prijava_e
Novica

Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović Sloveniji priigrali zmago nad Turčijo


bm


Naša reprezentanca za Pokal Federacij je ob 16. uri v Luksemburgu začela prvo tekmo turnirja v skupini B v kateri nastopata še ekipi Turčije in Poljske.

Naše prve nasprotnice so bile Turkinje in čeprav naj bi bile na papirju Slovenke velike favoritinje za zmago se je znova potrdilo, da na ekipnih tekmovanjih temu vedno ni tako. Po dveh posamičnih obračunih je bil namreč izid 1-1, tako da je o zmagovalkah obračuna odločala tekma dvojic. Tus ta bili Tamara in Dalila prepričljivo boljši in z zmago 6-0 6-4 sta priigrali tudi končno zmago nad ekipo Turčije z 2-1.

Prva je nastopila Kaja Juvan, ki je težje od pričakovanj odpravila drugo turško igralko 25-letno Basak Eradyn, 424. igralko lestvice WTA. Juvanova je po uri in pol igre zmagala s 6-3 7-5, pri čemer je v drugem nizu nadoknadila zaostanek z 1-3. Sicer pa smo v srečanju videlu kar 14 brejkov, pri čemer je bila za dva uspešnejša Juvanova. Nasprotnici je servis odvzela osemkrat, sama ga je izgubila šestkrat. Juvanova je Slovenija povedla v vodstvo z 1-0. “Tekma je bila precej naporna. Tekmico poznam, saj sva enkrat že igrali. Že prvi niz je bil zahteven. V drugem sem imela priložnost že pri 5:4, a sem se morala še boriti. Konec je bil res naporen. Je namreč zelo nepredvidljiva igralka. Vesela sem, da mi je uspelo zaključiti kot mi je,” je po koncu napornega dvoboja dejala Juvanova.

V drugem dvoboju je zaigrala prva slovenska igralka Tamara Zidanšek. Nasproti ji je stala prva turška igralka na turnirju 33-letna Pemra Ozgen, 209. igralka lestvice WTA. Turkinja je po dveh urah in osmih minutah igre presenetljivo slavila s 6-3 5-7 6-2. Tudi v tem srečanju smo videli kopico brejkov, skupaj kar petnajst. Devet jih je dosegla Ozgenova, šest Zidanškova. Turkinja je bila na koncu boljša za 13 točk (106-93). Zidanškova je imela slab izkoristek servisa (prvi servis 49 %), (drugi servis 41 %). Ob dveh doseženih asih je naredila pet dvojnih napak. “Dala sem vse od sebe. Tekma je bila zelo napeta. Ona je v ključnih momentih odigrala bolj zbrano in mi ni nič podarila. Danes se mi žal ni izšlo, ker je bilo z moje strani preveč napak v ključnih momentih. Čar tega tekmovanja pa je, da se igra tri tekme in potem je odločala tekma dvojic,” je po porazu dejala Zidanškova in odhitela na tekmo dvojic.

O zmagovalkah soodločale dvojice. Tudi tu so naše igralke na lestvicah uvrščene neprimerno višje in kakovostna razlika je prišla do izraza tudi na igrišču. Tamara Zidanšek in Dalila Jakupović sta Aylo Aksu in Ipek Oz premagali s 6-0 6-4 po uri in petih minutah igre. Kljub temu, da sta se Turkinji v drugem nizu ob koncu tekme približali našima igralkama na 4-5, zmaga Slovenije ni bila niti za trenutek vprašljiva in naši igralkii sta s petim brejkom na srečanji zapečatili usodo Turkinj in si tako že zagotovili nastop v sobotni odločilni tekmi za napredovanje v kvalifikacije za nastop v svetovni skupini Pokala Fed. “To je bila odločilna tekma. Bilo je zelo napeto. S Tamaro sva prvič igrali skupaj in sva se dobro ujeli. Na igrišču je bilo zelo zabavno. Dali sva od sebe. Veseli sva, da sva prinesli zmago domov,” je po dvoboju dejala Dalila Jakupovič, zadovoljen pa je bil tudi kapetan Andrej Kraševec: “Turkinji sta se ob koncu vrnili v dvoboj, a sta Tamara in Dalila ostali osredotočeni. Dobro je, da smo dvoboj končali v dveh nizih, saj se v tretjem lahko zgodi marsikaj. Zadovoljni smo s to zmago. Zdaj se moramo spočiti, jutri pa gremo po novo zmago,” je bil po uspehu v igri dvojic optimističen kapetan Andrej Kraševec, ki je nato ocenil še posamična dvoboja: “Za nami je zahteven dvoboj. Danes smo videli, da v ekipnih tekmovanjih ni vnaprej odločenega zmagovalca. Kaja Juvan je odigrala solidno tekmo, od začetka do konca je imela nadzor nad dogajanjem Tamara Zidanšek je igrala toplo - hladno. Mogoče se je malce poznala tudi viroza, ki jo je prebolela. Tekmica je odigrala zelo dobro, Tamara pa malce slabše.”

Rezultat srečanja najdete TUKAJ

V četrtek bo Slovenija igrala z ekipo Poljske, ki je na papirju sicer favorit, a upamo, da nas bodo naša dekleta jutri prijetno presenetila.
Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.