prijava_e
Novice : Arhiv novic 2019 : Februar 2019

Arhiv novic - februar 2019

Blaž Rola poražen v Yokohami, v Antalyi zmagala samo Pia Čuk

bm, 28.02.2019

Današnje slovenske nastope na mednarodnih turnirjih je začel Blaž Rola, a žal neuspešno. Na ATP Challengerju v Yokohami (54.000 $+H) je v drugem krogu igral s 33-letnim Izraelcem Dudijem Selo, 182. igralcem lestvice ATP in izgubil s 3-6 1-6. Blaž je slabo serviral saj je začetni udarec izgubil kar petkrat, Sela na drugi strani le enkrat. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 54-34 v korist Izraelca. Srečanje je trajalo vsega 56 minut. To je bilo njuno tretje medsebojno srečanje, še drugo na turnirjih serije ATP challenger pa je dobil Sela. Blaž je bil uspešen enkrat, ko je leta 2014 zmagal na obračunu Davisovega pokala v Portorožu.

Po njegovih stopinjah so šli na turnirju ITF v Antalyi (15.000 $) Nik Razboršek, Manca Pislak in Nika Radišič. Za edini svetel trenutek je tako danes v Antalyi poskrbela Pia Čuk, ki je s 6-7(2) 6-1 7-5 premagala japonsko kvalifikantko Misaki Matsuda in se uvrstila v četrtfinale.

Nik Razboršek je po zmagi prejšnji teden tokrat kar hitro položil orožje. Že v drugem krogu je bil premočen ruski kvalifikant Alexander Shevchenko, ki je slavil s 7-6(4) 6-2. Rus je v prvem krogu s podobnim izidom, namreč 6-3 7-6(3) izločil tudi Mika Urbanijo.

Še drugi teden zapored je bila za Manco Pislak usodna Rusinja Victoria Kan, ki je prešnji teden v Antalyi tudi osvojila turnir. Pislakova ji je tokrat odvzela le eno igro več, Rusinja je slavila s 6-2 6-0.

Po dobrem začetku je s porazom nastop v drugem krogu končala tudi Nika Radišič. Italijanka Camilla Scala je zmagala z 0-6 6-4 6-1. TUKAJ.

Blaž Rola v Yokohami začel z zmago, uspešni tudi Manca Pislak, Pia Čuk, Nik Razboršek in Nika Radišič

bm, 27.02.2019

Na igrišča se je po krajši pavzi vrnil naš trenutno drugi igralec na lestvici ATP Blaž Rola.

Nastopa na ATP challengerju z nagradnim skladom 54.160 $+H v japonski Yokohami, kjer se je v prvem krogu pomeri s 24-letnim Japoncem Kaichijem Uchido, 282. igralcem lestvice ATP. Blaž je po uri in tričetrt igre srečanje dobil z rezultatom 7-6(3) 6-4. Nekoliko nezanesljiv je bil v prvem nizu, ko je po vodstvu s 3-1 naprostniku dopustil, da je povedel s 4-3, a je v nadaljevanju zaigral odlično in niz dobil v podaljšani igri. V drugem nizu je izvrstno serviral, zanesljivo dobil vse svoje začetne udarce in nasprotniku zabil šest asov od skupno devetih na srečanju. Na koncu je bil boljši za šest točk. V drugem krogu bo igral s 33-letnim Dudijem Slo iz Izraela, s katerim se bo pomeril drugič. Prvi medsebojni obračun je leta 2016 na domačem terenu v Raanani dobil Izraelec.

Kar pet slovenskih igralcev in igralk je ta teden na moškem in ženskem ITF turniju v Antalyi (15.000 $). V kvalifikacije je moral Mike Urbanija in jih uspešno opravil. V zadnjem krogu je s 6-4 6-4 premagal Grka Ioannisa Stergoja in se bo v prvem krogu glavnega turnirja pomeril z ruskim kvalifikantom Alexandrom Shevchenkom (ITF 601).

V Antalyi po zmagi prejšnji teden, tudi ta teden ostaja Nik Razboršek, ki bo poskušal izkoristiti odlično formo in nadaljevati zmagoviti niz. V prvem krogu glavnega turnirja je igral z Nermanom Fatićem iz Bih (ITF 97) s katerim sta se pomerila prejšnji teden v polfinalu. Tudi tokrat je bil Nik boljši in je zmagal s 6-4 6-3.

V glavnem žrebu ženskega turnirja so ta teden tri Slovenke. Pia Čuk je igrala z domačo povabljenko, 17-letno Ilay Yoruk (ITF 182) in zmagala s 6-2 6-3, Manca Pislak pa je moči merila s 27-letno Kanadčanko Petro Januskovo (WTA 837)in bila prav tako uspešna. Kanadčanko je premagala s 6-2 6-2. Nika Radišič je igrala z japonsko kvalifikantko Sakuro Hosogi (ITF 263) in zmagala s 6-4 6-2. TUKAJ.

Nejc Žunič, Brina Šulin in Benjamin Borlini zmagovalci OP 16

bm, 25.02.2019

Končali so se turnirji odprtega prvenstva do 16 let, ki so konec tedna potekali v Ljubljani in Litiji.

Naslova na A turnirju fantov in na turnirju deklet sta osvojila Nejc Žunič (Šplus) in Brina Šulin (Radom). Oba zmagovalca nista bila najvišje postavljena igralca na turnirjih, še posebej za zmagovalca turnirja A lahko rečemo, da je več kot prijetno presenetil. Čeprav Nejc Žunič, ki na lestvici do 16 let zaseda deveto mesto, na A turnirju ni bil med favoriti za zmago, je njegov uspeh vreden toliko več, saj so z izjemo prvega in drugega igralca lestvice nastopili vsi najboljši. Potem, ko je v polfinalu s 6-3 6-2 premagal prvega nosilca Sebastiana Dominka (ŽtkMb), je bil v finalu z 2-6 6-2 6-3 boljši še od drugega nosilca in trenutno najboljšega igralca med leto dni mlajšimi vrstniki, Bora Artnaka (AsLit). Tako Žunič kot Artnak do finala nista izgubila nobenega niza, oba pa sta na vseh tekmah, tako kot tudi v finalu, prikazala izvrsten tenis.

Za Žuniča je to prvi naslov na turnirjih Tenis Slovenije v katerikoli kategoriji in hkrati napoved, da bodo morali tekmeci v bodoče nanj zelo resno računati.

B turnir fantov je v Litiji osvojil Benjamin Borlini (LukaKp). Peti nosilec turnirja, sicer 86. igralec letstvice TS, je v finalu s 6-2 7-6(5) premagal Vida Moharja (Grosuplje).

Na turnirju deklet je bila zasedba nekoliko skromnejša kot pri fantih saj je iz prve deseterice nastopilo pet igralk, najvišje postavljeni pa sta bili prav finalistki. Prva nosilka Pia Marija Rebec je trenutno tretja igralka lestvice TS, druga nosilka Brina Šulin pa peta. Glede na njune dosedanje medsebojne obračune in na dejstvo, da je Rebčeva v letošnji sezoni osvojila že dva turnirja do 16 let, je vendarle nekoliko presenetljivo slavila Šulinova, ki je v finalu zmagala s 6-1 7-6(3). To je bil njun trinajsti medsebojni obračun in šele tretja zmaga za Radomeljčanko. Šulinova je osvojila prvi turnir v starostni kategoriji do 16 let, naslov pa je dodala trem zmagam na turnirjih v nižjih starostnih kategorijah. Pohvali se lahko tudi z naslovom državne prvakinje do 12 let, ki ga je osvojila leta 2016.

TUKAJ.

Aljaž Bedene brez turnirja v Dubaju

bm, 24.02.2019

Aljaž Bedene, ki je v zadnjem obdobju v izvrstni formi in je moral polfinalno tekmo v Rio de Janeiru predati, je ostal brez nastopa tudi na ATP turnirju serije 500 v Dubaju. Poškodbe, ki jo je staknil v Riu, v zgolj nekaj dneh ni uspel sanirati, tako, da je moral turnir v Dubaju, na katerem bi se v prvem krogu pomeril s Čehom Tomasom Berdychom, odpovedati. Nadomestil ga je srečni poraženec iz kvalifikacij, Belorus Ilya Ivashka.

Aljaž je na najnovejši lestvici ATP pridobil 14 mest in je ta teden na 69. mestu lestvice.

Aljažu želimo čim hitrejše okrevanje. TUKAJ.

Končuje se OP do 16 let. V Ljubljani in Litiji so znani finalisti in finalistke

bm, 24.02.2019

V Ljubljani in Litiji se končuje odprto prvenstvo do 16 let. Pred nami so le še finalni obračuni.

V A turnirju fantov, ki se odvija na igriščih TA Breskvar v Ljubljani sta finalista šesti nosilec Nejc Žunič (Šplus) in drugi nosilec Bor Artnak (AsLit). Žunič, ki v zadnjem obdobju igra odlično je v polfinalu s 6-3 6-2 presenetil prvega nosilca Sebastiana Dominka (ŽtkMb). V spodnji polovici žreba presenečenja ni dovolil drugi nosilec Bor Artnak, ki je bil ves turnir zelo prepričljiv in je od polfinala nasprotnikom prepustil vsega šest iger, v polfinalu pa je svojo superiornost potrdil še z zmago s 6-2 6-3 nad Majem Premzlom (ŽtkMb). V ponedeljek se nam tako obeta zelo zanimiv finalni obračun.

B turnir so fantje igrali v Litiji, v finale pa sta se uvrstila prvi nosilec Benjamin Borlini (Luka Kp) in nepsotavljeni Vid Mohar (Grosuplje).

Dekleta so nastopala v Ljubljani. Za naslov zmagovalke se bosta v ponedeljek potegovali prva nosilka Pia Marija Rebec (Tc-Lj) in druga nosilka Brina Šulin (Radom). Pia Marija je v polfinalu s 6-4 1-6 6-3 premagala Mašo Viriant (Radom), Šulinova pa je bila v drugem polfinalu s 6-2 6-1 boljša od Hane Bečirovič Novak (ŽtkMb). TUKAJ.

Nik Razboršek v Antalyi do prvega ITF naslova v sezoni 2019

bm, 24.02.2019

Nik Razboršek je še enkrat več v zadnjem obdobju izvrstno nastopil in se v Antalyi veseli prvega naslova na turnirjih serije ITF World tenis tour.

Danes je moral na igrišče dvakrat in obakrat je bil uspešen. Najprej je dokončal včeraj prekinjeno tekmo z Nermanom Fatićem v kateri je vodil s 6-3 5-5. V današnjem nadaljevanju je takoj dosegel brejk, nato pa z osvojitvijo servisa drugi niz končal s 7-5.

Po krajšem odmoru ga je že čakal finalni obračun s 24-letnim Špancem Polom Toledom Gaguejem, 522. igralcem lestvice ATP. Srečanje je trajalo dve uri, Nik pa je slavil s 7-6(3) 6-3. Nik je zelo dobro serviral in v srečanju začetni udarec izgubil le dvakrat, sam ga je nasprotniku odvzel štirikrat. Izkoristek prvega servisa je imel 56 %, drugega pa kar 71 %. Na koncu je bil boljši za 10 točk.

Nik ostaja tako letos tudi na drugem turnirju neporažen, če upoštevamo dejstvo, da je moral na prvem turnirju letos polfinalno srečanje v Antalyi sredi januarja zaradi bolezni predati brez boja.

Zaradi novega načina točkovanja v letošnji sezoni mu zmaga ni prinesla nobene ATP točke, osvojil pa je 100 točk za lestvico ITF na kateri je bil pred tem turnirjem na 64. mestu, prihodnji teden pa bo tri mesta višje, na 61. mestu.

Sicer pa je Nik na zadnjih šestnajstih srečanjih samo dvakrat izgubil, oz. izgubil je enkrat in enkrat tekmo predal.

Čestitamo ! TUKAJ.

Na OP 16 znani polfinalisti in polfinalistke

bm, 24.02.2019

Na OP do 16 leta za fante in dekleta so znani polfinalisti in polfinalistke.

Pri fantih so se v polfinale na turnirju, ki se igra v TA Breskvar v Ljubljani uvrstili prvi nosilec Sebastian Dominko (ŽtkMb), ki je s 6-3 7-5 premagal petega nosilca Aljaža Kirbiša (Radom), šesti nosilec Nejc Žunič (Šplus), ki je bil v drugem četrtfinalu s 6-2 6-2 boljši od tretjega nosilca Simona Javorška (Maja) in četrti nosilec Maj Premzl (ŽtkMb), ki je s 6-1 6-2 izločil sedmega nosilca Svita Kosa (Domžale). Za zadnje mesto v polfinalu sta igrala 2. nosilec Bor Artnak (AsLit) in 8. nosilec Lun Obrul (Celje). Zmagal je Artnak s 6-3 6-0.

V B turnirju fantov so v Litiji četrtfinalni obračuni še v teku.

Pri dekletih, katera gosti TK Olimpija sta prvi polfinalistki 1. nosilka Pia Marija Rebec (Tc-Lj), ki je v četrtfinalu s 6-3 6-3 premagala nepostavljeno Špelo Sedej (Maja) in 4. nosilka Maša Viriant (Radom), ki je bila s 6-3 6-4 boljša od 8. nosilke Lane Egart (Tr-Kr). Za preostali polfinalni mesti sta se borili 5. nosilka Hana Novak Bečirovič (ŽtkMb) in 3. noislka Tina Komac (Talos) ter 6. nosilka Meta Marenk (TkMed) in 2. nosilka Brina Šulin (Radom). Šulinova je bila od Marenkove boljša s 4-6 6-4 6-3. TUKAJ.

Šok za Aljaža Bedeneta v Riu, polfinale je moral zaradi poškodbe predati

bm, 23.02.2019

Slaba novica danes prihaja iz Rio de Janeira, kjer smo težko pričakovali polfinalni nastop Aljaža Bedeneta na turnirju ATP serije 500 z nagradnim skladom 1,8 mio $.

Še pred pričetkom obračuna s Srbom Laslom Djerejem je namreč Aljaž sporočil, da zaradi poškodbe ne mogel nastopiti in je srečanje predal.

Aljaž je imel težave z mišico na desni nogi že na četrtfinalnem obračunu s Hugom Dellienom, ko je v drugem nizu prosil za medicinsko pomoč, a je kljub temu stisnil zobe in srečanje pripeljal do konca ter si priigral polfinale.

Aljaž je povedal, da se je po odličnih nastopih v Riu veselil današnjega polfinalnega obračuna, zato je razočaran, ker je moral polfinalno srečanje predati. Na včerajšnji tekmi je začutil bolečino v nogi in po enem izmed startov v drugem nizu se je stanje še poslabšalo. Ob tej priložnosti se je zahvalil navijačem v Riu za podporo, ki so mu jo ves teden nudili na tekmah. Izrazil je upanje, da se bo na turnir v Rio še vrnil.

Aljaž je tako ostal brez možnosti osvojitve zajetnega števila točk in precej večje denarne pogače.

