prijava_e

BMW LJUBLJANA OPEN 2009

 

 

Finalni dan

Sobota, 26.6.2009

 

V dramatičnem finalu BMW Ljubljana Open 2009 je prvemu nosilcu, borbenemu Italijanu Paolu Lorenziju uspelo narediti preobrat in pred polnimi tribunami ugnati našega igralca, 8. Nosilca turnirja Grego Žemljo z 1:6 7:6(4) in 6:2, ter se veseliti že tretje turnirske zmage na turnirjih ATP serije Challenger v letošnjem letu.
Žemlja je dvoboj začel odločno in brez napake ter hitro z dvema brejkoma prišel do visokega vodstva s 5:0. Naš igralec je vseskozi diktiral tempo in vztrajno igral na Lorenzijev slabši backhand, kar je obrodilo sadove in po dobrih 20 minutah igre je Žemlja izkoristil tretjo priložnost in dobil uvodni niz s 6:1.
A žilavi in izjemno borbeni Italijan, ki je v Ljubljano pripotoval v spremstvu kondicijskega trenerja, se ni predal. Že prva igra je dala slutiti, da dvoboj še zdaleč ni odločen. Žemlji je sicer takoj uspelo odvzeti servis Lorenziju in priti do vodstva 2:0, a od tu dalje se je tehtnica začela počasi, toda zanesljivo nagibati na stran telesno zelo dobro pripravljenega Italijana, ki je do finala izgubil vsega 15 iger. Odvzemi servisa so se vrstili in Lorenzi je pri izidu 5:3 serviral za zmago v drugem nizu. Priložnosti pa ni izkoristil, Žemlji je uspel re-brejk in na koncu je o zmagovalcu odločala podaljšana igra, v kateri je bil bolj zbran prvi nosilec turnirja, ki je s 7:4 dobil tie-brejk in izenačil rezultat na 1:1 v nizih.
V odločilnem nizu je bila igra Žemlje bleda senca tega, kar je pokazal na celotnem turnirju in Italijan se je po dobrih dveh urah zasluženo veselil svoje tretje turnirske zmage letos.

 

 

Polfinalni dan

Petek, 25.9.2009

 

Grega Žemlja je tudi svoj tretji dvoboj na BMW Ljubljana Open 2009 odigral z odliko in se z zmago nad tretjim nosilcem turnirja, Francozom Stephanom Robertom s 6:1 in 7:5 uvrstil v jutrišnje finale. S tem so se prvič odprle možnosti, da bi v Ljubljani videli sploh prvi vseslovenski finalni obračun. Kmalu je bilo videti, da današnji dvoboj med Žemljo in Robertom ne bo ponovitev njunega letošnjega srečanja iz Rijeke, v katerem je bil boljši Francoz. Naš igralec je polfinalni obračun začel izjemno napadalno. Z dobrim serviranjem je hitro zaključeval točke na svoj servis, na drugi strani pa suvereno igral z osnovne črte, vseskozi menjaval ritem igre in že v prvi igri odvzel servis tekmecu ter prišel do vodstva 4:1. Visoko vodstvo je s še enim brejkom le še potrdil in dobil prvi niz gladko s 6:1.
V drugem nizu je sledilo šest zaporednih točk Roberta, a se je Žemlja z dobrim serviranjem in natančnimi forhandi izvlekel, osvojil sedem točk zapored, najprej izenačil na 1:1, potem pa še tretjič v srečanju odvzel servis tekmecu in povedel z 2:1. Pri izidu 5:4 na svoj servis je imel Žemlja dve zaključni žogi, a visokorasli Francoz, ki pri 29-ih letih igra svoj najboljši tenis v karieri, je bil v teh ključnih trenutkih bolj zbran, naredil re-brejk in niz je bil pri 5:5 ponovno odprt. A ne za dolgo, saj je naš igralec dobil igro na Robertov servis in v dvanajsti igri na svoj servis izkoristil tretjo zaključno žogo za zmago, ter se zasluženo s 6:1 in 7:5 veselil uvrstitve v jutrišnji finale. 
20-letnemu Janezu Semrajcu je v dvoboju proti prvemu nosilcu turnirja Paolu Lorenziju preprosto zmanjkalo moči in Italijan se je prepričljivo s 6:1 in 6:2 uvrstil v finale BMW Ljubljana Open 2009. V finalu ga čaka še en slovenski igralec, Grega Žemlja, edini, ki na turnirju še ni izgubil niza.
Izčrpanost se je poznala tako v nogah kot tudi na obrazu Ljubljančana, ki je že z uvrstitvijo v polfinale dosegel izjemen uspeh. O servisu, ki ga v vseh dosedanjih treh dvobojih ni pustil na cedilu, danes ni bilo sledi. Premalo je bilo moči v nogah, kot nam je zaupal Semrajc po koncu dvoboja, da bi se lahko odrinil ter serviral hitro in natančno, kar je izkušeni Italijan Lorenzi, ki pri 27-letih igra svoj najboljši tenis znal izkoristiti. Žal tudi bučna podpora s tribun ni pomagala in po slabi uri in pol igre je Janez Semrajc moral priznati premoč Lorenziju, ki je oddal le tri igre, v štirih dvobojih doslej pa skupaj 15.

