prijava_e
Pokal federacij : Pokal federacij 2012
fedcup_website

Pokal federacij 2012

 

 

FRANCIJA - SLOVENIJA:  5  -  0

 

Slovenija je bila po nepričakovani odpovedi Polone Hercog zaradi poškodbe rame že v startu obsojena na poraz. Mlada Nastja Kolar in povratnica v ekipo Petra Rampre nista bile kos na papirju močnejšim tekmicam, ki so prvi dan povedle z 2:0, nalogo pa nato dokončale v nedeljo. V tretji partiji je prva igralka Francije Pauline Parmentier po hudem boju premagala Petro Rampre s 6:4, 3:6 in 8:6.

 

Čeprav Slovenija svojo četrto sezono med svetovno teniško elito končuje brez osvojene točke in dvema maksimalnima porazoma, pa izbranke Maje Matevžič na obeh gostovanjih niso bile povsem dotolčene. Februarja na Japonskem so v štirih partijah osvojile po en niz, tokrat v Besanconu pa se je zlasti Petra Rampre dobro upirala, vendar tako v soboto kot nedeljo bila za las prekratka.

 

Brez dvoma bi imela Slovenija proti Franciji realne možnosti za obstanek v svetovni skupini, če bi Polona Hercog lahko zaigrala. Njeno dejanje - nastop je odpovedala le nekaj ur pred dvobojem - je v ekipo vnesel nemir, pri kapetanki pa povzročil veliko nezadovoljstva.

 

"S Polono sem se pogovorila in ji povedala, da je jaz nikoli ne bi silila v nastop, če bi bila poškodovana. Toda ona je normalno trenirala ves teden, še pred tekmo tukajšnjim novinarjem razlagala, kako je dobro pripravljena, nato pa se v zadnjem trenutku premislila. Ekipa ji je to zamerila, saj bi lahko magnetno resonanco opravila tudi sredi tedna, ne pa nekaj ur pred dvobojem," je po koncu povedala Maja Matevžič.

 

Polone Hercog v nedeljo ni bilo v dvorani v Besanconu, saj se je morala po pravilih WTA javiti pri zdravniku na naslednjem prijavljenem turnirju v Fezu. Iz Francije je zato že dopoldan odpotovala v Maroko in se odjavila od turnirja z nagradnim skladom 220.000 dolarjev, ki se začne v ponedeljek. Za STA je še prej povedala: "Resda sem trenirala dvakrat na dan, a narava poškodbe rame mi je preprečevala izvedbo servisa, ki pa je na žalost ključni del igre. V sredo me je pregledal uradni fizioterapevt ekipe, ki je dejal, da bom sposobna igrati. Tudi sama sem bila prepričana, da gre za problem iz preteklosti, ki se je ponavadi rešil v dveh ali treh dneh, saj je bila bolečina podobna kot takrat. Ker pa je bila bolečina v petek se vedno prisotna, sem se obrnila še na svojega fizioterapevta. Po razgovoru in opisu bolečin v določenih gibih in položajih je bil fizioterapevt prepričan, da gre za večjo težavo, kot sem upala in mislila sama. Odsvetoval mi je igro in priporočil takojšnji pregled z magnetno resonanco, saj bi se po njegovih besedah lahko poškodba razvlekla v večtedensko ali celo večmesečno mirovanje."

 

Slovenija bo tako v prihodnji sezoni nastopala v prvi evroafriški skupini, kjer tekmovanje poteka po nekoliko drugačnem sistemu kot v svetovni skupini. Letos se je turnir petnajstih ekip odvijal v začetku februarja v Izraelu, le najboljši reprezentanci pa sta se uvrstili v kvalifikacije za svetovno skupino.

 

Slovenija je sedemnajst sezon preživela v prvi evroafriški skupini, štirikrat pa je prišla tako daleč, da se je potegovala za svetovno skupino. V njej je igrala štiri sezone, prvič 2003 in 2004, nato pa še 2011 in letos. Naslednjo sezono bo preživela v družbi Avstrije, Poljske, Portugalske, Romunije, Bolgarije, Madžarske, Hrvaške, Izraela, BiH, Nizozemske, Luksemburga, Velike Britanije, Belorusije, Turčije in Gruzije.

 

Vir: STA

 

V zadnji tekmi na srečanju Pokala Federacij v Besanconu sta zaigrali obe dvojici. Za Slovenijo sta nastopili Katarina SREBOTNIK in Petra RAMPRE, za Francijo pa Stephanie FORETZ GACON in Kristina MLADENOVIC. Tudi v tem dvoboju Slovenkam ni uspelo ovojiti točke za Slovenijo. Francozinji sta bili boljši s 63 64.

 

 

 

rampre_petra_wow_2011_100   Srebotnik Katarina Foretz Stephanie_100   Mladenovič Kristina

 

 

 

 

 

PETO SREČANJE, nedelja, 22.4.2012:

 

 

 

Katarina SREBOTNIK-Petra RAMPRE Stephanie FORETZ-GACON-Kristina MLADENOVIC  3-6 4-6  

 

 

 

 

FRANCIJA - SLOVENIJA:  4  -  0 

V četrtem srečanju sta igrali Nastja KOLAR in Stephanie FORETZ-GACON

 

 

Nastja Kolar Foretz Stephanie_100 

 

 

ČETRTO SREČANJE, nedelja, 22.4.2012:

 

Nastja KOLAR Stephanie FORETZ-GACON  6-7(6)  6-7(1)   

 

Po porazu Nastje KOLAR s Stephanie FORETZ GACON s 67(6) in 67(1) je Franciji povedla proti Sloveniji s 4-0. Tudi Nastja KOLAR je v današnjem srečanju oprikazala lep tenis, a izkušnje in zbranost je bila v odločilnih trenutkih na strani 14 let starejše domačinke. Tudi Nastja KOLAR pa je lahko z današnjo predstavo, tako kot Petra RAMPRE z obema, zadovoljna, saj se je z 80. igralko lestice WTA popolnoma enakovredno kosala. 

