prijava_e
Novice : Arhiv novic 2020 : Marec 2020

Arhiv novic - marec 2020

Ostani doma in bodi teniško aktiven

ts, 31.03.2020

Tenis Slovenija je začela z drugim tednom projekta Ostani doma in bodi teniško aktiven! S projektom želimo povezati slovensko teniško skupnost z različnimi zanimivostmi, zato vsak dan na družbenih omrežjih Tenis Slovenije potekajo vaje s teniškim trenerjem Robijem Cokanom, Anže Bašelj pa dvakrat na teden na Facebook live gosti zanimive teniške goste.

Robi Cokan, trener Kaje Juvan, je na naši Facebook strani objavil številne treninge, danes pa je bil tudi gost na FB Live pogovoru z Anžetom Bašljem. Trener Kaje Juvan je med drugim povedal: “Temu bi nekdo rekel usoda. Ko je bila Kaja stara pet ali šest let sem bil trener na teniškem kampu. Treniral sem najmlajše otroke. In kasneje smo ugotovili, da je bila med njimi tudi Kaja. Leto kasneje je prišla do mene njena mama in,” in ostalo je zgodovina.

Naj spomnimo, mednarodna teniška zveza je za zdaj prekinila vse aktivnosti do 8. junija.

Celoten intervju si lahko ogledate tukaj .

Naslednji intervju je na sporedu v petek, 3. aprila, ob 12. uri. Gost bo teniški igralec Blaž Kavčič. Vprašanja lahko pošiljate na marketing@tenis-slovenija.si.

Še enkrat pa bi vas želeli opozoriti, da je trenutno najpomembnejše zdravje, zato poskrbite zase in za svoje najbližje. Najlažje je to storiti, da ostanete doma. Tisti, ki zelo pogrešate tenis, pa spremljate naše teniške vaje ter poučne pogovore v živo na Facebook profilu Tenis Slovenije. Časa za pravi teniški trening na igrišču bo še dovolj, zato res ostanite doma. TUKAJ.

Osmi sklop teniških vaj - teniški vrtec; ob 12. uri pogovor v živo z Robijem Cokanom

ts, 31.03.2020

Danes je Robi s svojima pomočnikoma, Larsom in Varis, naredili trening za teniški vrtec. Vaje so primerne za otroke vseh starosti. Popestrite si dan s spodnjimi vajami in ga naredite še bolj zanimivega.



🎾 1. vaja: Kdo bo imel več jajc v kokošnjaku?🎾 2. vaja: Balon ne sme na tla🎾 3. vaja: Tenis po tleh🎾 4. vaja: Poligon z zbijanjem obzidja

Želimo vam veliko zabave!

Vaje si lahko ogledate na Facebook strani TS . Vse vaje pa najdete tudi na youtube kanalu.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bo Robi v nedeljo razglasil 5 nagrajencev, ki bodo prejeli po 1 uro treninga v COKAN Tennis Academy!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje!

Ob 12. uri pa ste vabljeni na Facebook stran TS , kjer bo v živo potekal razgovor Anžeta Bašlja s trenerjem Kaje Juvan, Robijem Cokanom. Vsi ste vabljeni, da tudi sami v komentar zapišete morebitna vprašanja za Robija ali pa ga povprašate za kak nasvet. TUKAJ.

Vsi mednarodni turnirji odpovedani do 8. junija

bm, 30.03.2020

ITF je, tako kot pred tem že ATP in WTA, podaljšal odpoved vseh teniških tekmovanj pod njihovim okriljem do 8. junija 2020. Turnirji se bodo takrat začeli pod pogojem, da se kvalifikacije ne začnejo pred tem datumom in da se razmere v zvezi koronavirusa do takrat uredijo oz. se v naslednjih tednih ne slabšajo.

Lestvice ITF so do nadaljnjega zamrzneje upoštevajoč tekme, ki so bile odigrane do prekinitve v tednu, ki se je začel 9. marca. S tem ukrepom so se uskladili z zamrznitvijo lestvic s strani ATP in WTA. Skupaj zdaj iščejo možnosti, kako najpravičneje ponovno uvesti rangiranje, ko se bodo tekmovanja nadaljevala.

Situacijo spremljajo in bodo skrbeli za sprotno obveščanje o njihovih odločitvah. Aktivnosti bodo zagnali, ko bodo obveščeni oz. prepričani, da je to varno, vsekakor pa na prvo mesto postavljajo zdravje in varnost igralcev in igralk, njihovih spremljevalnih ekip, uradnih oseb in drugih.

Francoska teniška zveza je sporočila, da bo turnir Roland Garros od 20. septembra do 4. oktobra in da bodo, odvisno od razvoja dogodkov, datum odprtja on-line platforme za akreditacije in rezervacije nastanitev v času turnirja, sporočili najkasneje do konca junija. TUKAJ.

Sedmi sklop teniških vaj - tehnika volleya

bm, 30.03.2020

Za današnji ponedeljek je Robi Cokan pripravil trening volley udarca. Volley je najenostavnejši udarec, pa kljub temu marsikomu povzroča ogromno težav. S spodnjimi vajami si lahko pomagate težave zmanjšati in odpraviti.

1. vaja: hitra in natančna postavitev loparja v pravilen položaj za udare2. vaja: izvedba udarca skupaj s korakom3. vaja: igranje volleya v steno

Pozor! Z velikim številom ponovitev vas lahko prične boleti roka, saj je položaj za volley specifičen. Vzamite si dovolj pavze med vajami in večkrat stresite roko.

Vaje si lahko ogledate na FB profilu TS

Seveda nam lahko posnetke vaših vaj pošljete ali objavite video, Robi pa vam bo podal strokovno mnenje in nasvete. Dobrodošla so tudi morebitna vprašanja.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali 5x po eno uro treninga v COKAN Tennis Academy.

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje! TUKAJ.

Danes je Facebook strani TS na vprašanja odgovarjal Robi Cokan

bm, 29.03.2020

Na FB strani Tenis Slovenije si lahko ogledate odgovore Robija Cokana na vaša vprašanja, ki ste mu jih postavili v živo oz. poslali na FB stran.

Razglasil je tudi tri nagrajence naše nagradne igre.

Na povezavi pa najdete teniški karton spretnosti , ki vam bo pomagal pri evidentiranju izvajanja vaj in spremljanju vašega napredka. TUKAJ.

Šesti sklop teniških vaj - napredne vaje za najmlajše

ts, 28.03.2020

Današnji trening je znova namenjen najmlajšim, tako da ste starši ponovno vabljeni, da se nam pridružite. Vaje so malce bolj zahtevne, za malo bolj napredne, a zato za vaše najmlajše tudi bolj zanimive.

🎾 1. vaja: Podajanje žoge v paru izmenično🎾 2. vaja: Lovljenje žoge na znak + koordinacija🎾 3. vaja: Reakcija na znak🎾 4. vaja: Metanje ob steno in priprava na udarec🎾 5. vaja: Sendvič FH+BH (če imate samo en lopar si pomagajte s kakšnim domačim pripomočkom ali drugo roko).

Vaje izvajajte tako dolgo, da jih otrok izvede dobro oziroma, dokler uživa v izvajajnu vaj.

Vaje si lahko ogledate na Facebook profilu TS

SEVEDA NAM LAHKO POSNETKE VAŠIH VAJ POŠLJETE ALI OBJAVITE POD VIDEO, Robi Cokan PA VAM BO PODAL STROKOVNO MNENJE IN NASVETE. DOBRODOŠLA SO TUDI MOREBITNA VPRAŠANJA.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje! TUKAJ.

Današnji gost "Poučnih teniških pogovorov v živo" je bil Aljaž Bedene

ts, 27.03.2020

V današnjih "Poučnih teniških pogovorih v ŽIVO" je Anže Bašelj gostil najvišje uvrščenega slovenskega igralca na lestvici ATP, Aljaža Bedeneta.

Aljaž je, tako kot vsi ostali športniki, trenutno doma in čaka na nadaljevanje sezone. “Težje je kot sem mislil. Ampak tako pač je. Zdaj je potrebno izkoristiti te trenutke z domačimi. Včasih mi je dolgčas, še posebej, ker nas je zdaj zapustilo še lepo vreme. Dnevi so enolični. V trgovini se počutiš kot, da greš v vojno. Ni najlažje. Upam, da ne bo ta situacija trajala predolgo,” je med drugim povedal Aljaž Bedene.

Naj spomnimo, Mednarodna teniška zveza je za zdaj prekinila vse aktivnosti do 8. junija.

Anže je za Aljaža pripravil cel kup zanimivih vprašanj, kako je na njih odgovoril trenutno 61. igralec sveta pa so oglejte na Facebook Tenis Slovenija .

Vabljeni k ogledu ! TUKAJ.

Peti sklop teniških vaj - tehnika servisa

ts, 27.03.2020

Tokrat se je Robi Cokan osredotočil na začetni udarec oziroma servis. Ker je izvajanje le tega zelo pomembno in lahko naredi veliko razliko v igri, je Robi tokrat pripravil malo daljši posnetek, saj je trening servisa sestavljen iz kar šestih vaj:

1. vaja: Soročni zamah (kljukica)2. vaja: Učenje pentlje (kavbojci)3. vaja: Met žoge4. vaja: Lovljenje žoge v najvišji točki5. vaja: Servis iz dveh delov6. Vaja: Izvajanje servisa v ritmu 1-2Posnetek si oglejte na FB strani Tenis Slovenije

Servis je kompleksen gib, zato je za njegovo dobro izvedbo potrebno dobro zavedanje in nadzorovanje svojega telesa. Da bi bil servis čim boljši, je priporočljivo narediti veliko ponovitev, saj vam bo tekoče in "mehko" izvajanje zelo pripomoglo k dobremu in uspešnemu serviranju.

SEVEDA NAM LAHKO POSNETKE SVOJEGA IZVAJANJA SERVISA POŠLJETE ALI OBJAVITE POD VIDEO, ROBI PA VAM BO PODAL STROKOVNO MNENJE IN NASVETE KAKO TEHNIKO SERVISA POPRAVITI OZIRAMO JO IZBOLJŠATI. PRAV TAKO VAM BO ROBI ODGOVORIL NA MOREBITNA VPRAŠANJA.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih! In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje! TUKAJ.

Četrti sklop teniških vaj - tehnika forhand in backhand udarca za napredne igralce

ts, 26.03.2020

Za danes je Robi Cokan pripravil vaje za napredne igralce in sicer vaje, s katerimi boste lahko izboljšali svojo tehniko forehand in backhand udarca.

🎾 1. vaja: Forehand tehnika podrobnosti (počasi)🎾 2. vaja: Igranje Forehanda s hitro roko🎾 3. vaja: Backhand tehnika podrobnosti (počasi)🎾 4. vaja: igranje Backhanda s slabšo roko + z obema rokama

Pomembno je, da udarce izvajate v počasnem tempu toliko časa, dokler udarca ne obvladate, saj lahko hitrost izvajanja podre pravilno tehniko. Počasi dodajajte hitrost roke. Idealno je, če se posnamete in preverite pot loparja ali pa če se lahko med izvajanjem celo gledate pred ogledalom.