Ali je poškodba hujše narave in mu bo preprečila tudi nastop prihodnji teden na turnirju v Dubaju bo najbrž znano v ponedeljek ali torek. V Dubaju je bil medtem na turnirju ATP serije 500 s še bogatejšim nagradnim skladom, ta znaša kar 2,88 mio $, opravljen žreb in Aljažev nasprotnik v prvem krogu bi moral biti Čeh Tomas Berdych. Aljaž je zaenkrat še v žrebni listi.

Foto: ATP Rio TUKAJ.

Nik Razboršek bo v Antalyi polfinale dokončal v nedeljo, Pia Čuk poražena

bm, 23.02.2019

Na turnirju ITF WTT v Antalyi (15.000 $) je bilo današnje polfinalno srečanje Nika Razborška prekinjeno v drugem nizu, tako da bo tekmo z bosanskim kvalifikantom Nermanom Fatićem dokončal v nedeljo. Trenutni izid je 6-3 5-5 v Nikovo korist. Nik je v prvem nizu v drugi igri odvzel servis Fatiću in prednost obdržal do konca niza. V drugem nizu je ponovno prvi prišel do brejka Nik in sicer v sedmi igri, a tokrat prednosti ni zadržal in Fatić je v osmi igri dosegel re-brejk. Zmagovalec bo v nedeljo odigral še finalno srečanje.

Je pa polfinalno tekmo odigrala Pia Čuk in z 1-6 4-6 izgubila z drugo nosilko iz Romunije Irino Fetecau (WTA 396). Pia je bila slabša predvsem pri izkoristku drugega začetnega udarca, saj je osvojila samo štiri od sedemnajstih točk. Nasprotnici je iz sedmih poskusov dvakrat odvzela servis, Romunka pa je izkoristila vseh pet priložnosti za odvzem servisa, ki si jih je priigrala. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 66-47 v korist Romunke. TUKAJ.

Ta konec tedna se za točke lestvice TS borijo fantje in dekleta na OP 16

bm, 23.02.2019

Ta konec tedna poteka OP za fante in dekleta do 16 let. Turnirji se odvijajo v Ljubljani in Litiji. V A turnirju fantov nastopa 47 igralcev, z izjemo prvih dveh z lestvice, tudi vsi najboljši.V glavni turnir so se uvrstili Max Stollecker, Lan Winterleitner, Grega Sevšek, Jan Bukovec, Tit Škerlavaj, Oliver Mark Tutič, Jaka Golob in Brin Kozinc Frelih.

Prvi nosilec turnirja je Sebastian Dominko, ki je zanesljivo napredoval v četrtfinale, kamor so se uvrstili še Aljaž Kirbiš, Simon Javoršek, Nejc Žunič, Svit Kos, Maj Premzl, Lun Obrul in Bor Artnak.

B turnir fantov se odvija v Litiji. Nastopa 17 igralcev.

Dekleta igrajo v Ljubljani. Nastopa 23 igralk, prva nosilka turnirja je Pia Marija Rebec. Dekleta so odigrala tekme prvega in drugega kroga, v četrtfinale pa so se poleg prve nosilke uvrstile Špela Sedej, kateri je sedma nosilka Tajda Zalokar pri zaostanku 3-5 v prvem nizu srečanje predala, Maša Viriant, Lana Egart, Hana Bečirovič Novak, Tina Komac, Meta Marenk in Brina Šulin.

Javoršek Simon (na fotografiji) je bil boljši od prvega in drugega igralca kategorije do 14 let Matica Križnika in Tma Kuštra. TUKAJ.

Aljaž Bedene še korak bližje osvojitvi naslova v Riu de Janeiru (polfinale ob 21. uri na Sportklubu)

bm, 23.02.2019

Aljaž Bedene je bil v današnjem četrtfinalnem srečanju na ATP turnirju serije 500 v Riu de Janeru izraziti favorit, a se je moral za zmago nad bolivijskim kvalifikantom, 25-letnim Hugom Dellienom močno potruditi. Pomembno pa je, da je bil na koncu po dveh urah in 23 minutah igre boljši s 4-6 6-2 6-3 in se je uvrstil v polfinale.

Čeprav je bila kakovostna razlika med igralcema očitna, je Aljažu na trenutke vendarle zmanjalo koncetracije in naredil je kar nekaj nepotrebnih neizsiljenih napak, ki pa na srečo niso bile usodne. Predvsem se je, tako kot že večkrat doslej lahko zanesel na svoj izvrstni začetni udarec in ta ga tudi tokrat v odločilnih trenutkih ni pustil na cedilu. Po izgubljenem prvem nizu v katerem je svoj servis enkrat izgubil, je v drugem nizu prevladoval ter dosegel dva brejka v četrti in osmi igri, Kolumbijec pa se je po izidu 1-3 kar nekoliko izgubil. Vrnil se je v tretjem nizu, ko je z brejkom povedel z 1-0, a je Aljaž že v naslednji igri stvari postavil na svoje mesto, saj je dosegel re-brejk in izid izenačil. Naslednja servisa je z lahkoto dobil, nekaj težav pa je imel na svoj začetni udarec v sedmi igri, ko je v najdaljši igri tretjega niza obranil dve brejk žogi Delliena, nato pa izkoristil tretjo žogo za osvojitev igre in povedel s 4-3. V osmi igri je dosegel drugi brejk v tretjem nizu, povedel s 5-3, nato pa serviral za zmago. Dellien si je sicer ponovno priigral dve brejk žogi, a sta ostali neizkoriščeni, Aljaž pa je nato prvo meč žogo izkoristil in se veselil uvrstitve v prvi polfinale na turnirjih serije ATP 500.

Dellien, ki je doslej nastopal na turnirjih serije challenger, je v karieri na turnirjih ATP do Ria dosegel le dve zmagi, medtem ko je na turnirjih serije challenger osvoji tri naslove in se prebil do 113. mesta na lestvici ATP.

Sicer pa ima turnir v Riu zanimiv potek, saj so že izpadli vsi nosilci. Zadnji se je v četrtfinalu poslovil peti nosilec Joao Souza katerega je izločil Norvežan Casper Ruud, ki se je boril z Laslom Djerejem za nastop v polfinalu in s tem za obračun z Aljažem. Zmagal je Djere, ki na lestvici ATP zaseda 90. mesto.

Aljaž si je z uvrstitvijo v polfinale priigral 93.515 $ denarne nagrade in 180 ATP točk, kar ga trenutno uvršča na 66. mesto na lestvici ATP. Ima pa izjemno priložnost za še boljši dosežek, saj v igri ni ostal noben igralec, ki bi bil uvrščen bolje od 60. mesta na lestvici ATP.

Uvrstitev v finale bi Aljažu prinesla napredovanje na 55. mesto, zmaga na turnirju pa celo najboljšo uvrstitev na lestvici ATP v karieri. A pot do tja bo zahtevna, saj imajo podobne ambicije zagotovo tudi ostali polfinalisti.

Aljažev sobotni polfinalni obračun si lahko od 21. ure dalje ogledate na programih Sportkluba. TUKAJ.

Tekmovalno registracijska komisija (TRK) na redni seji sprejela pomembne spremembe

bm, 22.02.2019

Na prvi redni seji po volilni skupščini se je 14. februarja 2019 sestala Tekmovalno registracijska komisja TZS, ki je sprejela nekaj pomembnih sprememb, ki bodo veljale v tekmovalni sezoni 2019.

Člani TRK so pregledali prijave na razpis za organizacijo turnirjev v poletni sezoni ter izbrali organizatorje. Koledar bo na spletni strani TS objavljen v začetku marca.

TRK je določila datume do katerih morajo klubi poimensko prijaviti ligaške ekipe. Prijave se bodo letos prvič opravile on-line, razen za igralce z dvojno registracijo.

TRK je na predlog pisarne potrdila vrednost praktičnih nagrad za najbolje uvrščene na državnih prvenstvih in izdala priporočilo, da se nagrade v takih vrednostih podelijo tudi na OP.

TRK s pričetkom letne sezone vsem klubom, organizatorjem tekmovanj, priporoča uporabo števcev rezultatov (scorboard) na vseh igriščih. Uporaba števcev rezultatov bo od zimske sezone 2019 obvezna.

TRK je razpravljala o pripombah na delo sodnikov na nekaterih turnirjih ter o incidentu, ki se je zgodil v Mariboru, ko je prišlo do verbalnega obračunavanja in fizičnega kontakta s sodnikom s strani enega izmed staršev. Člani TRK vsakršno verbalno in/ali fizično obračunavanje ostro obsojajo, od disciplinskega sodnika pa pričakujejo, da take primere najstrožje sankcionira in ustrezno zaščiti delo uradnih oseb na turnirjih.

TRK je obravnavala in potrdila predlog pisarne za poskusno izvedbo (pilotski projekt) članskega turnirja v Portorožu, na katerem bi najboljši igralci z nastopi začeli v četrtfinalu, glavni turnir pa bi se izvedel v dveh dneh. Turnir bo organizirala TS in zanj zagotovila nagradni sklad v višini 2.000 €. Zmagovalec moškega turnirja bo prejel vabilo v glavni turnir ATP ChallengerjaZavarovalnica Sava Slovenia open 2019.

TRK je obravnavala predlog predsednika strokovnega sveta Marka Pora, ki je predlagal nov sistem igranja v 1. moški članski ligi. Po odigranem RR sistemu v skupinah se v polfinale play offa neposredno uvrstita zmagovalca skupin, drugo in tretje uvrščeni ekipi križno igrata za drugi mesti v polfinalu, zadnjeuvrščeni ekipi pa igrata play out za obstanek v prvi ligi. Podrobno bo sistem igranja razložen v ligaškem pravilniku.

TRK je sprejela odločitev, da se sistem igranja »No let« uporablja na vseh turnirjih od 10–18 let, od 1. 4.2019 dalje.

Glede na uvedbo nove lestvice ITF World tenis toura je TRK sprejela sklep, da se na mednarodni del lestvice TS uvrstijo vsi igralci in igralke, ki imajo točke ATP in WTA, tem pa sledijo igralke in igralci, ki so na lestvici ITF World tennis tour uvrščeni pri moških na 800. mesto ali bolje in pri ženskah na 500. mesto ali bolje.

Celoten zapisnik seje najdete TUKAJ.

Pia Lovrič izgubila v četrtfinalu turnirja ITF A ranga v Braziliji, tudi drugič usodna Francozinja Parry

bm, 22.02.2019

Izvrstno še naprej na mladinskih turnirjih najvišjih rangov igra Pia Lovrič. Potem, ko je prejšnji teden izgubila v četrtfinalu turnirja ITF 1. ranga v brazilski Criciumi ji je enak dosežek uspel tudi ta teden na še močnejšem turnirju v brazilskem Porto Alegru. Tu je turnir najvišjega A ranga in temu primerna je tudi zasedba igralk, predvsem nosilk.

Pia je do četrtfinala zabeležila tri zmage, nobeni izmed nasprotnic v prvih treh krogih pa ni prepustila več kot štiri igre. V tretjem krogu je s 6-1 6-1 odpihnila Kanadčanko Sarah Maude Fortin (ITF 267), zmaga pa ji je prinesla četrtfinale in priložnost za še en obračun s prvo nosilko turnirja, 10. mladinko sveta, 16-letno francosko vrstnico Diane Parry.

S Francozinjo, ki je prejšnji teden osvojila turnir v Criciumi, na poti do zmage pa je v četrtfinalu v njenem najtesnejšem obračunu na turnirju premagala prav Lovričevo, sta se tako pomerili še drugič v dveh tednih in tudi drugič je bila Francozinja boljša. Tokrat je zmagala z rezultatom 6-1 7-6(1).

Ne glede na današnji poraz je uvrstitev v četrtfinale turnirja A ranga nov velik uspeh za odlično Domžalčanko. Osvojene točke jo bodo na novi lestvici pripeljale na rob najboljših 100 mladink na svetu. TUKAJ.

Nik Razboršek in Pia Čuk polfinalista v Antalyi

bm, 22.02.2019

Na ITF turnirju v Antalyi (15.000 $) sta se Pia Čuk in Nik Razboršek uvrstila v polfinale.

Čukova je v drugem krogu s 6-3 6-2 premagala japonsko kvalifikantko Sakuro Hosogi (ITF 263, v četrtfinalu pa je igrala s 3. nosilko, 26-letno Romunko Cristino Dinu. Čukova je bila po uri in enainštiridesetih minutah boljša s 6-1 3-6 6-0. Nasprotnici je kar sedemkrat odvzela servis, sama ga je izgubila trikrat, v osvojenih točkah pa je bila prepričljivo boljša z 79-53.

V polfinalu bo igrala s še eno Romunko, 22-letno Irino Fetecau, 396. igralko lestvice WTA.

Prav tako v Antalyi na moškem turnirju odlično igra tudi Nik Razboršek V drugem krogu je s 6-3 3-6 6-4 premagal Španca Eduarda Esteva Lobata (ATP 635). Njegov četrtfinalni nasprotnik je bil 5. nosilec, Italijan Riccardo Bellotti (ATP 478). Nik je prvi niz izgubil s 4-6 in v drugem po izgubljenem servisu v četrti igri zaostajal z 1-4. A uspel je potek srečanja obrniti sebi v prid potem, ko je Bellottiju najprej odvzel servis v sedmi in nato še v deveti igri za osvojitev drugega niza s 6-4. V tretjem nizu je Nik povedel z dvema brejkoma povedel s 4-1, pri tem izidu pa mu je Italijan srečanje predal.

Nik bo v polfinalu, drugem letos, igral z Nermanom Fatićem iz BiH. Sicer pa je Nik na zadnjih štirih turnirjih enkrat zmagal, še dvakrat izgubil v polfinalu, tokrat pa je ponovno najmanj polfinalist. Razmerje zmag in porazov ima 14-2. Žal turnirji ITF ne prinašajo ATP točk, tako da se Nik bori za točke ITF WTT lestvice, na kateri je trenutno uvrščen na 64. mesto.

Že včeraj je v drugem krogu izpadla Manca Pislak. S 6-1 6-0 jo je izločila Rusinja Victorija Kan (WTA 601).

V ZDA je na turnirju v Rancho Santa Feju (25.000 $) v prvem krogu nastopila Nastja Kolar. Njena nasprotnica je bila 2. nosilka, Američanka Nicole Gibbs (WTA 140). Srečanje je bilo zaradi dežja v sredo prekinjeno pri izidu 6-6 v prvem nizu in se je nadaljevalo v četrtek. V nadaljevanju je Kolarjeva najprej izgubila podaljšano igro brez osvojene točke, nato pa tudi drugi niz z 2-6. TUKAJ.