FRANCIJA - SLOVENIJA: 3 - 0

 

Francija je po zmagi Pauline PARMENTIER s 64 36 86 nad Petro RAMPRE premagala Slovenijo, saj je povedla s 3-0 in si s tem zagotovila obstanek v 2. svetovni skupini Pokala Federacij, Slovenija pa se seli v 1. Evroafriško skupino.  

V tretjem srečanju sta igrali  32. letna Petra RAMPRE in 26. letna Pauline PARMENTIER

 

 

rampre_petra_wow_2011_100 Parmentier pauline

 

 

TRETJE SREČANJE, nedelja, 22.4.2012, 12.00 (TV SLO2):

 

 

Petra RAMPRE Pauline PARMENTIER

4-6

6-3  6-8 

 

Tudi to srečanje je bilo tako kot včerjašnje srečanje Petre RAMPRE izjemno izenačeno in napeto s to razliko, da je imela Petra pri izidu 5-4 že dve žogi za osvitev tretjega niza, a je  obe zapravila, nato pa v zadnjih igrah precej popustila in Francozinja je po zadnji točki od utrujenosti in veselja padla po tleh. Srečanje je trajalo 3 ure, Petra RAMPRE pa zi za obe svoji predstavi zasluži visoko oceno.

 


Petra RAMPRE in Pauline PARMENTIER sta se srečali prvič.

 

FRANCIJA - SLOVENIJA: 2 - 0

 

Srečanje se nadaljuje v nedeljo ob 12. uri, ko bosta najprej igrali petra RAMPRE in Pauline PARMENTIER, za njima pa še Nastja KOLAR in Virginie RAZZANO. Kot zadnje bo na sporedu srečanje dvojic. Tudi v nedeljo bo tekme od 12. ure dalje prenašala TV SLO na 2. programu. 

 

Petra Rampre, ki je v zadnjem trenutku zamenjala poškodovano Polono Hercog, se je v prvi partiji dobro upirala Virginii Razzano, a na koncu izgubila s 6:2, 4:6 in 4:6, Nastja Kolar pa je nato morala priznati premoč Pauline Parmentier, ki je slavila s 6:2 in 6:3.

 

Slovenija je tako le poraz oddaljena od nazadovanja v prvo evroafriško skupino pokala Fed. V njej je nastopala sedemnajst sezon, nazadnje leta 2010.

 

Kapetanka Slovenije Maja Matevžič je bila po končanih dvobojih razočarana na odločitvijo Polone Hercog. "To je neprofesionalno in neodgovorno do ekipe. Potem ko je še na včerajšnji tiskovni konferenci pripovedovala, kako se bo borila za zmago Slovenije, nam je zvečer ob večerji sporočila, da ima težave z ramenom in da zato ne bo nastopila. Nekaj govora o ramenu je sicer bilo v preteklih dneh, vendar Hercogova je normalno trenirala po dvakrat na dan in nihče ni slutil, da je z njo kaj narobe. Dekleti, ki sta danes nastopili, sta se zgledno borili, vendar je bila razlika v kakovosti prevelika. Prepričana sem, da se bosta tudi jutri in da bomo Francijo zapustili z dvignjeno glavo," je dejala Matevžičeva.

 

Petra Rampre se je v prvi partiji dobro znašla proti igralki, ki je na lestvici WTA dobrih 50 mest pred njo. Dobila je prvi niz, v drugem povedla s 3:1, a nato močno popustila, tako da je Razzanova izenačila izid v nizih. V odločilnem tretjem je imela Rampretova začetni udarec za izenačenje na 5:5, vendar ga je izgubila in z njim tudi dvoboj.

 

Bolj enostranski je bil drugi obračun igralk, ki sta na lestvici WTA več kot dvesto mest narazen. Kolarjeva se z nizkim odstotkom prvih servisov in številnimi neizsiljenimi napakami ni mogla resneje upirati prvorangirani domači igralki, sicer 59. tenisačici sveta. Dvoboja je bilo konec po dobri uri igre.

 

"Novica, da Hercogova ne bo igrala nas je vse šokirala. Računali smo nanjo, vendar danes zjutraj sem izvedela, da z njeno ramo ni vse v redu. Sigurno bi imeli z njo več možnosti za zmago," je dejala 17-letna Kolarjeva.

 

Ker pravila ITF določajo, da igralka, ki prvi dan odpove nastop, drugi dan ne sme nastopiti, je jasno, da bosta barve Slovenije jutri zastopali Petra Rampre in Nastja Kolar. Znova bo najprej nastopila Rampretova, in sicer proti Parmentierjevi, nato se bo Kolarjeva udarila z Razzanovo, predstavnici za igro dvojic pa bo Maja Matevžič določila na podlagi rezultatov prejšnjih dveh dvobojev.

 

Vir: STA

V drugem srečanju sta igrali 17. letna Nastja KOLAR in 26. letna Pauline PARMENTIER

 

 

 Nastja Kolar Parmentier pauline 

 

 

DRUGO SREČANJE, sobota, 21.4.2012, sledi prvemu (TV SLO2):

 

 

Nastja KOLAR Pauline PARMENTIER 2-6 3-6   

 

Najvišje uvrščena francoska igralka je Nastjo KOLAR premagala z rezultatom 62 63. Nastja je sicer pokazala nekaj lepih potez, v celoti gledano pa je bila preveč nezanesljiva, da bi se lahko resneje upirala najboljši francoinji v njihovi ekipi. Popravni izpit bo imela jutri ko bo igrala proti Virginie RAZZANO. 

 

Nastja KOLAR in Pauline PARMENTIER sta se srečali prvič.

 

Prva na igrišče za Slovenijo Petra Rampre

Ljubljana, 20.4.2012

 

V Besanconu je bil opravljen žreb vrstnega reda srečanj v odločilni tekmi za obstanek med svetovno elito med Slovenijo in Francijo. Žreb je odločil, da bosta v prvem srečanju ob 12. uri nastopili Polona HERCOG in Virginia RAZZANO.  A ker je včeraj zvečer Polona povedala, da ne bo mogla nastopiti, bo danes prva na igrišče namesto nje stopila Petra RAMPRE.

