Tenis-Slovenija
podatkovni_portal
dni
ur
min
sek
Prazna-pasica
prijava_e
 
Teniško aktivni!
 

Vaje za ramenski obroč

Prvi aprilski torek vam v projektu Teniško aktivni! ponujamo vaje za ramenski obroč. V sodelovanju z medicinskim centrom Artros je fizioterapevt Martin Zore pripravil uporabne vaje, ki jih lahko opravite tudi doma. Njihovi strokovnjaki nam bodo svetovali vsak prvi torek v mesecu.

Martin Zore je v posnetku izpostavil: »Fizioterapija ni pomembna samo v rehabilitaciji športnikov po poškodbi, ampak je pomembna tudi za preprečevanje poškodb. Fizioterapevt lahko oceni dejavnike tveganja za poškodbo, jih prepozna in nato svetuje športniku, kako jih lahko zmanjša ali odpravi.«

V posnetku so prikazane vaje s katerimi boste lahko izboljšali gibljivost ramenskega sklepa in prsne hrbtenice in izboljšali kakovost celotne kinetične verige roke oziroma ramena.

Več v priloženem posnetku.

Tokratni gost v FB pogovoru je bil trener Daniel Šantl

V Facebook pogovoru je bil v projektu Teniško aktivni! zadnji marčevski gost teniški trener Daniel Šantl. Kot podpredsednik strokovnega sveta je Šantl med drugim tudi koordinator za meritve in svetovanje.

“Meritve potekajo že tri desetletja. Jaz sem koordinator zadnja štiri leta. Gre za testiranje motoričnih sposobnosti,  antropometričnih lastnosti, kasneje pa našim članom lahko nudimo tudi psihološko svetovanje. V drugih državah imajo za takšne meritve izdelane posebne modele za določene športe. To pomeni, da lahko starš pripelje otroka in na podlagi rezultatov lahko potem predvidevajo za kateri šport je ta otrok primeren. To je v zgodnji starosti. Ko se odločiš za en šport, na primer tenis, pa so te meritve na letni ravni primerne za spremljanje napredka. Pri vrhunskem moškem tenisu opažamo, da so fantje v zadnjem obdobju spremenili svojo telesno sestavo. Postali so lažji, sicer še vedno mišičasti. To da so lažji pomeni, da so bolj hitri, agilni, eksplozivni. To so pomembne lastnosti teniških igralcev,” je dejal Šantl in v zanimivem pogovoru spregovoril še o marsičem zanimivem.

Nova teniška vaja v projektu Teniško aktivni!

V okviru projekta Teniško aktivni! smo po dolgem času pripravili teniško vajo. Obiskali smo teniški klub Z sport, kjer trenira več kot 100 otrok, ob tem pa veliko pozornosti posvečajo tudi rekreativnemu tenisu.

Rekreativna igralka tenisa Nihada si želi izboljšati bekend udarec in pri tem ji že nekaj časa pomaga trener Borut Brenčič. Več pa si oglejte v posnetku.

Teniški klub Z sport je tudi organizator prvega Ekipnega seniors državnega prvenstva, ki bo potekal od 9. do 11. aprila v Ljubljani. Prijave so možne do 26. marca na elektronskem naslovu: tenis.klub@zsport.net.

TENIS JE ZDRAV

V Sloveniji je trenutno 80 teniških klubov, članov Tenis Slovenije, večina jih ima pozimi postavljene napihljive hale oziroma teniške balone. Ob tem je tudi nekaj teniških dvoran, ki so  bile v preteklosti v tem letnem času po navadi polne rekreativnih igralcev. Če velika prostornina objekta zaradi ogrevanja predstavlja velike stroške, pa ima v primeru varnosti igranja velikost pozitivne lastnosti. Zato je sporočilo Tenis Slovenije jasno in enostavno. Pa veš, zakaj ga je varno igrati? Ker to dokazujejo štiri dejstva in zakoni fizike!

  1. Teniško igrišče obsega okoli 720 m2.
  2. Razdalja med igralcema je od 5 do 28 metrov.
  3. Edini stik med igralcema je žogica, ta pa ne omogoča prenosa virusa.
  4. V napihljivi teniški hali, ki uporablja zrak za vzdrževanje postavitve, se zrak v eni uri vsaj dvakrat zamenja.

Projekt podpira tudi nekdanji teniški igralec, zdaj selektor moške reprezentance, Grega Žemlja: “Šport je vedno bil in bo zdrav način življenja. V trenutnem položaju to še posebej velja za tenis, kjer ne poznam primera, kjer bi prišlo do okužbe na igrišču med treninogom ali tekmo. Igralci so redno nastopali tudi na domačih in mednarodnih turnirjih in večjih težav ni bilo. Seveda pa je med igranjem potrebno upoštevati varnostno razdaljo in ostala priporočila pristojnih organov. Res si želim, da bo kmalu spet vse potekalo pa normalnih tirih.”

Čeprav je tenis torej šport z nizko možnostjo okužbe s koronavirusom pa vas pozivamo na odgovorno ravnanje in delovanje, saj bom le na ta način skupaj ohranili teniška igrišča »zdrava«.

Tokratni gost v pogovoru je bil psiholog dr. Matej Tušak

V Facebook pogovoru je v projektu Teniško aktivni! tokrat gostoval priznani športni psiholog Matej Tušak. Redni profesor dr. Matej Tušak aktivno sodeluje v procesu psihične priprave športnikov na tekmovanja, ukvarja se tako z vrhunskimi športniki, kot tudi z otroki, mladinci in amaterskimi športniki.

Tušak se je v zanimivem pogovoru najprej dotaknil vzgojne funkcije športa: “Skozi šport poteka velik del socializacije in vzgoje. To se je pokazalo predvsem med obdobjem pandemije. Starši so zdaj še bolj spoznali, kako pomembno funkcijo imajo pri vzgoji vzgojitelji, učitelji, profesorji in tudi trenerji. Šport v najbolj koristni meri predstavlja zelo dobro in primerno vzgojno sredstvo v sodobnem času.” Tušak že dolga leta sodeluje tudi s Tenis Slovenijo in za teniške starše organizira zanimive in poučne seminarje: “Ko govorimo o tenisu, pravim, da je mentalno gledano eden najtežjih športov. Morda je nekoliko težji golf in pa strelske discipline. Brez te močne mentalne osnove, brez te stabilnosti je težko biti vrhunski igralec. Zato moramo že od majhnega otroke učiti obvladovanja, da se znajo umiriti, da so disciplinirani, da se držijo nekih ritualov, ki jim pomagajo vzdrževati ta občutek stabilnosti. To se je nemogoče naučiti v pol leta. To moramo ponavljati skozi celo kariero. Samonadzor oziroma samokontrola je zelo pomembna. Ena močna prednost tenisa je tudi ta, da zahteva razvoj stabilnega, uravnovešenega in zrelega športnika. Morda celo bolj kot pri nekaterih drugih panogah. To so pokazali primeri, da so v vrhunskem tenisu same vrhunske osebnosti. Ko vpisujete otroka v tenis je potrebno razumeti, da je osnovna funkcija tenisa ta, da iz njega vzgoji mladostnika, ki bo tako mentalno stabilen, da bo sposoben rezultatov na vseh področjih, tudi če mu morda ne bo uspelo v tenisu. Če pa želimo tako široko orientacijo, potem mora otrok zaključiti vsaj srednjo šolo. To pa je naloga staršev.”

Več v POSNETKU.

TENIS JE VAREN ŠPORT

Na Tenis Sloveniji želimo kljub težkemu trenutnemu položaju doma in v tujini izpostaviti, da je ukvarjanje s športom oziroma s tenisom, ob upoštevanju vseh varnostnih priporočil, zdravo in varno. Na družbenih omrežjih in v medijih že dlje poteka široko zasnovana dejavnost, ki nagovarja ljubitelje tenisa, da se vrnejo na teniška igrišča.

V Sloveniji je trenutno preko 80 teniških klubov, članov Tenis Slovenije, večina jih ima pozimi postavljene napihljive hale oziroma teniške balone. Ob tem je tudi nekaj teniških dvoran, ki so bile v preteklosti v tem letnem času po navadi polne rekreativnih igralcev. Če velika prostornina objekta zaradi ogrevanja predstavlja velike stroške, pa ima v primeru varnosti igranja velikost pozitivne lastnosti. Zato je sporočilo Tenis Slovenije jasno in enostavno. Pa veš, zakaj ga je varno igrati? Ker to dokazujejo štiri dejstva in zakoni fizike!

  1. Teniško igrišče obsega okoli 720 m2.
  2. Razdalja med igralcema je od 5 do 28 metrov.
  3. Edini stik med igralcema je žogica, ta pa ne omogoča prenosa virusa.
  4. Teniški baloni za postavitev potrebujejo nenehen dotok svežega zraka.

Projekt podpira tudi nekdanji teniški igralec, zdaj selektor moške reprezentance, Grega Žemlja: “Šport je vedno bil in bo zdrav način življenja. V trenutnem položaju to še posebej velja za tenis, kjer ne poznam primera, kjer bi prišlo do okužbe na igrišču med treningom ali tekmo. Igralci so redno nastopali tudi na domačih in mednarodnih turnirjih in večjih težav ni bilo. Seveda pa je med igranjem potrebno upoštevati varnostno razdaljo in ostala priporočila pristojnih organov. Res si želim, da bo kmalu spet vse potekalo pa normalnih tirih.”

Tenis je torej zdrav, priporočljiv in dovoljen način rekreacije, zato vabljeni na lokalna teniška igrišča. Ker je Slovenija med vodilnimi po številu igrišč̌ na prebivalca se ni za bati, da ne bi dobili prostega kotička za rekreacijo.

V Facebook pogovoru je tokrat sodelovala bivša 29. igralka na svetu Tina Pisnik

V projektu Teniško aktivni! se je Anže Bašelj tokrat pogovarjal s Tino Pisnik. Pisnikova je bila na lestvici WTA najvišje uvrščena na 29. mestu, Slovenijo pa je zastopala na dveh olimpijskih igrah (2000, 2004). V karieri je premagala kar tri igralke, ki so bile prve na lestvici WTA - Amelie Mauresmo, Kim Clijsters in Justine Henin.

Po koncu kariere se je podala v trenerske vode in bila med drugim selektorka slovenske ženske reprezentance. Zdaj že nekaj let živi in dela v ZDA: “Živim v Čikagu. Gre za območje, ki je trenutno eno najbolj zaprtih zaradi koronavirusa. V dvorani moramo imeti ves čas maske, tudi med igranjem, kar zna biti kar naporno. V ZDA sem odšla pred šestimi leti. Najprej sem delala kot trener v klubu. Pred enim letom pa sem odprla svoje podjetje/klub. Vodim svoj program, kjer delam na način, ki je meni blizu. Res lahko rečem, da uživam v delu,” je za začetek dejala Pisnikova in nadaljevala: “V ZDA so pozorni na to, kaj si naredil v življenju, kje vse si igral in kaj jim lahko ponudiš. Vse kar sem naredila v teniški karieri mi zelo pomaga pri svojem delu. Veljam za eno najstrožjih trenerk v tem okolju. Gre za okolje, kjer živijo premožni ljudje. Njihov način življenja je drugačen in se moraš temu prilagoditi. Te pa zelo spoštujejo. Otroke pa ne ocenjujem po tem, koliko denarja imajo. Ko stopijo na igrišče so v moji pisarni. Tam so moji standardi in moje zahteve. Če se najdemo se, če ne, pa so na voljo tudi drugi trenerji, ki morda bolj ustrezajo takšnemu tipu igralca."

Več, tudi o spominih na zmago na slovitem Orange Bowlu, pa izveste v posnetku.

Specialist ortopedske kirurgije Andrej Lahajner o tipičnih teniških poškodbah

V projektu Teniško aktivni! je bil tokratni Facebook pogovor nekoliko drugačen. Namesto Anžeta Bašlja ga je opravil diplomiran fizioterapevt Martin Zore, njegov gost pa je bil dr. Andrej Lahajner, specialist ortopedske kirurgije. Oba sta del ekipe strokovnjakov iz medicinskega centra Artros, s katerim sodeluje tudi Tenis Slovenija. Projekt podpira Perskindol.

Pogovor se je začel z vprašanjem o najpogostejših vzrokih za poškodbe pri tenisu: “Tako kot pri ostalih športih je tudi pri tenisu značilno, da poškodbe razdelimo na akutne, torej hipne, ki nastanejo pri padcu ali udarcu, in na kronične, preobremenitvene sindrome. Kot primer, poškodba križne vezi pri kolenu je hipna, preobremenitvena pa je na primer teniški komolec. Pri tenisu je značilno, da se akutne poškodbe bolj pojavljajo pri spodnjih okončinah (gleženj, koleno), preobremenitvene pa pri zgornjih okončinah (komolec, rama).” je za začetek dejal Lahajner in nadaljeval: “Pri profesionalnih teniških igralcih so poškodbe relativno redke. Raziskave pravijo, da se pojavi od 0 do 4 poškodbe na 1000 ur treninga in tekem. To je približno eno leto. Če pa to primerjamo s polprofesionalci ali pa rekreativci pa bi bila ta številka višja.”

Strokovnjaka sta se v pogovoru posvetila tipičnim teniškim poškodbami in preventivi, več pa izveste v posnetku.

Selektor ženske reprezentance Andrej Kraševec: "Že nekaj let sem opozarjal, da je zdaj pravi trenutek za vrnitev ženskega turnirja v Slovenijo."

V projektu Teniško aktivni! je bil v zadnjem februarskem FB pogovoru gost selektor ženske reprezentance, Andrej Kraševec. V zanimivem pogovoru se je Kraševec med drugim dotaknil nove akcije Tenis je varen, spregovoril pa je tudi o turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož, ki bo sredi septembra potekal v Portorožu.

