za dečke in deklice do 14 let.

Na prvenstvu do 18 let so se pri fantih v polfinale uvrstili Dan Trošt Slapnik (Maja), ki je v četrtfinalu s 5-7 6-0 6-4 izločil prvega nosilca Aneja Levpuščka, Nik Jurjevčič (Šplus), ki je bil s 7-5 6-4 boljši od Luna Obrula, Lazar Miličević (Šplus), ki je s 6-4 5-7 6-3 premagala Davida Cepaka in Klemen Tašner (Šentjur), ki je s 7-5 6-1 premagal klubskega soigralca Tilna Kovača.

Pri dekletih so polfinalistke Tara Katarina Milić (Tr-Kr), v četrtfinalu je s 6-3 6-3 izločila Pio Marijo Rebec, Pia Poglajen (AsLit) v četrtfinalu je bila s 7-5 1-6 6-3 boljša od Hane Bečirovič Novak (ŽtkMb), Anali Kočevar (TkMed), ki je s 6-2 6-1 izločila Evo Muller Uhan in Mia Kukovič (ŽtkMb), ki je bila s 6-4 6-2 boljša od Eve Kalan.

Na A turnirju za dečke v Celju sta finalista Mak Mikovič (Šplus), ki je v polfinalu s 6-7(1) 6-2) 7-6(2) premagal prvega nosilca Marka Iztoka Lundra (Rafa) in Boris Barjaktarevič (Sl-Lj), ki je v drugem polfinalu s 6-4 2-6 6-2 izločil Nala Soka (Tc-Lj).

V B turnirju dečkov sta finalista Nerej Benedičič Vidovič (ŽtkMb) in Rok Koblar (TK Medvode).

Deklice igrajo v Velenju, v finale pa sta se uvrstili Anamari Žnuderl (ŽtkMb), ki je v polfinalu s 6-2 6-2 premagala Niko Završki (Šplus) ter Lia Mumlek (ŽtkMb), ki je bila v klubskem obračunu s 6-0 6-1 boljša od Pie Petelinšek. TUKAJ.

Ta konec tedna v Ljubljani, Celju, Velenju in Mengšu odprti prvenstvi do 18 in do 14 let

bm, 27.01.2019

Ta konec tedna se za nove točke lestvice TS, zadnje v tem točkovnem obdobju, borijo fantje in dekleta do 18 let, ki nastopajo v Ljubljani ter dečki in deklice do 14 let, ki igrajo v Celju, Velenju in Mengšu.

Na OP do 18 let za fante je prvi krog minil brez večjih presenečenj. Izpadel je sedmi nosilec Jaka Žakelj Protič, katerega je s 6-2 6-2 izločil Lazar Miličević, ostali nosilci pa so se uvrstili v drugi krog. Mesto prvopostavljenega tokrat pripada Aneju Levpuščku, petemu igralcu lestvice TS.

Pri dekletih prvi krog ni prinesel presenečenj. Vse igralke so zanesljivo napredovale. Na turnirju nastopa 28 igralk, tako da so bile štiri prvopostavljene igralke proste, ostale nosilke pa so se zanesljivo uvrstile naprej. Prva nosilka turnirja je trenutno 4. igralka lestvice do 18 let Noka Jurič.

Turnirji do 14 let potekajo v Celju, kjer je A turnir dečkov, v Mengšu je B turnir dečkov, deklice pa igrajo v Velenju. Dečki so v Celju odigrali tekme prvega in drugega kroga. V četrtfinale so se uvrstili Iztok Mark Lunder, prvi nosilec turnirja ter Gaber Niki Bole, Mak Mikovič, Jan Bukovec,Nal Sok, Benjamin Borlini, Brin Frelih Kozinc in Boris Barjaktarevič.

Deklice igrajo v Velenju, četrtfinalistke pa so Anamari Žnuderl, Nika Perič, Eva Šifrer, Nika Završki, Lara Flerin, Pia Petelinšek, Eva Cikajlo in Lija Mumlek.

Na fotografiji: četrtfinalisti B turnirja v Mengšu TUKAJ.

Na kvalifikacijah za ekipno evropsko teniško prvenstvo do 12 let dečki osvojili peto, deklice sedmo mesto

bm, 27.01.2019

Danes se bodo končale kvalifikacije za nastop na zimskem ekipnem evropskem prvenstvu teniških igralk in igralcev v starostni kategoriji do 12 let (Winter cups by Head).

Naši igralci in igralke ostajajo brez zaključnega turnirja, usodna pa je bila že prva izgubljena tekma obeh ekip. Dečki so bili sicer blizu, možnost boja za napredovanje jim je namreč odnesel odločilni tretji tie-break niz v igri dvojic, ki je zmago v obračunu s Švicarji prinesel slednjim. V nadaljevanju tekmovanja so nato naši dečki zanesljivo, s 3-0 premagali ekipo sesednje Hrvaške. Luka Albreht je s 6-1 6-1 premagal Noo Levaka, Matic Hribar s 6-4 3-6 6-3 Duja Markovino, dvojica Hribar-Retelj pa je bila s 3-6 6-4 13-11 boljša od Markovine in Stipetića.

Dečki so v boju za končno peto mesto na turnirju z 2-1 premagali ekipo Slovaške. Luka Albreht je s 7-5 6-1 premagal Filipa Draba, Marko Retelj je s 3-6 0-6 izgubil z Matejem Markovičem, Matic Hribar in Marko Retelj pa sta s 6-1 4-6 11-9 premagala Daniela Balascaka in Filipa Draba.

Vse rezultate naših dečkov najdete TUKAJ .

Deklice, nastopile so Nala Kovačič, Julija Bogatin in Zala Vnuk, so izgubile obe srečanji in so med sedmimi ekipami osvojile končno 7. mesto. V prvem srečanju so z 0-3 izgubile z ekipo Velike Britanije, v razigravanju pa so jih premagale še vrstnice iz Avstrije, ki so bile prav tako boljše s 3-0. Emily Lederer je s 7-6 (1) 6-0 premagala Zalo Vnuk, Sarah Messenlechner je bila s 6-0 6-4 boljša od Nale Kovačič, Kim Kuehbauer in Emily Lederer pa sta za konec s 6-2 6-3 premagali Julijo Bogatin in Zalo Vnuk.

Vse rezultate naših deklic najdete TUKAJ

TUKAJ.

Polona Hercog turnir v Franciji končala s predajo

bm, 27.01.2019

Polona Hercog je ta teden nastopila na ITF WTT turnirju v francoskem Andrezieux-Boutheonu. Na turnirju z nagradnim skladom 60.000 $ je bila prva nosilka, nastope pa je zaključila v polfinalu. Tu je srečanje, po 27 minutah igre in izgubljenem prvem nizu z 2-6, Slovakinji Rebecci Sramkovi predala.

TUKAJ.

Gale Emeršič Potočnik tokrat izgubil finale v Stavangerju, s sebastianom Dominkom osvojila turnir moških dvojic, Petja Drame zmagovalka turnirja ženskih dvojic

bm, 27.01.2019

Izvrstnih štirinajst dni je za našimi mladinci in mladinkami na dveh turnirjih Tennis Europe v starostni kategoriji do 16 let, ki sta se odvijala v Bergnu in Stavangerju na Norveškem.Gal Emeršič Potočnik je po zmagi na turnirju v Bergnu prejšnji teden tokrat v Stavangerju izgubil finalni obračun na poti do katerega je v polfinalu s 6-4 5-7 6-4 premagal Jana Dimitrijeviča . V finalu je moral premoč priznati drugemu nosilcu, grškemu vrstniku Evangelosu Kypriotisu. Ta je zmagal s 7-6(6) 6-0.

Dimitrijevič je v četrtfinalu s 6-4 6-3 izločil prvega nosilca, Italijana Niccola Ciavarella, Emeršič Potočnik pa je bil v četrtfinalu s 3-6 6-2 6-3 boljši od Nizozemca Daniela Verbeeka.

V četrtfinalu se je tokrat poslovila Petja Drame. S 7-6(4) 3-6 6-3 jo je premagala Italijanka Emma Pedretti .

Zmago na turnirju in s tem naslov med dvojicami sta vknjižila Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko. V finalu sta s 6-3 6-1 premagala Nizozemca Steffana Van Weldama in Daniela Verbeeka.

Še drugič v dveh tednih je slavila Petja Drame, ki je s soigralko Weroniko Szalek iz Poljske osvojila turnir dvojic. V finalu sta s 2-6 6-2 10-5 premagali Italijanki Ottavio Massetti in Emmo Pedretti.

Štirinajstdnevni izkupiček je tako več kot odličen. Med posamezniki en naslov, dve finali in dve polfinali pri fantih ter polfinale pri dekletih. Med dvojicami pa kar trije naslovi in dve polfinali.

Čestitke vsem in vodji odprave Branetu Glogovcu. TUKAJ.

Prijava ekip za ligaška tekmovanja Tenis Slovenije 2019

bm, 27.01.2019

Tenis Slovenija objavlja razpis za ligaška tekmovanja vseh kategorij v sezoni 2019.

Za potrebe priprave točnosti poletnega koledarja tekmovanj za leto 2019, vas prosimo, da do vključno 27. januarja 2019, prijavite izključno svoje klube/ekipe, s katerimi boste nastopali v ligaškem prvenstvu v letu 2019.

O datumu poimenskih prijav, te bodo letos potekale on.line preko aplikacije za prijave na turnirje, vas bomo obvestili pravočasno.

Obveščamo vas, da pripeta prijavnica omogoča samo prijavo ekipe in ne poimenskih prijav.

Rok za prijavo ekip za vsa ligaška tekmovanja, vključno z veteranskim, je 27. januar 2019 do 24. ure.

Pravilnik ligaških tekmovanj najdete TUKAJ

Prijavnico najdete TUKAJ.

V Kopru v soboto in nedeljo še drugi del Winter cupa, najmlajši tudi v Krškem in Ljubljani

bm, 26.01.2019

TK Koper tudi letos organizira t.i. Winter cup v različnih starostnih kategorijah, tokrat že šestič. Prvi del turnirja so odigrali prejšnji konec tedna, ta konec tedna pa nastopajo igralci in igralke v mini in midi tenis ter tenisu do 10 in 11 let, turnirjih do 13 in do 15 let ter na turnirju članov in članic. Turnirji ne štejejo za jakostne lestvice TS.

V soboto so bili najboljši: mini tenis dečki - Aleksej Mulej (Maja), mini tenis deklice - Nika Kožuh (Maja), midi tenis dečki - Aleks Vivoda (Hrvaška), midi tenis deklice - Anja Zornada (LukaKp), tenis do 10 let dečki - Lan Cargo (NGor) in tenis do 10 let deklice - Nea Jercog (Hrvaška).

V nedeljo so bili najboljši: tenis do 11 let deklice - Kaja Kadak (Maja), tenis do 11 let dečki - Aleksander Burmakin (Morje), tenis do 13 let deklice - Lara Perendija (N.Gorica), tenis do 13 let dečki - Tim Strel (N. Gorica), tenis do 15 let deklice - Romina Cossutta (Italija), tenis do 15 let dečki - Dmitry Suboch (Morje).

Skupaj se je turnirja v Kopru udeležilo 115 otrok iz štirih držav.

Še dva turnirja z lepo udeležbo najmlajših sta bila konec tedna. V Krškem je potekal turnir Brasil Open, v Ljubljani pa ljubljanski teniški satelit. TUKAJ.

Polona Hercog polfinalistka v Franciji, Nastja Kolar izgubila v ZDA

bm, 26.01.2019

Polona Hercog se je na ITF WTT turnirju v Franciji z nagradnim skladom 60.000 $ uvrstila v polfinale. Prva nosilka turnirja je v četrtfinalu s 6-2 4-6 6-4 premagala 28-letno domačinko Mirtyle Georges, 239. igralko lestvice WTA. V obračunmu za nastop v finalu bo Polonina nasprotnica 22-letna Slovakinja Rebecca Sramkova, 242. igralka sveta.

Na ženskem ITF WTT turnirju v Plantationu (25.000 $) je Nastja Kolar v prvem krogu s 6-2 6-3 premagala drugo nosilko, 21-letno Kanadčanko Francoise Abanda, 221. igralko lestvice WTA, v drugem pa nato presenetljivo izpadla. S 6-3 7-5 jo je premagala 21. letna Američanka Sophie Chang, 335. igralka lestvice WTA. Kolarjeva je v glavnem turnirju nastopila kot ena izmed petih igralk z rezerviranim statusom, ki jim ga je zagotovilo mesto med najboljšimi na lestvici ITF WTT. TUKAJ.

Začela sta se kvalifikacijska turnirja Winter cupa za dečke in deklice do 12 let; obe ekipi v uvodnem nastopu poraženi

bm, 25.01.2019

Začela sta se kvalifikacijska turnirja zimskega ekipnega evropskega prvenstva do 12 let poimenovanega Winter cups by Head.

Dečki v kvalifikacijski skupini A v postavi Luka Albreht, Matic Hribar in Marko Retelj pod vodstvom Daniela Šantla nastopajo v Ogulinu, njihovi konkurentje na turnirju pa so ekipe Hrvaške, Italije, Poljske, Srbije, Slovaške in Švice.

Naši dečki prvo tekmo igrajo z ekipo Švice. Po posamičnih obračunih je bil izid 1-1. Luka Albreht je z 1-6 7-5 6-1 premagal Juliana Thelerja, Marko Retelj je s 3-6 2-6 izgubil s Flynnom Richterjem. O zmagovalcu srečanja je odločala tekma dvojic. Matic Hribar in Marko Retelj sta s 6-7(0), 6-1 4-10 izgubila z Noahom Karma in Flynnom Richterjem.

.

Deklice v postavi Julija Bogatin, Nala Kovačič in Zala Vnuk pod vodstvom Marka Pora igrajo v avstrijskem Neudorflu. V kvalifikacijski skupini A so poleg Slovenije še ekipe Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Velike Britanije, Luksemburga in Švice.

Slovenke so prvo tekmo igrale z ekipo Velike Britanije in izgubile z 0-3. Mingge Xu je s 6-0 6-0 premagala Julijo Bogatin, Hephzibah Olueadare je bila s 6-2 6-0 boljša od Nale Kovačič, Kovačičeva in Vnukova pa sta nato izgubili srečanje dvojic z 2-6 3-6.