 

 

rampre_petra_wow_2011_100  Virginia Razzano


 

 

PRVO SREČANJE, sobota, 21.4.2012 ob 12.00 (TV SLO2):

 

Petra RAMPRE Virginie RAZZANO 6-2 4-6  4-6 

 

Tekmo je dobila po 2 urah in 43. minutah Francozinja Virginie RAZZANO. Srečanje je bilo izjemno izenačeno, Petra pa je predvsem v drugem in tretjem nizu, kljub izjemni borbenosti naredila preveč neizsiljenih napak, ki so jo na koncu stale zmage. Predvsem v tretjem nizu ni izkoristila številnih priložnosti za odvzem servisa nasprotnici, imela jih je kar 10. Virgini RAZZANO je morala zaradi krča v desni nogi pri izidu 5-3, 30-40  predati točko, s čemer je Petra znižala na 5-4, nato pa servirala za izenačenje, a je svoj servis izgubila. Francija je tako povedla z 1-0.
 

To je bilo prvo srečanje Petre RAMPRE in Virgine RAZZANO. 

 

Pa še pogled v zgodovino. Petra RAMPRE spada v zlato generacijo slovenskega tenisa, kot jo je marsikdo poimenoval. Na zaćetku poti v profesionalne vode je v Sloveniji odvojila  štiri naslove državne prvakinje in to v kategorijah do 16 in 18 let ter dva naslova v članski konkurenci, ko je bila leta 1997 dvakrat boljša od Katarine SREBOTNIK.   

 

Slovenke optimistično v Francijo

Ljubljana, 19.4.2012 

 

V petek bo v Franciji opravljen žreb vrstnega reda srečanj, ki se začnejo v soboto ob 12. uri. Šele ob žrebu bo tudi znano katera igralka bo poleg Polone HERCOG nastopila prvi dan ter koga bodo v boj poslale Francozinje.

 

Fed cup ekipa Francija 2012 525 

 

Slovenska ekipa v Franciji je kompletna.

 

fc igrisce1_525

 

Igrišče v Besanconu ob prihodu naših igralk še ni bilo povsem nared, tako da so naše igralke lahko prvi trening na centralnem igrišču, na katerem se bo igralo srečanje, opravile šele v torek.

 

 

Tiskovna_kofol_525

 

Ljubljana, 13. aprila (STA) - Slovenska ženska teniška reprezentanca bo naslednji konec tedna reševala svoje mesto v svetovni skupini pokala Fed. Na gostovanju v Besanconu jih čaka izbrana vrsta Francije, ki je glede na domače igrišče in uvrstitve igralk na lestvice WTA favoritinja za zmago.

 

Za razliko od moških kolegov, ki so na začetku aprila odpotovali v Južnoafriško republiko z belo zastavo, varovanke Maje Matevžič ne bežijo od odgovornosti. Kapetanka poudarja: "Francozinje so premagljive, zato gremo tja po zmago."

 

Maja Matevžič je v ekipo združila najboljše slovenske igralke. Prvi lopar bo Polona Hercog (36. na lestvici WTA), drugo mesto pripada Petri Rampre (153.), tretje Nastji Kolar (270.), četrta članica izbrane vrste pa je četrta igralka na svetu med dvojicami Katarina Srebotnik. Na drugi strani mreže bodo stale tri teniške igralke, ki so med posameznicami uvrščene med prvih sto na svetu - Pauline Parmentier, Stephanie Foretz Gacon, Virginie Razzano - ter specialistka za igro dvojic Kristina Mladenovic.

 

Matevžič_Maja_tiskovna_525

 

Maja Matevžič

 

"Izbrala sem najboljše igralke, ki jih premore Slovenija. Verjamem, da lahko s to postavo premagamo Francijo in si zagotovimo obstanek v svetovni skupini. Domačini so dvoboj sicer postavili v dvorano in na trdo podlago, kar je malce nenavadno, saj se prav zdaj začenja sezona turnirjev na pesku, toda v Francijo potujemo že v nedeljo in igralke bodo imele dovolj časa za prilagoditev na podlago," pravi Matevžičeva.

 

Hercog_Polona_tiskovna_525

 

Polona Hercog

 

Najboljša slovenska igralka Polona Hercog se po slabem začetku sezone vrača v vrhunsko formo. Na turnirju v Charlestonu se je prebila v polfinale, kar jo navdaja z optimizmom pred njenim najljubšim delom sezone. Dvoboj v pokalu Fed bo zato njen zadnji na trdi podlagi za nekaj časa. "Čeprav bomo igrale na trdi podlagi, sem pred dvobojem optimistična. Imamo dobro ekipo, ki lahko od uspešnih predstavah preseneti Francozinje. Moja forma je v vzponu, nekaj dni počitka mi pride kot naročeno, zato sem prepričana, da bom v Besanconu pokazala svoj najboljši tenis," pravi Hercogova, ki bo na dvoboju najvišjerangirana igralka. Njeno mesto na lestvici WTA je 36., najboljša domačinka pa je Parmentierjeva na 58.

 

Obe reprezentanci sta v prvem krogu v začetku februarja izgubili. Slovenke so se z 0:5 vrnile z Japonske, Francozinje pa so se na Slovaškem dobro upirale Dominiki Cibulkovi in Danieli Hantuchovi, vendar na koncu izgubile z 2:3. Zmagovalec dvoboja v Besanconu bo tudi v prihodnji sezoni nastopal v šestnajstčlanski svetovni skupini pokala Fed, poraženke pa bodo nazadovale v prvo evroafriško skupino. Slovenija v pokalu Fed nastopa enaindvajseto sezono; štiri je preživela v svetovni skupini, sedemnajst pa v prvi evroafriški, nazadnje leta 2010.

 

Vir:STA

 

Srečanja iz Francije si bo mogoče ogledati v neposrednem prenosu TV Slovenija.

 

Kaj je pred odhodom v Francijo novinarju EKIPE povedala Maja Matevžič preberite TUKAJ.

