Tenis-Slovenija
podatkovni_portal
dni
ur
min
sek
Prazna-pasica
prijava_e
Davisov pokal : Davisov pokal 2016
Dokumenti

Davisov pokal 2016

 

    

 

 PORTUGALSKA  -  SLOVENIJA        5   -   0

 

  Slovenija je porazu izpadla v II. Evroafriško skupino Davisovega pokala.

 

 

 

5. SREČANJE: NEDELJA

 

Joao DOMINGUES      -     Tom Kočevar Dešman     6-4   6-3

 

 

 

 

4. SREČANJE: NEDELJA

 

Pedro SOUSA      -       Tomislav TERNAR     6-4 6-0
  

 

 

 

 

3. SREČANJE: SOBOTA

 

Joao SOUZA / Gastao ELIAS   -   Grega ŽEMLJA/Tom KOČEVAR DEŠMAN         6-4 6-4 6-4

 

 

 

 Žemlja Lah Souza Elias_DC_2016_525

 

 

2. SREČANJE: PETEK

 

Gastao ELIAS   -   Grega ŽEMLJA      6-4 7-6(1) 6-4

    

 

 

 Žemlja Grega in Gastao Elias_2016_DC_525

 

 

1. SREČANJE: PETEK 12.00

 

Joao SOUZA   -   Tom Kočevar DEŠMAN      6-7(5) 7-6(3) 6-2 6-1 

 

 

 

 

Kočevar Dešman in Joao Souza_525

Na Portugalskem opravljen žreb vrstnega reda nastopov igralcev na obračunu I. EA skupine Davisovega pokala

15.09.2016
 
Davis cup Slovenija Portugalska 2016-525
   

Slovenska teniška reprezentanca se bo že jutri v portugalskem mestu Viana do Castelo, v prvi Evro-afriški skupini pomerila s Portugalsko. Kapetan Blaž TRUPEJ je na nastop proti reprezentanci Portugalske (42. mesto na lestvici Davisovega pokala), odpeljal Grega ŽEMLJO (ATP 149), Toma KOČEVARJA DEŠMANA (ATP 827), Tomislava TERNARJA ( ATP 764) in Svena LAHA (ATP 1571).

 

DC Portugalska Slovenija žreb_dvojice_525

 

Portugalci ničesar ne prepuščajo naključju zato so v ekipo uvrstili oba njihova najboljša igralca. Joao SOUSA je 34., Gastao ELIAS pa 61.  igralec svetovne računalniške teniške lestvice.

 

DC Portugalska Slovenija žreb_525

 

Danes je bil opravljen žreb vrstnega reda srečanj. Za Slovenijo bo obračun za obstanek v I. EA skupini v petek ob 11. uri odprl Tom KOČEVAR DEŠMAN, ki se bo pomeril s prvim Portugalcem Joaom SOUSO. Za njima bosta nastopila Grega ŽEMLJA in drugi Portugalec Gastao ELIAS

 

V soboto bo srečanje dvojic. Ob 14. uri se bodo pomerili Joao SOUSA in Gastao ELIAS ter Grega ŽEMLJA in debitant v slovenski reprezentanci Sven LAH.

 

V nedeljo se bosta zadnja obračuna začela ob  11. uri. Najprej bomo spremljali obračun obeh prvih igralcev, Souse in Žemlje, nato pa Eliasa in Kočevarja Dešmana.  

 

Nekaj fotografij iz današnjega žreba in treninga slovenske reprezentance si lahko ogledate v fotogaleriji.       

   
 

Slovenija od 16. do 18. septembra za obstanek v I. EA skupini s Portugalsko

Ljubljana, 2.9.2016

 

 

Slovenska teniška reprezentanca (trenutno na 36. mestu Davisovega pokala) se bo od 16. do 18. septembra v portugalskem mestu Viana do Castelo, v prvi Evro-afriški skupini pomerila s Portugalsko. Kapetan Blaž Trupej je za nastop proti reprezentanci Portugalske (42. mesto na lestvici Davisovega pokala), povabil Grega Žemljo (149. ATP), Tomislava Ternarja (764.), Toma Kočevarja Dešmana (827.) in  Svena Laha (1571.).

