prijava_e
Novice : Arhiv novic 2020 : Maj 2020

Arhiv novic - maj 2020

Jakupovićeva po 2 mesecih znova na terenu

TS, 12.05.2020

Dalila Jakupović je naslednja od slovenskih predstavnic, ki se je po daljšem času vrnila na teniška igrišča. Zaradi pandemije koronavirusa je bila z igrišč odsotna dva meseca, s pripravami na morebitno nadaljevanje sezone pa je pričela v Švici.“Zelo sem vesela, da sem se po 2 mesecih vrnila nazaj na igrišča,” je na svojem Instagram profilu zapisala Dalila Jakupović. Reprezentantka slovenske Fed Cup ekipe je preizkusila peščeno igrišče v Švici, kjer živi že 10 let.Trenutno 231. igralka sveta, ki je leta 2018 na WTA lestvici zasedala že visoko 69. mesto in za trenutek veljala tudi za najvišje uvrščeno slovensko tenisačico, je nazadnje zaigrala na marčevskem turnirju serije Futures v mehiškem Irapuatu.V posamični konkurenci je v 1. krogu klonila proti Španki Lari Arruabarreni, v dvojicah pa se je skupaj z domačinko Lucianno Piedro prebila do četrtfinala, kjer se je zaradi varnosti pred koronavirusom turnir zaključil za vse igralke. TUKAJ.

Ex-Yu liga z Đokovićem in Bedenetom v Sloveniji?

TS, 11.05.2020

Že nekaj časa je jasno, da teniških turnirjev pod organizacijo ATP in WTA ne bo vsaj do sredine julija, precej večja pa je verjetnost, da bo teniški premor trajal vsaj do septembra. Goran Ivanišević in Novak Đoković zdaj že razmišljata tudi o morebitni ustanovitvi Ex-Yu lige, v kateri bi nastopali tenisači s področja nekdanje Jugoslavije.Na uradni strani Združenja teniških profesionalcev (ATP) je že nekaj časa moč najti koledar, na katerem imajo vsi turnirji do 13. julija pripis “suspended” (t.j. odpovedano). Zaradi nadvse oteženega potovanja po svetu, številnih varnostnih ukrepov in predvsem različnih situacijah v državah po celotnem svetu, je precej bolj realno, da se sprva načrtovani teniški turnirji ne bodo pričeli pred septembrom.“Moja najbolj optimistična napoved je, da se bo v tenisu vse na stare tirnice vrnilo pomladi naslednje leto. Slišal sem, da celo razmišljajo o prestavitvi OP Avstralije 2021 na marec, kar je prav tako možnost. Ni mogoče, da bi se tenis, kakršnega smo poznali, vrnil pred Roland Garrosom ali Wimbledonom prihodnje leto,” je za HRT dejal Goran Ivanišević, zmagovalec Wimbledona leta 2001 in sedanji trener Novaka Đokovića.Obeta se Ex-Yu ligaPrecej večja verjetnost je, da bomo v bližnji prihodnosti lahko spremljali turnirje zaprtega tipa, na katerih bodo lahko nastopali le domači tekmovalci ali tenisači iz sosednjih oz. bližnjih držav. Tako bi lahko na področju bivše Jugoslavije nastala t.i. Ex-Yu liga, v kateri bi nastopali tenisači iz držav, ki so bile nekoč združene pod isto zastavo.O tem še kako razmišljajo tudi v ekipi 1. igralca sveta. “Razmišljamo o seriji mini turnirjev – Srbija, Hrvaška, Slovenija ter Bosna in Hercegovina. To bi bil zelo resen nabor igralcev. Dela se na tem. Mogoče bo nekaj tu na Hrvaškem, v Srbiji bo zagotovo. Videli bomo, kako bo s potovanji, mejami, izolacijami. Upam, da bo to zaživelo nekje v juniju ali juliju,” je dejal Ivanišević.Tudi v Sloveniji?Morebitna ustanovitev Ex-Yu lige bi predstavljala odlično priložnost, da se v Sloveniji predstavi tudi 1. igralec sveta Novak Đoković. A tako kot pravi priljubljeni “Zec”, bo vse odvisno od razmer in varnostnih ukrepov. Novak Đoković, Dušan Lajović, Filip Krajinović, Borna Čorić, Marin Čilić, Miomir Kecmanović, Laslo Djere, Damir Dzumhur, Mirza Bašić in Ivo Karlović predstavljajo nabor tenisačev, ki bi jih ob domačih Aljažu Bedenetu, Blažu Roli, Blažu Kavčiču, Tomasu Lipovšku Puchesu, Niku Razboršku, Tomu Kočevar-Dešmanu in ostalih Slovencih vsekakor bilo v čast gostiti.Enako bi veljalo tudi za ženski del, kjer bi ob Poloni Hercog, Tamari Zidanšek, Kaji Juvan, Dalili Jakupović in ostalih Slovenkah lahko spremljali še Petro Martić, Donno Vekić, Nino Stojanović, Olgo Danilović, Natalijo Kostić, Aleksandro Krunić, Jano Fett, Terezo Mrdežo in druge. TUKAJ.

