prijava_e
Novica

Sloveniji ni uspelo napredovati in ostaja v I. EA skupini Pokala Fed


bm


Slovenija je v Luksemburgu izgubila odločilno srečanje za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino Pokala Federacij. Nasprotnice naših igralk so bile Srbkinje, po uvodni tekmi pa je našim odlično kazalo, saj je Kaja Juvan s 6-2 6-2 premagala vrstnico Olgo Danilović.

Juvanova je bila prepričljivo boljša. Nasprotnici je šestkrat odvzela začetni udarec, sama ga je izgubila dvakrat, na koncu pa je bila v seštevku točk boljša s 60-36. Za zmago je potrebovala 59 minut. “Odigrala sem super tekmo. Mislim, da je bila dobra odločitev, da sem v četrtek izpustila tekmo pozameznic. Spočila sem se in bolje pripravila na današnjo tekmo. Včeraj smo opravili kakovosten trening, danes sem se dobro ogrela in danes sem res dobro odigrala težko tekmo,” je bila zadovoljna Juvanova, ki je v Luksemburgu odigrala tri tekme in na vseh treh tudi zmagala

Drugo tekmo sta igrali obe prvi igralki Tamara Zidanšek in Nina Stojanović. Obe v dosedanjih dveh srečanjih na turnirju še nista okusili zmage, saj sta obe posamični tekmi izgubili. V tretje pa je uspelo Sojanovićevi, ki je bila od Zidanškove po uri in pol igre boljša s 6-4 7-5. V prvem nizu je Stojanovićevi za zmago zadostoval zgolj en brejk, v drugem pa je Sojanovićeva z dvema brejkoma povedla s 4-1, a se je Zidanškova vrnila in izid izenačila na 5-5. V enajsti igri je servirala za vodstvo, a je še tretjič v nizu izgubila svoj servis. V zadnji, dvanajsti igri je servirala Stojanovićeva in bila uspešna.

Srbija je izenačila na 1-1, o zmagovalkah pa so odločale dvojice. Selektor Andrej Kraševec je v boj poslal Zidanškovo in Juvanovo, za Srbijo sta nastopili Nina Stojanović in Aleksandra Krunić. Srbkinji sta izkušeni igralki dvojic, obe rangirani med najboljših 100 na svetu. V prvi dveh tekmah sta obe reprezentanci dobili odločilna dvoboja dvojic. Pričakovali in dobili smo tesen obračun, ki pa se je končal s porazom naših igralk, ki sta izgubili s 4-6 4-6. V prvem nizu je bil odločilen brejk, ki sta ga Srbkinji dosegli v peti igri in nato prednost zadržali do konca. Drugi niz sta z brejkom in vodstvom 2-0 začeli naši igralki, a sta prednost že v tretji igri zapravili in rezultat je bil ponovno na izhodišču. Nov brejk sta srbski igralki dosegli v sedmi igri in povedli s 4-3, a sta se jima Zidanškova in Juvanova že v naslednji oddolžili z re-brejkom in izenačenjem na 4-4. Žal sta naslednjo, deveto igro, naši igralki na svoj servis izgubili brez osvojene točke, Stojanovićeva in Krunićeva pa sta nato v deseti igri zanesljivo dobili svoj servis za končno zmago in uvrstitev v kvalifikacije za svetovno skupino.

“Igrali sva odločilno tekmo za napredovanje. Na žalost se nam ni izšlo. Mislim, da sva s Kajo odigrali dobro tekmo. Malo nama je zmanjkalo, tekmici sta bolj uigrani. Zelo dobro pokrivata mrežo, sta konstantni. Ves čas sta pritiskali. Mislim, da so odločale malenkosti. Za nami je soliden teden. Premagali smo Turčijo, izgubili proti Poljski in danes žal še proti Srbiji. Mislim, da se naslednje leto spet vidimo in ponovno poizkušamo. Hvala za podporo v Sloveniji,” je po koncu dejala Zidanškova, Juvanova pa dodala: “Danes sva odigrali dobro tekmo, ampak Srbkinji sta “deblašici”. Dali sva vse od sebe. Razlike so bile majhne, malce nama je zmanjkalo. Vseeno je za nami pozitiven teden. Ne obupajmo in se trudimo naprej.”

Naše igralke tako tudi v naslednji sezoni ostajajo članice I. EA skupine Pokala Fed, ko bodo imele novo priložnost za napredovanje.

“Žal se nam danes proti Srbiji ni izšlo. Drugače pa sem s celotnim tednom zelo zadovoljen. Punce so dihale ena za drugo. V primerjavi z lani smo naredili korak naprej. Lani smo se borili za ob-stanek, letos pa smo bili tik pred tem, da napredujemo v kvalifikacije za svetovno skupino. Ta ekipa mora ostati skupaj. Mislim, da se bomo naslednje leto borili in naredili še en korak naprej,” je po koncu tekmovanja povedal kapetan Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015.

Slovenke so bile nazadnje članice svetovne skupine leta 2012. Največji uspeh ženske reprezentance sega v leto 2003, ko so slovenska zlata teniška dekleta (Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan) v prvem kolu svetovne skupine premagale Argentinke, nato pa v teniškem spektaklu v Portorožu v četrtfinalu izgubile proti Rusinjam.


Rezultat srečanj najdete tukaj

Več o Pokalu Fed preberite

Preberi več
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol Zavarovalnica Triglav, d.d. BTC City Telemach
Luka Koper SŽ Športna loterija Zala Nova KBM STO Life Class Hotels Krka Kompas BigBang Libra Vinakoper Slowatch SloPak Dunlop Artros Perskindol Lenovo Luna TBWA ŽiherHiše Medot Mercedes Benz Edge
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.