Tamara Zidanšek polfinalistka na Sardiniji, Polona Hercog izpadla v Luganu

Santa Margheriti Di Puli je bila še tretjič ta teden in osmič zapored uspešna Tamara Zidanšek. Potem, ko je v drugem krogu s 6-4 7-5 po dveh urah igre premagala 26-letno Nemko Anno Zaja, 258. igralko lestvice WTA, je bila v četrtfinalu s 6-4 7-6(4) boljša še od 25-letne Argentinke Cataline Pella, 299. igralke lestvice WTA. Tudi za zmago nad Argentinko je porebovala dve uri. Obe igralki sta bili boljši pri vračanju začetnega udarca kot pri servisu, saj je bilo na srečanju skupaj kar 13 breakov, enega več od nasporotnice pa je dosegla Zidanškova. Naša igralka je bila na koncu boljša za 17 točk. Tamarina polfinalna nasprotnica bo 23-letna RFusinja Polina Leykina, 390. igralka lestvice WTA.

Na ženskem WTA turnirju v švicarskem Luganu (250.000 $) se je v drugem krogu poslovila Polona Hercog. S 6-3 6-1 jo je po uri in treh minutah igre premagala Belorusinja, šele 19-letna Aryna Sabalenka, ki je na lestvici WTA uvrščena na 61. mesto. Sabalenka je dobro servirala, svoj začetni udarec izgubila enkrat, Hercogovi pa ga je odvzela petkrat. Na koncu je bila boljša za 18 točk (60-42).

Sabalenka je igralka, ki v mladinski konkurenci ni veliko nastopala, resneje jo na turnirjih TE najdemo leta 2013, ko je bila stara 15 let in je osvojila dva turnirja TE do 16 let, leta 2014 je nastopila na nekaj mladinskih turnirjih ITF in vknjižila dve zmagi na turnirjih 4. in 5. ranga ter dosegla najvišjo uvrtstitev na mladinski lestvici, 225. mesto, leta 2015 je začela z nastopi v članski konkurenci in pri 17-letih na šestnajstih turnirjiih osvojila tri naslove. Naslednje leto je nastopala le še na turnirjih z višjim denarnim skladom in na petnajstih turnirjih z nagradnim skladom od 25.000 $ do 100.000 $ zabeležila 28 zmag in 13 porazov ter ob tem osvojila dva turnirja z nagradnim skladom 60.000 $. Leto 2016 je končala na 155. mestu lestvice WTA in od tu se na turnirje nižjega ranga ni vrnila, temveč je začela nastopati tudi na turnirjih serije WTA, kjer je v letu 2017 osvojila prvi naslov na WTA Challengerju (125.000 $), leto pa je končala na 78. mestu lestvice WTA. Letos je bila že dvakrat četrtfinalistka turnirjev WTA, v Indian Wellsu pa je izgubila v tretjem krogu.

Zagotovo gre za igralko, ki obeta in zato smo razvoj njene športne poti, ki ni tipična, nekoliko podrobneje razčlenili.