prijava_e
Pokal federacij : Pokal federacij 2018
 

Pokal federacij 2018

Slovenke z zmago nad Švedinjami končale nastope na Pokalu Federacij

9.2.2018

 

 

Fed cup ekipa po zmagi nad Švedsko 2018

Zidanšek, Radišič, Juvan in Potočnik

 

SLOVENIJA    -   ŠVEDSKA    3  -  0

 

Slovenska reprezentanca si je z zmago nad ekipo Švedske zagotovila obstanek v I. evroafriški skupini Pokala Federacij. Pred današnjim dnem so bile v igri za napredovanje tri ekipe v skupini, razen Slovenije, istočasno pa bi poraz Sloveniji prinesel boj za obstanek. Na srečo se najbolj neugoden scenarij ni zgodil, za to pa so poskrbele kar naše
igralke same, ki so premagale Švedsko in se uvrstile na tretje mesto v skupini ter si zagotovile obstanek, Švedinje pa potisnile na četrto mesto v skupini in jih poslale v boj za obstanek.

Zmagovalka skupine je  Madžarska, ki je uvodno srečanje izgubila prav proti Švedski, danes pa v boju za prvo mesto premagala Hrvaško. Ker sta imeli prvo in drugouvrščena ekipa ter tretje in četrtouvrščena ekipa enko število točk po skupinskem delu je o višje uvrščeni ekipi odločalo medsebojno srečanje.

 

JuvanovaZidanškova in prvič za Slovenijo Radišičeva so današnjo nalogo dobro opravile. Kaja  je po pričakovanju brez težav opravila s tretjo švedsko igralko Jaquelin CABAJ AWAD. Slavila je s 6-1 6-3 po točno eni uri igre. Drugo točko je Sloveniji priigrala Tamara, ki je v dveh urah in četrt s 4-6 6-4 6-2 premagala prvo Švedinjo Rebecco PETERSON.

Posamični zmagi sta našim igralkam že zagotovili obstanek v I. EA skupini Pokala Fed. V igri dvojic je tako prvo priložnost za nastop v članski reprezentanci dobila še ena iz vrste naših odličnih mladink, 17-letna Nika RADIŠIČ, ki je nastopila v paru s Kajo JUVAN. Radišičeva je tudi sicer odlična igralka dvojic. Za Švedsko sta igrali Jaquelin CABAJ AWAD in Mirjam BJORKLUND. Naši mladinki sta slavili s 6-3 6-7(5) 6-2 in na najboljši mogoč način končali slovenske nastope v Estoniji.

 

Kapetan Andrej KRAŠEVEC je takole ocenil nastope »V prvih dveh tekmah smo imeli svoje priložnosti, a jih, tudi zavoljo smole, nismo mogli izkoristiti. Na zadnjem dvoboju smo visoko premagali Švedinje in dokazali, da sodimo v to skupino. Na tem tekmovanju smo imeli daleč najmlajšo ekipo s 17-letnima Kajo in Niko, 20 letno Tamaro in 21-letno Nino. Vesel sem, da smo si s to mlado ekipo pred zadnjim dnem tekmovanja zagotovili obstanek v 1. evroafriški skupini. Čestitke dekletom za prikazano borbo na igrišču in odlično vzdušje zunaj igrišča«.

 

Izjave igralk in predsednika Tenis Slovenije

 

Tamara Zidanšek: »Na začetku smo imeli smolo, predvsem proti Hrvaški. Dvojice proti Madžarski sva se s Kajo trudili, a se žal ni izšlo. Danes pa smo pokazale, da lahko igramo na visokem nivoju. Osebno sem zadovoljna, da smo obstali. Sem vesela in milsim, da tudi ostale punce delijo veselje z menoj.«

 

Nina Potočnik: »Na koncu se nam je izšlo. Srečne smo zaradi rezultata. Morda bi lahko bilo boljše, ampak smo zadovoljne s tem.«

 

Nika Radišič: »Prvič sem igrala za slovensko reprezentanco. Danes sem bila sproščena, ker smo že vodili z 2:0. Seveda sem vesela, ker sem na prvi tekmi zmagala. Vzdušje v ekipi je bilo resnično super. »

 

Kaja Juvan: »Na prvi tekmi proti Hrvaški sem bila samozavestna, a je bila poškodba gležnja previsoka ovira za zmago. Škoda je bilo tiste tekme. Proti Madžarkama sva s Tamaro dvojice igrali dobro. Čeprav sva izgubili, sem z igro zadovoljna. Proti Švedski smo vedeli, da moramo ostati pozitivni. Dobro sem se pripravila in zmagala, a me je vseeno malce oviral gleženj. Danes je Tamara odigrala vrhunsko.  V dvojicah pa sva z Niko igrali rezultatsko nepomemben dvoboj, a sva se potrudili in zmagali. Ob koncu lahko rečem, da bi bili lahko višje, a glede na težave in obilo smole, smo kar veseli, da smo obstali.  Pridobili smo veliko izkušenj in tukaj sem doživela same pozitivne stvari.«

