Nastja Kolar zmagovalka turnirja ITF v Kairu, Veronika Erjavec bo morala na prvi naslov še počakati

Izvrstno sta ta teden na turnirjih ITF v Kairu (15.000 $) in Kaposvarju (25.000 $) nastopili Nastja Kolar in Veronika Erjavec. Obe sta dosegli letošnja najboljša izida na turnirjih ITF, Erjavčeva celo najboljšega v karieri.

25-letni Celjanki Nastji Kolar, ki na lestvici WTA trenutno zaseda 449. mesto so teniška igrišča v Kairu kot pisana na kožo saj je na vseh treh letošnjih nastopih tam dosegla svoje najvišje uvrstitve. Po dveh finalih, prvem v aprilu in drugem pretekli teden, je ta teden osvojila turnir, obenem pa se oddolžila domačinki Sandri Samir za poraz, ki ji ga je ta zadala v finalu prejšnji teden na istem prizorišču.

Tokratni finalni obračun je postregel z dramatičnim zaključkom v katerem je imela Samirjeva že žogo za zmago, a se je Nastja uspela izvleči ter po treh urah in šestindvajsetih minutah igre slaviti s 6-3 5-7 7-6(4). Samirjeva je v tretjem nizu vodila s 5-3 in imela v deveti igri na servis Kolarjeve zaključno žogo za zmago, a je Nastja meč žogo nasprotnice ubranila, v naslednji igri pa dosegla še brejk in izid izenačila na 5-5. V podaljšani igri je Egipčanka povedla s 3-1, nato pa do konca osvojila le še eno točko. V srečanju sta obe igralki dosegli po šest brejkov, Samirjeva pa je na koncu osvojila celo 5 točk več od Kolarjeve, a kljub temu tekmo izgubila.

Nastja Kolar je bila v mladinski konkurenci leta 2010 četrta igralka sveta, v članski pa je bila leta 2014 najvišje na 178. mestu. V naslednjih letih ni uspela najti stika z najboljšimi članicami, nastopala pa je in še nastopa na turnirjih ITF. Na teh je v karieri dosegla osem zmag, egiptovska pa je njen deveti posamični naslov. Še 15 zmag je na turnirjih ITF dosegla v konkurenci dvojic. Upamo, da zadnja nastopa v Kairu predstavljata nov zagon v njeni karieri.

Žal si prvega naslova med posameznicami v madžarskem Kaposvarju na turnirju z nagradnim skladom 25.000 $ ni uspela priigrati 19-letna Idrijčanka Veronika Erjavec. V finalu je z 2-6 3-6 izgubila s 5. nosilko iz Srbije Dejano Radanović. Kljub porazu je to njen najvidnejši dosežek na turnirjih ITF in potrditev, da je na pravi poti proti še vidnejšim rezultatom in uvrstitvam. Erjavčeva na lestvici WTA trenutno zaseda 650. mesto, odločitev da bo poskušala točke osvajati na močnejših turnirjih pa se je izkazala za pravilno, saj ta teden z izjemo finala, nasprotnicam ni oddala nobenega niza in je vse tekme zelo zanesljivo dobila. Finale ji je prinesel kar 30 točk, to pa bo na lestvici WTA pomenilo premik navzgor za okrog 150 mest in novo najvišjo uvrstitev v karieri.