Vroča Juvanova v Palermu melje dalje; na kolenih tudi 18. igralka sveta

TS

Slovenska tenisačica Kaja Juvan je na turnirju serije WTA International v Palermu prišla do največje zmage v dosedanjem delu kariere. 19-letna Ljubljančanka je na kolena spravila 2 leti starejšo Čehinjo Marketo Vondrousovo, ki je lani zaigrala v finalu Roland Garrosa. Juvanova je bila po 2 urah in 30 minutah boljša s 1:6, 7:5 in 6:4. Zidanškova poražena.

Začetek prvega medsebojnega obračuna med Kajo Juvan in Marketo Vondrousovo je zaznamovalo izjemno vetrovno vreme, ki je bolj ustrezalo Čehinji. Juvanova, ki je že pred obračunom proti 18. igralki sveta na terenu v Palermu prebila kar 5 ur in 36 minut, v uvodnem nizu ni našla pravih občutkov, kar je finalistka lanskega Roland Garrosa znala kaznovati. Po 30 minutah je bilo prvega niza konec, s 6:1 pa ga je dobila Čehinja.

Ljubljančanka po 5 zaporednih izgubljenih igrah ostala mirna

Veter je v nadaljevanju obračuna pojenjal, Juvanova pa je začela igrati vse bolje. V začetku drugega niza je dobila nekaj pomembnih točk in povedla s 4:0. Čehinja je odgovorila na najboljši možen način in s 5 zaporednimi osvojenimi igrami prišla do vodstva s 5:4. Takrat je Juvanova tudi pri rezultatu 40:40 ohranila mirno kri, rezultat najprej izenačila na 5:5, kasneje pa uspešno zaključila tudi naslednji dve igri in rezultat v nizih poravnala na 1:1.

Potrebovala je tudi pomoč zdravnice

Hudi napori so botrovali k temu, da je Juvanova pred začetkom tretjega niza morala poseči po zdravniškem odmoru. V nadaljevanju je znova več pokazala Juvanova, ki je delala vse manj neizsiljenih napak in pri vodstvu s 5:2 že prvič servirala za zmago. Čehinja se je tedaj še rešila in imela v 10. igri tretjega niza na voljo celo tri priložnosti za izenačenje na 5:5. Juvanova je vse ubranila, nato pa izkoristila prvo zaključno žogico in si tako priigrala 30 WTA točk in mesto v 2. kolu turnirja. Tam Ljubljančanko čaka obračun proti boljši iz dvoboja med domačinko Camilo Giorgi (89. igralka sveta) in Švedinjo Rebecco Peterson (44. igralka sveta).

Francozinja z izjemnim serviranjem zaustavila Zidanškovo

Mesto v 2. kolu turnirja serije WTA International v Palermu je lovila tudi Tamara Zidanšek, ki za razliko od Juvanove ni uspela premagati svoje nasprotnice. 21-letna Konjičanka je odločno pričela svoj obračun proti srečni poraženki Oceane Dodin (116. igralka sveta) ter prvi niz dobila s 6:2. V nadaljevanju je Francozinja pričela igrati bolje, ključen pobeg pred porazom pa ji je bržkone uspel v 8. igri drugega niza, ko je rešila priložnost Zidanškove za vodstvo s 5:3. Po izenačenju na 4:4 je Dodinova začela izjemno servirati in dvoboj uspela preobrniti v svojo korist. Po 2 urah in 26 minutah je slavila zmago z 2:6, 6:4 in 6:4.

WTA International Palermo (Italija, $202.250, pesek, zunaj), posamezno
1. krog kvalifikacij: Frech M. (Pol) - Juvan K. (Slo/7) 6:2, 2:6, 4:6