prijava_e
Novice : Arhiv novic 2009 : Januar 2009

Arhiv novic - januar 2009

klikni na sliko
klikni na sliko
Prva teniška olimpijada 2009

Ljubljana, 31.01.2009

V soboto je bila v teniškem centru Konex organizirana prva teniška olimpijada v letu 2009. Olimpijade se je udeležilo 10 ekip iz Ljubljane, Kopra, Novega mesta in Litije (zanimivo je, da ni bilo nobene ekipe iz Gorenjske oziroma Štajerske), kar pomeni preko 100 otrok in najmanj še enkrat toliko staršev oziroma trenerjev, babic, dedkov, navijačev, itd.. Najuspešnejša je bila ekipa iz Litije, drugo mesto je zasedla ekipa Max kluba in tretje mesto ekipa Jaki Pande. Vse ostale ekipe so si razdelile četrto mesto. Druga teniška olimpijada bo organizirana 4.4.2009 in to ravno tako v Konex centru v Ljubljani, vaje za drugo olimpijado pa si lahko poiščete v modrem okvirčku na levi strani z naslovom "Teniška olimpijada". Preberi več TUKAJ.

Aljaž Bedene
Aljaž Bedene
Bergheim 2 - poražen tudi Aljaž Bedene

Bergheim, 31.01.2009

V četrtfinalu 10.000 dolarskega ITF turnirja je kot zadnji Slovenec izgubil tudi Alaž Bedene. Aljažev nasprotnik v četrtfinalu je bil Slovak Miloslav Mečir, v prvem kolu je bil usoden za Blaža Rolo, ki je bil boljši od Alaža s 75 62. V konkurenci dvojic sta nastopila dva slovenska para (Bedene/Bedene in Rola/Ternar), a si nista priigrala ATP točk, oba sta namreč izgubila v prvem kolu. Jutri se začenjajo kvalifikacije še tretjega ITF turnija v Berghaimu, v njih bo nastopilo osem slovenskih igralcev. Preberi več TUKAJ.

Dominik Senica
Dominik Senica
Winter Cup 2009

Ljubljana, 30.01.2009

Februar je mesec dvoranskih ekipnih evropskih prvenstev. Naše reprezentance do 14 in 16 let (fantje in dekleta) si bodo poskušale v Belgiji, Turčiji Norveški oziroma Italiji zagotoviti eno od prvih dveh mest, ki vodijo na finalni turnir v Franciji, Češki in Belgiji. Slovenci smo imeli v preteklih letih na podobnih tekmovanjih kar precej uspeha, omenimo naj samo lanski naslov ekipnih evropskih prvakov do 18 let med fanti. Kapetana mladih reprezentanc Aleš Šporn (fantje) in Dominik Senica (dekleta) sta pred odhodom optimistično razpoložena in upata, da se bo v finale uspelo uvrstiti vsaj eni od naših ekip. Preberi več TUKAJ.

Dragana Božovič<br>dva naslova
Dragana Božovič
dva naslova
Državno prvenstvo do 18 let

Rogaška Slatina, 28.01.2009

Zmagovalca državnega dvoranskega posamičnega prvenstva do 18 let sta Tilen Žitnik v konkurenci fantov in Dragana Božovič v konkurenci deklet. Miha Plešnik po polfinalni zmagi nad prvim nosilcem Maticem Možkom v finalu ni ponovil tako dobre igre in Tilen je zmagal precej lažje, kot je verjetno pričakoval celo sam. V finalnem dvoboju deklet med prvo nosilko Tajdo Bestijanič in drugo nosilko Dragano Božovič je bilo "več ognja", a le v prvem nizu, ki se je končal s podaljšano igro, državna prvakinja pa je zasluženo postala Dragana. V finalu dvojic sta Tim Cibašek in Matic Možek Možek v pravi drami premagala Tima Bajca in Ambroža Kodeljo, pri dekletih pa je Dragana Božovič, v paru z Mileno Rmuš, osvojila še drugi naslov, premagali sta dvojico Bestijanič/Šmic. Preberi več TUKAJ.

Klikni na Ulo za Maksa in Roka
Klikni na Ulo za Maksa in Roka
Odprto prvenstvo do 14 let

Kranj, Ljubljana, 26.01.2009

V teniškem klubu Jakisport Ljubljana sta se v finalnem dvoboju odprtega prvenstva za dečke do 14 let pomerila prvi nosilec Maks Tekavec in šesti nosilec Rok Križaj, uspešnejši pa je bil Maks, ki je zmagal s 63 62. Na enakem tekmovanju za dekleta pa je v Kranju v finalnem dvoboju prva nosilka Ula Pogorevčnik premagala drugo nosilko Simono Rejc s 64 63. Turnir B za dečke je dobil Luka Lilija, v finalu je bil s 62 61 boljši od Luke Škorjanca. Preberi več TUKAJ.