Konec februarja je in bo v Sloveniji zelo spomladanski tako, da je Andrej Kraševec s svojimi varovanci iz TK Radomlje že igral na zunanjih igriščih: “To je redkost v zadnjih letih, malce smo se že spomnili na poletno sezono. Prejšnji teden je bil za tenis zelo pomemben, saj so se na igrišča lahko vrnili tudi najmlajši. Vedno smo pazili na ukrepe, zdaj jih ob tej vrnitvi še bolj striktno izvajamo. Tenis je res varen šport. Razdalja je vedno večja od petih metrov, ves čas skrbimo za medsebojno razdaljo. Upam, da bo trajalo čim dlje. Po tem dolgem premoru so se v klub vrnili vsi otroci, do osipa ni prišlo. S starši smo bili ves čas v komunikaciji. Se pa pozna, da treningov ni bilo skoraj štiri mesece. Predvsem na koordinaciji je to vidno. Seveda jim je manjkalo tudi druženje, tako, da bo potrebnega nekaj časa, da se vrnemo na željen nivo.”

Kraševec se kot selektor slovenske ženske reprezentance veseli tudi vrnitve turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož v Slovenijo: “Že nekaj let sem opozarjal, da je zdaj pravi trenutek za vrnitev ženskega turnirja v Slovenijo. TS je s tem naredila veliko zgodbo. Trenutno so tri Slovenke med prvo stoterico. Velika pohvala vodstvu Tenis Slovenije. Termin je tudi ustrezen, takoj po OP ZDA. To pa je seveda tudi velika priložnost za mlajše igralke. Je pa to ob tem, da je to priložnost, hkrati tudi dodaten pritisk. Tako za starejše kot tudi mlajše igralke. A to je potrebno, potrebno pa je biti tudi pozitiven. Mlajše bodo dobile priložnost, ki je v tem obdobju kariere ne bi dobile. Tukaj predvsem mislim na Živo Falkner in Pio Lovrič, ki sta končali mladinsko kariero. To bo res lepa priložnost za vse.”

Več, tudi o tem, kdaj bo naslednjič nastopala slovenska ženska reprezentanca v pokalu FED, pa v posnetku.

Na Tenis Sloveniji smo v 2020 ob zaustavitvi športne dejavnosti izvedli dva projekta. Ob prvi pandemiji je potekala akcija Ostani doma in bodi teniško aktiven!, ob koncu leta pa še projekt Teniško aktivni!, ki se bo nadaljeval tudi v letu 2021. Cilj obeh projektov je informirati teniške navdušence in navdušenke o novostih v tem prelepem športu, ob tem pa biti tudi izobraževalen. S projektom želimo izkazati družbeno odgovornost in hkrati povezati čim širši teniški svet z različnimi zanimivostmi, ob tem pa želimo nadgraditi fizično pripravljenost tenisačev in omogočiti njihovo osebnostno rast.

Iz Avstralije se nam je oglasila Kaja Juvan

V projektu Teniško aktivni! je bila v FB pogovoru ta teden gostja teniška igralka Kaja Juvan. 20-letna Ljubljančanka se je na OP Avstralije uvrstila v tretje kolo, trenutno pa v deželi tam spodaj čaka ali bo uvrščena na turnir v Adelaidu.

V FB pogovoru je bil tokrat gost trener Robi Cokan

V projektu Teniško aktivni! je bil v FB pogovoru ta teden gost teniški trener Robi Cokan. Dolgoletni trener Kaje Juvan je z novima varovankama trenutno na OP Avstralije.

Cokan po razhodu z Juvanovo ni bil dolgo brez trenerske službe, hitro je sprejel nov izziv. Kot glavni trener se je priključil ekipi belgijskih igralk Alison Van Uytvanck in Greet Minnen. “Na začetku me je bilo zelo strah. Podal sem se namreč v neznane vode, med dve profesionalki, ki sta že vrsto let med najboljšimi na svetu. Izziv je bil zelo velik. Sem edini trener, ki trenira skupaj dve igralki prve stoterice. Vsak dan je boljše, vzdušje v ekipi je odlično”, je dejal Cokan in nadaljeval: “Vsaka igralka razmišlja drugače. S Kajo sva skupaj gradila njeno teniško osebnost, skupaj sva rastla. Tukaj pa je drugače. Igralki imata namreč razdelan način igre in razmišljanja. Zato je bilo utopično razmišljati, da bom na hitro spremenil veliko stvari. Začel sem postopoma. Mislim, da sem dosegel več premikov, kot sem mislil, da jih bom lahko. Vsak dan bolj sprejemata moje mnenje.”

Cokan pa je ob tem začel še z enim projektom, skupaj s Srbom Stefom Bojićem slovenskim igralcem in igralkam ponuja trening t. i. freestyle. Z veščinami freestyle teniške tehnike se pri otrocih razvijajo motorične sposobnosti, koordinacija in povezava oko - roka. Ob tem je vsem ljubiteljem in ljubiteljicam tenisa pripravil zanimiv izziv. Kakšen, izveste v posnetku.

Več pa v priloženem posnetku.

 

Novi predsednik Seniors organizacije: "Vedno mora biti prisotna želja po razvoju"

V projektu Teniško aktivni! je bil v Facebook pogovoru ta teden gost Luka Zalaznik. Zalaznik, ki je predsednik teniškega kluba Zsport, je postal tudi predsednik Seniors organizacije.

Zalaznik že več let uspešno organizira rekreativne in veteranske turnirje. Njegov načrt med drugim predvideva povečanje članstva v Seniors organizaciji, ocena je, da je v Sloveniji med 20 in 30 tisoč rekreativnih igralcev tenisa. “Zadnja leta sem zelo dejaven na tem področju. V našem klubu organiziramo rekreativno ligo, ob tem pa smo organizirali veliko rekreativno-veteranskih turnirjev (tudi dve državni prvenstvi)."

"Treba je poudariti, da ta zvrst tenisa pri nas na zelo visokem nivoju. V Sloveniji je kar nekaj mednarodnih turnirjev in tu bi klubom, ki jih organizirajo, izrekel zahvalo. Vedno pa mora biti prisotna želja po razvoju. Zato si ne želimo spreminjati ampak nadgraditi dosedanje aktivnosti. Ob tem pa dati tem igralcem in igralkam večjo pozornost, saj si to tudi zaslužijo.

Več pa v videu na Facebook strani Tenis Slovenije --> TUKAJ.

Tamara Zidanšek: “Moramo se držati pravil, ne glede na to, da gre za tako velik turnir.”

V projektu Teniško aktivni! je bila ta teden gostja Tamara Zidanšek. Trenutno 88. igralka na svetu se je javila iz karantene v Melbournu, kjer čaka na nadaljevanje sezone.

Tamara Zidanšek je letos že nastopila na enem turnirju. V Abu Dabiju je na turnirju serije WTA 500 premagala Američanko Jennifer Brady (24. WTA) in Kanadčanko Leylah Annie Fernandez (89. WTA). V osmini finala pa nato izgubila proti Ukrajinki Marti Kostjuk (78. WTA). Zelo dobro je nastopila tudi v igri dvojic, kjer se je uvrstila v četrtfinale.

“Lepo je začeti sezono z zmago nad igralko, ki je lani naredila velik preskok. Potem sem to potrdila še z eno zmago. Mislim, da je lahko to dobra osnova s psihološkega vidika. Veliko stvari pa moram še izboljšati. To pa ti tudi pove, da še nisi dosegel svojega limita,” je dejala Zidanškova, ki jo čaka še nekaj dni življenja v karanteni, v kateri je lahko na prostem vsega pet ur v dnevu.

V sobi sem izvajala trike, delala za telo, na srečo sem bil zaprta samo tri dni. Mislim, da je to prav, saj so prebivalci Viktorije res veliko časa preživeli v karanteni. Ne bi bilo pošteno do njih, da bi za nas zdaj spremenili pravila. Moramo se držati pravil, ne glede na to, da gre za tako velik turnir. Večino časa sem preživela v sobi in se lahko posvetiš sebi. Razmišljala sem o marsičemu. Ni mi bilo dolgčas.”

Spregovorila je tudi o nagradi njenega trenerja Zorana Krajnca, o trenutnem vsakdanu, ki je povsem drugačen kot so ga bili teniški igralci in igralke vajeni v preteklosti ter ciljih za letošnjo sezono.

Več pa v priloženem posnetku: Teniško aktivni! - Tamara Zidanšek (kliknite za prevezavo)

V FB pogovoru tokrat gostja Polona Hercog

V projektu Teniško aktivni! je bila v FB pogovoru ta teden gostja Polona Hercog.

Najboljša slovenska igralka se je javila iz karantene v Melbournu, kjer čaka na nadaljevanje sezone. Polona Hercog je letos že nastopila na enem turnirju. V Abu Dabiju je na turnirju serije WTA 500 izpadla v prvem kolu proti Belorusinji Sabalenkovi. “Tudi letos smo odšli na ta turnir pred odhodom v Avstralijo. To je bila edina možnost za igranje. Že lani sem med karanteno dobro trenirala. Napredek je bil viden v fizični pripravi, pri servisu in gibanju na igrišču. Lahko rečem, da sem turnir dobro začela, mogoče se ni vse izšlo kot bi se moralo na prvi tekmi. Ampak na igrišču čutim, da igram dobro in pozitivno gledam v novo sezono,” je o prvem nastopu v letu 2021 dejala Hercogova, ki je lani zaradi pandemije odigrala vsega 21 dvobojev: ”V moji karieri ni bilo veliko povezanih sezon, kjer ne bi bilo vmes poškodb. Pri 23, 24 letih je bilo res veliko poškodb in sledila so dolga obdobja odsotnosti. Zdravje je na prvem mestu. V zadnjem času sem res veliko naredila. Dobro se počutim. Leta pri tem ne povzročajo dodatnega pritiska. Veliko sem dala skozi. Imam veliko izkušenj in vem, kaj je dobro zame. Lani sem naredila razliko v pristopu v vseh stvareh, ne samo v tenisu,” je dan pred 30. rojstnim dnem dejala Hercogova.

Več pa v priloženem posnetku: Polona Hercog FB

Za potrebe TV postaj so na tem posnetku izjave Polone Hercog: Polona Hercog - izjave

Na Tenis Sloveniji smo v letu 2020 ob zaustavitvi športne dejavnosti izvedli dva projekta. Ob prvi pandemiji je potekala akcija Ostani doma in bodi teniško aktiven!, ob koncu leta pa še projekt Teniško aktivni!. Cilj obeh projektov je informirati teniške navdušence in navdušenke o novostih v tem prelepem športu, ob tem pa biti tudi izobraževalen. S projektom želimo izkazati družbeno odgovornost in hkrati povezati čim širši teniški svet z različnimi zanimivostmi, ob tem pa želimo nadgraditi fizično pripravljenost tenisačev in omogočiti njihovo osebnostno rast.

Za konec pa še povabilo na Zaključno prireditev Tenis Slovenije, ki si jo boste lahko ogledali na našem FB kanalu, v četrtek, 21. januarja 2021, ob 18. uri.

Prvi pogovor v novem letu o posledicah zaustavitve športne dejavnosti

V prvem letošnjem FB pogovoru v okviru projekta Teniško aktivni! je Anže Bašelj gostil profesorja s Fakultete za šport, dr. Aleša Filipčiča. Dotaknila sta se posledic zaustavitve športne dejavnosti pri otrocih in rekreativcih, hkrati pa izražala navdušenje nad včerajšnjo sprostitvijo nekaterih ukrepov v povezavi s športom.

Današnji gost je najprej spregovoril o vse slabših telesnih sposobnosti slovenske mladine: “V zadnjih tednih smo velikokrat slišali za spremembe v gibalni učinkovitosti mladih. Kolegi s Fakultete za šport so na podlagi meritev ugotovili, da je ob prvi zaustavitvi prišlo do največjih negativnih sprememb v gibalni učinkovitosti mladih. Tudi prejšnje študije, nekatere smo delali že leta 1992, kažejo, da negativne spremembe v šolski situaciji vplivajo tudi na teniške igralce. In te spremembe so alarmantne.”

Filipčič opozarja, da je v izogib pojavljanja poškodb potrebno biti zelo previden pri vračanju na športna prizorišča: “Gibalni vidik je samo eden od vidikov. Pri tenisu je pomemben tudi psihološki, kognitiven vidik. Negibanje zelo vpliva na kognitivne sposobnosti, sposobnost učenja. Predvsem pa tu upam, da so trenerji obe zaprtji športnih igrišč izkoristili kot neko pripravljalno obdobje, predvsem na področju kondicijskih sposobnosti. Tisti, ki tega še niso naredili, predlagam, da si vzamejo 6-8 tednov za neko resno pripravljalno obdobje. Najslabše bi bilo, da bi zdaj takoj začeli na polno s teniškim treningom.”

Več v posnetku.

Zadnji gost v letu 2020 je bil Gregor Krušič

V zadnjem letošnjem druženju v projektu Teniško aktivni! je sodeloval direktor Tenis Slovenije, Gregor Krušič. Krušič je kot osmi gost v pogovoru z Anžetom Bašljem ocenil teniško dogajanje v letu 2020 in spregovoril tudi o načrtih za prihodnost.

