prijava_e
Novice : Arhiv novic 2017 : Februar 2017

Arhiv novic - februar 2017

Kaja Juvan začela z zmago, Nina Potočnik izgubila, Manca Pislak prvič v sredo

, 28.02.2017

Tudi drugi teden zapored naše tri mlade igralke nastopajo na ženskih članskih ITF turnirjih v Hammametu in Antalyi (15.000 $). V Hammametu je nastope z zmago začela Kaja JUVAN. V prvem krogu je igrala z 21-letno Tunizijko Yosr ELMI, ki je za nastop prejela posebno povabilo, saj gre za nerangirano igralko, ki je v karieri odigrala 27 tekem, zabeležila pa le tri zmage. Po pričakovanju je bil za Kajo uvodni nastop le lažji trening, za zmago s 6-0 6-0 je potrebovala vsega 42 minut.

Prva nasprotnica Mance PISLAK bo v sredo 23-letna Italjanka Federica ARCIDIACONO, 710. igralka lestvice WTA.

Na turnirju v Antalyi je Nina POTOČNIK igrala s kvalifikantko, 17-letno Romunko Georgio CRACIUN, 800. igralko lestvice WTA. Romunska mladinka je bila po točno uri igre boljša z rezultatom 6-0 6-4. Potočnikovi je šestkrat odvzela začetni udarec, sama ga je izgubila dvakrat, razmerje v osvojenih točkah pa je bilo 57 - 37 v korist zmagovalke. TUKAJ.

Blaž Kavčič dobro formo potrjuje tudi v Yokohami, Grega Žemlja tokrat obstal v prvem krogu

bm, 28.02.2017

Blaž KAVČIČ tudi v Yokohami, kamor se je preselil iz Kyota, nadaljuje z odličnimi predstavami. V prvem krogu je s 4-6 6-0 6-4 premagal Avstralca Marinka MATOSEVICA, potem ko je v tretjem nizu že zaostajal z 2-4. Srečanje je tokrat zaznamovalo veliko število priložnosti za odvzem servisa nasprotniku, skupaj kar 24, pri čemer je bil uspešnejši Kavčič, ki jih je izkoristil šest v štirinajstih poskusih, nasprotnik le tri iz desetih priložnosti. Srečanje je trajalo dve uri, v osvojenih točkah pa je bil Kavčič prepričljivo boljši s 106-84. To je bilo letošnje enajsto srečanje v katerem je Blaž igral tri nize, zmagal pa je kar desetkrat. V drugem krogu bo igral s 7. nosilcem, 26-letnim Kitajcem Ze ZHANGOM, 178. igralcem lestvice ATP. Zhang je v dobri formi, saj je na Japonsko prišel z zmago na turnirju v San Franciscu (100.000 $), v Kyotu pa je, tako kot Kavčič, izgubil s kasnejšim zmagovalcem UCHIYAMO.

Grega ŽEMLJA je v prvem krogu igral z avstralskim kvalifikantom, 20-letnim Blakom MOTTO in izgubil z 2-6 3-6. MOTTA je Gregu iz treh poskusov trikrat odvzel servis, na drugi strani pa je imel tudi sam tri priložnosti, a ni izkoristil nobene. Srečnje je trajalo vsega 56 minut. TUKAJ.

Kaja Juvan, Manca Pislak in Nina Potočnik dobile nasprotnice v Hammametu in Antalyi

bm, 27.02.2017

Tudi drugi teden zapored bodo naše tri mlade igralke nastopile na ženskih članskih ITF turnirjih v Hammametu in Antalyi (15.000 $). V Hammametu sta nasprotnici dobili Kaja JUVAN in Manca PISLAK.

Juvanova bo v prvem krogu igrala z 21-letno Tunizijko Yosr ELMI, ki je za nastop prejela posebno povabilo, saj gre za nerangirano igralko, ki je v karieri odigrala 27 tekem, zabeležila pa le tri zmage.

Prva nasprotnica Pislakove bo 23-letna Italjanka Federica ARCIDIACONO, 710. igralka lestvice WTA.

Na turnirju v Antalyi bo Nina POTOČNIK uvrstitev v drugi krog poskušala doseči z zmago nad kvalifikantko, 17-letno Romunko Georgio CRACIUN, 800. igralko lestvice WTA. Tako v Hammametu kot v Antalyi dekleta igrajo na pesku. TUKAJ.

Tamara Zidanšek z novo najvišjo uvrstitvijo v karieri vodilna Slovenka na lestvici WTA, Grega Žemlja in Blaž Kavčič vidno napredovala

bm, 27.02.2017

Tamara ZIDANŠEK je na novi lestvici WTA prevzela mesto vodilne Slovenke. Ta teden je pridobila 5 mest in je ponovno najvišje v karieri, tokrat na 138. mestu. Do najboljše stoterice jo loči nekaj manj kot 200 točk. Druga Slovenka na lestvici ostaja Dalila JAKUPOVIĆ. Ta teden je izgubila dve mesti in je na 144. mestu lestvice, dve mesti pa je izgubila tudi Polona HERCOG, ki je zdrsnila na 159. mesto. Tadeja MAJERIČ kot četrta Slovenka ostaja na 239. mestu.

Med moškjimi sta po uspešnem nastopu v Kyotu vidno napredovala Grega ŽEMLJA in Blaž KAVČIČ. Žemlja je pridobil 10 mest in je kot vodilni Slovenec na lestvici ATP ta teden na 140. mestu, Kavčič je pridobil 17 mest in se je povzpel na 149. mesto. Blaž ROLA še naprej drsi po lestvici navzdol. Ta teden je izgubil 36 mest in je zdrsnil na 299. mesto. TUKAJ.

Blaž Rola v Yokohami obstal na pragu glavnega turnirja

bm, 27.02.2017

Drugo največje japonsko mesto Yokohama je naslednja postaja naših najboljših teniških igralcev. Na ATP Challengerju z nagradnim skladom 50.000 $ nastopajo Grega ŽEMLJA, Blaž KAVČIČ in Blaž ROLA. Slednji je moral v kvalifikacije in kot 1. nosilec po dveh zmagah izgubil odločilno srečanje za preboj v glavni turnir. V prvem krogu je brez težav s 6-4 6-1 premagal 23-letnega Japonca Imaia SHINTARA (ATP 437). Tudi v drugem krogu je bil uspešen. S 6-2 6-3 je premagal 22-letnega Rusa Evgenya KARLOVSKIYA, 484. igralca lestvice ATP. Za uvrstitev v glavni turnir je potreboval še eno zmago, na drugi strani mreže pa je bil 19-letni Korejec Soon WOO KWONOM. 301. igralec lestvice ATP, prejšnji teden ga je v osmini finala Kyota premagal Grega ŽEMLJA, je bil boljši z rezultatom 6-4 6-4. Odločila sta dva breaka, oba pa je dosegel Korejec, po enega v vsakem nizu. Blaž je imel v srečanju vsega dve priložnosti za break, ki sta ostali neizkoriščeni. V končnem seštevku točk je bil Kwon boljši za tri (61-58).

Nasprotnika pa je po Blažu Kavčiču v glavnem žrebu dobil tudi Grega Žemlja. Kavčičev nasprotnik bo 31-letni Avstralec Marinko MATOŠEVIĆ, 257. igralec lestvice ATP, Žemlja pa bo igral s kvalifikantom, 20-letnim Avstralcem Blakom MOTTO, 305. igralcem lestvice ATP. TUKAJ.

Blaž Kavčič še drugič letos ostal brez naslova

bm, 26.02.2017

Blaž KAVČIČ je letošnjo teniško sezono odlično začel, a bo moral na nov, petnajsti naslov na turnirjih serije ATP Challenger kljub temu še počakati. Tudi v drugem letošnjem finalu je namreč ostal praznih rok. V Kyotu je bi v finalnem obračunu boljši 5 let mlajši Japonec, 24-letni Yashutaka UCHIYAMA, 227. igralec lestvice ATP. Ta je po uri in desetih minutah igre slavil s 6-3 6-4. Japonec je odlično serviral, zabil kar 17 asov in iz devetih poskusov dosegel tri breake. Blaž je na drugi strani tokrat serviral nekoliko slabše, ob štrih doseženih asih je napravil tri dvojne napake, ni pa izkoristil nobene priložnosti za break od skupaj petih, ki si jih je priigral. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 63-49 v korist Japonca. TUKAJ.

Dalila Jakupović brez glavnega turnirja v Kuala Lumpurju

bm, 26.02.2017

Dalila JAKUPOVIĆ je na 250.000 $ vrednem WTA turnirju v Kuala Lumpurju ostala brez nastopa v glavnem turnirju. Kvalifikacijske nastope je sicer začela z zmago in v prvem krogu s 6-3 4-6 6-1 premagala 19-letno Avstralko Lizette CABRERA. Nasprotnici je osemkrat odvzela servis, sama ga je izgubila petkrat, kar pove tudi to, da sta bili obe igralki dokaj nezanesljivi pri začetnem udarcu. Avstralka je tako naredila kar 12, Jakupovićeva 5 dvojnih napak, izkoristek začetnega udarca pa je bil pri obeh manj kot 60 %.

Za napredovanje v glavni turnir bi Jakupovićeva morala zmagati še enkrat, a ji to ni uspelo. Njena nasprotnica je bila 18-letna Rusinja Anna KALINSKAYA, trenutno 179. igralka sveta, leta 2016 pa 3. na mladinski svetovni teniški lestvici. Igralki sta se med sabo že pomerili in sicer je bila leta 2016 na pesku v treh nizih boljša Rusinja, ki je slavila tudi tokrat. Po uri in dvajsetih minutah igre je zmagala z rezultatom 6-1 7-5. Jakupovićevi je kar šestkrat odvzela začetni udarec, sama ga je izgubila le dvakrat. V končnem seštevku točk je bila Rusinja boljša s 70-52. TUKAJ.

Blaž Kavčič finalist Kyota, Grega Žemlja za las prekratek

bm, 25.02.2017

V Kyotu sta danes zjutraj po našem času v polfinalu ATP Challengerja nastopila Grega ŽEMLJA in Blaž KAVČIČ. Zmage se je veselil Kavčič, Grega Žemlja bo novo priložnost za finale imel prihodnji teden v Yokohami.

Zelo izenačeno srečanje Kavčiča in Južnoafričana Harrisa je po dveh urah in pol dobil Kavčič z rezultatom 4-6 7-6 (3) 7-6(5). Ob dobrem serviranju obeh igralcev, Kavčič je dosegel 12, Harris pa 19 asov, je odločila podaljšana igra tretjega niza, v kateri je Kavčič dosegel en mini break, ki mu je prinesel zmago. Blaž je seicer imel štiri meč žoge že v deseti igri, a se je takrat Harris uspel rešiti. V podaljšani igri pa je izkortistil prvo zaključno žogo in z odličnim srrvisom zapečatil usodo nasprotnika. Končno razmerje osvojenih točk je biklo 120-119 v korist zmagovalca. Za Kavčiča, v finalu se bo pomeril z UCHIYAMO, ki je v drugem polfinalu izločil Žemljo, je to že drugi finale letos, potem ko je v januarju v Bangkoku izgubil finalni obračun s Tipsarevičem.

Grega ŽEMLJA je igral s 24-letnim Japoncem Yasutakom UCHIYAMO ter po uri in 23 minutah igre izgubil s 6-3 4-6 3-6. To je bila še ena tekma odličnih serverjev, oba sta imela izkoristek prvega servisa čez 80 %, skupaj sta dosegla 26 asov, razlika je bila le v tem, da je Japonec Žemlji servis odvzel dvakrat, Gregu je to uspelo le enkrat.

Blaž Kavčič bo v nedeljo v Kyotu naskakoval že 15. zmago na turnirjih serije ATP Challenger. TUKAJ.

Grega Žemlja in Blaž Kavčič polfinalista Kyota

bm, 24.02.2017

Grega ŽEMLJA in Blaž KAVČIČ sta se v Kyotu uvrstila v polfinale ATP Challengerja. Žemlja je v četrtfinalu s 6-4 6-4 premagal igralca iz Kitajskega Tajpeha, 33-letnega Ti CHENA. Srečanje je trajalo eno uro, Žemlja pa je tudi tokrat odlično serviral in imel ob 16 asih kar 82 % oz. 67 % izkoristek prvega in drugega servisa. Nasprotnik si tako ni priigral niti ene priložnosti za break, Žemlja pa je izkoristil dve od treh.

Odlično je nastopil tudi Blaž KAVČIČ, ki je igral z 18-letnim Japoncem Yosukom WATANUKIJEM. Prvi niz je dobil s 6-4, drugega izgubil z 2-6, tako da je o zmagovalcu odločal tretji niz. Blaž je, kljub nekaj spornim odločitvam sodnikov, ohranil mirno glavo, v četrti in šesti igri ubranil tri break priložnosti, v sedmi igri nato sam dosegel break, nato pa tekmo rutinirano pripeljal do konca in zmagal v tretjem nizu s 6-4. Srečanje je trajalo uro in tričetrt, Blaž je ob štirih dvojnih napakah dosegel osem asov in izkoristil tri od šestih break priložnosti. Na drugi strani je japonski up dosegel devet asov in izkoristil prav tako tri, a od devetih priložnosti za break. O izenačenosti srečanja priča tudi končno razmerje točk, ki je bilo 87-86 v korist poraženca.