Francozinje proti Sloveniji v Besanconu brez Marion Bartoli

Ljubljana, 11.4.2012

 

Znani sta postavi za pomembno srečanje Pokala Federacij med Francijo in Slovenijo, ki se bo odvijalo konec prihodnjega tedna v Besanconu v Franciji. Po pričakovanju bo Francija nastopila brez svoje najboljše igralke Marion BARTOLI (WTA - 7), ki je v sporu s francosko teniško zvezo, tako da bodo Francijo zastopale Pauline PARMENTIER (WTA-58), Stephanie FORETZ GACON (WTA-79), Virginie RAZZANO (WTA-98) in Kristina MLADENOVIC (WTA-161). Francozinje so izbrale trdo podlago, ki jim bolj ustreza. Slovenija naj bi nastopila v najmočnejši postavi s Polono HERCOG, Katarino SREBOTNIK, Petro RAMPRE in Nastjo KOLAR.

 

Sicer pa slabe novice prihajajo danes iz Barcelone, kjer je Polona HERCOG po izgubljenem prvem nizu proti Romunki Sorani CIRSTEA s 4-6, srečanje zaradi izčrpanosti predala.

 

"Po dolgem potovanju iz Charlestona - zamenjati sem morala kar pet letal - sem prišla v Barcelono zelo utrujena, poleg tega je razlika v času precej velika. Poskusila sem se odpočiti in regenerirati, kolikor se je dalo, ampak že danes zjutraj na treningu se nisem počutila najboljše. Telo je bilo brez energije in zelo šibko, poleg tega se mi je tudi malce vrtelo, kar nikoli ni dober znak," je uvodoma sporočila 21-letna Mariborčanka.

 

"Pred dvobojem sem si rekla, da bom poskusila dati vse od sebe in če bo šlo gladko, bom dvoboj odigrala s čim manj porabljene energije. Po izgubljenem prvem setu sem vedela, da ni pametno nadaljevati, saj se je počutje še poslabšalo. Poleg tega bi tvegala poškodbo, kajti nisem bila stoodstotno pri stvari. Mislim, da po dobrem prejšnjem tednu potrebujem le nekaj dni počitka in nato spet na polno naprej," je še za STA dodala Hercogova.

 

 

Več informacij iz slovenskega tabora in tudi informacij o zdravstvenih težavah Polone HERCOG boste izvedeli na tiskovni konferenci pred odhodom v Francijo, ki bo v petek, 13.4.2012 ob 12. uri v Maxi klubskem salonu (1. nadstropje veleblagovnice Maximarket).

 

O vseh novostih iz slovenskega tabora bomo sproti poročali tudi na spletni strani.  

 

Francozinje izbrale trdo podlago v Besanconu 

Ljubljana, 20.3.2012

 

Francozinje, domačinke srečanja med Francijo in Slovenije, ki bo odločalo o obstanku v II. svetovni skupini Pokala Federacij so sporočile kraj igranja in podlago, na kateri se bo igralo. Po pričakovanju so se odločile za trdo podlago v dvorani, srečanje pa bo 21. in 22. aprila 2012 v športni palači Besanconu. Kakšni bosta postavi ekip bo znano okrog 10. aprila.

Žreb Sloveniji v Play offu namenil Francijo, v Franciji

Ljubljana, 14.2.2012

 

Danes je bil na sedežu ITF v Londonu opravljen žreb Play Offa v Pokalu Federacij. Slovenija je dobila težkega nasprotnika, namreč ekipo Francije, ki bo poleg tega nastopila pred svojim občinstvom in na podlagi, ki jo bo sama izbrala. Francija ima na lestvici WTA 5 igralk med prvo stoterico, najvišje pa kotira Marion BARTOLI, ki je 7. igralka sveta. Poleg nje so med stoterico še Paulin PARMENTIER (59), Mathilde JOHANSSON (71), Stephanie FORETZ GACON(92) in Iryna BREMOND (94).

 

Za Slovenijo, ki ni bila uvrščena med nosilce, je to najtežji možni žreb, saj so bile Francozinje, dvakratne zmagovalke pokala Fed v zadnjih petnajstih letih, postavljene kot najvišjerangirana reprezentanca. Žreb je hkrati določil, da bo tekma v Franciji.

 

"Žreb ni najbolj ugoden, vendar vsaka reprezentanca je premagljiva. Mislim, da bo veliko odvisno od tega, v kakšni formi bodo naše igralke konec aprila. V ekipo bom povabila tudi Katarino Srebotnik," pravi kapetanka Slovenija Maja Matevžič.

 

Francija je enako kot Slovenija v začetku februarja igrala v drugi svetovni skupini, a medtem ko so varovanke Maje Matevžič rezultatsko gladko klonile na Japonskem, so Francozinje tesno z 2:3 izgubile na gostovanju v Bratislavi proti izjemno močni postavi Slovaške. Francijo so zastopale Pauline Parmentier (59. igralka na lestvici WTA), Virginie Razzano (103.), Alize Cornet (115.) in Kristina Mladenovic (147.). Slovenija ima od omenjenih višjeuvrščeno le Polono Hercog (36.), Petra Rampre je 171., Nastja Kolar 272. in Andreja Klepač 330.

 

Dosedanji nastopi Slovenije v Pokalu Federacij

 

1992, 1. evroafriška   skupina (Atene, Grčija):  
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Kongo               3:0      
Slovenija -   Litva                 3:0      
Slovenija -   Norveška           3:0    
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Norveška           3:0    
-   polfinale:        
Slovenija -   JAR                   0:3      
           
* 1993, 1.   evroafriška skupina (Notthingham, Anglija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Zimbabve          3:0    
Slovenija -   Grčija               2:1      
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Izrael               1:2      
- od 5. do   8. mesta:        
Slovenija -   Tunizija            3:0      
- za 5.   mesto:        
Slovenija -   Belgija             1:2      
           
* 1994, 1.   evroafriška skupina (Bad Waltersdorf, Avstrija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Zimbabve         3:0    
Slovenija -   Irska                3:0      
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Ukrajina           1:2      
           
* 1995, 1.   evroafriška skupina (Murcia, Španija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Velika Britanija  2:1    
Slovenija -   Poljska              2:1      
Slovenija -   Češka               2:1      
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Češka               1:2      
           