Drugi najvišje uvrščeni slovenski teniški igralec Blaž Rola (188.) ima začrtane načrte tekmovanj z namenom doseganja boljše uvrstitve na ATP lestvici, kar smo na Tenis Sloveniji sprejeli z razumevanjem. Žal se tekmovanja za Davisov pokal ne bo udeležil niti Blaž Kavčič (330.). Enako kot lansko leto, ko je zaradi poškodbe sploh prvič v
karieri odpovedal nastop za reprezentanco, tudi tokrat razlog ostaja povezan z njegovim zdravstvenim stanjem: "Od kar so mi na obeh stopalih odstranili vkleščena živca, določenih delov obeh stopal ne čutim več in zato imam težave pri drsanju na peščeni podlagi. To je razlog, da v  zadnjih letih praktično ne igram na pesku, razen tistih par tednov okrog Roland Garrosa, pa čeprav je ravno pesek moja najljubša podlaga in sem na njej beležil največje uspehe.«

Portugalska reprezentanca za Davisov pokal trenutno še ni znana, verjetno pa na domačih tleh ne bo ničesar prepustila naključju. Najvišje uvrščena Portugalca sta Joao
Sousa (36.ATP) in Gastao Elias (60.).

Portugalska – Slovenija, Davisov pokal, 1. Evro – afriška skupina:

Dan 1, petek, 16. 9. 2016 ob 11.00

Dan 2, sobota, 17. 9. 2016 ob 14.00

Dan 3, nedelja, 18. 9. 2016 ob 11.00

V ekipi so poleg kapetana in igralcev še pomočnik kapetana Žiga Janškovec, ki bo v Viana do Castelu skrbel tudi za komuniciranje s slovenskimi mediji ter fizioterapevt Rade Vogrinčič.

Blaž Trupej, kapetan slovenske reprezentance: »Na Portugalsko odhajamo v oslabljeni, nepopolni postavi. Portugalci so na osnovi uvrstitev njihovih dveh najboljših igralcev na lestvici ATP absolutni favoriti, zmaga Slovenije pa bi bila zelo veliko presenečenje. Kljub temu bodo naši fantje dali vse od sebe, da bomo obstali v 1. evro-afriški skupini.«         

 

 

 ROMUNIJA  -  SLOVENIJA    4   1

 

 

 

Blaž Rola omilil poraz

6.3.2016

 

V četrti tekmi sta se pomerila Blaž ROLA in Adrian UNGUR. Boljši je bil Rola, ki je zmagal s 6-3 6-4 in skupni izid v srečanju znižal na 1-3.

 

V zadnji tekmi je za Slovenijo nastopil Tomislav TERNAR, ki pa ni bil kos Romunu Mariusu COPILU. Ta je slavil s 6-3 6-3 in postavil končni rezultat srečanja 4-1.

 

Slovenska ekipa se bo jeseni borila za obstanek v I. EA skupini. Njeni mogoči tekmeci so Španija (če ta izgubi julija proti Romuniji), Ukrajina in Portugalska. V primeru Španije bi bil dvoboj septembra, sicer pa konec oktobra.

 

Predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger ima za tedaj le eno željo. "Potrebno je biti zdrav in v formi. Če bodo vsi trije naši igralci pripravljeni, je prav vseeno, s kom bomo igrali. Grega Žemlja je v Romuniji dokazal, da je vrhunski igralec in če bi bil popolnoma zdrav, ne dvomim, da bi v petek zmagal. Tudi Rola je v dvojicah dokazal svojo kakovost, želim pa si, da se čim prej vrne tudi Blaž Kavčič," je za STA povedal Umberger.

 

Podobnega mnenja je Blaž Trupej, ki ob tem poudarja: "Romunija ima izjemno tradicijo tenisa. Dvoboje v Aradu sta si med drugimi ogledala legendarna Ilie Nastase in Ion Tiriac. Za njih bi bil poraz proti majhni Sloveniji prava katastrofa. Po drugi strani pa nam je danes še bolj žal za tisto izgubljeno točko v petek. Z zmago Žemlje bi imeli vse možnosti za uspeh."         

