prijava_e
Novice : Arhiv novic 2019 : December 2019

Arhiv novic - december 2019

Intervju z Rogerjem Federerjem

bm, 31.12.2019

Na spodnji povezavi si lahko preberete intervju z Rogerjem Federerjem, ki je bil objavljen v decemberski reviji MB magazin.

Intervju najdete TUKAJ.

Maša Viriant zmagovalka turnirja deklet; Lun Obrul zmagovalec A, Matic Hribar B turnirja na OP Zala 16 v Mengšu

bm, 30.12.2019

V Mengšu se je končalo OP Zala do 16 let. Pri fantih so se v A turnirju v polfinale po pričakovanjih uvrstili prvi trije postavljeni igralci Lun Obrul, Nejc Škorjanc, Job Japelj in šesti nosilec Vanja Joksovič. V polfinalu je nato Obrul (ŽtkMb) s 6-4 6-3 premagal Joksovića (TKMed), Japelj (TkMed) pa s 6-2 6-3 Škorjanca (ŠD_LTA). Turnir je z zmago 6-2 6-2 osvojil Celjan Lun Obrul.

V B turnirju so bili polfinalisti Nejc Peterlin, Matic Hribar, Paolo Angeli in Jakob Logar. V polfinalu je Hribar (Tk_CC) s 6-0 6-1 izločil Peterlina (Šporn), Angeli (ŠTKVe) je bil s 6-1 6-2 boljši od Logarja (Ol-Lj). Finale je s 6-4 6-1 dobil Matic Hribar.

Tudi pri dekletih so bile polfinalistke prve tri nosilke Pia Marija Rebec, Anamari Žnuderl in Maša Viriant, poleg njih pa še šesta nosilka Ana Lanišek. V finale sta se uvrstili Viriantova in Laniškova (obe Radomlje). Prva je s 6-4 2-6 6-3 premagala prvo nosilko Pio Marijo Rebec (Tc-Lj), druga je bila s 7-5 7-5 boljša od druge nosilke Anamari Žnuderl (Mu-So). Zmagovalka turnirja deklet je Maša Viriant, ki je v finalu slavila z 1-6 7-6(5) 6-3.

TUKAJ.

Ela Plošnik in Žiga Šeško zmagovalca A, Karolina Trnkovski in Gašper Bernard B turnirja Lino do 12 let v Ljubljani

bm, 30.12.2019

V Ljubljani se je končal finalni turnir Lino v starostni kategoriji do 12 let. V A turnirju dečkov so se v polfinale uvrstili prvi štirje nosilci Žiga Šeško, Svit Suljić, Maksim Despotović in Luka Petrović. B turnir je osvojil Gašper Bernard (Radov). V finalu je s 6-0 6-1 premagal Sergeja Sarhatliča (Grosu).

Tudi pri deklicah so bile polfinalistke prve štiri postavljene igralke Ela Plošnik, Beti Butina Jazbec, Alja Senica in Zala Bizjak.

B turnir je osvojila Karolina Trnkovski (LukaKp), ki je v finalu s 6-3 6-2 premagala Lano Pleskovič (ŠD_LTA).

V A turnirju dečkov sta bila finalista Šeško in Petrovič. Šeško (AsLit) je s 7-5 6-3 premagal Suljića (Tabre) ,Petrović (Sl-Lj) s 6-3 6-0 Despotovića (Tk-CC). Finalni obračun je zanesljivo dobil prvopostavljeni igralec in vodilni igralec lestvice TS do 12 let Žiga Šeško. Zmagal je s 6-3 6-3.

V finalu A turnirja deklic sta nastopili Ela Plošnik (Tr-Kr) in Beti Jazbec Butina (ŽtkMb). Plošnikova je bila s 3-6 6-1 6-0 boljša od Alje Senica (ŽtkMb), Jazbec Butina je s 6-1 6-1 premagala Zalo Bizjak (Cta). Zmagovalka turnirja je vodilna igralka lestvice TS Ela Plošnik. Finalni obračun je dobila s 6-4 6-2. TUKAJ.

Zimska članska državna prvaka med dvojicami sta Bor Schweiger Mužar in Jakob Aljaž Kaplja

bm, 30.12.2019

V Medvodah se je s finalnim obračunom fantov končalo zimsko člansko državno prvenstvo Diners club v konkurenci dvojic.

Po zmagi na poletnem državnem prvenstvu sta tudi na zimskem slavila Bor Schweiger Mužar (Otočec) in Jakob Aljaž Kaplja (Radomlje). V kakovostnem in izjemno izenačenem finalnem obračunu sta s 5-7 7-6(7) in 10-8 premagala Svena Laha in Tonija Hazdovca (Ptuj).

Zanimivo državno prvenstvo je potekalo v znamenju kombiniranih dvojic starejših izkušenih igralcev in mladih upov, ki šele stopajo na njihovo pot. Za mlade igralce je bilo to predvsem nabiranje dragocenih izkušenj, o naslovu državnih prvakov pa so odločali "ameriški študentje" in Toni Hazdovac.

Trije od štirih finalistov, Bor Schweiger Mužar, Jakob Aljaž Kaplja in Sven Lah namreč študirajo v ZDA, kjer igrajo za tamkajšnje univerzitetne ekipe.

22-letni Novomeščan Bor Schweiger Mužar je bil zelo uspešen mladinec, državni prvak do 16 let, ki se je odločil za študij poslovanja, podoben naši ekonomiji, na Northern Illinois University v Chicagu. Poslovni program, za katerega se je odločil, je, kot pravi, med 20 najboljšimi v ZDA.

Njegov partner Jakob Aljaž Kaplja študira na univerzi Jacksonville. Tudi on je v mladinski konkurenci pred odhodom v ZDA dosegal odmevne rezultate, med drugim je bil leta 2015 zimski in poletni državni prvak v starostni kategoriji do 18 let, na mladinski svetovni teniški lestvici je bil na 484. mestu, preizkusil pa se je tudi na turnirjih serije ITF in ATP challenger ter osvojil turnir dvojic na turnirju ITF leta 2016.

Tretji iz mlade garde nadarjenih mladincev, ki so se odločili za študijsko in ne profesionalno teniško pot je 21-letni Ptujčan Sven Lah. Študira na univerzi Baylor v Teksasu, kjer zelo uspešno igra za tamkajšnjo univerzitetno ekipo. Sven je bil državni prvak v kategorijah do 16 in do 18 let, bil je 11. igralec evropske teniške lestvice TE in 74. igralec mladinske svetovne teniške lestvice ITF.

TUKAJ.

Hana Bečirovič Novak in Moni Potrč članski državni prvakinji med dvojicami, pri članih znani polfinalisti

bm, 30.12.2019

V Medvodah poteka državno prvenstvo dvojic za člane in članice. Pri članih nastopa 17 dvojic, konkurenca pa je letos zelo dobra. Moči so združili izkušeni igralci, nekateri med njimi zdaj trenerji, in njihovi mlajši varovanci, nastopajo pa tudi nekateri bivši državni reprezentantje.

Že uvodni krog je prinesel zanimiv obračun med poletnima državnima prvakoma Jakobom Aljažem Kapljo in Borom Schweigerjem Mužarjem, oba študirata v ZDA, kjer igrata za univerzitetne ekipe in prekaljenima Janezom Semrajcem in Tilnom Žitnikom, oba sta nekdanja člana slovenske reprezentance za Davisov pokal. Boljša sta bila s 6-3 3-6 10-7 Kaplja in Schweiger Mužar, ki tako ostajata glavna favorita za naslov zimskih državnih prvakov. Zmagala sta tudi v četrfinalnem obračunu s prvima nosilcema Nikom Cmagerjem in Miho Veličkim. Še drugi tesen obračun sta dobila s 7-6(7) 4-6 10-0 in se uvrstila v polfinale.

Njuna nasprotnika v polfinalu bosta Matjaž Jurman in Maj Tomac, ki sta v četrtfinalu s 7-6(7= 6-0 premagala Tina Kovačiča in Nejca Sitarja. V spodnji polovici žreba sta v polfinalu še en ameriški študent Sven Lah in Toni Hazdovac. Do polfinala sta prišla z najmanj težavami in brez izgubljenega niza. V četrtfinalu sta s 6-3 6-0 premagala Bora Artnaka in Aljaža Jerana.

Njuna nasprotnika bosta Anže Čevka in Aljaž Kirbiš, ki sta pravo dramo doživela v prfem obračunu z Gregorjem Repino in Gregorjem Grebenškom. Po izgubljenem prvem nizu s 4-6 sta drugega dobila s 6-3 v odločilnem match tie-brejku pa sta zaostajala že s 4-8, nato pa nanizala šest točk zapored in zmagala z 10-8. V četrtfinalu sta nato brez težav s 6-1 6-1 premagala Samuela Pateta in Grego Sevška.

Polfinale in finale bo v nedeljo.