* 1996, 1.   evroafriška skupina (Murcia, Španija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Rusija               0:3      
Slovenija -   Belorusija          3:0      
Slovenija -   Velika Britanija  1:2    
           
* 1997, 1.   evroafriška skupina (Bari, Italija):  
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Latvija              3:0      
Slovenija -   Gruzija             3:0      
Slovenija -   Izrael               3:0      
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Madžarska        0:2    
           
* 1998, 1.   evroafriška skupina (Murcia, Španija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Belorusija        0:3      
Slovenija -   Grčija              1:2      
Slovenija -   Izrael              2:1      
           
* 1999, 1.   evroafriška skupina (Murcia, Španija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Gruzija             2:1      
Slovenija -   Luksemburg     2:1    
Slovenija -   Poljska             2:1      
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Bolgarija           2:1      
-   polfinale:        
Slovenija -   JAR                  2:1      
-   kvalifikacije za svetovno skupino (Luxembourg, Luksemburg):
Slovenija -   Belorusija          0:3      
Slovenija -   Japonska          1:2    
Slovenija -   Nizozemska       2:1    
           
* 2000, 1.   evroafriška skupina (Murcia, Španija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Romunija         3:0    
Slovenija -   Poljska             3:0      
Slovenija -   Belorusija        1:2      
Slovenija -   Maroko            2:0      
           
* 2001, 1.   evroafriška skupina (Murcia, Španija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Estonija            3:0      
Slovenija -   Ukrajina           2:1      
Slovenija -   JAR                  2:1      
-   četrtfinale:        
Slovenija -   Izrael               0:2      
           
* 2002, 1.   evroafriška skupina (Antalya, Turčija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Ukrajina           3:0      
Slovenija -   Grčija               2:1      
Slovenija -   Belorusija         2:1      
-   polfinale:        
Slovenija -   ZR Jugoslavija   2:0    
-   kvalifikacije za svetovno skupino (Portorož, Slovenija):
Slovenija -   Ukrajina            4:1      
           
* 2003,   svetovna skupina (Buenos Aires, Argentina):
- 1. krog:        
Slovenija -   Argentina          3:2      
-   četrtfinale (Portorož, Slovenija):    
Slovenija -   Rusija               0:5      
           
* 2004,   svetovna skupina (Portorož, Slovenija):  
- 1. krog:        
Slovenija -   ZDA                 1:4      
- obstanek   v svetovni skupini (Džakarta, Indonezija):
Indonezija   - Slovenija        4:1       
           
* 2005, 1.   evroafriška skupina (Antalya, Turčija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Velika Britanija  3:0    
Slovenija -   Srbija in Črna gora 2:1    
Slovenija -   Danska              1:2    
-   polfinale:        
Slovenija -   Belorusija          2:1      
-   kvalifikacije za svetovno skupino (Peking, Kitajska):
Slovenija -   Kitajska            1:4      
           
* 2006, 1.   evroafriška skupina (Plovdiv, Bolgarija):
-   prdtekmovanje:        
Slovenija -   Srbija in Črna gora 1:2    
Slovenija -   Danska            0:2    
Slovenija -   JAR                 3:0      
           
* 2007, 1.   evroafriška skupina (Plovdiv, Bolgarija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Švedska           2:1    
Slovenija -   Estonija            3:0      
Slovenija -   Srbija              1:2      
- za   razvrstitev od 5. do 8. mesta:    
Slovenija -   Švica               0:2      
           
* 2008, 1.   evroafriška skupina (Budimpešta, Madžarska):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Švedska             0:3    
Slovenija -   Belorusija          0:3      
Slovenija -   Gruzija              2:0      
           
* 2009, 1.   evroafriška skupina (Tallinn, Estonija):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Avstrija             2:1      
Slovenija -   Belorusija          3:0      
Slovenija -   Danska              1:2    
           
* 2010, 1.   evroafriška skupina (Cruz Quebrada, Portugalska):
-   predtekmovanje:        
Slovenija -   Izrael              2:1      
Slovenija -   Nizozemska     2:1    
Slovenija -   Bolgarija         1:2      
-   polfinale:        
Slovenija -   Švica               3:0      
-   kvalifikacije za svetovno skupino (Maribor, Slovenija):
Slovenija -   Japonska          4:1    
           
* 2011,   svetovna skupina (Maribor, Slovenija):  
- 1. krog:        
Slovenija -   Nemčija           1-4       
- za   obstanek (Koper, Slovenija):    
Slovenija -   Kanada            3:2    
           
* 2012,   svetovna skupina (Kobe, Japonska):  
- 1. krog:        
Slovenija -   Japonska          0:5    
- za   obstanek (Besancon, Francija):    
 

 

Vir STA 

Slovenke bodo v Play offu aprila nastopile kot nepostavljena reprezentanca

Ljubljana, 8.2.2012

 

ITF je objavil seznam nosilk za srečanja Play Offa v I. in II svetovni skupini, ki se bodo igrala 21. in 22. aprila 2012. Slovenija je na svetovni lestvici teniških reprezentanc izgubila eno mesto in je sedaj sedemnajsta. Reprezentance so postavljene na podlagi novega ITF Fed cup rankinga. V II. svetovni skupini, kjer se bo za obstanek borila Slovenija so postavljene reprezentance 1. Francija, 2. Švica, 3. Švedska in 4. Argentina. Nepostavljene reprezentance pa so Belorusija, Kitajska, Velika Britanija in Slovenija.

 
Naša reprezantanca se bo tako pomerila z eno izmed štirih nosilk Play Offa.  Žreb bo opravljen 14. februarja 2012.

