Na OP Avstralije Kavčič v drugi krog kvalifikacij, Žemlja izpadel

Na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, ki se je s kvalifikacijami začelo danes, sta nastopila Blaž KAVČIČ in Grega ŽEMLJA.

Blaž KAVČIČ je v prvi četrtini žreba in je v prvem krogu igral z Italijanom Matteom DONATIJEM. Italijan je bil v prvem nizu nenevaren nasprotnik in je po izgubljeni igri pri izidu 2-3 povsem popustil, tako da je Blaž brez težav niz dobil s 6-2. Pri izidu 2-5 je Donati zaradi bolečnin v hrbtu zahteval pomoč fizioterapevta, nato pa brez vidnejših zdravstvenih težav nadaljeval srečanje do izida 3-3 v drugem nizu, ko je bil ponovno pri začetnem udarcu. Pri izidu 15-40 je pri servisu ponovno začutil bolečino in srečanje predal.

Blažev nasprotnik v drugem krogu bo 38-letni češki veteran Radek STEPANEK, 1. nosilec turnirja in trenutno 102. igralec sveta za katerega je to že 15. nastop na OP Avstralije. Doslej se mu je petkrat uspelo prebiti v tretji krog glavnega turnirja, leta 2012 pa je osvojil turnir dvojic. V prvem krogu se je precej namučil z Američanom Bangouro. Za zmago je potreboval tri nize. Z Blažem sta se že pomerila in sicer prav na OP AUS, ko je leta 2014 Stepanek srečanje prvega kroga v četrtem nizu predal.

Grega ŽEMLJA je prvem krogu igral s 23-letnim Američanom Bjornom FRATANGELOM, 114. igralcem lestvice ATP in 6. nosilcem kvalifikacij. Italijan je bil v prvem nizu, ki ga je dobil s 6-4 bolj zanesljiv pri začetnem udarcu, pa tudi v igri, saj je naredil manj neprisiljenih napak kot Grega. Priigral si je šest priložnosti za break, od tega tri vezane v deveti igri, ko je že prvo tudi izkoristil. Na drugi strani Grega v prvem nizu ni prišel do priložnosti za odvzem servisa nasprotniku. V drugem nizu sta igralca dobro servirala, imela vsak po eno priložnost za break, ki pa je nista izkoristila in brez izgubvljenega začetnega udarca je šla igra v tie-break. Tega je Grega začel z dvojno napako, v nadaljevanju še dvakrat izgubil servis in na koncu tudi srečanje s 4-6 6-7(3). Za Žemljo je bilo usodno preveliko število neprisiljenih napak, ki jih ni mogel kompenzirati niti z odličnim prvim servisom in devetimi asi.