Vaje si oglejte na naši Facebook strani

SEVEDA NAM LAHKO POSNETKE POŠLJETE ALI OBJAVITE POD VIDEO, ROBI PA VAM BO PODAL STROKOVNO MNENJE IN NASVETE KAKO TEHNIKO POPRAVITI OZIRAMO JO IZBOLJŠATI.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje! TUKAJ.

Vladni sklepi za blažitev posledic pandemije koronavirusa - obvestilo

bm, 25.03.2020

Na povezavi si lahko preberete zadnje vladne sklepe v zvezi s samozaposlenimi, s katerimi država blaži posledice za ljudi, podjetja in s.p.-je.

O predlaganih ukrepih bo v začetku prihodnjega tedna odločal še Državni zbor. TUKAJ.

Tretji sklop teniški vaj - vaje za najmlajše

ts, 25.03.2020

Robi Cokan je tokrat pripravil trening za naše najmlajše. Trening je primeren tako za tiste, ki že veselo vrtijo teniške loparje kot tudi za tiste, ki bi jih morda šele radi navdušili za tenis. Seveda pa vaje lahko izvajate tudi odrasli.

Ogledate si jih lahko na naši Facebook strani

🎾 1. vaja: palačinka🎾 2. vaja: lovljenje žoge🎾 3. vaja: slalom med igračami in hokej🎾 4. vaja: tunelčki

Vaje izvajajte s svojimi otroki. Pozabavajte se s pripomočki iz kuhinje ali z drugimi poljubnimi pripomočki. Otroci si lahko s svojo domišljijo sestavijo različne poligone in jih premagajo z žogico in loparjem ali celo s kuhalnico in papirnato žogico.

Vaje izvajajte tako dolgo, da jih otrok izvede dobro oziroma, dokler jih otrok želi izvajati. Seveda lahko iz vaj, po lastnem občutku, izpeljete težje ali lažje različice.

Vabljeni, da se posnamete pri izvajanju vaj in jih delite v komentar na Facebook strani. Robi bo posnetke pregledal, nato pa bo v nedeljo podal nasvete kako odpraviti napake oziroma kako še izboljšati tehniko.

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje TUKAJ.

Obvestilo OKS in pismo predsednika MOK-a; olimpijske igre prestavljene v prihodnje leto

bm, 25.03.2020



V nadaljvanju lahko preberete obvestilo OKS-ZŠZ glede koronavirusa COVID 19 in pismo predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja g. Thomasa Bacha, naslovljenega na športnike iz celega sveta.
Ostanite zdravi! #trenirajdoma 

Obvestilo OKS-ZŠZ preberite tukaj Pismo predsednika MOK-a ( v angleščini) preberite tukaj 

MOK je sprejel odločitev, da so olimpijske igre prestavljene v leto 2021. Obvestilo predsednika OKS preberite tukaj 

Vsa pomembna obvestila v zvezi pandemije koronavirusa najdete na spodnji povezavi

TUKAJ.

Na FB strani TS si oglejte drugi sklop teniški vaj in intervju s Tamaro Zidanšek

bm, 24.03.2020



Na Facebook strani Tenis Slovenije si lahko ogledate intervju s Tamaro Zidanšek, s katero se je pogovarjal Anže Bašelj. Tamara je slovenska Fed Cup reprezentantka in trenutno 71. igralka sveta.

Pogovarjala sta se o trenutni situaciji v tenisu, kako se sama sooča s karanteno, kako se pripravlja na nadaljevanje sezone in še o marsičem zanimivem.

Na isti povezavi na Facebook strani TS pa si lahko ogledate tudi drugi sklop teniških vaj, ki jih je za vas pripravil Robi Cokan.

Danes je demonstriral naslednje vaje:

1. Vaja: Poskok in prvi korak

2. Vaja: tek do žoge

3. Vaja: osmica

Glavne točke treninga.

• ob stiku z žogo nasprotnika naredimo poskok z obema nogama hkrati • širok položaj nog in teža na sprednjih delih stopala • dolg in eksploziven prvi korak• tek do žoge in vračanje v sredino s prisunskimi koraki

Vabljeni k ogledu!

Vsa pomembna obvestila v zvezi pandemije koronavirusa najdete na spodnji povezavi TUKAJ.

Prvi sklop teniških vaj

bm, 23.03.2020

Vabljeni k ogledu prvega videa, v katerem Robi Cokan demonstrira tri vaje, primerne za začetnike in tudi tiste, ki bi radi izboljšali ali odpravili napake v svoji teniški igri.

1. vaja: Osnovni položaj in pravilen prijem loparja2. vaja: Prilagajanje na žogo in odbijanje navzgor3. vaja: Odboj žoge navzgor in naprej v steno

Vabljeni, da se posnamete pri izvajanju vaj in jih delite spodaj v komentar. Robi bo posnetke pregledal, nato pa bo v nedeljo podal nasvete kako odpraviti napake oziroma kako še izboljšati tehniko.

Hkrati bomo med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke in hkrati delili naš video s prijetelji, v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih! In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na naše profilu čakale že nove Robijeve vaje!

Prvi sklop vaj si lahko ogledate tukaj TUKAJ.

Ostani doma in bodi teniško aktiven! Od ponedeljka teniške vaje in intervjuji preko družbenih omrežij TS

ts, 22.03.2020

Dragi teniški prijatelji in prijateljice,

Tenis Slovenija začenja z novim projektom poimenovanim Ostani doma in bodi teniško aktiven! Ob spremembi našega vsakdana se je naše življenje upočasnilo, ne sme pa se ustaviti. S projektom želimo povezati čim širši teniški svet z različnimi zanimivostmi, zato bodo vsak dan na družbenih omrežjih Tenis Slovenije potekale vaje s teniškim trenerjem Robijem Cokanom in dvakrat na teden Facebook live, kjer bo Anže Bašelj vodil zanimive pogovore s teniškimi veljaki.

V sodelovanju z Robijem Cokanom, slovenskim teniškim trenerjem leta ter trenerjem Kaje Juvan, bomo za vse ljubitelje tenisa in tiste, ki boste to še postali, pripravili sklop kratkih teniških vaj (pravilni začetni teniški udarci, teniška gibanja, vaje za najmlajše, vaje za izboljšanje teniške kondicije, vaje za teniško koordinacijo …). Vaje boste lahko izvajali doma in tako svojo teniško tehniko izboljševali tudi v časih samoizolacije.

S teniškimi treningi začenjamo v ponedeljek, 23. marca, ob 10. uri na družbenih omrežjih Tenis Slovenije. Vse naše sledilce bomo pozvali, da nam pošljejo svoje posnetke, Robi Cokan pa jih bo tudi pokomentiral. Med vsemi prejetimi video posnetki bomo izžrebane nagradili z zanimivimi nagradami.

Prav tako bo na Facebook profilu Tenis Slovenije dvakrat na teden, v torek in petek, športni novinar, Anže Bašelj, prek Facebook Live-a opravil zanimive pogovore z različnimi pomembnimi deležniki iz teniškega sveta (igralci in igralke, trenerji, sodniki ….). Tema pogovora bo trenutna situacija, pogled in preživljanje časa, plani za prihodnost in sporočilo za ljubitelje tenisa. Prvi pogovor bo potekal v torek, 24. marca, ob 12. uri.

V tem čolnu smo skupaj in ne pozabite, majhni dnevni cilji, ki jih izvajamo redno, lahko pripeljejo do izjemnih rezultatov. Zato ostanimo doma, vendar vseeno naredimo nekaj zase, se česa novega naučimo ali preprosto uživajmo v tenisu.

Pridružite se nam in ostanite zdravi.

Prvo sklop vaj si lahko ogledate TUKAJ

Ekipa Tenis Slovenije TUKAJ.

Ostani doma in bodi teniško aktiven!

ts, 21.03.2020

V sodelovanju z Robijem Cokanom, slovenskim teniškim trenerjem leta, smo za vse ljubitelje tenisa in tiste, ki boste to šele postali, pripravili sklop kratkih teniških vaj, ki jih lahko izvajate doma in tako svojo teniško tehniko vadite tudi v časih samoizolacije.

Od ponedeljka (23.3.) dalje, vam bo Robi, sicer trener Kaje Juvan, vsak dan preko kratkih video posnetkov pokazal:🎾 kako izvajati pravilne začetne teniške korake,🎾 vaje za izboljšanje posameznega udarca,🎾 različna teniška gibanja,🎾 vaje za teniško koordinacijo,🎾 vaje za najmlajše teniške igralce in igralke,🎾 vaje za izboljšanje teniške kondicije,🎾 vaje za napredne igralce tenisa … in še mnogo več.

Izvajanje vaj boste lahko spremljali na facebook strani Tenis Slovenije .

Hkrati vas pozivamo, da se tudi sami posnamete pri izvajanju vaj in jih objavite pod posamičen video (ali nam jih pošljete privatno preko messengerja), saj boste imeli tako priložnost, da vaše vaje komentira/popravi eden najboljših teniških trenerjev

Prav tako pa bomo med vsemi prejetimi video posnetki opravili žreb in nekatere izmed vas tudi nagradili!

Verjamemo, da bomo s pomočjo Robijevih vaj utrdili ali celo nadgradili svoje znanje in fizično pripravljenost, tako da se bomo na teniška igrišča vrnili v odlični formi!

Da pa bo to možno čim prej, stopimo skupaj in #ostanimodoma !

Ekipa TS in Robi Cokan TUKAJ.

Ostanimo doma!

ts, 19.03.2020

Dragi teniški prijatelji in prijateljice,

nekdo je nekoč zapisal: “Vse spremembe so najprej težke, vmes kaotične in na koncu krasne”. Verjemimo, da se bo tako končala tudi ta zgodba, ki jo živimo zdaj. Naj vam povemo, da smo vsak dan v mislih z vami in da smo vsi skupaj del velike teniške družine. V teh negotovih časih smo vam na voljo za pogovor, tako teniški kot tudi na osebni ravni. Naj vam povemo, da smo vam na razpolago saj pisarna Tenis Slovenije dela normalno. Vsi držimo pesti, da bodo ti prisilni ukrepi zadostovali in da bo čimprej življenje odšlo v stare tirnice, obogateno z neko novo izkušnjo.

Obveščamo vas, da sta mednarodni krovni teniški organizaciji ATP in WTA zaradi pandemije koronavirusa odpovedali vsa tekmovanja, ki so v koledarju njihovih teniških združenj, in sicer do 7. junija 2020. Do navedenega datuma so odpovedana tudi vsa mladinska tekmovanja ITF in TE ter veteranska ITF tekmovanja, vključno s svetovnim veteranskim prvenstvom za mlajše veterane. V tem obdobju bosta zamrznjeni tudi teniški lestvici FedEx ATP Rankings and WTA Rankings. Prav tako vas obveščamo, da so do nadaljnjega odpovedana tudi vsa teniška tekmovanja pod okriljem Tenis Slovenije.

Teniški klubi lahko vse aktualne objave za različne oblike finančne pomoči za premostitev nastalega krča najdete na spletni strani Tiko pro. Prav tako je že znano, da bo SID banka svoje pogoje razpisala aprila.