Marko Tkalec
Marko Tkalec
Berheim - Tkalec v polfinalu poražen

Ljubljana, 25.01.2009

Na 10.000 dolarskem ITF turnirju v avstrijskem mestu Bergheim je Marko Tkalec v polfinalu izgubil proti Avstrijcu Nicolasu Reissigu s 75 64. V prvem kolu je 76 75 premagal Nemca Patricka Tauberta, v drugem s 64 75 domačega igralca Patricka Schmolzerja, v četrtinalu pa brez boja še Nemca Tobiasa Summererja. Drugi finalist je Irec Colin O'Brien. V Bergheimu se bo Marku na drugem ITF turnirju v glavnem turnirju pridružil še Janez Semrajc in morda še kdo od naših igralcev iz kvalifikcij. Preberi več TUKAJ.

Nina Potočnik
Nina Potočnik
Državno prvenstvo do 12 let

Litija, 21.01.2009

Državno prvenstvo do 12 let, ki se je danes končalo v Litiji, sta zaznamovala Filip Jakob Zupančič in Nina Potočnik. Oba domov odhajata z naslovom dvoranskega državnega prvaka tako v konkurenci posameznikov kot tudi dvojic, pri tem pa svojim nasprotnikom med posamezniki nista oddala niti enega niza. Pri fantih je Filipov nasprotnik v finalu Nik Krapež "ujel" še največ iger, tako da smo gledali zanimivo in kvalitetno finale, pri dekletih pa je Nina še enkrat več pokazala svojo premoč in brez večjih težav premagala Saro Mitrakovič, ki pa je z drugim mestom prav gotovo tudi zelo zadovoljna. Vsaj pri fantih lahko govorimo o prvenstvu presenečenj, saj se nobeden od prvih štirih nosilcev ni uvrstil v polfinale. Preberi več TUKAJ.

Tjaša Šrimpf
Tjaša Šrimpf
Državno prvenstvo do 16 let

Ljubljana, 21.01.2009

Dvoranska državna prvaka do 16 let sta postala Luka Gorjup in Tjaša Šrimpf. Luka je v finalnem dvoboju v treh nizih s 63 46 62 premagal Mateja Leljaka, temu pa za uteho pripada naslov v dvojicah. Tudi pri dekletih smo v finalu gledali tri nize, Tjaša pa je po izgubljenem prvem nizu proti Nini Nagode uspela "naravnati" merilne naprave in v nadaljevanju dokaj gladko zmagati - končni rezultat je bil 57 61 62. Nina Nagode je prva "osmoljenka" prvenstva, saj se ji je izmuznil tudi naslov pri dvojicah, z Mašo Šmic sta v finalu izgubili proti navezi Jazbinšek/Umek. Preberi več TUKAJ.

Spremembe pravil mednarodne teniške zveze ITF

Ljubljana, 17.01.2009

Vsak "resen" igralec tenisa bi moral poleg tehnike in taktike primerno obvladati tudi pravila tenisa in dobro poznati pravilnike, ki urejajo posamezno področje (prijave, odjave, pravila oblačenja, točkovanje, itd.). Mednarodna teniška zveza (ITF) je pripravila povzetek sprememb pravilnikov za leto 2009 za moške in ženske profesionalne igralce tenisa, ki si jih lahko preberete  TUKAJ. TUKAJ.

Dudi Sela
Dudi Sela
OP Avstralije - Gregi ni uspel veliki met

Melbourne, 17.01.2009

Grega Žemlja je v finalnem dvoboju kvalifikacij odprtega prvenstva Avstralije izgubil proti Izraelcu Dudiju Seli. Prva dna niza sta imela zanimiv razplet, v katerem smo gledali "enosmerni promet" - prvega je dobil Izraelec s 6/0, drugega pa Žemlja s 6/2. Odločilni niz je trajal skoraj dvakrat bolj dolgo kot prva dva skupaj, srečnejši in spretnejši pa je bil Izraelec, ki ga je dobil z 8/6. Spremljaj dvoboje naših igralcev v živo  TUKAJ. TUKAJ.