Za moreniten slovenski finale bo Grega ŽEMLJA moral premagati 24-letnega Japonca Yasutaka UCHIYAMO, 227. igralca lestvice ATP, Blaž KAVČIČ pa južnoafriškega kvalifikanta, 20-letnega Lloyda HARRISA, 294. igralca lestvice ATP, ki je v četrtfinalu izločil 1. nosilca Yuichija SUGITO iz Japonske. TUKAJ.

Slab slovenski dan na članskih in mladinskih ITF turnirjih

bm, 23.02.2017

Današnji dan slovenskim igralcem in igralkam na turnirjih nižjih kategorij ni prinesel uspeha. Najprej je zjutraj v Džakarti v drugem krogu Futuresa izgubil Aljaž RADINSKI, popoldne sta z nastopi na članskih ITF turnirjih v Antalyi in Hammametu končali tudi Nina POTOČNIK in Kaja JUVAN. Nina POTOČNIK je v Antalyi klonila proti 7. nosilki, Srbkinji Dejani RADANOVIĆ. 20-letna Radanovićeva, trenutno je na 412. mestu lestvice WTA, je slavila s 6-2 6-1 po uri in desetih minutah srečanja. Potočnikova je tokrat slabo servirala in začetni udarec izgubila kar šestkrat. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 58-37 v korist zmagovalke.

Več od doseženega je v Hammametu zagotovo pričakovala tudi Kaja JUVAN, a je tudi ona imela tokrat nekaj več težav z začetnim udarcem kot na prvem srečanju. 21-letna Kazahstanka Kamila KERIMBAYEVA, 367. igralka lestvice WTA si je priigrala 25 priložnosti za odvzem servisa Juvanovi, uspelo pa ji ga je odvzeti osemkrat. Naša igralka je bila pri tem celo uspešnješa od nasprotnice, saj ji je iz 16 poskusov servis odvzela devetkrat. Zanimivo je, da je tudi končni seštevek točk pokazal razmerje 107-96 v korist Juvanove, a predsem na račun drugega niza, ki ga je dobila brez izgubljene igre. Vse to pa je bilo premalo za zmago. Kazahstanka je bila boljša s 7-6(5) 0-6 6-2.

Juvanova in Pislakova sta izgubili tudi četrtfinalni obračun v konkurenci dvojic, kjer sta ju s 6-1 6-4 premagali 3. nosilki Chieh-Yu HSU (Tajpeh) in Sandra SAMIR (Egipt).

Vse tri naše igralke bodo imele novo priložnost že prihodnji teden, ko bosta Juvanova in Pislakova še enkrat nastopili v Hammametu, Potočnikova pa v Antalyi. TUKAJ.

Po Blažu Kavčiču v četrtfinale Kyota tudi Grega Žemlja

bm, 23.02.2017

Grega ŽEMLJA se je ekspresno uvrstil v četrtfinale ATP Challengerja v Kyotu. V drugem krogu je v vsega 45 minutah s 6-3 6-3 premagal 19-letnega Korejskega kvalifikanta Soon WOO KWONA. Grega je ob odličnem serviranju (80 % izkoristek začetnega udarca) nasprotniku trikrat odvzel servis, na drugi strani pa si Korejec ni priigral niti ene priložnosti za break.

V četrtfinalu bosta tako nastopila dva naša igralca, oba z odličnimi možnostmi za napredovanje v polfinale, glede na formo ki jo kažeta pa se nam morda obeta celo slovenski finale. Žemlja bo v četrtfinalu igral z igralcem iz Kirtajskega Tajpeha, 33-letnim Ti CHENOM, 251. igralcem lestvice ATP, Kavčič pa bo najbrž imel nekoliko težje delo, saj bo imel na drugi strani mreže18-letnega Japonca Yosuko WATANUKIJA, 587. igralca lestvice ATP, ki je v drugem krogu izločil 3. nosilca Belgijca Rubena BEMELMANSA, sicer pa je trenutno 2. mladinec na svetovni mladinski teniški lestvici ITF. TUKAJ.

Konec za Aljaža Radinskega v Džakarti

bm, 22.02.2017

Aljaž RADINSKI je ta teden nastopil na Futuresu v indonezijski Džakarti in turnir končal po drugem krogu. V prvem je igral s 16-letnim domačinom Justinom BARKIJEM, ki je nastopil s posebnim povabilom in zmagal s 7-6(2) 6-4. V izenačenem srečanju sta oba igralca dobro servirala, za odtenek boljši pa je bil Aljaž, ki je nasprotniku odvzel servis dvakrat, sam pa ga je izgubil le enkrat, kar je prevesilo tehtnico v njegovo korist. Razmerje osvojenih točk je bil ob koncu 66-59 v korist Radinskega.

V drugem krogu je igral s francoskim kvalifikantom 26-letnim Valentinom NOURRISATTOM in izgubil s 3-6 6-7(4). Aljaž je servis izgubil trikrat, sam ga je nasprotniku odvzel le enkrat.Ob koncu srečanja je bila razlika v osvojenih točkah 72-65 v korist zmagovalca. TUKAJ.

Tina Cvetkovič izgubila na ITF turnirju v Cadolzburgu, Jon Lan Šuntar izgubil v drugem krogu Bakuja, Tristan Flander predal v Bukarešti

bm, 22.02.2017

Na mladinskem ITF turnirju 4. ranga v Cadolzburgu od Slovenk nastopa Tina CVETKOVIČ. V prvem krogu glavnega turnirja je včeraj igrala z Nemko Anne KNUETTEL in zmagala s 7-5 4-6 7-6(1). Tudi v drugem korgu je bila njena nasprotnica domačinka, 16-letna Isabella PFENNIG. Tokrat je Cvetkovičeva izgubila. Nemka je bila boljša z rezultatom 6-4 3-6 6-4.Jon Lan ŠUNTAR je izgubil tekmo drugega kroga na drugem turnirju TE do 14 let v Bakuju. S 6-2 6-3 ga je premagal Ukrajinec Egor KHOTCHENKOV.

Na turnirju TE v Bukaresšti je Tristan FLANDER tekmo drugega kroga predal. TUKAJ.

Blaž Kavčič v Kyotu boljši od Blaža Role, zmagal tudi Grega Žemlja

bm, 22.02.2017

Na ATP Challengerju v Kyotu so danes nastopili trije sklovenski igralci. V prvem nastopu je bil uspešen Grega ŽEMLJA. S 7-5 6-4 je v uri in dvajsetih minutah premagal 19-letnega Avstralca Marca POLMANSA, 222. igralca lestvice ATP. Grega je odlično srviral, nasprotniku zabil kar 16 asov in imel odličen izkoristek prvega servisa (89 %). V vsakem nizu je nasprotniku po enkrat odvzel servis, sam se je z nasprotnikovo priložnostijo za break srečal le dvakrat. V seštevku točk je bil boljši s 74-68.

V slovenskem obračunu sta o četrtfinalistu odločala Blaž ROLA IN Blaž KAVČIČ. V izenačenem srečanju je bil v treh nizih po nekaj manj kot dveh urah igre s 7-6(4) 2-6 7-6(5) boljši Blaž KAVČIČ. Statistika je pokazala, da je Rola zabil kar 26 asov, deset več od Kavčiča, mu trikrat odvzel servis (svojega izgubil le enkrat), osvojil štiri točke več (103-99), a srečanje klub tem podatkom izgubil.

V prvem nizu ni bilo breaka, Kavčič pa je izkoristil kar 92 % zadetih prvih servisov. V drugem nizu je bila slika obrnjena, 92 % zadetih prvih servisov je izkoristil Rola, a ob tem Kavčiču tudi dvakrat odvzel servis. V tretjem nizu sta vsak po enkrat izgubila servis, prvi pa je break uspel Roli, ki je povedel s 3-1. Blaž se je z re-breakom uspel vrniti v igro in bil v podaljšani igri za odtenek boljši in srečnejši. To je njegova letošnja sedma zmaga v tekmah s tremi nizi, le enkrat je tretji niz izgubil.

Žemlja bo imel v drugem krogu še enkrat na drugi strani mreže devetnajstletnika. Tokrat bo to južnokorejski kvalifikant Soon WOO KWON, 308. igralec lestvice ATP.

Kavčičev četrtfinalni nasprotnik bo18-letni Japonec Yosuke WATANUKI, 587. igralec lestvice ATP, ki je v drugem krogu izločil 3. nosilca Belgijca Rubena BEMELMANSA, sicer pa je trenutno 2. mladinec na svetovni mladinski teniški lestvici ITF. TUKAJ.

Katarina Srebotnik v Dubaju obstala v četrtfinalu, Andreja Klepač ostala brez četrtfinala

bm, 22.02.2017

Katarina SREBOTNIK in Andreja KLEPAČsta se na WTA touru iz Dohe preselili v Dubaj, kjer nastopata na turnirju ženskih dvojic. Turnir ima skupni nagradni sklad kar 2,3 miljone dolarjev, obe pa sta začeli z zmago. Klepačeva je s soigralko Mario Jose MARTINEZ SANCHEZ v prvem krogu s 6-4 6-4 premagala dvojico Jelena JANKOVIĆ in Anastasia PAVLYUCHENKOVA.

Katarina nastopa z Abigail SPEARS, s katero sta pretekli teden osvojili turnir v Dohi, v prvem krogu pa sta igrali proti ukrajinskima sestrama Lyudmyli in Nadiji KICHENOK, ki sta se v glavni turnir uvrstili skozi kvalifikacije. Brez težav sta zmagali s 6-2 6-3.

V drugem krogu sta že včeraj nastopili Klepačeva in Martinez Sanchezova in izgubili. S 6-3 7-6(5) sta ju izločili 2. nosilki, Rusinji Elena VESNINA in Ekaterina MAKAROVA.

Uspešni pa sta bili v drugem krogu Katarina in Abigail. S 6-4 6-3 sta premagali Romunko Raluco OLARU in Ukrajinko Olgo SAVCHUK.

Tudi njuna pot pa se je v tretjem krogu končala. Tokrat sta morali premoč priznati tretjima nosilkama, Indijki Saniji MIRZA in Čehinji Barbori STRYCOVI. Ti sta zmagali s 6-2 7-5. TUKAJ.

Nina Potočnik in Kaja Juvan začeli z zmagama, Manca Pislak poražena

bm, 21.02.2017

Nina POTOČNIK je nastope na ženskem ITF turnirju v Antalyi (15.000 $) začela z zmago. V prvem krogu je po dveh urah in pol igre s 6-7(4) 6-2 6-1 premagala ukrajinsko kvalifikantko, 17-letno Maryno CHERNYSHOVO. Nina je bila uspešna tudi v konkurenci dvojic, kjer nastopa s soigralko iz Avstrije, Miro ANTONITSCH. S 6-1 6-3 sta premagali Belgijko Juliette BASTIN in Luksemburžanko Eleonoro MOLINARO.

V prvem krogu ITF turnirja v Hammametu je bila uspešna Kaja JUVAN. S 6-3 6-4 je premagala leto dni starejšo, 17-letno, 1080. igralko lestvice WTA, Romunko Andreeo PRISACARIU.

Ni pa se nastop posrečil Manci PISLAK, za katero je ITF turnir v Hammametu (15.000 $) prvi po decembru 2016, ko je nastopila v italijanskem Ortiseju. Tokrat je igrala s 23-letno Slovakinjo Vivien JUHASZOVO, 378. igralko lestvice WTA in po uri in pol igre izgubila s 3-6 2-6. Bolje ji je šlo v konkurenci dvojic, kjer sta s Kajo JUVAN s 7-5 7-6(3) remagali Romunko Andreeo PRISACARIU in Američanko Anastasio NEFEDOVO.

TUKAJ.

Tristan Flander in Jon Lan Šuntar z zmagama začela nastope v Bukarešti in Bakuju, Miha Vetrih izgubil v Zoetermmeru

bm, 21.02.2017

Naši mladi igralci ta teden nastopajo na treh turnirjih TE. Tristan FLANDER je uspešno začel na turnirju 2. ranga do 14 let v Bukarešti. Po dveh zmagah v kvalifikacijah je v prvem krogu glavnega turnirja s 6-2 6-0 premagal 7. nosilca iz Ukrajine Daniila SOBOLIEVA, 70. igralca TE do 14 let.

Jon Lan ŠUNTAR, ki je bil pretekli teden dvakratni polfinalist v azarbejdžanskem Bakuju tam nasta tudi ta teden na turnirju do 14 let. Začel je z zmago 6-0 7-6(6) proti Rusu Dmitriju MOROZOVU, ki nastopa s posebnim povabilom.

Na turnirju TE do 16 let v nizozemskem Zoetermeerju je nastopil Miha VETRIH. Njegov nasprotnik, Bolgar Nikolay NIKOLOV je bil boljši in je zmagal z rezultatom 6-1 6-2.

Na fotografiji: Tristan Flander TUKAJ.

Po zmagi Blaža Kavčiča v Kyotu slovenski obračun v drugem krogu ATP Challengerja

bm, 21.02.2017

Na ATP Challengerju v Kyotu se je v drugi krog uvrstil tudi Blaž KAVČIČ in tako pripeljal do slovenskega obračuna v drugem krogu z Blažem ROLO.

Kavčič je v uri in tričetrt s 6-0 6-7(2) 6-1 izločil 32-letnega kvalifikanta Jimmya WANGA iz Kitajskega Tajpeha. Blaž je odlično serviral in nasprotniku zabil 21 asov, pri tem pa je imel izkoristek prvega servisa kar 88 %. Nasprotnik ni imel niti ene priložnosti za break, Blaž pa jih je izkoristil pet od dvanajstih. Da je v letošnji sezoni odlično pripravljen govori tudi podatek, da je zmagal v šestih od sedmih srečanj v katerih je igral tri nize. Razlika v osvojenih točkah je bila na koncu 99-68.