Leto 2020 je bilo za šport in tenis zaradi novega koronavirusa polno ovir. Kljub temu pa je Tenis Sloveniji v sodelovanju s klubi uspelo organizirati več kot 100 turnirjev, tik pred iztekom leta tudi Telemach člansko državno zimsko prvenstvo, na katerem je nastopilo več kot 200 igralk in igralcev. Ob tem pa v pisarni TS ves čas skrbimo tudi za to, da bi se tenis čimprej vrnil v naš vsakdan: “Vsak ponedeljek pošljemo dopis tako vladi kot tudi direktorici Direktorata za šport v katerem opozarjamo, da je tenis zdrav in varen šport. Želimo si vrnitve trenažnih procesov, želimo pa tudi, da se na igrišča vrnejo rekreativni igralci. Ta pritisk izvajajo tudi ostale panožne zveze. Šport se mora sprostiti, saj gre za psihofizično dejavnost, ki je zelo pomembna. Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi na gospodarske posledice,” je dejal Krušič in potem odgovoril tudi na vprašanje o cepljenju in pogoju za nastop na mednarodnih turnirjih: “Pogovori o tem potekajo. Po informacijah, ki jih imamo, vsaj za zdaj, ne bodo zahtevali cepljenja. Je pa ta tema na mizi, če lahko temu tako rečem. Več bomo izvedeli v naslednjih mesecih. Tako, da za OP Avstralije to ne bodo zahtevali.”

Krušič je spregovoril tudi o viziji Tenis Slovenije, ki jo je razdelil v tri faze: “Prva faza je že zaključena. To je marketing. Zdaj smo v drugi fazi - nacionalni program. Trenutno se ukvarjamo z ureditvijo pravilnika. Tretja faza, ki prihaja v naslednjih letih pa je strateški dokument slovenskega tenisa. Osredotočili se bomo na vrhunski tenis. To pa vključuje tudi infrastrukturo in recimo mu nacionalni teniški center.”

Več pa v posnetku.

Tokrat je bil gost FB pogovora Blaž Rola

V projektu Teniško aktivni! je bil šesti gost teniški igralec Blaž Rola. Ptujčan, ki že nekaj časa živi v Ljubljani, se je prav v teh dneh vrnil s kratkih priprav v Dubaju. Tam je treniral skupaj z Blažem Kavčičem in Blažem Trupejem.

Rola (155. ATP) je v pogovoru z Anžetom Bašljem veliko govoril o težavnem položaju teniških igralcev, ki so uvrščeni pod stotim mestom lestvice ATP: “Počasi zaključujem s pregledom stroškov za leto 2020. Pozitivno je, da nismo imeli stroškov potovanj, saj je večji del sezone odpadel. Po drugi strani pa je bilo manj prihodkov. ATP nam je sicer nekaj pomagal, a verjetno bodo vsi igralci okoli mojega rankinga nekje na pozitivni ničli. Še težje pa je igralcem pod 200. mestom. Oni igrajo dobesedno za preživetje. To je nek začaran krog, kjer se moraš odločati ali boš denar ob koncu leta dal na stran za življenje po tenisu ali pa ga boš vlagal v sebe, v svojo teniško kariero.”

In Rola je pri 30-letih še vedno odločen, da lahko uresniči cilje, ki si jih je zadal na začetku kariere: ”Vem, da sem veliko vložil v svoj razvoj.  Ne samo finančno. Bilo je veliko odrekanja. Nesmiselno bi bilo, da se ne bi v naslednjih štirih, petih letih potrudil do sanjati svojih sanj. Mislim, da 150. mesto ne odraža moje kakovosti. To sem že dokazal v preteklosti. Zato tudi vsak dan treniram in komaj čakam na turnirje.”

Rola bo v Avstralijo odpotoval na začetku januarja, februarja pa ga čakajo kvalifikacije za OP Avstralije. Tam je leta 2013 nastopil v drugem kolu glavnega turnirja.

Več pa na tej povezavi.

Še drugič zapored vaja po navodilih mag. Tomaža Berendijaša

V projektu Teniško aktivni! nas ta teden čaka nova vaja. Ob obisku ŽTK Maribor, ki je tudi letos postal najboljši teniški klub v Sloveniji, smo posneli dve vaji. Po enoročnem backhandu si lahko tokrat ogledate nasvete za čimboljši bekend slajz udarec..

V vlogi trenerja - demonstratorja se je tudi tokrat predstavil glavni trener ŽTK Maribor, mag. Tomaž Berendijaš. Ker smo osnove servisa, forehanda, voleja in backhanda že spoznali se je Berendijaš posvetil backhand slice udarcu. Tega je tudi tokrat preveril in nato izboljšal pri teniškemu zanesenjaku iz Maribora Andreju.

Video najdete TUKAJ. 

Projekt Teniško aktivni! je nadaljevanje projekta Ostani doma in bodo teniški aktiven v katerem smo v prvi polovici leta predstavili kar 35 teniških vaj. Projekt je tudi tokrat razdeljen v dva dela. Prvi sklop zajema teniške vaje, ki jih predstavljajo najboljši slovenski trenerji. V drugem delu pa potekajo zanimivi pogovori s slovenskimi igralci in igralkami, trenerji in ostalimi ljubitelji naše prelepe igre. Pogovore vodi Anže Bašelj.

Z novim projektom želimo povečati popularnost tenisa, poskrbeti za informativnost in izobraževalnost.  Ljubiteljem in ljubiteljicam tenisa želimo pomagati pri pridobivanju novega znanja s pomočjo najboljših in najbolj kredibilnih ljudi, ki delujejo v slovenskem tenisu. Več si preberite na naši spletni strani.

Ne spreglejte pa tudi e-biltena Tenis Slovenije, katerega smo letos za vas pripravili elektronski obliki in ga najdete na spletnem mestu http://www.teniska-zveza.si/bilteni/bilten-2020/. S klikom na »Prikaži bilten 2020« ga lahko prelistate in poiščete vse podrobnosti letošnjega nenavadnega leta.

V FB pogovoru tokrat psihologinja Tjaša Jezernik

V tokratnem FB pogovoru smo gostili Tjašo Jezernik. Jezernikova je nekdanja teniška igralka (416. WTA), ki se že več kot 25 let ukvarja s športniki in njihovim optimalnim nastopom in pripravo. Poleg juda, atletike, plavanja in košarke je v zadnjem obdobju aktivna tudi v tenisu, med drugim skrbi tudi za Kajo Juvan.

Jezernikova, ki je tudi inštruktorica qi gonga in izvajalka ETF terapije, je v pogovoru z Anžetom Bašljem razkrila marsikaj zanimivega: “Hudo mi je, ko gledam športnike, ki jim je v nekaterih panogah prepovedano trenirati. Vseeno pa je to obdobje, ki ga lahko izkoristimo za stvari, za katere prej ni bilo časa. Se posvetiti mirnosti, dihanju, ogledu tekem in določenih segmentov v igri. Vem, da se trenerji zelo trudijo, da bi ohranjali nivo motivacije. In če zaključim, naj se otroci ne zaženejo prehitro, vsaka stvar rabi čas in prostor, ohranjajo pa naj namen, zaradi katerega so sploh prišli v šport.”

Celoten pogovor si lahko ogledate v posnetku.

Na Tenis Sloveniji že dva meseca poteka projekt Teniško aktivni! Gre za nadgradnjo projekta Ostani doma in bodi teniško aktiven, ki je bil zelo dobro sprejet v času karantene. Cilj projekta je informirati teniške navdušence in navdušenke o novostih v tem prelepem športu, ob tem pa biti tudi izobraževalen. S projektom želimo izkazati družbeno odgovornost in hkrati povezati čim širši teniški svet z različnimi zanimivostmi, ob tem pa želimo nadgraditi fizično pripravljenost tenisačev in omogočiti njihovo osebnostno rast.

Obiskali smo najuspešnejši slovenski teniški klub

V projektu Teniško aktivni! nas ta teden čaka nova vaja. Obiskali smo ŽTK Maribor, ki je tudi letos postal najboljši teniški klub v Sloveniji. To nagrado je za izjemne uspehe igralcev in igralk na državnem in mednarodnem nivoju prejel že osemnajstič zapored.

V projektu Teniško aktivni! nas ta teden čaka nova vaja. Obiskali smo ŽTK Maribor, ki je tudi letos postal najboljši teniški klub v Sloveniji. To nagrado je za izjemne uspehe igralcev in igralk na državnem in mednarodnem nivoju prejel že osemnajstič zapored.

V vlogi trenerja - demonstratorja se je tokrat predstavil glavni trener ŽTK Maribor, mag. Tomaž Berendijaš. Ker smo osnove servisa, forehanda in voleja že spoznali, se je Berendijaš posvetil bekendu. Tega je preveril in nato izboljšal pri teniškemu zanesenjaku iz Maribora, Andreju.

Video: https://www.facebook.com/tenisslovenia/videos/481571979477462.

Projekt Teniško aktivni! je nadaljevanje projekta Ostani doma in bodo teniški aktiven v katerem smo v prvi polovici leta predstavili kar 35 teniških vaj. Projekt je tudi tokrat razdeljen v dva dela. Prvi sklop zajema teniške vaje, ki jih predstavljajo najboljši slovenski trenerji. V drugem delu pa potekajo zanimivi pogovori s slovenskimi igralci in igralkami, trenerji in ostalimi ljubitelji naše prelepe igre. Pogovore vodi Anže Bašelj.

S projektom želimo povečati popularnost tenisa, poskrbeti za informativnost in izobraževalnost.  Ljubiteljem in ljubiteljicam tenisa želimo pomagati pri pridobivanju novega znanja s pomočjo najboljših in najbolj kredibilnih ljudi, ki delujejo v slovenskem tenisu.

Ne spreglejte pa tudi e-bilten Tenis Slovenije, katerega smo letos za vas pripravili elektronski obliki in ga najdete na spletnem mestu http://www.teniska-zveza.si/bilteni/bilten-2020/. S klikom na »Prikaži bilten 2020« ga lahko prelistate in poiščete vse podrobnosti letošnjega nenavadnega leta.

V projektu Teniško aktivni! smo gostili Tamaro Zidanšek |

Teniška sezona se je končala in najboljši teniški igralci in igralke se že pripravljajo na novo. Ta pa je polna negotovosti in neznank. Kaj pričakuje v sezoni 2021 in še marsikaj drugega pa nam je v Facebook pogovoru zaupala Tamara Zidanšek.strong>

Teniška sezona se je končala in najboljši teniški igralci in igralke se že pripravljajo na novo. Ta pa je polna negotovosti in neznank. Kaj pričakuje v sezoni 2021 in še marsikaj drugega pa nam je v Facebook pogovoru zaupala Tamara Zidanšek.

 Zidanškova je še tretje leto zapored končala med prvo stoterico. Trenutno je med posameznicami na 87. mestu lestvice WTA, v igri dvojic pa je 57. Prav na zadnjem turnirju v Linzu je skupaj z Arantxo Rus zmagala in prišla do tretje turnirske zmage. Kot zanimivost pa izpostavimo podatek, da je med posameznicam letos igrala proti trem nekdanjim prvim igralkam na svetu. Januarja je na OP Avstralije v drugem kolu izgubila proti Sereni Williams, marca je v Mehiki premagala Victorijo Azarenko, septembra pa je na OP Francije tesno izgubila proti Garbine Muguruzi. “To so bile res lepe izkušnje. Proti Sereni in Viktoriji sem igrala na začetku leta, pred tem kaosom v svetu. Takrat še nismo vedeli, kaj se bo zgodilo. Res sem dobro igrala in napredovala, potem pa je prišel ta karambol, ko se je vse ustavilo. Z Garbine sem igrala v Parizu. To je bil res dober dvoboj, res sem dobro igrala. Lepo je pomisliti na to, da sem igrala proti trem tako dobrim igralkam,“ je med drugim rekla Zidanškova.

Več pa v posnetku

Projekt Teniško aktivni! je nadaljevanje projekta Ostani doma in bodo teniški aktiven v katerem smo v prvi polovici leta predstavili kar 35 teniških vaj. Projekt je tudi tokrat razdeljen v dva dela. Prvi sklop zajema teniške vaje, ki jih predstavljajo najboljši slovenski trenerji. V drugem delu pa potekajo zanimivi pogovori s slovenskimi igralci in igralkami, trenerji in ostalimi ljubitelji naše prelepe igre. Pogovore vodi Anže Bašelj. S projektom želimo povečati popularnost tenisa, poskrbeti za informativnost in izobraževalnost. Ljubiteljem in ljubiteljicam tenisa želimo pomagati pri pridobivanju novega znanja s pomočjo najboljših in najbolj kredibilnih ljudi, ki delujejo v slovenskem tenisu. 

Vse ostale vaje, zanimive pogovore ter aktualnosti pa najdete na Facebook profilu Tenis Slovenija.

Igranje voleja s pomočjo Maje Matevžič

V projektu Teniško aktivni! nas ta teden čaka nova vaja. Udeleženka olimpijskih iger leta 2004, Maja Matevžič, je imela učno uro voleja z začetnico Tatjano. Volej je bil v času kariere eden izmed njenih najbolj prepoznavnih udarcev. Veliko ga je uporabljala predvsem na njenem najljubšem turnirju v Wimbledonu.

Projekt Teniško aktivni! je nadaljevanje projekta Ostani doma in bodo teniški aktiven v katerem smo v prvi polovici leta predstavili kar 35 teniških vaj. Projekt je tudi tokrat razdeljen v dva dela. Prvi sklop zajema teniške vaje, ki jih predstavljajo najboljši slovenski trenerji. V drugem delu pa potekajo zanimivi pogovori s slovenskimi igralci in igralkami, trenerji in ostalimi ljubitelji naše prelepe igre.

Pogovore vodi Anže Bašelj.

Z novim projektom želimo povečati popularnost tenisa, poskrbeti za informativnost in izobraževalnost. Ljubiteljem in ljubiteljicam tenisa želimo pomagati pri pridobivanju novega znanja s pomočjo najboljših in najbolj kredibilnih ljudi, ki delujejo v slovenskem tenisu.