 

 

Polona Hercog še enkrat izgubila, Japonke zmagale

Ljubljana, 5.2.2012

 

Japonska slavila_350

Foto:Fedcup.com

 

Polona HERCOG je bila danes pred težko nalogo, namreč da z zmago nad Japonko Ayumi MORITO prinese Sloveniji možnost za presenečenje. Žal ji ni uspelo, tokrat tudi zaradi poškodbe, ki jo je staknila v drugem nizu. Še drugič je torej morala položiti orožje, tokrat proti najboljši japonski igralki. Ta je po dveh urah slavila z rezultatom  36 76(6) 61 in tako Japonski priigrala nedosegljivo vodstvo s 3 - 0.  Polona HERCOG je imela rahle težave z bolečino v nogi ves čas srečanja, pri izidu 55 v podaljšani igri drugega niza, pa je začutila ostro bolečino v vratu in srečanje je lahko nadaljevala šele po zdravniški pomoči.  V tretjem nizu je nato ob bolčinah v nogi in vratu dosegla samo še 11 točk in Japonke so se veselile napredovanja v nadaljevanje tekmovanja. V četrti tekmi sta tako dobili priložnost Petra RAMPRE za Slovenijo in Nara KURUMI za Japonsko. Tudi Petra je odšla z igrišča popražena, saj jo je 3. Japonka po jakosti, sicer pa 146. igralka lestvice WTA premagala s 64 64. Srečanje je trajalo uro in 20 minut. V zadnjem srečanju dneva sta za Slovenijo nastopili Petra RAMPRE in Nastja KOLAR, Japonska pa je za igro dvojic prijavila MORITO in FUJIWARO. Še četrto srečanje se je končalo v treh nizih, a tudi tokrat je zmaga ostala na Japonskem. Japonki sta slavili s 63 57 60. Slovenija se bo aprila borila za obstanek v svetovni skupini.

 

Japonke povedle 2 - 0 po prvih dvobojih posameznic

Ljubljana, 4.2.2012

 

V prvem dvoboju je Mariborčanka Polona HERCOG izgubila z drugopostavljeno domačo igralko, 41-letno Kimiko DATE KRUMM, s 6:2, 4:6 in 2:6, 17-letna Nastja KOLAR iz Celja, za katero je bil to prvenec v članski reprezentanci, pa je morala po napetem boju priznati premoč najboljši japonski igralki Ajumi MORITI, na lestvici WTA uvrščeni skoraj 200 mest pred njo, z 2:6, 6:4 in 6:3.

 

Razočaranje v slovenskem taboru po prvem dnevu je bilo razumljivo, saj sta obe igralki dobro začeli, dobili uvodni niz, nato pa popustili in ostali brez tako pričakovane ter želene točke, ki bi pustila odprta vrata do zmage v nedeljskih partijah, najprej dveh posameznic in na koncu še igre parov. Vrata so zdaj le še priprta.

 

"Odkrito povedano smo računale na vsaj eno točko, vendar je Polona odigrala slabše od pričakovanj. Je pa zato toliko prijetneje presenetila Kolarjeva. Nič še ni izgubljenega, saj sta obe igralki dokazali, da sta povsem enakovredni tekmicam, tako da bodo nedeljske partije še zelo zanimive," pravi kapetanka Maja Matevžič.

 

Kimiko Date Krumm, ki je Japonski zagotovila prvo točko, je svojevrsten fenomen v svetovnem poklicnem športu. Pri 41 letih je še vedno mladostno sveža in odločena, da loparja še nekaj let ne odloži v kot. Profesionalno kariero je začela 1989, se pravi dve leti preden se je rodila Polona Hercog, ko je slednja pri štirih letih prvič prijela za teniški lopar, pa je bila Krummova že četrta igralka na svetu. Do zdaj je osvojila osem turnirjev WTA in zaslužila slabe tri milijone dolarjev s turnirskimi nagradami.

 

"Seveda sem razočarana, saj sem imela dvoboj pod nadzorom, vendar pri vodstvu 1:0 v nizih in 4:3 v drugem nisem znala zaključiti partije. Izkušena tekmica me je nato stisnila in naredila preobrat. Razmere v dvorani so bile ekstremne, organizacija je slaba, vendar to velja za obe ekipi. Jutri je nov dan in čeprav smo v zaostanku, ostajamo optimistične. Skušale se bomo vrniti v igro in nato v partiji parov odločiti zmagovalke," je po dvoboju povedala Polona Hercog.

 

Nastja Kolar si je od kapetanke prislužile pohvale, saj je proti 64. igralki na svetu igrala zelo dobro. No, vsaj v prvem nizu, ki ga je dobila s 6:2, in na začetku drugega, ko je imela nekaj žogic za vodstvo z 2:0. "Tu se je tekma prelomila. Nasprotnica se je vrnila v igro, izenačila izid v nizih in nato dobila tretjega s 6:3. Treme nisem imela, saj vem, da sem dobro pripravljena, razmere v dvorani pa me tudi niso motile, saj sem vajena takšnega mraza iz dvorane v Litiji, kjer treniram," je dejala Kolarjeva.

 

V nedeljo bosta najprej nastopili prvopostavljeni igralki, Polona Hercog, 36. igralka na svetu, in 26 mest nižjerangirana Ajumi Morita. Za četrto partijo sta kapetanki predvideli Nastjo Kolar (245.) in Kimiko Date Krumm (78.), v igri dvojic pa naj bi Japonsko zastopali Rika Fudživara in Ajumi Morita, Slovenijo pa Polona Hercog ter Andreja Klepač.

Vir:STA

 

Začeli bosta Polona Hercog in Nastja Kolar

Ljubljana, 3.2.2012 

 

Kobe, 03. februarja (STA) - Žreb je določil, da bosta dvoboj prvega kroga svetovne skupine teniškega pokala Fed med Japonsko in Slovenijo v Kobeju začeli najvišje uvrščena Slovenka na lestvici WTA Polona Hercog in drugorangirana domača igralka Kimiko Date Krumm. Nato bosta v soboto na teren stopili še Ajumi Morita in Nastja Kolar.


Uvodno dejanje dvoboja, ki bo zmagovalkam omogočil boj za napredovanje v elitno svetovno skupino pokala Fed, poraženke pa pahnil v neizprosen boj za obstanek med 16 najboljšimi ekipami na svetu, se je razpletlo po željah slovenske kapetanke Maje Matevžič. Ta je že po nekaj treningih v Kobeju na Japonskem določila, da bo druga slovenska igralka 17-letna Nastja Kolar, čeprav po uvrstitvi na lestvici WTA ta čast pripada štirinajst let starejši Petri Rampre.