   
 

Dvojica ni prinesla preobrata, Slovenija poražena 

Ljubljana, 5.3.2016

 

Romuni se veselijo zmage

Romuni so se po tekmi dvojic že veselili zmage

 

V Aradu se je Slovenija v soboto v tekmi dvojic borila za prvo točko v srečanju Davisovega pokala z Romunijo, ki bi ji še omogočala ugoden končni rezultat, a je bila favorizirana Romunska dvojica Florin MERGEA (ATP 11) in Horia TECAU (ATP 4), kljub zelo dobremu odporu ŽEMLJE in ROLE boljša in je zmagala z izidom s 6-4 7-6(5) 7-6(3). Nedeljski tekmi bosta tako zgolj še formalnost, saj so Romuni opovedli s 3-0 in si že zagotovili zmago ter srečanje z ekipo Španije.

"Fantoma nimam kaj očitati. Odigrala sta zelo dobro partijo proti igralcema, ki sodita v sam svetovni vrh. Podatek, da je bil v celem dvoboju le en odvzem servisa, priča o kvalitetni in izenačeni predstavi," je o današnji tekmi za STA povedal Blaž TRUPEJ."Dejstvo je, da smo priložnost za zmago zapravili v petek. Verjetno se mi bo še kar nekaj
časa v glavi vrtel film dvoboja Žemlje in njegovega vodstva 2:0 ter zaključne žogice. A takšen je naš šport in ravno to ga dela tako  atraktivnega," je dodal Trupej.

Slovenija po prvem dnevu v Aradu zaostaja z 0-2, v soboto v tekmi dvojic Rola in Žemlja

04.03.2016   

 

Rola Blaž Arad 2016_525

         

Slovenija v Aradu ni izpolnila pričakovanj pred srečanjem, saj je v tekmi z Romunijo upala vsaj na točko, ostala pa brez obeh. Tako Blaž ROLA kot Grega ŽEMLJA sta morala priznati premoč domačima igralcema, čeprav je bil Grega po vodstvu z 2-0  v nizih in z eno zaključno žogico že na pragu uspeha, a je izgubil naslednje tri nize in na koncu ostal praznih rok.

 

Blaž ROLA v prvem srečanju z drugim romunskim igralcem ni imel pravih možnosti saj je Marius COPIL odlično serviral (80 % izkoristek prvega in 68 % izkoristek drugega servisa), zabil tudi 17 asov, svoj začetni udarec pa izgubil samo enkrat. Tekma je trajala 2 uri in 16 minut.

 

Veliko breme je tako v drugem srečanju nase prevzel Grega ŽEMLJA, saj bi poraz ob dejstvu, da ima Romunija odlično dvojico, močno zmanjšal možnosti naše ekipe in to se je žal tudi zgodilo. Grega je sicer začel odlično in povedel z 2-0 v nizih. Po enkrat v vsakem nizu je nasprotniku odvzel servis ob tem pa sam odlično serviral in nasprotniku zabil 8 asov. V tretjem nizu je prvič izgubil svoj začetni udarec in Romun je izid znižal na 2-1. Četrti niz je bil najbolj izenačen, oba igralca pa sta bila zanesljiva pri začetnem udarcu, dobila vse svoje servise in niz je šel v podaljšano igro. A končalo bi se lahko tudi drugače, saj je imel Grega pri izidu 5-4 na servis Romuna zaključno žogico za zmago, a je ni uspel izkoristiti. Grega je nasprotniku zabil 8 asov, a v podaljšani igri ga je prav servis pustil na cedilu. Svoj začetni udarec je izgubil dvakrat in s tem podaljšano igro s 3-7. V odločilnem, petem nizu je Romunu uspel break že v drugem nizu in hitro je povedel s 3-0 oz. 4-1. Gregu je v sedmi igri uspel re-break, izenačil na 4-4, še drugič pa je servis izgubil v deseti igri, ko je UNGUR izkoristil 1. zaključno žogico in po 3 urah in 15 minutah slavil s 4-6 4-6 6-3 7-6(3) 6-4.

 

Romunija si je tako priigrala najbrž že odločilno prednost, saj bosta v soboto za Romunijo v tekmi dvojic nastopila 4. in 11. igralec svetovne lestvice dvojic Horia TECAU in Florian MERGEA. Za Slovenijo sta sicer prijavljena Aljaž RADINSKI in Tomislav TERNAR, a ker gre za praktično odločilno srečanje bo kapetan Blaž TRUPEJ v boj poslal naša prva igralca Blaža ROLO in Grega ŽEMLJO. Srečanje bo na sporedu ob 14. uri.