 

Marko Umberger, predsednik Tenis Slovenije : »Ekipa je pokazala značaj, takrat ko je bilo najtežje. V prvih dveh tekmah je bilo nekaj smole, danes pa so proti Švedski odigrale vrhunsko. Kapetan Andrej Kraševec in pomočnik Daniel Šantl sta dobro opravilo nalogo. Delo je bilo dobro zastavljeno, punce pa so ambiciozne, kar nam vsem daje optimističen pogled naprej. Vsekakor se je trud poplačal. Resnično imamo perspektivno ekipo. V tej skupini so vse države bistveno večje, tudi v teniškem pomenu. Za Slovenijo je to uspeh.«

 

 

Juvan Kaja 2018 525 

Kaja Juvan 

 

8.2.2018

 

Slovenska ekipa deklet, ki v estonskem Tallinu nastopa na turnirju I. EA skupine Pokala federacij bo zadnjo tekmo v skupini C igrala z ekipo Švedske. Stanje v skupini je precej zapleteno, saj je edina reprezentanca z dvema zmagama Hrvaška, Madžarska in Švedska sta zmagali po enkrat, Slovenija pa je še brez zmage in jo potrebuje danes v srečanju s Švedsko, da se morda še izogne tekmi za obstanek v I EA skupini.

V obračun za dve mesti za nastop v kvalifikacijah za II. svetovno skupino se bodo uvrstile samo prvouvrščene reprezentance štirih predtekmovalnih skupin, najbližje sta Švedska in Hrvaška, v boj za obstanek pa se bodo podale štiri zadnjeuvrščene reprezentance skupin, kjer je v nevarnem območju prav Slovenija.

Švedska igra v postavi Rebecca PETERSON (22 let, WTA 137), Cornelia LISTER (23 let, WTA 418), Yacqueline CABAJ AWAD ( 22 let, WTA 503) in Mirjam BJORKLUND (19 let, WTA 567).

V uvodnih srečanji sta nastopili Peterson in Lister. Petersonova je dobila oba posamična dvoboja, Listerejeva je ob eni zmagi vknjižila en poraz. Petersonova je letos po odprtem prvenstvu Avstralije, kjer je izgubila v kvalifikacijah nastopila še dvakrat na močnih ITF turnirjih in se enkrat uvrstila v četrtfinale, enkrat je izgubila v drugem krogu. Listerejva je nastopila na WTA in ITF turnirju, obakrat se je poslovila že v kvalifikacijah. 

 

Katere igralke bodo nastopile v tem pomembnem srečanju bomo izvedeli uro pred pričetkom tekme.

 
Rezultat lahko v živo spremljate TUKAJ .

Slovenke klonile tudi proti Madžarkam

8.2.2018

 

Potočnik Nina 2018_525 

Nina Potočnik

 

 

SLOVENIJA  -  MADŽARSKA       1  -  2

 

 

V drugem krogu skupinskega dela tekmovanja so našim igralkam nasproti stale Madžarke. Te so na lestvici WTA nekoliko bolje uvrščene od hrvaških igralk, tudi one pa v Estoniji nastopajo brez svoje najboljše, Timee BABOS.

 

Po pričakovanju je naše igralke čakal še en težek preizkus, zmaga pa se jim je tudi tokrat izmuznila, saj so še drugič izgubile odločilno tekmo dvojic.

 
Za Slovenijo sta na srečanju z Madžarsko nastopili 21-letna Nina POTOČNIK (430) in 20-letna Tamara ZIDANŠEK (178), za Madžarke 20-letna Anna BONDAR (522) in 19-letna Fanni STOLAR (209).

Para sta bila Potočnik-Bondar in Zidanšek- Stollar.

 

Igralke se poznajo še iz mladinskih turnirjev, Bondarjeva in Potočnikova pa sta se doslej med sabo pomerili trikrat.  Madžarka je bila boljša dvakrat, nazadnje 2017 na članskem ITF turnirju v Grazu. Vsa tri srečanja so bila na peščeni podlagi. Zidanškova in Stollarjeva sta se pomerili prvič.

Madžarke so prvi dan igrale s Švedinjami, a sta med posameznicami nastopili Dalma GALFI in Reca Luca JANI.