Higienska priporočila za registrirane športnike

Tenis Slovenija, 11.05.2020

Higienska priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije COVID-19, katera priporoča NIJZ.

Teniške klube naprošamo naj bodo priporočila smiselno izobešena na vhodu in na več vidnih mestih v objektu.

TUKAJ.

Odlok Vlade RS o pogojih izvajanja športne vadbe za registrirane športnike in organizacijo športnih tekmovanj

ts, 06.05.2020

Spoštovani,
Vlada RS je na seji, 6. 5. 2020, sprejela Odlok o pogojih za izvajanje športne vadbe za registrirane športnike in organizacijo športnih tekmovanj v obdobju obvladovanja epidemije COVID-19. 

Obenem je NIJZ pripravil Priporočila za registrirane športnike in strokovne delavce v športu za izvajanje organizirane vadbe v času epidemije COVID-19.

Dostopna bodo tukaj .
Poudarki iz odloka: 

VELJAVNOST od 7. 5. 2020 Strokovno utemeljenost ukrepov iz odloka bo Vlada Republike Slovenije ugotavljala vsakih 14 dni. 

KOMU JE DOVOLJENA VADBA
Vadba je dovoljena vsem registriranim športnikom. Pri vadbi so poleg športnikov lahko prisotni strokovni delavci v športu, ki so nujni za izvedbo procesa športne vadbe (trenerji ...) ali tisti, ki opravljajo dopolnilno strokovno delo (fizioterapevti ...). 

KJE SE LAHKO IZVAJA VADBA
Vadba se lahko izvaja na ali v športnih objektih in površinah za šport v naravi razen v športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov.

KAKO SE LAHKO IZVAJA VADBA
Za vse udeležence vadbe je obvezno ohranjanje razdalje do drugih oseb najmanj dveh metrov. Telesni stik med športniki je dovoljen le pri tistih individualnih športnih panogah, kjer pravila športne panoge zahtevajo sodelovanje dveh za izvedbo (npr. plesni par, judo), izključno v delu tehničnega dela procesa športne vadbe, vsakič z istim partnerjem. Slednje razumemo, kot da so s tem dvojice dovoljene. 

TEKMOVANJA
Izvajanje športnih tekmovanj je dovoljeno do vključno državne ravni, v individualnih športnih panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem v skladu z Zakonom o športu. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so prisotne le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo tekmovanja. Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj morajo nacionalne panožne športne zveze imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport.
Glede sproščanja organizirane vadbe organiziranih prostočasnih športnih aktivnosti trenutno nimamo informacij.
Tenis Slovenija se bo tudi v prihodnje trudila pridobiti potrebne dodatne informacije in pojasnila.
Teniški pozdrav
Pisarna Tenis Slovenije

TUKAJ.