Obe naši ekipi sta tako že izgubili možnost za uvrstitev na zaključni turnir in se bosta v razigravanju borili za mesta med pet in osem. TUKAJ.

Gal Emeršič Potočnik, Petja Drame in Jan Dimitrijevič četrtfinalisti na TE 16 v Stavangerju, Alja Belinger in Miha Vetrih izpadla v Širokem Brijegu

bm, 24.01.2019

V Norveškem Stavangerju na turnirju Tennis Europe v starostni kategoriji do 16 let naši predstavniki še naprej igrajo odlično. V tretjem krogu so sicer ostali brez Sebastiana Dominka, ki je s 4-6 3-6 izgubil s 6. nosilcem Danielem Munighinijem, a so v četrtfinale z novimi zmagami napredovali Jan Dimitrijevič, Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame. Dimitrijevič je z 2-6 6-4 6-2 premagal osmega nosilca, Poljaka Michala Wlodarczyka, Emeršič Potočnik je s 6-4 6-3 izločil 14. nosilca, Italijana Mattea Covata, Drametova pa je bila s 6-4 6-4 boljša od 16. nosilke, Ukrajinke Veronike Poliakove.

V konkurenci dvojic sta Emeršič Potočnik in Dominko v polfinalu s 7-5 6-3 premagala prva nosilca, Italijana Nicola Ciavarello in Daneila Minighinija in se uvrstila v finale.

Na turnirju ITF 5. ranga v Širokem Brijegu v BiH, sta v drugem krogu posamične konkurence izpadla Miha Vetrih in Alja Belinger. Vetriha je s 6-2 6-2 premagal drugi nosilec, Hrvat Borna Devald, Belingerjevo je s 6-2 6-7(5) 7-6(2) premagala Italijanka Camilla Raggi. TUKAJ.

Živa Flakner na južnoameriško turnejo v ekipi ITF

bm, 24.01.2019

Živa Falkner bo še enkrat članica ekipe mladincev in mladink, ki bo tokrat pod okriljem ITF nastopila na južnoameriški turneji med 4. in 24. februarjem.

Vse stroške potovanj in nastanitve v času priprav in turneje krije ITF iz posebnega fonda (GSDF) - Grand Slam Development Fund, ki zagotavlja sredstva za pomoč mladim perspektivnim igralcem in igralkam iz vsega sveta.

ITF zagotavlja spremstvo izkušenih trenerjev. Tokrat bosta z igralkami in igralci bivša italijanska profesionalna igralka Antonella Serra Zanetti (60. igralka sveta) in Brazilski trener Leandro Afini.

Igralci in igralke povabljeni v ekipo ITF bodo od 28. januarja do 03. februarja na trening campu v Paragvaju, nato pa sledijo nastopi na turnirjih prvega ranga v Asuncionu (Paragvaj) in Cricumi (Brazilija) ter na turnirju A ranga v Porto Alegru (Brazilija).

Živa bo tako imela novo priložnost za izboljšanje uvrstitve na mladinski svetovni teniški lestvici ITF na kateri trenutno zaseda 176. mesto. TUKAJ.

Polona Hercog četrtfinalistka v Franciji, Nastja Kolar v drugem krogu v ZDA, Matic Špec, Anže Arh in Nika Radišič končali z nastopi

bm, 24.01.2019

Polona Hercog je z zmago začela in nadaljevala nastope na turnirju ITF WTT z nagradnim skladom 60.000 $ v francoskem Andrezieux-Boutheonu ter se uvrstila v četrtfinale. V prvem krogu je v uri in pol igre s 6-4 6-4 premagala 21-letno Romunko Eleno Gabrielo Ruse, 252. igralko lestvice WTA. Nasprotnici je trikrat odvzela servis, sama ga je izgubila enkrat, na koncu je bila v osvojenih točkah boljša s 74-57. V drugem krogu je s 6-3 6-3 odpravila 29-letno ameriško kvalifikantko Mario Sanchez,343. igralko lestvice WTA. V četrtfinalu se bo pomerila z 28-letno Francozinjo Myrtille Georges, 239. igralko sveta. To bo njuno prvo medsebojno srečanje.

Na turnirju v Palm Coastu (25.000 $) je po treh zmagah, dveh v kvalifikacijah in eni v glavnem turnirju, v drugem krogu izpadel Matic Špec. Potem, ko je v prvem krogu po nekaj manj kot dveh urah igre s 6-3 7-6(2) premagal Japonca Jupeia Yamasakija, je v drugem krogu z 2-6 4-6 izgubil s 23-letnim Američanom Paulom Oosterbaanom, 670. igralcem lestvice ATP.

Na ženskem ITF WTT turnirju v Plantationu (25.000 $) je Nastja Kolar v prvem krogu s 6-2 6-3 premagala drugo nosilko, 21-letno Kanadčanko Francoise Abanda, 221. igralko lestvice WTA.

Na moškem turnirju v Sharm El Sheikhu (15.000 $) je Anže Arh z 0-6 2-6 izgubil s petim nosilcem Chun Hsin Tsengom (ATP 463) iz Tajvana.

Z nastopi je v prvem krogu turnirja v Antalyi (15.000 $) končala tudi Nika Radišič. S 6-2 6-4 jo je premagala Japonka Mayuka Aikawa. TUKAJ.

Kaja Juvan ponovno med dobitniki donacije s strani ITF-a

bm, 23.01.2019

Tenis Slovenija je še drugo leto uspela s prijavo na razpis ITF, ki iz posebnega fonda (Grand Slam Development Fund) podeljuje donacije najbolj perspektivnim igralcem in igralkam.

Zahtevnim kriterijem med katerimi so starost, uvrstitev na lestvici in regionalna pripadnost, v prvi vrsti pa seveda igralčev potencial, je tudi letos zadostila Kaja Juvan, ki je tako prejela donacijo v višini 25.000 $. Nepovratna sredstva bo lahko porabila za kritje stroškov udeležbe na turnirjih.

V letu 2019 bo sredstva v skupnem znesku 650.000 $ prejelo 29 igralcev in igralk iz dvajsetih držav.

Na strani TS sta za izvedbo projekta skrbela Marko Mlakar in Marko Por. TUKAJ.

Miha Vetrih in Alja Belinger uspešna v Širokem Brijegu; Jan Dimitrijevič, Sebastian Dominko in Gal Emeršič Potočnik v Stavangerju

bm, 23.01.2019

Na mladinskem turnirju ITF 5. ranga v Širokem Brijegu sta se Miha Vetrih in Alja Belinger uvrstila v četrtfinale. Vetrih je v drugem krogu s 6-2 6-4 premagal Srba Dimitrija Zubaca, Belingerjeva je bila s 6-2 6-3 boljša od srbske kvalifikantke Laure Dukić.

V drugem krogu so izgubili Noka Jurič, Zala Ule in Aljaž Jeran.

Že prvi krog je bil na turnirju ITF 4. ranga v Pragi usoden za Jana Kupčiča. S 6-4 6-4 ga je premagal Francoz Anaury Raynel.

Zmagovalni pohod pa v Stavangerju nadaljujejo naši igralci na turnirju TE do 16 let. Jan Dimitrijevič je v drugem krogu s 6-0 6-2 premagal Romuna Christiana Teszarija, Gal Emeršič Potočnik je s 3-0 (predaja) izločil Norvežana Tidemana Micheleta, Sebastian Dominko pa s 6-1 6-4 Poljaka Adama Kuliga. Že včeraj se je v tretji krog uvrstila Petja Drame. V drugem krogu sta izgubila Jakob Rojs in Marsel Žnuderl.

Pri fantih sta se po zmagi v prvem krogu v nadaljevanju turnirja v polfinale brez boja uvrstila Dominko in Emeršič Potočnik. Polfinalistka med dvojicami je tudi Petja Drame. TUKAJ.

Naši reprezentančni ekipi do 12 let čaka konec tedna nastop na Winter cupu

bm, 23.01.2019

Naše mlade igralke in igralci v starostni kategoriji do 12 let, ki bodo zastopali Slovenijo na prvem izmed zimskih ekipnih turnirjev - Winter cupu do 12 let, so se konec tedna na nastop pripravljali v Kranju.

Kvalifikacijski turnirji, ki najboljše ekipe peljejo na zaključne turnije bodo potekali od 25. do 27. januarja na sedmih različnih prizoriščih.

Dečki bodo v kvalifikacijski skupini A v postavi Luka Albreht, Matic Hribar in Marko Retelj pod vodstvom Daniela Šantla nastopili v Ogulinu, njihovi mogoči nasprotniki pa so ekipe Hrvaške, Italije, Poljske, Srbije, Slovaške in Švice.

Deklice bodo v postavi Julija Bogatin, Nala Kovačič in Zala Vnuk pod vodstvom Marka Pora igrale v avstrijskem Neudorflu. V kvalifikacijski skupini A so poleg Slovenije še ekipe Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, Velike Britanije, Luksemburga in Švice.

Na zaključni turnir bosta odpotovali po dve ekipi iz vsake predtekmovalne skupine. TUKAJ.

Mladinke in mladinci dobro začele z nastopi v Širokem Brijegu, dober začetek tudi na TE 16 v Stavangerju

bm, 23.01.2019

Tudi ta teden je na mednarodnih turnirjih ITF in TE v igri nekaj naših mladih igralcev in igralk. Na turnirju 5. ranga v Širokem Brijegu je bil v kvalifikacijah uspešen Aljaž Jeran, ki se je uvrstil v glavni turnir. Z,agal je tudi v prvem krogu glavnega turnirja, kjer je s 6-1 6-1 premagal Belorua Danila Budova. V prvem krogu glavnega turnirja fantov je slavilMiha Vetrih. S 6-4 6-4 je premagal Turka Umita Cankusa. Nastopila so tudi že dekleta. Noka Jurič je s 6-3 6-2 premagala Srbkinjo Senko Deletić, Zala Ule je bila s 4-6 6-4 6-4 boljša od Hrvatice Ite Habeković, Alja Belinger pa s 6-0 4-6 6-4 od 5. nosilke, Hrvatice Marine Pavković.

Na turnirju ITF 4. ranga v Pragi je v prvem krogu kvalifikacij izgubil Tin Krstulovič, v glavnem turnirju je prijavljen Jan Kupčič.

Z zanimanjem pa tudi ta teden pričakujemo nastope naših šestnajstletnikov na Norveškem. Iz Bergna so se preselili v idiličen Stavanger, kjer nastopajo Jan Dimitrijevič, Sebastian Dominko, Gal Emeršič Potočnik, Jakob Rojs, Marsel Žnuderl in Petja Drame. Vsi fantje so napredovali v drugi krog. V prvem je Rojs s 5-7 7-5 6-2 premagal Norvežana Samuela Meyerja, Žnuderl je bil s 6-4 7-6(2) boljši od Kristofferja Dalbaka. Ostali fantje so bili v prvem krogu prosti. Med dekleti je bila Drametova v prvem krogu prosta, v drugem pa je s 6-0 6-0 premagala domačinko Iben Jensen in napredovala v tretji krog. TUKAJ.

Vabilo na turnir za otroke stare do 12 let, Brasil Open v Krškem

bm, 23.01.2019

TK Krško organizira teniški turnir za otroke stare do 12 let, Brasil Open. Turnir bo v Krškem 26.1.2019. Podrobnosti najdete TUKAJ.

Katarina Srebotnik in Andreja Klepač končali nastope v Avstraliji

bm, 22.01.2019

Na OA v Melbournu sta z nastopi končali še naši zadnji predstavnici. Katarina Srebotnik in Andreja Klepač sta se s svojima soigralkama na turnirju ženskih dvojic.poslovilio v četrtfinalu.

Katarina in Raquel Atawo iz ZDA sta v tretjem krogu po dveh urah in petih minutah igre s 6-2 3-6 6-3 premagali romunsko dvojico Irina Bara in Monica Niculescu, v četrtfinalu pa sta s 4-6 5-7 izgubili z Madžarko Timeo Babos in Francozinjo Kristino Mladenović, ki sta bili 2. nosilki turnirja.

V četrtfinalu sta se poslovili tudi Andreja in Maria Martinez Sanchez. S 6-4 6-4 sta ju izločili Čehinji Barbora Strycova in Marketa Vondrousova.

Že pred tem se je Srebotnikova s Frankom Škugorjem poslovila od konkurence mešanih dvojic. Že v uvodnem nastopu sta ju ugnala Španka Maria Martinez Sanchez in Britanec Neal Skupski, ki sta bila boljša s 6-3 6-3.

Klepačeva in Roger Vasselin sta v drugem krogu mešanih dvojic igrala z Avstralcema Patrickom Smithom in Astro Sharma, ki sta nastopila s posebnim povabilom in izgubila s 4-6 5-7.

TUKAJ.

Nov teden, novi nastopi naših igralcev in igralk na mednarodnih turnirjih; Anže Arh in Matic Špec skozi kvalifikacije

bm, 21.01.2019

Nov teden prinaša nove nastope naših igralcev in igralk na mednarodnih turnirjih. Ta teden turnirjev ATP in WTA še ni, saj bomo še ves teden spremljali nastope najboljših v Avstraliji, kjer sta četrtfinalistki med ženskimi dvojicami tudi Katarina Srebotnik in Andreja Klepač.

Na mednarodnih članskih turnirjih serije ITF WTT se po spremejenem urniku turnirjev zdaj turnirji odigrajo od ponedeljka do nedelje, vključno s kvalifikacijami, ki so na sporedu v ponedejek. To nastopajočim omogoča pravočasen prihod na naslednje turnirje. Na članskih turnirjih so tako danes v kvalifikacijah nastopili Tina Cvetkovič, Domen Gostinčar in Anže Arh, v glavni turnir pa je napredoval samo slednji.

Tina Cvetkovič je v Sharm El Sheikhu izgubila uvodno srečanje kvalifikacij. S 7-6(2) 6-3 jo je premagala Egipčanka Mayar Sherif. Domen Gostinčar je nastopil v Monastirju in po zmagi v prvem krogu z 2-6 6-1 10-7, v finalu kvalifikacij z 2-6 4-6 izgubil z Rusom Antonom Destyatnikom. Po novem sistemu se v kvalifikacijah tretji odločilni niz igra po sistemu match tie-breaka do 10.

Dve zmagi v kvalifikacijah turnirja v Sharm El Sheikhu pa je zabeležil Anže Arh. Z 2-6 6-1 10-7 je najprej premagal Avstrijca Bjorna Nareyko, v finalu kvalifikacij pa s 6-4 6-3 še Italijana Alessasndra Ingaraa.

