Tekmovanja : 2012 : člani

Novice in fotografije za kategorijo člani

Kratek pregled kariere Grege ŽEMLJE od začetkov do danes

Ljubljana, 21.10.2012

Grega ŽEMLJA, roj. 29.9.1986 na  Jesenicah, živi v Kranju, visok 183 cm, igra z desnico, dvoročni backhand.

Žemlja Grega zmaga

Tenis je začel igrati pri sedmih letih, ko sta starša pri hiši zgradila teniško igrišče z umetno travo. Njegovo druga velika ljubezen je bila smučanje, ki je do 10 leta veljalo celo za njegov prvi šport. Pri desetih letih pa se je odločil za tenis. Njegova teniška idola  v dobi odraščanja sta bila Pete Sampras in Roger Federer. Kot najljubšo podlago navaja travo, njegov najboljši udarec pa je backhand. Njegova najljubša turnirja sta Wimbledon in Australian Open. Njegov domači trener je Žiga Janškovec, zadnje leto pa trenira na akademiji Berger-Erschauer na Dunaju pod vodstvom Rolanda Bergerja in Wernerja Eschauerja ter kondincijskega trenerja Antona Erlaha.

Prvič ga na turnirjih TZS najdemo leta 1996, ko se je pri desetih letih kot član TK Radovljica uvrstil v polfinale turnirja do 12 let v Žalcu. Leto je zaključil na 19. mestu. V letu 1997 je zabeležil 1 finalni in 5 četrtfnalnih nastopov v kategoriji do 12 let in končal na 10. mestu.

Leto kasneje je prvič osvojil naslov državnega prvaka, ko je v finalu DP do 12 let premagal Marka STOŠIČA. To je bilo tudi leto, ko je edinkrat v mladinski konkurenci zasedal mesto 1. igralca na lestvicah TZS. V starejših mladinskih kategorijah mu to ni več uspelo. Tega leta je osvojil še Bergantov memorial in masters do 12 let.

V kategoriji do 14 let v letih 1999 in 2000 ni bil posebno uspešen. Igral je v petih finalih in treh polfinalih turnirjev do 14 let, zmagal pa samo enkrat. Vsa ostala srečanja je izgubil. Leta 2000 je prvič nastopil za slovensko mladinsko reprezentanco na Winter cupu in kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, a ostal brez zmage. Leto 1999 je končal na 13., leto 2000 pa na 4. mestu lestvice TZS. Tega leta se prvič pojavi na lestvici Tennis Europe in sicer na 170. mestu.

V letih 2001 in 2002 je nastopal v kategoriji do 16 in 18 let, v dveh letih trikrat  zmagal na OP 16 in enkrat na OP 18. V tem obdobju je bil bitko z Blažem KAVČIČEM, Rokom JARCEM in Nejcem KERŽANOM. Na državnih prvenstvih se je uvrstil v en finale, en polfinale in dve četrtfinali. Nastopil je še v četrtfinalu mastersa do 16 let in finalu mastersa  do 18 let. Ponovno je zaigral za Slovenijo na Winter cupu in tudi tokrat ostal brez zmage.  Leto 2001 je končal na 5., leto 2002 pa na 8. mestu lestvice TZS do 16 let.  Na lestvici do 18 let je leto 2002 končal na 3. mestu. Leto 2002 je na lestvici TE končal na 152. mestu, prvič pa ga najdemo na mladinski ITF lestvici na 246. mestu.

Leta 2001 je s 15. leti začel nastopati na mladinskih ITF turnirjih do 18 let. Odigral je en turnir v Ribnem in izgubil v tretjem krogu kvalifikacij.

Leta 2002 je igral na desetih ITF turnirjih. Prvi večji uspeh je dosegel v Izraelu s finalnim in četrtfinalnim nastopom na turnirjih 4. ranga. Tudi to leto je nastopil v  Ribnem in se uvrstil v finale. V konkurenci dvojic je največkrat zaigral v paru z Blažem KAVČIČEM.

Leta 2003 je pri 17 letih zaključeval z nastopi na turnirjih TZS v Sloveniji. V tem letu je osvojil tri OP in dvakrat  na članskih turnirjih premagal Marka PORA, še dvakrat pa je izgubil v finalnih obračunih.  Leto je med člani končal na 5. mestu, na lestvici ITF pa je bil ob koncu leta na 103. mestu.