Marko Tkalec
Marko Tkalec
Opravičilo Marku Tkalcu

Ljubljana, 16.01.2009

V arhivski dokumentaciji ATP-ja, ki smo jo uporabili pri pisanju članka o zmagah slovenskih igralcev na Grand Slam tekmovanjih, je napaka, ki je pripeljala do napačnih informacij. Dejstvo je, da je tudi Marko Tkalec v kvalifikacijah za Grand Slam dosegel celo dve zmagi, in sicer leta 2001 v Wimbledonu proti Ericu Tainu ter leta 2003 v Avstraliji proti Luku Bourgeoisu. Marku se opravičujemo za napako. Nauk za urejevalca spletnih strani TZS: informacije preveri vsaj pri dveh različnih virih. TUKAJ.

Blaž Kavčič
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič prvi Slovenec po Iztoku Božiču z zmago na GS

Melbourne, 14.01.2009

Če se po jutru dan pozna, potem bo leto 2009 za slovenske igralce tenisa še bolj uspešno kot leto 2008. Še nikoli namreč Slovenci nismo imeli kar tri igralce v kvalifikacijah kakšenega od turnirjev za Grand Slam in še nikoli ni nobenemu od naših po Iztoku Božiču (leta 1998 na Grand Slam-u v Franciji in ZDA) uspelo zmagati dvoboja na takšnem tekmovanju. To je danes nekaj pred četrto uro zjutraj po našem času kot prvemu uspelo Blažu Kavčiču, ki je v prvem kolu kvalifikacij Grand Slam tekmovanja v Melbournu s 61 63 premagal Srba Ilijo Bozoljca (zmagovalca lanskega odprtega prvenstva Ljubljane). Zmago je nekaj ur za tem zabeležil tudi Grega Žemlja, ki je gladko s 63 61 ugnal Američana Evansa, na žalost pa je izgubil Luka Gregorc, s 64 61 je bil od njega boljši Slovak Karol Beck. Preberi več TUKAJ.

Julija Jauk
Julija Jauk
Julija Jauk prvo ime državnega prvenstva

Rogaška Slatina, 14.01.2009

Danes se je v Rogaški Slatini s finalnimi dvoboji končalo državno dvoransko prvenstvo do 14 let. Prvo ime prvenstva je prav gotovo Julija Jauk (Mima), ki je postala državna prvakinja tako v konkurenci posameznic (v finalu je premagala Evo Zagorac) kot tudi dvojic (skupaj s Pio Čuk sta premagali par Eva Zagorac/Jasmina Štor). Pri fantih je pri posameznikih slavil Maks Tekavec (Max), ki je v odločilnem dvoboju premagal Matica Špeca (ŽTK), le-pa se mu je skupaj z Domnom Gostinčarjem oddolžil v finalu dvojic. Preberi več TUKAJ.

Polona Reberšak
Polona Reberšak
OP za člane - zmagala Sabolčki in Reberšakova

Krško, Ljubljana, 13.01.2009

V teniškem centru Konex v Ljubljani se je včeraj končalo odprto prvenstvo za člane, v finalu pa je Marko Sabolčki gladko s 61 60 premagal Klemna Kovačiča. Zmagovalka pri članicah (igrale so v Krškem) je postala prva nosilka Polona Reberšak, ki je v odločilnem dvoboju premagala drugo nosilko Kajo Rajh. Preberi več TUKAJ.

Frank Dancevic
Frank Dancevic
Grega Žemlja grdo izgubil, tudi Klepačeva neuspešna

Sydney, 12.01.2009

Grega Žemlja je pred odprtim prvenstvom Avstralije zaigral v kvalifikacijah 485.000 dolarskega ATP Tour turnirja v Sydneyu in grdo izgubil proti Kanadčanu Franku Danceviču, rezultat je bil 60 62. Grega je imel težave z zdravjem, upamo pa, da bo do začetka kvalifikacij že popolnoma nared za svoj prvi nastop na odprtem prvenstvu Avstralije v karieri (do sedaj je samo enkrat zaigral na kakšnem od turnirjev za Grand Slam, in sicer leta 2007 na odprtem prvenstvu ZDA). V Syndeyu je v kvalifikacijah 600.000 dolarskega turnirja zaigrala tudi Andreja Klepač in v prvem kolu izgubila proti Nemki Angelique Kerber s 26 75 36. Preberi več TUKAJ.