Pri dekletih je bila konkurenca zelo skromna saj je nastopilo samo osem igralk. Po pričakovanju so se v finale uvrstile Tina Kristina Godec in Pia Poglajen (AsLit) ter Hana Bečirovič Novak in Moni Potrč (ŽtkMb). Finalni obračun sta dobili Mariborčanki, ki sta bili boljši s 6-3 6-3. TUKAJ.

V Ljubljani in Mengšu FIN Lino 12 in OP Zala 16

bm, 28.12.2019

V Ljubljani se odvija teniški turnir Lino do 12 let. Dečki in deklice nastopajo v A in B turnirjih. V uvodnih krogih presenečenj ni bilo, v obeh A turnirjih so z eno izjemo v drugi krog napredovali vsi postavljeni igralci in igralke. Pri deklicah je edino presenečenje pripravila Zoja Peternel, ki je izločila sedmo postavljeno Emmo Hrnčič. V B turnirju so se v polfinale uvrstile Karolina Trnkovski, Melani Berk, Lana Pleskovič in Leticija Pipan.

Pri dečkih je šlo v A turnirju brez presenečenj, v B turnirju pa so polfinalisti Rok Gregl, Sergej Sarhatlič, Sergej Videnovič in Gašper Bernard.

V Mengšu na OP Zala nastopajo fantje in dekleta do 16 let. Prvi krog pri fantih ni postregel s presenetljivimi izidi, pri dekletih pa je v odigranih tekmah prvega kroga izpadla sedma nosilka Milica Bratič. S 6-0 6-4 jo je izločila Ella Hojnik. Tudi drugi krog A turnirja fantov ni prinesel presenetljivih izidov, saj nosilci še naprej zanesljivo zmagujejo, tako da bomo prve resne obračune najboljših osmih igralcev na turnirju spremljali v četrtfinalu.

TUKAJ.

Eminentna druščina na memorialu Borisa Breskvarja

bm, 27.12.2019

Konec prejšnjega tedna se je v TA Breskvar odvil memorialni teniški turnir v spomin na slovenskega teniškega velikana Borisa Breskvarja.

Dogodka so se udeležili in loparje prekrižali aktivni in nekdanji teniški igralci in igralke Kaja Juvan, Blaž Kavčič, Karin Lušnic, Tilen Žitnik, Gregor Breskvar, Tom Plešinac, Dorian Janežič, Klemen Kadivnik, Maša Marc, Samo Amon, Andraž Jovanovič, Janez Semrajc, David Černe, Jan Jereb in Andrej Kračman.

Zmagovalca memoriala sta postala Maša Marc in Dorian Janežič. TUKAJ.

Teniški igralci in igralke leto zaključujejo s turnirji do 12 in 16 let ter članskim državnim prvenstvom dvojic

bm, 26.12.2019

Koledarsko leto bodo teniški igralci in igralke zaključili s turnirji v treh starostnih kategorijah, ki bodo potekali od danes pa do 30.12.2019.

S kvalifikacijskimi nastopi so že začeli igralci in igralke na OP Zala do 16 let, ki poteka v Mengšu. V A in B turnirju bo nastopilo 84 dečkov. Manjkajo prvi štirje igralci lestvice TS, mesto prvega nosilca pa pripada Lunu Obrulu. Pri dekletih bo nastopilo 53 igralk. V odsotnosti prve in tretje igralke mesto prve nosilke zaseda Pia Marija Rebec.

Finalni turnir LINO do 12 let že tradicionalno ob koncu leta poteka v Ljubljani v organizaciji ŠD-LTA. Pri dečkih je prijavljenih 54 igralcev, pri deklicah 58 igralk. Tako pri dečkih kot pri deklicah so prijavljeni vsi najboljši.

V soboto in nedeljo pa bodo drugi del državnega prvenstva Diners club odigrali člani in članice. V Medvodah se bodo merili za naslove državnih prvakov in prvakinj v konkurenci dvojic. Prijavljenih je šestnajst parov pri članih in štirje pari pri članicah. TUKAJ.

Tina Cvetkovič in Tom Kočevar Dešman zimska članska državna prvaka Diners club 2020

bm, 22.12.2019

V Medvodah se je končalo zimsko člansko državno prvenstvo Diners club 2020.

Pri članih je naslov državnega prvaka zanesljivo osvojil prvi nosilec in s šestim mestom na lestvici TS najvišje rangiran udeleženec državnega prvenstva, izkušeni 29-letni reprezentant Tom Kočevar Dešman. V finalu se je meril s 16-letnim Aljažem Jeranom, ki na članski lestvici TS zaseda 52. mesto, v glavni turnir pa se je prebil iz kvalifikacij. V finalu so prevladale izkušnje in kakovost starejšega Kočevarja Dešmana, ki je obračun dobil z rezultatom 6-3 6-3, na turnirjih TS pa je nastopil prvič po letu 2013, ko je na zimskem državnem prvenstvu v Ljubljani prav tako osvojil naslov državnega prvaka.

Aljaž Jeran je z enim naslovom državnega prvaka, ki ga je osvojil januarja 2018 v kategoriji do 16 let končal nastope v tej starostni skupini in se je letos preselil kategorijo višje. Na članskih turnirjih pa je finale državnega prvenstva njegov najboljši dosežek. V sedmih nastopih na članskih turnirjih je doslej zbral še en polfinale in četrtfinale.

Pri dekletih je morala, z devetim mestom najvišje rangirana igralka na lestvici TS in prva nosilka, 17-letna Tjaša Klevišar, premoč priznati dve leti starejši Tini Cvetkovič, ki je bila peta nosilka prvenstva. Cvetkovičeva je finalni obračun dobila z izdom 7-6(6) 6-3 in ubranila naslov, ki ga je decembra 2018 osvojila v Mariboru. Za Tino je to četrti naslov državne prvakinje v karieri, dva je osvojila še v kategoriji do 18 let in enega v kategoriji do 16 let. Na svetovni ženski teniški lestvici WTA trenutno zaseda 1183. mesto.

Tjaša Klevišar bo še eno leto nastopala v mladinski konkurenci, na prvi članski naslov pa bo morala še počakati. Tjaša je sicer trikrat stala na zmagovalni stopnički državnih prvenstev, vse tri posamične naslove je osvojila v kategoriji do 16 let. Na mladinski svetovni teniški lestvici ITF kot četrta Slovenka sezono 2020 končuje na 599. mestu. Današnji finale je bil četrti medsebojni obračun Cvetkovičeve in Klevišarjeve na turnirjih TS in četrta zmaga za Cvetkovičevo.

Nekaj fotografij Sportide si lahko ogledate v fotogaleriji TUKAJ.

Tom Kočevar Dešman, Aljaž Jeran, Tjaša Klevišar in Tina Cvetkovič finalisti zimskega članskega DP Diners klub 2020

bm, 22.12.2019

V Medvodah čakamo na finalna obračuna zimskega člandskega državnega prvenstva.

Ob 14.30 uri se bodo za naslov državnih prvakov borili Tom Kočevar Dešman in Aljaž Jeran pri članih ter Tjaša Klevišar in Tina Cvetkovič pri članicah.

Tom Kočevar Dešman (MaxLj) je v polfinalu s 6-0 6-4 premagal Jana Kupčiča (Br-Mb), Aljaž Jeran (Radom) pa je bil s 6-3 6-2 boljši od domačina Primoža Vovka (TkMed).

Kar trinajst razlike je med finalistoma pri članih. 29-letni Kočevar Dešman gre v finale kot izkušen igralec, tudi član slovenske ekipe za Davisov pokal. Kot prvi nosilec je bil v glavni turnir uvrščen neposredno in ima za sabo do finala samo dve odigrani tekmi. Nasproti mu bo stal šele 16-letni Aljaž Jeran, ki je zagotovo nekoliko hendikepiran, saj si je moral nastop v glavnem turnirju zagotoviti skozi kvalifikacije. Te je odigral odlično in v treh tekmah, ki so se igrale na štiri dobljene igre, nasprotnikom oddal vsega tri igre. Tudi v glavnem turnirju je bil izjemno prepričljiv saj je v treh tekmah izgubil vsega enajst iger. Kočevar Dešman je sicer oddal še dve manj. Jeran po prikazanem na državnem prvenstvu zagotovo sodi med naše najobetavnejše mladince.

Pri dekletih je bilo manj razburljivo. Tina Cvetkovič (ŠDTŠR) je opravičila vlogo favoritinje in brez posebnih težav premagala nekoliko presenetljivo polfinalistko Manco Lampret (ŠtkVe), ki si je glavni turnir priigrala skozi kvalifikacije. V polfinalu je bila boljša s 6-1 6-3. Nekoliko bolj zanimiv je bil drugi polfinalni obračun med prvo nosilko Tjašo Klevišar (Tr-Kr) in Aljo Belinger (ŠD_LTA), a tudi tu večjih dilem o zmagovalki ni bilo. Klevišarjeva je slavila s 6-3 6-4, čeprav je v drugem nizu že zaostajala z 2-4, a je zaključek tekme odigrala odlično in rezultat obrnila v svojo korist.

