Še zadnje priprave na ATP Challenger BMW Ljubljana Open 2010

Bojan

V Ljubljani je danes potekala tiskovna konferenca pred bližnjim začetkom ATP Challengerja BMW Ljubljana Open 2010. Mark UMBERGER, predsednik organizacijskega odbora, Zoran KOFOL, direktor TZS in Barbara URANJEK, predstavnica pokrovitelja BMW Group Slovenija so nanizali podatke o turnirju in strnili svoja pričakovanja pred začetkom turnirja. Na turnirju bosta poleg najboljših naših igralcev posbno pozornost pritegnila lanski zmagovalec Italijan Paolo LORENZI in Avstrijec Thomas MUSTER, 42. letni veteran, nekdanji "kralj" peščenih igrišč, igralec št. 1 na svetovni lestvici in zmagovalec Rolland Garossa.

"Turnir je namenjen razvoju slovenskega tenisa. To se pozna tudi na rezultatih naših igralcev, ki so vsako leto boljši. Grega Želja je lani igral v finalu, Janez Semrajc pa v polfinalu. Pričakujemo, da bodo naši letos izide ponovili," je napovedal Mark Umberger, direktor turnirja.

Slovenske igralce še pred tem od 17. do 19. septembra čaka poseben izziv, obračun v Vilniusu, kjer si bodo na trdi podlagi proti Litvi skušali priigrati še tretjo uvrstitev v prvo evroafriško skupino Davisovega pokala. Slovenske barve bodo v tej baltski državi zastopali Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Luka Gregorc in Blaž Rola. Na Teniški zvezi Slovenije upajo, da bodo z uspehom dopolnili letošnje uspešno slovensko teniško leto in si pripravili še lepšo popotnico pred ljubljanskim turnirjem.

Osrednje ime turnirja bo Muster. Avstrijec, 2. oktobra bo napolnil 43 let, se je 12. februarja 1996 povzpel na prvo mesto svetovne teniške lestvice in je bil v devetdesetih letih kralj peščenih igrišč. To nazorno kaže podatek, da je Muster v Davisovem pokalu ob 29 zmagah izgubil zgolj en posamični dvoboj na taki podlagi, ko ga je leta 1997 premagal Hrvat Goran Ivanišević. Dobil je 44 turnirjev, od tega osem serije masters in enega za grand slam, njegova nočna mora pa je bil Wimbledon, kjer kot edini prvi igralec sveta ni dobil niti enega dvoboja.

Muster je zadnjič v finalu turnirja najvišje ravni igral pred dvanajstimi leti, ko izgubil zaključni dvoboj v Estorilu. Naslednje leto je imel vse manj uspeha in se je pozneje preselil v Avstralijo ter se poročil z Jo Beth Taylor, po ločitvi leta 2005 pa se je preselil v domovino in postal trener avstrijske reprezentance za Davisov pokal. Sredi junija letos je presenetil z novico, da se bo ponovno vrnil v poklicno teniško karavano. Zmagovalec OP Francije leta 1995 je organizatorje turnirja v slovenski prestolnici zaprosil za posebno povabilo.

"Organizacija turnirja je za nas kar velik zalogaj. Brez sponzorjev, posebej firme BMW, ki je četrto leto zapored glavni pokrovitelj, turnirja ne bi bilo. Poleg nagradnega sklada je potrebno zagotoviti še veliko drugih podrobnosti. Nepisano pravilo je, da turnirji stanejo dvakrat več, kot znaša nagradni sklad," je pojasnil Umberger, so še zapisali na STA.