Aljaž Bedene v četrtfinalu Rio de Janeira

bm, 21.02.2019

Naš prvi lopar, Aljaž Bedene, se je na močnem ATP turnirju serije 500 z nagradnim skladom 1.786.690 dolarjev v Rio de Janeiru uvrstil v četrtfinale. V drugem krogu turnirja je po uri in 57 minutah igre premagal domačina Thiaga Monteira s 6-3 in 6-4. 24-letni Brazilec je na lestvici ATP na 126 mestu in je nastopil s posebnim povabilom. Oba igralca sta si priigrala deset break priložnosti, od katerih je Aljaž izkoristil štiri, dve v prvem in dve v drugem nizu. V tekmi je naredil šest dvojnih napak in dosegel šest asov, zmaga pa v nobenem trenutku ni bila pod vprašajem. Aljaža, ki je bil v prvem krogu boljši od tretjega nosilca in zmagovalca turnirja prejšnji teden v Argentini Marca Cecchinata iz Italije, v četrtfinalu čaka obračun s 25-letnim Bolivijcem Hugom Dellienom, ki se je v glavni turnir prebil iz kvalifikacij,v drugem krogu pa s 7-5 6-4 premagal Španca Roberta Carballesa. Dellien, ki je doslej nastopal na turnirjih serije challenger, je v karieri na turnirjih ATP dosegel le dve zmagi. Na turnirjih serije challenger je osvoji tri naslove.

Sicer pa ima turnir v Riu zanimiv potek, saj je že izpadlo sedem nosilcev, kar je vsem igralcem, ki so še v igri ponudilo priložnost za naskok na vrh. V igri izmed nosilcev ostaja le še peto postavljeni Portugalec Joao Souza, ki je z 41. mestom najvišje uvrščen igralec na lestvi ATP med še nastopajočimi. Souza je v zgornji polovici žreba in je potencialni nasprotnik Bedeneta v polfinalu.

Aljaž je z uvrtstitvijo v četrtfinale obranil točke, ki jih je osvojil lansko leto na istem trnirju, ko je bil četrtfinalist. Zagotovil si je tudi že najmanj 49.140 $ denarne nagrade in 90 ATP točk. Uvrstitev v polfinale bi mu navrglo dodatnih 43.000 $ in 90 ATP točk, kar bi ga pripeljalo ponovno okrog 65. mesta na lestvici. Tekmo si boste v petek predvidoma lahko ogledali na Sportklubu. TUKAJ.

Pia Lovrič med šestnajst najboljših v Braziliji, Jan Kupčič izgubil v četrtfinalu v Nemčiji; poraz Luke Albrehta v Franciji in Eve Muller Uhan v Bukarešti

bm, 21.02.2019

Na turnirju ITF 1. ranga v Porto Alegru v Braziliji se je Pia Lovrič uvrstila v tretji krog. V drugem je s 6-2 6-2 premagala ameriško srečno poraženko Zaro Hudson. Za uvrstitev v četrtfinale jo čaka obračun s Kanadčanko Sarah-Maude Fortin, 266. mladinko sveta.

Še enkrat pa se je v drugem krogu poslovila Živa Falkner. S 6-3 6-2 jo je premagala 2. nosilka, 16. mladinka sveta, Američanka Alexa Noel, finalistka turnirja 1. ranga v Barranquilli januarja letos.

V konkurenci dvojic je v drugem krogu nastopila Metka Komac in s soigralko Romino Ccuno iz Peruja izpadla.

Na turnirju 4. ranga v nemškem Cadolzburgu se je Jan Kupčič uvrstil v četrtfinale. V drugem krogu je s 3-6 7-5 7-5 premagal Avstrijca Niklasa Rohrera (ITF 871). V četrtfinalu je igral z Nemcem Lewijem Lanom (ITF 889) in izgubil z 2-6 4-6. V konkurenci dvojic sta Jan Kupčič in Tin Krstulovič izgubila v četrtfinalu.

Na turnirju TE do 12 let v francoskem Aurayu, turnir je prvega ranga, je v drugem krogu izpadel Luka Albreht. S 6-1 6-0 ga je premagal Britanec Benjamin Gusic Wan.

V Bukarešti je v tretjem krogu turnirja TE do 14 let nastopila Eva Muller Uhan. Igrala je z Izraelko Liam Oved in izgubila s 6-7(1) 1-6. TUKAJ.

Tri slovenske igralke v dvojicah v Dubaju brez vidnejšega rezultata

bm, 20.02.2019

Na WTA turnirju v Dubaju smo imeli poleg dveh igralk v posamični konkurenci v igri tudi tri igralke v konkurenci dvojic. Žal nobeni ni uspelo doseči vidnejšega rezultata, saj so se vse poslovile po prvem oz. drugem krogu.

Še najbolje se je odrezala Jakupovićeva, ki je igrala v paru z Romunko Irino Baro. V prvem krogu sta s 2-6 6-4 11-9 premagali Rusinjo Dario Kasatkino in Švicarko Belindo Benčić, v drugem pa sta morali premoč priznati Nemki Anni-Leni Groenefeld in Nizozemki Demi Schuurs. Slednji sta bili boljši s 6-4 6-4.

Katarina Srebotnik je z Američanko Raquel Atawo v prvem krogu s 6-3 4-6 4-10 izgubila s Španko Laro Arruabarrena in Američanko Kaitlyn Christian.

Po odpravljenih težavah s poškodbo je ponovno nastopila Andreja Klepač, ki je zaigrala s Kitajo Saisai Zheng. Tudi oni sta izgubili že v prvem krogu. S 6-4 6-4 sta ju premagali Tunizijka Ons Jabeur in Američanka Alison Riske. TUKAJ.

Aljaž Bedene še šestič boljši od Maria Ceccinata za drugi krog Ria (Sportklub od 23.00)

bm, 20.02.2019

Aljaž Bedene je odlično odigral tekmo prvega kroga na ATP turnirju serije 500 v Riu z nagradnim skladom 1.937.000 $, kjer je bil njegov nasprotnik Italijan Marco Cecchinato, 17. igralec lestvice ATP in tretji nosilec turnirja. Cecinato je bil pretekli teden zmagovalec turnirja v Buenos Airesu.

Bedene je bil po uri in 51 minutah igre boljši s 7-5 7-6(1) in je dosegel še šesto zmago v šestem medsebojnem obračunu. Aljaž je izvrstno serviral, v srečanju sicer dvakrat izgubil servis, a ga je nasprotniku odvzel trikrat. Dosegel je pet asov in bil ob koncu boljši za 12 točk (82-70).

V naslednjem krogu bo igral s 24-letnim Brazilcem Thiagom Monteirom, 126. igralcem lestvice ATP, ki je v prvem krogu izločil Pedra Souso.

Srečanje si lahko ogledate na Sportklubu TUKAJ.

Dalila Jakupović v Dubaju na pragu presenečenja, Aljaž Bedene v Riu

bm, 19.02.2019

Dalila Jakupović, ki se je v Dubaju v glavni žreb uvrstila kot srečna poraženka v kvalifikacijah je v prvem krogu z 1-6 6-1 6-2 premagala še eno kvalifikantko, Kazahstanko Zarino Diyas, ki je na lestvici WTA uvrščena devet mest za našo igralko.

Zmaga ji je v drugem krogu prinesla srečanje s 5. nosilko, trenutno šesto igralko sveta, Nemko Angeliqe Kerber. Jakupovićeva je silovito začela in z dvema brejkoma povedla s 5-1 ter bila na pragu velikega presenečenja . Kerberjeva je veliko grešila, a jo je k temu z odlično igro prisilila Jakupovićeva, ki pa tempa vendarle ni uspela zadržati, tako da je Kerberjeva izenačila na 5-5. Dalila je v enajsti igri dosegla še en break in povedla s 6-5 ter servirala za zmago v prvem nizu. Povedla je s 40-15 ter si priigrala dve žogi za osvojitev prvega niza, a ju ni izkoristila, zato pa je Kerberjeva izkoristila drugo brejk žogo in izenačila na 6-6, nato pa dobila podaljšano igro na štiri in v nizih povedla z 1-0.

V drugem nizu je prvi brejk v sedmi igri dosegla Kerberjeva, ki nato prednosti ni izpustila iz rok. V deveti igri je Dalili servis odvzela še drugič in slavila s končnih 7-6(4) 6-3. Jakupovićeva se je prvič pomerila z igralko iz prve deseterice in je s prikazanim nedvomno lahko zelo zadovoljna, žal pa ji je lahko za izpuščene priložnosti, ki bi lahko, če bi bile izkoriščene, potek srečanja obrnile v njen prid.

TUKAJ.

Manca Pislak, Pia Čuk in Nik Razboršek uspešni na turnirjih ITF WTT

bm, 19.02.2019

Na turnirjih serije ITF World tenis tour ta teden nastopa kar nekaj slovenskih igralk in igralcev.

Manca Pislak (WTA 731) je na turnirju v Antalyi (15.000 $). V prvem krogu je igrala s 16-letno domačo povabljenko Dogo Turken (ITF 1016) in zmagala s 6-1 6 -1.

Na istem turnirju je Pia Čuk (WTA 523) v prvem krogu premagala še eno domačo povabljenko, 18-letno Selin Ovunc (ITF 656). Pia je bila boljša s 6-0 6-2.

Prav tako je v Antalyi Nik Razboršek (ATP 595), ki je igral z Argentincem Sebastianom Baezom (ITF 770) in zmagal s 5-7 6-4 6-3.

V tunizijskem Monastirju (15.000 $) je s posebnim povabilom nastopil Domen Gostinčar. V prvem krogu je igral s Francozom Arthurjem Rinderknechom (ATP 413) in izgubil z 1-6 2-6.

V Sharm El Sheikhu (15.000 $) je nastopila Kritina Novak (ITF 384) in v prvem krogu z 1-6 2-6 izgubila s Švicarko Fiono Ganz (ITF 139).

Na turnirju v Rancho Santa Feju v ZDA (25.000 $) pa bo nastopila Nastja Kolar (WTA 385). V prvem krogu bo igrala z drugo nosilko, Američanko Nicole Gibbs (WTA 140). TUKAJ.

Mladinci in mladinke ta teden v Braziliji, Italiji, Nemčiji, Franciji in Romuniji

bm, 19.02.2019

Mladinci in mladinke so ta teden tudi na turnirjih ITF in TE.

Še zadnjega iz serije treh bo na južnoameriški turneji kot članica ekipe ITF odigrala Živa Falkner. Na turnirju 1. ranga v brazilskem Porto Alegreju ji družbo delata Pia Lovrič in Metka Komac. Slednja je bila prejšnji teden finalistka turnirja ITF 1. ranga v konkurenci dvojic v brazilski Criciumi.

Naše igralke so prve nastope že opravile. Falknerjeva (169) je s 6-4 3-6 6-2 premagala Argentinko Mario Florencio Urrutia (318), Lovričeva (112) je bila s 6-1 6-1 boljša od Američanke Tare Malik (159), Komčeva (210) pa je s 4-6 6-2 4-6 izgubila s Kanadčanko Alexandro Vagramov (100).

Dekleta so nastopila tudi v konkurenci dvojic, kjer sta bili Pia in Živa neuspešni, Metka pa je tudi tokrat v prvem krogu zmagala.

Na turnir ITF 5. ranga v Antalyo sta odpotovala Aljaž Jeran in Maj Premzl. Oba sta nastopila v kvalifikacijah, kjer pa je Premzl uvodno srečanje izgubil. S 6-4 6-3 ga je premagal Makedonec Kalin Ivanovski. Jeran je nastopil v finalu kvalifikacij in s 6-2 6-2 premagal 4. nosilca kvalifikacijskega žreba, Francoza Pierra Lieutauda. V prvem krogu glavnega turnirja je nato izgubil. S 6-1 6-4 ga je premagal turški kvalifikant Teoman Celik.

Na turnirju ITF v nemškem Cadolzburgu sta Tin Krstulovič in Jan Kupčič. Krstulovič je v prvem krogu s 6-7(7) 2-6 izgubil z nemškim kvalifikantom Tobiasom Riefom, Kupič pa je s 6-6(7) 6-2 6-4 premagal Nemca nica Kleberja (ITF 941).

Na turnirju Tennis Europe 1. kategorije do 12 let v Francoskem Aureyu sta nastopila Luka Albreht in Luka Talan Lopatič. Albreht je v prvem krogu s 5-7 6-3 6-0 premagal domačega povabljenca Tima Castetsa, Talan Lopatič pa je s 3-6 3-6 izgubil z domačinom Pierrom Antoinom Fautom.

Odlično igra na turnirju TE do 14 let v Romuniji Eva Muller Uhan. Po dveh zmagah v kvalifikacijah in predaji nasprotnice v prvem krogu glavnega turnirja je v drugem krogu s 6-3 6-2 premagala drugo nosilko, domačinko Luco Udvardy, 41. igralko lestvice TE do 14 let in se uvrstila v osmino finala. Za uvrstitev v četrtfinale bo igrala z Izraelko Liam Oved. TUKAJ.

Miha Vetrih in Noka Jurič zmagovalca OP 18 v Velenju

bm, 18.02.2019

V Velenju se je končalo odprto prvenstvo za fante in dekleta do 18 let. Skupaj je nastopilo 46 igralcev in igralk.

Pri fantih je slavil prvi nosilec, 11. igralec lestvice TS, Miha Vetrih (Sl. Gradec). V finalu je s 3-6 7-5 6-1 premagal petega nosilca Nika Jurjevčiča (Šplus). Vetrih je tako enemu naslovu v kategoriji do 14 let in trem naslovom v kategoriji do 16 let ter naslovu zmagovalca mastersa do 16 let dodal še prvi naslov na turnirjih TS do 18 let, kar je letos tudi njegova kategorija. V medsebojnih obračunih je bila to druga zmaga v prav toliko medsebojnih tekmah.

Pri dekletih je zanesljivo slavila prva nosilka, trenutno 4. igralka lestvice TS do 18 let, Noka Jurič (ŽtkMb). V finalu je s 6-1 6-2 premagala drugo nosilko Anali Kočevar (TkMed). Juričeva v zadnjem obdobju zbira naslove kot po tekočem traku, saj je to že njen peti naslov do 18 let, še tri je osvojila v članski konkurenci. Sicer pa sta se finalistki doslej pomerili petkrat in v vseh medsebojnih obračunih je bila boljša Juričeva. TUKAJ.

Dalila Jakupović zmagala v Dubaju, Polona Hercog ni izkoristila nove priložnosti; Aljaž Bedene jutri v Riu

bm, 18.02.2019

Začeli so se turnirji tega tedna. Na najmočnejših turnirjih ATP in WTA v Rio de Janeiru in Dubaju v posamični konkurenci nastopajo Aljaž Bedene, Dalila Jakupović in Polona Hercog.

Nastope je že začela Jakupovićeva, ki se je v Dubaju v glavni žreb uvrstila kot srečna poraženka v kvalifikacijah, v prvem krogu pa je igrala s še eno kvalifikantko, Kazahstanko Zarino Diyas, ki je na lestvici WTA uvrščena devet mest za našo igralko. Dalila je srečanje slabo začela in prvi niz izgubila z 1-6, v nadaljevanju pa je zaigrala bolje in nslednja niza dobila s 6-1 6-2. Zmaga ji je v drugem krogu prinesla srečanje s 5. nosilko, trenutno šesto igralko sveta, Nemko Angeliqe Kerber.

