Dekleta do 16 let na Winter cupu premagala prve favoritinje Hrvatice, dečki in deklice do 14 let začeli s porazoma; fantje do 16 let prihodnji teden

Ta konec tedna se nadaljujejo kvalifikacijski turnirji za nastop na zimskih ekipnih evropskih prvenstvih (Winter cups). Potem, ko so bili prejšnji teden uspešni dečki do 12 let, ki so se uvrstili na zaključni turnir najboljših osmih evropskih ekip, bodo nov uspeh slovenskega mladinskega tenisa poskušali doseči njihovi starejši vrstniki in vrstnice.

In na izvrstni poti proti zaključnemu turnirju je naše ekipa deklet do 16 let. Ekipa v postavi Petja Drame, Ana Lanišek in Maša Viriant je pod vodstvom Reneja Jagačiča v Puszczykowem na Poljskem pripravila prvovrstno prsenečenje in v prvem krogu z 2-1 izločila prve nosilke Hrvatice, ki na turnirju nastopajo z daleč najmočnejšo postavo, saj njihove igralke na lestvici TE zasedajo 15., 16. in 19. mesto. Naša prva igralka Petja Drame ja na letvici TE na 74. mestu, a so vse tri naše igralke že nabirale izkušnje na turnirjih TE, Drametova tudi že na turnirjih ITF. V ekipnih tekmovanjih je pomemben ekipni duh in naša dekleta so ga s pomočjo trenerja očitno ustvarila in presenetila hrvaške igralke. Po posamičnih obračunih je bil izid 1-1. Ana Lanišek je po več kot dveh urah igre s 6-1 6-7(3) 6-3 odpravila drugo Hrvatico Lucijo Čirić Bagarić, Petja Drame pa je v še enem tesnem obračunu po treh urah s 7-6(4) 4-6 5-7 izgubila s prvo hrvaško igralko Petro Marčinko. O zmagovalkah je odločala tekma dvojic v kateri sta slovenske barve branili Laniškova in Drametova, Hrvaška pa je v boj poslala Bagaričevo in Saro Svetac. V infarktnem zaključku tekme sta naši igralki odločilni meč tie brejk dobili s 13-11 in se zasluženo veselili velike zmage. Končni izid tekme dvojic se je glasil 4-6 6-2 13-11.

Naša ekipa mora zdaj zmago potrditi v srečanju s Poljsko, ki je z 2-1 premagala ekipo Danske. Samo zmaga v naslednji tekmi namreč prinaša vozovnico na zaključni tunir, ki bo od 21. - 23. februarja v francoskem Brestu.

Podrobne rezultate najdete tukaj

Dečki do 14 let so v postavi Luka Videnovič, Vid Mohar in Marko Požonec pod vodstvom Tomaža Berendijaša odpotovali v italijanski Bari. V prvem krogu so se pomerili s 3. nosilci, ekipo Turčije, ki ima v postavi prvega igralca lestvice TE do 14 let Atakana Karahana. Turki so bili boljši in našim dečkom niso prepustili niza. Slavili so s 3-0. Naša ekipa bo naslednjo tekmo igrala z Madžarsko.

Rezultate naše ekipe najdete

Deklice so v postavi Ana Tara Praček, Nala Kovačič in Lija Mumlek pod vodstvom Gregorja Senice odpotovale v bolgarski Plovdiv. V prvem krogu si igrale z domačinkami, drugimi nosilkami Bolgarkami. Te imajo v svojih vrstah 52. in 68. igralko lestvice TE, medtem ko je naša najvišje uvrščena igralka Pračkova na 297. mestu lestvice TE. Bolgarke so slavile s 3-0, en niz je Bolgarkam uspela odščipniti Nala Kovačič. Naslednjo tekmo bodo naše deklice igrale s Turkinjami.

Vse rezultate najdete tukaj

Fantje do 16 let bodo v postavi Matic Križnik, Maj Premzl in Bor Artnak pod vodstvom Denisa Bovhana nastopili v Rakovniku konec prihodnjega tedna. Naš najvišje uvrščeni igralec na lestvici TE je sicer Aljaž Kirbiš s 55. mestom, a ga ni v ekipi, tako da mesto prvega slovenskega igralca pripada Križniku, ki na lestvici TE zaseda 74. mesto. Čeprav uvrščena nižje na lestvici pa bosta zagotovo močno orožje Premzl in Artnak, ki imata že izkušnje tudi iz turnirjev ITF, tako da lahko pričakujemo našo ekipo v boju za napredovanje na zaključni turnir.

Več o nastopih slovenskih mladinskih ekip preberite

Preberi več