 

"Odkar sem kapetan Slovenije, nismo imeli primera, da bi igralec po vodstvu z 2:0 v nizih in 'match' žogici na koncu izgubil. To je le dokaz več, kako nepredvidljiv in zanimiv je tenis. Res škoda, saj je imel Grega vse pod nadzorom. Sredi tretjega niza bi vsakemu, ki bi podvomil v našo zmago, dejal, da je nor," je za STA povedal Blaž TRUPEJ in dodal: "Kar se tiče prvega dvoboja je Rola naredil preveč napak. Na treningih je bil odličen, med tekmo pa si v dvorani ne smeš privoščiti toliko napak. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da jutri gremo na vse ali nič."        

 

Tekmo lahko v live streamu spremljate TUKAJ. 

   

V Aradu Romunija povedla proti Sloveniji

 

04.03.2016
Slovenska teniška reprezentanca se že od ponedeljka v romunskem Aradu pripravlja na tekmo I. EA skupine Davisovega pokala z domačo ekipo Romunije.

V sredo zvečer so se člani obeh ekip srečali na slavnostni večerji, v četrtek pa je bil opravljen žreb vrstnega reda srečanj igralcev.

Slovenija se je v boj podala z Blažem ROLO, ki se je v prvem srečanju pomeril z drugim romunskim igralcem Mariusom COPILOM . Romun je bil boljši in je tekmo dobil s 7-5 6-3 7-6(5). Srečanje je trajalo dve uri in šestnajst minut.

V drugem srečanju prvega dne se merita Grega ŽEMLJA in najboljši Romun Adrian UNGUR .

Za sobotno srečanje dvojic, ki se bo začelo ob 15. uri sta za Slovenijo prijavljena Aljaž RADINSKI in Tomislav TERNAR, za Romunijo pa njihova najboljša igralca dvojicFlorin MERGEA in Horia TECAU .

V nedeljo bosta s pričetkom ob 14. uri na sporedu še preostali srečanji v katerih se bodo pomerili Blaž ROLA in Adrian UNGUR ter Grega ŽEMLJA in Marius COPIL.

Zmaga bi Sloveniji prinesla srečanje z ekipo Španije od 15. do 17. julija v Sloveniji.

V Aradu vlada veliko zanimanje za teniški dvoboj. Na uradnem žrebu je bilo prisotnih približno 40 predstavnikov različnih medijev, tako da bo dvorana s 1200 sedeži zagotovo polna do zadnjega kotička. Med gledalci pa bodo vihrale tudi slovenske zastave, saj so prihod na zahod Romunije napovedali navijači Blaža Role s Ptuja, o dvoboju poroča STA.

Rezultate srečanja lahko v živo spremljate tukaj.

Del slovenske ekipe za Davisov pokal predstavil pričakovanja pred tekmo z Romunijo

24.02.2016

 

DavisCup_ROM-SLO_181_160224_VP_525

 

Slovenska moška teniška reprezentanca se bo v prvem krogu 1. Evro friške skupine Davisovega pokala od 4. – 6. marca v mestu Arad pomerila z Romunijo. V primeru zmage se julija v Sloveniji obeta vrhunski spektakel, saj bi bil naslednji nasprotnik ena najboljših ekip na svetu, Španija.

Na današnji predstavitvi ekipe sta zaradi turnirjev v tujini manjkala Blaž ROLA in lanski četrtfinalist turnirja Tilia Slovenia Open v Portorožu Aljaž RADINSKI, novinarske konference pa sta se poleg Grega ŽEMLJE in Tomislava TERNARJA udeležila tudi Blaž KAVČIČ in Tom KOČEVAR DEŠMAN, ki zaradi poškodbe oziroma bolezni ne moreta sodelovati v sila pomembnem dvoboju proti Romuniji.