Pri Tenis Sloveniji razmišljamo kako vam bomo v prihajajočih časih finančno ali materialno lahko pomagali, ves čas pa smo na vezi tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije, Ministrstvom za šport in Fundacijo za šport.

Trenutno pa je najpomembnejše zdravje, zato vas naprošamo, da svoje službene obveznosti opravljate od doma. Verjamemo, da ste s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli, da vaši člani ne bodo čutili teniškega pomanjkanja. Na naši Facebook strani iščemo različne načine treninga na domu in nekaj zanimivih primerov je že objavljenih. S pomočjo sodobnih komunikacijskih sredstev organizirajte skupne pogovore, ki naj ne bodo povezani samo s tenisom. Poskrbite, da bodo naši najmlajši čim lažje dočakali začetek poletne sezone. Upajmo, da se bo ta začela čimprej.

Odprti smo za vse vaše predloge in mnenja. V tem čolnu smo skupaj in ne pozabite, majhni dnevni cilji, ki jih izvajamo redno, lahko pripeljejo do izjemnih rezultatov.

Teniški pozdrav in ostanite zdravi.

Ekipa Tenis Slovenije TUKAJ.

ATP in WTA odpovedala vse turnirje pod njunim okriljem do 7. junija 2020 in zamrznila teniške lestvice

bm, 18.03.2020

Mednarodni krovni teniški organizaciji ATP in WTA sta zaradi pandemije koronavirusa odpovedale vse turnirje, ki so bili v koledarju njihovih teniških združenj do 7. junija 2020. V to so vključeni tudi serija ATP Challenger in svetovna turneja ITF WTT. Do tega datuma so odpovedani tudi vsi mladinski turnirji ITF in TE ter veteranski turnirji ITF, vključno s svetovnim veteranskim prvenstvom za mlajše veterane.

V tem obdobju bosta zamrznjeni tudi teniški lestvici FedEx ATP Rankings and WTA Rankings.

Turnirji po 8. juniju ostajajo v koledarju.

Prav tako Tenis Slovenija obvešča svoje člane da so do nadaljnjega odpovedana vsa teniška tekmovanja pod okriljem Tenis Slovenije.

Seveda bomo v primeru nadaljevanja zatečenega stanja navedeni datum pravočasno prestavili. TUKAJ.

Otroci pridno trenirajo pod okriljem programa Gibaj Mladina !

ts, 18.03.2020

Pretekli teden smo obiskali Teniški klub Maja Matevžič, kjer v sodelovanju z dobrodelnim programom Gibaj Mladina! trenirajo najmlajši, katerim program omogoča brezplačne ure vadbe. 

Na Dolgem mostu, kjer med zimo trenirajo člani kluba nekoč ene najboljših slovenskih tenisačic, je na dan obiska treniralo šest otrok, ki so nad treningi naravnost navdušeni. Tole so na zaupali po koncu treninga s trenerjem Luko Jesihom.
Lamija: Tenis sem igrala že v prvem razredu osnovne šole in mi je bil zelo všeč. Sedaj je še boljše, ker igramo čez mrežo.
Živa: Učitelj je najboljši! Je zelo prijazen in nas zares veliko nauči. Veliko se pogovarja z nami. Veliko bolje se imamo kot v šoli.
Zoja: Zelo sem vesela, da lahko prvič igram tenis. Učitelj je zelo prijazen. 

Tudi trener Luka je pohvalili otroke in dodal, da je vesel, da se otroke spodbuja h gibanju in igranju tenisa. 

O sodelovanju svoje teniške šole pa je Maja Matevžič povedala: Teniški klub Maja se je z veseljem odzval k sodelovanju v projektu Gibaj mladina. Projekt,ki je namenjen otrokom iz socialno šibkejsih družin je zelo dobro zastavljen. Otroci 1x tedensko z navdušenjem prihajajo na treninge in se spoznavajo s tenisom. Upam, da se bo projekt ob podpori donatorjev in Tenis Slovenije nadaljeval tudi v prihodnje in bo priložnost za učenje tenisa dobilo še več otrok. 

Otroci so bili navdušeni tudi nad novimi bidoni, ki jih je podaril Petrol in jih lahko na dogodkih Tenis Slovenije dobite tudi vi, v zameno za poslan sms (Tenis 5 na 1919) s čimer prispevate v program Gibaj Mladina!

Gibaj mladina bidoni_300 

Več o programu, katerega namen je otrokom iz socialno šibkejših okolij, s pomočjo teniških klubov in Zveze prijateljev Mladine, omogočiti gibanje ter enake možnost za ukvarjanje s športom, si lahko preberete na drazba.slo-open.si

TUKAJ.

Priporočena ravnanja TS v zvezi s pojavom koronavirusa

bm, 18.03.2020

Tenis Slovenija je pripravila priporočila o ravnanju njenih članov in članic v zvezi s pojavom koronavirusa. Ob tem izrecno odsvetujemo organizacijo tekmovanj pod okriljem Tenis Slovenije.

Glede na trenutno situacijo so odpovedana spodaj navedena tekmovanja:

- 8-11 let ŽTK Maribor – 14. marec 2020- U18 (M) – Šporn – 14. marec 2020- U18 (Ž) – AS Litija – 14. marec 2020- OP (M) - TK Celje - 20.marec 2020

O morebitnih nadaljnjih odpovedih tekmovanj vas bomo sproti obveščali prek spletne strani Tenis Slovenije.

Priporočila preberite tukaj TUKAJ.

Pariški turnir prestavljen v jesenski čas

bm, 17.03.2020

Organizatorji OP Francije v Parizu so sporočili da bo turnir za grand slam Roland Garros prestavljen v jesenski čas in sicer bo potekal od 20. septembra do 4. oktobra . TUKAJ.

Maj Premzl, Lun Obrul in Živa Falkner najbolj napredovali na lestvici ITF

bm, 17.03.2020

Dobri nastopi v začetku letošnjega leta so prinesli viden napredek nekaterim našim mladincem in mladinkam na svetovni teniški lestvici ITF.
Maj Premzl se je letos uvrstil v finale in dvakrat v polfinale (zadnji turnir je bil pri polfinalih prekinjen), kar mu je na lestvici ITF prineslo napredovanje za 590 mest in sicer iz 878. mesta ob koncu leta do 488. mesta ta teden. S tem je postal najvišje uvrščen slovenski igralec na mladinski svetovni teniški lestvici pred Blažem Vidovičem (547), Sebastianom Dominkom (653), Borom Artnakom (678), Galom Emeršičem Potočnikom (685), Aljažem Jeranom (890) in Lunom Obrulom (904). In prav slednji je naslednji, ki je na začetku leta z uvrstitvijo v četrtfinale in polfinale Kramforsa na lestvici najbolj napredoval. Pridobil je 1289 mest in se kot zadnji slovenski igralec spustil pod številko 1000.
Pri dekletih je po polfinalu na turnirju ITF 2. ranga v Valenciji (tudi tu je bil turnir prekinjen) prvo mesto med slovenskimi mladinkami na svetovni teniški lestvici še utrdila Živa Falkner, ki se je povzpela najvišje v karieri, na 42. mesto. Na drugem mestu med Slovenkami na lestvici ITF je Pia Lovrič (77), sledijo pa Tjaša Klevišar (588), Nika Strašek (610), Alja Belinger (657), Tara Gorinšek (711), Petja Drame (736) in kot zadnja med prvimi 1000 igralkami Tara Katarina Milić na 910. mestu.
Na lestvicah tenis Europe je na lestvici do 16 let (upošteva tudi dosežke na turnirjih ITF) najvišje uvrščen Aljaž Kirbiš na 62. mestu, sledita mu Matic Križnik na 72. in Maj Premzl na 92. mestu. Pri dekletih je na lestvici do 16 let najvišje Petja Drame na 93. mestu.
Med dečki do 14 let sta med prvih sto igralcev lestvice TE uvrščena Žiga Švec na 59. in Mark Iztok Lunder na 97. mesto.
Pri deklicah je najvišje, na 100. mestu Ela Nala Milić.

TUKAJ.

Slovenija v Davisovem pokalu doma s Paragvajem

ts, 13.03.2020

Slovenska teniška reprezentanca je po žrebu v Londonu dobila tekmeca v svetovni skupini II Davisovega pokala. Žreb je določil, da bodo Slovenci doma gostili Paragvajce.

Naj spomnimo, Slovenija je na začetku tedna izgubila v Pakistanu in tako padla nazaj v svetovno skupino II svetovnega tenisa.

Dvoboj bo na sporedu 17. in 18. julija ali 18. in 19. septembra. V svetovni skupini II je 24 reprezentanc. Zmagovalci se uvrstijo v kvalifikacije svetovne skupine I, poraženci pa v kvalifikacije svetovne skupine II.

V dvoboju proti Paragvaju (65. mesto) je Slovenija (50. mesto) v vlogi nosilca. “Igramo doma, ocenjujem, da je to dober žreb. Paragvaj ni blizu, tako, da ne bo dolgega potovanja. Na papirju smo izraziti favoriti. Oni nimajo tako kakovostnih igralcev. Z žrebom sem res zadovoljen in se že veselim dvoboja,” je o tekmecu dejal kapetan Miha Mlakar.

Paragvaj je v kvalifikacijah II. svetovne skupine s 4-0 premagal ekipo Sri Lanke. Na svetovni teniški lestvici ATP nima nobenega rangiranega igralca med posamezniki, med dvojicami pa najdemo na 1941. mestu 15-letnega Adolfa Daniela Valleja.

Vallejo na mladinski svetovni teniški lestvici zaseda 145. mesto. V karieri je odigral en članski turnir, ki ga je izgubil, v mladinski konkurenci pa se lahko pohvali s tremi zmagani na mednarodnih turnirjih do 16 let, letos pa je bil finalist mladinskega turnirja ITF 1. ranga v Porto Alegreju.

Proti Sri Lanki je poleg njega v posamičnih obračunih nastopil še 15-letni Martin Antonio Vergara Del Puerto. Slednji na mladinski svetovni teniški lestvici zaseda 787. mesto, a ga bomo v naslednjih letih zagotovo našli visoko saj je v svoji konkurenci, kategoriji do 16 let, na zadnjih petih mednarodnih turnirjih nanizal 20 zmag in doživel samo tri poraze.

Med dvojicami sta barve Paragvaja branila 23-letni Juan Borba, ki ni rangiran, v karieri pa je odigral samo en članski turnir in edino odigrano tekmo tudi izgubil in njegov vrstnik, prav tako 23-letni Ayed Zatar, ki prav tako ni rangiran. Tudi on je v karieri odigral en članski turnir leta 2015 in tudi on je edino srečanje izgubil. TUKAJ.

Lun Obrul in Maj Premzl polfinalista v Kramforsu, po polfinalnih obračunih turnir končan

bm, 12.03.2020

Na Švedskem sta tudi ta teden na turnirju ITF 4. ranga odlično igrala Lun Obrul in Maj Premzl, ki sta se uvrstila v polfinale.