Zadnji dvoboj petkovega programa je bil finalni dvoboj v konkurenci dvojic, dobila pa sta ga Britanca Jamie Delgado in Jamie Murray, ki sta s 63 63 premagala Francoza Roberta in Italijana Vagnozzija.

 

 

Četrtfinalni dan

Četrtek, 24.9.2009

 

20-letni Ljubljančan Janez Semrajc je z izjemno igro in neverjetno željo po zmagi nadigral Italijana Burzija in tako postal polfinalist teniškega turnirja BMW Ljubljana Open 2009. S to zmago pa je postal tudi prvi slovenski igralec, ki se mu je na tako močnem turnirju ATP serije Challenger na domačih tleh uspelo uvrstiti med najboljšo četverico. Veliko zaslug gre tudi trenerju Blažu Trupeju.
Semrajc je dvoboj začel z odliko in že v četrti igri odvzel servis tekmecu ter prišel do vodstva s 3:1. Odlično serviranje s številnimi asi in napadalna igra z osnovne črte sta našemu igralcu zasluženo prinesla zmago v prvem nizu s 6:3.
V nadaljevanju je bolje začel Burzi, ki mu je uspelo v tretji igri narediti brejk in povesti z 2:1, kar pa našega igralca ni vrglo iz ritma. Sledil je re-brejk in niz je bil ponovno povsem odprt. Semrajc tudi v nadaljevanju ni popustil, dodatna spodbuda pa so bili številni navijači, ki so ga spremljali s tribun in se veselili vsake dobljene točke. Po uri in pol je bilo jasno – Janez Semrajc je zabeležil zmago kariere, ki je postala tudi zgodovinska zmaga za slovenski moški tenis. Končni rezultat je bil 6:3 in 6:4.

27-letni Italijan Paolo Lorenzi je bil v četrtfinalu boljši od deset let mlajšega igralca iz Srbije Filipa Krajinovića in zmagal z rezultatom 6:0, 4:6 in 6:2. V letošnjem letu je Lorenzi osvojil dva turnirja ATP serije Challenger na pesku (Reggio Emilia in Rijeka), bil dvakrat finalist (San Luis Potosi in Tenerifi) in se tik pred začetkom turnirja BMW Ljubljana Open 2009 povzpel na 123. mesto na lestvici, kar je njegova najvišja uvrstitev v karieri. Z dobrimi rezultati je letos zaslužil več kot 66.000 ameriških dolarjev in je že pred turnirjem veljal za enega glavnih favoritov za končno zmago.
Kot prvi se je v jutrišnje polfinale uvrstil Francoz Stephane Robert (3. nosilec in 135. igralec na lestvici ATP), ki je tekmecu Vagnozziju (Italija) oddal vsega dve igri. Tudi za 29-letnega Roberta, veterana v teniškem cirkusu, je letošnja sezona njegova najboljša. Pohvali se lahko z eno turnirsko zmago na Challengerju v Košicah, ter še petimi uvrstitvami v četrtfinale).

