Tekme drugega dne obračuna med Slovenijo in Turčijo v Portorožu se začnejo ob 11. uri

Po prvem dnevu dvoboja za obstanek v drugi evro-afriški skupini Davisovega pokala je v obračunu Slovenije in Turčije stanje izenačeno. Mike Urbanija je klonil proti prvemu turškemu igralcu Cemu Ilkelu, Aljaž Bedene pa je izid v zmagal izenačil z zmago proti Altugu Celikbileku.

V skorajda poletnem Portorožu je v izjemno lepo pripravljenem teniškem ambientu bolje začela Turčija, ki je povedla z 1:0. Najboljši turški igralec Cem Ilkel (255. ATP) je odlično začel dvoboj proti Mikeu Urbaniji, si ustvaril prednost in nadaljeval bolj sproščeno, kar je slovenskega igralca ustavilo še pred morebitnimi taktičnimi zamislimi. S 6:2 in 6:1 se je dvoboj končal v 60-ih minutah, tudi skupno število osvojenih točk (56:31) je bilo močno v prid Ilkelu. Urbanija je po tekmi razkril razloge poraza: »Odlično delo na treningu se ni obrestovalo. Predvsem je zatajil servis. Bil sem povsem brez občutka. Ne vem zakaj. Tu se je vsa taktika porušila. Ilkel je bil zaradi mojih napak pri začetnem udarcu vseskozi v prednosti. Ko niz začneš s prednostjo imaš priložnost zaigrati bolj sproščeno in to je tudi storil. Sam sem bil vseskozi malce v krču. Škoda. Verjamem, da bo Aljaž dvakrat zmagal in, da skušamo tretjo točko osvojiti v igri dvojic.«

Polne tribune na igriščih ŠRC Marina so spodbujajoče sprejele predstavitev drugega tekmovalnega para, kjer je seveda največ zanimanj požel najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene. Njegov nasprotnik 21-letni Altug Celikbilek je odlično začel, a je po zaostankju 1-4 Bedene prestavil v višjo prestavo in dokončal niz s 6:4 ter drugega s 6-2. V uri in 23-ih minutah je Bedene rezultat v zmagah izenačil na 1:1.

Aljaž Bedene (48.): «Altuga pravzaprav nisem poznal in res, da je začel odlično. Ko sem ugotovil, da moram igrati »na polno«, je nasprotnik postajal čedalje bolj pasiven, jaz pa sem brez težav tekmo spravil v varne vode. Malce še čutim bolečino v nogi, zato, priznam, ne tečem za vsako žogo, ampak jutri me čaka še posebno težak dan. V dvojicah bova s Tomom naredila vse za zmago, potem pa bom stisnil zobe še za tekmo s Cemom Ilkelom. Tako pač je. Tukaj sem, da pomagam reprezentanci in to bom tudi storil.«

Miha Mlakar, kapetan Slovenije: »Po prvem dnevu lahko rečem, da je rezultat pravičen. Mike žal ni zdržal pritiska, Aljaž pa je ponovno pokazal za kakšnega igralca gre. V tekmi dvojic bosta igrala Aljaž in Tom, tudi zato smo Tomu dodali še dan več treninga za igro dvojic. Res je, da je vložek ogromen, a mi gremo na zmago. Če smo favoriti ali ne, je povsem brez predmetno. Igrali bomo za Slovenijo in na zmago.«

V nedeljo se bodo tekme začele ob 11. uri, ko se bodo v morda že v odločilni tekmi dvojic pomerili Aljaž BEDENE in Tom KOČEVAR DEŠMAN ter Sarp ABAGIBUN in Tuna ALTUNA. Zatem bosta na sporedu še oba posamična dvoboja.

Fotografije Vida Ponikvarja si lahko ogledate v fotogaleriji in