V Kyotu na nastop čaka še Grega ŽEMLJA, ki bo prvič zaigral v sredo, ko bo njegov nasprotnik Avstralec Marc POLMANS. Tudi obračun Kavčiča in Role bo na sporedu v sredo. TUKAJ.

Pia Lovrič, Gašper Oblak in Bor Artnak zmagovalci OP ZALA 16

bm, 20.02.2017

Končani so turnirji ZALA v starostni kategoriji do 16 let, ki so se odvijali v Ljubljani in Mariboru. V Mariboru so nastopala dekleta, naslov najboljše pa je osojila Pia LOVRIČ (Domžale). V finalu je s 6-4 4-6 6-1 premagala Evo KALAN (TK Maja).

Pri fantih so v A turnirju prevladovali igralci LTC, o zmagovalcu A turnirju pa sta odločala Gašper OBLAKin Nik JURJEVČIČ. S 6-1 6-0 je bil boljši Oblak. B turnir je osvojil Bor ARTNAK (As Litija). V finalu je s 6-2 6-0 premagal Jurija Maja MIKLAVCA (Zklub).

Pia Lovrič in Eva Kalan (na fotografiji). TUKAJ.

Blaž Rola začel z zmago, v igri ta teden še Žemlja, Kavčič, Juvanova, Pislakova, Potočnikova in Kolarjeva

bm, 20.02.2017

Ta teden bomo spremljali nastope vseh treh naših najvišje uvrščenih igralcev na lestvici ATP, Žemlje, Kavčiča in Role. Vsi trije bodo nastopili na ATP Challengerju z nagradnim skladom 50.000 $ v Kyotu.

Prvi je nastopil Blaž ROLA. Njegov nasprotnik je bil 17-letni Japonec Toru HORIE, ki je za nastop prejel posebno povabilo. Blaž je odlično nastopil in v vsega 49 minutah zmagal z rezultatom 6-4 6-3. Odlično je serviral in imel ob 9 asih 79 % izkoristek servisa. V drugem krogu tako pričakujemo slovenski obračun z Blažem KAVČIČEM, ki bo v prvem krogu igral s kvalifikantom, 32-letnim Jimmyem WANGOM iz Kitajskega Tajpeja.

Naš najvišje uvrščen igralec na lestvici ATP Grega ŽEMLJA zaseda na turnirju položaj 2. nosilca, v prvem krogu pa bo njegov nasprotnik 19-letni Avstralec Marc POLMANS, 223. igralec lestvice ATP.

Tamara ZIDANŠEK, ki je bila tudi ta teden prijavljena v Perthu je kot kaže nastop odpovedala, bosta pa v Hammametu na ITF turnirju (15.000 $) nastopili Kaja JUVAN in Manca PISLAK ter v Antalyi Nastja KOLAR in Nina POTOČNIK. V kvalifikacijah moškega Futuresa v Hammametu je že nastopil Grega BOH in v prvem krogu z 2-6 2-6 izgubil z Italijanom Cristianom CARLIJEM. Neuspešen je bil v kvalifikacijah Futuresa v Džakarti tudi Filip Jakob ZUPANČIČ. Tudi on je izgubil uvodno srečanje, s 6-3 6-2 ga je izločil Malezijec Agil SYEDNAGUIB. TUKAJ.

Dalila Jakupović ostaja vodilna Slovenka, tako kot Tamara Zidanšek pa ta teden najvišje v karieri

bm, 19.02.2017

Dalila JAKUPOVIĆ in Tamara ZIDANŠEK ostajata v mrtvem teku za pozicijo najvišje uvrščene slovenske igralke na lestvici WTA. Kljub uspešnejšemu nastopu Zidanškove v Perthu, sta v skupnem seštevku obe ostali pri enakem številu točk, a se kljub temu povzpeli najvišje v karieri. Obe sta na lestvici WTA pridobili po tri mesta in sta ta teden na 142. oz. 143. mestu. Še naprej na lestvici izgublja Polona HERCOG, ki še ni začela z nastopi, ta teden pa je zdrsnila na 157. mesto. Tri mesta je pridobila Tadeja MAJERIČ, ki je kot četrta Slovenka na 238. mestu.

Med moškimi je Grega ŽEMLJA pridobil dve mesti in je kot najvišje uvrščen slovenski igralec ta teden na 150. mestu, Blaž KAVČIČ je napredoval za 5 mest in je na 165. mestu, Blaž ROLA pa je izgubil eno mesto in je ta teden 263. igralec sveta. TUKAJ.

Na turnirjih OP ZALA 16 pri dekletih znani finalistki, pri fantih polfinalisti

bm, 19.02.2017

Ta konec tedna se za točke lestvice TS borijo igralci in igralke v starostni kategoriji do 16 let, ki nastopajo na A in B turnirjih v Ljubljani in Mariboru.

V Mariboru ŽTK gosti dekleta. V finalu bomo spremljali obračun 1. nosilke Eve KALAN (Maja) in 8. nosilke Pie LOVRIČ (Domžale). Kalanova je v polfinalu s 6-1 6-3 premagala 5. postavljeno Tajo LONČARIČ (Ptuj), Lovričeva je bila v drugem polfinalu s 6-2 6-1 boljša od 3. nosilke Lane STEFANOVIČ (ŠtkVe). Obe finalistki do finala nista oddali nobenega niza.

Fantje na A turnirju nastopajo na igriščih Olimpije v Ljubljani. Prevladujejo igralci LTC Ljubljana, v polfinale so se uvrstili kar trije. Nepotavljeni Lazar MILIČEVIĆ je s 6-3 6-2 izločil 1. nosilca Tilna POTOČNIKA (Jaki), 3. nosilec Nik JURJEVČIČ je bil s 6-3 6-2 boljši od Samuela PATETA (Pvald), 2. nosilec Gašper OBLAK pa je s 6-1 6-2 premagal Aneja LEVPUŠČKA (Domžale). Najbolj se je moral za četrtfinalno zmago potruditi 4. nosilec Tim TEKAVEC (MaxLj). S 7-6(4) 7-5 je bil boljši od nepostavljenega Davida CEPAKA (Koper).

B turnir poteka na Max tenis clubu. V polfinale so se uvrstili Bor ARTNAK (AsLit), ki je s 6-0 6-1 izločil 1. nosilca B turnirja Tita ŠKERLAVAJA, Luka KRAJNIK (Tr-Kr) je bil s 6-0 6-2 boljši od Nejca ŠKORJANCA (Šplus), Jurij Maj MIKLAVEC (Zklub) je s 6-3 7-6(2) premagal Franca Jakoba KAVŠKA (Otočec), Vanja JOKSOVIČ (Medvode) pa je s 6-4 5-7 6-3 izločil Nika GMAJNARJA (Maja).

Mariborski finalistki Pia Lovrič in Eva Kalan (na fotografiji). TUKAJ.

Vabilo k študiju v programu Managment v športu

bm, 18.02.2017

Objavljamo dopis dekana Fakultete za organizacijske vede, ki športnike vabi k vpisu na študijski program Management v športu, ki ga bo fakulteta začela izvajati v letošnjem študijskem letu. Podrobnosti preberite v dopisu TUKAJ in v brošuri TUKAJ TUKAJ.

Ta konec tedna se za točke lestvice TS borijo šestnajstletniki

bm, 18.02.2017

Ta konec tedna poteka OP ZALA 16 za fante, ki nastopajo v Ljubljani in dekleta, katera gosti Maribor. Fantje igrajo na A in B turnirju. A turnir poteka na Olimpiji, prvi nosilec je trenutno 4. igralec lestvice TS v tej kategoriji Tilen POTOČNIK. Igralci so odigrali tekme prvega kroga, ki so prinesle izpad dveh nosilcev. Peto postavljenega Filipa KALJEVIČA je s 6-3 6-0 izločil Dan TROŠT SLAPNIK, od 8. nosilca Klemna TAŠNERJA je bil boljši kvalifikant Simon JAVORŠEK.

Tudi na B turnirju na katerem imajo pravico nastopa igralci, ki so na lestvici TS uvrščeni na 65. mesto ali nižje in se odvija na Max tenis klubu, mesto prvega nosilca pa pripada Titu ŠKERLAVAJU so danes odigrali tekme prvega kroga.

Dekleta gosti ŽTK Maribor, v četrtfinale pa so se poleg prve nosilke Eve KALAN uvrstile Nika STRAŠEK, Hana NOVAK BEČIROVIČ, Taja LONČARIČ, Ana-Zala VOLK, Lana STEFANOVIČ, Pia LOVRIČ in Mia KUKOVIČ.

Dan Trošt Slapnik (na fotografiji) je izločil 5. nosilca Filipa Kaljeviča TUKAJ.

Katarina Srebotnik v Dohi do 37. naslova v konkurenci dvojic v karieri

bm, 18.02.2017

Na ženskem WTA turnirju z nagradnim skladom 776.000 $ se je Katarina SREBOTNIK v konkurenci dvojic v Dohi veselila že 37. naslova v tej konkurenci na turnirjih WTA. Tokrat ji je do uspeha pomagala Američanka Abigail SPEARS. Potem, ko sta v četrtfinalu s 6-1 7-5 premagali Kveto PESCHKE in Anno Leno GROENEFELD, sta bili v polfinalu s 6-3 1-6 10-8 boljši še od drugih nosilk, Indijke Sanie MIRZA in Čehinje Barbore STRYCOVE.

V finalu sta se pomerili z Olgo SAVCHUK in Yaroslavo SHVEDOVO, ki sta v drugem polfinalu izločili 1. nosilki Martino HINGIS in Yung-Jan CHAN. Katarina in Abigail sta bili v finalu boljši s 6-3 7-6(7). Za zmago sta prejeli vsaka po 20.000 ameriških dolarjev.

Čestitamo za 37. naslov !

Ni pa napredovanje v polfinale uspelo Andreji KLEPAČ, ki je nastopila v paru z Mario Jose MARTINEZ SANCHEZ. V četrtfinalu sta ju s 6-3 6-3 izločili Martina HINGIS in Yung Jan CHAN. Klepačeva je že odpotovala v Dubaj, kjer je nastopila v kvalifikacijah WTA turnirja v konkurenci posameznic in uvodni dvoboj izgubila. TUKAJ.

Jon Lan Šuntar se je izkazal v Azarbedžanu

bm, 17.02.2017

Jon LAN ŠUNTAR se je ta teden izkazal na mladinskem turnirju Tennis Europe 3. ranga v Bakuju. Tako med posamezniki kot v konkurenci dvojic se je uvrstil v polfinale. Med posamezniki je v četrtfinalu s 6-1 6-0 premagal 3. nosilca, Rusa Davida MINNIVALIEVA, v polfinalu pa nato z 2-6 4-6 izgubil z 2. nosilcem, prav tako Rusom, Robertom KORELOVIM, ki je kasneje tudi osvojil turnir.

V konkurenci dvojic je igral z Ukrajincem Nikito SYROTO. Uvrstila sta se v polfinale, tu pa izgubila s 6-4 3-6 3-10 izgubila s prvima nosilcema turnirja dvojic, Rusoma Andreyem BEKETOVIM in Davidom MINNIVALIEVIM. TUKAJ.

Tamara Zidanšek izgubila polfinale v Perthu

bm, 17.02.2017

Tamara ZIDANŠEK je izgubila polfinani obračun na 25.000 $ vrednem ITF urnirju v avstralskem Perthu. Po dobri uri igre je bila s 6-1 7-5 boljša 17-letna Čehinja Marketa VONDROUSOVA, trenutno 315. igralka lestvice WTA, leta 2015 pa je bila najboljša mladinka na svetu. Čeprav ji ob prehodu med članice prvo leto ni šlo najbolje, pa je letošnjo sezono začela izjemno. Z današnjo je nanizala že dvajseto zaporedno zmago na turnirjih ITF in ima priložnost, da osvoji še tretji zaporedni turnir.

Zidanškova je imela v današnjem polfinlu, tako kot tudi na nekaterih prejšnjih tekmah kar nekaj težav z osvajanjem točk na drugi servis (uspešna je bila v 31,8 %) , svoj servis pa je izgubila šestkrat. Nasprotnici ga je odzela dvakrat, končno razmerje točk pa je bilo 69-51.

Tamara je osvojila novih 18 točk za lestvico WTA in bo prihodnji teden pri novi najvišji uvrstitvi v karieri, kot kaže pa bo tudi prevzela vodilno slovensko mesto na lestvici. TUKAJ.

Tamara Zidanšek polfinalistka Pertha, poraz Dalile Jakupović in Andreje Klepač

bm, 17.02.2017

Tamara ZIDANŠEK še naprej zmaguje v Avstraliji. Na ITF turnirju v Perthu se je uvrstila v polfinale in napovedala naskok na prvo mesto med Slovenkami na lestvici WTA. V četrtfinalu je po uri in dvajsetih minutah igre s 6-1 6-3 premagala 7. nosilko, Korejko Na-Lae HAN, 202. igralko lestvice WTA za katero je uvrstitev v četrtfinale najboljši dosežek po juliju 2016.

