Juvanova za mesto v osmini finala proti najboljši serverki leta 2020

TS

Kaja Juvan se je na Odprtem prvenstvu Avstralije po zmagah nad Johanno Konto in Mayar Sherif prvič v karieri prebila v 3. kolo turnirja za Grand Slam. Lahko 20-letna Ljubljančanka postane prva Slovenka z uvrstitvijo v osmino finala po Katarini Srebotnik?

Leta 2008 se je nazadnje na OP Francije zgodilo, da je Slovenija imela na turnirju za Grand Slam svojo predstavnico v osmini finala. Na tistem turnirju je Katarina Srebotnik v 3. kolu na kolena spravila veliko Sereno Williams, nato pa v naslednjem kolu morala priznati premoč levoroki Švicarki Patty Schnyder.

V Melbournu Slovenija v času samostojne države svoje predstavnice v osmini finala še ni imela, s polfinalom iz leta 1980 pa se lahko pohvali Mima Jaušovec. Nekdanja zmagovalka OP Francije je takrat v polfinalu klonila proti kasnejši zmagovalki Hanni Mandlikovi iz Češke.

Juvanova nasprotnica z zavidljivo statistiko iz lanske sezone

Mladi slovenski igralki Kaji Juvan bo v tekmi 3. kola OP Avstralije nasproti stala 25-letna Američanka Jennifer Brady. Tekma se bo na John Cain Areni pričela predvidoma ob 3.30 po srednjeevropskem času, oz. po končani tekmi med Jessico Pegulo in Kristino Mladenović, ki bosta kot prvi na omenjeni stadion stopili ob 2. uri.

Bradyjeva se je v letu 2017 pri 22 letih prvič prebila med elitno 100-terico, pravi preboj med najboljše igralke na svetu pa ji je uspel v lanski sezoni, ko je tudi posegla po svojem prvem WTA naslovu. Na trdi podlagi v domačem Lexingtonu je v finalu ugnala Švicarko Jil Teichmann. Kasneje je izjemno formo potrdila še na OP ZDA, kjer jo je šele v polfinalu po treh nizih zaustavila kasnejša zmagovalka Naomi Osaka. Sezona je bila za Bradyjevo zares izjemna, o čemer pričajo tudi spodnji podatki, ki jo uvrščajo med najboljše igralke v letu 2020.

STATISTIKA JENNIFER BRADY V SEZONI 2020

Stavnice v vlogo absolutne favoritinje postavljajo Američanko, ki bo proti Juvanovi poizkušala izenačiti svoj najboljši rezultat na OP Avstralije iz leta 2017. Takrat se je prav tako prebila v osmino finala, tam pa klonila proti Hrvatici Mirjani Lučić-Baroni. Letošnje sezone Bradyjeva ni pričela najbolj uspešno. V uvodnem obračunu jo je v Abu Dabiju premagala Tamara Zidanšek, a dve izjemno prepričljivi zmagi v uvodnih dveh tekmah OP Avstralije že dokazujeta, da je Američanka ujela pravo formo. Najprej je s 6:1 in 6:3 ugnala Španko Aliono Bolsovo Zadoinov (102. igralka sveta), nato pa s podobnim rezultatom (6:1 in 6:2) nadigrala še rojakinjo Madison Brengle (85. igralka sveta).

Zmagovalka obračuna se bo v osmini finala pomerila proti boljši iz dvoboja med Estonko Kaio Kanepi in Hrvatico Donno Vekić.

OP Avstralije (Melbourne, A$ 32.790.000), posamezno,
1. kolo: Juvan K. (Slo/Q) - Konta J. (Vb/13) 4:6, 2:0* - predaja