Na fotografiji polfinalista in polfinalistki. TUKAJ.

Na članskem državnem prvenstvu Diners club znani polfinalisti in polfinalistke

bm, 21.12.2019

V Medvodah se s tekmami glavnega turnirja šestnajstih igralcev in igralk nadaljuje državno člansko prvenstvo Diners club.

Pri članih so se v četrtfinale uvrstili Tom Kočevar Dešman, Filip Jeff Planinšek, Matic Dimic, Jan Kupčič, Primož Vovk, Tino Kovačič in Aljaž Jeran.

V nadaljevanju turnirja članov smo dobili polfinaliste. Brez težav se je v polfinale uvrstil prvi nosilec Tom Kočevar Dešman, ki je s 6-4 6-0 premagal Filipa Jeffa Planinška. Gladko je zmagal tudi Jan Kupčič, ki je s 6-3 6-1 premagal Matica Dimica. Napet in izenačen obračun je v prvem in odločilnem tretjem tie-break nizu potekal med domačinom Primožem Vovkom in Tinom Kovačičem. Slavil je Vovk z rezultatom 7-6(5) 1-6 12-10. Zelo zanesljivo pa igra Aljaž Jeran, ki je s 6-1 6-2 premagal Maksa Lukmana.

Obračuni deklet so se pričeli z velikim presenečenjem. 14-letna Ana Lanišek, ki je dobila vabilo za nastop v kvalifikacijah, te pa nato tudi uspešno opravila, je s 6-3 6-4 premagala pet let starejšo Anjo Gal. V četrtfinale so napredovale tudi Pia Marija Rebec, Manca Lampret, Alja Belinger, Urška Velec in Tina Cvetkovič.

V nadaljevanju so se v polfinale uvrstile Tjaša Klevišar, s 6-1 6-3 je ugnala Pio Marijo Rebec, Alja Belinger je bila s 6-2 6-2 boljša od Urške Velec, Manca Lampret je v najbolj izenačenem polfinalnem obračunu s 3-6 7-5 12-10 premagala Ano Lanišek, Tina Cvetkovič pa s 6-3 6-1 Pijo Brglez.

Polfinalni obračuni bodo na sporedu v nedeljo z začetkom ob 09.30. Prvi bodo nastopili fantje, sledita pa obračuna deklet.

Finalni tekmi se bosta začeli ob 14.30.

Vabljeni ! TUKAJ.

Na državnem prvenstvu Diners club se začenjajo obračuni glavnega turnirja članov in članic

bm, 21.12.2019

V Medvodah se je z obračuni drugega in tretjega kroga kvalifikacij nadaljevalo zimsko člansko državno prvenstvo Diners club 2020. Ob koncu popoldneva smo dobili po štiri potnike v glavni turnir.

V finale kvalifikacij so se pri članih uvrstili Aljaž Jeran, Tim Tekavec, Mark Andrejič Goljar, Bor Mužar Schweiger, Maks Lukman, Domen Korelc, Primož Vovk in Bor Artnak. V odločilnih obračunih članov je Jeran s 4-0 4-1 premagal Tima Tekavca, Mužar Schweiger s 5-4 4-2 Marka Andrejiča Goljarja, Lukman s 4-0 4-1 Domna Korelca in Vovk z 2-4 4-2 10-4 Bora Artnaka. Zmagovalci so se v glavnem turnirju pridružili Tomu Kočevarju Dešmanu, Blažu Bezjaku, Nicku Cmagerju, Joštu Plestenjaku, Filipu Jeffu Planinšeku, Maticu Dimicu, Tinu Krstuloviču, Janu Kupčiču, Tilnu Potočniku, Roku Komcu, Tinu Kovačiču in Galu Emeršiču Potočniku

Pri članicah so se med osem uvrstile Ana Lanišek, Maša Viriant, Anja Ostrovška, Eva Muller Uhan, Urška Velec, Manca Lampret, Anamari Žnuderl in Nika Strašek. V glavni turnir so napredovale Urška Velec, ki je s 4-2 4-0 premagala Niko Strašek, Manca Lampret je bila s 4-1 4-1 boljša od Anamari Žnuderl, Ana Lanišek je s 5-3 2-4 10-8 premagala Mašo Viriant, Eva Muller Uhan pa s 5-3 4-2 Anjo Ostrovško.

Zmagovalke bodo nastopile v glavnem turnirju, kjer so v žrebu še Tjaša Klevišar, Anali Kočevar, Pia Marija Rebec, Hana Bečirovič Novak, Alja Belinger, Žoel Kastelic, Anja Gal, Moni Potrč, Alea Bubek, Tina Cvetkovič, Pija Brglez in Tina Kristina Godec.

Prvenstvo se bo s tekmami osmine finala nadaljevalo v soboto z začetkom ob 08.30 uri, popoldne pa podo na sporedu še četrtfinalni obračuni.

Vabljeni na ogled tekem. Obetajo se zanimivi obračuni. TUKAJ.

V Medvodah se je začelo zimsko člansko državno prvenstvo Diners club

bm, 18.12.2019

Na sedežu Tenis Slovenije je bil v sredo opravljen žreb državnega članskega prvenstva Diners club, ki od danes do nedelje poteka v Medvodah.

Prvenstvo se igra po skrajšanem sistemu, kar pomeni, da v glavnem turnirju nastopa 16 igralcev od katerih jih je vanj neposredno uvrščenih 12, 32 pa se jih za preostala štiri mesta bori v kvalifikacijah.

V odsotnosti najboljših je najvišje na lestvici TS s šestim mestom rangiran Tom Kočevar Dešman.

Pri članicah je konkurenca še bolj okrnjena saj iz prve deseterice igralk nastopa samo deveto uvrščena Tjaša Klevišar, sicer finalistka državnega prvenstva do 18 let in tudi prva favoritinja za zmago na članskem prvenstvu.

V prvem krogu sta presenetila Grega Grebenšek in Taj Dolenc. Pri dekletih je presenetila Aja Tanko. Obračuni se bodo nadaljevali v petek, ko bodo v obeh kategorijah odigrali drugi in tretji krog kvalifikacij.

Državno prvenstvo dvojic bo na sporedu 28. in 29. decembra. TUKAJ.

Kaja Juvan najobetavnejša športna osebnost leta 2019

bm, 18.12.2019

V Cankarjevem domu so na tradicionalni podelitvi priznanj najboljšim športnikom v letu 2019 podelili priznanje tudi naši izvrstni mladi teniški igralki Kaji Juvan.

Kaja je priznanje prejela v kategoriji "Najobetavnejša športna osebnost leta 2019".

Čestitamo !

Foto: Sportida TUKAJ.

Srečno 2020 !

ts, 18.12.2019

Tenis Slovenija vam želi srečno in uspešno novo leto. Voščila si oglejte TUKAJ !

Tenis Slovenija TUKAJ.

Luka Albreht in Kaja Najzer izgubila v drugem krogu turnirja Orange bowl do 12 let

bm, 17.12.2019

Na Floridi se je začel eden najpopularnejših in najmnožičnejši teniški turnir v starostnih hategorijah do 12 in 14 let, Orange bowl. V vsaki starostni kategoriji tako pri dečkih kot pri deklicah nastopa po več kot 350 igralcev in igralk. Od slovenskih predstavnikov so letos na turnirju med dvanajstletniki Kaja Najzer in Luka Albreht ter med štirinajstletniki Tim Kušter.

Kaja in Luka sta odigrala tekmi prvega in drugega kroga. Najzerjeva je najprej s 7-6(7) 6-1 premagala Japonko Mayo Takemoto in je v drugem krogu igrala z zmagovalko pripravljalnega turnirja Little Mo, Kanadčanko Waverly Potter. Kanadčanka je bila boljša s s 6-4 6-3. Albreht je v prvem krogu s 7-5 6-4 premagal Američana Harsho Karakala Reddya in je v drugem krogu igral prav tako z zmagovalcem turnirja Little Mo Američanom Ramo Sudbodhom Pottipatijem. V izenačenem obračunu je s 7-5 0-6 10-3 slavil domačin.

Kušter je v prvem krogu glavnega turnirja do 14 let igral z devetim nosilcem iz Peruja Josuom Guzmanom in izgubil s 3-6 0-6. Vsi trije bodo nastope nadaljevali v tolažilnem turnirju. TUKAJ.

Vid Mohar in Nala Kovačič zmagovalca A, Dejan Desy zmagovalec B turnirja OP Lino do 14 let

bm, 17.12.2019

Ta konec tedna so se za točke slovenske teniške lestvice borili igralci in igralke na OP Lino do 14 let v Celju in Ljubljani.

Dečki v A turnirju nastopajo v Celju. Tokrat v finalu ni bilo prvega in drugega nosilca saj sta se poslovila v polfinalu oz. četrtfinalu. Finalista sta bila tretji nosilec Vid Mohar (Grosuplje), ki je v polfinalu s 3-6 7-6(3) 6-3 premagal prvo postavljenega Marka Požonca (Tk-CC) in šesti nosilec Miha Bajželj (TKMed), ki je bil v drugem polfinalu s 6-3 6-4 boljši od petega nosilca Gašperja Matijašiča (Grosuplje). Finalni obračun je s 6-3 6-3 dobil Vid Mohar.