V kvalifikacijah turnirja v Palm Coastu na Floridi (25.000 $) je uspešno nastopil Matic Špec. V prvem krogu je s 6-1 6-0 premagal Matera Albana iz ZDA, v drugem pa je s 6-2 6-3 premagal Argentinca Alana Kohena in se uvrstil v glavni turnir.

Od naših najvišje uvrščenih igralcev in igralk bo ta teden zaigrala Polona Hercog na turnirju v Andrezieux-Boutheonu v Franciji (60.000 $). Na turnirju je prva nosilka, v prvem krogu pa bo njena nasprotnica Romunka Elena Gabriela Ruse. TUKAJ.

Kristina Novak in Nick Cmager zmagovalca OP za člane in članice v Krškem

bm, 21.01.2019

Kristina Novak (Radom) je prepričljivo osvojila naslov med članicami, Nick Cmager (ŽTKMb) pa je zmagovalec turnirja članov na OP, ki je konec tedna potekalo v Krškem.

V sicer zelo skromni konkurenci članic, nastopilo je vsega osem igralk, je Novakova v finalu s 6-1 6-1 premagala Novogoričanko Aleo Bubek. Novakova je sicer v treh srečanjih nasprotnicam oddala vsega pet iger.

Bolj zanimivo je bilo v konkurenci članov, kjer se je turnirja udeležilo 39 igralcev. V polfinalu sta se v zgornji polovici žreba pomerila Lazar Miličević (Šplus), ki je s 6-3 6-3 premagal Gašparja Turkovića Žimbreka (ŽtkMb) in Pate Samuel (Pvald), ki je igral z Aljažem Radinskim (ŽtkMb). Radinski je prvi niz dobil s 6-2, drugega izgubil s 3-6, nato pa je srečanje predal. Polfinalni obračun je dobil Pate kateremu je Miličević tekmo sredi prvega niza predal.

V spodnji polovici žreba je Nick Cmager (ŽtkMb) s 6-2 7-6(3) premagal Marka Mesariča (AsLit), njegov polfinalni nasprotnik pa je bil Nik Jurjevčič (Šplus), ki je s 7-5 3-6 6-1 izločil Marka Novaka (Otočec). Nick Cmager je srečanje dobil z rezultatom 3-6 5-0, predaja Jurjevčič.

V finalu sta se tako pomerila Cmager in Pate. S 6-0 6-3 je zanesljivo slavil Mariborčan Nick Cmager.

Foto: T. Majer TUKAJ.

Šesti Luka Koper Winter cup bo zadnja tedna januarja

bm, 21.01.2019

Teniški klub Luka Koper tudi letos organizira 6. Luka Koper Winter Cup za vse starostne kategorije in to v dveh terminih. Prvi je na sporedu 19. in 20. januarja 2019, drugi pa 26. in 27. januarja 2019.

Kot ponavadi so za najboljše pripravljene tudi lepe nagrade in povabila na mednarodne turnirje do 12 in 14 let, ki bodo v letu 2019 v Kopru.Podrobnosti so v razpisu , dodatne informacije pa lahko dobite na 031-353-145 ali tk.koper@siol.net.

TK Luka Koper hkrati obvešča, da bo letos od 2. do 3. marca 2019 v Kopru na vrsti tudi turnir 1. Luka Koper Winter Cup Open do 10 let (za igralce in igralke letnika 2009, igra se z žogicami z zeleno piko). To je edini turnir v Sloveniji, kjer bosta zmagovalca prejela vabilo za glavni turnir na 24. Smrikva Bowlu, ki bo v juniju v Puli (Hrvaška). Število igralcev in igralk bo omejeno. Več podatkov najdete tukaj . TUKAJ.

Ta konec tedna člani in članice v Krškem, dvanajstletniki na turnirjih RR

bm, 20.01.2019

Člani in članice ta konec tedna preizkušajo novo hard court podlago na OP v Krškem. Na članskem turnirju nastopa 39 igralcev, na turnirju članic le osem igralk.

V petek so fantje opravili s kvalifikacijami. V glavni turnir so se uvrstili Filip Kaljevič, Patrik Stepanić, Miha Kastelec, Taj Dolenc, Tim Luka Trnovec in Luka Houška. Prvi nosilec glavnega turnirja je domačin Matic Sotler, ki se je z enim izgubljenim nizom uvrstil v drugi krog. Izpadla sta dva nosilca. Drugo postavljenega Jošta Plestenjaka je s 6-3 3-6 6-3 presenetil domači povabljenec Borut Žičkar, osmi nosilec Mark Svoljšak pa je moral premoč priznati srečnemu poražencu Gašparju Turkoviču Žimbreku. Ta je bil boljši s 6-2 6-4. Še en zelo zanimiv obračun sta odigrala Filip Kaljević in Bor Artnak. Kaljevič je bil boljši s 6-0 1-6 7-6(1).

Pri članicah je med osmimi prijavljenimi igralkami najvišje rangirana Barbara Beliš (SlGrad), 35. igralka lestvice TS, ki pa se ni uspela uvrstiti v polfinale. S 7-6(5) 6-4 jo je v četrtfinalu premagala Alea Bubek (N.Gor). Polfinalistke so še Milica Bratič, Lana Dragman in Kristina Novak.

Fantje so odigrali tekme drugega kroga. V četrtfinale so se uvrstili Lazar Milićevič, Gašpar Turkovič-Žimbrek, Aljaž Radinski, Samuel Pate, Nick Cmager, Mark Mesarič, Marko Novak in Nik Jurjevčič.

Znan je tudi že prvi polfinalist. To je Nik Jurjevčič (Šplus), ki je s 7-5 3-6 6-1 premagal Marka Novaka (Otočec). TUKAJ.

Koper je gostil igralke in igralce na tradicionalnem Winter cupu

bm, 19.01.2019

TK Koper tudi letos organizira t.i. Winter cup v različnih starostnih kategorijah, tokrat že šestič. Ta konec tedna so nastopali starejši v kategorijah od 12 do 16 let in igralci teniških šol do 13 in nad 13 let starosti. Prihodnji teden bo še turnir za najmlajše v kategorijah mini in midi tenis ter tenis do 10 in 11 let, turnirji do 13 in do 15 let ter turnir članov in članic. Turnirji ne štejejo za jakostne lestvice TS.

Zmagovalci sobotnih turnirjev so v starostni kategoriji do 14 let Špela Sedej (Maja) med deklicami in Benjamin Borilini (Tk Luka Koper) med dečki, v starostni kategoriji do 12 let pa je med deklicami zmagala Eva Šifrer (Medvode). Turnir teniških šol do 15 let je osvojil Aleksej Lukajič (Nova Gorica).

V nedeljo so bili v Kopru najboljši: dečki do 12 let - Luka Petrovič (Sl-Lj), fantje do 16 let - Robert Korelc (LukaKp), dekleta do 16 let - Tina Komac (Talos).

Na fotografiji so najboljši prvega dne tekmovanj.

Organizator zmagovalcem v nekaterih kategorijah namenja povabilo na močna turnirja TE do 12 in 14 let, ki ju že tradicionalno izvrstno organizirajo v Kopru. To velja tudi za turnirja do 11 in 13 let, ki bosta na sporedu prihodnji konec tedna.

Da so odlični organizatorji jim je pritrdil tudi Tennis Europe, ki je tako mednarodnemu turnirju do 12 let, ki šteje za evropsko teniško lestvico podelil najvišji, 1. rang, kar bo v Koper pripeljalo še več izvrstnih mladih igralcev. Marsikateri izmed tistih, ki so v preteklosti v Kopru že nastopili, danes igra pomembno vlogo tudi v starejših kategorijah na mednarodni ravni.

Organizator sprejema prijave za prihodnji konec tedna na tk.koper@siol.net in 031-353-145. TUKAJ.

Gal Emeršič Potočnik zmagovalec turnirja TE v Bergnu na Norveškem, Petja Drame najboljša v konkurenci dvojic

bm, 19.01.2019

Fantastičen teden je za našimi predstavniki na turnirju v Bergnu na Norveškem. Na turnirju Tennis Europe v starostni kategoriji do 16 let je na zmagovalno stopničko skočil Gal Emeršič Potočnik, na drugo pa se je povzpel njegov klubski soigralec iz ŽTK Maribor Sebastian Dominko. V slovenskem finalu in klubskem obračunu je slavil Emeršič Potočnik, ki je bil od Dominka boljši s 6-3 4-6 6-3.

Emeršič Potočnik je v polfinalu s 4-6 6-1 6-3 premagal četrtega nosilca, Nemca Jona Gitschela, Dominko pa je bil v izenačenem slovenskem obračunu s 3-6 6-2 6-3 boljši od Celjana Jana Dimitirijeviča.

Pri dekletih je Petja Drame v polfinalu morala premoč priznati Estonki Marieli Pluutus, ki je bila boljša s 6-4 2-6 6-3.

V konkurenci dvojic so vsi trije naši fantje izgubili v polfinalu. Emeršič Potočnik in Dominko sta s 7-5 6-7(5) 7-10 izgubila s Švedoma Viggom Grondahlom in Adrianom luddeckensom, Dimitrijevič je s soigralcem iz Romunije Christianom Teszarijem s 0-6 1-6 izgubil z Nemcema Jono Gitschelom in Juliusom Seifertom.

Pri dekletih je Petja Drame s soigralko iz Estonije Elizabeth Ilia osvojila turnir. V finalu sta s 6-3 6-2 premagali Ukrajinki Mariio Nikitash in Daryo Volkovo.

Na fotografiji izvrstna slovenska zasedba na Norveškem s trenerjem Branetom Glogovcem. TUKAJ.

Andreja Klepač in Katarina Srebotnik s soigralkama v tretji krog turnirja ženskih dvojic na AO, Klepačeva tudi v drugi krog mešanih dvojic

bm, 18.01.2019

Na OA v Melbournu sta se Andreja Klepač in njena soigralka Maria Jose Martinez Sanchez uvrstili v tretji krog. V drugem sta s 7-5 6-3 premagali Romunko Sorano Cirstea in Latvijko Jeleno Ostapenko. V tretjem krogu bosta igrali z Američankama Kaitlyn Christian in Asio Muhammad.

V drugem krogu sta bili uspešni tudi Katarina Srebotnik in Američanka Raquel Atawo. Njuni nasprotnici sta bili Rusinja Margarita Gasparyan in Avstralka Daria Gavrilova, Katarina in Raquel pa sta zmagali z rezultatom 6-2 6-4. Njuni naslednji nasprotnici bosta Romunki Irina Bara in Monica Niculescu.

Andreja Klepač in njen soigralec, Francoz Edouard Roger Vasselin sta z zmago začela nastope v konkurenci mešanih dvojic. V prvem krogu sta s 6-3 6-4 izločila osma nosilca Rusinjo Ekaterino Makarovo in Avstralca Artema Sitaka.

Katarina Srebotnik bo igrala v paru s Hrvatom Frankom Škugorjem. Prvi nastop ju čaka v nedeljo. TUKAJ.

Matic Križnik in Ula Jamar dvoranska državna prvaka do 14 let

bm, 18.01.2019

Na Odmev državnem prvenstvu do 14 let 2019 smo dobili državna prvaka. Pri dečkih je naslov osvojil Matic Križnik (Tk-CC), ki je v finalu s 6-0 6-4 premagal klubskega soigralca Tima Kuštra. Za Križnika je to drugi naslov državnega prvaka, prvega je osvojil leta 2017 v kategoriji do 12 let, ko je prav tako zmagal na zimskem državnem prvenstvu.

V finalu deklic sta se merili Ana Lanišek (Radomlje) in Ula Jamar (Tc-Lj). S 6-4 6-4 je slavila Jamarjeva, ki se je prvič v karieri vpisala na seznam državnih teniških prvakinj.

V konkurenci dvojic sta zanesljivo slavila finalista med posamezniki. Križnik in Kušter sta v finalu s 6-2 6-1 premagala Maka Mikovića (Šplus) in Žigo Šveca (Mu-So).

Med deklicami so se za naslov državnih prvakinj merile Eva Muller Uhan (Tc-Lj) in Ivona Ahčan (Tk-CC) ter Ula Jamar in Ana Lanišek. Drugopostavljeni par Muller Uhan - Ahčan je v finalu presenetil prvi nosilki in slavil s 6-4 6-4 ter si priigral naslov državnih prvakinj. TUKAJ.

Pia Lovrič izgubila v polfinalu turnirja ITF 1. ranga v Pragi, Nastja Kolar izgubila v drugem krogu turnirja ITFWTT na Karibih

bm, 18.01.2019

Pia Lovrič se je izkazala na mednarodnem turnirju ITF 1. ranga v Pragi, kjer je nastope končala v polfinalu.

V tretjem krogu je s 6-4 7-6(2) premagala Čehinjo Darjo Vidmanovo (ITF 284), v četrtfinalu pa je izločila tretjo nosilko, Avstrijko Sinjo Kraus, 96. igralko mladinske svetovne teniške lestvice. Lovričeva je zmagala s 7-5 6-4. V polfinalu je igrala z domačinko Kristyno Lavickovo (ITF 217) in izgubila z 1-6 3-6

Na turnirju ITF 4. ranga v Oberpullendorfu v Avstriji je v posamični konkurenci izpadel še zadnji slovenski predstavnik. Matica Dimica je v tretjem krogu s 6-4 6-7(5) 6-4 premagal Slovak Lukas Pokorny (858). V drugem krogu sta izgubila Tin Krstulovič in Jan Kupčič.

Preboj v četrtfinale tudi ni uspel naši edini predstavnici v tretjem krogu Tjaši Klevišar. S 6-1 6-7(0) 7-6(2) jo je premagala Romunka Francesca Andrea Feodorova (640).

V konkurenci dvojic sta v četrtfinalu izgubili Tara Katarina Milić in Tjaša Klevišar.

Na turnirju World Transition toura v Petit Bourgu na otoku Guadeloupe v Karibih (25.000 $) se je Nastja Kolar uvrstila v drugi krog. V prvem je s 6-1 6-2 premagala Francozinjo Audrey Moutama. V drugem krogu je nato morala premoč priznati Američanki Quinn Gleason (WTA 404). Kolarjeva je trenutno najvišje uvrščena Slovenka na lestvici WTT, kjer jo najdemo na 15. mestu, to pa ji že zagotavlja nastope na turnirjih z nagradnim skladom 25.000 $ in več, kjer se delijo točke za lestvico WTA. TUKAJ.