Tamarina polfinalna nasprotnica bo kvalifikantka, 17-letna Čehinja Marketa VONDROUSOVA, 315. igralka lestvice WTA. Ta je v letošnji sezoni v odlični formi, saj je zabeležila že 18 zaporednih zmag, ob tem pa osvojila dva ITF turnirja, zadnjega z nagradnim skladom 25.000 $ v Grenoblu. To seveda ne čudi, saj je bila leta 2015 1. mladinka sveta.Tamaro torej čaka zahtevna naloga.

V Altenkirchnu pa je nastopila Dalila JAKUPOVIĆ. Njena četrtfinalna nasprotnica je bila 26-letna Nizozemka Quirine LEMOINE, ki je zmagala s 2-6 6-3 6-1. S porazom bo Jakupovićeva izgubila vodilno mesto med Slovenkami na lestvici WTA, nova najvišje uvrščena Slovenka bo, ne glede na polfinalni izid v Perthu, Tamara ZIDANŠEK.

Na WTA turnirju v Dubaju je v kvalifikacijah konkurence posameznic nastopila Andreja KLEPAČ in z nastopi hitro končala. V prvem krogu jo je s 7-5 6-4 premagala 6. nosilka kvalifikacij, Kitajka Saisai ZHENG. TUKAJ.

Tamara Zidanšek v četrtfinalu Pertha, Dalila Jakupović četrtfinalistka Altenkirchna, poraz Žive Falkner v poljskem Szczecinu

bm, 16.02.2017

Vodilni slovenski teniški igralki na lestvici WTA, uvrščeni sta druga za drugo na 145. in 146. mesto, Dalila JAKUPOVIĆ in Tamara ZIDANŠEK na ITF turnirjih z nagradnim skladom 25.000 $ odločata katera bo na vrhu prihodnji teden. Na lestvici imata namreč enako število točk in uspešnejša ta teden bo na prvem mestu med Slovenkami. Zaenkrat ostajata v mrtvem teku, na srečko sta obe uspešni.

Zidanškova si je zagotovila četrtfinale v Perthu, kjer je v prvem krogu s 6-4 6-2 premagala italijansko kvalifikantko, 21-letno Georgio BRESCIA, 327. igralko lestvice WTA, v drugem krogu pa je bila boljša od 30-letne Američanke Jennifer ELIE, 224. tenisačice sveta, ki tako po petih letošnjih turnirjih še naprej ostaja z le dvema zmagama. Tamara je bila po dveh urah igre boljša s 4-6 6-1 6-1. Naslednja nasprotnica bo 7. nosilka Na Lae HAN iz Koreje. Tudi Korejka v letošnji sezoni nio blestela, saj je na zadnjih šestih turnirjih nabrala vsega eno zmago.

Težje delo je imela v uvodnem nastopu Jakupovićeva. V nemškem Altenkirchnu je za zmago nad 22-letno Izraelko Deniz KHAZANIUK potrebovala tri nize za končno zmago s 6-2 4-6 6-2. V drugem krogu je še enkrat več hitro končala nastope romunske kvalifikantke, 28-letne Laure Ioano ANDREI. Še na četrtem turnirju zapored je namreč Romunka prišla najdlje do drugega kroga. Jakupovićeva je bila boljša z rezultatom 7-6(9) 6-4. V četrtfinalu se bo srečala z Nizozemko, 25-letno Quirine LEMONIE, 181. igralko lestvice WTA, za katero je to drugi zaporedni četrtfinale letos.

Na mladinskem ITF turnirju 4. ranga v poljskem Szczecinu je v drugem krogu izpadla Živa FALKNER. S 6-3 6-2 jo je premagala domačinka, 17-letna Wiktoria RUTKOWSKA, 439. mladinka sveta. TUKAJ.

Živa Falkner, Katarina Srebotnik in Andreja Klepač začele z zmagami, Aljaž Radinski, Saša Klaneček in Kristina Novak že končali z nastopi

bm, 15.02.2017

Kristina NOVAK, 16-letna Kranjčanka nastopa na mladinskem ITF turnirju A ranga v brazilskem Porto Alegre. Trenutno 354. mladinka sveta je v prvem krogu igrala s 165 mest višje uvrščeno, 16-letno domačinko Marino FIGUEIREDO in zmagala s 3-6 6-3 6-2. To je bila njena prva zmaga v glavnem turnirju na južnoameriški mladinski turneji, ki jo je začela v Ekvadorju 23. januarja. V drugem krogu je igrala z 9. nosilko, 24. igralko mladinske svetovne teniške lestvice, 14-letno Američanko Whitney OSUIGWE. Ta je v izjemni formi, saj v letošnjem letu še ne pozna poraza, osvojila pa je turnirja 1. ranga v Paragvaju pred štirinajstmi dnevi in v Braziliji prejšnji teden. Zadnji poraz ji je v polfinalu Orange Bowla zadala naša Kaja JUVAN v začetku decembra. Odlično formo je z dvanajsto zaporedno zmago dokazala tudi v Porte Alegru, saj je Novakovi oddala le tri igre in slavila s 6-1 6-3.

Na moškem Futuresu v Džakarti igra Aljaž RADINSKI. Po uspešno opravljenih kvalifikacijah se je v prvem krogu meril s 6. nosilcem, 27-letnim Indonezijcem Christopherjem RUNGKATOM in izgubil s 4-6 4-6.

Danes bo na ženskem ITF turnirju (25.000 $) v Altenkirchnu nastopila Dalila JAKUPOVIĆ, na 15.000 $ vrednem turnirju v Egiptu pa je že zaigrala Saša KLANEČEK in izgubila. S 6-4 6-2 jo je premagala 1. nosilka, Romunka Ioana Diana PIETROUI.

Prvič je danes nastopila na mladinskem ITF turnirju 4. ranga na Poljskem Živa FALKNER. Bila je uspešna in je s 6-1 6-0 premagala domačo kvalifikantko Dominiko BOBIK.

Na WTA turnirju v Dohi je v konkurenci dvojic nastopila Katarina SREBOTNIK, ki iga v paru z Američanko SPEARS. Bili sta uspešni saj sta s 6-0 6-7 10-6 premagali Jeleno JANKOVIĆ in Chia-Jung CHUANG. Nastopila je tudi že Andreja KLEPAČ, ki igra v paru z Mario Jose MARTINET SANCHEZ. Tudi Andreja in Maria sta zabeležili zmago. S 6-1 6-2 sta premagali Američanko Madison BRENGLE in Britanko Naomi BROADY, ki sta se v turnir uvrstili kot nadomestili. TUKAJ.

Matic Križnik, Maša Viriant in Dmitry Suboch zmagovalci FIN 12 v Celju in Ljubljani

bm, 13.02.2017

V Celju in Ljubljani so se končali finalni turnirji v starostni kategoriji do 12 let. Dečki so nastopali v A in B turnirju, deklice v enotnem turnirju.

Celje je gostilo dečke, nastopili pa so vsi najboljši igralci lestvice TS do 12 let. Finale je bilo pričakovano, pomerila pa sta se trenutno najboljša igralca v tej starostni kategoriji Matic KRIŽNIK (Ol-Lj) in Jaka GOLOB (Tr-Kr). Oba sta do finala prišla z gladkimi zmagami, v finalu pa smo gledali ponovitev finalnega obračuna letošnjega zimskega državnega prvenstva. Tudi tokrat je šla zmaga v roke Matica KRIŽNIKA, le da je bil obračun veliko bolj izenačen. Matic je slavil s 7-6(6) 6-3, bil pa je to poleg DP že tretji osvojen turnir v letošnji sezoni, potem ko je v začetku novembra prevzel prvo mesto na lestvici TS. Jaka se je moral poleg državnega še tretjič na finalnih turnirjih zadovoljiti z drugo stopničko.

Pri deklicah je naslov tokrat pripadel Maši VIRIANT (Radomlje), ki je na poti do zmage izločila tako prvo kot drugo nosilko turnirja. Že z zmago nad klubsko soigralko Ano LANIŠEK v polfinalu je napovedala resen boj za prvi naslov na finalnih turnirjih, potrdila pa ga je s finalno zmago 6-2 6-2 nad 1. nosilko Leontino STOJANOVIĆ (Ol-Lj). Po nekaj polfinalih in finalih je tako končno dvignila tudi zmagovalni pokal.

Na B turnirju dečkov je zmagal Dmitry SUBOCH (Morje). V finalu je s 7-6(6) 6-2 premagal Luko ALBREHTA (Ol-Lj). TUKAJ.

Na članskem OP v finalnih obračunih igralcev in igralk ŽTK Maribor slavila Domen Gostinčar in Zala Dovnik

bm, 13.02.2017

V Mariboru se je na igriščih ŽTK končalo odprto prvenstvo za člane in članice. V finalu smo v obeh konkurencah spremljali klubska obračuna domačih igralcev in igralk.

Turnir članov je v obračunu 1. in 2. nosilca osvojil prvopostavljeni Domen GOSTINČAR, ki je s 7-5 7-5 premagal Saša BENDETA. Za Domna, ki trenutno zaseda 10. mesto na članski lestvici TS, v sezoni 2016 pa je odigral samo 5 turnirjev pod okriljem TS, je to prva zmaga na članskih OP. Je pa leta 2016 osvojil naslov članskega državnega prvaka.

Pri dekletih je slavila Zala DOVNIK. Druga nosilka turnirja deklet je bila s 6-4 0-1 (predaja) boljša od 4. nosilke in klubske soigralke Anje GAL. Za Zalo, ki je trenutno 9. igralka ženske članske lestvice TS, je to prvi osvojen turnir po septembru 2015, ko je slavila prav tako v članski konkurenci na domačih igriščih. V sezoni 2016 je nastopila samo na državnih prvenstvih in nastope končala v polfinalu in finalu. V letošnji sezoni je bila na državnem prvenstvu četrtfinalistka, v januarju pa je osvojila člansko odprto prvenstvo v Ljubljani.

Na fotografiji finalistki Anja in Zala s predsednikom ŽTK. TUKAJ.

Tamara Zidanšek najvišje v karieri, ta teden bosta z Jakupovićevo znova odločali katera bo vodilna Slovenka na lestvici WTA

bm, 13.02.2017

Tamara ZIDANŠEK se z velikimi koraki približuje najboljši stoterici teniških igralk na lestvici WTA. Še en odličen nastop v Tasmaniji ji je prinesel napredovanje za 16 mest in novo najvišjo uvrstitev v karieri, 146. mesto. S tem samo še za eno mesto zaostaja za Dalilo JAKUPOVIĆ, ki je na 145. mestu, obe pa sta zbrali 403 točke in prehiteli Polono HERCOG, ki je ta teden na 150. mestu. Med najboljšimi 500 igralkami je na 241. mestu še Tadeja MAJERIČ.

Ta teden bo zanimivo spremljati nastopa Tamare in Dalile v boju za nove točke in novi najvišji uvrstitvi. Obe sta v odlični formi zato ju ponovno lahko pričakujemo v zaključnih bojih turnirjev, ki sta jih ta teden izbrali. Obe ostajata na turnirjih ITF z nagradnim skladom 25.000 $. Tamara bo še enkrat nastopila v Avstraliji, kjer bo v Perthu 2. nosilka, Dalila je izbrala turnir v Altenkirchnu in tudi ona bo predvidoma zasedla mesto 2. nosilke. Iz lanskega leta nobena ne brani točk. Od naših deklet ta teden nastopa še Saša KLANEČEK, na lestvici WTA je na 1004. mestu, ki se je na ITF turnirju v Sharm El Sheikhu (15.000 $) uvrstila v glavni turnir. V finalu kvalifikacij je s 3-6 6-4 6-4 premagala Švedinjo Sandro ORTEVALL.

Med moškimi sta še naprej najbvišje Grega ŽEMLJA, ta teden je na 148. mestu in Blaž KAVČIČ, ki je na 162. mestu. Še en teden sta si vzela za priprave na azijsko turnejo, ki jo bosta začela prihodnji teden v Kyotu. Od naših članov tako ta teden nastopa samo Aljaž RADINSKI, ki je v indonezijski Džakarti, kjer se je na Futuresu (15.000 $) uvrstil v glavni turnir. V zadnjem krogu kvalifikacij je s 6-4 6-2 premagal Romuna Cristiana Stefana MOLDOVANA.

Med mladinkami bo ta teden na delu Kristina NOVAK, ki je na južnoamaeriški turneji. Tokrat bo nastopila na turnirju A ranga v Braziliji, v prvem krogu pa bo igrala z Brazilko Marino FIGUEIREDO. TUKAJ.

Konec tedna potekalo usposabljanje za nove teniške sodnike

bm, 12.02.2017

Sodniška otrganizacija je organizirala tečaj za nove teniške sodnike. Potekal je konec tedna v Ljubljani, kjer so poleg teoretičnega dela, na turnirjih do 12 let opravili tudi praktični del usposabljanja kot linijski sodniki in sodniki na stolu. TUKAJ.

Na članskem OP s finalnima paroma potrjena prevlada igralcev in igralk ŽTK

bm, 12.02.2017

V Mariboru se na igriščih Železničarskega teniškega kluba končuje odprto prvenstvo za člane in članice. V obeh konkurencah so popolno prevlado potrdili igralci in igralke ŽTK Maribor. Po šestih četrtfinalistih in treh polfinalistih se bosta za članski naslov pomerila igralca ŽTK, 1. in 2. nosilec Domen GOSTINČAR in deset let starejši Sašo BENDE. Gostinčar je v polfinalu s 6-4 6-2 premagal edinega preostalega predstavnika ostalih klubov Blaža VIDOVIČA (Ptuj), Bende pa je bil v klubskem obračunu v drugem polfinalu s 6-4 6-3 boljši od Jana KUPČIČA.