Leto 2003 je začel na mladinski južnoameriški turneji, turnirjih A in 1. ranga, ki pa mu niso prinesli veliko uspeha, saj se je samo na enem turnirju uvrstil med 16 najboljših.  Sta pa bila z Blažem KAVČIČEM polfinalista turnirja dojic v Kolumbiji. Tudi nadaljevanje leta vse do septembra ni bilo posebej uspešno, septembra pa je zmagal kar dvakrat. Na turnirju 5. ranga v Ribnem je v finalu premagal Marina ČILIČA, isti mesec pa v Novem Sadu na turnirju 2. ranga še Rusa Evgenya KIRILLOVA. V dvojicah je začel nastopati z Nejcem PODKRAJŠKOM in bila sta uspešna. Dvakrat sta se vpisala med zmagovalce, še trikrat pa sta bila poražena v finalu.

Leto 2004 je bilo zadnje v mladinski konkurenci. Odigral je samo šest turirjev in se le enkrat uvrstil v četrtfinale, dosegel pa eno zmago med dvojicami.

Na mladinski svetovni lestvici se je najvišje zavihtel na 44. mesto, februarja 2004. V konkurenci posameznikov je dosegel 42 zmag in bil 29 krat poražen, v konkurenci dvojic pa je zabeležil 35 zmag in 17 porazov.

Leto 2004 mu je prineslo še drugi naslov državnega prvaka v karieri. Tokrat je zmagal v konkurenci do 18 let, v finalu pa je premagal Roka BIZJAKA.  Osvojil je prvi članski ITF turnir z nagradnim skladom 10.000 $, ko je v Mariboru v finalu premagal Argentinca Carlosa BRELOCQA.

Leto 2005 mu je prineslo tri zmage na turnirjih serije Futures (10.000 $), vse tri je dosegel na domačih tleh, poraz z Boštjanom OŠABNIKOM na članskem državnem prvenstvu in prvi nastop za Davis cup reprezentanco proti Portugalski. Kasneje na turnirjih TZS ni več nastopal, saj se je posvetil turnirjem serije Futures in tu se začenja njegova »profesionalna« pot.

Na lestvici TZS se je od leta 2004 v glavnem nahajal na drugem mestu z dvema izjemama. Leta 2006 je drugič v karieri zasedal mesto 1. igralca na lestvici TZS, tokrat v članski konkurenci, leta 2008 je bil ob koncu leta 3. Slovenec, naslednja tri leta ponovno drugi. Pred njim so bili v tem času uvrščeni Marko TKALEC, Boštjan OŠABNIK in Blaž KAVČIČ. Leto 2012 bo ponovno končal kot 1. igralec lestvice TZS in najvišje uvrščen Slovenec na svetovni moški teniški lestvici.

Prvič ga na lestvici ATP najdemo 1.7.2004 na 802. mestu. Leto je končal na 608. mestu. Med najboljših 300 igralcev na svetu se je uvrstil leta 2007, ko je bil najvišje na 274. mestu, a je sezono ponovno končal kot 336. igralec sveta.

Decembra 2008 je prebil mejo 200 in sicer se je uvrstil na 194. mesto. Sezono je končal kot 200. igralec sveta.

Leta 2009 je bil najvišje na 145. mestu, sezono je končal kot 174. igralec sveta.

Leta 2010 je bil na najvišje na 112. mestu, končal pa na 142. mestu

Leta 2011 je bil najbližje prvi stoterici s 115. mestom, končal je kot 116.

Med najboljših 100 igralcev se je prvič uvrstil avgusta letos, na 96. mesto, nato pa je šlo samo navzgor. Trenutno zaseda 70. mesto, po uspehu na Dunaju pa bo uvrščen na 50. mesto lestvice ATP.

V karieri je med posamezniki osvojil 9 naslovov na turnirjih serije Futures in še 7 x izgubil finale,  na ATP Challengerjih se je med zmagovalce vpisal 5 x,  še 8 x je izgubil v finalu.  Na ATP World touru se je prvič prebil v finale na Dunaju, pred tem je bila njegova najboljša uvrstitev 2. krog.

