Tenis-Slovenija
podatkovni_portal
dni
ur
min
sek
Prazna-pasica
prijava_e
Novica

2 razloga, zakaj je prekinitev za Bedeneta prišla ob nepravem času


TS, 19.5.2020 8:52:00

20. maja bodo minili točno trije meseci, odkar je Aljaž Bedene nazadnje odigral tekmo na ATP turneji. Prekinitev tekmovanj zaradi epidemije COVID-19 po vsej verjetnosti ni po godu nobenemu izmed tenisačev, zagotovo pa odmor ne gre na roke niti najvišje uvrščenemu slovenskemu tenisaču.Po odigranih obračunih Davisovega pokala, so se najboljši tenisači na svetu že pripravljali na prvega od devetih turnirjev serije Masters, ki bi moral potekati v Indian Wellsu. Koronavirus se je že pričel nevarno širiti, organizatorji pa niso upali tvegati. Kocka je padla – turnir v Kaliforniji je bil odpovedan.

Zdaj smo brez profesionalnega tenisa že skoraj 3 mesece, že sedaj pa je jasno, da turnirjev na najvišjem nivoju ne bomo gledali vsaj do konca meseca julija. V večini držav so se ukrepi v zadnjem času sprostili vsaj do te mere, da lahko tenisači v veliki meri nemoteno trenirajo. Na teren se je že vrnil tudi Aljaž Bedene, ki je pred dnevi potarnal nad bolečinami v ramenu.

Zakaj prekinitev ne gre na roke Bedenetu?

Že pred časom so številni tenisači opozarjali na to, da bo potreben čas, da se bodo vrnili na nivo, ki jih je krasil pred odmorom. Nič drugače kot kaže ne bo niti pri Aljažu Bedenetu, ki spada med tiste, ki jim prekinitev resnično ni šla na roke.

Eden izmed razlogov, zakaj je temu tako, je zagotovo dejstvo, da je 30-letni Ljubljančan pred prekinitvijo iz tedna v teden igral bolje. Že na samem začetku sezone se je prebil do četrtfinala močnega turnirja v Dohi, na OP Avstralije je preskočil prvo oviro, izjemen tenis pa prikazal predvsem v mesecu februarju. Tedaj se je najprej v Rotterdamu mimo Benoita Pairea in Stefanosa Tsitsipasa prebil v četrtfinale turnirja serije ATP 500 v Rotterdamu, teden dni kasneje pa je v 1. krogu turnirja v Marseilleu ugnal še 17. igralca sveta Karena Khachanova.

Kljub nekaterim odličnim rezultatom Bedene na ATP lestvici v primerjavi z začetkom sezone ni napredoval, temveč celo izgubil nekaj mest. Lansko leto je namreč prav tako v februarju prišel do enega najboljših rezultatov v karieri, ko se je na turnirju serije ATP 500 v Riu de Janeiru prebil do polfinala.

Sredi meseca aprila so se pri ATP-ju odločili, da lestvico zamrznejo. Prav ob pogledu na ATP lestvico pa se skriva še drugi razlog, ki dokazuje, da premor za Bedeneta ni prišel ob pravem času. V obdobju od marca do sredine junija je Ljubljančan lansko leto skupaj zbral le 75 ATP točk, kar pomeni, da bi ravno v tem času imel možnost močno nadgraditi lanskoletni izplen in tako napredovati po ATP lestvici navzgor. V kolikor bi nadaljeval s predstavami, ki jih je kazal v februarju, bi zelo verjetno lahko popravil tudi najboljšo slovensko uvrstitev v zgodovini, ki jo drži skupaj z Grego Žemljo (43. mesto). V drugem delu lanske sezone je šlo Bedenetu precej bolje. Osvojil je Portorož, prišel v 3. krog OP ZDA, zaigral v finalu turnirja serije ATP 250 v Metzu ter sezono zaključil s četrtfinalom na turnirju ATP 500 na Dunaju.

Trenutno Bedene velja za 61. igralca sveta, kako bo v nadaljevanju, pa bo poleg Ljubljančanovih iger odvisno tudi od tega, kdaj se bo turneja nadaljevala in od tega, kako se bo Združenje teniških profesionalcev odločilo glede branjenja točk. Bodo igralci branili točke, ki so jih osvojili lani ob istem času? Bodo branili točke, ki so jih lani dosegli na istem turnirju? Odločitev še ni znana, prav tako ne kdaj se bo turneja sploh nadaljevala.

Preberi več
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka Žito Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol NIL Libra Babolat Slovenija Lenovo
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2020. Vse pravice pridržane.