Grega Žemlja, ki pred turnirjem ni želel veliko govoriti o ciljih, dejal je le, da bi si želel ponoviti lanskoletni četrtfinalni dosežek, je nocoj šel še stopničko višje. Zelo neugodnega tekmeca Roka Karanušića, ki ga v vseh dosedanjih dvobojih nikoli ni premagal, je v prvem nizu povsem nadigral in mu prepustil vsega eno igro.
Hrvat se tako kot v prvih dveh kolih, ko je izgubil uvodni niz, ni predal in z zanj značilno igro – rezanimi backhand udarci in številnimi skrajšanimi žogami, poskušal spraviti iz ritma našega igralca. Obenem je naredil tudi zelo malo napak in Žemlja se je moral za vsako točko pošteno potruditi. Taktika našega igralca, da igra napadalno in kolikor se da s forhand udarci po diagonali, se je izkazala za pravilno. Pri izidu 3:3 in servisu Karanušića smo spremljali pravo dramo. Šest izenačenj in štiri priložnosti za 23-letnega Kranjčana, da dobi sedmo igro, so žal splavale po vodi, kar pa na srečo le ni bilo odločilno, saj je po zaostanku s 3:4 Žemlja dobil tri igre zapored in se zasluženo s 6:1 in 6:4 veselil velike zmage in uvrstitve v polfinale.

 

 

Tretji dan glavnega turnirja

Sreda, 23.9.2009

 

Nekaj manj kot tri ure je 20-letni Ljubljančan Janez Semrajc, ki nastopa šele na svojem četrtem turnirju ATP serije Challenger, potreboval, da je strl odpor zelo neugodnega Črnogorca Gorana Tošića in se z rezultatom 7:6(1), 5:7 in 6:3 uvrstil v četrtfinale BMW Ljubljana Open 2009.
Dvoboj preobratov se je začel bolje za Tošića, ki je v peti igri odvzel servis našemu igralcu in prišel do vodstva s 4:2. Ko je pri 5:3 in 5:4 za Črnogorca, ki se je v glavni turnir prebil iz kvalifikacij, že kazalo, da je prvi niz izgubljen, je sledila najdaljša in najbolj dramatična igra na tem turnirju, dolga približno 20 minut. Nedvomno odločilen trenutek prvega niza. Zmagovalec pa 20-letni Ljubljančan, ki je v podaljšani igri brez večjih težav prišel do vodstva z 1:0 v nizih.Izenačen dvoboj se je nadaljeval v drugem nizu, v katerem je naš igralec pri izidu 5:4 za Tošića, zaprosil tudi za pomoč fizioterapevta. Tri minutni odmor – tudi taktična poteza Semrajca – pa le ni bil dovolj za zmago v drugem nizu, ki je pripadel Tošiću s 7:5. V odločilnem tretjem nizu je našemu igralcu dvakrat zapored uspelo odvzeti servis tekmecu in priti do pomembnega vodstva s 4:1. Taktika, da se do konca osredotoči maksimalno na servis in ne izgublja moči v igrah, ko je serviral Tošić, se je izkazala za pravilno, in po dveh urah in 50 minutah se je po napaki tekmeca Janez Semrajc zasluženo veselil svojega največjega uspeha – uvrstitve v četrtfinale. Tudi zadnja točka je bila precej dolga, tako kot dvoboj v celoti, oba sta čakala, nista tvegala, a na koncu šteje zmaga.
Potem ko se je v četrtfinale popoldne uvrstil Janez Semrajc, je enak podvig uspel še Gregu Žemlji, ki je bil s 6:1 in 6:3 boljši od kvalifikanta Madžara Adama Kellnerja. 23-letni Kranjčan je ponovil lanskoletni podvig in dokazal, da se lahko znajde tudi na počasni peščeni podlagi. V prvem nizu je že na začetku odvzel servis tekmecu in suverenost le še potrdil z dodatnim brejkom v šesti igri. Po dvajsetih minutah je Žemlja izkoristil drugo zaključno žogo in dobil uvodni niz gladko s 6:1. V nadaljevanju je Kellner izkoristil napake našega igralca in povedel z 2:0 in 3:2. Od tu dalje pa je bil dvoboj ponovno v znamenju Žemlje, ki je z odličnim serviranjem in napadalno igro z osnovne črte strl odpor kvalifikanta, dobil štiri igre zapored, ter s tem tudi niz in se zasluženo uvrstil v jutrišnji četrtfinale.