 

"Dobro je, da bo dvoboj odprla Polona, ki je odlično pripravljena in željna igre. To hkrati pomeni, da bo tudi v nedeljo začela kot prva. Kar se tiče naše druge igralke sem za prvi dan izbrala mlado Kolarjevo, katera bo igrala drugi dan, pa bom določila šele po razpletu uvodnega dne," je sporočila Matevžičeva.

 

V moderni, večnamenski dvorani Bourbon Beans, v kateri je bilo v času treningov reprezentanc hudo mrzlo, se bo predstavila pomlajena slovenska reprezentanca, ki ima glede na starost in potencial še lepo in dolgo prihodnost. Povsem obratno kot pri domačinkah, za katere bo verjetno zadnjo tekmo v reprezentanci odigrala 41-letna Kimiko Date Krumm. Prvi dan se bo srečala z dvajset let mlajšo Hercogovo, v nedeljo, če bo Matevžičeva ohranila isto postavo kot po žrebu, pa bo starostna razlika še štiri leta višja. 

 

Za igro dvojic, ki je v pokalu Fed na sporedu kot peta, zadnja partija, je slovenska kapetanka določila Polono Hercog in Andrejo Klepač, njena japonska kolegica Takeši Murakami pa Riko Fudživaro in Ajumi Morito. 

 

 

 

Slavnostna večerja in žreb

Ljubljana, 3.2.2012

 

Slovenske igralke nadaljujejo s pripravami na srečanje 1. kroga 2. svetovne skupine Pokala Federacij v Kobeju na Japonskem.  Priprave potekajo dobro, moti jih le mraz v dvorani, kjer trenirajo, saj temperatura redko preseže 6 stopinj. Sicer pa Japonci za našo ekipo dobro skrbijo. Včeraj so Japonci pripravili slavnostno večerjo, ki je minila v prijetnem vzdušju, danes pa je bil opravljen žreb. Kapetanka ekipe Maja MATEVŽIČ se je odločila, da bo v ogenj poslala Polono HERCOG in Nastjo KOLAR. Srečanje z Japonsko bo tako odprla Polona, ki bo igrala proti Kimiko DATE KRUMM, za njo pa se bo Nastja KOLAR pomerila s trenutno najvišje uvrščeno japonsko igralko  Ayumi MORITA. Več lahko preberete TUKAJ.

 žreb4žreb3žreb2žreb1

 

 

 

Gostoljubni Japonci

Ljubljana, 2.2.2012

 

Naša ekipa se na Japonskem pripravlja na sobotno in nedeljsko srečanje. S tem, kako Japonci skrbijo za našo ekipo so vsi zadovoljni, želijo si le, da bi bila dvorana bolje ogrevana, saj je bila danes temperatura v dvorani samo 6 stopinj. Več lahko preberete TUKAJ

 

GOSTOLJUBNI JAPONCI 520

 

Ekipa na Japonskem kompletna

Ljubljana, 31.1.2012

 

Danes se je ekipi pridružila še Polona HERCOG, tako da je naša odprava sedaj kompletna in nadaljuje s pripravami.

 

Fed cup 2012 Japonska 400

 

Naše igralke opravile prvi trening na Japonskem 

Ljubljana, 30.1.2012

 

Japonska_Kobe_dvorana_400
Bourbon Beans Dome, Kobe, Japonska - Foto: Svetla Božičnik

 

Naše igralke so na Japonskem opravile prvi trening. Zaenkrat so sicer še brez Polone HERCOG, kateri so odpovedali načrtovan let iz Avstralije, a jo ekipa pričakuje danes. Kakšni so prvi vtisi Maje MATEVŽIČ pa lahko preberete TUKAJ.  

 

Fed_cup_ekipa_2012_400 

Foto: Bojan M.

 

Tiskovna konferenca pred odhodom ekipe za Pokal FED na Japonsko

Ljubljana 27.1.2012

 

V prostorih TA Breskvar v ljubljani je danes potekala tiskovna konferenca pred odhodom dela slovenske ekipe na srečanje Pokala Federacij, ki bo konec prihodnjega tedna v Kobeju na Japonskem. Prisotni so bili kapatenka slovenske reprezentance Maja MATEVŽIČ, najmlajša članica ekipe Pokala Fed Nastja KOLAR in direktor TZS Zoran KOFOL. Ekipa odpotuje na Japonsko v soboto, preostale tri igralke Polona HERCOG, Petra RAMPRE in Andreja KLEPAČ bodo v Kobe, kjer se celotna reprezentanca zbere v nedeljo, priletele iz Avstralije.

 

Slovenke so pred srečanjem optimistične. Pričakujejo sicer težko srečanje, a Maja MATEVŽIČ meni, da bo slovenska ekipa Japonke premagala, kljub temu, da so te izbrale trdo podlago, ki jim odgovoraja bolj kot našim igralkam.  Za slovensko reprezentanco bo zanesljivo nastopila naša najboljša igralka Polona HERCOG, katera pa bo naša druga igralka v uvodnih srečanjih, se bo odločila po nekaj treningih ekipe na Japonskem. Vse igralke so trenutno zdrave, v zadnjem času pa so trenirale in igrale na trdi podlagi, tako da s prilagajanjem na pričakovano zelo hitro podlago ne bi smele imeti večjih težav.

 

Maja Matevžič je morala zaradi odpovedi Katarine Srebotnik v ekipo vpoklicati dve novinki, Petro Rampre, ki je sicer pred leti že bila članica izbrane vrste, ter mlado in nadarjeno, 17-letno Nastjo Kolar. Prav med slednjima bo Matevžičeva izbirala drugo igralko, ki bo ob nesporni številki ena Poloni Hercog nosila glavno breme. "Odločitev bom sprejela šele na prizorišču, potem ko bom videla, katera od njiju se bo bolje privadila na hitro podlago in bo v tistem trenutku v boljši formi," pravi Matevžičeva, ki se hkrati zaveda, da je prihodnost na mladih in da je v tem pogledu Kolarjeva v prednosti v primerjavi z 31-letno Rampretovo. Je pa zato slednja adutinja Matevžičeve za igro dvojic, ki je v pokalu Fed na sporedu kot zadnja, potem ko bosta v soboto dva dvoboja posameznic, prav tako pa dva v nedeljo.