Obrul je ob enem porazu na obeh turnirjih nanizal skupaj osem zmag. V drugem krogu je kot povabljen igralec s 3-6 6-2 6-3 premagal sedmega nosilca, Šveda Arslanbeka Temirhanova (ITF 523). V četrtfinalu je igral s 1. nosilcem turnirja, Švicarjem Christianom Kuehnejem (ITF 334) in zmagal s 6-3 6-7(2) 6-2. Polfinale je bil odpovedan.

V četrtfinalu je nastopil tudi Maj Premzl, ki je v drugem krogu s 5-7 6-2 6-4 premagal Šveda Jaidena Saidizanda (ITF 1840). V četrtfinalu se je meril z domačinom Viggom Grondahlom (ITF 1602) in zmagal s 6-2 4-6 6-2. Maj je izjemno začel letošnjo sezono in na zadnjih treh turnirjih ITF nanizal finale in dve polfinali, prihodnji teden pa bo najbrž že tudi najvišje uvrščen slovenski mladinec na lestvici ITF.

Tekmo drugega kroga je izgubil Jan Dimitrijevič, katerega je s 6-3 6-1 premagal peti nosilec, Rus Mikhail Gorokhov (ITF 501>). Med dekleti je nastopila Petja Drame in tudi ona izgubila. S 6-3 6-2 jo je izločila domačinka, tretja nosilka Tilde Stromquist (ITF 490). V konkurenci dvojic sta bila uspešna Gal Emeršič Potočnik in Maj Premzl, ki sta se z zmago s 6-1 6-2 nad Italijanom Vittoriom Falletijem in Švedom Vincentom Turinom še drugi teden zapored uvrstila najmanj v polfinale. Tu se bosta imela priložnost oddolžiti za poraz prvima nosilcema Rusu Maximu Dontsovu in Švicarju Christianu Kuehneju s katerima sta izgubila polfinale prejšnji teden.

Lun Obrul in Jan Dimitrijevič sta s 3-6 1-6 izgubila s Francozom Charlelijem Cosnetom in Švedom Arslanbekom Temirhanovim. Z nastopi sta končali tudi Nika Strašek in Petja Drame. S 6-7(4) 6-4 11-9 sta ju premagali Švedinji Maria in Martina Petrovic. TUKAJ.

Živa Falkner v polfnale turnirja ITF 2. ranga v Valenciji, po polfinalu turnir prekinjen

bm, 12.03.2020

Na mladinskem turnirju ITF 2. ranga v Valenciji se je Živa Falkner, ki na lestvici ITF zaseda 53. mesto in je na turnirju četrta nosilka, uvrstila v četrtfinale. V prvem krogu je s 6-7(7) 6-3 6-1 premagala Francozinjo Flavie Brugnone (ITF 153), v drugem je bila s 6-3 6-1 boljša od Avstrijke Elene Karner (143). Uspešna je bila tudi v konkurenci dvojic, kjer se je s soigralko iz Madžarske Kiaro Toth, po zmagi s 6-1 6-2 nad Nizozemko Clarine Lerby in Američanko Hibah Shaikh, prav tako uvrstila v četrtfinale.

Živa je tudi tretjo tekmo v Valneciji dobila. V četrtfinalu je s 7-6(3) 2-6 7-6(5) premagala sedmo nosilko Madžarko Kiaro Toth in se uvrstila v polfinale, ki pa ga ne bo odigrala saj so organizatorji turnir prekinili in odpovedali. TUKAJ.

Ta teden slabi nastopi naših igralk in igralcev na članskih turnirjih

bm, 12.03.2020

Na članskih turnirjih naši igralci in igralke ta teden niso imeli razlogov za veselje. V igri ostaja med dvojicami na turnirju v Irapuatu (25.000 $+H) Dalila Jakupović, ki se je s soigralko iz Japonske Miyu Kato uvrstila v polfinale. Med posameznicami je doživela še en poraz. S 7-6(4) 6-1 jo je premagala 4. nosilka, Španka Lara Arruabarerena (WTA 159). Dalila je ta teden zdrsnila na 230. mesto lestvice WTA, letos pa ostaja brez zmage med posameznicami.

V Cancunu je na turnirju ITF nastopil Matic Špec in v prvem krogu s 5-7 6-4 3-6 izgubil z Američanom Adamom El Mihdawyem.

V Monastiru sta na turnirju ITF (W15) nastopili sestri Ela Nala in Tara Katarina Milić. Ela Nala je izgubila v prvem, Tara Katarina pa v zadnjem krogu kvalifikacij.

Mike Urbanija se je preizkušal na kvalifikacijah turnirja v Poreču. Pri izidu 1-6 2-3 je predal srečanje Ukrajincu Oleksandru Ovcharenku.

V Sharm El Sheikhu je nastopil Tino Kovačič. Po zmagi v prvem krogu je nastope končal v finalu kvalifikacij TUKAJ.

Maj Premzl, Lun Obrul, Jan Dimitrijevič in Petja Drame z zmagami začeli nastope v Kramforsu, uspešni tudi med dvojicami

bm, 10.03.2020

Na mladinskem turnirju ITF 4. ranga v švedskem Kramforsu tudi ta teden nastopajo naši mladinci in mladinke. Po uspešnih nastopih prejšnji teden, ko se je Maj Premzl uvrstil v polfinale, v polfinalu pa sta bili tudi dve slovenski dvojici, so ta teden nastope z zmago začeli Maj Premzl, Lun Obrul, Jan Dimitrijevič in Petja Drame.

Lun, kateremu ta teden ni bilo treba v kvalifikacije saj je prejel posebno povabilo je v prvem krogu s 6-3 2-6 6-3 premagal domačega kvalifikanta Augusta Gustafsona, Maj je s 6-2 7-5 odpravil še enega kvalifikanta iz Švedske Vincenta Turina, Jan je s 6-3 3-6 6-1 premagal domačega povabljenca Alfonsa Ridstroma, Petja pa je bila s 6-3 6-0 boljša od domače povabljenke Linn Svaerd.

V uvodnem nastopu sta izgubila Gal Emeršič Potočnik in Nika Strašek.

Dobri nastopi so se našim igralcem obrestovali saj so na mladinski svetovni teniški lestvici vidno napredovali. Maj Premzl je pridobil 156 mest in je ta teden kot drugi Slovenec na 585. mestu, Gal Emeršič Potočnik je pridobil 50 mest in je 701., Lun Obrul se je povzpel za 832 mest in je na 1296. mestu, Jan Dimitrijevič se je povzpel za 70 mest na 1436.mesto. Napredovali sta tudi Nika Strašek in Petja Drame. Nika je pridobila 38 mest in je kot četrta Slovenka uvrščena na 609. mesto, Petja je napredovala za 23 mest in je na 749. mestu.

Uspešni so bili tudi med dvojicami saj so vse tri dvojice, Obrul in Dimitrijevič, Premzl in Emeršič Potočnik ter Drame in Strašek, v prvem krogu dosegle zmage. TUKAJ.

Pakistan dobil še tretje srečanje in premagal Slovenijo s 3-0

bm, 09.03.2020


Drugi niz je bil odločen v dvanajsti igri, ko je Qureshi izkoristil edino brejk priložnost v nadaljevanju in Niku odvzel servis. V tretjem nizu sta bila oba do devete igre zanesljiva pri začetnem udarcu, le v peti igri je bil v stiski doimačin saj si je Nik priigral dve vezani brejk priložnosti, a ju ni uspel izkoristiti. V deveti igri je bil Nik še enkrat v prednosti, ko je Qureshiju odvzel servis brez oddane točke, nato pa je serviral za zmago v srečanju, a svoj servis izgubil prav tako brez dobljene točke. O zmagovalcu je odločala podaljšana igra v kateri je Nik osvojil samo eno točko in Pakistan je s Qureshijevo zmago povedel z 1-0.
Ob 08.15 sta drugo srečanje začela Blaž Kavčič in Aqueel Khan.


40-letni Aqueel Khan na lestvici ATP, na kateri je bil najvišje uvrščen na 349. mesto leta 2004, nima rankinga. Nazadnje je nastopil leta 2018 na ITF turnirju v Pakistanu. Za reprezentanco je nastopil 48 krat, odigral 51 tekem in med posamezniki zabeležil 32 zmag in doživel 38 porazov, med dvojicami pa je ob 56 zmagah izgubil 53 krat.

 

33-letni Kavčič je trenutno na 285. mestu lestvice ATP. V reprezentanco je bil povebljen 23 krat, nastopil je na devetnajstih srečanjih na katerih je med posamezniki zabeležil 17 zmag in doživel 8 porazov, med dvojicami pa je zabeležil pet zmag in trikrat izgubil.

 

DC Kavčič 1_525

 

Srečanje se je začelo s prevlado Kavčiča, ki je prvi niz dobil v manj kot pol ure s 6-0. Že prva igra drugega niza, tudi najdaljša v srečanju, pa je nakazala, da je Khan še živ in se bo treba za zmago potruditi. Kan je igro osvojil po šesti priigrani prednosti, Kavčič pa je imel vmes tri brejk priložnosti, ki jih ni izkoristil. Nova priložnost se je Kavčiču ponudila v deveti igri, ko je imel dve brejk žogi, a tudi teh ni izkoristil. O zmagovalcu drugega niza je odločala podaljšana igra v kateri si je Kavčič priigral vodstvo s 6-4 in s tem dve set oz. meč žogi. Žal je naslednje štiri točke, od tega dve na svoj servis izgubil in s tem drugi niz. Tretji niz se je začel s hitrim brejkom nasprotnika, ki je že v prvi igri Blažu odvzel servis in te prednosti ni izkoristil do konca srečanja. Blaž je imel v četrti igri dve brejk priložnosti in še eno v osmi igri, a so vse ostale neizkoriščene in domačin je po nekaj manj kot dveh urah in pol slavil s končnim izidom 0-6 7-6(8) in 6-4.


Naša ekipa je zdaj v igri dvojic potrebovala zmago. Kapetan Miha Mlakar je v ogenj poslal Blaža Kavčiča in Toma Kočevarja Dešmana. Naša igralca sta prvi niz izgubila s 3-6, potem, ko sta jima nasprotnika v šesti igri odvzela servis. V drugem nizu so vsi igralci zanesljivo dobivali svoje servise, edino priložnost za brejk sta imela Kavčič in Kočevar Dešman v dvanajsti igri pri izidu 6-5, ko bi z brejkom dobila drugi niz.To jima ni uspelo in o zmagovalcu je odločala podaljšana igra. Začelo se je slabo, saj sta Pakistanca povedla s 5-0, a sta se uspela naša aduta približati na 4-5. Pri vodstvu 6-4 sta imela Qureshi in Khan prvo meč žogo, v nadaljevanju pa še tri in četrto sta tudi izkoristila ter Pakistanu priigrala zmago v igri dvojic in s tem tudi v srečanju.


Takšnega razpleta zagotovo nismo pričakovali, razočarani pa so tudi vsi člani naše ekipe, ki se tako ne bo borila za nastop v svetovni skupini, temveč bo septembra igrala v II. svetovni skupini z zmagovalci play offa II. svetovne skupine.


Po zaključku obračuna je TUKAJ.

Svit Suljić in Beti Jazbec Butina osvojila A turnirja Lino do 12 let

bm, 09.03.2020

Končal se je finalni turnir Lino v starostni kategoriji do 12 let, ki sta ga organizirala LTA in TA Breskvar.

