prijava_e
Novica

Kavčič se vrača v reprezentanco


ts


Slovensko teniško reprezentanco 6. in 7. marca čaka prvi letošnji dvoboj v Davisovem pokalu. Tekmec Slovenije bo v Pakistan Sport Complexu v Islamabadu reprezentanca Pakistana. Prvi lopar Slovenije bo Blaž Kavčič, ki se po treh letih vrača v reprezentanco. Dvoboj se bo igral na travnati podlagi.

Izjave pred začetkom tekmovanja:

Miha Mlakar (kapetan):

O dvoboju: Igrali bomo na travi, na nadmorski višini 600 metrov. Razmere so zato nekoliko specifične. Oni so kot domača reprezentanca na vse to bolje pripravljeni. V Pakistan odhajamo v soboto, tako, da bomo imeli dovolj časa za ustrezno pripravo. Na papirju smo boljši, a okoliščine so njim v prid. So pa teniški igralci navajeni, da se je potrebno vsak teden prilagoditi na nove razmere. Letos v vsakem primeru igramo še septembra, ne glede na končni rezultat.

O odsotnosti Bedeneta in Role: Aljaža Bedeneta in Blaža Role ni ker sta prijavljena na turnir v Indian Wellsu. Je pa dobro, da se je vrnil Blaž Kavčič. Je velika dodana vrednost.

Blaž Kavčič:

Vrnitev v reprezentanco: Zmeraj je lepo igrati za reprezentanco. Vedno sem pustil srce na igrišču. Vesel sem te vrnitve in verjamem, da lahko pomagam. Za reprezentanco je vedno drugače igrati. Z ekipo smo 24 ur na dan skupaj, zato je vedno nekaj posebnega.

O začetku sezone: Na začetku sezone sem si želel boljše rezultate. Res pa je, da sem bil konkurenčen tudi na tekmah, ki sem jih izgubil. Porazi so bili zelo tesni. Po porazih se to malce pozna na samozavesti. Vseeno pa mi je najbolj pomembno, da sem zdrav in da dobro treniram. In zato vem, da bodo kmalu prišli tudi rezultati.

O Pakistanu: V Pakistanu še nisem bil. Tudi z nobenim Pakistancem nisem nikoli igral. Poznam Aisama Qureshija(48. na ATP lestvici v dvojicah, 2x finalist turnirjev za GS v moških in mešanih dvojicah), ki je zelo dober igralec v igri dvojic. Verjamem, da bo igral igro servis - volej. Igrajo doma, zato so nevarni. Ne bi preveč razmišljal o naslednjih dvobojih, najprej moramo premagati Pakistan.

Tom Kočevar Dešman:

O dvoboju: Zadnja dva tedna sem bil na turnirjih v Grčiji. Za mano so dolge priprave. Lani namreč nisem veliko nastopal. Fizično sem se dobro pripravil, zdaj pa pričakujem dolgo sezono. Na travi nisem odigral še nobenega pravega dvoboja. Zdaj nas čaka prilagoditev na razmere. Sam sem veliko slišal o Aqeel Khanu. Star je 40 let in je navajen igrati na travi. Smo favoriti, ampak bo težko.

Gregor Krušič (direktor):

O varnosti in koronavirusu: V zadnjem mesecu smo opravili veliko pogovorov z odgovornimi za tekmovanje v Davisovem pokalu. Izdali smo uradno zaskrbljenost zaradi prizorišča tekmovanja. Posebna skupina je tudi zaradi tega opravila pregled prizorišča in nazaj so prišli z odločitvijo, da se bo srečanje odigralo. Mi smo si želeli prestaviti dvoboj na nevtralno prizorišče, ampak niso popuščali. Predstavili so nam tudi posledice, če ne bi odšli v Pakistan. Zato smo se odločili, da tja odidemo. Zelo sem hvaležen vsem štirim igralcem, predvsem pa Blažu Kavčiču, da se je vrnil v reprezentanco in jo močno okrepil. Glede virusa pa smo ves čas v stiku NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje). Seznanjenimi smo s trenutnim položajem. Trenutno ni nobenih prepovedi. Ne s strani NIJZ niti ITF-a (Mednarodne teniške zveze).