Davisov pokal 2009 - Slovenija/Egipt na Otočcu

Ljubljana, 12.01.2009

Dvoboj prvega kola 2. skupine evro-afriške cone tekmovanja za Davisov pokal med ekipama Slovenije in Egipta se bo igral v teniški dvorani na Otočcu. Kapetan Blaž Trupej in igralci bi sicer raje igrali na hitrejši podlagi v Kranju, a mednarodna teniška zveza (ITF) zaradi nekoliko premajhne dolžine igrišča tekme tam ne dovoli. Otočec je sicer že gostil pomembna mednarodna tekmovanja, tako da lahko pričakujemo, da z organizacijo ne bo večjih težav, vse ljubitelje tenisa pa v dneh od 6. do 8.3.2009 vabimo na ogled dvobojev. Preberi več TUKAJ.

Blaž Rola - prva deska
Blaž Rola - prva deska
Avstrija Vs Slovenija - zmaga za obe slovenski ekipi

Lutzmansburg, 11.01.2009

Naša mlada reprezentanca za Davisov pokal je v prijateljskem dvoboju premagala avstrijske vrstnike. Za Slovenijo so nastopili Blaž Rola, Tomislav Ternar, Tom Kočevar Dešman in Domen Korelc, torej ekipa, ki je lani poleti osvojila naslov mladinskih evropskih ekipnih prvakov. Dvoboji petek - ekipa A: Blaž Rola Vs Patrick Mayer 36 67 64 62 26, Tomislav Ternar Vs Gerald Meltzer 62 63 62; ekipa B: Tom Kočevar Dešman Vs Dominik Wirlend 36 76 36 63 76, Domen Korelc Vs Marc Rath 46 36 46. Dvoboja sobota - ekipa A: Rola/Ternar Vs Mayer/Meltzer 62 63 61; ekipa B: Kočevar Dešman/Korelc Vs Wirlend/Rath 75 62 63. Dvoboji nedelja - ekipa A: Rola Vs Meltzer 63 60 76, Ternar Vs Mayer 64 63; ekipa B - Kočevar Dešman Vs Rath 46 62 26 16, Korelc Vs Wirlend 76 76. A ekipa Slovenije je zmagala s 4/1, B ekipa pa s 3/2. TUKAJ.

Aljoša Nipič
Aljoša Nipič
Nipič Aljoša - čestitka

Ljubljana, 08.01.2009

Danes svoj 24. rojstni dan praznuje Nipič Aljoša (rojen leta 1985), ki je konec devetdesetih prejšnjega stoletja "kraljeval" v kategoriji do 12 in 14 let. Njegov zaščitni zank je bil močan forhend udarec, ki je bil strah in trepet za nasprotnike. Vse najboljše, Aljoša! TUKAJ.

Janez Semrajc
Janez Semrajc
Semrajc v drugem kolu poražen

Schwieberdingen, 08.01.2009

Na 10.000 dolarskem ITF turnirju v Nemčiji sta naša igralca Janez Semrajc in Marko Tkalec v prvem kolu dosegla polovičen izkupiček. Janez je s 62 75 premagal Mirzo Bašiča (BIH) in osvojil eno ATP točko (poraz v 1. kolu ne prinaša točk), Marko pa je izgubil proti Jerzyju Janowiczu (POL) z 26 76 26. Janez je v drugem kolu pravkar izgubil proti prvemu nosilcu Čehu Rusolu s 26 63 46, pri rezultatu 3/3 v zadnjem nizu pa je zapravil vodstvo 0/40 na nasprotnikov servis. Preberi več TUKAJ.

Sebastien De Chaunac
Sebastien De Chaunac
Poraz Grege Žemlje

Noumea, 07.01.2009

Grega Žemlja je nastopil na 75.000 dolarskem ATP Challenger turnirju v Novi Kaledoniji, njegov nasprotnik v prvem kolu pa je bil Francoz Sebastien De Chaunac, ki se je v glavni turnir uvrstil kot povabljenec (wild card). Francoz je bil boljši od Grege, zmagal je 36 62 75. Preberi več TUKAJ.

Andreja Klepač
Andreja Klepač
Klepačeva zaustavljena v finalu

Auckland, 05.01.2009

Andreja Klepač je izgubila odločilni dvoboj za uvrstitev v glavni turnir na 220.000 dolarskem WTA tekmovanju v Novi Zelandiji. V finalu kvalifikacij jo je s 64 62 premagala Nemka Kristina Barrois (WTA 88), pred tem pa je Andreja v prvem kolu s 75 61 premagala Chanovo (TPE) in v drugem s 62 64 Fujiwaro (JPN). Na tekmovanju je nastopila tudi Maša Zec Peškirič, ki je v prvem kolu kvalifikacij s 62 61 premagala Francozinjo Sanchez, v drugem pa s 62 63 izgubila proti Avstrijki Meusburger. Preberi več TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.