 

 

Drugi dan glavnega turnirja

Torek, 22.9.2009
 

20-letni Ljubljančan Janez Semrajc je z odlično predstavo na osrednjem igrišču po dobri uri igre s 6:3 in 6:1 ugnal štiri leta starejšega tekmeca, 6. nosilca turnirja Ivana Dodiga (Hrvaška) in se kot prvi Slovenec uvrstil v 2. kolo turnirja BMW Ljubljana Open 2009. Za uvrstitev v četrtfinale se bo pomeril z Goranom Tošićem, ki mu je po slabem začetku na koncu le uspelo premagati Rusa Belyaeva z 0:6, 6:4 in 6:2. Uspešna sta bila tudi branilec naslova Ilija Bozoljac iz Srbije in Italijan Simone Vagnozzi. Branilec naslova Ilija Bozoljac ni dovolil presenečenja in je suvereno s 6:0 6:1 ugnal Hrvata Antonia Veića. Še manj dela je imel Italija Simone Vagnozzi, ki tekmecu iz Monaka, Lisnardu ni oddal niti igre (6:0, 6:0). Osmi nosilec Grega Žemlja je po približno 30 minutah igre in dobljenem prvem nizu s 6:3 napredoval v 2. kolo BMW Ljubljana Open 2009. Aljaž Bedene je zaradi zdravstvenih težav z želodcem v prvi igri drugega niza dvoboj predal. Žemljo sedaj čaka »kvalifikant« Adam Kellner, ki je presenetljivo gladko s 6:4 in 6:1 ugnal Avstrijca Rainerja Eitzingerja. Kot zadnji je od naših nastopil Blaž Kavčič, ki se mu je že na začetku poznalo, da so mu želodčne težave pobrale precej moči in da bo težko ugnal izjemno žilavega Italijana Burzija. Naš igralec je sicer povedel, zatem pa je sledila neverjetna serija petih iger (z dvema brejkoma), ki jih je dobil Italijan. Burzi je zelo rutinirano s številnimi skrajšanimi žogami in menjavami tempa prisilil Kavčiča, da je stalno tekel po igrišču. Zelo malo je bilo točk, ki bi jih Italijan nocoj podaril. A 22-letni Ljubljančan se tudi pri zaostanku z 1:5 in 15:40, ko je imel tekmec dve žogi za niz, ni predal. Z izjemno voljo in borbenostjo je Kavčiču uspelo dobiti igro na svoj servis in narediti re-brejk. Za kaj več pa je zmanjkalo moči. Italijan je v deseti igri, v kateri je serviral, izkoristil prvo od treh zaključnih žog in dobil uvodni niz s 6:4.Tudi v nadaljevanju smo bili priča številnim dolgim izmenjavam, a tehtnica je bila ponovno na strani Burzija, medtem ko je bil Kavčič iz točke v točko bolj izčrpan. Po uri in pol igre je bilo tako konec upov za našega igralca in Italijan se je zasluženo s 6:4 in 6:3 uvrstil v 2. kolo.