Slovenska teniška odprava se na turnirju TE 16 v Bergnu počuti kot doma in melje nasprotnike

bm, 17.01.2019

Izvrstno igrajo naši Gal Emeršič Potočnik, Sebastian Dominko, Jan Dimitrijevič in Petja Drame na turnirju TE v starostni kategoriji do 16 let v norveškem Bergnu. Vsi štirje so se namreč uvrstili v polfinale posamične konkurence.

Emeršič Potočnik, ki je prvi nosilec turnirja je v četrtfinalu z 2-6 6-1 7-5 premagal petega nosilca iz Poljske Maksa Grygolowicza in se bo v polfinalu pomeril s četrtim nosilcem, ki prihaja iz Nemčije, Jonom Gitschelom. V spodnji polovici bomo spremljali slovenski polfinalni obračun. Pomerila se bosta tretji nosilec Sebastian Dominko, ki je v četrtfinalu s 6-1 6-2 premagal deseto postavljenega Norvežana Henrika Villangerja in šesti nosilec Jan Dimitrijevič, ki je bil s 7-6(0) 6-1 boljši od Norvežana Baltazarja Wigerja Nordasa.

V konkurenci deklet še naprej zmaguje druga nosilka turnirja Petja Drame. V četrtfinalu je s 6-2 6-1 odpravila sedmo nosilko, Avstrijko Mio Liepert.

Tudi v konkurenci dvojic so s ev polfinale uvrstili trije fantje. Emeršič Potočnik in Dominko ter Dimitrijevič, ki igra v paru z Romunom Christianom Teszarijem.

Še korak pred fanti pa je v dvojicah Petja Drame, ki je že finalistka. V polfinalu sta s soigralko Elisabeth Ilia iz Estonije s 6-4 7-5 premagali Italijanki Ottavio Massetti in Emmo Pedretti. TUKAJ.

Matic Križnik, Tim Kušter, Ana Lanišek in Ula Jamar finalisti Odmev državnega prvenstva do 14 let

bm, 17.01.2019

Na Odmev državnem prvenstvu do 14 let, ki se odvija na igriščih TK Spin Medvode so imeli dečki in deklice danes dvojni spored. Najprej so odigrali četrtfinalne obračune, zatem pa še polfinalne.

Pri dečkih so se v polfinale uvrstili prvi nosilec Matic Križnik (TK-CC), ki je s 6-2 6-4 premagal nepostavljenega Nikija Polanca, tretji nosilec Jani Retelj (Otočec), ki je bil s 6-1 6-2 boljši od Borisa Barjaktareviča, četrti nosilec Žiga Švec (Mu-So), ki je s 7-6(4) 6-1 izločil šestega nosilca Jako Goloba in peti nosilec Tim Kušter (TK-CC), ki je bil s 6-3 6-3 boljši od drugega nosilca Jake Tomažina.

Pri deklicah je šesta nosilka Ivona Ahčan (Tk-CC) presenetila prvo postavljeno Evo Muller Uhan (Tc-Lj) in jo premagala s 7-6(4) 6-2. Na pragu še enega presenečenja je bila nepostavljena Ana Tara Praček, a je na koncu vendarle morala čestitati tretji nosilki Ani Lanišek (Radom), ki je po izgubljenem prvem nizu s 6-7(4) dobila naslednja dva s 6-4 6-1. Brez presenečenj je šlo v spodnji polovici žreba, kjer je Maša Viriant (Radom) s 6-0 6-1 premagala Lijo Mumlek, drugi nosilki Uli Jamar (Tc-Lj) pa je pri njenem vodstvu s 6-1 3-0 srečanje predala Ana Thaler.

Po popoldanskih polfinalnih obračunih smo dobili finaliste v obeh kategorijah. Pri dečkih se bosta za naslov državnega prvaka borila igralca TK Center Court Matic Križnik in Tim Kušter. Križnik je v polfinalu s 6-0 6-3 premagal Janija Retlja, Kušter je bil s podobnim izidom 6-3 6-0 boljši od Žige Šveca.

Pri deklicah sta finalistki Ana Lanišek in Ula Jamar. Laniškova je v polfinalu s 6-1 6-1 premgala Ivono Ahčan, Jamarjeva je bila s 6-3 7-5 boljša od Maše Viriant.

Zaključni obračuni bodo v petek, ko bosta ob 09.30 na vrsti finalni tekmi v posamični konkurenci, tema pa sledita polfinalna in finalna obračuna v konkurenci dvojic.

Nekaj fotografij današnjih obračunov si oglejte v fotogaleriji TUKAJ.

Tamara Zidanšek po odlični predstavi izgubila srečanje z Naomi Osaka, Katarina Srebotnik v drugi krog dvojic

bm, 17.01.2019

Tamara Zidanšek je s še eno odlično predstavo končala nastope na odprtem prvenstvu Avstralije. V drugem krogu je na trnih držala navijače četrte igralke sveta Naomi Osaka, saj je po izgubljenem prvem nizu v drugem z breakom povedla s 4-2, na koncu pa srečanje izgubila z 2-6 4-6. V tekmi, ki je trajala uro in pet minut je Zidanškova petkrat izgubila začetni udarec, nasprotnici ga je odvzela dvakrat. Dokaj izenačena statistika pove, da sta bili igralki zanesljivi v izmenjavah, pri čemer je Osaka dosegla sedemnajst, Tamara trinajst winnerjev, Japonka 23 in Zidanškova 26 neprisiljenih napak. Osaka je bila z 79 % izkoriščenih prvih servisov precej boljša v tem elementu od Zidanškove, ki je imela izkoristek 45 %, je pa naša igralka bolje izkoriščala drugi servis, kjer je bil njen izkoristek 52, Japonkin 47 %. Na koncu je vendarle pretehtala zaenkrat še večja kakovost nasprotnice, ki je najbolje zaigrala takrat, ko je bilo to najbolj potrebno, namreč pri zaostanku z 2-4 v drugem nizu. Tamari pa so se prav v pomembni deveti igri, ko je servirala za vodstvo s 5-4 prikradle tri neprisiljene napake in igro je izgubila brez dobljene točke. V deseti igri je nato na servis Osake z dvema forhand winnerjema povedla s 40-15, nato pa jo je nasprotnica z agresivno igro prisila v tri napake, ob doseženem asu pa je bilo vse skupaj dovolj, da je osvojila deseto igro in s tem niz in srečanje.

Tamara je na zadnjih dveh tekmah pokazala, da je igralka za velike dosežke in da bo v letošnji sezoni naskakovala uvrstitev med najboljših petdesdet igralk sveta, zagotovo pa jo nbomo v naslednjih letgih našli še precej višje.

Še drugo slovensko zmago v konkurenci dvojic je danes prispevala Katarina Srebotnik, ki je v prvem krogu v paru z Američanko Raquel Atawo s 6-1 6-3 premagala Američanki Amando Anisimovo in Danielle Collins. Poslovila pa se je Dalila Jakupović. V paru z Rusinjo Irino Kromachevo je v prvem krogu ženskih dvojic morala priznati premoč kazahstankama Zarini Diyas in Yuliji Putintsevi, ki sta slavili s 6:3 in 6:4. Že včeraj je med moškimi dvojicami izpadel Aljaž Bedene. Igral je v paru z Nemcem Maximilianom Martererjem. Uvodno srečanje sta s 5-7 7-5 3-6 izgubila s Poljakom Lukaszom Kubotom in Argentincem Horaciom Zeballosom.

Zaključne točke tekem, med njimi tudi točke za zmago Andreje Klepač in Katarine Srebotnik si lahko ogledate TUKAJ.

V Medvodah se nadaljuje Odmev državno prvenstvo do 14 let, danes tudi uradna otvoritev

bm, 16.01.2019

Na igriščih Teniškega kluba Medvode se nadaljuje Odmev državno prvenstvo v starostni kategoriji do 14 let. Danes je bila tudi uradna otvoritev, ki se sta se je udeležila direktor TS Gregor Krušič in član UO Marko Umberger.

Dečki so odigrali tekme drugega kroga, presenečenje pa je pripravil trinajsti igralec lestvice TS, nepostavljeni Niki Polanec, ki je izločil sedmega nosilca Iztoka Marka Lundra. Ostali nosilci tudi v drugem krogu niso imeli težav, oddali so le kašno igro več, kot v prvem krogu. V četrtfinale so se uvrstili še Matic Križnik, Jani Retelj, Boris Barjaktarevič, Jaka Golob, Žiga Švec, Tim Kušter in Jaka Tomažin.

Tekme drugega kroga so odigrale tudi deklice. Še enkrat je odlično nastopila Ana Tara Praček, ki je potem, ko je v prvem krogu izločila aktualno državno prvakinjo do 12 let Nalo Kovačič, v drugem s 6-4 6-1 premagala še peto nosilko Anamari Žnuderl. V četrtfinale so napredovale še Eva Muller Uhan, Ivona Ahčan, Ana Lanišek, Lija Mumlek, Maša Viriant, Ana Thaler in Ula Jamar.

V četrtek bomo na državnem prvenstvu dobili finaliste. Četrfinalni obračuni se začnejo ob 09. uri, sledila bodo še polfinala. TUKAJ.

Gal Emeršič Potočnik, Sebastian Dominko, Jan Dimitrijevič in Petja Drame četrtfinalisti v Bergnu

bm, 16.01.2019

Naši mladinci in mladinke so dobro začeli nastope na mednarodnih turnirjih ITF in TE. Na turnirju TE do 16 let v Bergnu na Norveškem so se v četrtfinale uvrstili Gal Emeršič Potočnik, v drugem krogu je s 6-3 6-1 premagal Nemca Froda Neumanna, v tretjem pa je bil boljši od Rusa Antona Samokisha, Sebastian Dominko, ki je v drugem krogu s 6-3 6-0 izločil Norvežana Alberta Hansena, v tretjem pa je bil s 6-4 6-0 boljši od Šveda Vigga Grondahla ter Jan Dimitrijevič, ki je v drugem krogu s 6-0 6-0 premagal Britanca Williama Geeja, v tretjem pa je bil s 6-4 6-1 boljši od Romuna Christiana Tsezarija.

Med deklicami se je v četrtfinale uvrstila Petja Drame. V drugem krogu je s 6-0 6-0 premagala Norvežanko Sunnivo Addland, v tretjem krogu je bila s 6-1 7-5 boljša od Italijanke Ottavie Massetti..

Na turnirju ITF prvega ranga v Pragi nastopata Pia Lovrič in Filip Jeff Planinšek. Lovričeva je 12. nosilka turnirja in je bila v prvem krogu prosta, v drugem pa je s 6-4 6-2 premagala Rusinjo Anno Lytnevo (316). Tudi Planinšek je nastop že opravil in v prvem krogu s 3-6 1-6 izgubil z 11. nosilcem, Nemcem Osmanom Torskim (ITF 124).

Na turnirju ITF 4. ranga v avstrijskem Oberpullendorfu sta zmagi zabeležili Alja Belinger, ki je v prvem krogu s 6-1 3-6 6-4 premagala Bolgarko Viktorio Velevo in Nika Strašek, ki je bila s 7-5 6-7(5) 6-2 boljša od Avstrijke Nine Plihal. Izpadla je Tara Katarina Milić. S 6-4 7-6(3) jo je premagala Avstrijka Nicole Mikulan. Tjaša Klevišar je bila v prvem krogu prosta, v drugem pa je s7-6(1) 6-4 premagala Avstrijko Laro Nedeljković. Pri fantih sta v prvem krogu izgubila Mark Andrejič Goljar in srečni poraženec Klemen Tašner. Andrejiča Goljarja je s 7-65(8) 6-2 premagal Avstrijec David Tomić, od Tašnerja, ki je v kvalifikacijah dosegel dve zmagi pa je bil s 6-1 6-3 boljši Avstrijec Tobias Smoliner. V prvem krogu so bili prosti enajsti nosilec Tin Krstulovič, četrti nosilec Jan Kupčič in dvanajsti nosilec Matic Dimic. V drugem krogu je Dimic s 6-2 6-4 premagal Avstrijca Leona Benedicta, Jan Kupčič pa je s 4-6 1-6 premagal Švicarja Maurusa Malgiaritto.

Na turnirju ITF 5. ranga v Širokem Brijegu je nastopil Aljaž Jeran in v prvem krogu s 6-3 3-6 2-6 izgubil s Konstantinom Zhzhenovim. Med dekleti je Zala Ule v prvem krogu z 0-6 6-3 6-2 premagala Italijanko Camillo Raggi, Noka Jurič pa je morala premoč priznati peti nosilki Marini Pavković iz Hrvaške, ki je bila boljša s 7-6(4) 6-2. V drugem krogu je izgubila tudi Zala. S 6-3 6-2 jo je premagala Hrvatica Klara Vukičević. TUKAJ.

Začelo se je Odmev DP do 14 let, zadnje v zimski sezoni

bm, 16.01.2019

Začelo se je še zadnje državno prvenstvo v zimski sezoni, Odmev - državno prvenstvo za dečke in deklice v starostni kategoriji do 14 let. V igri so vsi najboljši igralci in igralke v tej kategoriji, pogrešamo pa Elo Nalo Milić, ki se prvenstva ne udeležuje. Organizator prvenstva je TK Spin Medvode, tekme pa se igrajo tudi na igriščih TK Triglav Kranj. Sponzor prvenstva je Odmev.

Začeli so dečki, ki so že odigrali večino tekem prvega kroga, popoldne jih čakajo še nastopi v konkurenci dvojic. Uvodni nastopi niso prinesli presenečenj, vsi nosilci so se zanesljivo uvrstili v drugi krog.

Dečki so odigrali tudi tekme prvega kroga dvojic.

Prvenstvo so v torek z obračuni prvega kroga nadaljevale deklice. Tudi tu večjih presenečenj ni bilo, pokazala pa se je velika razlika med nosilkami in ostalimi igralkami. Izpadla je sicer Rina Grošelj, katero je s 6-4 3-6 6-1 premagala Lara Flerin, ostalih sedem nosilk je skupaj nasprotnicam oddalo vsega sedem iger. Zanimivejši obračuni se obetajo že v drugem krogu, ki bo na sporedu v sredo, ko bodo na dleu ponovno tudi dečki. TUKAJ.