Podrobnosti in napotki za igranje voleja si oglejte v prispevku.

Vse ostale vaje, zanimive pogovore ter aktualnosti pa najdete na Facebook profilu Tenis Slovenija.

Aktualne informacije s strani Direktorata za šport

V FB pogovoru v okviru projekta Teniško aktivni! smo ta teden gostili vršilko dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za šport, dr. Mojco Doupono. Pojasnila nam je podrobnosti glede trenutnih omejitev in Odlokov vlade ter podala podrobnosti glede izvajanja športne dejavnosti.

Naj spomnimo, da smo na Tenis Sloveniji z začetkom zimske sezone ponovno obudili projekt Teniško aktivni!, katerega cilj je informirati teniške navdušence in navdušenke o novostih v tem prelepem športu, ob tem pa biti tudi izobraževalen. Tenis je eden izmed redkih športov, ki je kljub vsem omejitvam zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa, še vedno dovoljen in priporočljiv. Seveda ob upoštevanju vseh priporočil in navodil pristojnih organov. Projekt Teniško aktivni! je razdeljen na dva dela. V prvem vam s pomočjo naših priznanih trenerjev predstavljamo teniške vaje za izboljšavo igre, v drugem delu našega projekta pa se Anže Bašelj pogovarja s teniškimi igralci in igralkami, trenerji in ostalimi strokovnjaki.

Današnja gostja, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za šport, dr. Mojca Doupona, nam je pojasnila podrobnosti trenutne situacije tako za tenis kot športne aktivnosti na splošno. V začetku pogovora je poudarila pomembnost športnih aktivnosti, in sicer: “Prizadevam si, da bi ljudje imeli možnost ukvarjanja s športom, kar je v teh časih še kako pomembno, da ostanemo dejavni ne samo z vidika telesnega zdravja, ampak tudi z vidika psihičnega.”

“Sprememb omejitev zaenkrat ni, rekreativni šport je, ob upoštevanju varnostnih priporočil, dovoljen, saj je pomembno, da se ljudje na varen način ukvarjajo s telesno dejavnostjo,“ je dejala Douponova in dodala še: ”Tekmovalni šport je dovoljen, tako da je v tem primeru trener lahko prisoten. Poleg kategoriziranih športnikov so dovoljene priprave na državna članska tekmovanja. Mlajše selekcije pa imajo prepoved ukvarjanja s tekmovalnim športom, lahko pa se ukvarjajo z rekreativnim športom.“

Direktorat za šport spodbuja odprtje objektov za opravljanje teniške dejavnosti, saj bomo le na ta način ljudem omogočali gibanje, kar je nujno oz. zelo koristno v danih razmerah. Pomembna je izpostavitev protokolov in priporočil pristojnih organov, je pojasnila dr. Mojca Doupono.

V FB pogovoru je bil tokrat gost teniški trener Zoran Krajnc

V okviru projekta Teniško aktivni! je v zanimivem Facebook pogovoru sodeloval teniški trener Zoran Krajnc. Krajnc je že vrsto let trener Tamare Zidanšek, trenutno 86. igralke na lestvici WTA.

Na Tenis Sloveniji smo z začetkom zimske sezone začeli z novim projektom Teniško aktivni! Cilj projekta je informirati teniške navdušence in navdušenke o novostih v tem prelepem športu, ob tem pa biti tudi izobraževalen. In naj spomnimo, tenis je eden izmed redkih športov, ki je kljub vsem omejitvam zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa še vedno dovoljen in priporočljiv. Seveda ob upoštevanju vseh priporočil in navodil pristojnih organov. Zato vabljeni na teniška igrišča, saj je tenis dober tako za vaše telo kot tudi um. Nekaj o tem je v zanimivem pogovoru spregovori tudi Zoran Krajnc. S projektom želimo na Tenis Sloveniji izkazati družbeno odgovornost in hkrati povezati čim širši teniški svet z različnimi zanimivostmi, ob tem pa želimo nadgraditi tako fizično pripravljenost teniških igralcev in igralk, kakor tudi omogočiti osebnostno rast.

Projekt je razdeljen na dva dela. V prvem vam s pomočjo naših priznanih trenerjev predstavljamo teniške vaje za izboljšavo igre, v drugem delu našega projekta pa se Anže Bašelj pogovarja s teniškimi igralci in igralkami, trenerji in ostalimi strokovnjaki. Po Blažu Kavčiču in Kaji Juvan je bil tokrat gost trener Zoran Krajnc: “Včeraj mi je nek mlad igralec dejal, da samo 13 odstotkov ljudi najde poklic kot svoje poslanstvo. Jaz upam, da spadam v ta odstotek,” je o trenerskem poklicu, ki je hkrati tudi način življenja, povedal Krajnc in nato razkril še nekaj podrobnosti v delu s Tamaro Zidanšek: “Zanimiv podatek je, da je na DP do 12 let v prvem kolu dobila dve igri in na DP do 14 let tri igre proti igralkam, ki so takrat bistveno bolj obvladovale teniško igro. Vendar je šla po svoji poti. Pokazala je trmo in zagrizenost. Bilo pa je tudi veliko treninga za katerega sem vedel, da je potreben in ga je bila ona pripravljena tudi oddelati. Kazala pa je tudi pomembne življenjske karakteristike. Takrat sem spoznal, da je iz tega otroka možno narediti bistveno več.”

Še več teniških skrivnosti in nasvetov pa v prispevku.

VIDEO: DRUGA TENIŠKA VAJA V PROJEKTU TENIŠKO AKTIVNI!

 

V našem skupnem druženju v okviru projekta Teniško aktivni! vam predstavljamo drugo vajo, ki jo je za rekreativne igralce pripravil prof. dr. Aleš Filipčič. Profesor na Fakulteti za šport bo tokrat pokazal, kako lahko izboljšate natančnost začetnega udarca.

 

Rekreativni igralec tenisa Primož Papler ima pri začetnem udarcu težavo s smerjo žogice, moti pa ga tudi nizek izkoristek zadetih prvih servisov. Nasvete, ki jih je dobil za izboljšavo si lahko ogledate na Facebook strani Tenis Slovenije.

 

Na Tenis Sloveniji smo s selitvijo tenisa v dvorane in z začetkom zimske sezone začeli projekt Teniško aktivni! Ljubitelji tenisa se prav gotovo še spomnite naše prejšnje akcije Ostani doma in bodi teniško aktiven, ki je bila zelo dobro sprejeta v času karantene.

 

Projekt je tako kot v prvem primeru razdeljen na dva dela. V prvem vam s pomočjo naših priznanih trenerjev predstavljamo teniške vaje za izboljšavo teniške tehnike (1. vaja - izboljšava forehanda), v drugem delu projekta pa se Anže Bašelj pogovarja s teniškimi igralci in igralkami. Gosta v tej rubriki sta že bila Blaž Kavčič in Kaja Juvan.

 

Čeprav je tenis šport z majhno stopnjo okužbe s koronavirusom, vas pozivamo na odgovorno ravnanje in delovanje, saj bom le na ta način skupaj ohranili teniška igrišča »zdrava«.

 

Celotni današnji prispevek pa si oglejte tukaj.

 

V OKVIRU PROJEKTA TENIŠKO AKTIVNI!: KAJA JUVAN

 

V okviru projekta Teniško aktivni! je v Facebook pogovoru sodelovala Kaja Juvan.

 

Juvanova je trenutno na 101. mestu lestvice WTA. Čeprav turnirji še potekajo pa se je Juvanova odločila, da zaključi sezono 2020. Na Tenis Sloveniji smo z začetkom zimske sezone začeli z novim projektom Teniško aktivni! Gre za nadgradnjo prejšnjega projekta Ostani doma in bodi teniško aktiven, ki je bil zelo dobro sprejet v času karantene. Projekt je razdeljen na dva dela. V prvem vam s pomočjo naših priznanih trenerjev predstavljamo teniške vaje za izboljšavo vaše igre, v drugem delu našega projekta pa se Anže Bašelj pogovarja s teniškimi igralci in igralkami ter ostalimi pomembnimi deležniki v svetu tenisa.

 

Po Blažu Kavčiču je bila tokrat gostja Kaja Juvan. “Prostora za napredek je zelo veliko. Po kratkih počitnicah bom začela s kondicijskimi pripravami. Popraviti moram nekatere taktične in tehnične stvari. Predvsem pa moram imeti čim več tekem, da bom naslednje leto sposobna igrati celoten turnir na čim višjem nivoju,” je o načrtih za prihodnost rekla Kaja Juvan.

 

Celotni prispevek pa si oglejte tukaj.

 

V PROJEKTU TENIŠKO AKTIVNI! TA TEDEN S PRVO VAJO ZA REKREATIVCE

 

Na Tenis Sloveniji smo z začetkom zimske sezone začeli z novim projektom Teniško aktivni! Gre za nadgradnjo prejšnjega projekta Ostani doma in bodi teniško aktiven, ki je bil zelo dobro sprejet med karanteno.

 

Projekt je razdeljen na dva dela. V prvem sklopu smo že imeli pogovor z Blažem Kavčičem, v drugem pa vam bomo s pomočjo naših priznanih trenerjev predstavili teniške vaje za izboljšavo vaše igre. Izredni profesor na Fakulteti za šport, dr. Aleš Filipčič, se je v našem prvem druženju posvetil forehandu rekreativca iz Kranja, Primoža Paplerja. Ne spreglejte poučnega in koristnega prispevka.

Pogovori in teniške vaje bodo objavljeni vsak torek na naših družbenih omrežjih.

 

Naj vas ob tem spomnimo, da na Obali potekajo zaključni mastersi v kategorijah U16, U18 in člani. Dvoboje si lahko ogledate v živo prek videopovezave: https://sport.zone/.

 

 

 
Teniško aktivni

NOV PROJEKT TENIS SLOVENIJE - TENIŠKO AKTIVNI!

 

Na Tenis Sloveniji z začetkom zimske sezone začenjamo z novim projektom poimenovanim Teniško aktivni! Gre za nadgradnjo akcije Ostani doma in bodi teniško aktiven, ki je uspešno zapolnila mesece v obdobju karantene.

 

Projekt je razdeljen v dva dela. Prvi sklop bo zajemal teniške vaje, ki jih bodo s pomočjo rekreativnih igralcev predstavili slovenski trenerji in trenerke, drugi pa zanimive pogovore s slovenskimi igralkami in igralci, trenerji in ostalimi ljubitelji in deležniki naše prelepe igre. Pogovore bo vodil Anže Bašelj, ki bo s pravimi vprašanji poskrbel, da bodo le ti aktualni in zanimivi, tako da boste na tekočem z dogajanjem v svetovnem tenisu.

 

Skrivnosti tenisa bomo spoznavali s pomočjo naših trenerjev, v prvih druženjih se bomo osredotočili predvsem na rekreativne igralce in igralke in njihove težave oziroma pomanjkljivosti. Ob tem bodo naši vaditelji predstavili tudi teniški klub v katerem delujejo in njihove dejavnosti.

 

Z novim projektom želimo povečati popularnost tenisa, ljubiteljem in ljubiteljicam tenisa pa želimo pomagati pri pridobivanju novega znanja s pomočjo najboljših in najbolj kredibilnih ljudi, ki delujejo v slovenskem tenisu.

 

Pogovori in teniške vaje bodo objavljeni vsak teden na naših družbenih omrežjih.

 

Vabljeni, da tudi sami pošiljate vaše ideje in pripombe, skupaj lahko napredujemo in ustvarjamo boljši teniški jutri.

 

 

Celoten pogovor si lahko pogledate TUKAJ.

Higienska priporočila za registrirane športnike

1.5.2020


Higienska priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije COVID-19, katere priporoča NIJZ.

Teniške klube naprošamo naj bodo priporočila smiselno izobešena na vhodu in na več vidnih mestih v objektu.

 

Konec določenega obdobja in napoved novega začetka

ts, 1.5.2020 12:52:00


Po šestih tednih smo danes zaključili s projektom Ostani doma in bodi teniško aktiven!

 

Cilj projekta je bil povezati slovensko teniško skupnost z različnimi zanimivostmi, zato smo vsak dan na družbenih omrežjih Tenis Slovenije objavili vaje s teniškim trenerjem Robijem Cokanom, Anže Bašelj pa je dvakrat na teden na Facebook live gosti zanimive teniške goste.

 

Projekt je kot uspešnega ocenila tudi Tea Starc, direktorica marketinga in PR pri Tenis Sloveniji in pobudnica projekta: “V tem času smo posneli 35 teniških vaj, Grega Žemlja pa je bil enajsti gost v poučnih pogovorih. Do sedaj si je objave ogledalo več kot 130 tisoč ljudi. Sledi kratek premor, v roku meseca dni pa bomo s projektom nadaljevali, sicer v novi obliki in z novim imenom, a z enakim namenom.”

 

Zadnji gost v pogovoru je bil teniški trener, nekdaj pa 43. igralec na svetu, Grega Žemlja: “Kot trener poizkušam pri igralcu najprej ugotoviti kje ima rezerve in kakšne so njegove značilnosti. Nato si naredim načrt kako igralca ali igralko izboljšati. Trenutno imam igralca, ki ima težave z motivacijo in disciplino na igrišču. V njemu vidim del sebe in mi je zelo zanimivo na ta način delovati.”

 

Še več zanimivosti, med drugim tudi o tem ali so mu kot trenerju zdaj ljubša jutra kot v igralskih časih pa v prispevku.

 

Celoten intervju si lahko ogledate na Facebook profilu Tenis Slovenije .