V B turnirju dečkov sta se v finale uvrstila Dejan Desy (ŽtkMb) in Jure Šiftar (Zklub). Desy je v polfinalu s 6-7(7) 6-1 7-6(2) premagal Jako Rakarja /Tk-CC), Šiftar je bil s 6-1 6-0 boljši od Ana Mikona Čopič (Tabre). Turnir je osvojil Dejan Desy, ki je v finalu slavil s 6-3 7-5

Tudi v Kranju, kjer so z eno izjemo nastopile vse najboljše deklice, so se karte na vrhu tokrat premešale. Prva in druga nosilka sta se poslovili v polfinalu, v finale pa sta se uvrstili četrta nosilka Nala Kovačič (ŽtkMb) in tretja nosilka Julija Bogatin (LukaKp). Kovačičeva je v polfinalu s 4-6 6-3 6-3 premagala prvo postavljeno klubsko soigralko Lijo Mumlek, Bogatinova je bila s 6-2 6-2 boljša od še ene igralke ŽTKMb Pie Petelinšek. Finalni obračun je s 7-5 7-5 dobila Nala Kovačič.

Na fotografiji finalistki turnirja deklic in finalista B turnirja dečkov TUKAJ.

Tamara Zidanšek na WTA challengerju brez drugega kroga

bm, 16.12.2019

Na ženskem WTA challengerju z nagradnim skladom 125.000 $, ki poteka v francoskem Limogesu je nastopila Tamara Zidanšek. 21-letna Konjičanka, ki trenutno na lestvici WTA zaseda 64. mesto je bila sedma nosilka turnirja posameznic. V prvem krogu se je merila s 26-letno Američanko Nicole Gibbs, 142. igralko lestvice WTA, ki se je v glavni turnir uvrstila iz kvalifikacij. Izenačen obračun je po dveh urah in dvajsetih minutah igre dobila Gibbsova z rezultatom 4-6 7-6(5) 6-3. Zidanškova je v tretjem nizu že vodila s 3-1, nato pa izgubila pet iger zapored in s tem niz in srečanje. Za Tamaro je to deseti poraz na zadnjih dvanajstih tekmah.

Zdaj je pred njo avstralska turneja, tako da ji ostaja še nekaj časa za piljenje forme. V Limogesu je nastopila tudi v konkurenci dvojic, a tudi tu ni uspela preko prvega kroga. Igrala je v paru z Brazilko Lauro Pigossi. Njuni nasprotnici v prvem krogu sta bili Španki Georgina Garcia Perez in Sara Sorribes Tormo, prejšnji teden finalistki turnirja ITF v Dubaju. Španki sta zmagali s 6-2 7-6(5). TUKAJ.

Najmlajši so loparje vrteli v Litiji in Mengšu

bm, 15.12.2019

Na turnirjih v starostni kategoriji 8-11 let se je v Mengšu in Litiji zbralo okrog 120 igralcev in igralk.

Mengeš je gostil igralce in igralke v mini in midi tenisu. Nastopilo je 70 igralcev in igralk, ki so igrali na čas, ob zaključku pa so vsi sodelujoči prejeli priznanja.

V Litiji so nastopili starejši v tenisu do 10 in 11 let, ki so igrali po turnirskem sistemu. V tenisu do 11 let se je tako pri dečkih kot pri deklicah turnirja udeležilo po 16 igralcev in igralk. Pri dečkih je zmagal Nal Zorko (MaxLj). V finalu je s 6-2 premagal Tilna Košaka (Maja). Pri deklicah je bila najboljša Veritsa Yaneva (Brežice), ki je v finalu s 6-1 premagala Lauro Basailovič (Ol-Lj).

V tenisu do 10 let je nastopilo šest igralcev in osem igralk. Pri dečkih je zmagal Jaša Pečovnik (Ol-Lj), ki je v finalu s 6-3 premagal Štefana Đokića (Sl-Lj). Pri deklicah je bila najboljša Hana Peterlin Pahor (Benč). V finalu je s 7-5 premagala Saro Kovačević (Maja). TUKAJ.

V Celju in Ljubljani OP Odmev 14, v Litiji in Mengšu nastopali najmlajši

bm, 14.12.2019

V Celju se ta konec tedna za točke lestvice TS v A turnirju Odmev do 14 let merijo dečki. V odsotnosti najboljših je prvi nosilec Marko Požonec, v soboto pa so bile odigrane teme prvega in nekaj tekem drugega kroga. Presenečenj ni bilo, v četrttfinale pa so že napredovali Vid Mohar, Paolo Angeli in Marko Retelj.

V B turnirju dečki nastopajo v Ljubljani, kjer pa so že znani vsi četrtfinalisti. To so Matic Surla, Dejan Desy, Jaka Rakar, Luka Marinšek, Denis Zemljič, Mikono An-Čopič, Andraž Novak in Jure Šiftar.

Deklice nastopajo v Kranju. Tu so v žrebni listi, z eno izjemo, vse najboljše igralke v tej starostni kategoriji. Presenečenj ni bilo, v četrtfinale pa so se uvrstile Lija Mumlek, Stefanija-Katarina Mrvar, Nala Kovačič, Zala Vnuk, Eva Cikajlo, Julija Bogatin, Lara Flerin in Pia Petelinšek.

Mengeš je gostil igralce in igralke v mini in midi tenisu. Nastopilo je 70 igralcev in igralk, ki so igrali na čas, ob zaključku pa so vsi sodelujoči prejeli priznanja.

V Litiji potekata turnirja do 11 in do 10 let. Satrejši no nastopili danes, tako pri dečkih kot pri deklicah se je turnirja udeležilo po 16 igralcev oz. igralk. Pri dečkih je zmagal Nal Zorko (MaxLj). V finalu je s 6-2 premagal Tilna Košaka (Maja). Pri deklicah je bila najboljša Veritsa Yaneva(Brežice), ki je v finalu s 6-1 premagala Lauro Basailovič (Ol-Lj). TUKAJ.

Andreja Klepač osvojila turnir dvojic ITF v Dubaju, Nastja Kolar izgubila v polfinalu Kaira

bm, 14.12.2019

Andreja Klepač je ob koncu letošnje teniške sezone s soigralko Lucie Hradecko iz Češke osvojila turnir dvojic z nagradnim skladom 100.000 $ v Dubaju. V finalu sta s 7-5 3-6 10-8 premagali Španki Georgino Garcio Perez in Saro Sorribes Tormo.

Na turnirju z denarnim skladom 15.000 $ v Kairu je Nastja Kolar izgubila polfinalni obračun z Romunko Oano Georgeto Simon, 489. igralko lestvice WTA. Romunka je bila boljša s 6-3 6-2. Kolarjevo je nastopila tudi v finalu konkurence dvojic, a je tudi tu danes ostala brez zmage. S soigralko iz Rusije Anno Makhorkino sta morala premoč priznati Rusinji Mariji Marfutini in Romunki Oani Simion. Slednji sta bili boljši s 3-6 6-0 10-2. TUKAJ.

Andreja Klepač v finalu dvojic v Dubaju, Nastja Kolar polfinalistka in finalistka v Kairu

bm, 13.12.2019

Andreja Klepač se je s soigralko Lucie Hradecko uvrstila v finale dvojic na 100.000 $+H vrednem turnirju ITF v Dubaju. Na poti do finala sta v četrtfinalu z 2-6 6-1 10-8 premagali Francozinjo Cloe Paquet in Rusinjo Anastasio Potapovo, v polfinalu pa Belgijki Greet Minnen in Yanino Wickmayer. V finalu bosta igrali s 3. nosilkama Špankama Georgino Perez Garcia in Saro Sorribes Tormo.

Na turnirju ITF (15K) v Kairu se je Nastja Kolar med posameznicami uvrstila v polfinale. V drugem krogu je bila s 7-5 6-4 boljša od 18-letne Moldavijke Vitalie Stamat, v četrtfinalu pa je s 7-5 6-1 premagala Rusinjo Marie Marfutine.

Uspešno nastopa tudi v konkurenci dvojic, kjer je s soigralko iz Rusinje Anno Makhorkino že v finalu. Tu bosta igrali s prvima nosilkama Oano Simion iz Romunije in Mario Marfutino iz Rusije. TUKAJ.

Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame zimska državna prvaka do 18 let

bm, 13.12.2019

Na igriščih ŽTK Maribor se je s slavjem domačih igralcev in igralk, ki so pobrali vse naslove končalo zimsko državno prvenstvo Petrol v starostni kategoriji do 18 let.

Pri fantih sta se v finalu pomerila domačina Gal Emeršič Potočnik in Sebastian Dominko. Prvi niz je dobil Emeršič Potočnik s 6-4 in tudi v drugem je povedel z 2-1. Pri tem izidu mu je Sebastian Dominko zaradi težav z bolečinami v hrbtu tekmo predal.

