prijava_e
Novica

Ekipa dečkov do 12 let na Winter cupu osvojila drugo mesto in naslov evropskih podprvakov


bm


Naši dečki v starostni katergoriji do 12 let so nas z nastopi navdušili na finalnem turnirju Winter cupa v češki Veski, kjer so se z zmagama proti Rusiji in Franciji uvrstili v finale in so se z ekipo Italije borili za naslov evropskih prvakov.

Ekipa v postavi Žiga Šeško, Luka Petrovič in Svit Suljič se je pod vodstvom Marka Pora za zmago na evropskem zimskem ekipnem prvenstvu borila z ekipo Italije. Prvi je nastopil Žiga Šeško, ki nastopa v vlogi drugega slovenskega igralca in s 6-4 6-1 premagal drugega Italijana Vita Antonia Darderija. Darderi v uvodnih dveh tekmah nasprotnikom ni oddal niti igre, zato je Šeškova zmaga toliko več vredna. V drugi tekmi je nastopil Luka Petrovič, ki je igral na mestu prvega slovenskega igralca s prvim Italijanom Noahom Canonicom. Ta je obe uvodni posamični srečanji izgubil, tokrat pa presenečenja ni dovolil in je Petrovića ugnal s 6-2 6-1.

Za zmago in osvojitev naslova evropskih prvakov sta se v obračunu dvojic borila Svit Suljić in Žiga Šeško. Čakala ju je težka naloga saj sta Italijana na uvodnih srečanjih v tekmah dvojic dvakrat zmagala, nasprotnikom pa prepustila vsega dve igri. In boljša sta bila tudi od naših upov. Italijana sta slavila s 6-2 6-0 in Italiji po dveh porazih v finalu tokrat prvič priigrala naslov najboljše ekipe do 12 let na zimskih prvenstvih.

Zimsko ekipno evropsko prvenstvo do 12 let se letos igra devetič, prvič je bilo na sporedu leta 2012. Letos je nastopalo 32 ekip, ki so najprej igrale v štirih kvalifikacijskih skupinah iz katerih sta se po dve najboljši uvrstili na zaključni turnir osmih ekip. Naši dečki so v kvalifikacijah po porazu z Romunijo osvojili drugo mesto v skupini B v avstrijskem Neudorflu.

Na preteklih osmih prvenstvih se slovenskim ekipam do 12 let nikoli ni uspelo uvrstiti na zaključni turnir. Zadnja štiri leta so bili evropski prvaki Čehi, ki so v letih 2018 in 2019 v finalnih obračunih premagali Italijo. Prva štiri prvenstva med leti 2012 in 2015 so osvojile ekipe Rusije, Velike Britanije, Romunije in Danske.

Naši dečki so dokazali, da so med najboljšimi v svoji generaciji (Suljić bo do 12 let nastopal še prihodnje leto) in, da se lahko povsem enakovredno kosajo z vrstniki za najvišja mesta. V preteklosti je običajno izstopal po en igralec, tokrat pa so se izkazali svi trije, kar je na koncu tudi prineslo vrhunski izid. Zavedati pa se je ob tem potrebno, da je to najmlajša kategorija v kateri ni rangiranih igralcev in da se bodo prava razmerja med njimi pokazala v naslednjih letih.

Čestitke ekipi in vodji Marku Poru.

Rezultate srečanj najdete tukaj
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol Zavarovalnica Triglav, d.d. BTC City Telemach
Luka Koper SŽ Športna loterija Zala Nova KBM STO Life Class Hotels Krka Kompas BigBang Libra Vinakoper Slowatch SloPak Dunlop Artros Perskindol Lenovo Luna TBWA ŽiherHiše Medot Mercedes Benz Edge
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.