Tamara Zidanšek Sloveniji prinesla prvo zmago na OA, Aljaž Bedene in Dalila Jakupović nista bila uspešna; Andreja Klepač v drugi krog turnirja dvojic

bm, 15.01.2019

Trenutna slovenska teniška številka ena pri dekletih Tamara Zidanšek je na OP Avstralije v Melbournu Sloveniji prinesla prvo zmago. V prvem krogu je s 7-5 6-3 premagala drugo avstralsko igralko, 24-letno Dario Gavrilovo, trenutno 41. igralko sveta. Srečanje v katerem je Tamara prikazala izvrsten tenis je trajalo uro in tričetrt, Tamara pa je ob zelo dobrem serviranju nasprotnici zabila skupaj 30 winnerjev in naredila samo 23 neprisiljenih napak. Gavrilova je dosegla 18 winnerjev in naredila 38 neprisiljenih napak. Kljub šestnajstim možnostim za break je Avstralka izkoristila samo dve, Tamara je izkoristila štiri od sedmih. Na koncu je bila v osvojenih točkah boljša s 83-74. Odločilen break je Tamara v prvem nizu dosegla v dvanajsti igri, v kateri je Gavrilovi odvzela servis, v drugem nizu pa je do odločilnega breaka prišla v četrti igri in to prednost je nato obdržala do konca. Tamara je tako dosegla prvo zmago v novi sezoni, Gavrilovi pa je prizadejala tretji zaporedni popraz v uvodnih nastopih letos. Tamaro čaka težko delo v drugem krogu, ko bo njena nasprotnica zmagovalka srečanja med četrto nosilko Japonko Naomi Osaka in Poljakinjo Magdo Linette.

Po pričakovanjih pa sta v prvem krogu izgubila Aljaž Bedene in Dalila Jakupović. Našega najboljšega igralca je s 6-4 6-1 6-4 premagal četrti igralec sveta, Nemec Aleksander Zverev. 29-letni Ljubljančan je v Avstraliji nastopil šestič in še šestič izgubil v uvodnem nastopu. Srečanje je trajalo uro in petinpetdeset minut, Zverev pa je bil precej uspešnejši pri začetnem udarcu. Aljažu je servis odvzel šestkrat, sam ga je izgubil dvakrat. Še posebej je šepal Aljažev drugi servis katerega izkoristek je bil samo 24 % (8-33). Zverev je v tekmi dosegel 35 winerjev, Aljaž 19, bolj izenačena pa sta bila v neprisiljenih napakah. Nemec jih je vknjižil 31, Aljaž 24. To je bil za Bedenta še tretji poraz v uvodnem nastopu v letošnji sezoni.

Brez zmage pa na OP Avstralije ostaja tudi Dalila Jakupović za katero je bil to prvi nastop v glavnem žrebu tega turnirja. S 6-3 6-0 jo je v vsega 53 minutah premagala 27. nosilka, Italijanka Camila Giorgi. Dalila je ob treh asih naredila kar sedem dvojnih napak, na svoj drugi servis pa je osvojila zgolj dve točki. V srečanju si je priigrala dve priložnosti za break, ki ju ni izkoristila. Italijanka je dosegla sedem asov, imela odličen izkoristek prvega in drugega servisa, ob dvanajstih winnerjih pa je naredila samo 14 neprisiljenih napak. V osvojenih točkah je bila na koncu boljša z 58-29. Dalilo zdaj čaka še nastop v konkurenci dvojic, kjer igra v paru z Rusinjo Irino Kromachevo.

Uspešno je nastope na prvenstvu začela Andreja Klepač. Z Mario Jose Martinez Sanchez sta v prvem krogu s 7-6(6) 6-2 premagali domači povabljenki Destanee Aiava in Naiktho Bains. TUKAJ.

Slovenska Fed cup ekipa dobila nasprotnice na turnirju v Bathu

bm, 14.01.2019

ITF je objavil žreb RR skupin v I. EA skupini Pokala Federacij, ki se bo odvijal v angleškem Bathu od 6. - 9. februarja.

Slovenke bodo v skupini z domačinkami Veliko Britanijo ter ekipama Grčije in Madžarske. Zmagovalka RR skupine se bo v boju za prvo mesto na turnirju, ki omoča nastop v play offu za napredovanje v II. svetovno skupino, pomerila z zmagovalko druge skupine, v kateri nastopajo ekipe Srbije, Gruzije, Turčije in Hrvaške.

V vsaki ekipi je nekaj odličnih igralk, tako da našo reprezentanco že v predtekmovalni skupini čaka izjemno težko delo, še posebej, ker za Slovenijo ne bosta nastopili Tamara Zidanšek in Polona Hercog.

Nesporni favorit skupine je Velika Britanija, ki bo nastopila v postavi Johanna Konta (38), Heather Watson (93), Katie Boutler (99) ter Harriet Dart in Katie Swan.

Za ekipo Grčije so prijavljene Maria Sakkari (41), Valentini Grammatikopoulou (173), Despina Papamichail (457) in Anna Arkadianou.

Barve Madžarske bodo branile Timea Babos (65), Fanni Stollar (124), Anna Bondar (270), Reca Luca Jani (305) in Dalma Galfi (325).

Kot je znano bodo za Slovenijo nastopile Dalila Jakupović, Kaja Juvan, Nina Potočnik in Andreja Klepač. Slovensko reprezentanco vodi Andrej Kraševec. TUKAJ.

Odličen tenis na turnirju dvojic BTC MEDOT 2019

, 14.01.2019

Tradicionalen turnir rekreativno veteranske organizacije Tenis Slovenije BTC Medot 2019 je v športnem centru Millenium v Ljubljani zbral več kot 60 igralk oziroma igralcev. Tekmovali pari so se pomerili v štirih kategorijah, treh moških in enotni ženski, ter vsi po vrsti dokazali, da je v nekoliko bolj zrelih letih moč igrati vrhunski tenis.

Ob podpori pokroviteljev so na račun prišli ne le zmagovalci, pač pa vsi, ki so bili v tekmovalnem delu, saj je del nagradnega sklada segel tudi do dvojic, ki se niso uvrstile v finale.

Glavna nagrada, skupaj s Kompasom jo je podelila Tenis Slovenija, je romala do Vere Pajenk in Evgenije Tarnavskaye, ki sta zmagali v sila izenačeni ženski konkurenci. Vera in Evgenija si bosta lahko ogledali teniški turnir za grand slam v Parizu (enodnevni vstopnici ter letalski karti), ki bo trajal od 26. maja do 9. junija 2019. Dami sta si to zaslužili na igrišču ter imeli več sreče od preostalih zmagovalcev kategorij. Pri dekletih sta drugo mesto osvojili Vesna Štrozak in Marjana Baloh.

V najmlajši moški kategoriji sta zmago slavila Filip Bator in Denis Pečečnik, ki sta v finalu porazila Marka Škrjanca in Klemena Kadivnika.

V srednji moški kategoriji sta bila v finalu od Iva Bubnjiča in Jožeta Gorenca boljša Nejc Kržan in Sandi Petkovšek.

Še drugič zapored pa sta v Milleniumu prvaka najbolj izkušene kategorije postala Sašo Svoljšak in Sašo Štiftar, ki sta v finalu pokazala več zbranosti kot Marjan Žižek in Dragan Veselič.

Dobra energija in veliko število tekmovalcev je odličen obet za marčevsko državno prvenstvo RVO dvojice.

Tekst: Tea Starc, foto: Vid Ponkvar - fotografije najdete v fotogaleriji TUKAJ.

Polona Hercog brez možnosti proti Angeliqe Kerber

bm, 14.01.2019

Začeli so se obračuni glavnega žreba na OP Avstralije v Melbournu. Slovenski predstavniki imajo že v prvem krogu zelo zahteven žreb in prva je to izkusila najizkušenejša med našimi dekleti Polona Hercog. Druga igralka sveta in druga nosilka Angelique Kerber je za zmago s 6-2 6-2 potrebovala uro in dvanajst minut, porazu pa je botroval tudi slab izkoristek drugega servisa in veliko število neprisiljenih napak naše igralke. Kerberjeva je Hercogovi odzela servis štirikrat iz potih poskusov, Polona je imela štiri priložnosti za break, a ni izkoristila nobene. Kljub štiriindvajsetim winnerjem Hercogove v primerjavi z le osmini Kerberjeve je bilo napak Hercogove v igri preveč za boljši izid. Naredila je 41 neprisiljenih napak, Kerberjeva le 15. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 67-47 v korist Nemke, ki je bila boljša v daljših izmenjavah.

Danes bodo na igrišče stopili še preostali naši predstavniki. V Rod Laver Areni bo v tretjem dvoboju dneva nastopil Aljaž Bedene, ki se bo meril s 4. nosilcem Alexandrom Zverevim.

Na drugem največjem prizorišču v Melbourn parku, v Areni Margaret Court, bo nastopila Tamara Zidanšek. V drugem dvoboju dneva se bo pomerila s 24-letno domačinko Dario Gavrilovo, 34. igralko lestvice WTA. Tamara ima med našimi predstavniki predvidoma največ možnosti za napredovanje, čeprav tudi ostalih dveh ne smemo vnaprej odpisati.

Tretji slovenski nastop drugega dne bo pripadel Dalili Jakupović, ki se bo v tretjem obračunu dnevnega sporeda na igrišču št. 7 pomerila s 27-letno Italijanko Camilo Giorgi, ki trenutno zaseda 27. mesto na lestvici WTA. TUKAJ.

V Ljubljani in Litiji so ta konec tedna nastopali najmlajši

bm, 13.01.2019

Na igriščih TA Breskvar v Ljubljani in TK As v Litiji je ta konec tedna potekal turnir za najmlajše v starostni kategoriji 8-11 let. V vseh kategorijah je bilo prijavljenih 130 igralcev in igralk. Ti so v soboto nastopili v tenisu do 11 let in v MIDI tenisu, v nedeljo pa še v mini tenisu in tenisu do 10 let.

Starejše je v soboto gostila TA Breskvar, zanesljiv zmagovalec turnirja dečkov do 11 let pa je bil domačin Svit Suljić (TABre), ki je v finalu s 6-0 premagal Patrika Semeniča (Gibi). Turnir deklic do 11 let je osvojila Ana Stojneva (MaxLj), ki je bila v finalu s 6-3 boljša od Emme Hrnčič (Bobi). V nedeljo bo še turnir v mini tenisu.

TK AS Litija je gostil dečke in deklice v MIDI tenisu. Vse nastopajoče je pogostil sponzor turnirja, Don don d.o.o., ki je poskrbil za izvrstne krofe. V konkurenci dečkov je turnir v MIDI tenisu osvojil Peter Škundrič (ŽtkMb), ki je bil v finalu z 2-0 boljši od Marka Škundriča (ŽtkMb). Pri deklicah zmagoviti niz na turnirjih v MIDI tenisu nadaljuje Veritsa Yaneva iz Brežic. Tokrat je v finalu z 2-0 premagala Uno Grubešić (TK Krško).
br> V nedeljo so v Ljubljani nastopali igralci in igralke v mini tenisu. Pri deklicah je slavila Nika Kožuh (Maja), ki je v finalu z 2-0 premagala Saro Kovačevič (Maja). Pri dečkih je zmagal Mark Škundrič (ŽtkMb), ki je bil v finalu z 2-1 boljši od Lukasa Šušteriča (Brežice).

Dečki in deklice do 10 let so nastopali v Litiji. Pri deklicah je zmagala Veritsa Yaneva (Brežice). V finalu je s 6-1 premagala Tajo Juvan (AsLit). Pri dečkih je bil najboljši Martin Kolarič (Pvald). V finalu je s 6-1 premagal Petra Škundriča (ŽtkMb).

Več o nastopih najmlajših s fotografijami najdete TUKAJ.

Miha Vetrih polfinalist v Beogradu, Pia Lovrič in Živa Falkner zmagovalki turnirja dvojic v Bratislavi

bm, 12.01.2019

Izvrstno je ta teden na mladinskem ITF turnirju 4. ranga v Beogradu nastopil Slovenjgradčan Miha Vetrih. Trem zmagam v kvalifikacijah je dodal še tri zmage v glavnem turnirju in se uvrstil v polfinale.

V četrtfinalu je s 6-3 6-7(3) 6-2 premagal Hrvata Borno Devalda, 569. igralca lestvice ITF in se je v polfinalu nato pomeril s srbskim kvalifikantom Vanjo Dobrnjaćem, ki je v četrtfinalu izločil prvega nosilca iz Kanade Luko Vukovića. Dobrnjać je bil tokrat premočan tudi za Vetriha. Zmagal je z rezultatom 6-2 6-1.

ITF turnir dvojic 2. ranga v Bratislavi sta osvojili naši igralki Živa Falkner in Pia Lovrič. Bili sta četrti nosilki turnirja, na poti do zmage pa sta v polfinalu s 6-2 6-4 izločili tudi prvi nosilki Čehinjo Kristyno Lavickovo in Slovakinjo Nino Stankovsko. V finalu sta s 6-1 6-3 premagali Poljakinjo Aleksandro Julio Jelen in Čehinjo Marketo Panackovo. TUKAJ.

Prihodnji teden bomo dobili še državne prvake v starostni kategoriji do 14 let

bm, 11.01.2019

Prihodnji teden bomo dobili še zadnje državne prvake v zimski sezoni 2019. To bodo dečki in deklice v starostni kategoriji do 14 let. Prevenstvo družno organizirata TK Medvode in TK Triglav Kranj, organizator je TK Medvode.

V obeh kategorijah so prijavljeni vsi najboljši igralci in igralke lestvice TS. Pri dečkih je prvi nosilec Matic Križnik, pri deklicah Eva Muller Uhan.

Prvenstvo se je začelo s kvalifikacijskimi obračuni dečkov. V glavni turnir so se skozi močne kvalifikacije prebili Jaka Peterlin, Max Stollecker, Mark Bernard, Brin Frelih-Kozinc, Matic Hribar, Lukas Marjanovič, Benjamin Borlini in Nikolas Car.

V nedeljo so kvalifikacijske obračune odigrale še deklice. V glavni turnir so se uvrstile Lea Mrvar, Anja Hvalec, Nina Mašovič, Zala Kacjan, Isabela Ogris, Tita-Veronica Jurak, Sara Radikovič in Eva Cikajlo.