pdf
MDD 26.09.2009 |

pdf
MDS 26.09.2009 |

pdf
QS 20.09.2009 |

WMA
WS 10091 16.09.2009 |

Drugi dan kvalifikacij

Nedelja, 20.9.2009

 

Nihče od naših se ni uvrstil v glavni turnir kot kvalifikant, imeli pa smo dva igralca v finalu. Predvsem Blaž Rola je bil zelo blizu uspeha, saj je proti prvemu nosilcu kvalifikacij Francozu Jonathanu Eyssericu dobil prvi niz, v drugem vodil s 5/4, a se ni izšlo. Našemu drugemu finalistu kvalifikacij Roku Jarcu je zmaga v drugem krogu proti Srbu Aleksandru Sloviču vzela preveč moči (igral je tri nize), tako da se je Madžaru Adamu Kellnerju lahko kvalitetno upiral samo prvi niz. Ob 12. uri in 30 minut je vrhovni sodnik opravil žreb za glavni turnir dvojic (kvalifikacij ni), vsi naši fantje pa so za sprejem v glavni turnir dvojic potrebovali povabilo. Brata Bedene se bosta v prvem krogu pomerila s poljskim parom Bednarek/Kowalczyk, par Rola/Turk se bo pomeril z angleško-avstralsko navezo Marrey/Sirianni, Janez Semrajc, ki igra skupaj s Hrvatom Pavičem, pa ima za nasprotnika Italijana Burzija in Lorezija.

 

 

Prvi dan kvalifikacij

Sobota, 19.9.2009

 

Kljub slabi napovedi je vreme zdržalo, popoldne se je celo pokazalo sonce. Štirinajst naših fantov se je podalo v boj za uvrstitev v drugi krog kvalifikacij, ki se bodo zaključile v nedeljo, petim pa je uspelo zmagati. Še najbolj sta za zmago morala garati Blaž Rola in Enej Bonin - Blaž je s 63 16 76(12) premagal šestega nosilca kvalifikacij in 516. igralca ATP lestvice Nemca Patricka Tauberta, Enej pa s 67(4) 76(3) 64 Rusa Stepana Khotuleva, ki je dobršen del svoje mladosti preživel v Ljubljani, sedaj pa menda trenira v Nemčiji pri Nikiju Piliču. Enejev dvoboj se je končal pod refektorji, tako da smo se lahko v živo prepričali v kvaliteto razsvetljave. Vrhovni sodnik kvalifikacij Madžar Szandor Arvay je ob 15. uri opravil žreb za glavni turnir. Med najbolj zanimive dvoboje prvega kroga prav gotovo spada dvoboj med Grego Žemljo, ki je osmi nosilec turnirja, in Aljažem Bedenetom. Blaž Kavčič, četrti nosilec, igra proti Italijanu Enricu Burziju, Janez Semrajc proti Hrvatu Ivanu Dodigu, Mark Zakovšek proti prvemu nosilcu Italijanu Paolu Loreziju. Upamo, da se bo v glavni turnir uvrstil še kdo od naših iz kvalifikacij.....

 

 

Novinarska konferenca

Sreda, 16.9.2009

 

Danes ob 12.00 uri je bila v prostorih podjetja BMW Slovenija novinarska konferenca, na kateri so sodelovali Mark Umberger, direktor turnirja, Zoran Kofol, direktor TZS, Andrej Malgaj, direktor podjetja BMW Malgaj, in Metka Glas, vodja odnosov z mediji na turnirju. Na novinarski konferenci so organizatorji podrobneje predstavili priprave na turnir, aktivnosti, ki jih bodo organizirali ob turnirskem dogajanju, itd. Novinarske konference se na žalost ni udeležil nobeden od naših najboljših igralcev, saj so vsi, kot je znano, na dvoboju za Davisov pokal v Latviji. Poslušaj novinarsko konferenco TUKAJ.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.