Kapetan Blaž TRUPEJ ima pri postavitvi igralcev enostavno nalogo, saj bosta Rola in Žemlja zagotovo nastopila v petkovih partijah posameznikov, medtem ko je vse  ostalo odprto. »Odvisno, kako bodo potekali petkovi posamični dvoboji. Glede na razplet in dolžino dvobojev, bom dan kasneje postavil tudi  dvojico. Forma naših je relativna, saj sta tako Rola kot tudi Žemlja v začetku sezone bolj malo zmagovala. Rola trenutno igra odlično, ampak na peščeni podlagi. Ne moremo se postaviti v vlogo favoritov, ampak lahko pa presenetimo. Zavedamo se, kaj nas v primeru zmage čaka poleti.«,  je dodal Trupej.

Obračun prvega kroga bo v mestu Arad, kjer stoji športni kompleks Sala Sportturilor. Tamkajšnja teniška igrišča imajo trdo podlago, kar bolje ustreza  Gregu Žemlji: »Tudi moja forma je precejšnja uganka. Slabo sem začel sezono, povrhu pa sem pred kratkim zbolel za virozo. Trenutno treniram zelo intenzivno, v Romuniji pa računam na dobro dnevno formo. Oba igralca poznam, ker se srečujemo na turnirjih. «

Najboljši romunski igralec je 31-letni Adrian UNGUR (ATP 193), takoj za njim pa je pet let mlajši Marius COPIL (ATP 196),  znan po svojih močnih servisih in udarcih. Romuni zagotovo pričakujejo zmago svoje dvojice, saj Horia Tecau zaseda odlično 3. mesto na lestvici ATP, Florin Mergea pa je 12. Tecau je denimo lani, v paru z Nizozemcem Rojerom, zmagal na turnirju v Wimbledonu.

Spodbudni so nastopi Blaža Role v Južni Ameriki, res pa je, da so tam turnirji na pesku. Trupej je ocenil: »Blaž igra odlično, ampak rad bi, da bi se nam čimprej  pridružil, saj bo potreboval čas, da se navadi časovne spremembe in trde podlage. Sem pa vesel, da ni bilo nikakršnih težav pri sestavi ekipe in, da so se prav vsi, tudi poškodovani igralci, takoj odzvali. V Romunijo potujemo v nedeljo 28.02.«

Slovenska reprezentanca za Davisov pokal:

Blaž ROLA, 1990 (ATP 160)

Grega ŽEMLJA, 1986 (ATP 176)

Tomi TERNAR, 1990 (ATP 638)

Aljaž RADINSKI, 1995 (ATP 831)

Kapetan: Blaž TRUPEJ

Pomočnik kapetana: Žiga JANŠKOVEC

Fizioterapevt: Miha MIHALIČ         

 

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Vabilo na novinarsko konferenco - Davisov pokal

17.02.2016   

 

BENNER_VEČJI

 

Spoštovani!

 

Tenis Slovenija vas vabi na novinarsko konferenco pred tekmo Davisovega pokala med Slovenijo in Romunijo, ki bo od 4. do 6. marca v Romuniji (Arad).

 

Na novinarski konferenci bodo predvidoma prisotni: Blaž Trupej (kapetan), Blaž Rola, Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Tom Kočevar Dešman in Tomi Ternar.

 

Novinarska konferenca bo v Kristalni palači v BTC City, ob 13h. (sreda, 24.2.2016, Ameriška ul. 8, 1000 Ljubljana).

 

Za vse dodatne informacije smo na voljo na info@slo-daviscup.si.

 

S spoštovanjem, Tenis Slovenija         

   
 

Slovenija nastope v letu 2016 začenja z obračunom proti Romuniji

Ljubljana, 2.11.2015

 

Davis cup Slovenija Litva 2015_vp_525

Foto: Vid Ponikvar

 

Slovenska Davis cup reprezentanca je v Kranju s 5-0 odpravila Litvo in tako v letu 2016 dobila novo priložnost za naskok na svetovno skupino Davisovega pokala.

 

Naloga bo vse prej kot enostavna, prvo srečanje pa naše teniške igralce čaka marca 2016 v Romuniji. V primeru uspeha bo naslednji nasprotnik Slovenije sredi julija petkratna zmagovalka Davisovega pokala, Španija, v primeru poraza pa se bodo fantje morali ponovno boriti za obstanek, tokrat s poražencem dvoboja med Portugalsko in Avstrijo.  
 

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2020. Vse pravice pridržane.