Tudi v številčno precej okrnjeni konkurenci deklet se bosta v finalu pomerili domači igralki Anja GAL in Zala DOVNIK. Galova je s 6-1 5-7 6-4 izločila 1. nosilko Niko KOZAR (Tr-Kr), Dovnikova je bila s 6-1 6-4 boljša od Neje SOTOŠEK (Tk Maja). TUKAJ.

Na FIN 12 smo dobili finaliste in finalistke

bm, 12.02.2017

V Celju in Ljubljani se končujejo finalni A in B turnirji v starostni kategorji do 12 let za dečke in deklice. Pri deklicah sta na turnirju 2. ranga finalistki Leontina STOJANOVIĆ (Ol-Lj) in Maša VIRIANT (Radomlje). Stojanovićeva je v polfinalu s 6-2 6-0 premagala klubsko soigralko Ivono AHČAN, Viriantova je bil v drugem polfinalu s 6-4 6-3 boljša od, prav tako klubske soigralke, Ane LANIŠEK.

Na A turnirju dečkov v Celju se bosta v finalu srečala Matic KRIŽNIK (Olj-Lj) in Jaka GOLOB (Tr-Kr). Križnik je v polfinalu s 6-2 6-2 izločil klubskega soigralca Tima KUŠTRA, Golob je bil v drugem polfinalu s 6-2 6-2 boljši od Janija RETELJA (Otočec). To bo ponovitev finala letošnjega zimskega državnega prvenstva, v katerem je bil boljši Križnik.

Na B turnirju dečkov sta finalista Dmitry SUBOCH (Morje) in Luka ALBREHT (Ol-Lj). Suboch je v polfinalu s 6-0 6-2 izločil Urbana KOVAČIČA (TK Maja), Albreht pa s 7-6(4) 6-4 Andraža ROZMANA (TK Medvode). TUKAJ.

Tamara Zidanšek klonila v finalu Launcestona

bm, 12.02.2017

Tamara ZIDANŠEK je na ITF turnirju v Launcestonu na Tasmaniji (60.000 $) klonila na zadnji oviri in tako ostala brez prvega naslova na turnirju s tako visokim denarnim skladom, a je z uvrstitvijo v finale kljub temu dosegla doslej največji uspeh, prihodnji teden pa bo na lestvici WTA najvišje v karieri.

V današnjem finalu je s 6-7(4) 3-6 izgubila z 21-letno Američanko Jamie LOEB, trenutno 185. igralko sveta. Za Loebovo je to prvi naslov po juniju 2016, ko je osvojila turnir z nagradnim skladom 25.000 $ v El Pasu.

Srečanje, v katerem smo videli kar 11 breakov, je trajalo uro in pol, štiri točke več pa je na koncu osvojila Loebova (73-69). Američanka je začela zelo podjetno in z dvema breakoma hitro povedla s 4-1, a jo je Tamara ujela in o zmagovalki prvega niza je odločala podaljšana igra. Tudi v tej je bila Loebova ves čas v prednosti, povedla je s 5-1 in te prednosti nato ni več izpustila. Tudi v drugem nizu je prvi break uspel Loebovi, a ga je Tamara takoj izničila, še drugi break, ki je odločil zmagovalko pa je Američanka dosegla v osmi igri, ko je povedla s 5-3. V deveti igri je Tamara imela eno priložnost za odvzem servisa nasprotnici, ki pa je ni izkoristila in Loebova je tretjo zaključno žogo spremenila v zmagovalno.

Tamara je za zmago prejela 5100 € in 41 točk za lestvico WTA na kateri bo v ponedeljek z enakim številom točk uvrščena neposredno za Dalilo JAKUPOVIĆ na 146. mesto.

Čestitamo !

Foto: M.Čuk TUKAJ.

Na FIN 12 v Celju in Ljubljani znani četrtfinalisti in četrtfinalistke

bm, 11.02.2017

Na finalnem A turnirju v Celju pri dečkih večjih presenečenj v uvodnih dveh krogih ni bilo. Ker nastopajo vsi najboljši je turnir 1. ranga. Izpadel je le en postavljen igralec in sicer 8. nosilec Boris BARJAKTAREVIČ. Kot nepostavljen igralec bo v četrtfinalu nastopil Luka VIDENOVIČ. Nosilci težav niso imeli, tri nize je za napredovanje v srečanju z Žigo ŠVECOM potreboval le Jani RETELJ.

Pri deklicah sta se v A turnirju v četrtfinale uvrstili nepostavljeni Ula JAMAR, ki je v klubskem obračunu izločila Evo MULLER UHAN in Tinkara VRANIČAR, ki je bila boljša od Sare DOLENC. Ostale četertfinalistke so Leontina STOJANOVIĆ, Rina GROŠELJ, Ivona AHČAN, Maša VIRIANT, Anamari ŽNUDERL in Ana LANIŠEK.

Na B turnirju dečkov so četrtfinalisti Nejc PETERLIN, Urban KOVAČIČ, Dmitry SUBOCH, Vid GRABNAR, Nikola VUKOTA, Andraž ROZMAN, Nejc CVETKO in Luka ALBREHT.

Eden izmed favoritov za zmago je Jaka Golob (na fotografiji) TUKAJ.

Člani in članice v Mariboru odigrali prve tekme OP

bm, 11.02.2017

V Mariboru so člani in članice odigrali uvodna srečanja OP. Članice so turnir začele s tekmami drugega kroga, saj je prijavljenih samo 11 igralk. V četrtfinale so se uvrstile Nika KOZAR, Kim ŽIŽEK, Anja GAL, Eva KALAN, Neja SOTOŠEK, Moni POTRČ, Barbara BELIŠ in Zala DOVNIK.

Pri članih nastopa 31 igralcev, videli pa smo popolno prevlado domačinov, igralcev ŽTK, saj se jih je v četrtfinale uvrstilo kar šest. Mariborsko "falango", ki jo sestavljajo Domen GOSTINČAR, Jure FRANK, Jan KUPČIČ, Tino KOVAČIČ, Nejc SITAR in Sašo BENDE bosta skušala razbiti Jakob Aljaž KAPLJA in Blaž VIDOVIČ.

V čertfinalu ne bomo videli treh nosilcev. Izpadli so Žiga DROBNIČ, Jan LAH in Andrej ŠUŠTERŠIČ. TUKAJ.

Tamara Zidanšek dvakratna finalistka Launcestona

bm, 11.02.2017

Tamara ZIDANŠEK je na ITF turnirju v Launcestonu na Tasmaniji z uvrstitvijo v finale dosegla uspeh kariere, prihodnji teden pa bo na lestvici WTA najvišje v karieri. Ali bo tudi že prevzela vodilno mesto med Slovenkami bo odvisno od izida finala.

V današnjem polfinalu je s 6-2 3-6 6-3 premagala 21-letno Čehinjo Barboro KREJCIKOVO, 245. igralko lestvice WTA, sicer pa leta 2013 eno najboljših mladink sveta, ki je na mladinski lestvici ITF zasedala 3. mesto. Izenačeno srečanje v katerem je Zidanškova nasprotnici servis odvzela sedemkrat, sama ga je izgubila petkrat, je trajalo nekaj manj kot dve uri. Ob dobrem prvem sta imeli obe igralki nekoliko slabši izkoristek drugega servisa (okrog 40 %), končno razmerje osvojenih točk pa je bilo 90-86 v korist zmagovalke.

Finalna nasprotnica bo 21-letna Američanka Jamie LOEB, trenutno 185. igralka sveta, ki je v polfinalu v treh nizih izločila Asio MUHAMMAD. Za Loebovo je to prvi finale po juniju 2016, ko je osvojila turnir z nagradnim skladom 25.000 $ v El Pasu. To bo njuno prvo medsebojno srečanje.

Tamara je danes nastopila tudi v finalu konkurence dvojic, kjer pa sta z Georgi BRESCIA izgubili. S 6-1 6-2 sta ju premagali Avstralka Monique ADAMCZAK in Američanka Nicole MELICHAR. TUKAJ.

Konec tedna člansko OP v Mariboru, Celje in Ljubljana gostita dvanajstletnike

bm, 10.02.2017

Ta konec tedna sta na sporedu člansko OP v Mariboru, gosti ga ŽTK, in FIN A in B turnirji do 12 let, ki se odvijajo v Celju in Ljubljani.

Pri članih bo nastopilo 31 igralcev. Prvi nosilec je 10. igralec lestvice TS, domačin Domen GOSTINČAR. Pri članicah je prijavljenih samo 11 igralk. Mesto 1. nosilke pripada 7. igralki lestvice TS, Niki KOZAR.

V Celju bodo na A finalnem turnirju nastopili dečki do 12 let. Nastopajo vsi najboljši z Maticem KRIŽNIKOM na čelu. B turnir bodo dečki igrali v Ljubljani. Prijavljenih je 25 igralcev.

Deklice bodo na A in B turnirju nastopile v Ljubljani. Z izjemo Milićeve nastopajo vse najboljše igralke, mesto prve nosilke pripada domačinki Leontini STOJANOVIĆ. TUKAJ.

Tamara Zidanšek proti dvojni zmagi v Launcestonu

bm, 10.02.2017

Tamara ZIDANŠEK je na odlični poti proti novi zmagi na turnirjih ITF, tokrat na turnirju z nagradnim skladom 60.000 $ v avstralskem Launcestonu. Danes je morala na igrišče trikrat in v vseh treh nastopih je bila uspešna. Najtežje delo je imela na tekmi drugega kroga, v kateri je s 7-6(5) 6-3 premagala 18-letno Čehinjo Marie BOUZKOVO. Srečanje je trajalo uro in 45 minut.

Po odmoru je Tamara nastopila še v četrtfinalu. Tu je bila njena nasprotnica 21-letna Britanka Katy DUNNE. To je bilo že njuno tretje srečanje v zadnji dveh mesecih in še tretjič je zmago vknjižila Tamara. Britanka ji je namreč srečanje po vsega 35 minutah igre, potem, ko je zaostajala z 0-6 in 1-3, predala.

V polfinalu, prvem na turnirju s tako visokim nagradnim skladom, bo igrala z 22-letno Čehinjo Barboro KREJCIKOVO (WTA 245). Za Krejcikovo je polfinale najboljši dosežek v zadnjem letu, v obdobju katerega se na turnirjih ITF nikoli ni uspela prebiti dlje kot v četrtfinale. Zmaga je Tamari že prinesla novo najvišjo uvrstitev na lestvici WTA, ki pa jo z uspešnima nastopoma lahko še izboljša, v primeru zmage na turnirju pa se zavihti celo najvišje med Slovenkami na lestvici WTA.

Tamara v Launcestonu je danes na Tasmaniji nastopila še tretjič, tokrat v konkurenci dvojic, kjer igra v paru z Italijanko Georgio BRESCIA. V glavni turnir sta se prebili iz kvalifikacij in se uvrstili v finale. V polfinalu sta s 6-2 6-2 premagali Francozinji Alize LIM in Sherazad REIX. V finalu bosta igrali Avstralko Minique ADAMCZAK in Američanko Nicole MELICHAR. Tamara se bo v dvojicah borila za peti naslov na turnirjih ITF v tej konkurenci. Med psoameznicami jih je doslej osvojila 11. TUKAJ.

Blažu Kavčiču se je v Budimpešti izmuznilo četrtfinale

bm, 09.02.2017

Blaž KAVČIČ je na ATP Challengerju v Budimpešti nastope končal v drugem krogu. Njegov nasprotnik je bil 27-letni Nemec Yannick MADEN, 255. igralec lestvice ATP. Blaž je po izgubljenem prvem nizu s 3-6 v drugem hitro prišel do breaka in prednost nato obdržal do konca ter niz dobil s 6-3. Tudi tretji niz je Blaž dobro začel, že v prvi igri prišel do breaka, a je MADEN uspel v četrti igri z re-breakom izid izenačiti. Pri vodstvu Nemca s 5-4 je serviral Kavčič, a je servis izgubil in s tem tudi srečanje. To je trajalo 2 uri in štirideset minut, Maden je izgubil servis trikrat, Kavčič štirikrat. Slabo je izkoristil svoj drugi servis, saj je osvojil samo 7 od 27 točk (26 %). V izenačenem srečanju je Maden na koncu osvojil štiri točke več od Kavčiča (104-100). Uvrstitev v drugi krog mu je prinesla 1100 $ in 7 ATP točk, kar pomeni, da bo tudi prihodnji teden uvrščen okrog 170. mesta. Prihodnji teden načrtuje pavzo, nato pa se odpravlja na pettedensko azijsko turnejo. TUKAJ.

Konec nastopov za Kočever Dešmana, Klanečkovo in Horvatovo

bm, 09.02.2017

Na moškem Futuresu v Antalyi je v drugem krogu glavnega turnirja Tom KOČEVAR DEŠMAN s 4-6- 7-5 4-6 izgubil s 4. nosilcem, Poljakom Hubertom HURKACZOM, 379. igralcem lestvice ATP.

V Sharm El Sheikhu je na članskem ITF turnirju (15.000 $) v prvem krogu glavnega turnirja izgubila Saša KLANEČEK, ki se je sicer v glavni turnir prebila skozi kvalifikacije. Z 2-6 6-4 6-3 jo je premagala ruska kvalifikantka Polina GOLUBOVSKAYA.