Že drugič zapored se je sreča nasmehnila Poloni Hercog saj se je po Dohi še v Dubaju v glavni turnir uvrstila kot srečna poraženka. A tudi te priložnosti, kljub dobremu žrebu, ni izkoristila. Nasprotnica, 28-letna švicarska vrstnica Stefanie Voegele, ki se je tako kot Hercogova uvrstila v glavni turnir kot srečna poraženka, je bila boljša s 6-3 6-2.

Aljaž Bedene, ki je močno padel na lestvici ATP, izgubil je kar 26 mest in je ta teden na 83. mestu, bo zbir točk in uvrstitev poskušal izboljšati na turnirju Atp serije 500 v Rio De Janeiru. Že v uvodu pa ga jutri čaka izjemno težka naloga saj se bo pomeril s, sicer presenetljivim zmagovalcem turnirja v Buenos Airesu prejšnji teden, 26-letnim Italijanom Marcom Cecchinatom, 17. igralcem lestvice ATP. TUKAJ.

Miha Vetrih, Nik Jurjevčič, Noka Jurič in Anali Kočevar finalisti OP 18 v Velenju

bm, 17.02.2019

V Velenju sta na OP do 18 let pred nami samo še finalna obračuna.

Pri fantih se bosta za zmago borila prvi nosilec Miha Vetrih (Sl.Gradec) in peti nosilec Nik Jurjevčič (Šplus). Vetrih je v polfinalu z 2-6 6-1 6-2 premagal nepostavljenega Filipa Kaljeviča (Šlus), Jurjevčič je bil v drugem polfinalu s 6-1 7-6(32) boljši od drugega nosilca Klemna Tašnerja (Šentjur).

Pri dekletih sta finalistki prva nosilka Noka Jurič (ŽtkMb) in druga nosilka Anali Kočevar (TkMed). Juričeva je v polfinalu s 7-5 6-4 premagala Ano Lanišek (Radomlje), Kočevarjeva je bila v drugem polfinalu s 6-4 5-7 7-6(4) boljša od Brine Šulin (Radomlje). TUKAJ.

V Velenju OP do 18 let za fante in dekleta; v Ljubljani, Mariboru in Mengšu turnirji RR do 12 let

bm, 16.02.2019

ŠTK Velenje ta konec tedna gosti fante in dekleta v starostni kategoriji do 18 let. Pri fantih nastopa 30 igralcev, najvišje postavljen pa je Miha Vetrih, 11. igralec lestvice TS.

V četrtfinale so se uvrstili Miha Vetrih, Tilen Kovač, Lukas Tristan Nickel Koželj, Filip Kaljevič, Nik Jurevčič, Dan Trošt Slapnik in Miha Kastelec. Za zadnje mesto v četrtfinalu igrata Luka Houška in Klemen Tašner.

Na turnirju deklet nastopa 16 igralk, prva nosilka pa je 4. igralka lestvice TS Noka Jurič.

Fantje in dekleta so odigrali tekme prvega kroga. Pri dekletih so se v četrtfinale uvrstile Noka Jurič, Lana Stefanovič, nepostavljena Ana Lanišek, ki je s 6-4 6-1 presenetila 3. nosilko Pio Poglajen, Meta Marenk, Brina Šulin, Hana Novak Bečirovič, Manca Lampret in Anali Kočevar. TUKAJ.

Polona Hercog brez glavnega turnirja v Dubaju, Dalila Jakupovič v turnir kot srečna poraženka; poraz Pie Čuk v Antalyi

bm, 16.02.2019

V kvalifikacijah WTA turnirja serije Premier 5 z nagradnim skladom 2.828.000 $ sta nastopili Polona Hercog in Dalila Jakupović V prvem krogu sta bili obe uspešni, za nastop v glavnem turnirju pa sta potrebovali še eno zmago. Prva je nastopila Jakupovićeva, ki je igrala s 23-letno Američanko Jennifer Brady, 119. igralko lestvice WTA. Američanka je bila prepričljivo boljša in je Dalili prepustila vsega tri igre ter slavila s 6-0 6-3. Jakupovićeva pa je imela tokrat srečo, tako kot prejšnji teden v Dohi Hercogova, saj se je v glavni žreb uvrstila kot srečna poraženka.

V prvem krogu glavnega turnirja Jakupovićevo čaka obračun s kvalifikantko Zarino Diyas, v primeru zmage pa tekma z Angeliqe Kerber.

Precej lažjo nasprotnico je imela v finalu kvalifikacij Polona Hercog, ki je igrala s 33-letno Čehinjo Lucie Hradecko, nekdaj sicer TOP 50 igralko, trenutno pa šele 456. igralko lestvice WTA. Hradecka se je v kvalifikacije po odpovedi ene izmed igralk uvrstila kot nadomestilo, od Polone pa je bila boljša s 2-6 7-5 6-0. Hercogova je po gladko dobljenem prvem nizu tudi v drugem odlično začela in z brejkom povedla s 3-1, nato pa se je prebudila Čehinja in v nadaljevanju Poloni dvakrat odvzela servis ter niz dobila s 7-5. V tretjem nizu je igrala samo še Čehinja saj je Hercogova skupaj osvojila vsega 10 točk, naredila je štiri dvojne napake, trikrat izgubila svoj servis, na svoj drugi začetni udarec pa ni osvojila nobene točke (0-9).

V konkurenci dvojic bodo nastopile kar tri Slovenke. Po odmoru zaradi poškodbe se vrača Andreja Klepač s soigralko Saisai Zheng, Katarina Srebotnik bo igrala z Raquel Atawo, Dalila Jakupović pa z Irino Bara.

V četrtfinalu pa je nastope na turnirju ITF WTT v Antalyi končala Pia Čuk. S 7-5 6-2 jo je po uri in štiridesetih minutah igre izločila Japonka, 18-letna Yuki Naito. TUKAJ.

Dalila Jakupovič in Polona Hercog v drugi krog kvalifikacij Dubaja, Pia Čuk četrtfinalistka ITF WTT v Antalyi

bm, 15.02.2019

Dalila Jakupović in Polona Hercog sta uspešno začeli z nastopi v kvalifikacijah turnirja WTA serije Premier 5 v Dubaju.

Jakupovićeva je kot tretja nosilka kvalifikacij v prvem krogu s 7-6(3) 6-3 premagala 24-letno Francozinjo Cloe Paquet, 221. igralko lestvice WTA. Dalilna nasprotnica v drugem krogu bo 23-letna Američanka Jennifer Brady, 119. igralka lestvice WTA.

Polona Hercog je 4. nosilka kvalifikacij in je v prvem krogu igra s 24-letno Američanko Julio Elbaba, 528. igralko lestvice WTA. Za zmago s 5-7 7-6(7) in 6-3 je potrebovala kar dve uri in 48 minut. Ob koncu je bila za eno točko boljša (112-111). V zelo izenačenem srečanju sta obe igralki dobro servirali, tako da je bilo skupaj doseženih osem brejkov, po štirje na vsaki strani. V finalu kvalifikacij bo Hercogova igrala z Lucie Hradecko, trenutno šele 456. igralko lestvice WTA, ki se je v kvalifikacije uvrstila kot nadometilo.

Na turnirju ITF WTT v Antalyi, ki ima nagradni sklad 15.000 $ se za točke t.i. transition toura bori Pia Čuk. Pia na lestvici ITF zaseda 75. mesto. Zaenkrat je uspešna in se je po zmagi s 6-2 6-3 nad Eliesso Vanlangendonck (ITF 82) uvrstila v četrtfinale. TUKAJ.

Aljaž Bedene izgubil v Buenos Airesu, Matic Špec končal nastope v Tucsonu

bm, 15.02.2019

Aljaž Bedene se na turnirju ATP serije 250 v Buenos Airesu v Argentini ni uspel uvrstiti v četrtfinale. V drugem krogu ga je s 4-6 6-2 2-6 po dveh urah igre premagal domačin, 26-letni Diego Schwartzman, 19. igralec lestvice ATP, ki se mu je tako oddolžil za lanskoletni poraz na istem turnirju. To je bilo njuno tretje medsebojno srečanje in prvi poraz za Aljaža. V izenačenem srečanju je Schwartzman dosegel šest breakov iz štirinajstih poskusov, Aljaž pet iz sedmih, v seštevku točk pa je bil Argentinec boljši s 86 - 75. Aljaž, ki je bil lani v Buenos Airesu finalist bo na lestvici ATP izgubil okrog 25 mest.

V Tucsonu pa je bil na turnirju ITF WTT (15.000 $) v drugem krogu ustavljen Matic Špec. S 6-4 1-6 7-6(3) ga je premagal 25-letni Brazilec Joao Pedro Sorgi, 571 igralec lestvice ITF. TUKAJ.

Pia Lovrič izgubila v četrtfinalu mladinskega turnirja ITF v Braziliji, Metka Komac v finalu dvojic

bm, 15.02.2019

Tri slovenske mladinke ta teden nastopajo na turnirju ITF v Braziliji. Živa Falkner je tam kot članica ekipe ITF, Pia Lovrič in Metka Komac pa sta tam v lastni režiji.

Medtem ko sta Komčeva in Falknerjeva med posameznicami izpadli v uvodniuh nastopih, se je Pia Lovrič uvrstila v četrtfinale. Potem, ko je v drugem krogu premagala zmagovalko turnirja ITF 1. ranga, ki se je v nedeljo končal v Paragvaju Charlotte Chavatipon, je bila v tretjem krogu boljša še od 15-letne Američanke Gabrielle Price, 79. igralke mladinske svetovne teniške lestvice. Pricova je bila polfinalistka turnirja 1. ranga v Kostariki v začetku januarja. Lovričeva je prvi niz dobila s 7-5, v drugem povedla s 4-3, nato pa ji je Američanka srečanje predala. V četrtfinalu je igrala s 1. nosilko, francosko vrstnico Diane Parry, 11. mladinko sveta in v treh nizih izgubila z rezultatom 6-4 5-7 3-6. Parryeva je konec lanskega leta osvojila turnir A ranga v Mehiki in bila polfinalistka Orange bowla. Vsekakor gre za še en izvrsten rezultat Lvričeve, ki jo bomo ob takem nadaljevanju sezone kmalu našli med najboljšimi 100 mladinkami sveta.

Metka Komac je dosegla lep uspeh v konkurenci dvojic, saj se je s soigralko Romino Ccuno iz Peruja uvrstila v finale. V polfinalu sta s 7-6(4) 7-5 premagali Kolumbijko Antonio Samudio in Ekvadorko Mell Elizabeth Reasco Gonzalez. V finalu bosta kot nepostavljeni igralki igrali z 2. nosilkama Japonko Natsumi Kawaguchi in Izraelko Shavit Kimchi. TUKAJ.

Mike Urbanija ni prišel čez prvi krog ITF turnirja v Antalyi

bm, 14.02.2019

Mike Urbanija je nastopil na turnirju ITF WTT v Antalyi (15.000 $). Po uspešno opravljenih kvalifikacijah je v prvem krogu glavnega turnirja igral z 18-letnim igralcem iz Dominikanske Republike Nickom Hardtom, 537. igralcem lestvice ITF in po uri in štiridesetih minutah igre izgubil z 2-6 5-7. Hardt je sicer odličen mladinec, ki trenira pod okriljem agencije IMG in je bil leta 2018 na 16. mestu svetovne mladinske teniške lestvice. V turnir se je uvrstil z rezerviranim mestom za mladince.

TUKAJ.

Katarina Srebotnik brez polfinala v Dohi, poraz Nastje Kolar v prvem krogu turnirja v Surprisu

bm, 14.02.2019

Katarina Srebotnik se je s soigralko Raquel Atawo iz ZDA na turnirju WTA v Dohi uvrstila v četrtfinale turnirja dvojic. V uvodnem nastopu sta s 7-5 7-6(6) premagali Ukrajinko Nadiio Kichenok in Belorusinjo Aleksandro Sasnovich. V četrtfinalu sta igrali z Rusinjo Veroniko Kudermetovo in Latvijko Jeleno Ostapenko in izgubili z rezultatom 4-6 2-6.

Nastja Kolar je nastopila na 25.000 $ vrednem turnirju ITF WTT v ameriškem Surprisu in z 1-6 4-6 izgubila z Američanko Kaylo Day (WTA 365). Američanka je odlično servirala saj je imela izkoristek prvega servisa kar 81 %. Kolarjevi je servis odvzela šestkrat, sama začetnega udarca ni izgubila. Kolarjevi je ponudila le dve priložnosti za break, a sta tudi ti dve ostali neizkoriščeni.

Danes bo v drugem krogu turnirja v Tucsonu nastopil Matic Špec. Njegov nasprotnik bo Brazilec Joao Pedro Sorgi.

V Antalyi pa bo tekmo prvega kroga glavnega turnirja ITF WTT (15.000 $) igral Mike Urbanija. Pomeril se bo z Nickom Hardtom iz Dominikanske Republike. TUKAJ.

Aljaž Bedene v drugi krog turnirja ATP v Buenos Airesu

bm, 14.02.2019

Aljaž Bedene je v Buenos Airesu na turnirju ATP serije 250 odigral tekmo prvega kroga in zmagal z 1-6 7-6(5) 6-2. Nasprotnik je bil domačin Guido Andreozzi, 70. igralec lestvice ATP.

Andreozzi je srečanje odlično začel, Aljažu pa nikakor ni steklo in prvi niz je naš igralec po vsega 31 minutah igre izgubil z 1-6. Tudi drugi niz se za Aljaža ni začel vzpodbudno saj je z breakom prednosti Argentinec povedel s 4-2. V osmi igri je Aljažu uspel re-break in izenačenje na 4-4. Andreozzi je imel v naslednji, deveti igri, novi vezani priložnosti za break, a se je Aljaž ubranil, nato pa drugi niz v podaljšani igri zanesljivo dobil.

V zadnjem nizu so prve tri igre prinesle tri brejke, dva na stani Aljaža in s tem vodstvo s 3-1, ko pa je v peti igri še tretjič v tretjem nizu brejknil nasprotnika, je bila tekma odločena. Aljaž jo je nato samo še mirno pripeljal do konca. Srečanje je sicer trajalo dve uri in dvaintrideset minut. Aljaž je ob sedmih asih naredil šest dvojnih napak, ob koncu srečanja pa je osvojil tri točke manj od nasprotnika (97-100). Oba igralca sta v srečanju dosegla po pet brejkov in imela izkoristek drugega servisa okrog 40 %.

V drugem krogu bo Aljaž igral z domačinom, 26-letnim Diegom Schwartzmanom, 4. nosilcem turnirja in trenutno 20. igralcem sveta. Slednji je bil v prvem krogu prost. To bo njun peti medsebojni obračun, vse štiri dosedanje pa je dobil Aljaž, zadnjega v lanskem četrtfinalu na istem prizorišču. Za ponovitev lanskega uspeha, uvrstitve v finale, bo moral tudi letos preko Schwarzmana, le da tokrat že en krog prej.