Gal Emeršič Potočnik nadaljuje izjemen niz nastopov na državnih prvenstvih v vseh starostnih kategorijah, saj je osvojil že peti naslov državnega prvaka. Letni in zimski državni prvak je bil tudi v kategorijah do 14 in do 16 let, v kategoriji do 12 let pa je bil enkrat finalist. Letos se je izkazal tudi na mednarodnih turnirjih, kjer je na turnirjih TE med posamezniki osvojil en naslov in bil še dvakrat finalist, med dvojicami pa je osvojil tri naslove in bil še enkrat v finalu. Na lestvici TE je sezono končal kot najvišje uvrščen Slovenec na 46. mestu. Tudi njegov finalni nasprotnik Sebastian Dominko je bil letos zelo uspešen na turnirjih TE na katerih je med posamezniki osvojil en turnir in še enkrat nastopil v finalu, v dvojicah pa je zmagal trikrat in bil še enkrat v finalu.

Pri dekletih je naslov državne prvakinje osvojila komaj 14 letna domačinka Petja Drame (ŽtkMb), ki je v finalu premagala tri leta starejšo in izkušenejšo Tjašo Klevišar (Tr-Kr). Drametova je slavila s 6-4 3-6 6-3. Uspešne nastope je kronala še z naslovom v konkurenci dvojic.

Petja Drame je nov teniški biser, ki ga brusijo v Mariboru. V prihodnjih letih bo še ena izmed uspešnih slovenskih mladink, ki bo krojila ne samo evropski, temveč tudi mladinski svetovni vrh. Drametova je vodilna igralka na lestvici TS do 16 let, njen vzpon pa se je začel leta 2018, ko je v kategoriji do 14 let osvojila prvi posamični naslov državne prvakinje. Z naslovom se je okronala tudi na zimskem državnem prvenstvu do 16 let, tretji naslov v zbirki pa je letošnja zmaga na prvenstvu do 18 let. Na lestvici TE do 16 let je kot najvišje uvrščena Slovenka na 78. mestu, v letu 2019 pa je osvojila en turnir in bila še trikrat polfinalistka. Uspešna je tudi že na turnirjih ITF na katerih se je letos dvakrat uvrstila v polfinale, še enkrat je bila četrtfinalistka. Na svetovni mladinski teniški lestvici zaseda 879. mesto.

V konkurenci dvojic so prav tako kraljevali domači igralci in igralke. V fantovskem finalu sta Maj Premzl in Jaka Protič Žakelj (Br-Mb s 6-3 6-4 premagala Ljubljančana Simona Javorška in Žigo Bradaška (Maja). Pri dekletih sta Petja Drame in Annika Planinšek (ŽtkMb) s 6-1 6-2 premagali Niko Strašek (ŽtkMb) in Manco Lampret (ŠtkVe). TUKAJ.

Andreja Klepač v polfinalu Dubaja, Nastja Kolar v polfinalu Kaira

bm, 12.12.2019

Andreja Klepač se je s soigralko Lucie Hradecko uvrstila v polfinale dvojic na 100.000 $+H vrednem turnirju ITF v Dubaju. V četrtfinalu sta z 2-6 6-1 10-8 premagali Francozinjo Cloe Paquet in Rusinjo Anastasio Potapovo.

Na turnirju ITF (15K) v Kairu se je Nastja Kolar uvrstila v polfinale. V drugem krogu je bila s 7-5 6-4 boljša od 18-letne Moldavijke Vitalie Stamat, v četrtfinalu pa je s 7-5 6-1 boljša od Rusinje Marie Marfutine.

Ni pa uspela v Heraklionu Tina Cvetkovič. V drugem krogu turnirja ITF (15K) je s 3-6 1-6 izgubila s šesto nosilko, Rusinjo Polino Leykino.

Na istem turnirju Cvetkovičeva in Pia Lovrič nastopata v četrtfinalu konkurence dvojic. TUKAJ.

Na DP Petrol 18 finalisti Sebastian Dominko, Gal Emeršič Potočnik, Petja Drame in Tjaša Klevišar

bm, 12.12.2019

Državno prvenstvo Petrol v starostni kategoriji do 18 let se končuje v znamenju igralcev in igralk ŽTK Maribor, saj imajo v finalu kar tri svoje predstavnike.

Pri fantih sta finalista Sebastian Dominko in Gal Emeršič Potočnik (ŽtkMb). Dominko je v polfinalu gladko s 6-2 6-1 premagal prvega nosilca turnirja in prvega igralca lestvice TS, leto dni starejšega Ptujčana Blaža Vidoviča. Tudi Emeršič Potočnik je imel nasproti igralca iz TK Ptuj, prav tako leto dni starejšega Žigo Kovačiča. Kovačič se je v polfinale uvrstil kot nepostavljen igralec, v četrtfinalu pa je bil boljši od drugega nosilca Mihe Vetriha (Sgrad). V polfinalu je Emeršič Potočnik Kovačiču prepustil vsega tri igre. Slavil je s 6-3 6-1.

Pri dekletih sta finalistki po pričakovanju tretja nosilka Tjaša Klevišar (Tr-Kr) in četrta nosilka Petja Drame (ŽTKMb). Klevišarjeva je v polfinalu s 7-6(4) 4-6 6-2 premagala prvo postavljeno Ljubljančanko Aljo Belinger (ŠD-Lta), Drametova je bila s 6-3 6-4 boljša od Anali Kočevar (TKMed).

V konkurenci dvojic so se pri fantih v finale uvrstili Simon Javoršek in Žiga Bradaška (Maja) ter Maj Premzl in Jaka Protič Žakelj (ŽtkMb).

Pri dekletih se bodo za naslov državnih prvakinj borile Petja Drame in Annika Planinšek (ŽtkMb) ter Manca Lampret (ŠtkVe) in Nika Strašek (ŽtkMb).Foto: Dušanka Mlakar TUKAJ.

Na DP Petrol do 18 let znani polfinalisti in polfinalistke

bm, 11.12.2019

Na igriščih ŽTK Maribor se nadaljuje zelo zanimivo državno prvenstvo Petrol v starostni kategoriji do 18 let. Pri fantih so trije polfinalisti pričakovani, presenetil pa je nepostavljeni Žiga Kovačič (Ptuj), ki je s 6-3 6-3 izločil drugega nosilca Miho Vetriha (Sgrad). Zelo dobre igre je na prvenstvu prikazal najmlajši četrtfinalist Matic Križnik (Tk-CC), ki se pri štirinajstih letih povsem enakovredno kosa z do štiri leta starejšimi igralci. V drugem krogu je najprej s 6-4 7-5 izločil Simona Javorška (Maja), v četrtfinalu pa ni bil daleč od presenečenja v obračunu s prvim nosilcem Blažem Vidovičem (Ptuj). Vidovič je obračun dobil s 7-6(4) 6-7(3) 6-3. V domačem obračunu je Sebastian Dominko (ŽtkMb) s 6-3 6-3 premagal leto dni mlajšega Maja Premzla (ŽtkMb), v še enem obračunu domačih igralcev pa je Gal Emeršič Potočnik (ŽtkMb) s 6-4 3-6 6-1 izločil Marsela Žnuderla (ŽtkMb).

Polfinalna para sta Blaž Vidovič in Sebastian Dominko ter Gal Emeršič Potočnik in Žiga Kovačič.

Pri dekletih se turnir odvija v skladu s pričakovanji, presenetljiv je bil samo polfinalni poraz druge nosilke. Z odsotnostjo Žive Falkner, Pie Lovrič in Tare Gorinšek je prvenstvo precej okrnjeno, tako da ostale postavljene igralke do polfinala niso imele posebno težkega dela. Prva nosilka Alja Belinger (Šd_Lta) je v četrtfinalu s 6-4 6-2 premagala Pio Poglajen (AsLit), tretja nosilka Tjaša Klevišar (Tr-Kr) pa je bila s 6-2 6-3 boljša od domačinke Hane Bečirovič Novak (ŽtkMb). Najmlajša, ne pa tudi nepričakovana polfinalistka je tudi četrta nosilka še ne 15-letna (petnajsti rojstni dan bo praznovala čez šest dni) Petja Drame(ŽtkMb), ki je v klubskem obračunu s 6-3 7-5 premagala Anniko Planinšek. Za zadnje mesto v polfinalu sta se borili sedma nosilka Anali Kočevar (TkMed) in druga nosilka, dve leti mlajša 15-letna Pia Marija Rebec (Tc-Lj). Kočevarjeva je presenetila favorizirano Ljubljančanko in slavila s 6-4 4-6 6-3. TUKAJ.

Tina Cvetkovič v drugi krog Herakliona, Nastja Kolar v drugi krog Kaira, Andreja Klepač uspešna v Dubaju

bm, 11.12.2019

Na turnirju ITF (15K) v Heraklionu sta nastopili Tina Cvetkovič in Pia Lovrič.

