Blaž Rola v finale kvalifikacij Shenzhena, tri slovenske zmage tudi v kvalifikacijah Futuresa v Poreču, Nika Radišič uspešna v kvalifikacijah Antalye

Blaž ROLA in Blaž KAVČIČ ta teden nastopata na ATP Challengerju v Shenzhenu (75.000 $+H). Kavčič je uvrščen v glavni turnir, v katerem je 3. nosilec in se bo v prvem krogu pomeril z Belorusom Uladzimirom IGNATIKOM.

Rola je moral v kvalifikacije v katerih je prav tako 3. nosilec, začel pa jih je z zmagama. V prvem krogu je s 7-5 6-2 premagal 20-letnega Italijana Andreo PELLEGRINA (ATP 353), v drugem krogu je bil boljši tudi od 23-letnega Latvijca Martinas PODZUSA. Srečanje je dobil po dveh urah igre z rezultatom 7-5 7-6(4). V drugem nizu je zaostajal z 2-4 a je prednost nasprotnika izničil in v podaljšani igri zanesljivo slavil. Na koncu je bil boljši za 10 točk, nekaj težav pa je imel z drugim servisom, ki ga je izkoristil v samo 34 %, a je bil odličen prvi servis (80 %) tokrat dovolj za zmago. V finalu kvalifikacij bo njegov nasprotnik 22-letni Italijan Gianluigi QUINZI, 280. igralec lestvice ATP, tako kot Rola levičar, kateremu pa prehod iz mladinske konkurence v člansko ni najbolje uspel. Quinzi je bil namreč odličen mladinec, leta 2013 prvi mladinec sveta, tudi zmagovalec Wimbledona, v članski konkurenci pa se ne znajde in še ni osvojil pomembnejšega turnirja. Doslej se lahko pohvali le z 11. zmagami na turnirjih najnižjega ranga, Futuresih.

V Poreču se je s kvalifikacijami začel naslednji iz serije moških Futuresov, ki vsako leto v tem delu Evrope naznanjajo začetek peščene sezone. Rovinjski našim igralcem ni prinesel veliko veselja, rezultate bodo zdaj poskušali izboljšati v Poreču. V kvalifikacijah nastopa 114 igralcev, za uvrstitev v glavni turnir, kamor napreduje 8 igralcev, pa potrebujejo kar štiri zmage. Od Slovencev so v žrebu na mestu prvih treh nosilcev Nik RAZBORŠEK, Tom KOČEVAR DEŠMAN in Mike URBANIJA, ki so bili v prvem krogu prosti, Urbanija pa je že odigral tekmo drugega kroga in s 6-4 6-0 premagal Italijana Andreo FIORENTINIJA ter se uvrstil v tretji krog. V prvem krogu sta zmagala Aljaž FUGINA in Matic ZAPLOTNIK, previsoka ovira pa je bil prvi krog za Grego BOHA, Roka KOMCA in Miho OKORNA.

Na žensakem ITF turnirju v Antalyi še drugi teden nastopa Nika RADIŠIČ. Tudi tokrat začenja v kvalifikacijah in z zmago. V uvodnem nastopu je s 6-1 6-3 premagala 17-letno Romunko Andreoo VELCEA, solidno mladinko (ITF 181), ki tako kot Radišičeva lovi točke na prvih profesionalnih turnirjih.