TE razglasil najboljše mlade igralce za sezono 2014

Obračun so naredili tudi na Tennis Europe, kjer so razglasili zmagovalce Tennis Europe Junior toura - Polar 2014.

V vsaki kategoriji so si naslov igralec oz. igralka leta 2014 prislužili po trije igralci oz. igralke.

V kategoriji dečkov do 14 let so naslov igralec leta razdelili Čeh Tomas JIROUSEK, ki je prvi Čeh po letu 2002, kateremu je pripadel ta naslov. Osvojil je tri turnirje med posamezniki in tri v konkurenci dvojic, Češki pa je pomagal do nastopov v zaključnih obračunih Winter in Summer cupa. Naslov so podelili še Rusu Alenu AVIDZBI in Nemcu Rudolfu MOLLEKERJU.

Med deklicami do 14 let so prvič vsi trije naslovi odšli v Rusijo. Naslov igralka leta 2014 so osvojile Anastasia POTAPOVA, letošnja št. 1 in evropska prvakinja, ki je osvojila šest turnirjev med posameznicami in pet med dvojicami, Junior masters, Winter cup, ob tem pa bo v kategoriji do 14 let lahko nastopala tudi v letu 2015, Olesya PERVUSHINA s serijo zmag in porazov 34-5, osvojitvijo srebrne medalje med posameznicami in zlate med dvojicami na evropskem prvenstvu, osvojitvijo Winter cupa in edinega turnirja do 16 let, na katerem je nastopila ter Tatiana MAKAROVA.

Med fanti do 16 let so do nagrade prišli Madžar Mate VALKUSZ, prvi igralec ki je doslej osvojil to nagrado dve leti zapored, poleg tega je bil leta 2012 igralec leta v kategoriji do 14 let. Sezono je končal z zmago na turnirju 1. kategorije v Waršavi, pred tem pa ubranil naslov na Junior mastersu. Madžarski je pomagal do zaključnih obračunov na Winter in Summer cupu, na evropskem prvenstvu pa je osvojil bronasto medaljo, Makedonec Bojan JANKULOVSKI, prvi Makedonec, ki se lahko pohvali z nazivom igralec leta, zmagal pa je tudi največ turnirjev med vsemi - 5. Bil je finalist Junior mastersa in četrtfinalist evropskega prvenstva ter Belorus Maxim TYBAR.

Med dekleti do 16 let se je prvič zgodilo, da sta na vrhu dve igralki z enakim številom točk. Kristina MILETIĆ je prva Srbkinja, ki je končala leto kot št. 1 na lestvici do 16 let, osvojila je tri turnirje, vključno z Junior mastersom, dvakrat je zmagala tudi v konkurenci dvojic. Z enakim izkupičkom osvojenih turnirjev mesto z Miletićevo deli Nemka Eva Marie VORACEK. Tretja nosilka naslova je Madžarka Csenge FURAK.

Slovenskih igralcev in igralk tudi tokrat ni med najboljšimi, se pa v zadnjih 23-tih letih v kategoriji do 14 let lahko s tem naslovom pohvalijo Tina PISNIK, Katarina SREBOTNIK in Gašper MARTINJAK leta 1995, Andreja KLEPAČ leta 2000 in Polona HERCOG leta 2005 ter v kategoriji do 16 let Tjaša JEZERNIK, ki je ta naslov osvojila leta 1992.

Na fotografiji Miletić in Potapova

Foto:TE