 

"Z igralkami sem vseskozi v stiku. So v dobri formi in Hercogova nima več težav s poškodbo hrbta. Prepričana sem, da če bodo pokazale igro, ki so jo sposobne, se lahko vrnemo domov z zmago," pravi Matevžičeva, ki se je po telefonu slišala tudi s Katarino Srebotnik in ta ji je obljubila, da bo v prihodnje še vedno na voljo za nastope v državnem grbu.

 

"Moja želja je, da igralke dihajo kot ena. Da se zavedajo, da smo homogena ekipa, v kateri ni zamer ali nesporazumov, in da bo tista, ki bo stopila na igrišče, vedela, da za njo stoji cela ekipa," pravi Matevžičeva.

 

Z veliko želje dvoboj pričakuje tudi mlada Kolarjeva: "Nastop v državnem dresu je velika čast za vsakega športnika, zato komaj čakam, da dobim priložnost. Sem v odlični formi, polna samozavesti in naredila bom vse za zmago."

 

Na papirju so Japonke v rahli prednosti, saj imajo nekoliko bolj izenačeno ekipo, neprimerno bolj izkušeno, kajti v njej je druga igralka, 41-letna Kimiko Date Krumm, hkrati pa bodo igrale v super moderni dvorani Bourbon Beans pri Kobeju, kjer ima Japonska svoj nacionalni teniški center. Prva domača igralka je Ajumi Morita, 52. na lestvici WTA (Hercogova je 35.), druga Krummova je 79. (Rampre 178.), Kurumi Nara je 146. (Kolar 248.), Rika Fudživara pa 191. (Klepač 320.).

 

Vir: B.M. in STA

 

Japonska najavila postavo za srečanje Pokala Federacij

Ljubljana, 25.1.2012

 

Japonska teniška Federacija je sporočila imena igralk in kapetana, ki bodo zastopali ekipo Japonske v srečanju I. kroga II. svetovne skupine Pokala Federacij 2012. V ekipi Japonske bodo:

 

Ayumi MORITA,          11.3.1990,     WTA 52

Kimiko DATE-KRUM,   28.9.1970,     WTA 79

Kurumi NARA,             30.12.1991,   WTA 146

Rika FUJIWARA,         19.09.1981,    WTA 191

 

Takeshi MURAKAMI - kapetan

 

Ekipa Japonske je z eno spremembo (v ekipi je bila Yurika SEMA, tokrat pa je Nara KURUMI) nastopila leta 2010 v Mariboru, ko je Slovenija na pesku zmagala s 4 -1.  Za Slovenijo so takrat točke priigrale Polona HERCOG in Katarina SREBOTNIK med posameznicami ter dvojica Maša ZEC PEŠKIRIČ in Tadeja MAJERIČ.

 

Na Japonsko tokrat potuje zelo spremenjena slovenska ekipa, več podrobnosti pa bo znanih po tiskovni konferenci, ki je predvidena za petek.

 

 

Maja Matevžič nova kapetanka ženske teniške reprezentance

Ljubljana, 8.12.2011

 

UO TZS je na seji v torek potrdil predlog strokovnega sveta TZS, da za novo kapetanko ženske teniške reprezentance Slovenije imenuje bivšo profesionalno teniško igralko, danes pa trenerko, Majo MATEVŽIČ. Maja je na položaju kapetanke nasledila dosedanjega kapetana Iztoka BOŽIČA. Maja MATEVŽIČ je bila na WTA lestvici najvišje na 38. mestu med posameznicami in na 34. mestu med dvojicami, sodi pa v generacijo Katarine SREBOTNIK, Tine PISNIK, Petre RAMPRE in nekoliko starejše Tine KRIŽAN, če omenimo le najboljše. V kratki karieri, ki je na WTA touru trajala le štiri leta, je osvojila en WTA turnir med posameznicami in dva med dvojicami, dvakrat je zaigrala v tretjem krogu posameznic v Wimbledonu in enkrat na US Openu, med dvojicami pa je bila četrtfinalistka v Wimbledonu in na Rolland Garrosu. Bila je udeleženka olimpijskih iger v Atenah leta 2004, kjer je kot prva teniška igralka priigrala zmago za Slovenijo. Še posebej pomemben je bil njen prispevek k ekipi pokala Fed, ko se je Slovenija najprej prek kvalifikacij v Turčiji, nato pa v odločilni tekmi za uvrstitev v svetovno skupino proti Ukrajini v Portorožu prebila med elito. Maja je v tej seriji zabeležila šest zmag (premagala tudi Jeleno JANKOVIĆ) in bistveno pripomogla k dotlej največjemu ekipnemu uspehu slovenskega tenisa, saj se je v nadaljevanju ekipa uvrstila med osem najboljših reprezentanc na svetu. Že v začetku februarja čaka slovensko izbrano vrsto srečanje z Japonsko. V ekipo Slovenije so povabljene Polona HERCOG, Petra RAMPRE, Nastja KOLAR in Andreja KLEPAČ, Katarina SREBOTNIK pa je že pred časom povedala, da na Japonsko ne bo odpotovala, da pa je pripravljena za reprezentanco nastopiti v naslednjih srečanjih.

 

Več informacij o Maji MATEVŽIČ najdete tudi TUKAJ

 

Žreb Slovenijo pošilja na Japonsko

Ljubljana

 

Slovenske igralke bodo v prvem krogu II. svetovne skupine Pokala federacij 2012 gostovale v deželi vzhajajočega sonca. Žreb jim je že drugič v zadnjih dveh letih namenil Japonsko, le s to razliko, da bodo tokrat gostiteljice Japonke.

 

Srečanje prvega kroga se bo tako  igralo v Kobeju.

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol Zavarovalnica Triglav, d.d. BTC City Telemach
Luka Koper SŽ Športna loterija Zala Nova KBM STO Life Class Hotels Krka Kompas BigBang Libra Vinakoper Slowatch SloPak Dunlop Artros Perskindol Lenovo Luna TBWA ŽiherHiše Medot Mercedes Benz Edge
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.