V obeh A turnirjih so nastopili vsi najboljši dvanajstletniki. Pri dečkih je slavil tretji nosilec, 11-letni Svit Suljić, ki je v finalu s 6-0 6-2 premagal prvega nosilca Luko Petrovića (Sl-Lj). Suljić, ki se resno spogleduje s prevzemom vodilnega mesta na lestvici do 12 let je v polfinalu izločil tudi drugega nosilca Žigo Šeška. To je bil tesen obračun, ki ga je Svit dobil v treh nizih, sicer pa je vsem ostalim nasprotnikom, vključno s Petrovičem, namenil vsega šest iger.

B turnir je osvojil Nal Zorko (MaxLj), ki je v finalu s 3-6 7-6(3) 6-3 premagal Jakoba Cikajla (Radom).

A turnir deklic je osvojila druga nosilka Beti Jazbec Butina (ŽtkMb). V finalu ji je po izgubljenem prvem nizu z 1-6 tekmo zaradi slabega počutja predala prva nosilka Ela Plošnik (Tr-Kr).

Že v soboto je B turnir deklic osvojila Neli Češek (Ol-Lj). V finalu je bila s 6-2 6-4 boljša od Melani Berk (Krmelj). TUKAJ.

Turnir v Indian Wellsu odpovedan

bm, 09.03.2020

Organizatorji teniškega turnirja serije ATP in WTA v ameriškem Indian Wellsu, ki bi se moral začeti ta teden so turnir odpovedali. Ob nastop so tako tudi Aljaž Bedene, Blaž Rola, Polona Hercog, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. TUKAJ.

Nik Razboršek odlično začel tekmo s Qureshijem, ob prekinitvi vodi 6-4 4-4. Nadaljevanje v ponedeljek

bm, 08.03.2020

Po večdnevnem deževju in mukotrpnem čakanju na izboljšanje vremena se je v Islamabadu le zjasnilo in ob 17. uri po lokalnem času se je začel obračun med ekipama Pakistana in Slovenije.
Za Slovenijo je v prvi in tudi edini tekmi današnjega sporeda zaigral 26-letni Nik Razboršek, ki na lestvici ATP trenutno zaseda 700. mesto. Za Nika je to šesti nastop za reprezentanco Slovenije za katero je doslej odigral tri tekme in zabeležil eno zmago ter dva poraza.
Nikov nasprotnik je 39-letni Aisam Qureshi, ki med posamezniki ni rangiran, med dvojicami pa na lestvici ATP zaseda 50. mesto. Gre za izjemno izkušenega igralca, ki je doslej za Pakistan nastopil 39 krat na 42 srečanjih. Med posamezniki je zabeležil 38 zmag in doživel 21 porazov, med dvojicami je bil uspešen 26 krat, doživel je samo 8 porazov.
Nik je tekmo odlično začel in prvi niz osvojil z rezultatom 6-4 potem, ko je v deveti igri odvzel servis nasprotniku. Qureshi je imel sedem priložnosti za brejk a ni izkoristil nobene. V drugem nizu je Razboršek nivo servis še dvihnil in vse igre na svoj servis do izida 4-4 gladko dobil.DC razborsek 3_525
Pri tem izidu je bilo srečanje prekinjeno.
Iz prizorišča sta se javila kapetan Miha Mlakar in Nik Razboršek.
Kapetan Mlakar je povedal, da je Nik do prekinitve v izenačenem dvoboju izkoristil svoje priložnosti, vse pomembne točke je odlično odigral in dobil prvi niz. Tudi v drugem nizu sta imela oba igralca svoje priložnosti, tekma pa ostaja zelo tesna in se lahko obrne v prid enega ali drugega igralca. S prvim dnevom so zadovoljni in z dobrimi občutki pričakujejo nadaljevanje srečanja, ki bo v ponedeljek, ko naj bi začeli ob 06.30 po slovenskem času in poskušali čim več odigrati, nato pa bodo videli kako se bo vse skupaj odvilo. Napovedano je nekoliko toplejše vreme brez dežja, tako, da bo mogoče igrati nekoliko dlje, kot danes, ko so morali tekmo zaradi spolzkih tal prekiniti.
Nik je sporočil, da so vsi težko čakali na začetek tekme in, da je bil ves čas aktiven ter pripravljen, zato je današnje srečanje zelo solidno začel in odigral zelo kvaliteten tenis, še posebej je bil zbran v pomembnih trenutkih in pomembne točke odigral zelo dobro. Zaveda se, da so na srečanju šele na pol poti in bo treba tekmo pripeljati do uspešnega konca. Upa, da mu bo to uspelo. Sicer pa je tudi Blaž po njegovem mnenju dobro pripravljen in komaj čaka na začetek srečanja. Zagotavlja, da se bodo borili po najboljših močeh in upa na končno zmago Slovenije.
Podrobnejši rezultat srečanja najdete tukaj

TUKAJ.

Končujejo se FIN turnirji Lino A in B do 12 let za dečke in deklice

bm, 08.03.2020

V Ljubljani se končujejo finalni A in B turnirji Lino v starostni kategoriji do 12 let.
Na obeh A turnirjih so nastopili vsi najboljši, zato se je rang obeh turnirjev povišal v rang 1.
Pri dečkih sta se v finale A turnirja uvrstila prvi nosilec Luka Petrović (Sl-Lj), v polfinalu je s 3-6 7-5 6-2 premagal Maksima Despotovića (TK-CC) in tretji nosilec Svit Suljić (Tabre), ki je s 6-2 4-6 7-5 presenetil drugo postavljenega Žigo Šeška (AsLit) (na fotografiji).Fin Lino 12 A Šeško Žiga polfinalist_525
V B turnirju dečkov se bosta za naslov zmagovalca potegovala Nal Zorko (MaxLj) in Jakob Cikajlo (Radomlje). Zorko je v polfinalu premagal Žigo Fonoviča (ŽtkMb), Cikajlo je bil boljši od Martina Kolariča (Pvald).
V A turnirju deklic sta finalistki prva nosilka Ela Plošnik (Tr-Kr) in Beti Jazbec-Butina (ŽtkMb). Plošnikova je v polfinalu s 6-3 2-6 6-0 premagala Aljo Senica (ŽtkMb), Butina Jazbečeva je bila s 6-2 6-0 boljša od Sare Mihelčič (Bo-Bi).

FIN Lino 12 A polfinalistki Alja Senica desno in

Na fotografiji: Sara Mihelčič in Alja Senica 

Končan je že B turnir deklic. Zmagala je Neli Češek (Ol-Lj). V finalu je s 6-2 6-4 premagala Melani Berk (Krmelj). Češkova je v polfinalu premagala Uno Grubešič, Berkova je bila boljša od Karoline Semenič.

 

FIN Lino 12 B Ljubljana finalistki deklice B Češek

Na fotografiji: Žiga Fonovič, Martin Kolarič, Melani Berk in Neli Sešek 

TUKAJ.

Ekipa ŽTK Maribor osvojila ligo do 16 let

bm, 08.03.2020

V Mariboru se je s finalnim obračunom med ekipama ŽTK Maribor in TK Spin Medvode končalo prvo letošnje ligaško tekmovanje, liga do 16 let. Nastopale so kombinirane ekipe fantov in deklet, naslov pa je ostal v Mariboru, saj so s 4-3 slavili igralci in igralke domačega ŽTK.
Po posamičnih obračunih so domačini vodili s 3-2. Za Mariborčane so zmage prispevali Jan Kobierski, Žiga Švec in Nala Kovačič, Medvodčanom sta upanje na presenečenje vlili zmagi Vanje Joksoviča in Pie Marije Rebec.
O zmagovalcu so odločale igre dvojic. Vodstvo s 4-2 in končno zmago na srečanju sta domačim priigrala Jan Kobierski in Nala Kovačič, ki sta v obračunu z Vanjo Joksovičem in Isabelo Ogris slavila s 6-2 6-1. Job Japelj in Pia Marija Rebec sta poraz nato le še omilila.

Liga 16 Finalisti z medaljami_400

Čestitamo !

Liga 16 let finale predstavitev ekip_400

TUKAJ.

Tudi sobotne tekme so v Pakistanu zaradi dežja odpovedane, v nedeljo naj bi začeli ob 13. uri

bm, 08.03.2020

Slovenska teniška reprezentanca bi vpetek morala začeti letošnje tekmovanje v Davisovem pokalu, a je dež odplaknil tekme prvega dne. V Islamabadu je v petek močno deževalo, tako da je bil začetek obračuna prestavljen na soboto.

Tudi v soboto je deževalo tako, da so morali program odpovedati in ga bodo poskušali izpeljati v nedeljo, ko je prva tekma iz 12. prestavljena na 13. uro.
Iz prizorišča se je oglasil Miha Mlakar in sporočil, da s krajšimi prekinitvami dežuje, te prekinitve, ki trajajo uro ali dve, pa organizatorji izkoristijo za vzdrževanje travnate površine, ki jo odkrijejo, da bi bila, ko bo prenehalo deževati, čimprej pripravljena za igro. Ekipa čaka v hotelu, delajo fitnes pripravo in čakajo na izboljšanje vremena. Napoved za nedeljo je nekoliko boljša, ko naj bi popoldne dež nekoliko ponehal. Upajo, da bodo pod streho spravili vsaj eno ali dve tekmi. Sicer pa razpoložanje v ekipi ostaja dobro in čakajo na začetek dvoboja.

Pravila Davisovega pokala dovoljujejo, da se dvoboji zaradi slabega vremena prestavijo za dva oziroma tri dni, ne pa tudi za več. V vsakem primeru se bo slovenska reprezentanca v domovino vrnila v torek.
Rezultat srečanja lahko v živo spremljate TUKAJ

Na žrebu vrstnega reda igranja v Islamabadu smo dobili pare posamičnih dvobojev. Na travnato igrišče športnega kompleksa v prestolnici Pakistana bosta najprej stopila Nik Razboršek in Aisam Quereshi, sledil pa bo dvoboj Blaž Kavčič - Ageel Khan. Za dvoboj dvojic je kapetan Miha Mlakar prijavil Blaža Kavčiča in Toma Kočevarja Dešmana. Naj spomnimo, dvoboji se igrajo na dva dobljena niza. 

DC Žreb Nik Razbošek_300-261

Miha Mlakar, kapetan: “V ekipo sem kot prvega igralca postavil Blaža Kavčiča in kot drugega Nika Razborška. Sta najvišje uvrščena na lestvici, pa tudi po prikazanem na treningu sta bila najboljša. Pakistan bo verjetno vse tekme odigral z najboljšima igralcema. Trenutno tu dežuje, napoved je slaba, tako, da je vprašanje, koliko se bo jutri sploh igralo. Na žrebu je bilo prijetno vzdušje. Prišla je tudi ministrica za šport, predsednik teniške zveze in trije ambasadorji. Dogodek je bil res lep. Veselimo se tekem. Pripravljeni smo in komaj čakamo na začetek.” 

