Matic Špec in Mike Urbanija v zadnji krog kvalifikacij v Cancunu in Heraklionu

Vrste naših teniških igralcev in igralk, ki nastopajo na turnirjih ITF z nagradnim skladom 15 in 25.000 $ so se po prvih nastopih že precej razredčile.

V kvalifikacijah turnirja v Cancunu je Matic Špec, trenutno je 1143. igralec lestvice ATP, tudi tretji teden nastope začel z zmagama. Tokrat je v prvem krogu s 6-1 6-2 premagal Mehičana Ericka Sancheza, v drugem pa s 6-4 7-6 Novozelandca Alexandra Klintcharova. V finalu kvalifikacij bo igral z Georgom Goldhoffom iz ZDA.

Svoj krstni nastop na članskih turnirjih ITF je v Heraklionu opravil Matic Dimic. 18-letni Ljubljančan je v prvem krogu kvalifikacij igral z vrstnikom iz Italije, Marcom Furlanettom in za las zgrešil prvo zmago. Italijan je bil boljši z 1-6 6-3 11-9. V Heraklionu je prvič nastopil na članskem turnirju tudi 18-letni Maj Tomac, a tudi on je prvo srečanje na tem nivoju turnirjev izgubil. S 6-2 7-6(2) ga je ugnal leto dni starejši Belgijec Nicolas Demeroutis.

Bolje je začel na istem turnirju izkušeni 30-letni Mike Urbanija, na lestvici ATP zaseda 1115. mesto, ki je 4. nosilec kvalifikacijskega turnirja. V prvem krogu je s 6-1 6-0 premagal Hrvata Sandra Guščića (NR) in bo za nastop v glavnem turnirju igral s 23-letnim Nemcem Lassejem Muscheitesom (1177). V Heraklionu bo v glavnem turnirju nastopil Tom Kočevar Dešman, katerega čaka obračun z Italijanom Antoniom Massaro.

Po krstnem nastopu za slovensko žensko teniško reprezentanco na Pokalu Fed s turnirji ITF nadaljuje 19-letna Primorka Nika Radišič. Nika na lestvici WTA ta teden zaseda 529. mesto, njena postaja pa je bila tokrat Trnava in nastop na turnirju z nagradnim skladom 25.000 $. V prvem krogu kvalifikacij je igrala s 3. nosilko Španko Andreo Lazaro Garcia in izgubila z 2-6 0-6. Nika je izvrstno igrala v prvem delu lanske sezone, ko je osvojila tudi svoj edini članski turnir ITF doslej, še enkrat pa je bila polfinalistka in finalistka. Drugi del sezone je bil slabši saj je na šestih turnirjih dosegla samo dve zmagi. Tudi letošnjo sezono ni začela najbolj vzpodbudno saj je dvakrat izgubila v uvodnih nastopih.

V indijskem Bengaluru, kjer se je že poslovil Blaž Kavčič na prvi nastop čaka Blaž Rola. Rola, ki na lestvici ATP zaseda 149. mesto je enajsti nosilec turnirja. V prvem krogu je bil prost, v drugem pa bo igral s 24-letnim Ukrajincem Vladyslavom Orlovim, na lestvici ATP uvrščenim na 413. mesto. Za Orlova bo to šele četrti nastop v glavnih žrebih turnirjev serije challenger.