 

V kolikor si še niste ogledali preteklih zanimivih in poučnih intervjujev s Tamaro Zidanšek, Aljažem Bedenetom, Blažem Kavčičem, Kajo Juvan, Blažem Rolo,

 

Andrejem Kraševcem, Markom Porom, Radom Mulejem, Boštjanom Falknerjem, Davidom Haggertyem vam jih toplo priporočamo.

 

  Iskrena hvala vsem, ki ste v sodelovali in nas tako ali drugače podprli v projektu.

 

Želimo vam veliko teniških užitkov!

Dokumenti
Vaje za ramenski obroč
Vaje za ramenski obroč 07.04.2021 | Tenis Slovenija

Tokratni gost v FB pogovoru je bil trener Daniel Šantl

Nova teniška vaja v projektu Teniško aktivni!

Psiholog dr Matej Tušak
Psiholog dr Matej Tušak 16.03.2021 | Tenis Slovenija

V FB pogovoru je tokrat sodelovala Tina Pisnik

V FB pogovoru tokrat v ospredju teniške poškodbe

V FB pogovoru je bil gost Andrej Kraševec

Iz Avstralije se nam je oglasila Kaja Juvan

PR V FB pogovoru je bil tokrat gost trener Robi Cokan

PR V FB pogovoru je bil tokrat gost Luka Zalaznik

PR V FB pogovoru tokrat gostja TAMARA ZIDANŠEK

PR V FB pogovoru tokrat gostja Polona Hercog

PR Prvi pogovor v novem letu o posledicah zaustavitve športne dejavnosti

PR Zadnji gost v letu 2020 je bil Gregor Krušič

PR Danes je bil gost FB pogovora Blaž Rola

Še drugič zapored vaja po navodilih mag
Še drugič zapored vaja po navodilih mag 15.12.2020 | Tenis Slovenija

PR V FB pogovoru tokrat psihologinja Tjaša Jezernik

PR Obiskali smo najuspešnejši slovenski teniški klub

V projektu Teniško aktivni! smo gostili Tamaro Zidanšek

V FB pogovoru je bil tokrat gost teniški trener Zoran Krajnc

Druga teniška vaja v projektu Teniško aktivni!

V projektu Teniško aktivni! Kaja Juvan po koncu sezone

V projektu Teniško aktivni! ta teden s prvo vajo za rekreativce

Trenutno delujoča teniška igrišča_23_4_2020

Press release - ITF Announces Further Suspension Across All Tours

Priporočila za upravljalce in uporabnike teniških igrišč 21_4_2020

Dopis novi odlok Vlade RS_18_4_2020
Dopis novi odlok Vlade RS 18 4 2020 18.04.2020 | Bojan Matevzic

Zdravstveni inspektorat RS
Zdravstveni inspektorat RS 18.04.2020 | Bojan Matevzic

11_redna seja Vlade RS_16_4_2020
11 redna seja Vlade RS 16 4 2020 18.04.2020 | Bojan Matevzic

Preglednica interventnih ukrepov-OZS
Preglednica interventnih ukrepov-OZS 09.04.2020 | Bojan Matevzic

Ponovna prošnja za pomoč vrhunskim tenisačem_Tenis Slovenija

Interpretacija sprejetih interventnih ukrepov_OKS-ZŠZ

Zahteve Vladi RS_OKS - ZŠZ
Zahteve Vladi RS OKS - ZŠZ 09.04.2020 | Bojan Matevzic

OKS - ZSZ_Ukrepi-za-normalizacijo-sporta
OKS - ZSZ Ukrepi-za-normalizacijo-sporta 08.04.2020 | Bojan Matevzic

Odgovor mizš_ tenis slo
Odgovor mizš tenis slo 08.04.2020 | Bojan Matevzic

Poziv TS - Gabrovec_koronavirus
Poziv TS - Gabrovec koronavirus 08.04.2020 | Bojan Matevzic

Predlog zakona o interventnih ukrepih na javno finančnem področju (ZIUJP)

Pismo predsednika Andreja Slaparja
Pismo predsednika Andreja Slaparja 26.03.2020 | Bojan Matevzic

OI Tokio2020 prestavljeno
OI Tokio2020 prestavljeno 25.03.2020 | Bojan Matevzic

Priporočila za preprečevanje okužb z virusom COVID-19 v domačem okolju

Pismo predsednika MOK-a v zvezi COVID-19
Pismo predsednika MOK-a v zvezi COVID-19 24.03.2020 | Bojan Matevzic

Obvestilo OKS-ZŠZ v zvezi COVID-19 in OI 2020

COVID-19_Interventni zakon-plače-prispevki_20032020

Priporočeno ravnanje v zvezi s pojavom koronavirusa

Preventivni ukrepi in informaicje v zvezi s pojavom koronavirusa

Obvestilo WHO o preventivi z umivanjem rok

Koronavirus - obvestilo ITF
Koronavirus - obvestilo ITF 06.02.2020 | Bojan Matevzic

34. sklop teniških vaj - smash tehnika

 

ts, 30.4.2020 9:59:00

 

Najboljša obramba proti lobu je smash. Za začetnike je Robi Cokan pripravil 2 enostavni vaji. Je pa zelo pomembno, da se za dobro igranje smasha najprej naučite pravilnega servisa in pronacije, saj vam bo to znanje zelo pomagalo pri uspešnem igranju tega neubranljivega udarca.

 

🎾 1. vaja: Gibanje pod visoko žogo in lovljenje z roko

🎾 2. vaja: Igranje smasha po odboju

🎾 3. vaja: Igranje smasha z zraka

🎾 4. vaja: Igranje smasha z gibanjem nazaj + odrivom


Pomembne smernice: Naredite hitro in kratko pripravo. Postavite se bočno in pod žogo, ki je v zraku. Napadite žogo s pospeševanje loparja navzgor.

 

Poklopite jo visoko in pred sabo s pronacijo ter zadržite dobro ravnotežje.

 

Vaje si lahko ogledate na FB strani TS in youtube kanalu .

 

 

33. sklop teniških vaj - kako ubraniti lob

29.4.2020 9:56:00

 

Verjetno nihče od nas ne mara, če ga nasprotnik ali nasprotnica loba. Potrebno je teči nazaj in nekako v težkem položaju vrniti žogo v igrišče, po drugi strani pa že vemo, da nasprotnik preži na mreži na lahek plen, če nam že uspe spraviti žogo na drugo stran. V današnjem videu je nekaj nasvetov, kako lažje odigrati žogo, ko smo lobani.

 

🎾 1. nasvet: Poskusite hitro oceniti ali žogo dosežete s smashom, sicer pričnite s tekom nazaj.

🎾 2. nasvet: Najprej naredite obrat v drugo smer, kot vas je nekdo lobal (če ste lobani po FH strani se obrnite v smer BH, in obratno). Tako boste kasneje lažje prišli okoli žoge in se v njo ne boste "zaleteli".

🎾 3. nasvet: ves čas teka nazaj jo glejte (tako se ne bo zgodilo, da vam npr. pade na glavo)

🎾 4. nasvet: Poskušajte jo prehiteti in jo odigrati z zadnje noge ter zadržati ravnotežje.

 

Če boste upoštevali zgornje nasvete, boste ta udarec odigrali v manjši paniki in z več kontrole, tako pa boste imeli tudi več možnosti za osvojitev točke.
Več pa si oglejte v videu, ki ga je Robi Cokan pripravil z Zalo Bizjak.

 


Video si lahko, tako kot vse ostale ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu .

 

 

32. sklop teniških vaj - skrajšan udarec - tehnika in uporaba

ts, 28.4.2020 10:54:00
Skrajšan udarec je lahko super orožje. Poglejmo si njegove tehnične zakonitosti in uporabo v praksi.

🎾 1. Vaja: igranje "drop shota" na mestu

🎾 2. Vaja: igranje ob steno

🎾 3. Vaja: učenje preprijemanja loparja

🎾 4. Vaja: skrivanje namere skrajšanega udarca

Želimo vam ogromno občutka pri uporabi skrajšanih udarcev, ter posledično osvojitve veliko točk z njim.


Vaje si lahko ogledate na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.

 

30. sklop teniških vaj  - zabava za najmlajše in 31. sklop - taktika vetra

ts, 25.4.2020 11:12:00

 

Za danes je Robi pripravi teniško zabavo za naše najmlajše. Naredili so nekaj zanimivih vajic, ki vas bodo skozi igro popeljale v teniški svet.


🎾 1. vaja: Ujemi in vrzi žogo

🎾 2. vaja: Podajanje palačink

🎾 3. vaja: Udari vse žoge

🎾 4. vaja: Forehand in BH na stožcu

🎾 5. vaja: Volley

🎾 6. vaja: Igranje pravega tenisa + štetje točk


Dragi starši. Tudi če tenisa niste najbolj vešči vas naj ne bo strah izvesti treninga z vašim otrokom. Vzemite to kot zabavo z žogico in loparjem. Naj otroci igrajo malo po svoje. Dajte jim svobodo, samo da uživajo. Trening je primeren že za zelo majhne otroke.


V 31. seriji prispevkov pa Robi Cokan govori o tem, kako igrati v vetrovnem vremenu


V spomladanskem času je na teniških igriščih navadno tudi veter tisti, ki v veliki meri vpliva na teniško igro in včasih tudi odloča o zmagovalcu dvoboja. Robi Cokan predstavlja nekaj osnovnih taktičnih zamisli v primeru, da med igro piha veter.

 

Zapomnite si - veter naj bo vaš zaveznik in prijatelj. Sprejmite ga!

 

Oba prispevka si lahko ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.

 

 

29. sklop teniških vaj - pronacija; današnji gost teniških pogovorov Boštjan Falkner

24.4.2020 10:53:00

 

Za dober servis je zelo pomembna pronacija. Kako jo izvedemo pa v današnjem videu. Če je še ne uporabljate vam lahko pomagajo naslednje vaje:

🎾 1 vaja: zabijanje žoge v tla z robom

🎾 2 vaja: igranje z robom nad glavo

🎾 3 vaja: pronacija nad glavo ( pogled na uro)

🎾 4 vaja: servis s predklonom in poudarjeni pronacijo

🎾 5 vaja: izziv. Spravi žogo preko mreže

 

Vaje si lahko ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.


V današnjih teniških pogovorih je Anže Bašelj gostil očeta naše izjemno uspešne mladinke Žive Falkner, 42. mladinke sveta, Boštjana Falknerja . Ta je med rugim povedal: "Jaz mislim, da imam rad tenis in posledično sem tudi dober teniški oče. Starši se nikakor ne smemo vmešavati v strokovno delo trenerja. Tenis je zelo zahtevna igra. Treba je biti pozitiven. Pri Živi se je takoj videlo, da je zelo motivirana. Res ima rada ta šport.”

 

Celoten intervju si lahko ogledate na Facebook profilu Tenis Slovenije.

 

Naj spomnimo, da so mednarodne teniške asociacije za zdaj prekinile vse aktivnosti do 13. julija.

 

 

28. sklop teniških vaj - poligon za najmlajše

ts, 23.4.2020 11:18:00

 

Današnje vaje so namenjene najmlajšim, poskušamo pa vzpodbuditi otroško kreativnost. Sestavljamo svoje poligone in kažemo teniško znanje. Lars je sestavil dva poligona za vse otroke. Razlikujeta se le v nekaj vajah.

 

 🎾 V prvega je vključil gibanje z bočnimi koraki, ustavljanje žoge z loparjem ob tla, križne korake in strel na gol.
🎾 V drugem poligonu je dodal igranje volleya ob steno in drugačno gibanje med stožcema.

Na koncu sta z Robijem dodala še vajo z lovljenjem žoge v ovitek od loparja (lako vzamete vrečko) in pa v "kornet" od sladoleda, s kepicami pa sta podirala stožce.
Vaje si lahko ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.

 

Robi bo zelo vesel, če bi kateri izmed otrok sestavil svoj poligon in poslal video kako ga izvaja.

 

 

27. sklop teniških vaj - izmah

ts, 22.4.2020 12:35:00


Kaj nam pove izmah in kaj je pri le tem potrebno paziti?


Danes bomo govorili o izmahu. Kakšen vpliv ima na teniško igro in na kaj je potrebno paziti? Vse odgovore boste dobili v današnjem videu, Robi Cokan bo prav tako razložil kako nam lahko dodatno znanje o izmahu pomaga pri igranju tenisa?


Video si oglejte na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.

Nov odlok Vlade RS in priporočila za upravljalce in uporabnike teniških igrišč

ts, 18.4.2020 14:16:00

 

Spoštovane teniške prijateljice in prijatelji,  vsi se veselimo, da bomo v ponedeljek lahko končno začeli udarjati po rumeni žogici. Vseeno pa moramo biti pri tem odgovorni in previdni. 
 

Zato smo na Tenis Sloveniji ves čas intenzivno na zvezi s pristojnimi ministrstvi, Olimpijskim komitejem – ZŠZ, evropsko krovno teniško organizacijo Tennis Europe, kakor tudi klubi, člani Tenis Slovenije. Na podlagi veljavnih zakonov, določil in priporočil, smo pripravili izvleček smernic pristopa k pričetku igranja tenisa.

Prav tako kot se postopnih sprostitev ukrepov po priporočilih stroke loteva Vlada RS, smo tudi pri Tenis Sloveniji prepričani, da so ključ do uspeha majhni koraki. Zato vas pozivamo k strpnosti in razumevanju ter predvsem spoštovanju priporočil za upravljalce in uporabnike teniških igrišč, ki jih najdete v prilogi.

Toplo priporočamo, da si za potrebe razumevanja preberete tudi dopis v zvezi novega odloka Vlade RS.

V vednost pripenjamo tudi nov odlok Vlade RS in pojasnilo Zdravstvenega inšpektorata RS 
  
Obljubljamo, da se bomo enako zavzeto zavzemali za čimprejšnje sproščanje nadaljnjih ukrepov, vas pa pozivamo k spoštovanju trenutnih priporočil.
 