Zahvala častnega predsednika TS

TS, 06.05.2020

Dragi predsednik Andrej Slapar, podpredsednik Miran Kraševec, direktor Gregor Krušič, predsednik strokovnega sveta Marko Por, Irena Pekolj, Tea Starc, Žiga Ham. Teniška igrišča so ponovno oživela. Vsa so polna z navdušenimi tenisači. Zdaj je nekoliko lažje tudi teniškim klubom, ki preživljajo težke čase. Želim si, da bodo kmalu s turnirji pričeli tudi naši vrhunski tekmovalci. Upam, da smo iz najhujšega mimo. Od samega začetka epidemije se je Teniška zveza Slovenije s konkretnimi aktivnostmi prizadevala, da se kriza omili in prebrodi. Lepo je bilo na spletnih straneh prebrati pismo predsednika, informacije o sodelovanju TZS z OKS pri oblikovanju državnih ukrepov za pomoč športnim organizacijam in sodelovanje pri izdelavi priporočil in ukrepov za upravljalce in uporabnike teniških igrišč. V veliko pomoč je bila videokonferenca, za dvig morale pa projekt Ostani doma in bodi teniško aktiven. Posebno presenečenje je bil intervju s predsednikom ITF.

Hvala vam in bodite tako prizadevni še naprej.

Marko Umberger, častni predsednik TZS

TUKAJ.

Konec določenega obdobja in napoved novega začetka

ts, 01.05.2020

Po šestih tednih smo danes zaključili s projektom Ostani doma in bodi teniško aktiven!

Cilj projekta je bil povezati slovensko teniško skupnost z različnimi zanimivostmi, zato smo vsak dan na družbenih omrežjih Tenis Slovenije objavili vaje s teniškim trenerjem Robijem Cokanom, Anže Bašelj pa je dvakrat na teden na Facebook live gosti zanimive teniške goste.

Projekt je kot uspešnega ocenila tudi Tea Starc, direktorica marketinga in PR pri Tenis Sloveniji in pobudnica projekta: “V tem času smo posneli 35 teniških vaj, Grega Žemlja pa je bil enajsti gost v poučnih pogovorih. Do sedaj si je objave ogledalo več kot 130 tisoč ljudi. Sledi kratek premor, v roku meseca dni pa bomo s projektom nadaljevali, sicer v novi obliki in z novim imenom, a z enakim namenom.”

Zadnji gost v pogovoru je bil teniški trener, nekdaj pa 43. igralec na svetu, Grega Žemlja: “Kot trener poizkušam pri igralcu najprej ugotoviti kje ima rezerve in kakšne so njegove značilnosti. Nato si naredim načrt kako igralca ali igralko izboljšati. Trenutno imam igralca, ki ima težave z motivacijo in disciplino na igrišču. V njemu vidim del sebe in mi je zelo zanimivo na ta način delovati.”

Še več zanimivosti, med drugim tudi o tem ali so mu kot trenerju zdaj ljubša jutra kot v igralskih časih pa v prispevku.

Celoten intervju si lahko ogledate na Facebook profilu Tenis Slovenije .

V kolikor si še niste ogledali preteklih zanimivih in poučnih intervjujev s Tamaro Zidanšek, Aljažem Bedenetom, Blažem Kavčičem, Kajo Juvan, Blažem Rolo, Andrejem Kraševcem, Markom Porom, Radom Mulejem, Boštjanom Falknerjem, Davidom Haggertyem vam jih toplo priporočamo.

Iskrena hvala vsem, ki ste v sodelovali in nas tako ali drugače podprli v projektu. Želimo vam veliko teniških užitkov!

Ekipa Tenis Slovenije TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol Zavarovalnica Triglav, d.d. BTC City Telemach
Luka Koper SŽ Športna loterija Zala Nova KBM STO Life Class Hotels Krka Kompas BigBang Libra Vinakoper Slowatch SloPak Dunlop Artros Perskindol Lenovo Luna TBWA ŽiherHiše Medot Mercedes Benz Edge
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.