Na turnirjih za grand slam je nastopil 17 krat, 6 krat se je uvrstil v glavni turnir, najbolje pa  se je odrezal letos z uvrstitvijo med 32 najboljših (poraz proti Tipsareviću na US Open).

Je igralec z največ odigranimi srečanji v Davisovem pokalu za Slovenijo.  Nastopil je 19 x, prvič leta 2005, skupaj je odigral 44 tekem. Zabeležil je 18 zmag in 16 porazov med posamezniki in 10 zmag ter 8 porazov med dvojicami.

Viri: A. Grosman, ITF, ATP

Pripravil: B. Matevžič

Miha MLAKAR osvojil članski masters 2012

Ljubljana, 24.9.2012

Mlakar Miha liga 2012

V Novem mestu se je končal masters 2012 za člane in članice. Pri članih je slavil Miha MLAKAR (Sl-Lj), ki je v finalu brez težav s 61 60 premagal presenetljivega drugega finalista, Brežičana Žigo DERŽIČA, ki se je na masters uvrstil kot 30. igralec lestvice TZS, tu pa je najprej izločil LAZIČ Marka, v četrtfinalu mu je Matej LELJAK srečanje predal, v polfinalu pa je presenetil 1. nosilca Marka STOŠIČA. V napetem srečanju je o zmagovalcu odločala podaljšana igra tretjega niza, ki jo je dobil Žiga DERŽIČ. Ta je na koncu slavil z rezultatom 64 26 76(4). Tudi zmagovalec Miha MLAKAR (Sl-Lj) ni bil med postavljenimi igralci, a je na lestvici za masters zasedal 5. mesto. Miha MLAKAR je v prvem krogu premagal Blaža BIZJAKA s 63 61, v četrtfinalu je po dobljenem prvem nizu, nato pa predaji, izločil Janoša ŽIBRATA, v polfinalu pa je bil s 62 63 boljši od 4. nosilca Urha KRAJNC DOMITER.

Tomislav Ternar poletni članski prvak 2012

Bled, 24.6.2012

Na Bledu se je končalo letošnje poletno državno prvenstvo za člane in članice. Temeljna značilnost letošnjega državnega prvenstva je, da sta državna prvaka v obeh konkurencah postala nepostavljena igralca. Pri članih je to 22. letni Tomislav TERNAR (Br-Mb), ki je v finalu s 62 62 premagal 25. letnega klubskega kolega Janoša ŽIBRATA. Zmaga Tomislava TERNARJA sicer ni presenečenje, saj gre za izkušenega igralca, ki pa na domačih turnirjih ni veliko nastopal, zato je negova uvrstitev na letvici nizka.

Člana Branika iz Maribora Tomislav TERNAR in Janoš ŽIBRAT sta slavila tudi v konkurenci dvojic. V finalu sta premagala Marka STOSIČA (BreBr) in Marka LAZIČA (Koper) z rezultatom 61 64.

Martin RMUŠ dvoranski članski prvak za leto 2012

Ljubljana, 19.2.2012

Izjemen dvoboj smo spremljali v finalu članov. Pomerila sta se Tom KOČEVAR DEŠMAN (Sl-Lj) in Martin RMUŠ (Br-Mb). Naslova državnega prvaka za leto 2012 se je upravičeno razveselil Martin RMUŠ, ki je slavil z rezultatom 75 67(9) in 76(5). Martin RMUŠ je po letih vrstnik Polone REBERŠAK, ki je osvojila naslov pri članicah, marca bo namreč dopolnil 25 let. Tokrat je prvič nastopil v finalu državnega članskega prvenstva. Tudi on se je že preizkusil na mednarodnih članskih turnirjih serije Futures in je na ATP lestvici zasedel najvišje, 973. mesto v letu 2009. Sicer pa je osvojil tudi tri naslove na mednarodnih turnirjih Futures v konkurenci dvojic.

rmus_martin_ljubljana_350

Martin RMUŠ

Foto: Bojan Matevžič

Matej Leljak osvojil turnir v Ljubljani

Ljubljana, 20.12.2011

V finalu članskega turnirja na Max tenis klubu v Ljubljani sta se pomerila Janko LUMPERT (Hrvaška) in Matej LELJAK (ŽtkMb). Srečanje je zanesljivo dobil Matej LELJAK z izidom 61 75.

Lumpert in leljak_400

Foto:bm