Prav tako je z nastopi na mladinskem ITF turnirju 5. ranga v Nairobiju končala Ema HORVAT. V četrtfinalu je z 0-6 6-4 2-6 izgubila s 3. nosilko, Destinee MARTINS iz Velike Britanije. Kljub porazu je Horvatova zabeležila najboljšo uvrstitev v karieri. TUKAJ.

Nastja Kolar v Antalyi nastope končala v četrtfinalu

bm, 08.02.2017

Nastja KOLAR, 22-letna Celjanka, trenutno 628. igralka na lestvici WTA, se je na ženskem ITF turnirju v Antalyi (15.000 $) uvrstila v četrtfinale. V drugem krogu je s 6-7(7) 6-4 6-3 premagala 18-letno Avstrijko Miro ANTONITSCH, ki je na lestvici WTA uvrščena 3 mesta višje.

V četrtfinalu je igrala s 23-letno Rusinjo Valentyno IVAKHNENKO, 357. igralko sveta.in izgubila z rezultatom 2-6 4-6. Srečanje je trajalo uro in 23 minut, ruska igralka pa je bila v osvojenih točkah boljša z 71 - 53.

Foto: Facebook TUKAJ.

Tom Kočevar Dešman uspešen v Antalyi, Tamara Zidanšek v Launcestonu, Ema Horvat v četrtfinale Nairobija

bm, 08.02.2017

Tom KOČEVAR DEŠMAN še tretji teden zapored nastopa na moškem Futuresu v Antalyi (15.000 $). Medtem, ko je na prvem turnirju končal že v prvem krogu, je tako drugega kot tretjega začel z zmago. Tokrat je v prvem krogu s 6-3 6-1 premagal Nemca Bastiana WAGNERJA in se bo za prvi četrtfinale v tretjem poskusu pomeril s Poljakom Hubertom HURKACZOM.

Na ženskem ITF turnirju v avstralskem Launcestonu bo novo najvišjo uvrstitev na teniški lestvici WTA lovila Tamara ZIDANŠEK. S 162. mestom trenutno tretja Slovenka na lestvici WTA je v prevem krogu brez težav s 6-3 6-0 premagala 25-letno Bolgarko Aleksandrino NAYDENOVO, 238. igralko lestvice WTA in ji zadala sedmi zaporedni poraz v prvem krogu turnirjev. V drugem krogu bo igrala z 18-letno Čehinjo Marie BUZKOVO, ki se je pretekli teden v Burnieju uvrstila v polfinale, kjer jo je, tako kot Zidanškovo, izločila Asia MUHAMMAD.

Na mladinskem ITF turnirju 5. ranga v Nairobiju je v tretjem poskusu uvrstitev v četrtfinale uspela Emi HORVAT. V drugem krogu je s 6-2 6-3 premagala Venezuelko Estefanio GONZALEZ in se bo za prvi polfinale v karieri borila s 3. nosilko, 15-letno Britanko Destinee MARTINS. Igralki sta se pomerili že na prvem turnirju v Nairobiju pred tremi tedni, takrat je zmagala Martinsova s 7-5 6-4. TUKAJ.

Blaž Kavčič zmagal v Budimpešti, Blaž Rola tokrat moral priznati premoč Whittingtonu

bm, 08.02.2017

Blaž KAVČIČ je na ATP Challengerju v Budimpešti v prvem krogu igral s Sergiyem STAKHOVSKYM in zmagal z rezultatom 3-6 6-3 6-4. Srečanje je trajalo 2 uri in 21 minut. Kavčič bo v drugem krogu nastopil v četrtek, ko bo ob 14.30 uri "live stream" igral s 27 letnim Nemcem Yannickom MADENOM, 255. igralcem elstcvice ATP.

Blaž ROLA se je na ATP Challengerju v avstralskem Launcestonu še drugič zapored v prvem krogu srečal z domačinom Andrewom WHITTINGTONOM. Ta se mu je oddolžil za poraz, katerega mu je prizadejal prejšnji teden in po dveh urah in devetih minutah igre zmagal z rezultatom 1-6 7-6(1) 6-3. Zanimivo je, da je nasprotniku za zmago zadostoval zgolj en odvzem servisa,ki mu je uspel v tretjem nizu. V prvem nizu je namreč Blaž servis nasprotniku odvzel trikrat, v nadaljevanju pa mu to ni več uspelo, čeprav je imel v tretjem nizu še tri priložnosti. Tudi sicer vsi statistični podatki kažejo na boljšo igro Blaža, tudi končno razmerje osvojenih točk, ki je bilo 94-91 v njegovo korist.

Foto: Vid Ponikvar TUKAJ.

Pia Marija Rebec, Sebastian Dominko in Jan Bukovec osvojili OP 14

bm, 06.02.2017

V Mariboru se je končalo OP za deklice do 14 let. Zmagovalka turnirja je 1. nosilka, Pia Marija REBEC (Tc-Lj), ki je v finalu 6-2 6-1 premagala presenetljivo finalistko Manco LAMPRET (Sl.Gradec). Za Lampretovo, ki je na lestvici TS šele na 27. mestu je to daleč največji uspeh v karieri, saj se ji na turnirjih TS doslej nikoli ni uspelo uvrstiti dlje kot v osmino finala. Na drugi strani je za Pio Marijo REBEC, ki je trenutno 5. igralka lestvice TS do 14 let to prva zmaga v kategoriji do 14 let ter druga zmaga v karieri. Prvo je dosegla septembra lani na turnirju TS do 12 let.

Na A turnirju dečkov v Ljubljani sta se v finale uvrstila 1. nosilec Lun OBRUL (Celje), v polfinalu je s 6-4 6-2 izločil Tristana FLANDRA (TK Maja) in 2. nosilec Sebastian DOMINKO (ŽtkMb), ki je v drugem polfinalu s 6-0 6-4 premagal klubskega soigralca, nepostavljenega Marsela ŽNUDERLA. V finalu je bil boljši Dominko, ki je zmagal z rezultatom 4-6 7-6(1) 6-2

V finalu B turnirja dečkov sta se pomerila Jan BUKOVEC (Tr-Kr) in Luka MARKOVIČ (Jaki). S 6-2 6-3 je zmagal Bukovec. TUKAJ.

Maša Perica osvojila OP 18 v Velenju, Rok Komac najboljši v Litiji

bm, 06.02.2017

V Velenju se je končalo OP do 18 let za dekleta. Prvega naslova v karieri se je veselila 4. nosilka Maša PERICA (Šplus), ki je v finalu s 6-3 6-1 premagala klubsko soigralko in 8. nosilko turnirja Anjo TRBEŽNIK.

Na turnirju fantov v Litiji sta v finalu nastopila Aljaž FUGINA (Sl-Lj) in Rok KOMAC (Koper). Fugina je v polfinalu s 6-3 6-4 premagal domačina, člana AS Litija Marka MESARIČA, Komac pa je v drugem polfinalu s 6-4 5-7 6-3 izločil še drugega domačina Toma AŠIČA KOVAČA.

Zmagovalni pokal roma v Koper, saj je nepostavljeni Komac v finalu slavil z rezultatom 6-2 6-4. Komac je na lestvici TS 18 šele na 42. mestu, medtem ko je njegov nasprotnik v finalu 6. igralec do 18 let. Komac je že v prvem krogu izločil 2. nosilca Gašperja BEZJAKA, v četrtfinalu 6. nosilca Eneja BERGHAUSA, v polfinalu pa še 3. postavljenega Toma KOVAČA AŠIČA. Potem, ko je sezono 2014 zaključil kot 1. igralec lestvice TS do 14 let in leto 2015 kot 5. igralec lestvice do 16 let, je v sezoni 2016 malo nastopal in bil ob koncu sezone s sedmimi odigranimi turnirji šele na 55. mestu. Letošnjo sezono, v kateri nastopa med osemnajstletniki, je tako odlično začel in z zmago napovedal, da ga lahko tudi v tej starostni kategoriji pričakujemo med najboljšimi.

Na fotografiji Perica in Trbežnik, foto: G. Gavrilov TUKAJ.

Dalila Jakupović z uvrstitvijo kariere na prvo mesto med Slovenkami na lestvici WTA

bm, 06.02.2017

Dalila JAKUPOVIĆ je na novi računalniški lestvici WTA prevzela primat med Slovenkami. Ta teden je z novo najvišjo uvrstitvijo v karieri na 145. mestu lestvice WTA, s čemer je prehitela tudi Polono HERCOG. Ta je trenutno 149. igralka sveta, blizu obeh pa je s 162. mestom tudi Tamara ZIDANŠEK. Slednja bo ta teden nastopila na ITF turnirju v avstralskem Launcestonu (60.000 $).

Na moški lestvici ATP so spremembe minimalne, najvišje je še vedno Grega ŽEMLJA (150), sledita Blaž KAVČIČ (170) in Blaž ROLA (254). Vsi trije bodo na delu tudi ta teden.

Rola ostaja še drugi teden v Avstraliji na challengerju v Launcestonu (75.000 $). Žreb mu je še drugi teden zapored v prvem krogu namenil domačina, 4. nosilca Andrewa WHITTINGTONA. Prejšnji teden je bil Rola boljši v treh nizih. Kavčič in Žemlja bosta nastopila na challengerju v Budimpešti (64.000 €). Žemlja bo v prvem krogu igral z 8. nosilcem, 31-letnim Italijanom Luco VANNIJEM, Kavčič bo še drugi teden zapored igral z 31-letnim Ukrajincem Sergiyem STAKHOVSKYM, katerega je pred dvema tednoma v treh tesnih nizih v drugem krogu premagal v Rennesu.

V začetku tedna smo že videli nekaj uspešnih in neuspešnih slovenskih nastopov.

V indonezijski Djakarti sta v prvem krogu kvalifiklacij Futuresa (15.000 $) izpadla Aljaž RADINSKI in Filip JAKOB ZUPANČIČ, v prvem krogu ženskega ITF turnirja v Trnavi (15.000 $) je izgubila Tina Kristina GODEC, uspešna pa je bila v kvalifikacijah Sharm El Sheikha (15.000 $) Saša KLANEČEK. V finalu kvalifikacij je s 6-4 6-2 premagala Američanko Akiko OKUDA in se uvrstila v glavni turnir.

Uspešno je z nastopi na turnirju v Antalyi tudi ta teden zaćela Nastja KOLAR, ki je v prvem krogu glavnega turnirja s 6-0 6-1 premagala Kirgizistanko Emmo NURGAZIEVO.

Na pragu glavnega turnirja pa je ostala Kristina NOVAK, ki je nastopila na mladinskem ITF turnirju 1. ranga v brazilskem Sao Paulu. V finalku kvalifikacij jo je s 6-0 6-3 premagala Američanka Katie VOLYNETS.

Na mladinskem turnirju 5. ranga v Nairobiju sta v prvem krogu glavnega turnirja nastopili Nina MAVER in Ema HORVAT. Horvatova je s 6-1 6-2 premagala Rusinjo Anno TULENKOVO, Maverjeva je z 2-6 1-6 izgubila s Španko Alessandro MAYA THOMPSON.

Tom KOČEVAR DEŠMAN
bo nastopil v glavnem žrebu Futuresa v Antalyi. TUKAJ.

Grega Žemlja pokopal upe gostov, Slovenija zmagala s 3-2

bm, 05.02.2017

V Mariboru se je končala tekma Davisovega pokala med Slovenijo in Monakom. Izid je bil po igri dvojic 2-1 v korist Slovenije, ki je za zmago in pot v JAR potrebovala še eno točko iz dveh srečanj. Dileme o zmagovalcu je že v prvem srečanju razrešil Žemlja, ki je Lucasa CATARINO premagal z rezultatom 6-2 6-3 6-1.

Zadnjo tekmo, ki ni več odločala o zmagovalcu sta odigrala Tilen ŽITNIK in Thomas OGER. Boljši je bil Oger, ki je zmagal z 1-6 6-4 6-2.

Slovenija bo v začetku aprila odpotovala v JAR, kjer si bo poskušala priigrati nastop na tekmi za vrnitev v I. EA skupino Davisovega pokala, ki bo v primeru zmage septembra.

Slovenija, je sicer z nekaj težavami, a vendarle zanesljivo opravila z ekipo Monaka, ki se je v Mariboru prikazala v drugačni luči od predvidevanj pred začetkom dvoboja. Za zmago so, četudi zunaj konteksta, zaslužni tudi organizatorji člani ŽTK Maribor.

Po včerajšnjem porazu slovenske dvojice Žemlja, Kavčič in nekaj težavami v petkovih dvobojih posameznikov, je bila današnja priprava in osredotočenost na prvo igro posameznikov povsem drugačna. Grega Žemlja je od začetka do konca prevladoval v vseh teniških prvinah in ni tekmecu, 20- letnemu Lucasu Catarini, dovolil niti ene same možnosti za morebiten preobrat. Rahla jutranja nervoza se je stekla v pozitiven kanal in Žemlja je reagiral mojstrsko ter Slovenijo popeljal v drugi krog druge Evroafriške skupine, kjer se bo meseca aprila pomerila s staro znanko Južnoafriško republiko. Z Južnoafričani je Slovenija v zadnjem obdobju igrala dvakrat, ter zabeležila gladek poraz v gosteh in lahko zmago doma.