TUKAJ.

Kaja Juvan predala tekmo prvega kroga, Mike Urbanija v glavni turnir, Pia Čuk v drugi krog, Pia Lovrič uspešna v Braziliji

bm, 12.02.2019

Mike Urbanija je na turnirju ITF WTT v Antalyi zmagal še drugič v kvalifikacijah in se uvrstil v glavni turnir. V finalu kvalifikacij je s 7-6(6) 7-5 premagal 4. nosilca, Rusa Andreya Chepeleva (ITF 137). V prvem krogu bo igral z Nickom Hardtom iz Dominikanske Republike.

Z zmago je nastope v Antalyi na ženskem turnirju ITF WTT začela tudi Pia Čuk. V uvodnem nastopu je s 6-2 6-2 premagala domačo povabljenko Dogo Turkmen.

Hitro pa turnir ITF WTT (60.000 $) v britanskem Shrewsburyu zapušča Kaja Juvan. Igrala je s Francozinjo Harmony Tan (301 WTA) in po zaostanku 6-7(1) 3-4 srečanje predala. Natančnega vzroka ne poznamo, kot kaže pa gre za lažjo poškodbo, ki pa ji je povzročala težave pri servisu, tako da srečanja ni mogla izpeljati do konca.

S polovičnim uspehom sta danes nastopili naši mladinki na ITF turnirju 1. ranga v brazilski Criciumi. Izkazala se je Pia Lovrič, ki je s 6-3 6-3 premagala Američanko Charlotte Chavatipon, trenutno 63. mladinko sveta, prejšnji teden zmagovalko turnirja 1. ranga v Paragvaju. Ni pa bila uspešna Živa Falkner. V izenačenem srečanju drugega kroga je s 6-4 5-7 4-6 izgubila s 5. nosilko, Mylene Halemai iz Francije, 67. mladinko sveta.

Živa in Pia bosta danes nastopili še v konkurenci dvojic. TUKAJ.

Polona Hercog v tekmi dveh srečnih poraženk v Dohi potegnila krajši konec

bm, 12.02.2019

Na WTA turnirju v Dohi sta v kvalifikacijah nastopili Tamara Zidanšek in Polona Hercog. Zidanškova je izgubila uvodno srečanje, Hercogova pa je v zadnjem krogu izgubila z Ajlo Tomljanović. Kljub temu se je uvrstila v glavni turnir kot srečna poraženka.

Njena nasprotnica v prvem krogu glavnega turnirja je bila še ena srečna poraženka in sicer Američanka Alison Riske, 52. igralka lestvice WTA. Hercogova zelo ugodnega žreba, sicer močnega turnirja, ni izkoristila in je doživela še en poraz. Riske je po uri in 31 minutah igre zmagala s 6:4 in 6:3.

V konkurenci dvojic bo v Dohi nastopila Katarina Srebotnik. S soigralko Raquel Atawo iz Zda se bosta v prvem krogu turnirja dvojic pomerili z Nadiio Kichenok iz Ukrajine in Aliaksandro Sasnovich iz Belorusije. TUKAJ.

Aljaž Bedene ostaja v Argentini, Kaja Juvan v Veliki Britaniji, mladinke v Braziliji

bm, 11.02.2019

Aljaž Bedene ostaja v Argentini, le da se je iz Cordobe preselil v Buenos Aires. Tu bo nastopil na turnirju ATP serije 250 z nagradnim skladom 673.135 $. Isto prizorišče je bilo lani za našega igralca eno najuspešnejših v sezoni saj se je tu uvrstil v svoj edini ATP finale v lanski sezoni.,V finalu je moral premoč priznati Avstrijcu Dominiku Thiemu. Aljaž tako brani 150 ATP točk, katerih izguba bi ga na lestvici potisnila kar precej mest nižje od sedanje uvrstitve, ko je 57. igralec sveta.

Njegov nasprotnik v prvem krogu bo 27-letni domačin Guido Andreozzi, 74. igralec lestvice ATP. To bo njun drugi medsebojni obračun, prvega je na OP Avstralije leta 2015 gladko dobil Bedene.

Še pet članskih nastopov bomo spremljali ta teden.

Kaja Juvan ostaja v Veliki Britaniji, kjer bo nastopila na turnirju ITF WTT z nagradnim skladom 60.000 $. V Shrewsburyu bo v prvem krogu igrala z 21-letno Francozinjo Harmony Tan, 301. igralko lestvice WTA. Tanova je prejšnji teden nastopila na 25.000 $ vrednem turnirju v Grenoblu in se uvrstila v finale.

Kristina Novak še drugi teden ostaja v Sharm El Sheikhu na turnirju ITF WTT (15.000 $). V prvem krogu glavnega turnirja bo igrala s 5. nosilko, 27-letno Rusinjo Anno Morgino (WTA 613).

Pia Čuk bo nastopila na ITF WTT turnirju v Antalyi (15.000 $). V prvem krogu bo igrala z domačo povabljenko, 16-letno Dogo Turkmen.

V Antalyi je na moškem turnirju ITF v kvalifikacijah že nastopil Mike Urbanija in v prvem krogu s 6-0 6-0 premagal Kazahstanca Klima Ivanova. Za uvrstitev v glavni turnir bo igral z Rusom Andreyem Chepelevim.

V glavnem žrebu turnirja ITF WTT v Tucsonu v ZDA je Matic Špec. V prvem krogu bo igral z Američanom Michaelom Zhujem.

Mladinke ta teden nastopajo na turnirju ITF 1. ranga v brazilski Criciumi. Poleg članice ekipe ITF Žive Falkner bosta nastopili še Metka Komac in Pia Lovrič.

Prvi nastop je že opravila Falknerjeva, ki je v prvem krogu s 6-1 6-1 premagala 15-letno domačinko Camillo Bossi (ITF 504). Metka Komac je igrala z Ekvadorko Elizabeth Gonzalez, 150. mladinko sveta in izgubila s 6-2 4-6 2-6. Pia Lovrič je kot 12. nosilka v prvem krogu prosta. TUKAJ.

Rok Komac in Tjaša Klevišar osvojila OP za člane in članice v Ljubljani

bm, 11.02.2019

V Ljubljani se je na igriščih Max tenis cluba končalo odprto prvenstvo za člane in članice.

Pri članih je slavil tretji nosilec Rok Komac (MaxLj). V finalu je s 6-3 4-6 6-3 premagal Marka Mesariča (AsLitija). Komac je bil v polfinalu s 6-1 6-7(4) 7-6(4) boljši od Gašparja Žimbrega Turkovića (ŽtkMb), Mesarič pa je s 7-5 6-3 izločil drugega nosilca Domna Gostinčarja (ŽtkMb).

Pri dekletih je zmagala Kranjčanka Tjaša Klevišar (Tr-Kr). V finalu je s 6-3 3-6 6-1 premagala prvo nosilko Tino Kristino Godec (AsLit). Klevišarjeva je v polfinalu s 6-3 6-2 premagala klubsko soigralko Taro Katrino Milić, Godčeva je bila s 7-6(3) 6-3 boljša od Pie Marije Rebec (Tc-Lj). TUKAJ.

Jaka Golob, Anamari Žnuderl in Blaž Železen zmagovalci OP 14 A in B

bm, 11.02.2019

Za nami je še eno odprto prvenstvo za dečke in deklice v starostni kategoriji do 14 let.

V A turnirju je dečke gostil TK Triglav Kranj, zmaga pa je tokrat ostala kar doma. Slavil je namreč domačin Jaka Golob, ki je v finalu s 7-6(0) 6-3 premagal presenečnje turnirja, nepostavljenega klubskega soigralca Jana Bukovca.

V B turnirju je bil v Velenju najboljši Blaž Železen (ŽtkMb), ki je v finalu s 6-3 6-2 premagal domačega aduta Paola Angelija (ŠtkVe).

Deklice je gostil ŽTK Maribor in tudi tu je zmaga ostala domačinkam. Anamari Žnuderl, prva nosilka turnirja je v finalu v izenačenem obračunu s 7-6(0) 3-6 6-2 premagala peto postavljeno Ljubljančanko Špelo Sedej (Maja). TUKAJ.

Polona Hercog v Dohi v glavni turnir kot srečna poraženka

bm, 11.02.2019

Tamara Zidanšek, ki je dala prednost osebni karieri pred nastopom v reprezentanci in Polona Hercog sta nastopili na močnem WTA turnirju v Dohi (916.113 $).

Kljub relativno visokim uvrstitvam na lestvici WTA sta morali obe v kvalifikacije, kjer sta sicer obe izgubili, a se je Hercogova uvrstila v glani turnir kot srečna poraženka.

Hercogova je bila v zgornji polovici žreba, ki ji je bil v uvodnem krogu naklonjen saj je igrala z ameriško povabljenko na turnir Julio Elbaba (526) in zanesljivo zmagala s 6-1 6-3. V drugem krogu se je merila z Uzbekistanko Sabino Sharipovo (WTA 139). Ta je v prvem krogu izločila Američanko Abigail Spears. Hercogova je dobila tudi drugo tekmo. Od Sharipove je bila boljša s 7-5 7-5.

V zadnjem krogu kvalifikacij je Hercogova igrala z Ajlo Tomljanović, ki je prejšnji teden nastopila v finalu WTA turnirja v Hua Hinu. Tomljanovićeva je bila za našo igralko premočna nasprotnica in je slavila s 6-3 6-4. Hercogova kljub porazu ni ostala brez glavnega turnirja saj se je vanj uvrstila kot srečna poraženka, isti status pa bo imela tudi njena nasprotnica v prvem krogu Alison Riske. 28-letna Američanka je prav tako izgubila v finalu kvalifikacij, kjer jo je s 6-2 6-1 premagala Kitajka Lin Zhu, a se je v glavni turnir nato uvrstila kot srečna poraženka.

Zidanškova, 3. nosilka kvalifikacij, ki je na zadnjih turnirjih pokazala zelo dobro formo in izvrsten tenis, se je v prvem krogu pomerila z 20-letno Rusinjo Ljudmilo Samsonovo (WTA 168) in doživela nepričakovan poraz. Samsonova je bila po dveh urah in treh minutah igre boljša s 6-3 4-6 6-3. Obe igralki sta bili dokaj nezanesljivi pri začetnem udarcu, tako da je bilo v tekmi skupaj 16 brejkov, pri čemer je Samsonova servis izgubila sedemkrat, Zidanškova pa devetkrat. Tamara je v tekmi naredila kar 13 dvojnih napak, Samsonova 10. Na koncu je bila Rusnija v seštevku točk boljša s 104-93. TUKAJ.

V Mariboru, Velenju in Kranju se končuje OP za deklice in dečke do 14 let

bm, 10.02.2019

Ta konec tedna se za točke slovenske teniške lestvice igralci in igralke potegujejo v Kranju, Mariboru in Velenju.

Na turnirju deklic v Mariboru sta se v finale uvrstili prva nosilka Anamari Žnuderl (ŽtkMb),ki je v polfinalu s 6-2 6-3 premagala Rino Grošelj (AsLit) in peta nosilka Špela Sedej (Maja), ki je v četrtfinalu s 6-3 6-4 izločila drugo nosilko Lijo Mumlek, v polfinalu pa s 6-3 6-1 še tretjo nosilko Ano Taro Praček (LukaKp).

Pri dečkih bosta v Kranju v finalu nastopila domačina, člana TK Triglav Kranj Jan Bukovec in Jaka Golob. Prvo presenečenje turnirja je zagotovo nepostavljeni Jan Bukovec, ki na lestvici TS zaseda 15. mesto. Na poti do finala je v drugem krogu s 6-3 7-5 premagal prvega nosilca Janija Retlja, v četrtfinalu s 4-6 7-6(5) 3-1 (predaja) petega nosilca Nikija Polanca in v polfinalu z 1-6 6-2 6-4 še četrtega nosilca Marka Iztoka Lundra (Rafa). Njegov finalni nasprotnik, tretji nosilec Jaka Golob je v polfinalu s 7-6(5) (predaja) izločil drugega nosilca Jako Tomažina (AsLit).

V B turnirju dečkov v Velenju se bosta pomerila Blaž Železen (ŽtkMb), v polfinalu je s 7-6(6) 6-1 premagala Nala Rota (Benč) in Paolo Angeli (ŠtkVe), ki je bil v drugem polfinalu s 6-0 6-1 boljši od Nina Govediča (TK_SB). TUKAJ.

Na OP za člane in članice v Ljubljani znani polfinalisti in četrtfinalistke

bm, 10.02.2019

Na igriščih Max tenis kluba v Ljubljani se odvija OP za člane in članice.

Pri članih so znani četrtfinalisti. Po izpadu dveh nosilcev v prvem krogu so preostali tudi v drugem zmagali in se uvrstili v četrtfinale, kjer so nastopili Žiga Drobnič, Gašpar Žimbrek Turković, Rok Komac, Marko Novak, Mark Mesarič, Jošt Plestenjak, Matic Dimic in Domen Gostinčar.

V četrtfinalnih obračunih je Turkovič Žimbrek s 6-7(6) 6-0 6-1 izločil prvega nosilca Žigo Drobniča, Rok Komac je bil s 6-2 6-4 boljši od Marka Novaka, Mark Mesarič je s 6-2 6-1 premagal Jošta Plestenjaka, Domen Gostinčar pa s 6-4 6-2 Matica Dimica.

Pri članicah so se v četrtfinale uvrstile Tina Kristina Godec, Eva Kalan, Pia Marija Rebec, Ana Lanišek, Tara Katarina Milić, Zala Ule, Tjaša Klevišar in Noka Jurič.

V četrtfinalu je Tina Kristina Godec s 6-3 6-4 premagala Evo Kalan. Ostale tekme še niso bile odigrane. TUKAJ.

Najmlajši so ta konec tedna nastopali v Novem mestu in Krškem

bm, 10.02.2019

Mesec je naokrog in ponovno so na turnirju TS na svoj račun prišli najmlajši igralci in igralke v starostni kategoriji 8-11 let. Konec tedna nastpajo v Novem mestu in Krškem.

V soboto so v Novem mestu nastopili v mini tenisu in tenisu deklic do 10 let. Turnir v mini tenisu je dobil Aleksej Mulej (Maja), ki je v finalu z 2-1 premagal Marka Škundriča (ŽtkMb). Pri deklicah je bila najboljša Brina Milovanovič (TKTal). V finalu je z 2-1 premagala Saro Kovačevič (Maja). V tenisu deklic do 10 let je zmagala Veritsa Yaneva (Brežice). V finalu je s 6-1 premagala Niko Matevžič Bašelj (Maja). V nedeljo so v Novem mestu nastopili še dečki do 10 let. Zmagal je Peter Škundrič (ŽtkMb), ki je v finalu s 6-1 premagal Martina Kolariča (Pvald).