DC Žreb Blaž Kavčič_300-261
Blaž Kavčič: “Žreb je določil, da bo najprej igral Nik. 20 minut po koncu njegovega dvoboja bom zaigral jaz. Zaradi tega sta prva igralca nekoliko v prednosti, ker ve, kdaj se bo začel njegov dvoboj in se ustrezno pripravi. Vseeno pa to ni tako pomembno. Tukaj vse poteka nad pričakovanji. Vsi smo imeli pomisleke glede varnosti ampak lahko rečem, da so bile vse skrbi odveč. Smo v odličnem hotelu, ki je zelo dobro varovan. Tudi na igriščih nismo imeli nobenih težav. Edina stvar, ki nas moti je slabo vreme. Danes verjetno ne bomo trenirali. Tudi jutri je zelo slaba napoved. Lahko se celo zgodi, da bo dvoboj prestavljen za en dan. Trava je namreč zelo občutljiva na vlago. Trenutno je igrišče pokrito in s tem zavarovano pred vodo. Če bo slabo vreme se dvoboj lahko zavleče in to je zelo neprijetno za igralce. Počutje je dobro. Odigrali bomo po svojih najboljših močeh in seveda upamo na zmago.” 

DC Žreb dvojice_300
Dvoboj se bo igral na travnati podlagi. Kapetan Miha Mlakar je v reprezentanco vpoklical Blaža Kavčič TUKAJ.

Finalista lige do 16 let sta ekipi ŽTK Maribor in TK Spin Medvode

bm, 06.03.2020

V Mariboru sta se v prvem polfinalu merili ekipi ŽTK Maribor in TK Center Court. Slavili so Mariborčani, ki so bili boljši s 5-2. Za ŽTK so zmagali Jan Kobierski, Žiga Švec, Pia Petelinšek, Lija Mumlek in dvojica Kobierski Petelinšek, za TK CC so bili uspešni Marko Požonec ter dvojica Matic Hribar in Katarina Janković. 

V Medvodah sta igrali ekipi TK Medvode in TK Triglav Kranj. Tesen obračun so dobili domačini z rezultatom 4-3. Medvodčani so dobili vse štiri posamične obračune, Triglavani oba obračuna dvojic. Točke za Medvode so osvojili Job Japelj, Vanja Joksovič, Mario Španić in Pia Marija Rebec, za goste iz Kranja sta bili uspešni dvojici Jaka Golob/Tajda Zalokar in Max Stollecker/Lana Egart.

V nedeljski finale, ki se bo igral v Mariboru sta se uvrstili ekipi ŽTK Maribor in TK Medvode.

Finalni obračun se bodo začel ob 10. uri.

Vabljeni ! 

Začela se je liga do 16 let

Ljubljana, 6.3.2020

S četrtfinalnim obračunom med ekipama Triglav Kranj in LTA Ljubljana so se začela letošnja ligaška tekmovanja.
Prva je na sporedu liga do 16 let v kateri nastopajo mešane ekipe fantov in deklet. Liga se igra po skrajšanem turnirskem sistemu. Igrajo se tri posamične tekme fantov, dve posamični tekmi deklet in dve tekmi mešanih dvojic.
Obetajo se zanimivi obračuni in takšen je bil tudi uvodni v katerem je zmagovalca odločila zadnja, sedma tekma mešanih dvojic.
Po posamičnih obračunih so s 3-2 vodili igralci in igralke LTA. Zmage za Ljubljančane so dosegli Nejc Škorjanc, Mik Mikovič in Nika Završki, za goste sta bila uspešna Jan Bukovec in Tajda Zalokar. Max Stollecker in Tajda Zalokar sta izid poravnala na 3-3, v odločilnem srečanju pa sta Jaka Golob in Lana Egart s 6-2 6-3 premagala Nejca Škorjanca in Tito Veronico Jurak.

Triglav Kranj 16 let 2020_400
Liga Športplus 16 let 2020_400
 

TUKAJ.

Maj Premzl obstal v polfinalu turnirja ITF v Kramforsu; tudi slovenski dvojici klonili v polfinalu

bm, 06.03.2020

V švedskem Kramforsu se je na turnirju ITF 4. ranga še drugič letos v polfinale uvrstil Mariborčan Maj Premzl. V četrtfinalu je s 6-2 3-1 (predaja) izločil domačina Henrika Bladeliusa. Na prvem odigranem turnirju letos je bil finalist, tokrat ga je v polfinalu zaustavil prvi nosilec, Estonec Mark Lajal (ITF 269). Lajal je v četrtfinalu s 6-1 6-2 izločil našega Luna Obrula za katerega je uvrstitev v četrtfinale najboljši dosežek v karieri na turnirjih ITF.

V četrtek smo na Švedskem spremljali dva slovenska nastopa v konkurenci dvojic. Oba polfinalna in oba sta se končala s porazoma naših igralcev in igralk. Maj Premzl in Gal Emeršič Potočnik sta s 4-6 2-6 izgubila z drugima nosilcema Rusom Maximom Dontsovim in Švicarjem Christianom Kuehnejem. Od Petje Drame in Nike Strašek sta bili s 6-4 7-5 boljši Švedinja June Bjork in Nizozemka Coco Bosman. Naši igralci in igralke so si priigrali nove točke za lestvico ITF na kateri bodo prav vsi ob naslednji objavi napredovali.

Novo priložnost za dokazovanje bodo imeli prihodnji teden, ko jih v Kramforsu čaka nastop na še enem turnirju ITF, prav tako 4. ranga. TUKAJ.

Luka Videnovič klonil v polfinalu turnirja TE 14 v Avstriji

bm, 06.03.2020

Odlično je ta teden na turnirju Tennis Europe v Avstriji nastopal Kranjčan Luka Videnovič, ki je imel na na turnirju status šestega nosilca. V četrtfinalu je s 6-3 6-2 izločil štirinajsto postavljenega Romuna Radua Davida Turcana in se uvrstil v polfinale. Za prvi finale v karieri na turnirjih TE se je meril z 10. nosilcem, Madžarom Kolosom Kincsesom, ki na lestvici TE zaseda 212. mesto. V zelo tesnem obračunu je bil na koncu boljši in srečnejši Madžar, ki je zmagal s 7-6(6) 7-5.

Videnovič je na turnirjih TE do 14 let nastopal že v sezoni 2019 in se štirikrat uvrstil v osmino finala. Leta 2018 je bil finalist turnirja dvojic v Širokem Brijegu. Na lestvici TE do 14 let trenutno kot četrti slovenski igralec zaseda 174. mesto. Uvrstitev v polfinale je njegov najboljši posamični dosežek na turnirjih TE.

Leto dni mlajši Kinces se lahko pohvali z osvojitvijo turnirja in finalom turnirja TE do 12 let, kar mu je uspelo leta 2019.

Ni pa uspela uvrstitev v polfinale Ani Tari Praček. V četrtfinalu jo je ustavila prva nosilka turnirja Avstrijka Tamara Kostic.

V konkurenci dvojic je v polfinalu nastopila Eva Cikajlo, ki je igrala v paru s Čehinjo Aneto Junovo. S 7-6(9) 6-0 sta ju premagali drugi nosilki Danka Cecilie Fridthjof in Čehinja Karolina Heiderova. TUKAJ.

Tamara Zidanšek zamudila priložnost za uvrstitev v četrtfinale Monterreya

bm, 05.03.2020

Tamara Zidanšek je na WTA turnirju serije International (250.000 $) v mehiškem Monterreyu zamudila lepo priložnost za uvrstitev v četrtfinale saj pri vodstvu s 5-3 ni uspela izkoristiti treh vezanih zaključnih žog v drugem nizu srečanja z 18-letno Rusinjo Anastasio Potapovo.

Zidanškova je srečanje začela izjemno in v prvem nizu prikazala izvrsten tenis, Rusinji trikrat odvzela začetni udarec in ji v prvem nizu namenila samo eno igro. Tudi drugi niz je začela dobro. Ob izgubljenih tretji in sedmi igri na svoj servis je nasprotnici trikrat odvzela servis in z brejkom povedla s 5-3 ter servirala za zmago. Dobila je tudi prve tri točke devete igre, nato pa je šlo vse navzdol. Rusinja je zaigrala bolj odločno, začela zadevati kote igrišča in Tamaro počasi potiskati za zadnjo črto, s tem pa ji je odvzela prednost, ki je imela Slovenka dotlej z napadalno igro brez večjih napak. Drugi niz se je končal v podaljšani igri v kateri je naša igralka osvojila tri točke.

Tudi tretji niz je Rusinja začela odločno, v drugi in četrti igri je Tamari odvzela servis, povedla s 4-0, nato pa prednost brez težav obdržala do konca za končno zmago z 1-6 7-6(3) 6-1. Po odigrani tretji igri je Tamari nekaj nasvetov dal trener Zoran Kranjc, a ti niso zalegli, saj se Tamari kljub posamičnim odlično odigranim točkam ni uspelo več zbrati in spremeniti poteka srečanja. To je trajalo dve uri, razmerje osvojenih točk pa je na koncu bilo 101-93 v korist ruske igralke. Slednja je tako dobila še njun drugi medsebojni obračun, prvega ji je lani v polfinalu močnega turnirja v Moskvi Tamara v tretjem nizu, pri izidu 6-3 4-6 2-5, predala.

Tamara je osvojila 30 WTA točk in 3600 $ denarne nagrade.

Nekaj točk iz obračuna Zidanškove in Potapove si oglejte tukaj TUKAJ.

Tamara Zidanšek z izvrstno predstavo razorožila Viktorijo Azarenka in se uvrstila v drugi krog Monterreya, danes z Anastasio Potapovo (18.00 SK1)

bm, 05.03.2020

Na turnirju WTA serije International z nagradnim skladom 250.000 $ v mehiškem Monterreyu je izvrstno nastopila Tamara Zidanšek in v prvem krogu povsem nadigrala nekdanjo št. 1 svetovnega tenisa, 30-letno Belorusinjo Viktorijo Azarenka. Tamara je slavila s 6-2 6-2, za zmago pa je potrebovala uro in sedem minut.

Azarenka je bila leta 2012 na prvem mestu svetovne ženske teniške lestvice WTA, v zadnjem času pa je zdrsnila na 56. mesto. V Monterreyu je nastopila prvič po odprtem prvenstvu ZDA avgusta lani, kar se je tudi odrazilo v njeni igri, saj je le stežka parirala izvrstni Tamari Zidanšek. Tamara je odlično servirala, z izjemo nekaj napak v drugem nizu pa je Belorusinjo povsem nadigrala in se zasluženo veselila zmage. Tamara je imela izkoristek prvega servisa 65 %, začetni servis pa je izgubila enkrat. Azarenka je na svoj servis osvojila vsega 17 točk, izkoristek servisa je imela 40 oz. 46 %, začetni udarec pa je izgubila štrikrat. O premoči naše igralke priča tudi podatek o številu osvojenih točk. Tamara je bila boljša z 62-40.

Tamara je po koncu srečanja povedala, da se v Mehiki dobro počuti in da je zelo vesela zmage nad nekdanjo prvo igralko sveta. "Ni pomembno, kdo je na drugi strani mreže. Vedno se tako taktično, fizično kot mentalno pripravim na isti način," je še povedala Zidanškova.

