Matic Špec izgubil v polfinalu turnirja ITF v Cancunu

Matic Špec, 24-letni Mariborčan, ki je teniško kariero peljal preko študija v ZDA točke za svetovno teniško lestvico nabira na turnirjih z najnižjim denarnim skladom 15.000 $, ki žal prinašajo tudi v primeru zmage le malo število točk, pa še na teh turnirjih mora običajno v kvalifikacije. V zadnjem letu se je ubadal še s poškodbami, zato je njegov boj za točke ATP in WTT še toliko bolj navdušujoč.

Zadnji mesec je na seriji turnirjev z nagradnim skladom 15.000 $ v mehiškem Cancunu, kjer ta teden nastopa na četrtem turnirju. Na vseh štirih turnirjih je uspešno opravil kvalifikacije, nato pa po vrsti izgubil v prvem, drugem in ponovno v prvem krogu glavnega turnirja. Ta teden pa je naredil velik korak naprej in se drugič v karieri uvrstil v polfinale. V zadnjem mesecu je skupaj odigral 19 tekem in zabeležil 16 zmag in tri poraze.

Na zadnjem turnirju je dvema zmagama v kvalifikacijah dodal še tri zmagi v glavnem turnirju in se uvrstil v polfinale, doslej pa še ni izgubil niza. V drugem krogu je s 6-3 6-4 premagal 18-letnega argentinskega mladinca Aleja Lorenza Linguo Lavallena (ATP 852), ki je bil januarja v Cancunu že finalist, v četrtfinalu pa je s 7-6(2) 6-1 premagal 5. nosilca 19-letnega Brazilca Gilberta Soaresa Klierja Juniorja.

Za prvi finale v karieri je igral s 3. nosilcem, 24-letnim Francozom Gabrielom Petitom, ki na lestvici ATP zaseda 529. mesto, prejšnji teden pa je bil v Cancunu polfinalist. Francoz je bil v izenačenem obračunu boljši s 6-2 4-6 7-5. Matic je imel lepo priložnost za uvrstitev v finale saj je v tretjem nizu z brejkom že vodil s 3-1, a prednosti ni uspel zadržati.

Matic je prvi članski profesionalni turnir odigral leta 2014, tudi edinega v tistem letu, nato pa je do konca leta 2017 ob opravljanju študijskih obveznosti nastopil le še na osmih turnirjih. Od leta 2018 do danes je nastopil v glavnem žrebu na 26 turnirjih in dosegel eno polfinale in dve četrtfinali. To je njegova druga uvrstitev v polfinale glavnega turnirja v karieri. Na lestvici ATP trenutno zaseda 1098 mesto, najvišje pa je bil na 887. mestu leta 2019. Na lestvici WTT je trenutno na 791. mestu, najvišje je bil na 467. mestu leta 2019.