V Krškem sta v soboto potekala turnirja do 11 let. Pri deklicah je bila najboljša Kaja Kadak Ocvirk (Maja). V finalu je s 6-1 premagala Jerco Fleischman (Medvode). Pri dečkih je slavil Liam Lugarič (TK_SB). V finalu je s 6-4 premagal klubskega soigralca Marka Berčiroviča Novaka. V nedeljo je bil v Krškem še turnir v midi tenisu. Pri deklicah je zmagala Veritsa Yaneva (Brežice), ki je v finalu z 12-10 7-3 premagala Niko Bašelj Matevžič (Maja). Pri dečkih je prvo mestro osvojil Lovro Hace Zajc (SDSTA). V finalu je z 2-1 premagal Matijo Dodiga (Brežice).

Več o letošnjih nastopih najmlajših najdete TUKAJ.

Slovenija po zmagi nad Gruzijo ostaja članica I. EA skupine pokala Fed

bm, 09.02.2019

Slovenska reprezentanca se je v britanskem Bathu danes z ekipo Gruzije borila za obstanek v I. EA skupini pokala Fed in bila uspešna.

Prvo srečanje sta odigrali Kaja Juvan (169) in Miriam Bolkvadze (312). Juvanova je brez težav dobila prvi niz s 6-1 in v drugem povedla s 3-0, nato pa ji je Gruzijka srečanje predala.

Za odločilno točko sta v drugi tekmi igrali Dalila Jakupović (86) in Ekaterina Gorgodze (151). Jakupovićeva je slabo začela in po dveh izgubljenih servisih zaostajala s 0-4, nato pa je stvari vzela v svoje roke, dobila 20 od 25 točk in izid izenačila ter ga v nadaljevanju obrnila v svojo korist. S šestimi zaporednimi osvojenimi igrami je prvi niz dobila s 6-4. Tudi v drugem nizu je bila naša igralka bolj zanesljiva ter še drugi niz dobila s 6-4, s tem pa Sloveniji tudi zagotovila zmago in obstanek v I. EA skupini pokala Fed.

Čeprav smo pred odhodom v Bath pričakovali morda celo kaj več, pa je samo boj za obstanek verjetno tudi posledica dejstva, da so igralke v slovenski ekipi relativno neizkušene, saj sta obe naši prvi igralki na pokalu Fed nastopili šele tretjič in da so nastopi za ekipo vendarle povsem nekaj drugega kot tekme na turnirjih WTA in ITF.

Slovenija in Gruzija sta se v pokalu Fed tokrat srečali četrtič, vse tri dosedanje tekme pa je, tako kot tudi današnjo, zanesljivo dobila Slovenija. Nazadnje sta se ekipi srečali pred enajstimi leti na turnirju v Budimpešti, kjer sta slovenski ekipi točke zagotovili Andreja Klepač in Polona Hercog. Tudi takrat sta za Gruzijo nastopali Ekaterina Gorgodze, danes prva Gruzijska igralka in Oksana Kalashnikova, ki v glavnem nastopa v igri dvojic.

Slovenija je bila danes nesporna favoritinja, saj sta obe naši igralki na lestvici WTA uvrščeni višje od nasprotnic. To sta v svojih nastopih tudi pokazali.

Po koncu srečanja sta naši prvi igralki povedali, da je bilo vzdušje v ekipi dobro in da obe računata na to, da bi lahko v naslednji sezoni naredile korak naprej, torej napredovale v višji kakovostni razred svetovnega tenisa.

Selektor reprezentance Andrej Kraševec je povedal, da so pričakovali težko tekmo, saj je odločala o obstanku v skupini in da so punce odigrale svoj zelo dober tenis, dale svoj maksimum in uspešno zaključile tekmovanje. V Bath so prišli po obstanek in ga tudi dosegli. Povedal je še, da bo za naslednje leto poskušal zagotoviti nastop vseh najboljših igralk in da v kolikor bodo nastopili v najboljši postavi lahko računajo na uvrstitev v svetovno skupino ženskega tenisa.

Za napredovanje v II. svetovno skupino pokala Fed sta se danes borili ekipi Srbije in Velike Britanije. Z 2-0 so slavile Britanke.

Več o pokalu Fed in povezavo do rezultatov v živo najdete TUKAJ.

V teku so turnirji članov in članic ter dečkov in deklic do 14 let

bm, 09.02.2019

Člani in članice ta konec tedna nastopajo na igriščih Max tenis kluba v Ljubljani. Pri članih nastopa 35 igralcev, prvi krog pa je prinesel izpad dveh nosilcev. Izpadla sta šesti nosilec Samuel Pate, katerega je s 6-1 6-3 premagal Gašpar Žimbrek Turković in sedmi nosilec Andrej Šušteršič od katerega je bil s 6-3 6-2 boljši Jan Kupčič. V drugem krogu se obeta kar nekaj zanimnivih dvobojev med njimi obračun Jana Kupčiča in Matica Dimica.

Članice tri tekme prvega kroga še igrajo, sicer pa nastopa 19 igralk.

Dečki v A turnirju igrajo v Kranju. Presenečenje je pripravil domačin Jan Bukovec, ki je s 6-3 7-5 premagal prvega nosilca Janija Retlja. V četrtfinale so se uvrstili tudi Niki Polanec, Mark Iztok Lunder, Dmitry Suboch, Luka Videnovič, Jaka Golob, Retelj Marko in Jaka Tomažin. .

B turnir dečki igrajo v Velenju. Tu so četrtfinalisti Vid Ambrožič, Blaž Železen, Nal Rot, Sergiy Malchenko, Matic Kolman, Aleks Tomac, Paolo Angeli in Nino Govedič.

Deklice nastopajo v Mariboru, kjer jih gosti ŽTK. V četrtfinale so se uvrstile Anamari Žnuderl, Nala Kovačič, Rina Grošelj, Isabela Ogris, Maribel Križaj, Ana Tara Praček, Špela Sedej in Lija Mumlek. TUKAJ.

Aljaž Bedene izločil prvega nosilca ATP turnirja v Cordobi Fabia Fogninija, četrtfinalno srečanje s Cuevasom po prekinitvi izgubil

bm, 09.02.2019

Prvovrstno presenečenje je na ATP turnirju v Cordobi pripravil naš najboljši teniški igralec Aljaž Bedene. V drugem krogu ATP turnirja serije 250 je s 6-1 6-4 izločil prvega nosilca turnirja, 13. igralca sveta, 31-letnega Italijana Fabia Fogninija. S tem je prekinil niz sedmih zaporednih zmag Italijana in ga prvič v karieri ugnal.

Aljaž je tekmo izvrstno začel in prvi niz dobil s 6-1. Na svoj prvi servis je izgubil dve točki, na drugega še tri, Fogniniju pa je servis odvzel trikrat. V osvojenih točkah je bil boljši s 30-18. Tudi v drugem nizu, ki je sicer postregel s petimi brejki, je Aljaž dvakrat izgubil svoj začetni udarec, a ga je tudi tokrat Italijanu odvzel trikrat in se zasluženo veselil končne zmage. Ob koncu je imel na svojem kontu 61 točk, Fognili le 43.

V četrtfinalu je bil Aljažev nasprotnik Urugvajec, 92. igralec sveta, 33-letni Pablo Cuevas. Aljaž je tekmo dobro začel in z breakom povedel s 3-1, nato pa je bilo srečanje zaradi dežja prekinjeno. To je sicer njun drugi medsebojni obračun, prvega je na turnirju v Roland Garrosu lani v treh nizih dobil Cuevas.

V današnjem nadaljevanju je bil Cuevas boljši saj je tekmo dobil s 7-6(2) 6-1. TUKAJ.

Slovenija v Bathu po porazu z Grčijo z 1-2 v boj za obstanek z ekipo Gruzije

bm, 08.02.2019

V Bathu je Slovenija danes igrala zelo pomemben obračun, v katerem bi našim dekletom zmaga že zagotavljala neposreden obstanek v I. EA skupini pokala Federacij. A izšlo se ni po slovenskih željah, saj sta tako Kaja Juvan kot Dalila Jakupović posamični srečanji izgubili.

Merili sta se ekipi, ki sta uvodni tekmi v RR skupini izgubili, pri čemer so Grkinje v tekmi z Madžarsko osvojile točko, naše igralke pa so do prve točke prišle po zmagi Nike Radišič in Nine Potočnik v današnjem srečanju dvojic.

Slovenija in Grčija sta se doslej v okviru EA skupine pokala Fed pomerili trikrat in sicer v letih 1993, 1998 in 2002. Dvakrat so zmagale Slovenke, enkrat Grkinje. Zadnji obračun leta 2002 so v turški Antalyi dobile naše igralke, posamični točki pa sta takrat priigrali Maja Matevžič in Tina Pisnik, ki sta v nadaljevanju z zmago nad Ukrajino poskrbeli tudi, da se je Slovenija edinkrat doslej uvrstila v svetovno skupino pokala Federacij.

Za Slovenijo je prva nastopila Kaja Juvan , ki je igrala z 21-letno Valentini Grammatikopoulu. Ta je trenutno na 171. mestu lestvice WTA, torej dve mesti za našo igralko. V zelo izenačenem srečanju, ki je trajalo dve uri in dvajset minut je bila na koncu Grkinja boljša s 7-6(2) 5-7 6-3. V prvem nizu je Juvanova povedla s 5-3 in servirala za niz, a je Grkinja izenačila, nato pa zanesljivo dobila podaljšano igro. Podoben razplet smo spremljali v drugem nizu, le da je bila tokrat s 5-3 v vodstvu Grkinja, a je Kaji uspel break v deseti igri, nato pa še eden v dvanajsti in Kaja je niz dobila s 7-5. V tretjem nizu je Grkinja v tretji igri odvzela Kaji začetni udarec, v nadaljevanju pa z izjemo osme, zanesljivo dobivala igre na svoj servis ter ponovno povedla s 5-3. Tokrat prednosti ni izpustila iz rok, s še enim breakom v deveti igri je tekmo odločila v svojo korist. Na koncu je bila boljša za sedem točk (118-111). Ob zelo izenačeni statistiki je Grkinja dosegla en brek več (5-4). Kaja tako še tretjič ostaja brez zmage, kar je zagotovo manjše razočaranje.

Dalila Jakupović je bila pred velikim izzivom, saj bi morala za obstanek v dvoboju premagati najboljšo grško igralko, 23-letno Mario Sakkari, 38. igralko sveta. Tudi njej se ni izšlo in še tretjič je vknjižila ničlo. Sakkarijeva je bila po dveh urah in desetih minutah boljša s 4-6 6-4 6-3. Tudi drugo današnje srečanje je bilo izenačeno, a je bila razlika v osvojenih točkah nekoliko večja (108-96). Jakupovićeva je v srečanju dosegla tri brejke, a je svoj začetni udarec izgubila petkrat. Sakkarijeva je bila kljub devetim dvojnim napakam boljša nasprotnica, saj je imela boljši izkoristek tako prvega kot drugega servisa. Priigrala si je kar 17 priložnosti za break, Jakupovićeva na drugi strani le šest.

Jutri čaka naše igralke boj za obstanek, nasprotnice bodo igralke Gruzije. TUKAJ.

Konec tedna turnirji članov, dečkov in deklic do 14 let ter najmlajših

bm, 08.02.2019

Ta konec tedna bodo potekali turnirji za člane in članice v Ljubljani, Kranj gosti dečke v A, Velenje v B turnirju, deklice do 14 let bodo nastopile v Mariboru, najmlajši v kategorijah 8-11 let pa v Krškem in Novem mestu.

S kvalifikacijami so že opravili dečki in deklice do 14 let. V Kranju so bili uspešni Blaž Šteblaj, Gašper Matijašič, Luka Markovič, Matic Hribar, Dmitry Suboch, Tom Srakar, Vaal Urankar in Žan Friš.

V Mariboru so se iz kvalifikacij v glavni turnir uvrstile Hana Šišak Molan, Eva Zalokar, Nika Perić, Eva Šifrer, Maribel Križaj, Pika Doberlet, Katarina S. Mrvar in Zoja Lackovič. TUKAJ.

Slovenija tudi po drugem dnevu ostaja brez zmage, Madžarke boljše s 3-0

bm, 07.02.2019

V drugem krogu turnirja na pokalu Fed v Bathu Slovenija igra z ekipo Madžarske in posamičnih obračunih zaostaja z 0-2.

V prvem srečanju sta se merili druga Madžarka Dalma Galfi, 311. igralka lestvice WTA in druga naša igralka Kaja Juvan, 169. igralka sveta. Kaja je srečanje začela slabo in po vsega 25 minutah igre prvi niz izgubila z 1-6. Galfijeva je od osmih izkoristila dve break žogi za dva odvzema servisa naši igralki, Kaja si ni priigrala nobene priložnosti za break. Drugi niz je naša igralka začela bolje ter po breaku Madžarke v tretji in re-breaku Juvanove v četrti igri sta bili igralki izenačeni do izida 4-4, ko je Kaja srervirala za vodstvo s 5-4. Z dvema dvojnima napakama je svoj servis izgubila, Galfijeva pa je zanesljivo dobila naslednji začetni udarec, s tem pa drugi niz in srečanje z izidom 6-1 6-4. Srečanje je trajalo uro in sedem minut, Madžarka pa je bila v osvojenih točkah boljša s 65-46.

Juvanova je po tekmi povedala, da je sicer izgubila, a je odigrala dobro tekmo, po njenem mnenju boljšo od tiste, ki jo je včeraj odigrala z Britanko. Madžarska nasprotnica je po njenem mnenju zelo solidno odigrala, tako da zaradi poraza ne sme biti preveč razočarana. Jutri je nov dan in nova tekma v kateri bo dala vse od sebe in upa na dober rezultat, je še povedala po današnjem srečanju z Galfijevo.

Dalila Jakupović je v drugem srečanju dnevnega programa, v tekmi z Anno Bondar, 224. igralko lestvice WTA poskušala Slovenijo obdržati v igri za zmago, a ji to ni uspelo. Madžarka je po uri in pol igre slavila s 4-6 6-1 6-4. Bondarjeva je odlično servirala in na tekmi dosegla kar 15 asov. V celotnem srečanju je oddala samo eno igro na svoj servis, več kot eno priložnost za break pa Jakupovićevi tudi ni ponudila. Dalila je začetni udarec izgubila trikrat, še sedemkrat je break žogo Madžarki ubranila. Končno seštevek točk je bil 84-69 v korist Madžarke. Jakupovićeva je po srečanju povedala, da je nasprotnica odigrala izvrstno temo, odlično je servirala, sama pa je imela nekaj nihanj pri začetnem udarcu.

V igri dvojic so nastopile Nika Radišič in Nina Potočnik ter Adrienn Nagy in Reka Luca Jani. Madžarki sta bili boljši in sta zmagali z rezultatom 7-6(3) 4-6 6-2.

Naše igralke jutri potrebujejo zmago z Grčijo, tako da jim ne bi bilo potrebno v play out za obstanek v I EA skupini.

