prijava_e
Novica

Slovenija s 6 naslovi Srebotnikove na 32. mestu najtrofejnejših držav na največjih turnirjih


TS


Slovenija v tenisu na osvojeni turnir za Grand Slam čaka od leta 2011, precej trofejnejši pa so v zadnjih letih postali naši južni sosedje Hrvati, ki se tudi v letu 2021 že lahko pohvalijo z novim osvojenim Grand Slam turnirjem. 



Z naskokom najtrofejnejša država na turnirjih za Grand Slam je ZDA, ki je osvojila kar 507 naslovov, druga je Avstralija (144), najboljša evropska država pa Španija, ki je skupaj osvojila 68 naslovov. Tu so všteti vsi naslovi na OP Avstralije, OP Francije, Wimbledonu in OP ZDA, pa naj si bo to v posamični konkurenci ali v dvojicah (moške, ženske, mešane). Španiji sledi Švica (56), na 5. mestu so Francozi (55), ki so izrazito najmočnejši v dvojicah (49).


Slovenijo je na lestvico uvrstila Katarina Srebotnik

V času samostojne Slovenije je turnirje za Grand Slam do sedaj osvajala zgolj Katarina Srebotnik, ki je bila 5-krat najboljša v mešanih dvojicah, leta 2011 pa je v Wimbledonu skupaj s Čehinjo Kveto Peschke osvojila tudi turnir v ženskih dvojicah. S šestimi naslovi se Slovenija na lestvici najtrofejnejših držav na turnirjih za Grand Slam nahaja na 32. mestu.


Še pred 7 leti je bila Slovenija na lestvici uvrščena precej pred Hrvaško, ki je imela denimo do OP ZDA leta 2014 skupaj osvojene 3 naslove. Leta 1997 je OP Francije osvojila Iva Majoli, leto dni kasneje je bila v dvojicah na OP Avstralije najboljša Mirjana Lučić, leta 2001 pa je za največji uspeh v hrvaškem moškem tenisu poskrbel Goran Ivanišević, ki je kot povabljenec organizatorjev turnirja osvojil Wimbledon.


Hrvaška postala specialist za dvojice in osvojila 11 naslovov v 8 letih

Sledila je 13-letna suša Hrvatov, ki jo je s presenetljivim naslovom na OP ZDA leta 2014 prekinil Marin Čilić. Od tedaj naprej Hrvaška naslove na turnirjih za Grand Slam zbira kot po tekočem traku. V vrhunske igralce dvojic so se razvili Ivan Dodig, Mate Pavić in Nikola Mektić, ki so od leta 2015 dalje osvojili kar 10 naslovov na turnirjih za Grand Slam. Z največjim številom se lahko pohvali Dodig, ki je bil najboljši 5-krat, 4-krat je bil najboljši Pavić, enkrat pa Mektić. O tem, kako velika velesila je Hrvaška postala v dvojicah, priča podatek, da na ATP lestvici med prvo 10-erico najdemo kar 3 Hrvate.


S skupno 14 osvojenimi turnirji za Grand Slam se je tako Hrvaška v zadnjih letih prebila pred Slovenijo in zaseda 22. mesto. Srbija je s 26 osvojenimi naslovi na 15. mestu, pred njo pa so ob že omenjenih ZDA, Avstraliji Španiji, Švici in Franciji še Češka (51), Švedska (50), Nemčija (46), Češkoslovaška (40), Rusija (40), Indija (37), Velika Britanija (36), Nizozemska (36) in Belorusija (32). Jugoslavija je osvojila 9 naslovov, največ (5) jih je prispevala Monika Seleš, 2 pa tudi Mima Jaušovec.



Preberi več
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol Zavarovalnica Triglav, d.d. BTC City Telemach
Luka Koper SŽ Športna loterija Zala Nova KBM STO Life Class Hotels Krka Kompas BigBang Libra Vinakoper Slowatch SloPak Dunlop Artros Perskindol Lenovo Luna TBWA ŽiherHiše Medot Mercedes Benz Edge
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.