Za vse dodatne informacije smo vam na voljo. Želimo vam lep vikend in se vidimo v ponedeljek na teniških igriščih.

Lepo pozdrav,

Gregor Krušič, direktor
  

 

 

Od ponedeljka 20. aprila dovoljeno igranje tenisa na teniških igriščih

17.04.2020

 

Lepo pozdravljeni,

z veseljem vam sporočamo dobro novico, tenis se lahko igra na teniških igriščih, a šele od ponedeljka, 20. aprila, dalje.


Zahvaljujoč našim pozivom, pomoči OKS-a in Direktorata za šport je vlada včeraj popoldan sprejela dopolnitev odloka, kjer se z namenom postopnega sproščanja ukrepov, poleg že obstoječih izjem doda nove izjeme, med drugim tudi športno-rekreativne storitve na prostem, v športnih objektih na prostem in na površinah za šport v naravi ob
ohranjanju varne razdalje do drugih. Del odloka, ki se nanaša na športno-rekreativne storitve začne veljati 20. aprila 2020.


Pri opravljanju dejavnosti, ki so navedene, bo potrebno upoštevanje določil in priporočil za upravljalce teniških igrišč in teniške igralce, zato vam jih pošiljamo v prilogi

Ponovno vas prosimo, da se do določil in priporočil opredelite in nam tekom današnjega delovnega dne sporočite vaše morebitne pripombe in dopolnila.
 
Prav tako se upošteva vsa navodila ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

O vseh morebitnih spremembah vas bomo ažurno obveščali. 
 
Lepo bodite in se vidimo na teniških igriščih.

Teniški pozdrav

Gregor Krušič, direktor
          
       

26. sklop teniških vaj - razlika med diagonalo in paralelo; današnji gost teniških pogovorov je bil Rado Mulej

21.4.2020 11:19:00

 

Zelo pomemben del teniške igre sta tudi smeri diagonala in paralela.


Kaj so prednosti in slabosti ene in druge? Kdaj igrati paralelo in kdaj diagonalo? Nekaj skrivnosti je Robi Cokan razložil v današnjemu videu, ki si ga lahko tako kot ostale ogledate na FB Strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz ostalih vaj.


Današnji gost teniških pogovorov je bil Rado Mulej, ambasador projekta"Gibaj, mladina!". Kot vse prejšnje goste je tudi njega gostil Anže Bašelj.
Njun pogovor si lahko ogledate na FB Strani TS

 

 

25. sklop teniških vaj - trening za mlajše tekmovalce

Trening je kar zahteven. Če vaš otrok še ni pripravljen na izmenjave, potem lahko za vsak udarec ujamete teniško žogico in jo otroku mečete nazaj z roko (spodbudite otroka s štetjem točk, če jo odigra natančno v vaše roke). Veliko užitkov ob igri.

18.04.2020

 

 Preden stopimo nazaj na prava igrišča, nas bo Robi Cokan na hitro spomnili glavnih stvari, ki nam bodo pomagale k lažji vrnitvi na star nivo.

🎾 1.vaja: forehand imitacija

🎾 2 vaja: backhand imitacija

🎾 3 vaja: volley imitacija

🎾 4 vaja: servis  imitacija

🎾 5 vaja: ponovitev gibanj
 
Navet: Začnite postopoma tako s količino tenisa, kot s hitrostjo žoge. Preveč tenisa na začetku lahko privede do poškodb. Važna je kontrola žoge, nadzor telesa ter
seveda uživanje v najlepšem športu na svetu.

 

 

24. sklop teniški vaj - kako začeti, ko se vrnemo na igrišča 

18.04.2020


Preden stopimo nazaj na prava igrišča, nas bo Robi Cokan na hitro spomnili glavnih stvari, ki nam bodo pomagale k  lažji vrnitvi na star nivo.

🎾 1.vaja: forehand imitacija

🎾 2 vaja: backhand imitacija

🎾 3 vaja: volley imitacija

🎾 4 vaja: servis imitacija

🎾 5 vaja: ponovitev gibanj
 
Nasvet: Začnite postopoma tako s količino tenisa, kot s hitrostjo žoge. Preveč tenisa na začetku lahko privede do poškodb. Važna je kontrola žoge, nadzor telesa ter
seveda uživanje v najlepšem športu na svetu.

 

 

23. sklop teniški vaj - dodatne vaje za izboljšanje udarcev in pogovor z Markom Porom

ts, 17.4.2020 14:23:00

 

V 23. sklopu teniški vaj je Robi Cokan pripravil nekaj posameznih vaj, ki vam bodo pomagale izboljšati udarce.


🎾 1. vaja: Osmica z zapestjem (za izboljšanje FH in BH)

🎾 2. vaja: Pridobivanje občutka za skrajšani udarec

🎾 3. vaja: Pol-volley 🎾 4. vaja: Roger challenge

 

Na FB strani TS pa si lahko pogledate tudi pogovor s selektorjem mladinskih reprezentanc in predsednikom strokovnega sveta TS Markom Porom.

 

 

  

22. sklop teniških vaj - kako pravilno zabiti žogo

bm, 16.4.2020 12:20:00

 

Danes bomo nasprotniku zabijali WINNERJE. Če se udarca lotite pravilno in ne želite zaključiti žoge z vso močjo imate velike možnosti, da točko osvojite. Da vam bo to lažje uspevalo pa vam je Robi Cokan pripravil še nekaj vaj

🎾 1. vaja: Pinkponk servis

🎾 2. vaja. Igranje napada z mesta

🎾 3. vaja: igranje napada z gibanja

🎾 4. vaja: Igranje napadov v steno

Nasvet: Bistvo napada je, kot sama beseda pove, napad. Pomembno je, da se na nasprotnika ustvari pritisk. Ni potrebe, da je udarec neubranljiv. Raje poskrbite, da pridobite kontrolo nad tem udarcem, ga odigrate dovolj zgodaj, visoko in pred sabo, pa je glavni del točke storjen.

 

 

21. sklop teniških vaj - udarec med nogama (tweener)

15.4.2020 10:45:00

 

Danes se bomo malce zabavali. Udarec med nogama je najbolj atraktiven udarec v tenisu. Potrebno je poznati njegove zakonitosti in imeti občutek za razdaljo do žoge ter "timing". Pri izpopolnitvi tweenerja vam bodo pomagale naslednje vaje:


🎾 1. vaja: Pridobivanje občutka v zapestju za dvig žoge

🎾 2. vaja: Kako prehiteti žogo?

🎾 3. vaja: Igranje "tweenerja" v teku

🎾 4. vaja: Lažja različica z dvigom ene noge (Poskusite jo na začetku vaj)

 

 

20. sklop teniških vaj - slice udarec

ts, 14.4.2020 10:02:00


Danes si bomo podrobneje ogledali slice udarec. Po Robijevih besedah bi lahko rekli, da so rekreativni igralci tenisa največji "doktorji" tega udarca in bi se tudi sam lahko veliko naučil od njih.


Slice je namreč zelo uporaben udarec v tenisu, saj lahko z njim rešimo ogromno teniških situacij. Lahko se dobro ubranimo, napademo nasprotnika, mu skrajšamo žogo ali pa nevtraliziramo točko.


V nadaljevanju je nekaj osnovnih vaj za tiste, ki bi se ga radi naučili

🎾 1. vaja: Slice udarec po levi roki

🎾 2. vaja: Podaja v steno in igranje slice udarca

🎾 3. vaja: Igranje slice udarca v steno

🎾 4. vaja: Izmenjanje slice udarca in drop shot udarca

🎾 5. vaja: Forehand slice

 

 

19. sklop teniških vaj - spin servis

ts, 13.4.2020 11:19:00

 

Za danes je Robi Cokan pripravil trening spin servisa, ki velja za enega najtežjih teniških udarecev. Prikazal vam bo nekaj enostavnih vaj za učenje, tako da boste spin servis lahko osvojili že pred koncem karantene.


🎾1. vaja: Polzenje loparja preko glave

🎾 2. vaja: Rolanje žoge po roki 🎾

3. vaja: Pritisk žoge na lopar in met z loparjem

🎾 4. vaja: Serviranje s polovičnim zamahom in pospeševanje le navzgor

🎾 5. vaja: Polovičen spin servis

🎾 6. vaja: Celoten servis


Vaje izvajajte s kontrolo gibanja hitrosti roke, da boste začutili pravilno rotacijo žoge, saj je pot loparja zelo specifična in ni naravna. V primeru, da vas pričneta boleti roka ali zapestje zaradi "novega" giba, s treningom prenehajte.

 

 

18. sklop teniških vaj - trening izmenjav za mlajše igralce

ts, 11.4.2020 11:00:00

 

Današnji trening je namenjen najmlajšim tekmovalcem in tekmovalkam. Robi Cokan je tokrat  pripravil vaje, s katerimi otroci skozi izmenjave izboljšujejo teniške spretnosti. Vaje lahko izvajate tudi starejši začetniki. Pomembno je, da imate žogo kar se da pod kontrolo in se zraven zabavate.

 

🎾 1. vaja: Ciljanje stožca po sredini (pazite na dober kontakt in nadzor žoge)

🎾 2. vaja: Spreminjanje smeri z enostavnim zgornjim servisom

🎾 3. vaja. Zaznavanje kratke žoge in prehod na mrežo

🎾 4. vaja: Osmica

🎾 5. vaja: Igra z zgornjim servisom in razvoj točke

 

 

17. sklop teniških vaj in pogovor z Blažem Rolo

ts, 10.4.2020 10:04:00


Za danes je Robi Cokan pripravil intenziven teniški trening za dobre igralce tenisa in za tekmovalce.


Ker gre za trening, pri katerem je poudarek na ponavljanju udarcev Robi priporoča, da količinsko trening vsebuje po 6 udarcev v vsaki seriji (lahko tudi do 8, če vam je prelahko). Med serijami naj bo 20 do 30 sekund pavze. Vsako kombinacijo naredite po 5 do 6 serij.

 

🎾 1. vaja: Gibanja do forehand stožcev (2x sprint + udarec do vsakega stožca)

🎾 2. vaja: Gibanja do backhand stožcev (2x sprint + udarec do vsakega stožca)

🎾 3. vaja: forehand po celem igrišču

🎾 4. vaja: Kombinacija forehand in backhand udarca

🎾 5. vaja: Forehand in backhand v teku (tukaj je lahko tudi manj sprintov 4 do 6, ker je energijsko bolj zahtevna vaja)


Anže Bašelj je v novi epizodi teniških pogovorov v ŽIVO gostil Blaža Rolo, s 141. mestom na ATP lestvici, drugega najvišje uvrščenega slovenskega teniškega igralca.
Pogovor si lahko ogledate na FB strani TS

 

 

16. sklop teniških vaj - osnove returna

ts, 9.4.2020 10:28:00

Return je zelo podoben udarcema forehand in backhand. Najpomembnejše je, da uskladimo začetno gibanje s serverjem, smo hitro pripravljeni na udarec, se gibamo proti žogi in udarec izvedemo v ravnotežju.

 

🎾 1. vaja: Dober poskok in priprava (zasuk)

🎾 2. vaja: Gibanje telesa v povezavi s serverjem

 

Brez žoge je težko izvajati veliko vaj. Če boste osvojili gibanje s posnetkov, boste lažje ostalo vadili na teniškem igrišču, v realni situaciji. Zapomnite pa si, da lahko z dobrim vračanjem servisa zelo vplivate na uspešnost serviranja vašega nasprotnika.

 

 

15. sklop teniških vaj - prehod na mrežo

bm, 8.4.2020 11:00:00

 

Velikokrat opravimo polovico dela že, če se pravilno in hitro približamo mreži. Kako je to najboljše storiti in kakšna gibanja obstajajo pa Robi Cokan razkriva v današnjem videu.  (Samo za lažje razumevanje so imena vaj napisana za forehand udarec in za desničarje)


🎾 1. vaja: Gibanje z nogami - desna, desna in prehod na mrežo

🎾 2. vaja: Gibanje desna leva - tek skozi žogo

🎾 3. vaja: Naskok in obrat bokov ter gibanje proti mreži

 

Vse vaje izvajajte tako na forehand, kot tudi na backhand strani. Poskusite izvesti gibanje do konca, kar pomeni, da naredite po določenem gibanju tudi poskok in odigrate volley. Število ponovitev je poljubno.

 

 

Najnovejše informacije glede dopustitve nekaterih športnih aktivnosti od 18. aprila dalje

ts, 16.4.2020 17:09:00

 

Lepo pozdravljeni,

 

v nadaljevanju vam sporočamo najnovejše informacije glede Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v RS ter prepovedi gibanja izven občin, ki začne veljati v soboto, 18. aprila 2020, in dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, med katere sodi tudi tenis.

 

Torej, za sprostitev dejavnosti (igranje tenisa) je odgovorno Ministrstvo za notranje zadeve, kar je razvidno iz njihovega odgovora. Za sprostitev prepovedi uporabe športnih površin pa je odgovorno Ministrstvo za gospodarski razvoj, ki pa tega odloka (še) ni sprejelo.

 

Glede na odgovor Ministrstva za gospodarski razvoj in direktorice direktorata za šport, bo jutri obravnavan nov odlok, povezan z opravljanjem storitvene dejavnosti in izmenjave blaga, v katerem je konkretneje zapisano kako se lahko na področju športne dejavnosti ukrepa.

