Tenis-Slovenija

Pokal federacij 2018

Bliža se nastop v Pokalu Federacij, znana postava Slovenije

15.1.2018

Od 7. - 10. februarja bodo v Pokalu Federacij nastopila tudi dekleta, ki  bodo v Talinu med preostalimi trinajstimi reprezentancami iskale pot do uvrstitve v svetovno skupino. Kapetan Andrej KRAŠEVEC je za nastop prijavil ekipo v postavi Dalila JAKUPOVIĆ (174), Tamara ZIDANŠEK (179), Kaja JUVAN (492) in Nina POTOČNIK (438). Naša prva igralka Polona HERCOG je tokrat dala prednost svojemu programu in ne bo nastopila. Naše igralke torej čaka težek boj za napredovanje, saj bodo za konkurenčne ekipe med drugimi nastopilE Jelena OSTAPENKO, Anastasia SEVASTOVA, Johanna KONTA, Dona VEKIĆ, Timea BABOS in druge.

Slovenke bodo nastopile v skupini C z ekipami Hrvaške (Donna VEKIČ - 55, Petra MARTIĆ -81), Madžarske (Timea BABOS - 49, Fanny STOLLAR - 214) in Švedske (Rebecca PETERSON - 149, cORNELIA lister - 427).  V boj za napredovanje se uvrsti samo prvouvrščena ekipa v skupini, ki bo za napredovanje v kvalifikacije za uvrstitev v II
svetovno skupino igrala proti zmagovalki skupine D v kateri so Velika Britanija, Estonija in Portugalska.

Slovenska Fed cup ekipa februarja v Estonijo po napredovanje v II. svetovno skupino

23.11.2017

ITF je objavil prizorišča treh skupin v katerih se bodo reprezentance potegovale za napredovanje v II. svetvno skupino Pokala Federacij.

Slovenija, ki si je letos spomladi v Litvi z zmago nad ekipo Luksemburga priigrala napredovanje v I. Evro-afriško skupino pokala Federacij, bo februarja 2018 v estonskem Tallink Tenis Centru v Tallinu, poskusila narediti še korak naprej in se uvrstiti v boj za napredovanje v II. svetovno skupino Pokala Federacij. A tja iz Tallina vodita samo dve mesti, zato jih zagotovo čaka zahtevna naloga.

V Tallinu bo nastopilo 14 reprezentanc, poleg Slovenije še ekipe  Avstrije, Gruzije, Poljske, Švedske, Bolgarije, Velike Britanije, Portugalske, Turčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Estonije in Latvije. Turnir se bo odvijal od 7. do 10. februarja 2018 po sistemu Round Robin, štiri prvouščene ekipe iz posamezne skupine pa se bodo nato borile za dve mesti, ki zagotavljata napredovanje v play off.

Slovenija, ki je leta 2003 nastopila v četrtfinalu svetovne skupine Pokala Federacij in je bila takrat uvrščena na 8. mesto svetovne jakostne lestvice, trenutno na tej lestvici zaseda 54. mesto.  V svetovni skupini je nastopala štiri leta, nato pa se je vrnila v I. EA skupino, v kateri je nazadnje nastopila leta 2015, ko je prav v Talinnu izgubila odločilno srečanje z domačinkami za napredovanje v play off, v katerem bi se borila za nastop v II. svetovni skupini.

Potem, ko leta 2016 ni nastopila, je izpadla v II EA skupino, letos pa se je vrnila med prvokategornike.

Če bo nastopila v najmočnejši postavi seveda lahko upa na ugoden izkupiček, a tudi v drugih ekipah se obetajo izvrstne igralke. Tako se pričakuje, da bodo nastopile tudi Jelena OSTAPENKO za Latvijo, Johanna KONTA za Veliko Britanijo in Agnieszka RADWANSKA za Poljsko.