V drugem krogu bo igrala z 18-letno Rusinjo Anastasio Potapovo, 89. igralko lestvice WTA. Ta je v prvem krogu v treh nizih izločila italijansko kvalifikantko 32-letno Giulio Gatto-Monticone.

Foto: wta

Nekaj izvrstnih točk in zaključno točko si oglejte tukaj

Zidanškova je izpadla v konkurenci dvojic. Od slovensko-nizozemske naveze je bila boljša ukrajinsko-kanadska kombinacija Katerina Bondarenko-Sharon Fichman, ki je po uri in 18 minutah slavila s 7-5 in 6-4. TUKAJ.

Maj Premzl in Lun obrul četrtfinalista med posamezniki, Emeršič Potočnik in Maj Premzl ter Drame in Strašek polfinalisti med dvojicami

bm, 04.03.2020

Švedska več kot očitno odgovarja mariborskim igralcem, ki so v preteklih letih tam dosegali izvrstne izide na turnirjih Tennis Europe. No tudi na višjem nivoju, med mladinci do 18 let, jim zaenkrat dobro kaže saj sta se v četrtfinale turnirja ITF 4. ranga v Kramforsu uvrstila Maj Premzl in Lun Obrul. Slednji si je nastop v glavnem turnirju priigral skozi kvalifikacije.

15-letni Celjan Lun Obrul, ki od letošnje sezone trenira v ŽTK Maribor, na lestvici ITF pa zaseda 2128. mesto, je dosegel še peto zaporedno zmago. Trikrat je zmagal v kvalifikacijah, še dve zmagi je dodal v glavnem turnirju, kjer je v drugem krogu s 6-1 6-4 premagal domačina Eldina Nokica. V četrtfinalu bo igral s 1. nosilcem 16-letnim Markom Lajalom iz Estonije (ITF 235). Za Luna je to šele četrti nastop na turnirjih ITF in prvi četrtfinale.

Nekoliko več izkušenj na tem nivoju ima prav tako 16-letni Lunov klubski soigralec, Mariborčan Maj Premzl. Maj je doslej nastopil na desetih turnirjih ITF, letošnjo sezono pa je začel odlično s finalom na turnirju 5. ranga. Na lestvici ITF je zato precej višje, na 741. mestu. V drugem krogu turnirja je s 7-6(2) 6-4 premagal Britanca Matthewa Ranklina (ITF 818). V četrtfinalu bo Majev nasprotnik 15-letni domačin Henrik Bladelius, ki še ni uvrščen na lestvico ITF.

Izgubil je Gal Emeršič Potočnik.

Med dekleti sta v drugem krogu nastope končali Petja Drame in Nika Strašek, bosta pa danes nastopili še v četrtfinalu konkurence dvojic.

Med fanti sta v četrtfinalu dvojic izgubila Obrul in Dimitirjevič. Po ogorčenem boju sta ju z 2-6 6-4 10-5 izločila prva nosilca Mark Lajal in Francoz Charlelie Cosnet. Zmage in uvrstitve v polfinale pa sta se veselila Gal Emeršič Potočnik in Maj Premzl. Tudi njun obračun je bil izjemno izenačen in napet, a sta v match tie-brejku vendarle zlomila nasprotnika Danca Felipeja Mikkelsena in Nemca Alessia Vasqueza Gehrkeja. Zmagala sta s 5-7 7-6(1) 10-7).

Še eno tekmo za spremljevalce z močnimi živci sta odigrali dekleti Petja Drame in Nika Strašek. Tudi njun obračun se je končal v napeti končnici tretjega podaljšanega tie-break niza. Švedinji Johanno Bernhold in Alice Widell sta premagali s 7-6(6) 2-6 12-10. TUKAJ.

Luka Videnovič in Ana Tara Praček četrtfinalista na TE 14 v Avstriji

bm, 04.03.2020

V avstrijskem Bad Waltersdorfu poteka mednarodni turnir Tennis Europe v starostni kategoriji do 14 let. Številno slovensko zastopstvo se je po odigranem tretjem krogu močno razredčilo, med posamezniki v igri ostajata šesti nosilec Luka Videnovič in sedma nosilka Ana Tara Praček.

13-letni Luka Videnovič prihaja iz Kranja in je na lestvici TE do 14 let uvrščen na 174. mesto, na slovenski teniški lestvici pa zaseda drugo mesto. V tretjem krogu je s 6-2 6-4 premagal Poljaka Mikolaja Kowala in se bo za napredovanje v polfinale pomeril s štirinajstim nosilcem Romunom Radujem Davidom Turcanujem, ki je s 6-3 6-3 izločil 2. nosilca Švicarja Timea Gaillarda.

Med deklicami je tretji krog preživela samo 13-letna Koprčanka Ana Tara Praček, ki na lestvici TE zaseda 271. mesto, na lestvici TS pa je na petem mestu. V tretjem krogu je s 6-1 6-0 odpravila rusko kvalifikantko Anastasiio Kochealevskajo. Zdaj bo igrala s prvo nosilko, Avstrijko Tamaro Kostic.

V konkurenci dvojic se je v polfinale uvrstila Eva Cikajlo s soigralko Aneto Junovo iz Češke. TUKAJ.

V Islamabadu sta se na tiskovni konferenci predstavili ekipi Pakistana in Slovenije

bm, 04.03.2020

Danes je na prizorišču tekme za Davisov pokal v Islamabadu potekala tiskovna konferenca na kateri sta se predstavili obe ekipi.

Kapetan Miha Mlakar je povedal, da pričakuje težko tekmo, predvsem zaradi tega ker se bo ta igrala na travi, s čemer naši igralci nimajo večjih izkušenj, marsikaj pa bo odvisno tudi od vremenskih pogojev. Zahvalil se je tudi organizatorjem za topel sprejem in povedal, da se ekipa dobro počuti, dobro trenira in nestrpno čaka na začetek srečanja.

Izjavo lahko pogledate tukaj

V četrtek bo opravljen žreb, v petek pa bo šlo zares. TUKAJ.

Nika Radišič in Nika Potočnik končali z nastopi v Antalyi

bm, 04.03.2020

Na turnirju ITF v Antalyi sta izpadli obe naši preostali igralki. Nika Radišič je po uspešno opravcljenih kvalifikacijah v prvem krogu glavnega turnirja z 1-6 3-6 izgubila z drugo nosilko, 23-letno Egipčanko Maiar Sherif Ahmed Abdelaziz, 190. igralko lestvice WTA.

Potem, ko je prejšnji teden predala četrtfinale zaradi bolezni, Nina Potočnik tudi ta teden v uvodnem nastopu ni bila prava in je srečanje s 7. nosilko, 21-letno Madžarko Dalmo Galfi izgubila z 0-6 0-6.

Nika nastopa tudi v konkurenci dvojic, kjer sta se s Čehinjo Johano Markovo uvrstili v četrtfinale. TUKAJ.

Ana Tara Praček, Lija Mumlek, Pia Petelinšek, Nala Kovačič, Maribel Križaj in Luka Videnovič v tretji krog turnirja TE 14 v Avstriji

, 03.03.2020

Na turnirju Tennis Europe do 14 let v avstrijskem Bad Waltersdorfu sta v prvem krogu glavnega turnirja zmagala Marko Požonec in Lija Mumlek. Izgubila sta Nal Sok in Lara Flerin, ostali naši igralci in igralke so bili v prvem krogu prosti. V drugem je bil nato uspešen Luka Videnovič, ki je s 6-1 6-3 premagal domačega povabljenca Felixa Morija, izgubili so Paolo Angeli, Luka Albreht, Marko Požonec in Matic Hribar.

Precej uspešnejše so bile deklice saj so v tretji krog napredovale Ana Tara Praček, ki je s 7-5 6-4 izločila Nemko Amelie Justine Hejtmanek, Maribel Križaj je s 6-2 7-6(3) premagala povabljenko Sabrino Oswald, Lija Mumlek s 6-3 1-6 6-0 osmo nosilko Rusinjo Evo Kryuchovo, Nala Kovačič je s 6-4 6-4 domov poslala Avstrijko Laro Rundl, Pia Petelinšek pa je s 6-4 2-6 7-6(2) odpravila še eno domačo povabljenko Emmo Leitner.

Uspešno so začeli naši predstavniki tudi v konkurenci dvojic. V četrtfinale so se uvrstili Nala Kovačič in Pia Petelinšek, Lija Mumlek, Eva Cikajlo, Matic Hribar, Marko Požonec in Luka Videnovič. TUKAJ.

V Antalyi Nika Radišič boljša od Mance Pislak za uvrstitev v glavni turnir; zmaga Katarine Srebotnik v Lyonu in poraz Dalile Jakupović v Monterreyu

bm, 03.03.2020

Na turnirju ITF (W25) v Antalyi sta se Manca Pislak in Nika Radišič s po dvema zmagama uvrstili v finale kvalifikacij, kjer sta v medsebojnem obračunu odločili katera bo napredovala v glavni turnir. Boljša je bila Nika, ki je zmagala s 6-2 6-2. Pislakova bo zdaj čakala na moprebitno priložnost kot srečna poraženka.

V kvalifikacijah moškega turnirja ITF (M15), prav tako v Antalyi je Anže Arh v drugem krogu kvalifikacij tesno izgubil z Ukrajincem Danylom Veremeychukom. Slednji je slavil s 7-5 6-7(2) 10-8.

Že pred tem je v kvalifikacijah turnirja ITF (M15) v Sharm El Sheikhu izgubil Tino Kovačič. V uvodnem nastopu ga je s 6-2 6-2 premagal Nizozemec Niels Visker.

V Monastriju bo na turnirju (W15) nastopila Nastja Kolar.

Na turnirju v Antalyi bo po zdravstvenih težavah, ki jih je imela prejšnji teden, ko je morala predati četrtfinalni obračun, tudi ta teden nastopila Nina Potočnik. Njena nasprotnica v prvem krogu bo sedma nosilka, 21-letna Madžarka Dalma Galfi, 251. igralka lestvice WTA. Z Madžarko sta se doslej pomerili štirikrat. Trikrat v mladinski konkurenci, ko je bila Potočnikova boljša enkrat, Galfijeva dvakrat in enkrat v letu 2019 na turnirju W25, ko je zanesljivo slavila Potočnikova.

Nina je na novi lestvici WTA po dobrih nastopih v začetku leta napredovala na 389. mesto in je le še 30 mest za najboljšo uvrstitvijo v karieri.

Na turnirju WTA v francoskem Lyonu je bila uspešna Katarina Srebotnik. V osmini finala igre dvojic je 39-letna Velenjčanka, ki igra v paru s Srbkinjo Aleksandro Krunić ugnala britansko dvojico Sarah Beth Gray in Eden Silvo s 6-2 in 6-1. Za zmago sta potrebovali 57 minut.

Slabše se je odrezala Dalila Jakupović, ki tako kot med posameznicami tudi med dvojicami ne najde zmagovite poti. Tokrat je v mehiškem Monterreyu s soigralko, Američanko Kaitlyn Christian, izgubila v prvem krogu. Avstralki Eilen Perez in Storm Sanders sta bili boljši s 7-5 in 6-2. TUKAJ.