 

Srečanje z Madžarsko je odlično odprla Nina POTOČNIK in s 6-4 6-2 ob odličnem serviranju, v drugem nizu je na svoj servis izgubila vsega tri točke, premagala Anno BONDAR. Za drugo točko, ki bi že prinesla zmago se je borila Tamara ZIDANŠEK, a izgubila s 4-6 4-6. Zidanškova je slabo začela  in v prvem nizu zaostajala z 1-5, se nato približala na 4-5 in servirala za izenačenje, a še tretjič v prvem nizu izgubila začetni udarec in s tem niz s 4-6. V drugem nizu je bolje nadaljevala, z breakom povedla s 3-2, a je v naslednji igri svoj servis izgubila in izid je bil ponovno poravnan. Tako kot v prvem je tudi v drugem nizu izgubila  deseto igro v kateri je servirala in s tem tudi drugi niz s 4-6. Skupaj je začetni udarec izgubila šestkrat, razmerje osvojenih točk pa je bilo 72-55 v korist Stollarjeve.

O zmagovalkah je še drugič odločala igra dvojic. Slovenske barve sta zastopali Juvanova in Zidanškova ter izgubili s 4-6 3-6. Naši igralki sta štirikrat izgubili začetni udarec, Madžarki le dvakrat.

 

Nina POTOČNIK je letos odigrala en ITF turnir in izgubila v drugem krogu, v sezoni 2017 pa je dvakrat stala na zmagovalni stopnički, obakrat na turnirju z nagradnim skladom 15.000 $. 


Fanni STOLAR sezone ni začela najbolje saj je vse tri posamične dvoboje in sicer na turnirju WTA v Brisbanu,  v kvalifikacijah Australina Opna in na WTA Challengerju Newport Beachu izgubila. Sicer pa je bila leta 2015 na 7. mestu svetovne mladinske teniške lestvice.

Za razliko od Stollarjeve, ki je večino leta 2017 igrala na turnirjih serije WTA in višje dotiranih ITF turniorjev, kjer se je praviloma uvrščala v drugi krog, je Anna BONDAR  nastopala na turnirjih ITF z nagradnim skladom 15.000 $ in 25.000 $. Osvojila je en turnir v Heraklionu (15.000 $). Letošnje leto je začela v Sharm El Sheiku in dvakrat izgubila v drugem krogu 15.000 $ vrednega turnirja. 
 

Naše igralke bodo v zadnji tekmi predtekmoanja v skupini igrale s Švedsko. Švedinje tako kot Slovenke potrebujejo zmago zato se obeta še en zanimiv in izenačen obračun, ali lahko naše igralke prvič zmagajo pa bomo izvedeli v petek okrog 19. ure. Švedska je prvi dan z 2-1 premagala Madžarsko, potem ko je dobila oba posamična dvoboja, izgubila pa je tekmo dvojic. Za Madžarsko sta nastopili izkušena 26-letna Reka-Luca JANI, trenutno 620. igralka lestvice WTA za katero je to že osmi nastop v madžarski Fed cup ekipi in mlajša, 19-letna Dalma GALFI, 265. igralka lestvice WTA. 

 

V prvem srečanju Hrvaška boljša z 2 - 1

7.2.2018

 

Zidanšek Tamara 2018-525

Tamara Zidanšek

 

 

SLOVENIJA  -  HRVAŠKA               1  -  2

 

 

Slovenska Fed cup reprezentanca je tekmo prvega kroga v predtekmovalni skupini C  I.evroafriške skupine igrala proti ekipi Hrvaške. Glede na dosedanja srečanja igralk in njihove uvrstitve na lestvici WTA so bile naše igralke favoritinje, a so jih Hrvatice presenetile in vknjižile prvi točki v predtekmovanju. Zmagale so z 2-1, potem ko so dobile
odločilno igro dvojic.

Za Slovenijo sta v posamičnih obračunih nastopili Tamara ZIDANŠEK (WTA 178) in Kaja JUVAN (489), na hrvaški strani  po pričakovanjih Tena LUKAS (320) in Lea BOŠKOVIĆ (763). Izid po prvih dveh srelčanjih je 1-1.

Kapetan Kraševec je prvo v boj poslal Kajo JUVAN, ki se je merila z Leo BOŠKOVIĆ in izgubila z 1-2 v nizih. Kaja je v prvem nizu povedla z 2-0, nato pa izgubila osem iger zapored. V drugem nizu je nato vzpostavila ravnotežje in niz dobila s 6-4. V tretjem nizu je Boškovićeva povedla z 2-0,  Juvanova je izenačila na 2-2 nato pa do konca ni več dobila igre in izgubila niz z 2-6 ter srečanje z 2-6 6-4 2-6. Kaja je slabo servirala, saj je imela ob petih dvojnih napakah le 30 % izkoristek drugega servisa ( 11-37), svoj začetni udarec pa je izgubila kar devetkrat.