 

To pomeni, da v tem trenutku dovoljenje za uporabo igrišč še vedno ni izdano. Navedeno so nam v telefonskih razgovorih zagotovili na vseh treh ministrstvih.
Glede na vse izvedene aktivnosti predvidevamo, da bodo jutri po obravnavi sprostili tudi slednji del in bo igranje na teniških igriščih možno že v soboto. Poudarjamo pa, da se igranje tenisa lahko izvaja le v občini prebivanja, zato prehajanje v drugo občino s tem namenom zaenkrat še ni dovoljeno.

 

Vsekakor pa bo potrebno upoštevanje določil in priporočil za upravljalce teniških igrišč in teniške igralce, zato vam jih pošiljamo v   prilogi .

 

Prosimo vas, da se do določil in priporočil opredelite in nam tekom jutrišnjega delovnega dne sporočite vaše morebitne pripombe in dopolnila

 

V kolikor se karkoli spremeni, vas bomo sproti obveščali. Za vse dodatne informacije vam ostajam na razpolago.

 

Teniški pozdrav, 

 

Gregor Krušič, direktor

Štirinajsti sklop teniških vaj - delo nog pri servisu

 

07.04.2020
Delo nog je zelo pomembno tudi pri servisu. Skrbi za dobro ravnotežje med udarcem in nam pomembno pripomore k jakosti našega servisa. Višji odriv pomeni tudi boljšo možnost za zadetek močnega in natančnega servisa. Na kaj vse moramo biti pozorni pa v naslednjih vajah.

🎾 1. vaja: Priprava nog za dober odriv

🎾 2. vaja: Odriv z brco nazaj in navzgor in zadrževanje ravnotežja

🎾 3. vaja: Povezava servisa s poskokom za naslednji udarec
 
Vse vaje lahko izvajate v poljubnih količinah. Bodite pozorni na položaj svojih nog in eksplozivno izvedbo.

Vaje si lahko ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.
 
Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bo Robi v nedeljo razglasil nagrajenca, ki bo prejel Babolat teniško torbo!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih! 
 

Trinajsti sklop teniških vaj - teniška kondicija

 

06.04.2020
Pravilno vklapljanje mišičnih skupin v verigo pri udarcu je ena najpomembnejših stvari pri tenisu, saj je od tega odvisna moč in uspešnost udarca.

Zato je Robi Cokan za danes pripravil vaje z medicinko, s katerimi bomo razvijali ravno to vklapljanje mišične verige.


🎾1 vaja: met medicinke ( imitacija udarca)

🎾 2 vaja : met medicinke z zunanje noge

🎾 3 vaja : met kot servis in izpred prsi (eksplozivnost)

🎾 4  vaja : izboljšava poskoka v različnih startnih položajih (šprinti)


Če je mogoče delajte trening v paru in naredite 3-4 serije po 8-12 ponovitev vsake vaje. Pomembno je, da so gibi maksimalno eksplozivni. Med serijami si vzemite dovolj pavze.

Vaje si lahko ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.


Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bo Robi v nedeljo razglasil nagrajenca, ki bo prejel praktično nagrado!

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih! 
 
 
          
       

Dvanajsti sklop teniških vaj - trening za mlade tekmovalce

 

04.04.2020
Za danes je Robi Cokan pripravil trening za vse tiste otroke, ki bi radi bolj resno igrali tenis. Trening je primeren tudi za starejše ali pa tiste, ki se šele spoznavajo s tenisom.

🎾 1. vaja: Met žoge v prazen prostor (forehand in backhand)

🎾 2. vaja: Gibanje do stožca brez udarca in z udarcem

🎾 3. vaja: Ustavi žogo in odigraj (nadzor nad žogo)🎾

4. vaja: Serviraj in igraj

V primeru, da doma nimate na voljo mreže si jo lahko naredite po svoje. Naj otroci igrajo čimbolj svobodno. V teh letih jih ni potrebno omejevati. Super je, če delajo poskok, tečejo do žoge in se tam ustavijo. V primeru, da jim to ne uspe, pa je važno, da se zabavajo ob igri z loparjem in teniško žogo.

Vaje si lahko ogledate na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.

Pošljete nam lahko tudi posnetke, kako izvajate vaje. Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bo Robi v nedeljo razglasil 5 nagrajencev, ki bodo prejeli po 1 uro treninga v COKAN Tennis Academy !

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

Enajsti sklop teniških vaj in pogovor z Blažem Kavčičem

bm, 3.4.2020 10:12:00

 

Kavčič Blaž_525


Danes je Anže Bašelj gostil našega teniškega igralca, prvega, ki je med moškimi prebil mejo 100 na svetovni teniški lestvici, Blaža Kavčiča. Blaž je že dolga leta v teniški karavani, tako, da smo slišali veliko zanimivih in poučnih zgodb: »Sanjal sem, da bi zmagal Wimbledon, saj največ šteje … kmalu pa sem spoznal, da je to zelo težko dosegljivo, zato sem si zadal nove cilje«, ki jih je dosegel in celo presegel. Prav tako ne spreglejte podrobnosti o Blaževi karieri, od vzponov in padcev, pa vse do današnjega časa, ko komaj čaka, da se vrne na teniška igrišča.

 

Celoten intervju si lahko ogledate tukaj.

 

Naslednji poučen pogovor bo na sporedu v torek, 7. aprila, ob 12. uri, ko se nam bo pridružila Kaja Juvan.

 

 

11. sklop teniških vaj - vaje z elastiko


Ker smo v preteklih dveh tednih dobili veliko vprašanj v zvezi s teniškimi poškodbami zgornjih ekstremitet, je Robi Cokan pripravil nekaj enostavnih preventivnih vaj za zmanjšanje le-teh.


🎾 1. vaja: Gib s komolcem proti telesu in stran od telesa (notranja in zunanja rotacija)

🎾 2. vaja: Vaje z elastiko za hrbet

🎾 3. vaja: Notranja in zunanja rotacija v abdukciji

🎾 4. vaja: Poteg elastike k sebi in proti ušesom (kot, da si nataknete očala)

🎾 5. vaja: Vaja za preventivo ramenskega sklopa

🎾 6. vaja: Forehand in Backhand z elastiko

🎾 7. vaja: Zasuki z elastiko

 

Kot samostojen trening preventive izvajajte 2-3 serije vsake vaje po 6-10 ponovitev (lahko je malce močnejša elastika). V primeru ogrevanja pred tenisom pa je dovolj le ena serija vsake vaje z lahko elastiko, toliko da mišice aktivirate


Vaje si lahko ogledate na na FB strani TS in na youtube kanalu , kjer najdete tudi prikaz vseh dosedanjih teniških vaj.

Deseti sklop teniških vaj - križni korak 

2.4.2020

 

Robi Cokan je tokrat pripravil trening tehnike križnega koraka ali tako imenovanega »recovery stepa«, ki je izredno pomemben za dobro pokrivanje igrišča in gibanje nazaj v sredino po udarcu. Za vas je pripravil dve vaji, s katerima ga boste lahko vadili iz izpopolnili.

🎾 1. vaja: Izvedba križnega koraka v levo in desno

🎾 2. vaja: Stožci in gibanje do njih
 
Pomembno je, da se ne odrivate prezgodaj nazaj v sredino, ampak počakate, da začutite težo na zunanji nogi in se šele potem odrinete z nje. V nasprotnem primeru se boste odrinili v "prazno". Ko boste gibanje obvladali, lahko poskusite na stožcih izvajati še udarce.

Vaje si lahko ogledate na FB profilu TS . Vse vaje najdete tudi na youtube kanalu

Deveti sklop teniški vaj - enoročni backhand - tehnika

01.04.2020

 


Le kdo ne občuduje backhanda Federerja, Thiema in drugih teniških asov!?

Prav zato je za danes Robi Cokan pripravil vaje za izboljšanje tehnike enoročnega backhanda.

🎾 1. vaja: Tehnika v počasnem gibanju

🎾 2. vaja: Uporaba nedominantne
roke za zamah nazaj 🎾 3. vaja: uporaba nog in trupa pri udarcu

Začetnikom Robi sicer svetuje, da raje poskušate z igranjem dvoročnega backhanda, saj je z njim lažje kontrolirat žogo. V naslednjih treningih bo razložil tudi prednosti in slabosti enoročnega oziroma dvoročnega backhanda.

Vaje si lahko ogledate na FB profilu TS . Vse vaje najdete tudi na youtube kanalu .

Ostani doma in bodi teniško aktiven

ts, 31.3.2020 14:05:00

 

Tenis Slovenija je začela z drugim tednom projekta Ostani doma in bodi teniško aktiven! S projektom želimo povezati slovensko teniško skupnost z različnimi zanimivostmi, zato vsak dan na družbenih omrežjih Tenis Slovenije potekajo vaje s teniškim trenerjem Robijem Cokanom, Anže Bašelj pa dvakrat na teden na Facebook live gosti zanimive teniške goste.

 

Robi Cokan, trener Kaje Juvan, je na naši Facebook strani objavil številne treninge, danes pa je bil tudi gost na FB Live pogovoru z Anžetom Bašljem. Trener Kaje Juvan je med drugim povedal: “Temu bi nekdo rekel usoda. Ko je bila Kaja stara pet ali šest let sem bil trener na teniškem kampu. Treniral sem najmlajše otroke. In kasneje smo ugotovili, da je bila med njimi tudi Kaja. Leto kasneje je prišla do mene njena mama in,” in ostalo je zgodovina.

 

Celoten intervju si lahko ogledate tukaj .

Osmi sklop teniških vaj - teniški vrtec

ts, 31.3.2020 10:41:00

 

Danes je Robi s svojima pomočnikoma, Larsom in Varis, naredili trening za teniški vrtec. Vaje so primerne za otroke vseh starosti. Popestrite si dan s spodnjimi vajami in ga naredite še bolj zanimivega.

🎾 1. vaja: Kdo bo imel več jajc v kokošnjaku?

🎾 2. vaja: Balon ne sme na tla

🎾 3. vaja: Tenis po tleh

🎾 4. vaja: Poligon z zbijanjem obzidja


Želimo vam veliko zabave!


Vaje si lahko ogledate na Facebook strani TS . Vse vaje pa najdete tudi na youtube kanalu.

Sedmi sklop teniških vaj - tehnika volleya

bm, 30.3.2020 10:21:00


Za današnji ponedeljek je Robi Cokan pripravil trening volley udarca. Volley je najenostavnejši udarec, pa kljub temu marsikomu povzroča ogromno težav. S spodnjimi vajami si lahko pomagate težave zmanjšati in odpraviti.

 

1. vaja: hitra in natančna postavitev loparja v pravilen položaj za udare

2. vaja: izvedba udarca skupaj s korakom

3. vaja: igranje volleya v steno


Pozor! Z velikim številom ponovitev vas lahko prične boleti roka, saj je položaj za volley specifičen. Vzamite si dovolj pavze med vajami in večkrat stresite roko.
Vaje si lahko ogledate na FB profilu TS  in youtube kanalu, kjer najdete tudi vse ostale vaje.

Danes je Facebook strani TS na vprašanja odgovarjal Robi Cokan

bm, 29.3.2020 9:56:00

 

Na  FB strani Tenis Slovenije si lahko ogledate odgovore Robija Cokana na vaša vprašanja, ki ste mu jih postavili v živo oz. poslali na FB stran.
Razglasil je tudi tri nagrajence naše nagradne igre.

 

Na povezavi pa najdete teniški karton spretnosti , ki vam bo pomagal pri evidentiranju izvajanja vaj in spremljanju vašega napredka.

Šesti sklop teniških vaj - napredne vaje za najmlajše

ts, 28.3.2020 11:18:00

 

Današnji trening je znova namenjen najmlajšim, tako da ste starši ponovno vabljeni, da se nam pridružite. Vaje so malce bolj zahtevne, za  malo bolj napredne, a zato za vaše najmlajše tudi bolj zanimive.


🎾 1. vaja: Podajanje žoge v paru izmenično
🎾 2. vaja: Lovljenje žoge na znak + koordinacija
🎾 3. vaja: Reakcija na znak
🎾 4. vaja: Metanje ob steno in priprava na udarec
🎾 5. vaja: Sendvič FH+BH (če imate samo en lopar si pomagajte s kakšnim domačim pripomočkom ali drugo roko).
 
Vaje izvajajte tako dolgo, da jih otrok izvede dobro oziroma, dokler uživa v izvajajnu vaj.

Vaje si lahko ogledate na Facebook profilu TS.

Danes ob 12. uri v živo z Aljažem Bedenetom na Facebook strani Tenis Slovenije

ts, 27.3.2020 9:14:00

 

Bedene Aljaž 2029_Sportida_525

 

V današnjih "Poučnih teniških pogovorih v ŽIVO" bo  Anže Bašelj gostil najvišje uvrščenega slovenskega igralca na lestvici ATP, Aljaža Bedeneta.

Anže je za Aljaža pripravil cel kup zanimivih vprašanj, seveda pa ste vabljeni, da tudi sami v komentar zapišete morebitna vprašanja, ki jih imate za trenutno 61. igralca sveta.

 

V živo ob 12. uri na Facebook Tenis Slovenija .

 

Vabljeni k ogledu !

Peti sklop teniških vaj - tehnika servisa

ts, 27.3.2020 10:07:00

 

Ostani_doma_slider_bener_525x300_ peti sklop

 

Tokrat se je Robi Cokan osredotočil na začetni udarec oziroma servis. Ker je izvajanje le tega zelo pomembno in lahko naredi veliko razliko v igri, je Robi tokrat pripravil malo daljši posnetek, saj je trening servisa sestavljen iz kar šestih vaj:

1. vaja: Soročni zamah (kljukica)

2. vaja: Učenje pentlje (kavbojci)

3. vaja: Met žoge

4. vaja: Lovljenje žoge v najvišji točki

5. vaja: Servis iz dveh delov

6. Vaja: Izvajanje servisa v ritmu 1-2

 

Posnetek si oglejte na FB strani Tenis Slovenije

Servis je kompleksen gib, zato je za njegovo dobro izvedbo potrebno dobro zavedanje in nadzorovanje svojega telesa. Da bi bil servis čim boljši, je priporočljivo narediti veliko ponovitev, saj vam bo tekoče in "mehko" izvajanje zelo pripomoglo k dobremu in uspešnemu serviranju.