Kljub temu, da so Madžarke na papirju najslabša reprezentanca na turnirju so proti Sloveniji dosegle še drugo zmago in bodo zagotovo zahtevne nasprotnice tudi za domačinke v odločilni tekmi za prvo mesto v skupini.

V skupini B se bosta za zmago v skupinskem delu borili ekipi Hrvaške in Srbije. Hrvatice so danes z 2-1 premagale Gruzijo, Srbkinje s 3-0 Turčijo.

Rezultat srečanja lahko v živo spremljate TUKAJ.

Živa Falkner v Paragvaju na turnirju ITF prvega ranga izgubila v tretjem krogu posameznic, med dvojicami poražena v polfinalu

bm, 07.02.2019

16-letna Živa Falkner, 184. mladinka sveta, je po enotedenskh pripravah v Paragvaju z ekipo ITF začela tritedensko južnoameriško turnejo na kateri bo nastopila na treh močnih mladinskih turnirjih.

Njena prva nasprotnica na turnirju v Lambareju v Paragvaju, 39. Asuncion Bowlu, je bila 17-letna Rusinja Anfisa Danilchenko, 205. igralka lestvice ITF. Živa je po treh urah in petdesetih minutah igre ob visoki temperaturi +33 C, slavila s 6-4 4-6 6-3 in se uvrstila v tretji krog.

Tu je igrala s 4. nosilko, 16-letno Romino Ccuna iz Peruja, 129. mladinko sveta in izgubila s 6-4 2-6 3-6.

Živa nastopa tudi v konkurenci dvojic. S soigralko Dano Guzman iz Peruja sta prvi nosilki turnirja dvojic in sta bili v prvem krogu prosti, v drugem pa sta s 6-4 6-2 premagali domačinko Daianne Hayashida in Brazilko Nalando Teixeira Da Silva. Uspešni sta bili tudi v četrtfinalu, kjer sta z 1-6 6-2 10-5 premagali Američanki Jenno Defalco in Madison Sieg. V polfinalu sta nato morali premoč priznati Romini Ccuno iz Peruja in Jimar Gerald Gonzalez iz Čila.

Težek žreb pa je pripomogel k hitremu slovesu Jana Kupčiča na turnirju ITF drugega ranga v Moldaviji. V prvem krogu se je namreč pomeril s prvim nosilcem in trenutno 67. mladincem sveta, Rusom Alexandrom Bindo. Ruski vrstnik je bil boljši s 6-2 6-3. V konkurenci dvojic je Jan moči združil s Srbom Štefanom Ivićem, nastope pa sta končala že po prvem srečanju. S 6-1 7-6(3) sta ju premagala Pierre Malan iz JAR in Karlis Ozolins iz Latvije. TUKAJ.

Slovenija bo v Davisovem pokalu gostovala v Egiptu

bm, 06.02.2019

Žreb Davisovega pokala, ki je bil danes opravljen v Londonu je določil, da bo slovenska teniška reprezentanca v svojem edinem nastopu letos v Davisovem pokalu gostovala v Egiptu. Gostitelji morajo v naslednjih dneh sporočiti, ali bo dvoboj aprila ali septembra.

Slovenija, ki si je lani komaj zagotovila obstanek v drugi evroafriški skupini, na žrebu v Londonu ni bila med šestimi nosilci.

Kapetan Miha Mlakar je po žrebu povedal: "Dobili smo nasprotnika, proti kateremu smo favoriti, v kolikor bomo tam nastopili z najboljšimi igralci. Gostovanja v Davisovem pokalu so vedno neugodna in zahtevna."

Egiptovska reprezentanca v svoji najmočnejši postavi razpolaga z naslednjimi igralci: Mohamed Safwat (198. ATP), Youssef Hossam (404.) in Karim Mohamed Maamoun (487.).

Slovenija se je v Davisovem pokala že dvakrat pomerila z Egiptom in obakrat zmagala; leta 2000 v Kairu s 3:2, devet let kasneje na Otočcu pa s 5:0.

Davisov pokal v nižjih skupinah se letos igra po nekoliko spremenjenem sistemu. Termina za igranje sta dva, in sicer 5. in 6. aprila oziroma od 13. do 15. septembra. Zmagovalec dvoboja bo napredoval v prvo evroafriško skupino, poraženec pa nazaduje v tretji rang tekmovanja.

Vir:STA TUKAJ.

V prvi tekmi turnirja pokala Fed v Bathu Velika Britanija od Slovenije boljša s 3-0

bm, 06.02.2019

Prvo tekmo slovenske reprezentance na pokalu Fed v britanskem Bathu, kjer ji nasproti stojijo domačinke, ekipa Velike Britanje, je odprla Kaja Juvan. Njena nasprotnica je bila druga Britanka, 22-letna Katie Boulter, 83. igralka lestvice WTA.

Boulterjeva je po 59 minutah igre zmagala s 6-4 6-2 in domačinke popeljala v vodstvo. Juvanova je srečanje sicer odlično začela in se v začetku zelo dobro zoperstavila 90 mest višje uvrščeni igralki na lestvici WTA. A bolj kot se je srečanje razvijalo več nesigurnosti je bilo čutiti v Kajini igri. Po izgubljenem servisu v peti igri prvega niza je sicer dobro nadaljevala vse do izida 4-5, ko je na servis nasprotnice naredila tri neprisiljene napake in Britanka je dobila prvi niz. V drugem je Kaja izgubila uvodni začetni udarec, kasneje pa je servis oddala še enkrat in sicer v sedmi igri. Britanka je bila bistveno bolj agresivna, naredila je manj napak, bila pa je tudi zelo zanesljiva pri začetnem udarcu sasj Juvanovi ni ponudila niti ene priložnosti za break. Britanka je bila v osvojenih točkah boljša s 58-43.

Po pričakovanju je imela težko nalogo naša prva igralka Dalila Jakupović. Igrala je s prvo Britanko, 27-letno Johanna Konta, ki je na lestvici WTA uvrščena na 39. mesto. Konta je bila po uri in petdesetih minutah igre boljša s 7-6(7) 6-2. Zelo izenačen prvi niz, v katerem je bilo kar osem breakov, je v dramatičnem zaključku dobila Britanka potem, ko je imela Jakupovićeva že tri zaključne žoge v podaljšani igri. Vodila je namreč s 6-3, nato pa izgubila štiri zaporedne točke in na koncu tie-break s 7-9. V drugem nizu je bila odločilna tretja igra, ko je Dalila izgubila svoj srevis brez dobljene točke, nato pa je Konta zanesljivo pripeljala tekmo do konca. Britanke so tako že zmagovalke srečanja, a tudi osvojena točka v igri dvojic bi, ob ugodnem razpletu v nadaljevanju, ko bodo naše igralke čakale na morebitno napako Britank, lahko bila zelo pomembna.

Tekmo dvojic sta tako odigrali Jakupovićeva in Juvanova, na britanski strani pa sta nastopili Harriet Dart in Katie Swan. Naši igralki sta bili tokrat daleč od zmage saj sta zanesljivi domačinki slavili s 6-2 6-2.

V četrtek bodo nasprotnice Slovenk igralke Madžarske. Te so prišle v Bath v močno okrnjeni zasedbo, a jim to ni preprečilo zmage nekoliko presenetljive zmage nad ekipo Grčije z 2-1.

V skupini A sta bili danes odigrani dve tekmi. Hrvaška je z 2-1 premagala Turčijo, Srbija pa z enakim izidom Gruzijo.

TUKAJ.

Slovenska ekipa Fed včeraj še na uradni večerji, od danes pa gre zares

bm, 06.02.2019

Slovenska ženska teniška reprezentanca se na prizorišču turnirja I. EA skupine pokala Fed v Bathu pripravlja na prvi obračun, ki jo čaka v sredo z ekipo Velike Britanije.

Dekleta so se že dodobra spoprijateljila s podlago na kateri se bodo borila za čim boljšo uvrstitev ter opravila po dva treninga na dan. Podlaga na kateri bodo nastopile je srednje hitra.

Znan je tudi vrstni red tekem, ki se bodo vsak dan začenjale ob 17.30 uri po slovenskem času. Naša dekleta bodo najprej igrala v sredo z ekipo domačink, Veliko Britanijo, naslednje nasprotnice bodo Madžarke, zadnje nasprotnice v skupini pa bodo Grkinje.

Sicer pa so vse naše igralke zdrave, dobro rezpoložene in zelo motivirane ter že težko pričakujejo prvi nastop.

Ob treningih morajo dekleta zadostiti tudi organizacijskim formalnostim. Tako so se v ponedeljek, skupaj z ostalimi ekipami, udeležila sprejema pri županu gostiteljskega mesta Bath. Včeraj pa so se udeležila slavnostne večerje pred začetkom tekmovanja.

Danes ob 17.30 uri pa bo šlo zares. Nasproti jim bo stala ena od favoritinj za zmago na turnirju, ekipa domačink, za katero bosta nastopili prvi violini Johanna Konta (WTA 39) in Katie Boutler (83), poleg njiju pa so v ekipi, ki jo vodi Anne Keothavong še Heather Watson, Harriet Dart in Katie Swan. Angležinje so edina ekipa v Bathu za katero nastopata dve top 100 igralki.

Pred Slovenijo po možnostih za zmago nad Anglijo na uradni strani pokala Fed postavljajo še ekipo Grčije s prvo igralko Mario Sakkari (WTA 38). Močno oslabljena pa je pripotovala ekipa Madžarske, saj je doma poleg poškodovane Timee Babos ostala tudi njihova številka dve Fanny Stollar.

Najvišje rangirana igralka v Bathu je sicer iz reprezentance Hrvaške, ki nastopa v drugi skupini. To je od včeraj št. 25 svetovnega tenisa Donna Vekić.

Prenosa iz prizorišča ne bo, rezutate v živo pa boste lahko spremljali TUKAJ.

Na OP do 16 let v A turnirjih oba naslova v Maribor, slavila sta Annika Planinšek in Sebastian Dominko; v B turnirju fantov zmagal Dmitry Suboch

bm, 04.02.2019

V Mariboru se je končalo OP za dekleta v starostni kategoriji do 16 let. V mariborsko-ptujskem finalnem obračunu je bila boljša domačinka, druga nosilka turnirja Annika Planinšek (Žtk Maribor), ki je s 6-3 6-4 premagala prvo nosilko Tajo Lončarič (Ptuj). Planinškova je bila v vseh starostnih kategorijah blizu najboljšim, še nikoli doslej pa se ji na turnirjih Tenis Slovenije ni uspelo povzpeti prav na vrh. To je torej njen prvi naslov in napoved, da bo tudi v tej starostni kategoriji mešala štrene najboljšim in se borila za vrh teniške lestvice.

A turnir fantov je v Medvodah osvojil Annikin klubski soigralec Sebastian Dominko, ki je tako dopolnil izjemen izkupiček treh zmag igralcev in igralk ŽTK Maribor na A turnirjih tega konca tedna. V finalu medvoškega turnirja je Dominko, sicer prvi nosilec turnirja, s 6-3 7-6(3) premagal tretjega nosilca Nejca Žuniča. Spremljali smo zanimiv in izenačen turnir na katerem sta morala oba finalista odigrati tudi tri nize, Žunič enkrat in Dominko dvakrat, pri čemer je bil predsem Dominkov polfinalni obračun v katerem je premagal klubskega soigralca Maja Premzla izjemno izenačen in napet. Dominko je namreč slavil s 7-5 6-7(7) 7-6 (1).

B turnir fantov, ta se je odvijal v Mariboru, je osvojil Dmitry Suboch (Morje). V finalu je s 7-6(2) 6-1 premagal Tilna Javornika (Sl-Ko). TUKAJ.

Žiga Šeško in Nala Kovačič zmagovalca A , Mark Bečirovič Novak in Kaja Kadak Ocvirk finalnega B turnirja do 12 let

bm, 04.02.2019

V Ljubljani se je na TA Breskvar končal finalni A turnir v kategoriji do 12 let. Turnir je osvojil Žiga Šeško (AsLit), ki je v finalu s 7-5 6-0 premagal Luko Petroviča (Sl-Lj). Za petega igralca lestvice TS je to prvi naslov v karieri na turnirjih Tenis Slovenije, z uvrstitvijo v finale pa je do uspeha kariere prišel tudi Petrovič.

B turnir dečkov je v Ljubljani osvojil Mark Bečirovič Novak (Tk_Sb). V finalu je s 6-0 6-1 premagal Lasseja G. Zajca (Topte).

V A turnirju deklic je v Mariboru slavila prva nosilka Nala Kovačič (ŽtkMb), ki je v finalu s 6-2 6-2 premagala drugo postavljeno Ljubljančanko Zalo Vnuk (TkTal). Po dveh zaporednih zmagah Vnukove v začetku sezone je zdaj prvič v medsebojnih obračunih slavila še Kovačičeva in se tako še utrdila na prvem mestu lestvice do 12 let.

V finalu B turnirja deklic sta nastopili Kaja Kadak Ocvirk (Maja) in Karolina Trnkovski (LukaKp). S 6-0 6-0 se je prvega naslova na turnirjih veselila Kaja. TUKAJ.

Tamara Zidanšek z velikimi koraki proti TOP 50

bm, 04.02.2019

Tamara Zidanšek je po uspešnem nastopu na turnirju v Hua Hinu, kjer je klonila v polfinalu, na novi lestvici WTA pridobila 11 mest in je na novi najvišji točki v karieri, na 63. mestu. Sledijo ji Dalila Jakupović na 86. mestu (-4), Polona Hercog na 88. mestu (+1) in Kaja Juvan na 169. mestu (+2).

Na moški lestvici na vrhu ni prememb. Naša najvišje uvrščena igralca ostajata Aljaž Bedene na 65. mestu in Blaž Rola na 205. mestu, za dve mesti je zdrsnil Blaž Kavčič, ki je zdaj na 217. mestu, tri mesta pa je pridobil Nik Razboršek, ki je na 596. mestu.

TUKAJ.

Aljaž Bedene z zmago začel nastope na peščenem ATP turnirju v Argentini

bm, 04.02.2019

Naš vodilni teniški igralec na moški svetovni teniški lestvici ATP Aljaž Bedene je ta teden na ATP turnirju serije 250 v argentinski Cordobi. Turnir ima nagradni sklad 590.000 $ in se igra na pesku.

Aljažev nasprotnik v prvem krogu je bil 23-letni nemški levičar Maximilian Marterer, 76. igralec lestvice ATP. Aljaž je s po enim breakom v vsakem nizu zanesljivo slavil s 6-3 6-4 in prekinil niz petih zaporednih porazov. Oba igralca sta dobro servirala, a je bil s 84 % osvojenih točk na prvi servis Bedene uspešnejši od Nemca, ki si v srečanju ni priigral niti ene break priložnosti. V zadnjih desetioh srečanjih z levičarji je bil uspešen sedemkrat. V drugem krogu ga zdaj čaka obračun s prvim nosilcem, Italijanom Fabiom Fogninijem, 15. igralcem sveta. To bo že njuno osmo medsebojno srečanje, Aljaž pa doslej še ni okusil slasti zmage.