Z odliko je nalogo v drugem srečanju opravila bolj izkušena Tamara  ZIDANŠEK, ki je Teni LUKAS prepustila vsega 4 igre in po uri in  trinajstih minutah slavila s 6-3 6-1.
 
Prvo zmago za Slovenijo v skupinskem delu sta lovili Zidanškova in Potočnikova, na hrvaški strani pa odlična igralka dvojic Darija JURAK (WTA dvojice 53) in Tena LUKAS. Hrvatici sta bili boljši s 6-1 6-3. 
 
Pa poglejmo še, kako so igralke nastopale v zadnjem obdobju in kakšen je bil rezultat medsebojnih obračunov. 
  
Tamara je letos nastopila v kvalifikacijah OP Avstralije, kjer se je poslovila v drugem krogu, nato pa je na ITF turnirju v Franciji (60.000 $) in Glasgowu (25.000 $) obakrat izpadla v drugem krogu glavnega turnirja.

Kaja je nazadnje nastopila decembra v Indiji (25.000 $), obakrat pa je izgubila v drugem krogu glavnega turnirja.
 
22-letna Tena Lukas je v decembru nastopila v Antalyi na turnirjih z nagradim skladom 15.000 $ ter se enkrat uvrstila v finale, en turnir pa je osvojila. Januarja je tako kot naša Tamara  nastopila na turnirju v Franciji (60.000 $), kjer je izgubila v prvem krogu kvalifikacij, na turnirju v Glasgowu (25.000 $) pa je izgubila v finalu kvalifikacij. 
  
18-letna Lea Bošković, leta 2017 je bila na 19. mestu mladinske svetovne teniške lestvice, je letos nastopila na dveh turnirjih v Hammametu (15.000 $). Na prvem turnirju se je uvrstila v polfinale, na drugem je izgubila v drugem krogu.

Zidanškova in Lukasova sta doslej igrali trikrat, zadnja dvoboja je dobila naša igralka.

Juvanova in Boškovićeva sta se doslej pomerili dvakrat, obakrat je bila prepričljivo boljša naša igralka.

 

Vse rezultate naših igralik s statističnimi podatki si lahko ogledate TUKAJ.

Slovenska Fed cup reprezentanca od srede do sobote v Tallinu za napredovanje v višji rang tekmovanja

06.02.2018   

 

 

Fed cup ekipa Slovenije 2018_525

 

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo od srede do sobote v Estonskem Tallinu nastopila na turnirju  I. EA skupine Pokala Federacij. Naša ekipa je v Estonijo ospotovala v zelo pomlajeni postavi, saj se za nastop nista odkločili Polona HERCOG in Dalila JAKUPOVIĆ, Andreja KLEPAČ je poškodovana, Katarina SREBOTNIK pa je že pred časom končala z nastopi za reprezentanco.


V Tallinu nas bo tako zastopala mlada in dokaj neizkušena ekipa v postavi:

Tamara ZIDANŠEK, 20 let, WTA 178, v Pokalu federacij je prvič nastopila 2017 in vse tri odigarne tekme dobila

 

Nina POTOČNIK, 21 let, WTA 430, doslej še ni nastopila

 

Kaja JUVAN, 17 let, WTA 489, ima en posamičen nastop in poraz ter en nastop in zmago med dvojicami

 

Nika RADIŠIČ, 17 let, NR, trenutno 23. mladinka sveta, to je njen prvi nastop.

 

 

Ekipo vodita Andrej KRAŠEVEC in Daniel ŠANTL. Slovenija glede na prijavljene igralke ne sodi med favoritinje za napredovanje, vsekakor pa se bo borila za prvo mesto v svoji predtekmovalni skupini. Kapetan Kraševec je ob odhodu povedal:" Tudi lani nismo bili favoriti, pa smo napredovali. Vsak dvoboj bomo dali svoj maksimum in v vsaki tekmi bomo iskali svoje priložnosti. Za reprezentanco igra ta, ki si to želi. Tako je tudi na igrišču. Želja je lahko večja od trenutnega stanja na lestvici WTA.«

 

Naša reprezentanca igra v skupini z Madžarsko, Hrvaško in Švedsko, ki tako kot Slovenija prihajajo brez najboljših igralk.

 

Pri Madžarkah ne bo nastopila Timea BABOS, 35. igralka sveta, tako da je najvišje uvrščena 19-letna Fanni STOLLAR, WTA 209.