SEVEDA NAM LAHKO POSNETKE SVOJEGA IZVAJANJA SERVISA POŠLJETE ALI OBJAVITE POD VIDEO, ROBI PA VAM BO PODAL STROKOVNO MNENJE IN NASVETE KAKO TEHNIKO SERVISA POPRAVITI OZIRAMO JO IZBOLJŠATI. PRAV TAKO VAM BO ROBI ODGOVORIL NA MOREBITNA VPRAŠANJA.


Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!


Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

 

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje!

Četrti sklop teniških vaj - tehnika forhand in backhand udarca za napredne igralce

ts, 26.3.2020 10:35:00

 

Za danes je Robi Cokan pripravil vaje za napredne igralce in sicer vaje, s katerimi boste lahko izboljšali svojo tehniko forehand in backhand udarca.

1. vaja: Forehand tehnika podrobnosti (počasi)  

2. vaja: Igranje Forehanda s hitro roko

3. vaja: Backhand tehnika podrobnosti (počasi) 

4. vaja: igranje Backhanda s slabšo roko + z obema rokama


Pomembno je, da udarce izvajate v počasnem tempu toliko časa, dokler udarca ne obvladate, saj lahko hitrost izvajanja podre pravilno tehniko. Počasi dodajajte hitrost roke. Idealno je, če se posnamete in preverite pot loparja ali pa če se lahko med izvajanjem celo gledate pred ogledalom.

 

Vaje si oglejte na naši Facebook strani.

 

SEVEDA NAM LAHKO POSNETKE POŠLJETE ALI OBJAVITE POD VIDEO, ROBI PA VAM BO PODAL STROKOVNO MNENJE IN NASVETE KAKO TEHNIKO POPRAVITI OZIRAMO JO IZBOLJŠATI.

 

Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!

 

Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

 

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje!

Tretji sklop vaj - vaje za najmlajše

ts, 25.3.2020


Robi Cokan  je tokrat pripravil trening za naše najmlajše. Trening je primeren tako za tiste, ki že veselo vrtijo teniške loparje kot tudi za tiste, ki bi jih morda šele radi navdušili za tenis. Seveda pa vaje lahko izvajate tudi odrasli. 

 

Ogledate si jih lahko na naši Facebook strani.

 

    
🎾 1. vaja: palačinka
🎾 2. vaja: lovljenje žoge
🎾 3. vaja: slalom med igračami in hokej
🎾 4. vaja: tunelčki


Vaje izvajajte s svojimi otroki. Pozabavajte se s pripomočki iz kuhinje ali z drugimi poljubnimi pripomočki. Otroci si lahko s svojo domišljijo sestavijo različne poligone in jih premagajo z žogico in loparjem ali celo s kuhalnico in papirnato žogico.

Vaje izvajajte tako dolgo, da jih otrok izvede dobro oziroma, dokler jih otrok želi izvajati. Seveda lahko iz vaj, po lastnem občutku, izpeljete težje ali lažje različice.

Vabljeni, da se posnamete pri izvajanju vaj in jih delite spodaj v komentar. Robi bo posnetke pregledal, nato pa bo v nedeljo podal nasvete kako odpraviti napake oziroma kako še izboljšati tehniko.
 
Med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke ali slike kako vadite ter med vsemi, ki boste delili naš video s prijatelji in v komentarju označili prijatelja/prijateljico, ki bi jima določena vaja prišla prav, bomo v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade! 
 
Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih!

 

In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na našem profilu čakale nove Robijeve vaje!
  

Na FB strani TS si oglejte drugi sklop teniški vaj in intervju s Tamaro Zidanšek

bm, 24.3.2020 12:03:00

Na Facebook strani Tenis Slovenije si lahko ogledate intervju s Tamaro Zidanšek, s katero se je pogovarjal Anže Bašelj. Tamara  je slovenska Fed Cup reprezentantka in trenutno 71. igralka sveta.


Pogovarjala sta se o trenutni situaciji v tenisu, kako se sama sooča s karanteno, kako se pripravlja na nadaljevanje sezone in še o marsičem zanimivem.

 

Na isti povezavi  na Facebook strani TS pa si lahko ogledate tudi drugi sklop teniških vaj, ki jih je za vas pripravil Robi Cokan.

 

Danes je demonstriral naslednje vaje:
1. Vaja: Poskok in prvi korak 
2. Vaja: tek do žoge 
3. Vaja: osmica

 

Glavne točke treninga.

 

• ob stiku z žogo nasprotnika naredimo poskok z obema nogama hkrati

• širok položaj nog in teža na sprednjih delih stopala

• dolg in eksploziven prvi korak

• tek do žoge in vračanje v sredino s prisunskimi koraki

 

Vabljeni k ogledu!

Priporočila za preprečevanje okužb z virusom COVID

Prvi sklop teniških vaj

bm, 23.3.2020 10:08:00

 

Vabljeni k ogledu prvega videa, v katerem Robi Cokan demonstrira tri vaje, primerne za začetnike in tudi tiste, ki bi radi izboljšali ali odpravili napake v svoji teniški igri.

 

1. vaja: Osnovni položaj in pravilen prijem loparja

2. vaja: Prilagajanje na žogo in odbijanje navzgor

3. vaja: Odboj žoge navzgor in naprej v steno

 

Vabljeni, da se posnamete pri izvajanju vaj in jih delite spodaj v komentar. Robi bo posnetke pregledal, nato pa bo v nedeljo podal nasvete kako odpraviti napake oziroma kako še izboljšati tehniko.

 

Hkrati bomo med vsemi, ki nam boste poslali svoje posnetke in hkrati delili naš video s prijetelji, v nedeljo izžrebali tri nagrajence, ki bodo prejeli praktične nagrade!
Ostanimo doma, vadimo z Robijem in naredimo vse kar je potrebno, da bomo kmalu spet na igriščih! In ne pozabite, jutri ob 10. uri vas bodo na naše profilu čakale že nove Robijeve vaje!

 

Prvi sklop vaj si lahko ogledate tukaj

Ostani doma in bodi teniško aktiven! Od ponedeljka teniške vaje in intervjuji preko družbenih omrežij TS

ts, 22.3.2020 14:20:00


Dragi teniški prijatelji in prijateljice,

 

Tenis Slovenija  začenja z novim projektom poimenovanim Ostani doma in bodi teniško aktiven! Ob spremembi našega vsakdana se je naše življenje upočasnilo, ne sme pa se ustaviti. S projektom želimo povezati čim širši teniški svet z različnimi zanimivostmi, zato bodo vsak dan na družbenih omrežjih Tenis Slovenije potekale vaje s teniškim trenerjem Robijem Cokanom in dvakrat na teden Facebook live, kjer bo Anže Bašelj vodil zanimive pogovore s teniškimi veljaki.

 

V sodelovanju z Robijem Cokanom, slovenskim teniškim trenerjem leta ter trenerjem Kaje Juvan, bomo za vse ljubitelje tenisa in tiste, ki boste to še postali, pripravili sklop kratkih teniških vaj (pravilni začetni teniški udarci, teniška gibanja, vaje za najmlajše, vaje za izboljšanje teniške kondicije, vaje za teniško koordinacijo …). Vaje boste lahko izvajali doma in tako svojo teniško tehniko izboljševali tudi v časih samoizolacije.

 

S teniškimi treningi začenjamo v ponedeljek, 23. marca, ob 10. uri na družbenih omrežjih Tenis Slovenije. Vse naše sledilce bomo pozvali, da nam pošljejo svoje posnetke, Robi Cokan pa jih bo tudi pokomentiral. Med vsemi prejetimi video posnetki bomo izžrebane nagradili z zanimivimi nagradami.

 

Prav tako bo na Facebook profilu Tenis Slovenije dvakrat na teden, v torek in petek, športni novinar, Anže Bašelj, prek Facebook Live-a opravil zanimive pogovore z različnimi pomembnimi deležniki iz teniškega sveta (igralci in igralke, trenerji, sodniki ….). Tema pogovora bo trenutna situacija, pogled in preživljanje časa, plani za prihodnost in sporočilo za ljubitelje tenisa. Prvi pogovor bo potekal v torek, 24. marca, ob 12. uri.

 

V tem čolnu smo skupaj in ne pozabite, majhni dnevni cilji, ki jih izvajamo redno, lahko pripeljejo do izjemnih rezultatov. Zato ostanimo doma, vendar vseeno naredimo nekaj zase, se česa novega naučimo ali preprosto uživajmo v tenisu. 

 

Pridružite se nam in ostanite zdravi.

 

Prvo sklop vaj si lahko ogledate TUKAJ

 

Ekipa Tenis Slovenije

Ostani doma in bodi teniško aktiven

21.03.2020

 

Ostani_doma_slider_bener_525x300

 


 V sodelovanju z Robijem Cokanom, slovenskim teniškim trenerjem leta, smo za vse ljubitelje tenisa in tiste, ki boste to šele postali, pripravili sklop kratkih teniških vaj,
ki jih lahko izvajate doma in tako svojo teniško tehniko vadite tudi v časih samoizolacije.

Od ponedeljka (23.3.) dalje, vam bo Robi,  sicer trener Kaje Juvan, vsak dan preko kratkih video posnetkov pokazal:

🎾 kako izvajati pravilne začetne teniške korake,

🎾 vaje za  izboljšanje posameznega udarca,

🎾 različna teniška gibanja,

🎾 vaje za  teniško koordinacijo,

🎾 vaje za najmlajše teniške igralce in igralke,

🎾  vaje za izboljšanje teniške kondicije,

🎾 vaje za napredne igralce tenisa
… in še mnogo več.

Izvajanje vaj lahko spremljate na facebook strani Tenis Slovenije


Hkrati vas pozivamo, da se tudi sami posnamete pri izvajanju vaj in jih objavite pod posamičen video (ali nam jih pošljete privatno preko messengerja), saj boste imeli tako priložnost, da vaše vaje komentira/popravi eden najboljših teniških trenerjev 
 
Prav tako pa bomo med vsemi prejetimi video posnetki opravili žreb in nekatere izmed vas tudi nagradili! 


Verjamemo, da bomo s pomočjo Robijevih vaj utrdili ali celo nadgradili svoje znanje in fizično pripravljenost, tako da se bomo na teniška igrišča vrnili v odlični formi!

Da pa bo to možno čim prej, stopimo skupaj in #ostanimodoma !

Ekipa TS in Robi Cokan
         
      

Ostanimo doma!

19.03.2020

 

Ostani_doma_slider_bener_525x300

 

Dragi teniški prijatelji in prijateljice,

  
nekdo je nekoč zapisal: “Vse spremembe so najprej težke, vmes kaotične in na koncu krasne”. Verjemimo, da se bo tako končala tudi ta zgodba, ki jo živimo zdaj. Naj vam povemo, da smo vsak dan v mislih z vami in da smo vsi skupaj del velike teniške družine. V teh negotovih časih smo vam na voljo za pogovor, tako teniški kot tudi na osebni ravni. Naj vam povemo, da smo vam na razpolago saj pisarna Tenis Slovenije dela normalno. Vsi držimo pesti, da bodo ti prisilni ukrepi zadostovali in da  bo čimprej življenje odšlo v stare tirnice, obogateno z neko novo  izkušnjo.

Obveščamo vas, da sta mednarodni krovni teniški organizaciji ATP in WTA zaradi pandemije koronavirusa odpovedali vsa tekmovanja, ki so v koledarju njihovih teniških združenj, in sicer do 7. junija 2020. Do navedenega datuma so odpovedana tudi vsa mladinska tekmovanja ITF in TE ter veteranska ITF tekmovanja, vključno s svetovnim
veteranskim prvenstvom za mlajše veterane. V tem obdobju bosta zamrznjeni tudi teniški lestvici FedEx ATP Rankings and WTA Rankings. 

 

Prav tako vas obveščamo, da so do nadaljnjega odpovedana tudi vsa  teniška tekmovanja pod okriljem Tenis Slovenije.

Teniški klubi lahko vse aktualne objave za različne oblike finančne pomoči za premostitev nastalega krča najdete na spletni strani Tiko pro. Prav tako je že znano, da bo SID banka svoje pogoje razpisala aprila.


Pri Tenis Sloveniji razmišljamo kako vam bomo v prihajajočih časih finančno ali materialno lahko pomagali, ves čas pa smo na vezi tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije, Ministrstvom za šport in Fundacijo za šport.

Trenutno pa je najpomembnejše zdravje, zato vas naprošamo, da svoje službene obveznosti opravljate od doma. Verjamemo, da ste s svojim znanjem in izkušnjami poskrbeli, da vaši člani ne bodo čutili teniškega pomanjkanja. Na naši Facebook strani iščemo različne načine treninga na domu in nekaj zanimivih primerov je že objavljenih.

 

S pomočjo sodobnih komunikacijskih sredstev organizirajte skupne pogovore, ki naj ne bodo povezani samo s tenisom. Poskrbite, da bodo naši najmlajši čim lažje dočakali začetek poletne sezone. Upajmo, da se bo ta začela čimprej.

Odprti smo za vse vaše predloge in mnenja. V tem čolnu smo skupaj in ne pozabite, majhni dnevni cilji, ki jih izvajamo redno, lahko pripeljejo do izjemnih rezultatov.

Teniški pozdrav in ostanite zdravi.

Ekipa Tenis Slovenije
          
       

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Žito Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2020. Vse pravice pridržane.