19-letna Cvetkovičeva (Wta 1210) je bila uspešna in je s 7-5 7-5 premagala grško povabljenko Dimitro Pavlou. V drugem krogu jo čaka obračun s 6. nosilko, Rusinjo Polino Leykino (676).

Neuspešna je bila tokrat Pia Lovrič, ki je še drugič na članskih turnirjih ITF izgubila uvodno srečanje. Še drugič v dveh tednih jo je premagala 26-letna Francozinja Josephine Boualem. Francozinja je Pio prejšnji teden v četrtfinalu premagala v dveh nizih, tokrat pa je v nekoliko tesnejšem obračunu slavila v treh. Zmagala je z rezultatom 6-4 4-6 6-2. Lovričeva in Cvetkovičeva sta zmagali v uvodnem nastopu konkurence dvojic ter se uvrstili v četrtfinale.

Na turnirju ITF v Kairu se je Nastja Kolar uvrstila v drugi krog. V uvodnem nastopu je s 6-1 6-3 premagala Srbkinjo Jeleno Kovać.

Na turnirju ITF (100K+H) v Dubaju sta naši predstavnici v konkurenci dvojic nastopili s polovičnim uspehom. Andreja Klepač se je s soigralko Lucie Hradecko, s katero sta prvi nosilki, veselila zmage. S 6-1 7-5 sta premagali avstrijsko-madžarsko navezo Barbara Haas/Reka-Luca Jani. Slabše se je godilo Tamari Zidanšek, ki se je po izpadu med posameznicami poslovila tudi med dvojicami. Igrala je v paru z Američanko Bernardo Pera. S 6-4 6-7(1) 10-7 sta ju premagali Poljakinja Katarzyna Kawa in Brazilka Laura Pigossi.

Na turnirju ITF v Antalyi (15K) sta nastopila Anže Arh in Rok Komac. Oba sta izgubila uvodno tekmo kvalifikacij. TUKAJ.

Živa Falkner na Orange bowlu izgubila uvodno srečanje, Tim Kušter osvojil turnir LittleMo do 14 let

bm, 10.12.2019

V Plantationu na Floridi poteka eno najznamenitejših mladinskih teniških tekmovanj, ITF turnir A ranga, Orange bowl. Letos od slovenskih mladincev in maldink tam nastopa samo Živa Falkner, ki pa je že v prvem nastopu naletela na visoko oviro, ki je ni zmogla. Igrala je s 5. nosilko, sicer pa 24. mladinko sveta, 15-letno Američanko Robin Montgomery. Ta je letos enkrat slavila, enkrat pa je bila finalistka zaprtih severnoameriških turnirjev ranga B1. Američanka je zmagala s 6-4 6-2.

Turnirji Orange bowla potekajo tudi v kategorijah 12 in 14 let, začnejo pa se prihodnji ponedeljek.

Na pripravljalnem turnirju LittleMo do 14 let je zelo uspešno nastopil Tim Kušter, ki je turnir v konkurenci šestnajstih igralcev osvojil, pri tem pa nasprotnikom oddal vsega štiri igre. Med zmagovalce se je vpisal tudi med dvojicami. Med dečki do 12 let se je Luka Albreht v konkurenci 50 igralcev uvrstil v četrtfinale, tu pa s 4:6 4:6 izgubil z Indijcem Rurikom Rajinijem. V konkurenci dvojic se je uvrstil v polfinale. Med deklicami do 12 let je nastopila Kaja Najzer, ki je izgubila v prvem krogu, v tolažilnem turnirju pa se je nato uvrstila v polfinale, kjer je s 4-6 0-6 izgubila s kasnejšo zmagovalko, Mehičanko Manuelo Vieira.

Vsi trije naši predstavniki bodo nastopili tudi na turnirju Orange bowl. TUKAJ.

Na državnem prvenstvu Petrol do 18 let fantje in dekleta odigrali uvodne tekme

bm, 09.12.2019

Na igriščih ŽTK Maribor se je začelo državno prvenstvo Petrol v starostni kategoriji do 18 let. Pri fantih nastopajo vsi najboljši slovenski mladinci zelo obetavne generacije 2002-2004, ki so se že izkazali na številnih domačih in mednarodnih turnirjih TE in ITF. Prvi krog je prisenel prvo večje presenečenje saj je Matic Križnik, ki je še leto dni mlajši od zgoraj omenjene generacije, torej letnik 2005, s 6-4 3-6 7-6(5) izločil šestega nosilca Aljaža Kirbiša.

Ostali nosilci so zanesljivo napredovali v drugi krog, ki bo ponovno postregel z vrsto zanimivih obračunov. Predvsem bo poleg novega nastopa Matica Križnika zanimivo spremljati nastope igralcev letnik 2004, ki so v preteklih sezonah krojili vrh v nižjih starostnih kategorijah in bodo poskušali prekrižati račune leto in dve leti starejšim igralcem. To so Bor Artnak, Maj Premzl in Lun Obrul.

Dekleta so ob odsotnosti Lovričeve, Falknerjeve in Gorinškove prvič nastopila v torek. Presenečenj ni bilo, vse nosilke so se uvrstile v drugi krog. Tri srečanja so se končala v treh nizih. Tjaša Klevišar je s 6-7(3) 6-3 6-2 premagala Niko Strašek, Eva Muller Uhan je bila s 6-3 2-6 7-5 boljša od Maše Viriant, Pia Poglajen pa je s 6-0 2-6 6-2 premagala Ano Lanišek.

Prvenstvo se bo v sredo nadaljevalo z obračuni drugega kroga in s četrtfinalnimi srečanji. TUKAJ.

Tamara Zidanšek izgubila uvodno srečanje na turnirju ITF v Dubaju

bm, 09.12.2019

Organizatorji najmočnejšega decemberskega ženskega turnirja ITF z nagradnim skladom 100.000 $+H so v Dubaju zbrali osem igralk prve stoterice lestvice WTA na čelu z 38. igralko lestvice Kristino Mladenović. Nastopila je tudi Tamara Zidanšek kateri je s 64. mestom na lestvici WTA pripadlo mesto tretje nosilke. Žreb je bil tokrat neusmiljen in ji je že v prvem krogu namenil po jakosti prvo izmed nepostavljenih igralk, 19-letno Rusinjo Varvaro Grachevo, 108. igralko lestvice WTA. Rusinja, ki je letos na lestvici napredovala za več kot 340 mest je bila po uri in dvaindvajsetih minutah igre boljša s 6-0 7-5.

Zidanškova, ki je imela slab izkoristek drugega servisa (33%) je srečanje začela zelo zadržano in v prvem nizu osvojila skupaj samo devet točk, od tega šest na svoj servis. Drugi niz je začela bolje in z brejkom povedla s 3-0. Po izenačenju nasprotnice je dobila sedmo igro za vodstvo s 4-3 in deveto za vodstvo 5-4. V deseti igri si je na servis nasprotnice priigrala zaključno žogo za drugi niz, a jo je Rusinja ubranila in izenačila na 5-5- Zidanškova je nato enajsto igro na svoj servis izgubila, Rusinja, ki je v srečanju servis izgubila samo enkrat, pa priložnosti za zmago ni izpustila iz rok. Za Grachevo, ki je letos osvojila pet turnirjev ITF, tri z nagradnim skladom 25.000 $ in dva z nagradnim skladom 60.000 $ je to prva zmaga v glavnem turnirju s tem nagradnim skladom.

Tamara se lahko letos pohvali z naslovom na WTA challengerju (125K) v Bolu na Braču, polfinalom na turnirju WTA v Hua Hinu in finalom na turnirju WTA v Nurnbergu.

Tamara sezono še drugič zapored končuje med najboljšimi sto igralkami sveta. TUKAJ.

V Mariboru se je začelo Petrol državno prvenstvo do 18 let

bm, 07.12.2019

ŽTK Maribor gosti Petrol državno prvenstvo v starostni kategoriji do 18 let. Prijavljenih je 59 igralcev in 36 igralk.

Pri fantih bomo spremljali vse naše najboljše mladince, saj so prav vsi igralci, ki tvorijo vrh slovenske teniške lestvice prijavljeni na državno prvenstvo. V zelo izenačeni konkurenci je pravega favorita za končno zmago težko napovedati, glede na zadnje predstave naših igralcev na domačih in mednarodnih turnirjih pa bo v boju za naslov vsaj pet igralcev. Kljub vsemu imata nekaj prednosti najstarejša in najvišje postavljena igralca, prvi nosilec Blaž Vidovič in drugi nosilec Miha Vetrih, ki sta bila tudi finalista zadnjega odprtega prvenstva na istem prizorišču. Veliko pa si od svojih upov zagotovo obetajo domačini s svojim najbolj vročim igralcem ta trenutek Sebastianom Dominkom.

Pri dekletih manjkajo tri od prvih petih igralk lestvice TS Pia Lovrič, Živa Falkner in Tara Gorinšek, ki nastopajo na mednarodnih turnirjih. Najvišje uvrščena nastopajoča je tako 3. igralka lestvice TS Alja Belinger, med favoritinje za zmago na prvenstvu pa sodijo še Tjaša Klevišar, Pia Marija Rebec in seveda domači up Petja Drame.