Glavni turnir se začne v ponedeljek, ko bodo nastopili dečki. TUKAJ.

Državna prvaka v starostni kategoriji do 12 let sta Marko Retelj in Nala Kovačič

bm, 11.01.2019

V Ljubljani se je na igriščih TK Šport plus končalo letošnje zimsko državno prvenstvo v starostni kategoriji do 12 let. Naslova državnih pravkov sta osvojila Marko Retelj (Otočec) in Nala Kovačič (ŽtkMb).

Marko Retelj, drugi igralec lestvice TS v tej starostni kategoriji je v finalu s 6-2 4-6 7-5 premagal četrtega nosilca Luko Albrehta (TK-CC) in se prvič v karieri veselil naslova državnega prvaka.

Pri deklicah je slavila prva nosilka in prva igralka Slovenije v tej starostni kategoriji, Nala Kovačič. V finalu je s 6-2 7-5 premagala četrto nosilko Evo Cikajlo (Radom). Pokale in priznanja sta najboljšim podelila podpredsednik TS Miran Kraševec in direktor TS Gregor Krušič.

Na fotografiji finalistke konkurence dvojic TUKAJ.

Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame državna prvaka v starostni kategoriji do 16 let

bm, 11.01.2019

Na igriščih ŽTK Maribor se je končalo dvoransko državno prvenstvo 2019 v starostni kategoriji do 16 let. Oba naslova sta ostala doma, državna prvaka pa sta postala Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame.

Gal Emeršič Potočnik (ŽtkMb) se po slabši sezoni 2018 vrača na vrh med igralci do 16 let, v mlajših kategorijah pa je bil že finalist državnega prvenstva do 12 let ter dvoranski in poletni državni prvak do 14 let. V finalu je s 6-3 7-5 premagal leto dni mlajšega Bora Artnaka (AsLit), ki je že letos, v prvi sezoni nastopanja v tej konkurenci, med najresnejšimi kandidati za najvišja mesta na lestvici do 16 let. Trenutno sicer na lestvici zaseda osmo mesto.

Med dekleti smo spremljali popoln uspeh domnačink. V finalu sta se pomerili članici domačega kluba ŽTK Nika Strašek in leto dni mlajša Petja Drame. Boljša je bila Drametova, trenutno deveta igralka lestvice TS do 16 let, ki je finalni obračun dobila s 6-4 6-1 in tudi ona napovedala boj za vrh lestvice že v letošnji sezoni.

Popoln uspeh Mariborčanov na državnem prvenstvu sta z naslovom v konkurenci dvojic osvojila Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko (ŽtkMb). V finalu sta s 7-5 6-1 premagala še dva Maja Premzla (ŽtkMb) in Aljaža Kirbiša (Radom). TUKAJ.

Težek žreb za našega igralca in igralke v uvodnem krogu OP Avstralije

bm, 10.01.2019

Objavljen je bil žreb glavnega turnirja na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Slovenski predstavniki v posamični konkurenci, letos so to Aljaž Bedene, Tamara Zidanšek, Daliula Jakupović in Polona Hercog, so dobili zahtevne nasprotnike, tako da bo vsaka morebitna zmaga lep uspeh in odmeven rezultat.

Nasprotnik Aljaža Bedeneta bo Nemec, 4. igralec sveta Alexander Zverev.

Tamara Zidanšek se bo pomerila s 34. igralko sveta, 24-letno domačinko Dario Gavrilovo. Ta se sicer na uvodnih turnirjih sezone ni izkazala, saj je v Brisbanu in Sydneyu izpadla v prvem krogu.

Dalila Jakupović bo igrala s 27. igralko sveta, 27-letno Italijanko Camilo Giorgi, ki je nastopila v Sydneyu in v drugem krogu izgubila z Angelique Kerber

In prav slednja bo prva nasprotnica naše Polone Hercog. Kerberjeva je trenutno druga igralka sveta, v Sydneyu se je ta teden poslovila v četrtfinalu, kjer jo je izločila Petra Kvitova.

Na fotografiji del številne slovenske odprave na OP Avstralije TUKAJ.

Gal Emeršič Potočnik in Bor Artnak finalista DP 16, pri dekletih finalistki Petja Drame in Nika Strašek

bm, 10.01.2019

Na igriščih ŽTK Maribor se končuje državno prvenstvo v starostni kategoriji do 16 let.

Pri fantih sta finalista peti nosilec, domačin Gal Emeršič Potočnik (ŽtkMb) in osmi nosilec Bor Artnak (AsLit). Oba nekoliko presenetljivo, čeprav je Artnak na zadnjih turnirjih kazal izjemno pripravljenost in z odlično igro napovedal boj za najvišja mesta. Večje presenečenje je uvrstitev v finale Emeršiča Potočnika. Slednji je imel namreč v lanski sezoni kar nekaj težav s poškodbami in na turnirjih ni veliko nastopal, a očitno se je na prvenstvo odlično pripravil. V polfinalu je s 6-1 7-6(5) premagal prvega nosilca Aljaža Jerana (Radom). Artnak je v polfinalu izločil vrstnika Maja Premzla (ŽtkMb), od katerega je bil boljši s 6-3 6-3.

Tudi pri dekletih v boju za naslov državne prvakinje ne bo prvopostavljene igralke. Tajo Lončarič (Ptuj) je v četrtfinalu s 6-2 6-3 premagala Pia Marija Rebec (Tc-Lj). Preostale tri polfinalistke so bileNika Strašek (ŽtkMb), Petja Drame (ŽtkMb) in Nina Pliberšek (Ptuj).

Tako kot pri fantih sta tudi pri dekletih finalistki igralki, ki nista bili v najožjem krogu favoritinj. Nika Strašek, ki v zadnjem času ni posegala po najvišjih mestih, njena najboljša uvrstitev sega v leto 2017, ko je bila državna prvakinja do 14 let, kasneje pa turnirja ni več osvojila, bo tako imela priložnost za osvojitev naslova državne prvakinje tudi v kategoriji do 16 let, v kateri nastopa zadnje leto. Nika je v polfinalu s 6-1 6-4 premagala Pio Marijo Rebec. Zagotovo pa ima podobne ambicije tudi leto dni mlajša, prav tako članica domačega kluba in v lanski sezoni izjemno uspešna Petja Drame, ki se je v finale uvrstila kot nepostavljena igralka. Petja je v letu 2018 z osvojitvijo naslova državne prvakinje v kategoriji do 14 let na tronu nadomestila prav Niko. Prestižni finalni obračun klubskih soigralk se bo, tako kot finale pri fantih, začel ob 10 uri. Ne pred dvanajsto bosta na psoredu še oba finalna obračuna v konkurenci dvojic TUKAJ.

Na DP 12 finalista pri dečkih Luka Albreht in Marko Retelj, pri deklicah sta finalistki Nala Kovačič in Eva Cikajlo

bm, 10.01.2019

Na DP do 12 let, ki se odvija v Ljubljani so bila odigrala četrtfinalna srečanja. Pri dečkih so se v polfinale uvrstili prvi nosilec Gašper Matijašič (Grosuplje), četrti nosilec Luka Albreht (TK-CC), peti nosilec Žiga Šeško (AsLit) in drugi nosilec Marko Retelj (Otočec). Končana sta že tudi oba polfinalna obračuna v katerih je Luka Albreht s 6-0 6-1 premagal Gašperja Matijašiča, Marko Retelj je bil s 3-6 6-2 6-0 boljši od Žige Šeška.

Pri deklicah so polfinalistke prva nosilka Nala Kovačič (ŽtkMb), tretja nosilka Julija Bogatin (LukaKp), četrta nosilka Eva Cikajlo (Radom) in druga nosilka Zala Vnuk (TkTal).

V polfinalu je nato Nala Kovačič s 6-2 2-6 6-0 premagala Julijo Bogatin, druga finalistka pa je Eva Cikajlo, ki je z 1-6 6-4 6-3 premagala Zalo Vnuk.

V konkurenci dvojic sta pri dečkih državna prvaka Matic Hribar in Maksim Despotovič (TK-CC). V finalu sta s 6-2 7-5 premagala Svita Suljića (Tabre) in Žigo Šeška (AsLit).

Pri deklicah sta dvoranski državni prvakinji za leto 2019 Julija Bogatin (LukaKp) in Eva Cikajlo (Radom). V finalu sta bili s 6-2 3-6 10-7 boljši od Zale Vnuk (TKTal) in Nale Kovačič (ŽtkMb). TUKAJ.

Kaja Juvan in Blaž Rola se poslavljata od OA, Andreja Klepač izgubila v Sydneyu

bm, 10.01.2019

Po drugem krogu kvalifikacij odprto prvenstvo Avstralije zapuščata Kaja Juvan in Blaž Rola. Za Juvanovo, ki je prvič nastopila na turnirju za grand slam, je bila še drugič v štirinajstih dneh usodna 22-letna brazilska levičarka Beatriz Haddad Maia, 176. igralka lestvice WTA. Maia je po uri in štirinajstih minutah igre zmagala s 6-3 6-4. Statistika kaže na slabšo Kajino dnevno formo saj je ob dvajsetih winnerjih naredila 39 neprisiljenih napak, 36 % izkoristek drugega servisa pa je bil prenizek za boljši rezultat. Kaja je servis izgubila petkrat, nasprotnici ga je odvzela dvakrat. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 66-52 v korist Brazilke.

Precej več časa je na igrišču preživel naš edini predstavnik v kvalifikacijah moškega dela turnirja Blaž Rola. Dve uri in petindvajset minut je bil trd boj z desetim nosilcem, 30-letnim Kanadčanom Petrom Polanskym, 118. igralcem lestvice ATP in ga na koncu izgubil z 2-6 7-6(6) 3-6. Rola je v srečanju dosegel deset asov, ob treh dvojnih napakah je imel izkoristek drugega servisa 43 % proti nasprotnikovim 63 %. Kljub temu, da je skupaj dosegel 31 winnerjev, nasprotnik 26, se je razlika ustvarila v neprisiljenih napakah. Teh je Blaž naredil 49, nasprotnik samo 25. Blaž je sicer v srečanju servis izgubil štirikrat, po dvakrat v prvem in tretjem nizu, a ga je nasprotniku iz dvanajstih priložnosti odvzel samo enkrat. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 121-97 v korist Polanskya. Na zadnjem turnirju pred OP Avstarlije je v Sydneyu v konkurenci dvojic nastopila Andreja Klepač. S Španko Mario Jose Martinez Sanchez sta se uvrstili v polfinale, tu pa s 6-4 2-6 8-10 izgubili s Poljakinjo Alicjo Rosolsko in Japonko Eri Hozumi. Že v prvem krogu sta izgubili Katarina Srebotnik in Raquel Atawo. S 6-4 4-6 11-9 sta ju premagali Kitajka Yifan Xu in Kanadčanka Gabriela Dabrowski. TUKAJ.

Na državnem prvenstvu do 12 let so odigrali tekme drugega kroga

bm, 09.01.2019

Na državnem prvenstvu do 12 let v Ljubljani se je pri dečkih v četrtfinale uvrstilo sedem nosilcev, ki so bili v tekmah s svojimi nasprotniki izrazito boljši ter en nepostavljen igralec. Nejc Peterlin je s 6-2 6-1 premagal dve leti mlajšega Svita Suljića, šestega nosilca turnirja. V četrtfinale so se uvrstili še Gašper Matijašič, Luka Petrovič, Luka Albreht, Paolo Angeli, Žiga Šeško, Matic Hribar, Nejc Peterlin in Marko Retelj.

V konkurenci dvojic so odigrali četrtfinalna srečanja.

Tudi pri deklicah je v četrtfinale napredovalo sedem nosilk, poleg njih pa še nepostavljena Kaja Najzer. Vse četrtfinalistke so tekmice v drugem krogu odpravile brez težav, saj so v posameznem dvoboju oddale največ štiri igre. Četrtfinalistke so še Nala Kovačič, Nika Perić, Julija Bogatin, Eva Šifrer, Eva Cikajlo, Hana Šišak Molan in Zala Vnuk.

Tudi deklice so v konkurenci dvojic odigrale četrtfinalne tekme. TUKAJ.

Na DP do 16 let znani četrtfinalisti in četrtfinalistke

bm, 09.01.2019

V Mariboru so na državnem prvenstvu do 16 let odigrali tekme drugega kroga posamezno in četrtfinalne ter polfinalne obračune dvojic.

Pri fantih se turnir odvija po pričakovanjih. V četrtfinale so se uvrstili Aljaž Jeran, Tristan Flander, Jan Dimitrijevič, Gal Emeršič Potočnik, Bor Artnak, Lun Obrul, Maj Premzl in Sebastian Dominko.

Izpadla sta še dva nosilca. Aljaža Kirbiša je s 6-3 6-2 izločil domačin Maj Premzl, ki ostaja eden glavnih favoritov za naslov državnega prvaka, od Nejca Žuniča je bil s 6-2 1-6 6-0 boljši Lun Obrul. Presenetljivo težko delo je imel drugi nosilec Sebastian Dominko, ki je za zmago nad Maticem Križnikom potreboval tri nize. Slavil je s 6-1 6-7(4) 6-3. V konkurenci dvojic so znani finalisti. Za zmago se bodo borili trije domači igralci in eden bivši domačin. Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko (ŽtkMb) bosta imela nasproti Maja Premzla (ŽtkMb) in Aljaža Kirbiša (Radom).

Pri dekletih sta v drugem krogu z nastopi končali dve nosilki. Metko Komac je s 6-2 6-4 premagala domačinka Petja Drame, še druga domača igralka Annika Planinšek pa je bila s 6-3 6-1 boljša od klubske kolegice Hane Bečirovič Novak. Ostale četrtfinalistke so po pričakovanjih Taja Lončarič, Pia Marija Rebec, Nika Strašek, Maša Viriant, Brina Šulin in Nina Pliberšek.

V konkurenci dvojic se bodo za naslov borile Taja Lončarič in Nika Strašek ter Pia Marija Rebec in Brina Šulin. TUKAJ.