V Sharm El Sheikhu je v kvalifikacijah turnirja ITF WTT (15.000 $) nastopil Anže Arh. Njegov nasporotnik je bil drugi nosilec, Američan Connor Farren, ki je zmagal s 6-1 6-3.

Na ITF WTT turnirju v Sharm El Sheikhu je nastopila Kristina Novak, ki je bila neposredno uvrščena v glavni žreb. Njena nasprotnica v prvem krogu je bila Moldavijka Anastasia Vdovenco, 162. igralka lestvice ITF WTT, ki je bila boljša s 7-5 6-4.

V okviru južnoameriške turneje z ekipo ITF bo na turnirju prvega ranga v paragvajskem Lambareju nastopila naša trenutno druga mladinka Živa Falkner. V prvem krogu bo igrala z Rusinjo Aniso Danilchenko, 205. mladinko sveta.

Na mladinskem turnirju ITF 2 ranga v Moldaviji pa bo zaigral Jan Kupčič. Žreb mu ni bil naklonjen, saj bo že v prvem krogu na drugi strani mreže prvi nosilec turnirja, Rus Alexandr Binda, 68. mladinec sveta. TUKAJ.

Na finalnih turnirjih do 12 in do 16 let znani finalisti in finalistke

bm, 03.02.2019

Turnirji do 12 in do 16 let so se prevesili v zaključni del.

V A turnirju dečkov v TA Breskvar v Ljubljani sta se v finale uvrstila Luka Petrovič (Sl-Lj) in Žiga Šeško (AsLit). Petrovič je bil četrti nosilec turnirja, v polfinalu pa je s 6-1 1-6 6-2 premagal prvega nosilca Gašperja Matijašiča (Grosuplje). V drugem polfinalu je drugi nosilec Šeško s 6-3 6-0 izločil tretjega nosilca Svita Suljića (TABRE).

V B turnirju dečkov, ki se je igral na Olimpiji sta finalista Mark Novak Bečirovič (TK_SB), ki je v polfinalu s 6-1 6-4 premagal Antona Titova (LukaKp) in Lasse G. Zajc (Topte), ki je bil v drugem polfinalu s 6-2 6-3 boljši od Vasje Zornada (LukaKp).

A turnir deklic, ki se odvija na igriščih TK Branik Maribor ni prinesel presenečenj. V finale sta se uvrstili prva nosilka Nala Kovačič (ŽTKMb), v polfinalu je s 6-3 5-7 6-1 premagala Niko Perić (Šentjur) in druga nosilka Zala Vnuk (TKTal), ki je bila v drugem polfinalu s 6-1 6-2 boljša od Eve Šifrer (Medvode).

V B turnirju sta finalistki Kaja Kadak Ocvirk (Maja), v polfinalu je s 6-1 6-2 premagala Leontino Mihajlovič (ŽtkMb) in Karolina Trnkovski (LukaKp), ki je bila v drugem polfinalu s 6-4 6-3 boljša od Tise Strbad (BOBI).

V A turnirju fantov do 16 let sta se v Medvodah v finale uvrstila prvi nosilec Sebastian Dominko (ŽtkMb) in tretji nosilec Nejc Žunič (Šplus). Dominko je v polfinalu s 7-5 6-7(7) in 7-6(1) premagal klubskega soigralca Maja Premzla, Žunič je bil v drugem polfinalu s 6-4 6-0 boljši od Svita Kosa (Domžale). V B turnirju, ta se je igral na igriščih ŽTK v Mariboru sta finalista Dmitry Suboch (Morje) in Tilen Javornik (Sl-Ko). Suboch je v polfinalu s 6-2 6-3 izločil Maxa Pirmanška (ŠtkVe), Javornik je s 6-4 6-1 premagal Miloša Bogunoviča (Sl-Lj).

Na istem prizorišču so igrala tudi dekleta. Finalistki sta prva nosilka Taja Lončarič (Ptuj), v polfinalu je s 6-2 6-1 premagala Hano Bečirovič Novak (ŽTKMb) in druga nosilka Annika Planinšek (ŽtkMb), ki je v drugem polfinalu v klubskem obračunu s 6-2 6-0 izločila Anamari Žnuderl.

Na fotografiji polfinalista turnirja 12B v Ljubljani Titov in Zornada. TUKAJ.

Winter cups 2019 - fantje in dekleta do 16 let ter deklice do 14 let osvojili peto mesto, dečki do 14 let sedmi

bm, 03.02.2019

Končale so se kvalifikacije za zimsko ekipno evropsko teniško prvenstvo (Winter cups by Head). Žal se nobeni izmed slovenskih ekip ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir, so pa naši dečki in deklice ter fantje in dekleta po porazih v uvodnih nastopih v nadaljevanju pokazali, da se lahko enakovredno kosajo z ekipami, ki so se borile za uvrstitve od 5. do 8. mesta in, da bi jih morebitni ugodnejši žreb v uvodnem krogu lahko pripeljal še višje.

Dečki do 14 let so osvojili končno 7. mesto. Ob dveh porazih so v zadnjem srečanju zabeležili zmago nad ekipo Madžarske. Matic Križnik je s 6-2 6-3 premagal Zalana Sandroja Savaya, Žiga Švec je bil s 4-6 6-2 7-6(3) boljši od Patrika Meszarosa. Tekma dvojic ni bila odigrana.

Deklice do 14 let so se borile za peto mesto z ekipo Izraela. Prva je nastopila Ula Jamar in z 2-6 6-4 6-1 premagala Kami Osher. Drugo tekmo je igrala Ela Nala Milić in z 2-6 1-6 izgubila z Liam Oved. O zmagovalcu je odločala igra dvojic, ki sta jo Ana Lanišek in Ela Nala Milić dobili s 6-4 6-1. Deklice so osvojile končno peto mesto.

Tudi fantje do 16 let so bili uspešni. Z 2-1 so premagali ekipo Hrvaške. Aljaž Jeran je s 7-6(5) 3-6 6-4 premagal Roka Stipetića, Bor Artnak je bil s 6-2 6-4 boljši od Noe Vukadina, dvojica Bor Artnak/Gal Emeršič Potočnik pa je s 3-6 2-6 izgubila z Luko Mikrutom in Noo Vukadinom. Fantje so osvojili končno 5. mesto.

Dekleta so igrala s Španijo. Po tekmah posameznic je bil izid izenačen. Pia Marija Rebec je s 7-5 6-7(3) in 6-1 premagala Claudio Armenteras, Nika Strašek je s 3-6 2-6 izgubila z Ane Mintegi Del Olmo. O zmagovalkah je odločala igra dvojic v kateri sta Petja Drame in Nika Strašek s 6-3 3-6 10-7 premagali Lidio Gonzalez in Ane Mintegi Del Olmo. Dekleta so osvojila končno 5. mesto.

Vse o nastopih slovenskih mladinskih reprezentanc in rezultate Winter cupa najdete TUKAJ.

Nik Razboršek v Antalyi zaradi bolezni predal polfinalni obračun

bm, 03.02.2019

Na moškem ITF turnirju v Antalyi (15.000 $), kjer se organizatorji že ves teden borijo z vremenom so v petek uspeli pod streho spraviti tekme prvega kroga glavnega turnirja. Prvi nastop je tako dočakal tudi Nik Razboršek in ga z odliko opravil. V uvodnem srečanju je s 6-1 6-2 premagal Srba Gorana Markovića.

Nik je v soboto nastopil dvakrat. Najprej je v drugem krogu s 6-4 6-4 premagal španskega povabljenca Luisa Gomara Monia ter se uvrstil v četrtfinale.

Po krajšem počitku je odigral četrtfinalno srečanje s hrvaškim kvalifikantom Matejem Šabanovim ter ga premagal s 7-6(6) 6-3 in se uvrstil v polfinale.

V soboto bi moral na igrišče še tretjič in sicer v obračunu dvojic, kjer bi moral zaigrati s Tomom Kočevarjem Dešmanom proti Srbu Goranu Markoviču in Ukrajincu Daniilu Zarychanskemu. Naša igralca sta tekmo zaradi poškodbe hrbta Kočevarja Dešmana predala. Tom je zaradi bolečin v hrbtu pred tem izpustil tudi nastop med posamezniki. Nič kaj razveseljive niso bile včeraj niti novice o Nikovem počutju. Dobil je temperaturo in močan glavobol, tako da je bil tudi njegov nastop v nedeljskem polfinalu vprašljiv.

Danes je moral polfinalno srečanje predati.

Želimo mu hitro okrevanje. TUKAJ.

Tamara Zidanšek ni bila kos Ajli Tomljanović v polfinalu Hua Hina (vrhunci srečanja v posnetku spodaj)

bm, 02.02.2019

Naša prva teniška igralka v tem trenutku Tamara Zidanšek si ni uspela priigrati prvega finala na turnirjih WTA, saj je morala v današnjem polfinalu na turnirju v Hua Hinu na Tajskem (250.000 $) za zmago čestitati Avstralki hrvaških korenin, Ajli Tomljanović. Tomljanovičeva je prikazala izvrstno igro, dominirala je pri začetnem udarcu, pa tudi v igri je bila bolj zanesljiva od Tamare. Izkoristek prvega servisa je imela kar 88 %, odlična pa je bila tudi pri vračanju drugega Tamarinega servisa saj je bila uspešna v 68 %.

Srečanje je trajalo uro in 14 minut, Tamara pa je morda nekoliko podlegla tudi dejstvu, da bi se lahko prvič v karieri zavihtela v finale. Njen izkoristek prvega servisa je bil 59 %, drugega samo 32 %, nekaj več kot dvajset neprisiljenih napak pa je bilo tokrat preveč za končno zmago. Tamara si je v srečanju priigrala samo eno break priložnost, tako v prvem kot v drugem nizu pa je izgubila svoj prvi začetni udarec, tako da je morala ves čas loviti Tomljanovićevo. Sicer pa je v srečanju prikazala in osvojila nekaj izvrstnih točk, s katerimi je navdušila občinstvo.

To je bilo njuno tretje medsebojno srečanje, še drugič je bila na trdi podlagi boljša Avstralka. Tamara jo je premagala na pesku v prvem krogu turnirja v Bolu na Braču lansko leto.

Tamara si je na Tajskem priigrala denarno nagrado v višini 11.500 $, osvojila pa je pomembnih 110 WTA točk, ki ji bodo prihodnji teden na lestvici WTA prinesle novo najboljšo uvrstitev v karieri, uvrščena bo namreč na 63. mesto.

Tamara se zdaj seli v Doho, kjer bo v kvalifikacijah nastopila tudi Polona Hercog.

Nekaj točk iz polfinalnega srečanja si oglejte TUKAJ.

Ljubljana, Maribor in Medvode gostijo dečke in deklice do 12 ter fante in dekleta do 16 let

bm, 02.02.2019

Ta konec tedna potekajo finalni turnirji za dečke in deklice do 12 let ter OP za fante in dekleta do 16 let.

Deklice v A in B turnirju nastopajo na igriščih TK Branik Maribor. V A turnirju sta prvi nosilki prva in druga igralka lestvice TS do 12 let Nala Kovačič in Zala Vnuk. Poleg njiju so četrtfinalistke Katarina Mrvar, Nika Perič, Hana Šišak Molan, Beti Jazbec Butina, Eva Šifrer, Kaja Najzer in Zala Vnuk.

Dečki v A in B turnirju nastopajo v Ljubljani, kjer sta gostitelja TA Breskvar in TK Olimpija. V A turnirju najboljših ni, prvi nosilec je tako 4. igralec lestvice TS Gašper Matijašič.Poleg njega so četrtfinalisti Paolo Angeli, Luka Petrovič, Nejc Peterlin, Peter Marn, Svit Suljič, Nino Govedič in Žiga Šeško.

Fante do 16 let v A turnirju gosti TK Medvode, B turnir se igra na igriščih ŽTK Maribor. V Medvodah je ob močni zasedbi prvi nosilec drugi igralec lestvice TS Sebastian Dominko. V četrtfinale pa so se poleg Dominka uvrstili Max Klep, Maj Premzl, Grega Sevšek, Nejc Žunič, Aljaž Kirbiš Svit Kos in Marsel Žnuderl.

Dekleta gosti ŽTK Maribor, med tremi igralkami iz prve deseterice, ki so v žrebni listi je tudi prva igralka lestvice do 16 let Taja Lončarič. Poleg nje so četrtfinalistke Lija Mumlek, Hana Bečirovič Novak, Katarina Jankovič, Tajda Zalokar, Anamari Žnuderl, Meta Marenk in Annika Planinšek.

Na fotografiji: Maša Viriant TUKAJ.

Naše ekipe na Winter cupu v razigravanju za uvrstitve od 5. do 8. mesta

bm, 02.02.2019

Po slabem uvodnem dnevu slovenskih ekip na kvalifikacijah za zimsko ekipno evropsko prvenstvo, v katerem so bile vse štiri ekipe poražene, jim zdaj preostaja boj za čim boljšo končno uvrstitev.

Prvo tekmo, ki bi v primeru zmage prinesla boj za peto mesto, so dečki do 14 let igrali z ekipo Italije. Tim Kušter je v prvem srečanju z 1-6 2-6 izgubil z Giacomom Nosejem, Matic Križnik pa je v drugi tekmi moral priznati premoč Filippu Romanu, ki je bil boljši s 6-2 6-3. Naša igralca sta izgubila tudi tekmo dvojic. Meduri in Romano sta Križnika in Šveca premagala s 6-4 7-5. Naši dečki se bodo zdaj borili za končno sedmo mesto z ekipo Madžarske.

Deklice do 14 let so premagale ekipo Litve. Ana Lanišek je s 5-7 6-3 6-3 premagala Liepo Sataite, Ela Nala Milić pa s 4-6 6-2 6-1 Emilijo Pranyte. Ula Jamar in Laniškova sta bili s 6-3 2-6 10-8 boljši od Cechanaviciute in Sataite. Deklice bodo za končno peto mesto igrale z ekipo Izraela.

Fantje do 16 let so se merili z Madžari. Prvi obračun je Gal Emeršič Potočnik dobil. S 6-0 7-6 (4) je premagal Kristofa Kincsesa. Bor Artnak je s 6-0 6-2 premagal Petra Kalocsaia, dvojica Artnak in Jeran pa je bila s 6-4 6-4 boljša od Borosa in Kincsesa. Fantje bodo za peto mesto igrali z ekipo Hrvaške.

Dekleta do 16 let so igrala z ekipo Izraela. Pia Marija Rebec je s 6-0 7-5 premagala Shachf Lieberman, Petja Drame je bila s 6-2 6-1 boljša od Mike Dagan Fruchtman, tekmo dvojic pa sta po prvi odigrani igri naši igralki Drame in Strašek predali. Dekleta bodo za 5. mesto igrala z ekipo Španije.

Več o mladinskih selekcijah in rezultate vseh srečanj najdete TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.