Slovenska ekipa za Davisov pokal si je prislužila napredovanje v drugi krog, prav tako pa si presežek pohval zaslužijo so-organizatorji oziroma gostitelji dvoboja med Slovenijo in Monakom, člani Železničarskega teniškega društva Maribor. Na čelu s predsednikom Dragom Završnikom in direktorjem kluba Matjažem Plejičem, so pripravili odlično kuliso v stari dvorani, ki je v času Davisovega pokala delovala kot mlada lepotica. Številna ekipa je marsikatero past, ki čaka v tako obsežnem logističnem zalogaju, obšla v velikem loku. Nedvomno so si organizatorji zaslužili zmago Slovenije. Hkrati so se odlično odzvali tudi ljubitelji tenisa, saj bila dvorana ŽTK vse tri dni polna, kar priča, da je, ne samo v Mariboru, pač pa tudi v vsej Sloveniji zanimanja za tenis dovolj, kot tudi spodbujanja za ekipo, ki si, po hitrem postopku želi vrniti v prvo Evroafriško skupino.

Vse rezultate, izjave in fotogalerije iz obračuna Slovenije in Monaka najdete TUKAJ.

Najmlajši ta konec tedna v Mariboru in Krškem

bm, 05.02.2017

Najmlajši konec tedna moči merijo v Krškem in Mariboru. V Krškem so nastopili v mini in midi tenisu, v Mariboru v tenisu do 10 in 11 let.
Z nastopi so že končali v Krškem. Pokale za zmagovalce so prejeli: mini tenis dečki - Mai WINTERLEITNER (Tk Maja), mini tenis deklice - Veritsa YANEVA (Brežice), midi tenis - Tijan ZORKO (Krško) in midi tenis deklice - Hana MOLAN ŠIŠAK (Brežice).

Starejši igrajo v Mariboru. V soboto so z nastopi končali igralci in igralke v tenisu do 11 let. Pri dečkih je zmagal Nejc STRAŠEK (Ptuj), pri deklicah je bila najboljša Nala KOVAČIČ (ŽtkMb). V nedeljo so dečki in deklice nastopili še v starostni kategoriji do 10 let.Med dečki je zmagal Žiga ŠEŠKO (AsLit), med deklicami Nika PERIĆ (Celje)

Na fotografiji najboljši v Krškem. TUKAJ.

V Litiji in Velenju OP za fante in dekleta do 18 let

bm, 05.02.2017

Fantje in dekleta nastopajo na OP do 18 let v Litiji in Velenju.

V Litiji nastopa 31 fantov, prvi nosilec Aljaž FUGINA je bil v prvem krogu prost, presenečenje pa je pripravil Rok KOMAC, ki je s 7-5 3-6 6-3 premagal 2. nosilca Gašperja BEZJAKA. Izpadel je tudi 8. nosilec Lukas Tristan NICKEL KOŽELJ, katerega je s 6-2 6-4 izločil Anej LEVPUŠČEK.

V nadaljevanju turnirja so se v polfinale uvrstili domačina Mark MESARIČ, ki je s 6-3 6-0 izločil Aneja LEVPUŠČKA, Tom AŠIČ KOVAČ, kateremu je po izgubljenem prvem nizu z 1-6 srečanje predal Jošt PLESTENJAK, 1. nosilec Aljaž FUGINA, ki je s 6-2 7-6(10) premagal klubskega soigralca Gašperja OBLAKA in Rok KOMAC, ki je s 6-0 7-5 izločil Eneja BERGHAUSA.

V Velenju na turnirju deklet nastopa 20 igralk. V drugem krogu je presenetila domačinka Lana STEFANOVIĆ, ki je s 6-4 6-2 premagala Leeloo OBRUL. V četrtinale so se uvrstile še Urška VELEC, Anja TRBEŽNIK, Ajda BUKOVEC, Zoja ŠTRUKELJ, Noka JURIČ, Maša PERICA in Katja HRKAČ.

V četrtfinalnih obračunih je Anja TRBEŽNIK s 6-4 4-6 7-5 premagala 1. nosilko Urško VELEC, Zoja ŠTRUKELJ je bila s 6-4 6-4 boljša od Ajde BUKOVEC, Maša PERICA je s 6-4 7-5 premagala Noko JURIČ, Katja HRKAČ pa s 7-6(4) 2-6 6-1 Lano STEFANOVIĆ.

V finalu bomo spremljali klubski obračun igralk Šport plus Anje TRBEŽNIK in Maše PERICA. Prva je v polfinalu s 4-6 7-6(4) 7-5 premagala domačinko Zojo ŠTRUKELJ, druga je bila s 6-2 7-6(4) boljša od Katje HRKAČ (Medvode).

Na fotografiji 5. nosilka Katja HRKAČ. TUKAJ.

V Ljubljani in Mariboru se za točke borijo dečki in deklice v starostni kategoriji do 14 let

bm, 05.02.2017

V Ljubljani in Mariboru ta konec tedna poteka OP za dečke in deklice v starostni kategoriji do 14 let. Pri dečkih, ti igrajo v A in B turnirju, so v A turnirju znani polfinalisti, v B turnirju smo že dobili finalista.

Videli smo kar nekaj presenečenj. prvo je pripravil 1. igralec do 12 let, ki je nastopil s statusom nižje kategorije Matic KRIŽNIK. Ta je s 6-1 7-5 premagal 8. nosilca Jako PROTIČA ŽAKLJA. V drugem krogu je Simon JAVORŠEK izločil 6. nosilca Tita ŠKERLAVAJA, Svit KOS pa je boljši od 5. nosilca Taja DOLENCA. Marsel ŽNUDERL je v klubskem obračunu izločil 4. nosilca Maja PREMZLA. V nadaljevanju turnirja so se v polfinale uvrstili Lun OBRUL, ki je s 7-5 6-2 premagal Simona JAVORŠKA, Tristan FLANDER je s 6-1 6-4 izločil Svita KOSA, Marsel ŽNUDERL s 6-3 6-2 Jurija Maja MIKLAVCA, Sebastian DOMINKO pa s 6-3 6-3 Aljaža KIRBIŠA.

V B turnirju sta finalista Jan BUKOVEC (Tr-Kr) in Luka MARKOVIČ (Jaki).

V Mariboru igrajo deklice. V polfinale so se uvrstile 1. nosilka Pia Marija REBEC, s 6-1 6-2 je izločila Natalijo URH, Meta MARENK,ki je bila s 6-4 6-1 boljša od Leontine STOJANOVIĆ, Annika PLANINŠEK je s 6-4 6-1 premagala Hano NOVAK BEČIROVIČ in Manca LAMPRET, ki je bila 6-1 7-5 boljša od Maše VIRIANT.

Prva nosilka turnirja deklic je Marija Pia REBEC. (na fotografiji) TUKAJ.

Dečki in deklice do 14 let ter dekleta in fantje do 16 let ostali brez zaključnih turnirjev

bm, 05.02.2017

Na kvalifikacijah za zimsko ekipno evropsko prvenstvo sta v Kazanu nastopili ekipi dečkov in deklic v starostni kategoriji do 14 let. Obe ekipi sta bili v prvem krogu poraženi. Deklice so z 0-3 izgubile s Francozinjami, dečki pa z enakim izidom proti ekipi Švice.

S porazom so nastope začeli tudi fantje in dekleta do 16 let. Fantje so morali premoč priznati Turkom, ki so zmagali s 3-0

Nič bolje se ni godilo našim igralkam do 16 let. Tudi one v uvodnem srečanju proti ekipi Francije niso uspele osvojiti točke in so izgubile z 0-3.

Vse štiri naše ekipe so izpadle iz boja za uvrstitev na finalni turnir in se bodo borile za uvrstitev od 5. do 8. mesta.

Dečki do 14 let so drugo tekmo igrali z ekipo Cipra in zmagali z 2-1. V tekmi za 5. mesto so igrali s Portugalsko in izgubili z 0-3 ter osvojili končno 6. mesto. Deklice do 14 let so tekmo z vrstnicami iz Finske izgubile z 0-3 in so z ekipo Belgije igrale za 7. mesto. Belgijke so bile boljše z 2-1 tako da so se naše deklice brez zmage uvrstile na 8. mesto.

Fantje do 16 let so s Švico izgubili z 0-3 in so igrali za končno 7. mesto, ki so ga z zmago 3-0 nad Črno Goro na koncu tudi osvojili. Dekleta so igrala z Nemkami in izgubila z 1-2 potem, ko so morala zaradi zdravstvenih težav tekmo dvojic predati in sta Falknerjeva in Lovričeva, tako kot še nekaj igralk končali na infuziji. Vzrok je verjetno zastrupitev s hrano ali viroza. Nastope so s tem končala in osvojila končno 7. mesto.

Podrobne rezultate naših ekip najdete TUKAJ.

Presenečenje v Mariboru, Monako znižal skupen izid na 2 - 1

bm, 04.02.2017

V Mariboru je Monako pripravil presenečenje in v tekmi dvojic zmagal s 6-2 6-5 6-3. Za Slovenijo sta nastopila Grega ŽEMLJA in Blaž KAVČIČ, za Monako pa Benjamin BALLERET in Romain ARNEODO.

Z izjemo uvodne igre, Grega in Blaž nista imela niti ene same priložnosti za odvzem servisa nasprotnikoma. Monaška dvojica Balleret/Arneodo, ki je leta 2014 igrala v četrtfinalu turnirja serije Masters 1000 v Monaku, je bila v vseh teniških elementih boljša od naših dveh, ki sta tako prekinila lepo serijo zmag v tekmovanju za Davisov pokal.V prvi igri sta naša povedla 40:0, a je na plin stopil najbolj izkušen Monačan Benjamin Balleret in preobrnil igro v korist monaškega dvojca. Monačana sta še dvakrat odvzela servis našima, bila kreativnejša in bolj zanesljiva ter zlahka pripeljala prvi niz v varen monaški pristan.V drugem nizu sta Žemlja in Kavčič pokazala nekaj več energije in predrznosti, a se je roka zatresla Žemlji pri možnosti izenačenja na 5:5. Gostujoča dvojica je odvzela servis in končala drugi niz z zmago s 6:4.V upanju, da bi se naša igralca vrnila v igro so oživeli tudi gledalci, ki so sredi sobotnega popoldneva lepo napolnili dvorano ŽTK Maribor. Nekaj upanja sta imela najboljša slovenska igralca, še posebej ko je Kavčič rešil svoj začetni udarec (3:5), a sta nasprotnika v deveti igri imela hitro dve zaključni žogi, naša sta izenačila, Arneodo pa je izkoristil tretjo, za gladko zmago s 3:0.

Grega ŽEMLJA: »Izgubila sva, ker sta bila Monačan enostavno boljša. Če sva imela le v prvi igri priložnost za odvzem servisa, potem pa nič več, sem povedal vse. Za jutri bo potrebno dvignit energijo, ker zdaj sva v enem nehvaležnem stanju. S komerkoli bom igral, bo potrebno igrati z vso močjo.«

Blaž KAVČIČ: »Balleret in Arneodo sta odlična dvojica. In malce me moti, da vsi govorijo, kako so igralci iz Monaka slabi. Tekme za Davisov pokal prinašajo številna presenečenja, samo poglejte dvoboj Hrvaške in Španije. Za nedeljski obračun posameznikov bo potrebno vložiti maksimalen napor, če ne želimo presenečnja.«

Blaž TRUPEJ, kapetan Slovenije:»Grega in Blaž sta bila slabša, tu ni kaj dodati. Moja naloga je, da ju do jutri psihično dvignem, vendar sta fanta stara 30 let in morata vedeti, kakšna odgovornost ju čaka. Če si bosta želela zmage in bosta igrala z veliko energije, potem lahko računamo na uspeh.«

Nedeljski dvoboji posameznikov se bodo začeli ob 15. uri. Grega Žemlja naj bi igral z Lucasom Catarino, takoj za njima pa Blaž Kavčič z Romainom Arneodojem, a ima monaški kapetan možnost menjave.

Vstop v dvorano ŽTK Maribor je prost..

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Več o dosedanjem poteku srečanja z izjavami in fotografijami najdete TUKAJ.

Slovenija po prvem dnevu do vodstva z 2:0

sv, 04.02.2017

Po dveh dvobojih posameznikov prvega kroga 2. Evroafriške skupine je Slovenija prišla do pričakovanega vodstva, a z nepričakovanimi težavami. Najboljša slovenska teniška igralca sta zmagala s 3:1 v nizih.

Blaž Kavčič je imel nepričakovano veliko dela z 20-letnim Lucasom Catarino, ki je v polni dvorani ŽTK Maribor, kljub bistveno slabšemu ratingu na lestvici ATP, pokazal dober tenis. Slovenski as je prvi niz odločil šele v deveti in deseti igri, a je takoj v naslednjem dobil le dve igri za izenačenje nasprotnika na 1:1. Tudi tretji niz se ni začel dobro za Ljubljančana, ki je zaostajal z 0:2, a nato zbral dovolj moči in predvsem potrpežljivosti, saj je z delnim izidom 6:0 dobil ta niz in povedel z 2:1. Podobno kot tretji, se je začel tudi četrti niz, saj je mladi Monačan večino žog odigral močno in pri tem dokaj dobro unovčil neobremenjenost. Catarina je povedel s 4:1 in tudi Kavčič je na trenutke že pomislil, da se bo prvi današnji dvoboj zavlekel v peti niz. Blaž je počasi in vztrajno nabiral točke ter razliko zmanjševal. V osmi igri je zadržal začetni udarec, potem pa v naslednji igri dokazal, kakšna je razlika med izkušenim igralcem in mladim nadobudnim monaškim upom. Kavčič je zmagal s 6:4, 2:6, 6:2, 6:4

V drugem današnjem srečanju sta se pomerila Grega Žemlja in Romain Arneodo. Glede na uvrstitve obeh igralcev na lestvici ATP je bila razdalja med njima podobna kot tekmo prej med Blažem Kavčičem in Lucasom Catarino, vendar na igrišču Monačan vsekakor ni bil v podrejenem položaju. Žemlja se je za zmago v prvem nizu (6:3) moral pošteno potruditi, saj je Arneodo igral hrabro in močno, hkrati pa se je izkazalo, da gre za nepopustljivega borca. Žemlja je zmagal z rezultatom 6:3, 6:4, 6:7(5), 6:4. Razmerje skupno osvojenih točk je bilo 153:122, Žemlja pa je bil boljši tudi pri začetnem udarcu saj je zadel kar 21 asov, Arneodo kar 13 manj.

