Igrajmo tenis! : Dan SLOTEN 2007

DAN SLOVENSKEGA TENISA 2007

Mesec maj je  že po tradiciji mesec, v katerem je organiziranih največ športnih prireditev. Slovenci tako vsako leto množično plavamo, tečemo, kolesarimo, planinarimo, plešemo, od letošnjega leta dalje pa tudi igramo tenis. Teniška zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije, Radio-televizija Slovenije in Športna Zveza Ljubljane so v soboto 26. maja 2007 na igriščih teniškega kluba Svoboda v Ljubljani skupno izpeljali projekt, ki so ga pripravljali več mesecev in ki bo poslej tradicionalen. Čeprav je bila rdeče nit prireditve tenis, je več kot 300 udeležencev vseh starosti igralo tudi nogomet, odbojko, tenis na mivki, košarko, veliko časa pa je ostalo tudi za nakup in testiranje športne opreme, razgovor s strokovnjaki s področja medicine, prehrane, fizične priprave, psihologije, itd.

Ideja o tovrstni prireditvi je pravzaprav zrasla v večih glavah – na televiziji so želeli organizirati prireditev, ki bi vsebinsko popestrila oddajo o rekreaciji z naslovom Zdaj! (od tod tudi izhaja ime prireditve), Olimpijski komite Slovenije in Športna zveza Ljubljane sta v ustaljeni program športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji želeli vnesti nekaj svežine oziroma novo športno panogo, Teniška zveza Slovenije pa je že dalj časa pripravljala dogodek, ki bi kar v največji meri populariziral in promoviral teniški šport. Prvi skupni sestanek organizacijskega odbora je bil v pisarni Teniške zveze Slovenije, vsi naslednji (bilo jih je osem) pa so bili na prizorišču samem, to je v prostorih teniškega kluba Svoboda. Organizatorji so na enega od sestankov povabili predstavnike podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo športne  opreme, ter jim predstavili projekt – podjetja so kaj kmalu spoznala, da gre za prvovrsten dogodek, ki bo imel dobro medijsko podporo in velik marketinški učinek. V celoti so izkoristila odlično poslovno priložnost ter na dan prireditve na prizorišču postavila pravo teniško trgovsko mesto, v katerem je vsak udeleženec lahko našel, kar je iskal – izbira teniških loparjev, copat, majic, kap in druge opreme je bila res pestra in predvsem kvalitetna. Podjetja so za vse udeležence prispevala lepe praktične nagrade, ki jih je prejel prav vsak udeleženec. Udeležencev pa ni manjkalo – v veliki večini so bili mladi igralci tenisa, starosti od 8 do 11 let, okrog petdeset pa je bilo tudi starejših rekreativnih igralcev tenisa. Vsi so se ves dan podili za rumeno žogico, pri tem pa so jih glasno  spodbujali njihovi najbližji. Predstavili so se tudi invalidi na vozičkih in prav vsi smo bili presenečeni, ko smo videli, kako dobro vihtijo teniške loparje in spretno poganjajo  svoje jeklene konjičke. Tenis je  med invalidi v svetu zelo priljubljen šport (finančno, medijsko in organizacijsko ga močno podpira tudi mednarodna teniška zveza ITF), pri nas pa je še v povojih. V želji, da bi se naši fantje in naša dekleta kar najhitreje priključili najboljšim, so se organizatorji odločili, da celoten izkupiček z naslova prijavnim namenijo igralcem tenisa na vozičkih, in prepričani smo, da bo tudi slovenski igralec tenisa kaj kmalu udeleženec olimpijade za hendikepirane.

Prav posebno mesto na prireditvi pa so dobili igralci tenisa na mivki. Po odbojki, nogometu, rokometu in verjetno še kakšnem drugem športu na mivki, se je Sloveniji prvič predstavil tudi tenis. V Italiji je ta zvrst tenisa močno razvita, igralci imajo svojo serijo tekmovanj z nagradnim skladom ter svojo lestvico, prav nič pa ne zaostajajo Španci, Nemci in Brazilci. Lahko rečemo, da se tenis na mivki igra povsod tam, kjer so morje, sonce, peščene plaže in veliko turistov. Prvi zmagovalki  tekmovanja v tenisu na mivki na slovenskih tleh sta v članskih konkurenci postali Maja Matevžič in Svetla Božičnik, pri otrocih pa Maks Tekavec in ….. (o.p. avtorja članka: v Novem mestu je bilo po prireditvi Slovenija igra tenis – Zdaj! organizirano prvo uradno odprto prvenstvo, zmagovalca pa sta v konkurenci dvajsetih dvojic postala Kamničana Čevka Anže in Boštjan Repanšek). Pravila igranja so mešanica pravil odbojke in tenisa – igra se na igrišču in z mrežo za odbojko na mivki, za odbijanje žogice, ki je nekoliko mehkejša teniška žogica, pa se uporablja kar navaden teniški lopar. Igralca morata vrniti žogico preko mreže z enim samim udarcem (torej ni treh udarcev, tako kot pri odbojki), žogica pa se ne sme dotakniti tal (igralci lahko potemtakem igrajo samo t.i. voleje oziroma smeše). Začetni udarec (servis) se izvede za osnovno črto, server pa ima na voljo samo en servis. Štetje je enako kot pri tenisu.

Dogodke na prireditvi je ves dan snemala TV Slovenija in mladi igralci tenisa so bili ta dan prave zvezde – v »soju studijskih luči« so govorili o razlogih, ki so jih pripeljali na teniška igrišča, o željah, ki jih imajo za nadaljevanje športne kariere, spregovorili pa so tudi o svojih športnih vzornikih, ki jih ta dan na prireditvi ni manjkalo. Tina Pisnik in Maja Matevžič, še pred kratkim vrhunski tekmovalki, ter še vedno aktivna Tina Križan so veselo čebljale z otroki, ki so imeli na desetine vprašanj, le-ta pa so bila seveda namenjena tudi drugim vrhunskim športnikom, omenimo naj samo igralca hokeja Dejana Kontreca in smučarja Aleša Gorzo, ki so na tekmovanju pokazali prav zavidljivo znanje tenisa. Aktivnosti na prizorišču, ki so se menjavale z svetlobno hitrostjo, je povezoval Anže Bašelj, ki mu je mikrofon kar prirasel v roko, iz ozadja sta vse nadzirala in stara televizijska mačka Dejan Čretnik in Uršula Majcen, levji delež pri izvedbi teniškega dela prireditve pa je imela neumorna Anja Regent. Lahko verjamete, da usmerjanje in koordiniranje 300 igralcev ter še več spremljevalcev ni mačji kašelj.

Vse tiste, ki so bili v zaključnem delu prireditve utrujeni in bi nekateri že odšli domov, je organizator prebudil z različnimi aktivnostmi, med katerimi je prav gotovo prednjačil »poskočni tenis«,  tenis, pri katerem so igralci namesto navadnih teniških copat imeli na nogah posebne skokice. Prireditev se je zaključila v zgodnjih večernih urah, udeležencem pa je kri po žilah pošiljala glasbena skupina….., sestavljena in samih mladih športnikov.  Otroci in starši so se hitro prepustili rimam in ritmom ter tudi sami zapeli in zaplesali, tako da pravzaprav ni bilo preveč težko počakati na vrhunec dogajanja , podelitev pokalov in žreb nagrad – teh pa  je bilo toliko, da so morali nekateri srečneži kar dvakrat ali celo trikrat na oder po nagrado.