Kaja Juvan in Blaž Rola v drugi krog kvalifikacij OA

bm, 08.01.2019

Avstralski led je končno prebit in to na najpomembnejšem turnirju, odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Dobri dve uri je potrebovala Kaja Juvan, da je strla odpor sedemnajste nosilke kvalifikacij, Blegijke Yanine Wickmayer, 126. igralke sveta. V tesnem obračunu je bila Juvanova boljša s 4-6 6-4 7-5. Ob sicer zelo izenačeni statistiti pa izstopa Kajinih 41 winnerjev in prav napadalna igra je bila tokrat ključ do zmage. Kar 21 winnerjev je dosegla s forhandom. Obe igralki sta naredili 40 oz. 41 neprisiljenih napak, v končnem seštevku točk pa je bila Kaja boljša s 110-102. Nasprotnici je enkrat več odvzela začetni udarec (6-5).

V tretjem nizu je Kaja že zaostajala s 3-5, Belgijka pa je v deveti igri servirala za zmago. Kaja si je v tej igri priigrala pet break žog in peto tudi izkoristila. Naslednjo igro je na svoj servis dobila brez izgubljene točke, v enajsti igri pa je nasprotnici z le eno izgubljeno točko odvzela servis in povedla s 6-5. V dvanajsti igri je servirala za zmago, a je bila v težavah, saj je Wickmayerjeva pri 15-40 imela dve vezani break priložnosti, ki ju ni izkoristila, v nadaljevanju je imela še eno, a tudi to je Kaja ubranila , sama pa je nato izkoristila tretjo zaključno žogo in dobila niz in srečanje.

V drugem krogu bo Kajina nasprotnica znanka iz Aucklanda, 22-letna Brazilka Beatriz Haddad Maia, 176. igralka lestvice WTA. Maia je v prvem krogu s 6-3 6-3 premagala Američanko Lauren Davis. Kaja pa bo imela priložnost, da se Brazilki oddolži za poraz na uvodnem turnirju sezone.

Uspešno je kvalifikacije začel tudi Blaž Rola. V prvem krogu je v uri in desetih minutah s 7-5 6-3 zanesljivo odpravil 24-letnega Čeha Adama Pavlaseka, 203. igralca lestvice ATP. Blaž je odlično serviral, tako da si nasprotnik v srečanju ni priigral nobene break žoge. Izkoristek prvega servisa je imel kar 82 %, odlično pa je igral tudi na mreži, kjer je osvojil 17 točk iz 21 poskusov. Ob 26 neprisiljenih napakah je dosegel 19 winnerjev, na koncu pa je bil v osvojenih točkah boljši z 69-55. V drugem krogu bo igral z 10. nosilcem kvalifikacij, 30-letnim Kanadčanom Petrom Polanskym, 118. igralcem lestvice ATP. TUKAJ.

Z glavnim turnirjem se nadaljujeta državni prvenstvi v starostnih kategorijah do 16 in do 12 let

bm, 08.01.2019

V Mariboru in Ljubljani se s tekmami glavnega turnirja nadaljujeta državni prvenstvi v starostnih kategorijah do 16 in do 12 let. Včeraj so v Mariboru nastopili fantje, v Ljubljani pa dečki, danes so z nastopi začela dekleta in deklice.

V Mariboru so na igriščih ŽTK fantje večraj odigrali tekme prvega kroga. Od tekmovanja sta se poslovila dva nosilca. Simona Javorška je s 6-1 6-4 premagal Jan Dimitrijevič, Svit Kos je moral premoč priznati Tristanu Flandru. Fantje so odigrali še tekme prvega in drugega kroga dvojic. V polfinale so se uvrstili Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko, Svit Kos in Max Klep, Aljaž Kirbiš in Maj Premzl ter Simon Javoršek in Nejc Žunič.

Torek je v Mariboru pripadel dekletom. Prvi krog ni prinesel presenečenj, vse nosilke so bile uspešne in so napredovale. Dva obračuna sta bila še posebej zanimiva, oba pa sta pripadla favoriziranima igralkama. Brina Šulin je s 3-6 6-4 6-1 premagala Ulo Jamar, Nina Pliberšek pa je bila s 6-7(5) 6-3 6-1 boljša od Ane Lanišek. V konkurenci dvojic so se v polfinale uvrstile Taja Lončarič in Nika Strašek, Petja Drame in Annika Planinšek, Hana Novak Bečirovič in Anamari Žnuderl ter Pia Marija Rebec in Brina Šulin.

Dečki in deklice do 12 let nastopajo na igriščih Šport plusa v Ljubljani. Tu prvi krog pri dečkih presenečenj ni prinesel saj so se vsi postavljeni igralci brez večjih težav uvrstili v drugi krog. Dečki so odigrali tudi tekme prvega kroga dvojic.

Pri deklicah je izpadla sedma nosilka. Michelle Pernat je s 6-2 6-1 izločila Kaja Najzer. Deklice so odigrale tudi tekme prvega kroga dvojic. V sredo se turnir nadaljuje s tekmami drugega kroga. TUKAJ.

Dalila Jakupović izgubila uvodno srečanje v Hobartu, Klepačeva uspešna v Sydneyu

bm, 07.01.2019

Dalila Jakupović je s porazom končala slovenske nastope na pripravljalnih turnirjih pred začetkom OA v Melbournu. V uvodnem srečanju WTA turnirja v Hobartu je s 4-6 5-7 izgubila s 7. nosilko, Belgijko Kirsten Flipkens,47. igralko lestvice WTA. Srečanje je trajalo uro in pol, Jakupovićeva je nasprotnici odvzela servis trikrat, sama ga je izgubila petkrat. V prvem nizu je bila odločilna izguba servisa v deseti igri, ko je servirala za izenačenje na 5-5, v drugem nizu pa je izgubila odločilni ser4vis v dvanajsti igri, ko je servirala za izenačenje na 6-6. Končno razmerje osvojenih točk je bhilo 77-67 v korist Flipkensove.

Na WTA turnirju v Sydneyu je v konkurenci dvojic nastopila Andreja Klepač. Z Mario Jose Martinez Sanchez sta v prvem krogu s 7-5 3-6 10-8 premagali Avstralki Priscilo Hon in Aljo TUKAJ.

Miha Vetrih izvrstno igra v Beogradu, konec za Živo Falkner v Bratislavi

bm, 07.01.2019

Tudi naši mladi igralci in igralke na mladinskih turnirjih ITF sezone niso začeli najbolj vzpodbudno. V konkurenci posameznikov po prvih nastopih ostaja samo Miha Vetrih na turnirju četrtega ranga v Beogradu.

V Bratislavi je Živa Falkner v prvem krogu s 6-3 7-5 premagala 15-letno Slovakinjo Saro Suchankovo. V drugem je nekoliko nepričakovano izgubila s češko kvalifikantko Klaro Novakovo (ITF 567). Že v prvem krogu se je poslovila Pia Lovrič. S 7-6(5) 6-2 jo je premagala tretja nosilka, 16-letna Rusnija Maria Shusharina, 109. mladinka sveta. Pri fantih je nastopil Filip Jeff Planinšek, tudi zanj pa je bil že v prvem krogu usoden igralec iz Rusije. Četrti nosilec, 16-letni Alibek Kachmazov, 91. mladinec sveta je zmagal s 6-3 1-6 6-2.

Na turnirju četrtega ranga v Beogradu je po Alji Belinger, ki je izgubila v kvalifikacijah, v prvem krogu glavnega turnirja izgubila še Tjaša Klevišar. V prvem krogu jo je s 6-2 5-7 6-1 premagala domačinka, 15-letna Andjela Lopićić, 685. igralka lestvice ITF.

Izvrstno pa zaenkrat igra Miha Vetrih. Po uspešno opravljenih kvalifikacijah, kjer je dosegel tri zmage, je v uvodnem nastopu v glavnem turnirju s 7-5 6-3 premagal četrtega nosilca, 16-letnega Avstrijca Michaela Franka (ITF 445). Tudi v drugem krogu je bil uspešen saj je s 6-4 3-6 6-3 izločil Grka Dimitriosa Choumisa in se uvrstil v četrtfinale.

V Bratislavi sta v konkurenci dvojic Živa in Pia v prvem krogu 7-5 6-2 premagali Romunko Fatimo Keita in Francozinjo Margaux Rouvroy, četrtfinalno srečanje pa sta jima nasprotnici predali, tako da sta se uvrstili v polfinale.

V Beogradu je bil v dvojicah uspešen Vetrih. S soigralcem iz Nemčije Liamom Gavrielidesom sta s 6-7(4) 6-3 10-7 premagala Grka Choumisa in Nouchakisa, tekmo drugega kroga pa sta morala zaradi poškodbe Vetrihovega soigralca predati. TUKAJ.

Slovenija v Pokalu Federacij brez Zidanškove in Hercogove

ts, 07.01.2019

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo v 1. evroafriški skupini Pokala Federacij nastopila v angleškem BATHU in sicer od 6. do 9. februarja. Za Slovenijo bodo nastopile Dalila Jakupovič (82. WTA), Kaja Juvan (180.), Nina Potočnik (373.) in Andreja Klepač (18-dvojice).

Selektor Andrej Kraševec in njegov pomočnik Daniel Šantl bosta z ekipo odpotovala v nedeljo, 3. februarja, torej bo reprezentanca imela dva dneva za priprave in relativno dovolj časa, da se dekleta navadijo trde podlage na univerzitetnem kampusu v Bathu. Tamkajšnji teniški center ponuja osem notranjih igrišč in osem zunanjih (trda podlaga) ter še dve zunanji igrišči s peščeno podlago. V času Pokala Federacij bodo tribune osrednjega igrišča lahko sprejele 1800 gledalcev, na ostalih bo prostora za 250 ljubiteljev tenisa.

Za slovensko reprezentanco ne bosta nastopili Polona Hercog (WTA 92) in Tamara Zidanšek ( WTA 78).

Zidanškova je nastop odpovedala, ker je v tem trenutku osredotočena na svojo kariero: »V letu 2019 žal ne bom mogla biti del slovenske teniške reprezentance za pokal federacij, zaradi že določenih in izbranih teniških turnirjev, ki se jih bom udeležila in ostalih obveznosti. Odločitev, da v letu 2019 ne bom mogla sodelovati, je podrejena cilju, ki sem si ga kot teniška igralka zastavila za prihajajoče leto. Vzdušje v reprezentanci je odlično in verjamem, da bo tako tudi v letu 2019. Ekipi Fed cup želim čim boljšo uvrstitev.«

V skupinskem delu 1. evroafriške skupine v Bathu bodo nastopile: Hrvaška (Petra Martić 32., Donna Vekić 34. WTA), Gruzija (Ekaterine Gorgodze 163., Mariam Bolkvadze 310. ), Grčija (Maria Sakkari 41., Valentini Gramatikopoulou 171.), Madžarska (Timea Babos 59., Fanny Stollar 121.), Srbija (Aleksandra Krunić 55., Olga Danilović 108.), Turčija (Basak Eraydin 180., Pemra Ozgen 236.) in Velika Britanija (Johanna Konta 37., Heather Watson 91.)

V ponedeljek, 4. februarja bo žreb osmerico ekip razdelil v dve skupini po štiri. Najboljši dve ekipi iz vsake skupine igrata play off. Le zmagovalec 1. evroafriške skupine bo napredoval v drugo svetovno skupino pokala federacij. Najslabši ekipi iz obeh skupin se bosta med seboj pomerili v boju za obstanek.

Pred odhodom bodo igralke in selektor odgovorili na vsa odprta vprašanja na novinarski konferenci, ki bo 31. 1. 2019 v Ljubljani.

TUKAJ.

Kaja Juvan in Blaž Rola dobila nasprotnika v kvalifikacijah AO

bm, 07.01.2019

V avstralskem Melbournu se bo v torek s kvalifikacijskimi obračuni začel prvi turnir za grand slam, odprto prvenstvo Avstralije. Avstralski turnir, prvi v seriji štirih, ki zberejo vse najboljše teniške igralke in igralce sveta, je bil prvič organiziran pred 114 leti, leta 1905. Do leta 1988 se je igral na travnati podlagi, od takrat pa se igra na dveh tipih trde podlage, prvotno na podlagi Rebound Ace, od leta 2008 pa na podlagi Plexicushion. Gre za največji športni dogodek na južni hemisferi, ki je v letu 2018 potolkel rekord obiskanosti med turnirji za grand slam. Turnir je v Melbourn parku obiskalo 743.667 gledalcev.

Nagradni sklad turnirja znaša 60 milionov AUD, v žrebu glavnega turnirja in kvalifikacij pa je po 128 igralcev in igralk. Zmagovalec oz. zmagovalka turnirja posameznikov bosta prejela po 4 mio AUD, zmagovalca v dvojicah si bosta razdelila 750.000 AUD, zmagovalca mešanih dvojic pa 160.000 AUD. Zadnja zmagovalca turnirja sta Roger Federer in Caroline Wozniacki. Federer je ob Novaku Djokoviću in Royu Emersonu osvojil šest turnirjev, pri ženskah pa je na vrhu legendarna Margaret Court z 11 naslovi.

Nasprotnika sta že dobila oba naša predstavnika v kvalifikacijah. Kaja Juvan se bo v prvem krogu pomerila s sedemnajsto nosilko, 29-letno Yanino Wickmayer, trenutno 126. igralko lestvice WTA. Belgijka je bila leta 2010 že 12. igralka sveta, v zadnjem letu pa je v glavnem nastopala na močnejših turnirjih ITF, kjer pa vidnejšega uspeha ni imela. Tako kot Juvanova je tudi Wickmayerjeva na uvodnem turnirju sezone, nastopila je v Brisbanu, nastope končala že po uvodnem krogu kvalifikacij.

Blaž Rola, ki je sezono prav tako začel s porazom, bo poskušal v prvem krogu kvalifikacij premagati 24-letnega Čeha Adama Pavlaseka, 203. igralca lestvice ATP. Pavlasek je sicer nazadnje nastopil septembra na Challengerju v Sevilli, kjer pa je, tako kot na prejšnjih štirih turnirjih, izpadel že v prvem krogu. TUKAJ.

Avstralija še naprej nepremagljiva trdnjava za naše igralke in igralce

bm, 06.01.2019

Slovenske igralke in igralci tudi po devetih tekmah v novi sezoni ostajajo brez zmage. Čeprav tako številčne zasebe na začetku sezone na največjih turnirjih še nismo imeli, kar je več kot vzpodbudno, pa našim igralkam in igralcem nikakor ne steče. Eno orožje sicer še imamo v ognju ta teden in to je Dalila Jakupović, ki bo nastopila v glavnem turnirju v Hobartu, a tudi ona ima težko nasprotnico, saj se bo pomerila s 47. igralko sveta Kirsten Flipkens iz Belgije. Seveda pa na tem nivoju lahkih nasprotnikov praktično ni. Vsi ostali so se že oz. se bodo še preselili v Melbourne, kjer bodo poskušali formo pred začetkom kvalifikacij in nato glavnega turnirja še nekoliko dvigniti.