Sobotni tekmovalni dan bo v znamenju igre dvojic, kjer je za Slovenijo prijavljen par Žemlja, Kavčič za Monako pa Balleret, Oger. Dvoboj se v dvorani ŽTK Maribor začne ob 15. uri. Vstop je prost.

Več preberite TUKAJ.

Blaž Kavčič Slovenijo povedel v vodstvo, zdaj na igrišče Grega Žemlja

bm, 03.02.2017

Davisov pokal, druga Evro-afriška skupina: dvorana Železničarskega teniškega kluba Maribor

Petek, 3.2. ob 15. uri

LIVE SCORES

Blaž Kavčič (SLO) – Lucas Catarina (MON) 6-4 2-6 6-2 6-4

Grega Žemlja (SLO) – Romain Arneodo (MON)

Sobota, 4.2. ob 15. uri

G. Žemlja, B. Kavčič (SLO) – B. Balleret, T. Oger (MON)

Nedelja, 5.2. ob 15. uri

Grega Žemlja (SLO) – Lucas Catarina (MON)

Blaž Kavčič (SLO) – Romain Arneodo (MON)

Vsi trije tekmovalni dnevi se bodo začeli ob 15. uri, vstop pa je za gledalce prost.

Parkirnih mest je pred teniško dvorano in v okolici, v bližini je dvorana Tabor, več kot dovolj.

Vabljeni !

Fotogalerija: Vid Ponikvar/Sportida

Več o Davisovem pokalu preberite TUKAJ.

Nastja Kolar izgubila polfinale ITF turnirja v Antalyi

bm, 03.02.2017

Nastja KOLAR, 22-letna Celjanka, ena najboljših igralk na svetu v mladinski konkurenci, se je po prehodu v člansko konkurenco po odličnem začetku v nadaljevanju izgubila in vsaj doslej ni izkoristila svojega teniškega potenciala. Leta 2014 je na lestvici WTA dosegla najboljšo uvrstitev v karieri, ko je bila 178. igralka sveta, nato pa so njeni rezultati šli samo še navzdol in leto 2016 je končala na 526. mestu.

Ali uspešen začetek sezone na turnirju v Antalyi pomeni tudi nov vzpon na svetovni lestvici bo pokazal čas, vsekakor pa ji je šlo do polfinala odlično. Po gladki zmagi v prvem krogu je bila uspešna tudi v drugem in v četrtfinalu. V drugem srečanju je s 6-0 6-2 premagala 33-letno Japonko MitsumI KAWASAKI, v četrtfinalu pa je s 6-2 6-1 še 19-letno nemško kvalifikantko Sabrino RITTBERGER, ki je v drugem krogu s 6-1 2-6 6-4 izločila našo Polono REBERŠAK.

V polfinalu pa je morala premoč priznati 19-letni, v Ukrajini rojeni Nemki, Tayisyi MORDERGER, 2. nosilki turnirja, sicer pa 496. igralki lestvice WTA. Nemka je bnila boljša z rezultatom 6-7(1) 6-2 7-5.

Nastja in Polona sta izgubili tudi polfinale konkurence dvojic. S 6-4 5-7 10-4 sta ju premagali Bolgarka Dia EVTIMOVA in igralka BiH Jasmina TINJIĆ. TUKAJ.

Od petka do nedelje v boj za nastop na zimskem ekipnem evropskem prvenstvu 14 in 16-letniki

bm, 02.02.2017

Od petka do nedelje se bodo za nastop na zimskem evropskem ekipnem prvenstvu (Winter cup) borili dečki in deklice v starostni kategoriji do 14 ter fantje in dekleta v starostni kategoriji do 16 let.

Tekmovanje evropskih ekip poteka od leta 1977 in se odvija na dveh stopnjah. Kvalifikacije potekajo v štirih skupinah, v vsaki od teh nastopa do največ osem ekip, najboljši dve ekipi iz vsake kvalifikacijske skupine pa se uvrstita na finalni oz. zaključni turnir, kjer se osem ekip poteguje za naslov najboljše v Evropi.

Deklice in dečki do 14 let so odpotovali v ruski Kazan. Tam je danes že potekala otvoritvena slovesnost na kateri so se predsatavile vse sodelujoče ekipe. Dečki bodo nastopili v postavi Gal EMERŠIČ POTOČNIK, Jon Lan ŠUNTAR in Aljaž JERAN, ekipo vodi Gal BRZIN. V skupini s Slovenijo bodo nastopile ekipe Rusije, Belgije, Portugalske, Avstrije, Cipra, Poljske in Švice. In prav slednja ekipa bo naš prvi nasprotnik v petek.

Deklice bodo zaigrale v postavi Taja LONČARIČ, Nika STRAŠEK in Nina PLIBERŠEK. Ekipo vodi Daniel ŠANTL. V naši skupini so še ekipe Rusije, Avstrije, Nemčije, Belgije, Finske, Slovaške in Francije. Prve nasprotnice bodo igralke iz Francije.

Fantje do 16 let so pod vodstvom Tomaža BERENDIJAŠA odpotovali v francoski Cholet. Slovenijo bodo zastopali Matic DIMIC, Blaž VIDOVIČ in Filip Jeff PLANINŠEK. Nastopili bodo v skupini z ekipami Švice, Španije, Slovaške, Francije, Črne Gore, Portugalske in Turčije. Naši fantje imajo status 4. nosilcev in bodo najprej igrali s Turčijo.

Dekleta bodo nastopila v portugalski Lousadi. Slovenske barve bodo branile Alja BELINGER, Živa FALKNER in Pia LOVRIČ. V skupini so še ekipe Belorusije, Estonije, Francije, Nemčije, Portugalske in Slovaške. Eklipo vodi Igor OGRINC. Žreb še ni bil objavljen.

Več o nastopih slovenskih mladinskih selekcij preberite TUKAJ.

Dalila Jakupović kljub porazu v drugem krogu Taipeja na svetovni teniški lestvici prevzema primat med Slovenkami

bm, 02.02.2017

Dalila JAKUPOVIĆ na WTA turnirju na Tajskem dokazuje, da njena predstava v drugem krogu in zmaga proti 100. igralki sveta, Italijanki Francesci SCHIAVONE ni bila le trenutek navdiha, temveč, da je v karieri naredila korak naprej in se lahko kosa tudi z igralkami, ki sodijo v zgornjo polovico najboljše stoterice svetovne teniške lestvice.

To je dokazala z odlično predstavo proti 2. nosiki turnirja, 23. igralki sveta, izkušeni 33-letni Samanthi STOSUR. Ne glede na to, da forma Stosurjeve ni ravno vrhunska, saj je v zadnjih desetih tekmah le enkrat zmagala, je bila predstava JAKUPOVIĆEVE več kot solidna, kljub temu pa ne dovolj, da bi presenetila Avstralko.

Po dobljenem prvem nizu Jakupovićeve s 6-3 je bila v drugem ves čas v prednosti Stosurjeva, ki je imela pri izidu 5-4 tudi žogo za osvojitev drugega niza, a se je Dalila ubranila, nato pa po dveh neprisiljenih napakah nasprotnce izid izenačila na 5-5. Z dvema neprisiljenima napakama je nato servis ponovno podarila nasprotnici in Stosurjeva je z dvema asoma in winerjem zanesljivo dobila 12 igro in drugi niz s 7-5.

V tretjem nizu so vendarle prišle do izraza izkušnje, Jakupovićeva pa je bila, kljub posvetu s trenerjem pred začetkom tretjega niza, premalo zbrana in natančna, da bi lahko pripravila veliko presenečenje. Začetni udarec je izgubila kar trikrat, usodna pa sta bila izgubljena servisa v sedmi in deveti igri. Končno razmerje osvojenih točk je bilo 104-97 v korist zmagovalke.

Dalila tako ostaja z eno zmago na turnirjih serije WTA tour, a ji ta kljub temu prinaša 1. mesto med Slovenkami na novi teniški lestvici, ki bo objavljena prihodnji teden in na kateri bo uvrščena okrog 145. mesta.

Čestitamo! TUKAJ.

Včeraj slavnostna večerja, danes žreb vrstnega reda nastopov na DC Slovenija - Monako. Začel bo Kavčič

bm, 02.02.2017

Po novinarski konferenci, ki je v torek potekala v Mariboru in na kateri sta se s svojimi pričakovanji predstavili ekipi Slovenije in Monaka, so se včeraj člani obeh reprezentanc, predstavniki organizatorjev in sodniki zbrali na slavnostni večerji v restavraciji Rožmarin. Skupaj so preživeli prijeten večer, že danes pa so obveznosti nadaljevali v prostorih mestne hiše Rotovž na uradnem žrebu vrstnega reda nastopa igralcev obeh ekip.

Kontrolorka največjega teniškega dogodka v zimskem času v Sloveniji, Romunka Mihaela Testiban je s pomočjo podžupana občine Maribor Saša Pelka izžrebala, da bo v petek v dvorani ŽTK v Mariboru začel Blaž Kavčič (171.ATP), ki se bo pomeril z devet let mlajšim Lucasom Catarino (885.). Takoj za njima bosta na igrišče stopila Grega Žemlja (151.) in Romain Arneodo (954.). Uvodno presenečenj je zagotovo pripravil monaški kapetan Guillaume Couillard, ki prvi tekmovalni dan ne računa na najvišje uvrščenega igralca Benjamina Ballereta (760.), a kot je dejal prvi slovenski igralec Grega Žemlja, so v igri lahko tudi preračunljive igre. Grega Žemlja: »Pričakoval sem druga dva igralca. Nikoli ne veš. Lahko, da nasprotnik taktizira, saj ima kapetan uro pred tekmo možnost zamenjati igralca. Osredotočili se bomo nase in jutri napadli, ne glede na to kdo bo na drugi strani.«

Blaž Kavčič: »Nasprotnik je čista neznanka. Vem, da si ga bosta kapetan in pomočnik ogledala. Občutki na treningu so bili dobri, ampak tekma je nekaj drugega. Mislim, da bodo štirje treningi v dvorani ŽTK dovolj, da se dobro privadim na pogoje.«

Davisov pokal, druga Evro-afriška skupina:Petek, 3.2. ob 15. uri

Blaž Kavčič (SLO) – Lucas Catarina (MON)

Grega Žemlja (SLO) – Romain Arneodo (MON)

Sobota, 4.2. ob 15. uri

G. Žemlja, B. Kavčič (SLO) – B. Balleret, T. Oger (MON)

Nedelja, 5.2. ob 15. uri

Grega Žemlja (SLO) – Lucas Catarina (MON)

Blaž Kavčič (SLO) – Romain Arneodo (MON)

Vsi trije tekmovalni dnevi se bodo začeli ob 15. uri, vstop pa je za gledalce prost. Parkirnih mest je pred teniško dvorano in v okolici, v bližini je dvorana Tabor, več kot dovolj.

Vabljeni !

Fotogalerija: Vid Ponikvar/Sportida

Več o Davisovem pokalu preberite TUKAJ.

Tamara Zidanšek izgubila četrtfinale na Tasmaniji

bm, 02.02.2017

Tamara ZIDANŠEK je na ITF turnirju v Burniju (60.000 $) izgubila četrtfinalno srečanje. S 7-5 6-3 jo je premagala 4. nosilka turnirja, 25-letna Američanka Asia MUHAMMAD. Srečanje je trajalo uro in tričetrt. Tamara je štirikrat izgubila začetni udarec, nasprotnica le enkrat. Tudi Tamara, tako kot Blaž Rola še neprej ostaja v Avstraliji. Prihodnji teden bo nastopila na turnirju v Launchestonu (60.000 $). TUKAJ.

Tamara Zidanšek v četrtfinalu Burnija, Blaž Rola tekmo drugega kroga izgubil

bm, 02.02.2017

Tamara ZIDANŠEK nadaljuje z dobrimi predstavami na ITF turnirju na Tasmaniji (60.000 $). V drugem krogu je s 6-4 6-3 premagala 195. igralko lestvice WTA, 26-letno Francozinjo Myrtille GEORGES, dosegla šestnajsto zmago na zadnjih osemnajstih srečanjih in se uvrstila v četrtfinale.Tu jo čaka 4. nosilka, 25-letna Američanka Asia MUHAMMAD, ki je na lestvici WTA trenutno uvrščena 2 mesti za Tamaro, na 165. mesto.

Manj uspešen je bil Blaž ROLA, ki po vrnitvi na igrišča nastope na ATP Challengerju, tudi ta se odvija v Burniju, končuje v drugem krogu. S 6-4 6-4 ga je premagal domačin Matthew EBDEN, trenutno na 648. mestu lestvice ATP, ki je nastopil s posebnim povabilom. To je bil njun drugi medsebojni obračun in še druga zmaga za Avstralca. Blaž načrtuje v Avstraliji še en nastop, nato pa se seli nazaj v ZDA. TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.