Danes so bili v Mariboru na sporedu kvalifikacijski obračuni v obeh kategorijah. Pri fantih so bili v kvalifikacijah uspešni Jurij Maj Miklavec, Jaka Žakelj Protič, Žiga Bradaška, Luka Houška, Grega Grebenšek, Patrik Kumer Špegel, Tit Škerlavaj in Tristan Flander.

Pri dekletih so bila odigrana štiri kvalifikacijska srečanja, zmage pa so vknjižile Neja Hadžiselimovič, Anamari Žnuderl, Ana Tara Praček in Špela Sedej.

Vabljeni na ogled tekem v dvorano ŽTK Maribor, obetajo se vrhunski teniški obračuni.

Foto: Miha Vetrih je novembra osvojil OP, prvi turnir do 18 let v letošnji sezoni. TUKAJ.

Nastja Kolar obstala v polfinaliu v Kairu, Pia Lovrič izgubila v četrtfinalu Herakliona

bm, 07.12.2019

Nastja Kolar se je na turnirju ITF (15K) v Kairu uvrstila v polfinale. V četrtfinalu je s 7-6(8) 4-6 6-3 premagala Egipčanko Lamis Alhussein Abdel Aziz in se je za nastop v finalu borila z Romunko Oano Georgeto Simion, ki je na zadnjih treh turnirjih nanizala dvanajst zmag in en poraz, pri čemer je en turnir ITF osvojila in bila še enkrat finalistka. Romunka je tudi v polfinalnem obračunu potrdila odlično formo in Kolarjevo ugnala s 6-3 6-2.

Ni pa se za uvrstitev v polfinale tokrat izšlo Pii Lovrič na turnirju ITF (15K) v Heraklionu. V četrtfinalu je s 4-6 3-6 izgubila s Španko Josephine Boualem. TUKAJ.

Maja Makorič brez drugega zaporednega finala na turnirjih ITF v zadnjih dveh tednih

bm, 07.12.2019

Maja Makorič lovi še zadnje točke na mladinskih turnirjih ITF v kareiri, saj je oktobra dopolnila osemnajst let in prestopa v člansko konkurenco. Njen zaključek sezone je bil izjemno uspešen saj se je po zmagi na turnirju ITF v Mariboru, v Zagrebu na enako močnem turnirju uvrstila v finale. Po četrtfinalni zmagi nad Hrvatico Saro Zalukar (527), katero je premagala z rezultatom 6-2 6-2 je slavila še devetič zapored, ko je v polfinalu z izidom 6-2 6-0 odpravila Čehinjo Denise Hrdinkovo (545), ki je nastopila tudi v Mariboru in tam v polfinalu izgubila z našo Tjašo Klevišar.

V finalu je za drugi zaporedni naslov na turnirjih ITF igrala z domačinko, četrto nosilko, 14-letno Petro Marcinko. Marcinkova, ki igra v izjemni formi je v novembru dvakrat zapored osvojila turnirja ITF 5. in 4. ranga, na zadnjih štirinajstih tekmah pa je še brez poraza. In tako ostaja tudi po petnajsti tekmi in prav toliko zaporednih zmagah. Nov mladi up hrvaškega tenisa je slavil z rezultatom 6-3 6-4. Marcinkova je osvojila še tretji zaporedni mladinski turnir, skupaj petega letos, temu pa je dodala še dva naslova na turnirjih do 14 in da na turnirjih do 16 let. Odigrala je 87 tekem in zabeležila 77 zmag ter deset porazov.

Maja Makorič končuje nastope v mladinski konkurenci z dvema naslovoma. Letos je nastopila na desetih turnirjih na katerih je osvojila en naslov, bila enkrat finalistka, še dvakrat pa je izgubila v četrtfinalu. Na 28 tekmah je dosegla 19 zmag in doživela devet porazov.

Maji želimo uspešno teniško pot v članski konkurenci. TUKAJ.

Živa Falkner poražena v tretjem krogu turnirja Eddie Herr na Floridi

bm, 06.12.2019

Živa Falkner je ta teden nastopila na mladinskem turnirju ITF 1. ranga v Brandentonu na Floridi. Živa je bila na turnirju 13. nosilka in se je z dvema zmagama uvrstila v tretji krog. V drugem je s 6-3 6-4 premagala najboljšo hrvaško mladinko Taro Wurth, ki trenutno zaseda 90. mesto na svetovni mladinski teniški lestvici.

V osmini finala je igrala s prvo nosilko Filipinko Alexandro Eala, trenutno 12. mladinko sveta. Izenačen obračun je dobila Eala z rezultatom 7-5 6-4.

Živo zdaj čaka nastopa na Orange bowlu, kjer bo prav tako med nosilkami. TUKAJ.

Pia Lovrič in Nastja Kolar četrtfinalistki, porazi Tine Cvetkovič, Toma Kočevarja Dešmana in Tomasa Lipovška Puchesa

bm, 05.12.2019

Pia Lovrič in Nastja Kolar sta na turnirjih ITF (15K) v Heraklionu in Kairu zmagali še drugič in se obe uvrstili v četrtfinale. Lovričeva je na Kreti v drugem krogu s 6-4 6-0 premagala Romunko Simono Ogescu, ki je v glavni turnir prišla kot srečna poraženka. V četrtfinalu bo igrala s Španko Josephine Boualem. Španka je v drugem krogu s 6-3 6-4 premagala našo drugo predstavnico na turnirju v Heraklionu Tino Cvetkovič.

V Heraklionu je nastopil tudi Tom Kočevar Dešman in v drugem krogu s 3-6 1-6 izgubil z ruskim kvalifikantom Borisom Pokotilovim.

Na turnirju v Kairu je še drugič zmagala Nastja Kolar, druga nosilka turnirja. S 6-3 6-2 je premagala domačinko Ayo El Sayed in bo v četrtfinalu igrala s še eno Egipčanko Lamis Alhussein Abdel Aziz. Ta je bila prejšnji teden finalistka turnirja ITF na istem prizorišču.

Na turnirju v mehiškem Cancunu (15 K) je Tomas Lipovšek Puches v drugem krogu s 6-7(3) 2-6 izgubil z Indijcem Banthio Siddhantom. TUKAJ.

Maja Makorič četrtfinalistka turnirja ITF v Zagrebu, Maj Tomac polfinalist turnirja dvojic v Tel Avivu

bm, 04.12.2019

Na mladinskem turnirju ITF 4. ranga v Zagrebu je drugi krog preskočila Maja Makorič in se uvrstila v četrtfinale. Makoričeva je nanizala še sedmo zaporedno zmago in s 6-3 7-5 izločila Hrvatico Noro Knežević. V četrtfinalu bo igrala s še eno hrvaško igralko Saro Zalukar. Žal v drugem krogu nista bila uspešna fanta. Gal Emeršič Potočnik je s 3-6 2-6 izgubil z osmim nosilcem Hrvatom Borno Devaldom, za Žigo Kovačiča je bil usoden Britanec Barney Fitzpatrick, ki je bil boljši s 6-3 6-3. Za vse naše predstavnike je konec nastopov tudi med dvojicami.

Na turnirju ITF 4. ranga v Tel Avivu je nastopil Maj Tomac in v drugem krogu s 4-6 2-6 izgubil z Južnoafričanom Carlom Roothmanom. Bolje mu je šlo med dvojicami, kjer sta se prav z Roothmanom uvrstila v polfinale. Tu sta igrala z Izraelcema Samerjem Al Torijem in Ronom Ellouckom in izgubila s 4-6 5-7. TUKAJ.

Tina Cvetkovič, Pia Lovrič, Nastja Kolar, Tom Kočevar Dešman in Tomas Lipovšek Puches z zmagami odprli nastope na turnirjih ITF

bm, 04.12.2019

18-letna Radoveljčanka Tina Cvetkovič (Wta 1226) in 17-letna Pia Lovrič (1001) nastopata na turnirju ITF (15K) v Heraklionu. Obe sta nastope začeli z zmagama. Cvetkovičeva je v prvem krogu s 6-7(6) 6-0 6-4 premagala Izraelko Lino Glushko, sedmo nosilko turnirja. V drugem krogu bo igrala s Francozinjo Josephine Boualem. Lovričeva je bila s 7-6(8) 6-4 boljša od slovaške kvalifikantke Laure Svatikove. Njena naslednja nasprotnica bo Romunka Simona Ogescu.

Na turnirju v mehiškem Cancunu (15K) je bil v prvem krogu uspešen Tomas Lipovšek Puches, 5. nosilec turnirja. S 6-1 6-3 je premagal Mehičana Ricarda Mayagoitio. V drugem krogu bo igral z Indijcem Siddhantom Banthio.

V Kairu je dobro začela Nastja Kolar, ki je druga nosilka turnirja. V prvem krogu je igrala z Rusinjo Viktorio Kalinino in zmagala s 6-3 6-3.