Danes ponoči sta kvalifikacijski srečanji v Sydneyu odigrala Aljaž Bedene in Tamara Zidanšek.. Aljaž je v prekinjenem srečanju s Špancem Guillermom Garcio Lopezom, 105. igralcem lestvice ATP v nadaljevanju izgubil s 7-5 4-6 6-7(4), potem, ko je imel v tretjem nizu že dve zaključni žogici za zmago. Zelo dober prvi servis, dosegel je šestnajst asov, ni bil dovolj za zmago. Na koncu je bil za tri točke slabši (101-104), k čemur je verjetno pripomogel tudi slabši izkoristek drugega servisa (33 %).

Tamara Zidanšek je odigrala zelo dober prvi niz z Belorusinjo Aliaksandro Sasnovich, v drugem nizu pa je nato močno popustila in na svoj servis osvojila vsega devet točk ob 35 % skupnem izkoristku začetnega udarca, pri čemer svojega servisa iz štirih poskusov ni osvojila nobenkrat. Na drugi strani je Sasnovicheva na svoj servis izgubila vsega pet točk ob enem izgubljenem servisu. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 66-49 v korist Belorusinje. To je bilo njuno drugo medsebojno srečanje, prvega je leta 2016 na pesku dobila Zidanškova. TUKAJ.

Z nastopi v novi sezoni na mednarodnih turnirjih začeli tudi mladinci in mladinke; Miha Vetrih v glavni turnir v Beogradu, Eva Muller Uhan polfinalistka v Italiji

bm, 06.01.2019

Po članih bodo z nastopi na mednarodnih turnirjih ta teden začeli tudi mladinci. Za nekatere naše najboljše mladince bo to zadnja sezona pred prehodom v člansko konkurenco, nekateri bodo med mladinci nastopali še dve leti in prav slednji imajo v tej konkurenci visoke cilje, med katereimi je uvrstitev v žreb turnirjev za mladinski grand slam.

Na najmočnejšem turnirju prihodnjega tedna bosta med dekleti v Bratislavi na turnirju 2. ranga nastopili naši najvišje uvrščeni mladinki na mladinski svetovni teniški lestvici Pia Lovrič, 158. mladinka sveta in Živa Falkner, ki je uvrščena mesto za njo, na 159. mesto. Obe bosta letos dopolnili sedemnajst let, kar pomeni, da bosta lahko na mladinskih turnirjih nastopali še prihodnje leto, obe pa imata realne možnosti, da si že letos priigrata uvrstitev na omenjene turnirje za grand slam.

Pri fantih je v glavni žreb uvrščen Filip Jeff Planinšek, ki v mladinski konkurenci nastopa zadnje leto, saj bo junija dopolnil 18 let. Planinšek je z 246. mestom najvišje uvrščen Slovenec na svetovni mladinski teniški lestvici, to pa je tudi najboljša uvrstitev katerega izmed naših mladih igralcev v zadnjih letih.

Na ITF turnirju 4. ranga v Beogradu je v glavnem žrebu 16-letna Tjaša Klevišar, trenutno 556. mladinka sveta, v kvalifikacijah pa je nastopila njena vrstnica Alja Belinger, ki je na 2390. mestu mladinske svetovne teniške lestvice. V prvem krogu je bila uspešna in je s 6-2 6-4 premagala domačinko Jeleno Marjanović, v drugem pa je izgubila z drugo nosilko kvalifikacij, Srbkinjo Jeleno Kovać.

V konkurenci fantov je bil v kvalifikacijah uspešen 16-letni Miha Vetrih, ki je na lestvici ITF na 1264. mestu, a je doslej na mednarodnih turnirjih le malo nastopal. Gre za igralca od katerega lahko v prihodnjih dveh letih, poleg Blaža Vidoviča, veliko pričakujemo. V kvalifikacijah je dosegel tri zmage in se uvrstil v glavni turnir. V prvem krogu je s 6-1 7-5 premagal drugega nosilca kvalifikacij Reljo Eskića iz Srbije, v drugem je bil s 6-4 6-1 boljši od še enega srbskega igralca Luke Kalenića, v zadnjem krogu pa je izločil še tretjega domačina Luko Markovića. Zmagal je s 4-6 6-0 6-3.

Je pa nastope v novi sezoni na mednarodnem turnirju Lemon Bowl v kategoriji do 14 let uspešno začela Eva Muller Uhan. Na turnirju imajo pravico nastopa poleg domačih igralk igralke iz tujine, ki so uvrščene med 200 igralk na lestvici TE ali ITF. Najvišje rangirane igralke na turnirju tako prihajajo iz Velike Britanije, Švice in Slovenije. Eva se je uvrstila v polfinale, kjer je morala premoč priznati domačinki Giadi Rossi. Ta je bila boljša s 6-2 7-6. TUKAJ.

S kvalifikacijami sta se začeli državni prvenstvi do 12 in do 16 let

bm, 06.01.2019

S kvalifikacijskimi obračuni dečkov do 12 in fantov do 16 let sta se v Ljubljani in Mariboru začeli dvoranski državni prvenstvi.

ŽTK Maribor gosti državno prvenstvo do 16 let na katerem bomo spremljali vse najboljše igralke in igralce v tej starostni kategoriji. Pri fantih mesto prvega nosilca pripada Aljažu Jeranu, pri dekletih je prva nosilka Taja Lončarič. V soboto se je prvenstvo začelo s kvalifikacijami fantov, dekleta so kvalifikacijske obračune odigrala v nedeljo, v ponedeljek pa prvenstvo z obračuni prvega kroga glavnega turnirja nadaljujejo fantje. V kvalifikacijah so bili pri fantih uspešni Vid Buzeti, Vanja Joksovič, Ian Marcel Božič, Gordan Fran Mileusnič, Nejc Škorjanc, Nikola Puntarič, Mark Oliver Tutič in Grega Sevšek.

Pri dekletih so s kvalifikacijami uspešno opravile Iza Logar, Neja Hadžiselimović, Maja Radišič, Zala Cikajlo, Ana Thaler, Elena Plesničar, Lija Mumlek in Pia Petelinšek.

Enak spored je na prvenstvu do 12 let, ki ga gosti TK Šport plus. Tudi tu bodo tako pri dečkih kot pri deklicah nastopili vsi najboljši. Pri deklicah je prva nosilka Nala Kovačič, pri dečkih to mesto pripada Gašperju Matijašiču. V kvalifikacijah so bili uspešni Domen Jarc, Maj Žilič Cerar, Jaka Rakar, Liam Lugarič, Jure Šiftar, Lan Konečnik, Jakob Logar in Patrik Semenič.



Pri deklicah so se v glavni turnir iz kvalifikacij uvrstile Emma Hrnčić, Tara Šulin, Janja Jenko, Beti Jazbec-Butina, Ajda Dovnik, Nika Mlakar, Jerca Fleischman in Maja Stopar.

V obeh starostnih kategorijah se obetajo izjemno zanimivi obračuni med najboljšimi, kar je pokazalo tudi OP do 16 let v Litiji in FIN turnir do 12 let v Ljubljani pretekli teden. Na obeh turnirjih namreč niso slavili najvišje postavljeni igralci, ampak so presenetili tisti iz "druge vrste".

Na fotografiji Grega Sevšek. TUKAJ.

Naši igralci in igralke v Avstraliji lovijo prvo posamično zmago v novi sezoni, Polona Hercog še drugič izgubila

bm, 05.01.2019

V Avstraliji se nadaljujejo pripravljalni turnirji na prvi višek teniške sezone 2019, OP Avstralije v Melbournu. Igralci in igralke, ki so že uvrščeni v glavni žreb Melbourna imajo možnost formo preizkusiti in morda še izbrusiti na zadnjih pripravljalnih turnirjih, ki se odvijajo v Sydneyu in Hobartu. To možnost izkoriščajo tudi naši predstavniki, ki nastopajo v kvalifikacijah obeh turnirjev. Te so se začele danes.

Na turnirju ATP serije 250 v Sydneyu nastopa Aljaž Bedene. V prvem krogu igra s 35-letnim španskim veteranom Guillermom Garcio Lopezom, trenutno 105. igralcem lestvice ATP. Srečanje je bilo pri izidu 5-5 v prvem nizu zaradi dežja prekinjeno in se bo nadaljevalo v nedeljo.

V Sydneyu bo na turnirju WTA serije Premier nastopila Tamara Zidanšek. Njena nasprotnica bo 1. nosilka, 24. letna Belorusinja Aliaksandra Sasnovich, 30. igralka lestvice WTA, ki je ta teden zelo dobro igrala na turnirju v Brisbanu, kjer se je po zmagi nad 4. igralko sveta Elino Svitolino uvrstila v četrtfinale. Tamara bi morala nastopiti že danes, a turnir v Sydneyu moti dež, tako da bo tekma na sporedu v nedeljo, ko bo morala v primeru zmage na igrišče dvakrat.

V Hobartu na turnirju serije WTA International nastopata Polona Hercog in Dalila Jakupović. Hercogova je v prvem krogu kvalifikacij igrala z domačo povabljenko, 27-letno Olivio Rogowsko, 244. igralko lestvice WTA in izgubila s 7-6(5) 0-6 3-6.

Jakupovićeva se je po odpovedi Alison Riske neposredno uvrstila v glavni turnir. Tu bo v prvem krogu igrala s sedmo nosilko, 32-letno Belgijko Kirsten Flipkens, 47. igralko lestvice WTA. Ta bo v Hobartu nastopila že sedmič. TUKAJ.

V četrtfinalu se je v Brisbanu poslovila tudi Andreja Klepač

bm, 03.01.2019

V konkurenci dvojic je v Brisbanu nastopila Andreja Klepačin se uvrstila v četrtfinale. Klepačeva je nastope v paru s Čehinjo Lucie Hradecko začela z zmago. V prvem krogu sta s 6-4 6-2 premagali Samanto Stosur in Elise Mertens. V drugem krogu pa sta morali premoč priznati Čehinjama Barbori Krejcikovi in Katerini Siniakovi, ki sta bili boljši s 6-3 6-2.

V Brisbanu je nastopila še Katarina Srebotnik. Njena soigralka je bila Američanka Raquel Atawo, v prvem krogu pa sta morali premoč priznati Kanadčanki Gabrieli Dabrowski in Kitajki Yifan Xu. Slednji sta zmagali s 6-4 4-6 10-5.

Z zmago je nastope v konkurenci dvojic začela Dalila Jakupović. S soigralko Irino Kromachevo sta v Shenzhenu 6-4 2-6 10-4 premagali Xinyu Jiang in Quianhui Tang. V drugem krogu pa sta izgubili. S 6-4 6-2 sta ju premagali Čehinja Renata Voracova in Kitajka Ying Ying Duan. TUKAJ.

Slab začetek sezone za slovenske teniške igralce, na uvodnih turnirjih so ostali brez posamične zmage

bm, 02.01.2019

Zelo slabo se je sezona začela za slovenske teniške igralke in Aljaža Bedeneta, saj so v prvih nastopih nove sezone vsi, ki so že nastopili, izgubili.

Aljaž Bedene je na igrišču preživel najmanj časa, saj ga je v 47 minutah s 6-0 6-3 na turnirju v Brisbanu izločil Kanadčan Miloš Raonić. Izjemni kanadski server je bil za Bedeneta nerešljiva uganka, saj mu je zabil kar 18 asov, na svoj servis pa v srečanju izgubil vsega šest točk. Končna razlika v osvojenih točkah je bila 57-24.

Prvi nastop sezone je v Aucklandu s porazom končala tudi Tamara Zidanšek. Dva breaka v prvem nizu in nekaj več zbranosti v podaljšani igri drugega niza sta Rusinji Viktoriji Kuzmovi zadostovali za zmago s 6-2 7-6(3). V srečanju, ki je trajalo uro in petindvajset minut je Kuzmova dosegla devet asov in imela izkoristek prvega servisa 86 ter drugega 71 %. Končna razlika v osvojenih točkah je bila 77-57 v korist 20-letne Rusinje, sicer 50. igralke sveta.

Tudi četrto slovensko orožje v uvodnih nastopih je tokrat streljalo s slepimi naboji. Poraz je namreč na Kitajskem, v Shenzhenu doživela tudi Dalila Jakupović, katero je še drugič v medsebojnih obračunih premagala 24-letna Rusinja Ekaterina Alexandrova, 73. igralka lestvice WTA. Rusinja je za zmago s 6-3 6-4 potrebovala uro in devetnajst minut, ob koncu je bila boljša za devetnajst točk. Rusinja je Jakupovićevi, ki je v tekmi naredila osem dvojnih napak, odvzela servis petkrat, sama ga je izgubila trikrat. Prav začetni udarec je bil tokrat slaba točka Jakupovićeve, saj je imela izkoristek drugega servisa samo 27 %.

Zadnja je na turnirjih navišjega ranga nastopila Polona Hercog. Po pričakovanju je imela težko nalogo, ki ji na začetku sezone ni bila kos. 32-letna igralka iz Kitajskega Tajpeha, Su Wei Hsieh, trenutno 28. igralka lestvice WTA in tretja nosilka turnirja je bila boljša s 6-2 6-3, po nekaj več kot uri igre. To je bilo njuno peto medsebojno srečanje in tretja zmaga za Su-Wei.

Blaž Rola je imel na papirju najlažje delo. Nastopil je na challengerju v Novi Kaledoniji (81.000 $), njegov nasprotnik pa je bil 24-letni Avstralec Colin Sinclair. Avstralec je bil na petih turnirjih serije Futures od avgusta do septembra finalist, na zadnjem turnirju novembra (50.000 $+H) pa je po uspešno opravljenih kvalifikacijh izgubil v prvem krogu. Na turnirjih serije challenger je doslej v karieri zabeležil samo eno zmago. Blažev zadnji nastop sega v november, ko je bil polfinalist challengerja v Champaignu. Tudi on pa je, tako kot vsi ostali v novo sezono vstopil s porazom Sinclair ga je premagal s 7-5 6-4. TUKAJ.

Arhiv novic - januar 2019

Novice in fotografije za izbrano kategorijo si lahko ogledate tukaj.
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.