Slovenija v Luksemburg s pomlajeno reprezentanco

ts

Slovenska ženska teniška reprezentanca bo od 5. do 8. februarja v Luksemburgu še tretje leto zapored nastopila v 1. evroafriški skupini pokala FED.

Slovenski kapetan Andrej Kraševec je v reprezentanco vpoklical Tamaro Zidanšek (70. WTA), Kajo Juvan (127. WTA), Dalilo Jakupović (182. WTA), Niko Radišič (533. WTA) in Pio Lovrič (957. WTA). Na novinarski konferenci v prostorih podjetja Telemach ni bilo le Tamare Zidanšek, ki je rahlo zbolela. Ekipi se bo pridružila v nedeljo, ko bo reprezentanca odpotovala v Luksemburg.

Izjave pred začetkom tekmovanja:

Andrej Kraševec (kapetan): Danes in jutri nas čaka trening v Sloveniji, potem pa odpotujemo v Luksemburg, kjer se bo potrebno čimprej prilagoditi na podlago. Vse se začne v sredo, ko bomo igrali proti Turčiji, dan kasneje pa še proti Poljski. Naš osnovni cilj je biti prvi ali drugi v skupini, najbolj pomembna tekma pa nas potem čaka v soboto. Imamo mlado ekipo, s strokovnim svetom smo se načrtno odločili za pomladitev. Ta dekleta so prihodnost slovenskega tenisa. Naš cilj je namreč, da v dveh, treh letih pridemo nazaj v svetovno skupino pokala FED.

Kaja Juvan:Vsak turnir za grand slam je posebna izkušnja. Na OP Avstralije sem odigrala štiri tekme in sem zadovoljna s tem, kar sem dosegla. Imam dobro izhodišče za prihodnost. Zdaj me čaka pokal FED. Zelo dobro poznama naše druge tekmice, reprezentantke Poljske. Z Magdo Linette sem trenirala na Kitajskem, Iga Swiatek pa je ena izmed mojih najboljših prijateljic. Z njo sva zmagali tudi na olimpijski igrah mladih. Proti njej je težko igrati, vseeno pa se veselim te tekme. V pokalu FED se lahko zgodi marsikaj.

Dalila Jakupovič: Po odpovedi v kvalifikacijah OP Avstralije zaradi težav z dihanjem zaradi onesnaženega zraka v Melbournu sem se želela čimbolje pripraviti za igro dvojic. Bilo je težko, saj sem bila brez moči. Še vedno ne treniram 100%, zdaj pa upam, da se bom čimprej vrnila v normalen ritem. V pokalu FED vedno rada nastopam. S puncami se dobro razumemo. Igrati za svojo državo je vedno nekaj posebnega. Čaka nas zanimiv teden, ki ga moramo izkoristiti in igrati kot ekipa. Lepo je, ko se spodbujamo skupaj, tako, da komaj čakam na začetek. Tekmice dobro poznamo. Predvsem na prvi tekmi proti Turčiji so karte na naši strani.

Nika Radišič: Edina od naše ekipe nisem bila v Avstraliji. Zadnja dva meseca sem se pripravljala na novo sezono. Na treningih sem trdo delala, vseeno pa sem spremljala punce v Avstraliji. Prvič sem imela tako dolgo pripravljalno obdobje, ki sicer še traja. Mislim, da so priprave minile uspešno in komaj čakam na začetek. Tekmice dobro poznam, z Igo Swiatek sva nastopali na mladinskih turnirjih, poznam pa tudi najboljši turški igralki.

Pia Lovrič: Iz Avstralije sem prišla včeraj. Tako, da sem še malce utrujena. Tam sem prišla do prve zmage na mladinskih turnirjih za grand slam. To je bila res super izkušnja, saj vidiš, da si na pravi poti. Vpoklica v reprezentanco sem bila zelo vesela. Videla bom kako punce trenirajo in verjamem, da bo to zame super izkušnja.

V imenu gostitelja podjetja Telemach pa se je prisotnim zahvalila tudi Ditka Maučec, članica poslovodstva družbe Telemach:

V Telemachu smo ponosni, da že vrsto let sponzorsko podpiramo Tenis Slovenija in s tem slovenskim teniškim igralcem in igralkam pomagamo na njihovi športni poti. Verjamemo, da nas bodo s svojimi uspehi navduševali tudi v prihodnje. Slovenski ženski teniški reprezentanci želimo na pokalu FED v Luksemburgu veliko športnih uspehov.

Slovenska ekipa bo v Esch-sur-Alzette odpotovala 2. februarja. Nacionalni teniški center v Luksemburgu bo eno od dveh prizorišč tekem v 1. evroafriški skupini.

Urnik srečanj

Sreda 5. februar (16.00) | Osrednje igrišče: Švedska – Luksemburg | Igrišče številka 1: Slovenija - Turčija

Četrtek 6. februar (16.00) | Osrednje igrišče: Srbija – Luksemburg | Igrišče številka 1: Slovenija - Poljska

Petek 7. februar (14.00) | Osrednje igrišče: Srbija – Švedska | Igrišče številka 1: Poljska - Turčija

Sobota 8. februar (10.00) | Odločilni dvoboji za napredovanje in obstanek.

V Luksemburgu bo šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini. V skupini A bodo nastopale reprezentance Srbije, Švedske in Luksemburga. V skupini B pa bosta poleg Slovenije še Poljska in Turčija. Zadnjeuvrščeni ekipi obeh skupin se bosta med seboj pomerili za obstanek. Prvouvrščena ekipa skupine A se bo v polfinalu pomerila z drugouvrščeno iz skupine B, drugouvrščena iz skupine A pa s prvouvrščeno iz skupine B. Zmagovalca obeh dvobojev bosta napredovala v nadaljevanje tekmovanja, kjer se bosta pridružili še dve najboljši ekipi iz estonskega dela tekmovanja (tudi tam bodo ekipe razdeljene v dve skupine). Ob teh štirih evropskih reprezentancah bodo nato v kvalifikacijah za svetovno skupino nastopile še dve iz azijsko-oceanijske skupine in dve iz ameriške skupine. Ta del tekmovanja bo na sporedu aprila.

Poljska in Turčija - ekipi:
Za Poljsko bodo nastopale Magda Linette (43. WTA), Iga Swiatek (56. WTA), Magdalena Frech (168. WTA), Maja Chwalinska (217. WTA), Alicja Rosolska (37. WTA dvojice).

Za Turčijo so prijavljene Cagla Buyukakcay (177. WTA), Pemra Ozgen (210. WTA), Basak Eraydin (430. WTA), Berfu Cengiz (453. WTA), Ipek Oz (521. WTA).

Slovenija je Poljsko premagala trikrat in sicer leta 1995, 1995 in 2000, s Turčijo pa še ni igrala. V dvobojih z reprezentancami iz skupine A je izid na medsebojnih tekmah z Luksemburgum 4:0, s Švedsko 3:1, s Srbijo pa 2:2.

Slovenija je od vseh 13 reprezentanc (sedem reprezentanc bo igralo v Estoniji) na lestvici uvrščena najnižje in sicer na 49. mestu.

Naj spomnimo, da so Slovenke lani igrale v angleškem Bathu. Po treh porazih v skupinskem delu so nato zmagale v boju za obstanek proti Gruziji. Zmagi sta na zadnjem dvoboju prispevali Kaja Juvan in Dalila Jakupovič.

Foto: Sportida