Uspešno je tokrat nastope v Heraklionu (15K) začelTom Kočevar Dešman. Njegov nasprotnik v prvem krogu je bil 3. nosilec, Hrvat Matija Pecotić. Tom je bil boljši s 7-6(5) 6-2, s čemer je prekinil serijo štirih zaporednih porazov, treh v prvih krogih Herakliona.

V Tallahasseeju na Floridi (15K) je nastopil Matic Špec. V prvem krogu je igral z britanskim kvalifikantom Davidom Foxom in izgubil 5-7 6-3 5-7. TUKAJ.

V Ljubljani zaključna prireditev Tenis Slovenije za leto 2019

bm, 04.12.2019

Na tradicionalni zaključni prireditvi Tenis Slovenije so se v ljubljanskem Siti teatru zbrali igralci in igralke, sodniki, predstavniki teniških klubov in drugi ljubitelji tenisa. Ob koncu sezone so prejeli priznanja za letošnje teniške in druge dosežke.

Najboljši član in članica v sezoni 2019 sta Aljaž Bedene, ki je sezono končal na 58. mestu, dosegel pa vrsto odmevnih rezultatov vključno z zmago na challengerju v Portorožu ter Polona Hercog, 49. igralka sveta, pri kateri gre med letošnjimi dosežki izpostaviti zmago na WTA turnirju v Luganu.

Priznanja za najvišje uvrščene igralce in igralke na lestvicah TS so poleg Bedeneta in Hercogove od najmlajših do nastarejših prejeli Luka Albreht in Nala Kovačič (12 let), Matic Križnik in Ana Lanišek (14 let), Gal Emeršič Potočnik in Petja Drame (16 let) ter Filip Jeff Planinšek in Pia Lovrič (18 let).

Za Petrolov up leta je bila izbrana Pia Lovrič, ki je prejela Petrolovo nagrado v višini 500 €, z Živo Falkner pa sta si z uvrstitvijo med najboljših sedemdeset mladink sveta razdelili nagrado za izjemne dosežke. Priznanje za letošnje dosežke so prejeli ena najboljših igralk med dvojicami Andreja Klepač, Kaja Juvan, ki je letos maturirala z odliko, na trenutnem 126. mestu na lestvici WTA pa je povsem blizu stoterici in Blaž Rola (146. ATP), ki se je z Bedenetom pomeril v polfinalu Portoroža in osvojil turnir ATP Challenger v Leonu.

Priznanji za izjemne dosežke med sodniki sta prejela Miha Kazimir Šmuc, ki je letos zaključil sodniško kariero in Anja Vreg kot najuspešnejša slovenska mednarodna sodnica ter Anja Regent. Posebno zahvalo za prispevek slovenskemu tenisu je prejel Grega Žemlja.

Nagrado za fair play je prejel Nik Jurjevčič.

Andrej Polenec, predsednik TK Triglav in tudi nekdanji predsednik TZS je postal častni član TZS.

Priznanja so prejele tudi najboljše ekipe v letošnjih ligaških tekmovanjih in sicer TK CC, ŽTK Maribor, TK Radomlje, TK Branik Maribor, TK Terme Ptuj in TK Triglav Kranj.

Še sedemnajstič zapored so največ točk na tekmovanjih TZS in mednarodnih tekmovanjih dosegli igralci in igralke ŽTK Maribor, ki je prejel priznanje za najboljši teniški klub v Sloveniji.

Foto Sportida

Več fotografij boste našli v fotogaleriji .

Video posnetek zaključne prireditve si oglejte TUKAJ TUKAJ.

Živa Falkner v drugi krog turnirja Eddie Herr, Tim Kušter izgubil tekmo drugega kroga glavnega turnirja do 14 let

bm, 03.12.2019

Na akademiji IMG v Brandentonu na Floridi se je začel turnir Eddie Herr, ki poteka v vseh starostnih kategorijah. Slovenijo letos tam zastopajo Živa Falkner, Tim Kušter in Luka Albreht.

Živa nastopa na turnirju ITF do 18 let. Turnir je prvega ranga, Živa pa s 64. mestom na lestvici ITF na turnirju zaseda mesto trinajste nosilke. V prvem krogu je igrala z vrstnico iz Estonije Saaro Orav, ki se je v glavni turnir prebila skozi kvalifikacije in po več kot treh urah boja zasluženo slavila z rezultatom 7-6(2) 6-7(5) in 6-1. V drugem krogu jo čaka obračun s Hrvatico Taro Wurth, ki na lestvici ITF zaseda 90. mesto. V paru s Taro pa sta že nastopili v konkurenci dvojic in izgubili. S 6-4 6-2 sta ju premagali Američanki Reese Brantmeier in Allie Gretkowski.

Na turnirju do 14 let je nastopil Tim Kušter. V konkurenci več kot 200 igralcev je moral v kvalifikacije, kjer je kot prvi nosilec dosegel dve zmagi, v zadnjem krogu pa s 4-6 4-6 izgubil z Američanom Charlsom Lavoiem. To pa ni pomenilo konec nastopov saj se je v glavni turnir uvrstil kot srečni poraženec. Ponujeno priložnost je izvrstno izkoristil in v prvem krogu s 6-4 6-1 premagal Brazilca Lopesa Cressonija. Tudi v drugem krogu je bil njegov nasprotnik Brazilec, deveti nosilec Lucas Silva. Silva je bil boljši s 6-3 6-4.

Na turnirju do 12 let je nastopil Luka Albreht in v uvodnem nastopu z 0-6 0-6 izgubil z najboljšim Američanom v tej starostni kategoriji Maxwellom Extedom.

TUKAJ.

Maja Makorič, Žiga Kovačič in Gal Emeršič Potočnik v drugi krog turnirja ITF v Zagrebu

bm, 03.12.2019

Maja Makorič, Žiga Kovačič in Gal Emeršič Potočnik so se uvrstili v drugi krog turnirja ITF 4. ranga, ki poteka v Zagrebu. Makoričeva je bila v prvem krogu s 6-4 7-6(3) boljša od Bolgarke Elene Trencheve (710).

Žiga Kovačič je s 6-4 7-5 še enkrat premagal Simona Sedliaka, ki se je po porazu s Kovačičem v finalu kvalifikacij uvrstil v glavni turnir kot srečni poraženec. Gal Emeršič Potočnik je bil s 6-4 6-1 bioljši od Črnogorca Petara Jovanovića. Izgibil je Jan Kupčič. S 6-1 6-3 ga je izločil drugi nosilec, Poljak Maks Kasnikowski.

Napredovanje v drugi krog tokrat ni uspelo Tjaši Klevišar, prejšnji teden finalistki v Mariboru. S 7-6(4) 5-7 6-3 je bila od Tjaše boljša Bolgarka Ralitsa Alexsandrova.

V konkurenci dvojic se je Maja Makorič, ki igra v paru s Saro Zalukar uvrstila v četrtfinale. TUKAJ.

Luka Videnovič in Lija Mumlek zmagovalca A, Mark Bečirovič Novak in Lana Milosavljevič B turnirja Odmev do 14 let

bm, 02.12.2019

Končan je prvi turnir v novi sezoni, FIN 14 Odmev A in B.

V A turnirju dečkov, ki so nastopali v Ljubljani je prepričljivo slavil prvi nosilec, sicer drugi igralec lestvice TS do 14 let, Luka Videnovič (Tr-Kr). Še največ dela je imel v polfinalu, kjer je s 6-2 6-4 premagal petega nosilca Matica Hribarja. V finalu je nato še enkrat več suvereno slavil in nepostavljenega Marka Čačkova (TKTal) premagal s 6-2 6-0. Z izjemo polfinala je nasprotnikom skupaj oddal vsega tri igre.

B turnir dečkov je osvojil nepostavljeni Mark Bečirovič Novak (ŽtkMb). V finalu je s 6-2 6-1 premagal prav tako nepostavljenega Luko Marinška (LukaKp).

A turnir deklic ni prinesel večjih presenečenj. Turnir je osvojila prva nosilka, tudi prva igralka lestvice TS do 14 let, Lija Mumlek (ŽtkMb). Lija se je morala za zmago najbolj potruditi v polfinalu, kjer ji je hud odpor nudila četrta nosilka, sicer klubska soigralka Nala Kovačič. Mumlekova je zmagala s 3-6 7-5 7-5. Vsem ostalim nasprotnicam je oddala skupaj deset iger. V finalu je igrala s peto nosilko, Kranjčanko Laro Flerin (Tr-Kr). Flerinova je v četrtfinalu presenetila drugo nosilko Pio Petelinšek (ŽtkMb), v polfinalu pa je premagala nepostavljeno Tinkaro Vraničar (TK-CC). Finalni obračun je Lija Mumlek dobila s 6-1 6-2.

B turnir deklic je osvojila Lana Milosavljevič (Tr-Kr). V finalu je s 6-2 6-2 premagala klubsko kolegico Tajo Rozman Bešič. TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.