 

Pri Hrvaticah manjka kar najboljših šest igraklk, štiri od teh so v top 100, na čelu reprezentance, ki jo vodi Iva MAJOLI pa je 22-letna Tena LUKAS, WTA 320.

 

Še najmočnejšo postavo je tako prijavila Švedska, tudi tu bo manjkala prva igralka Johanna LARSON, tako da bo na čelu ekipe, ki jo vodi Mattias ARVIDSON stala 22-letna Rebecca PETERSON, WTA 137.

 

Naše igralke bodo prvo tekmo igrale v sredo z ekipo Hrvaške. Vse tekme se bodo začele ob 16. uri.         

   
 

Bliža se nastop v Pokalu Federacij, znana postava Slovenije

15.1.2018

 

 

Od 7. - 10. februarja bodo v Pokalu Federacij nastopila tudi dekleta, ki  bodo v Talinu med preostalimi trinajstimi reprezentancami iskale pot do uvrstitve v svetovno skupino. Kapetan Andrej KRAŠEVEC je za nastop prijavil ekipo v postavi Dalila JAKUPOVIĆ (174), Tamara ZIDANŠEK (179), Kaja JUVAN (492) in Nina POTOČNIK (438). Naša prva igralka Polona HERCOG je tokrat dala prednost svojemu programu in ne bo nastopila. Naše igralke torej čaka težek boj za napredovanje, saj bodo za konkurenčne ekipe med drugimi nastopilE Jelena OSTAPENKO, Anastasia SEVASTOVA, Johanna KONTA, Dona VEKIĆ, Timea BABOS in druge.

Slovenke bodo nastopile v skupini C z ekipami Hrvaške (Donna VEKIČ - 55, Petra MARTIĆ -81), Madžarske (Timea BABOS - 49, Fanny STOLLAR - 214) in Švedske (Rebecca PETERSON - 149, cORNELIA lister - 427).  V boj za napredovanje se uvrsti samo prvouvrščena ekipa v skupini, ki bo za napredovanje v kvalifikacije za uvrstitev v II
svetovno skupino igrala proti zmagovalki skupine D v kateri so Velika Britanija, Estonija in Portugalska.

Slovenska Fed cup ekipa februarja v Estonijo po napredovanje v II. svetovno skupino   

23.11.2017

       

ITF je objavil prizorišča treh skupin v katerih se bodo reprezentance potegovale za napredovanje v II. svetvno skupino Pokala Federacij.

 

Slovenija, ki si je letos spomladi v Litvi z zmago nad ekipo Luksemburga priigrala napredovanje v I. Evro-afriško skupino pokala Federacij, bo februarja 2018 v estonskem Tallink Tenis Centru v Tallinu, poskusila narediti še korak naprej in se uvrstiti v boj za napredovanje v II. svetovno skupino Pokala Federacij. A tja iz Tallina vodita samo dve mesti, zato jih zagotovo čaka zahtevna naloga.

 

V Tallinu bo nastopilo 14 reprezentanc, poleg Slovenije še ekipe  Avstrije, Gruzije, Poljske, Švedske, Bolgarije, Velike Britanije, Portugalske, Turčije, Hrvaške, Madžarske, Srbije, Estonije in Latvije. Turnir se bo odvijal od 7. do 10. februarja 2018 po sistemu Round Robin, štiri prvouščene ekipe iz posamezne skupine pa se bodo nato borile za dve mesti, ki zagotavljata napredovanje v play off.

 

Slovenija, ki je leta 2003 nastopila v četrtfinalu svetovne skupine Pokala Federacij in je bila takrat uvrščena na 8. mesto svetovne jakostne lestvice, trenutno na tej lestvici zaseda 54. mesto.  V svetovni skupini je nastopala štiri leta, nato pa se je vrnila v I. EA skupino, v kateri je nazadnje nastopila leta 2015, ko je prav v Talinnu izgubila odločilno srečanje z domačinkami za napredovanje v play off, v katerem bi se borila za nastop v II. svetovni skupini.

 

Potem, ko leta 2016 ni nastopila, je izpadla v II EA skupino, letos pa se je vrnila med prvokategornike.

 

Če bo nastopila v najmočnejši postavi seveda lahko upa na ugoden izkupiček, a tudi v drugih ekipah se obetajo izvrstne igralke. Tako se pričakuje, da bodo nastopile tudi Jelena OSTAPENKO za Latvijo, Johanna KONTA za Veliko Britanijo in Agnieszka RADWANSKA za Poljsko.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2020. Vse pravice pridržane.