Kraj dogodka


Dvoboj bo potekal v t. i. rdeči coni Islamabada v Pakistan Sport Complex. Rdeča cona je predel glavnega mesta Pakistana, kjer se nahajajo najpomembnejše institucije države. Gre tudi za diplomatsko četrt, tako, da je za varnost na tem območju dobro poskrbljeno. V športnem kompleksu so brez težav organizirali že številne dvoboje v Davisovem pokalu. Poleg varnostne službe v kompleksu za nemoteno organizacijo tekmovanja skrbita pakistanska policija in njihovi rangerji. Reprezentanca bo nastanjena v hotelu Serena, ki prav tako leži v rdeči coni oziroma diplomatski četrti. V preteklosti so poleg športnikov v tem mednarodnem hotelu bivali tudi številni predsedniki držav.

Tekmec

Slovenija še nikoli ni igrala proti Pakistanu. Pakistan je trenutno na 35. mestu. Slovenija je na 50. mestu. Pakistan je zadnji dvoboj odigral lani septembra v 1. azijskooceanijski skupini in izgubil proti Indiji. V dvoboju v Islamabadu ima status nosilca Pakistan.

Sistem tekmovanja

Letošnji Davisov pokal bo potekal že 109-ič. Lani je prišlo do sprememb v sistemu tekmovanja. Slovenija nastopa v kvalifikacijah svetovne skupine 1. V tej skupini je 24 reprezentanc. 12 ekip je lanskih poraženk iz 1. evroafriške, azijskooceanijske in ameriške skupine, 12 pa lanskih zmagovalk iz 2. evroafriške, azijskooceanijske in ameriške skupine. Zmagovalci bodo 18. in 19. septembra letos igrali svetovni skupini 1 (DC World Group 1 - 24 reprezentanc), poraženci pa v svetovni skupini 2 (World Group 2)

Spomin na leto 2019

Slovenija je zadnji dvoboj igrala v Egiptu. V 2. evroafriški skupini Davisovega pokala je premagala domačo reprezentanco s 3:1. Septembra lani so bili člani reprezentance Aljaž Bedene, Blaž Rola, Nik Razboršek, Tomaž Lipovšek Puches in Tom Kočevar Dešman.


Zgodovina


Slovenska reprezentanca je prvi dvoboj v Davisovem pokalu odigrala aprila leta 1993. Takrat je v 3. evroafriški skupini v Zambiji premagala San Marino z 2:1. Prvo zmago za Slovenijo je priboril Marko Por, odločilna pa je bila igra dvojic, ki jo je Por odigral z Blažem Trupejem. Kapetan je bil Aleš Filipčič. Takrat se je Slovenija takoj uvrstila v 2. evroafriško skupino, iz katere je potem takoj odšla naprej v 1. evroafriško. Slovenija je v tem delu tekmovanja prvič nastopila leta 1995, skupno pa je bila del 1. evroafriške skupine osemkrat. Slovenija je zadnja tri leta nastopala v 2. evroafriški skupini.


Nastopi v Davisovem pokalu



Blaž Kavčič (282. ATP):
• Prvi nastop: 2006
• Razmerje zmag in porazov med posamezniki: 17:8
• Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: 5:3



Nik Razboršek (613. ATP):
• Prvi nastop: 2012
• Razmerje zmag in porazov med posamezniki: 1:2
• Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: /



Tom Kočevar Dešman (786. ATP):
• Prvi nastop: 2015
• Razmerje zmag in porazov med posamezniki: 1:5
• Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: 0:3



Tomaž Lipovšek Puches (632. ATP):
• Prvi nastop: 2019
• Razmerje zmag in porazov med posamezniki: /
• Razmerje zmag in porazov v igri dvojic: /

Foto: Sportida
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.