Petja Drame, Lun Obrul, Nika Strašek, Gal Emeršič Potočnik in Maj Premzl čez prvi krog na Švedskem

bm, 02.03.2020

Na mladinskem turnirju ITF 4. ranga v švedskem Kramforsu so naši mladinci odlično začeli in v prvem krogu vsi dosegli zmage. 16-letni Mariborčan Maj Premzl (ITF 726) je v uvodnem nastopu s 7-6(2) 6-1 premagal srečnega poraženca iz kvalifikacij Šveda Vincenta Turina (2256). V drugem krogu sta se mu pridružila Gal Emeršič Potočnik(738), ki je v uvodnem nastopu s 6-4 6-2 premagal 2. nosilca, Švicarja Christiana Kuehneja in kvalifikant Lun Obrul(2082), ki je s 6-3 6-4 premagal Danca Felipeja Mikkelsena (992).

Izvrstni sta tudi dekleti. 15-letna Petja Drame (759) je bila s 6-3 6-0 boljša od Švedinje Alexsandre Jansson, 16-letna Nika Strašek (641) pa je s 4-6 7-5 7-5 ugnala Švedinjo Sago Koch (nr).

V konkurenci dvojic so se v četrtfinale uvrstile tri slovenske dvojice.

Na turnirju ITF 4. ranga v Alžiru je v uvodnem nastopu v glavnem turnirju 14-letna Ljubljančanka Ula Jamar (2345) z 2-6 6-4 1-6 izgubila s francosko vrstnico Leo Bathellier (758).

Na turnirju 3. ranga v Trnavi je v drugem krogu kvalifikacij izgubila 17-letna Tara Gorinšek (716). S 4-6 6-4 10-5 jo je premagala Ukrajinka Marija Dolzhenko (560). V finalu kvalifikacij je spodrsnilo 17-letnemu Ptujčanu, sicer 1. nosilcu kvalifikacij Blažu Vidoviču (523). S 6-3 2-6 14-12 ga je ugnal Slovak Radovan Michalik (984), a za Blaža poraz ni bil usoden saj se je v glavni turnir uvrstil kot srečni poraženec. Zdaj bo igral z Nemcem Maximilianom Hombergom (346).

TUKAJ.

Slovenci že v Pakistanu

ts, 02.03.2020

Slovenska teniška reprezentanca se bo konec tedna v kvalifikacijah svetovne skupine 1 v Davisovem pokalu pomerila s Pakistanom. Dvoboj se bo igral na travnati podlagi.

Selektor Miha Mlakar je v reprezentanco vpoklical Blaža Kavčiča (285. ATP), Tomaža Lipovška Puchesa (637. ATP), Nika Razborška (700. ATP) in Toma Kočevarja Dešmana (790. ATP).

Slovenska reprezentanca je na dolgo pot v Islamabad odpotovala že v soboto. Potovanje je trajalo kar 16 ur. Po prilagoditvi na novo okolje in časovno razliko so naši v nedeljo že trenirali, a na trdi podlagi. Travnata igrišča so bila namreč preveč mokra. “Za varnost je dobro poskrbljeno. Že z letališča smo imeli policijsko spremstvo, tudi na samem prizorišču so ob nas ves čas varnostniki. Strahu pred koronavirusem tu ni, tako, da vse poteka normalno”, je iz Islamabada sporočil kapetan Miha Mlakar.

Njegovo ozjavo lahko poslušate tukaj

Slovenija po spremenjenem načinu tekmovanja v Davisovem pokalu nastopa v kvalifikacijah za svetovno skupino 1. V tej skupini je 24 reprezentanc. 12 ekip je lanskih poraženk iz 1. evroafriške, azijskooceanijske in ameriške skupine, 12 pa lanskih zmagovalk iz 2. evroafriške, azijskooceanijske in ameriške skupine.

Zmagovalci bodo 18. in 19. septembra letos igrali svetovni skupini 1 (DC World Group 1 - 24 reprezentanc), poraženci pa v svetovni skupini 2 (World Group 2).

Za reprezentanco Pakistana so prijavljeni 20-letni Muzammil Murtaza (1586. na ATP lestvici v dvojicah), 39-letni Aisam Quereshi (49. na ATP lestvici v dvojicah), 40-letni Aqeel Khan (brez uvrstitve), 25-letni Muhammad Abid (brez uvrsitve) in 27-letni Heera Ashiq (brez uvrstitve).

Quereshi in Khan v Davisovem pokalu nastopata že od leta 1998. Quereshijevo razmerje zmag in porazov je 64:29, Khanovo pa pa 56:53. Quereshi je leta 2010 nastopil v finalu OP ZDA v igri moških in mešanih dvojic, med dvojicami pa je bil najvišje uvrščen na 8. mestu (2011).

Nastopi naših igralcev v Davisovem pokalu:

Blaž Kavčič (282. ATP): • Prvi nastop: 2006 • Razmerje zmag in porazov med posamezniki: 17:8 • Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: 5:3

Nik Razboršek (613. ATP):• Prvi nastop: 2012 • Razmerje zmag in porazov med posamezniki: 1:2 • Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: /

Tom Kočevar Dešman (786. ATP): • Prvi nastop: 2015 • Razmerje zmag in porazov med posamezniki: 1:5 • Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: 0:3

Tomaž Lipovšek Puches (632. ATP):• Prvi nastop: 2019 • Razmerje zmag in porazov med posamezniki: / • Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: / TUKAJ.

Peter Škundrič in Una Grubešič zmagala v Kopru in si priigrala nastop na Smrikva bowlu

bm, 02.03.2020

V Kopru se je končal Winter cup, turnir za dečke in deklice v starostni kategoriji do 10 let, ki ga tradicionalno organizira Teniški klub Koper. Ta v sodelovanju z organizatorji mednarodnega mladinskega turnirja Smrikva bowl, ki vsako leto v tej starostni kategoriji poteka na Hrvaškem zmagovalcema podeli povabili na turnir. Na tem turnirju je sicer udeležba omejena na le nekaj igralcev iz posameznih držav, za katere se po sprejetih prijavah odloči organizator. Lani je slavil eden naših najboljših igralcev v kategoriji do 12 let Svit Suljić.

Na letošnjem turnirju v Kopru sta se najbolj izkazala in si priigrala povabilo na Smrikva bowl Peter Škundrič iz Maribora in Una Grubešič iz Sevnice. TUKAJ.

Vid Mohar, Julija Bogatin in Mark Bečirovič Novak zmagovalci OP Odmev A in B

bm, 02.03.2020

V Kranju se je končalo OP Odmev v starostni kategoriji do 14 let za dečke, ki so nastopali v A turnirju. Prvo mesto je osvojil Vid Mohar (Grosuplje), ki je finale dobil brez boja, saj mu je Nal Sok (Tc-Lj) zaradi poškodbe srečanje predal. Za Vida je to tretji naslov na turnirjih TS do 14 let, potem, ko je v letošnji sezoni že zmagal tudi v Mengšu in Celju.

B turnir dečkov, ki se je odvijal v organizaciji ŽTK Maribor je osvojil domačin Mark Novak Bečirovič. V finalu je s 6-2 6-0 premagal Liama Lugariča (TK_SB).

OP Odmev 14 ŽTK Maribor finalista B turnirja Mark

Mark Bečirovič Novak in Liam Lugarič

 

Deklice so igrale v Celju. Slavila je prva nosilka Julija Bogatin (LukaKP). V finalu je z 1-6 6-2 6-3 premagala drugo nosilko Zalo Vnuk (TKTal). Bogatinova, četrta igralka lestvice TS, se je veselila prve zmage na turnirjih TS do katere se je dokopala v tretjem letošnjem poskusu. Dvakrat je namreč letos finalni obračun izgubila.

 

Zala Vnuk in Julija Bogatin

TUKAJ.

V Kranju, Celju in Mariboru znani finalisti OP Odmev do 14 let

bm, 02.03.2020

V Kranju so na OP Odmev v starostni kategoriji do 14 let v A turnirju nastopali dečki. V finale sta se uvrstila četrti nosilec Nal Sok (Tc-Lj) in drugi nosilec Vid Mohar (Grosuplje). Sok je v polfinalu s 7-6(2) 6-2 premagal Lukasa Marjanoviča (Grosuplje), Mohar je bil s 6-4 6-4 boljši od Marka Bernarda (Tr-Kr). B turnir je gostil ŽTK Maribor, v finale sta se uvrstila Mark Bečirovič-Novak (ŽtkMb) in Liam Lugarič (TK_SB). Bečirovič-Novak je v polfinalu s 6-2 6-2 izločil klubskega soigralca Sergiya Malchenka, Lugarič je v drugem polfinalu s 6-0 6-3 premagal Luko Marinška (LukaKp). Deklice nastopajo v Celju. V finale sta se uvrstili prva nosilka in 4. igralka lestvice TS Julija Bogatin (LukaKp) ter druga nosilka Zala Vnuk (TKTal). Bogatinova je v polfinalu s 6-2 6-2 izločila Karin Dirnbek (Krško), Vnukova je s 6-2 6-0 premagala Evo Zalokar (Tr-Kr).

 

Eva Zalokar 2020_525

Eva Zalokar (Tr-Kr) 

 

TUKAJ.

Tina Kristina Godec in Gašper Bezjak osvojila OP Diners za članice in člane

bm, 01.03.2020

V Mengšu se je končalo OP Diners za člane. Na turnirju je nastopilo 23 igralcev, za naslov zmagovalca pa sta se pomerila člana ŽTK Maribor, peti nosilec Marino Kegl in prvi nosilec Gašper Bezjak.

Tesen finalni obračun je s 6-0 6-7(5) 6-4 dobil Bezjak. To je zanj četrti naslov na članskih turnirjih Tenis Slovenija. 

Z dosežkom je lahko zadovoljen tudi naš najboljši gluhi teniški igralec Marino Kegl, ki je izjemno uspešen med gluhimi igralci tudi v evropskem in svetovnem merilu, uvrstitev med najboljše med slušečimi igralci pa je zanj toliko več vredna. Marino je sicer v karieri enkrat že stal na zmagovalni stopnički med člani in sicer leta 2018. V zadnjem letu je bil na članskih turnirjih trikrat polfinalist in ta konec tedna še finalist. 

Bezjak je v polfinalu s 7-6(5) 3-6 6-4 premagal Primoža Vovka (TKMed), Kegl je bil s 6-4 6-1 boljši od Jošta Plestenjaka (Sl-Lj).

 

Plestenjak in Vovk Mengeš 2020

Primož Vovk in Jošt Plestenjak

Članice so nastopale v Ljubljani, v žrebu pa je bilo 10 igralk. Turnir je osvojila prva nosilka in 8. igralka lestvice TS Tina Kristina Godec (Aslit), ki je v finalu s 7-6(5) 6-3 premagala Nino Pliberšek (Ptuj). Pliberškova je v polfinalu s 5-7 6-4 6-4 premagala Meto Marenk (Tr-Kr), Godčeva je bila s 6-0 6-0 boljša od Katrin Kostanjšek (Maja).

OP Diners 2020 Godec Tina Kristina in Pliberšek Ni

Nina Pliberšek in Tina Kristina Godec

TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.