Tom Kočevar Dešman - intervju

gb

Tom Kočevar Dešman je 29-letni teniški igralec, dolgoletni reprezentant in zadnja leta član ekipe, ene najboljših teniških igralk na svetu, Španke Garbiñe Muguruza. Na največjem slovenskem teniškem turnirju Zavarovalnica Sava Slovenia Open v Portorožu je vedno pustil dober vtis, hkrati pa je po Niku Razboršku postal drugi Slovenec, ki se je skozi kvalifikacije prebil v glavni del turnirja – leta 2014 je v zadnjem krogu premagal 1. nosilca kvalifikacij, Hrvata Nikolo Mektića. Od letošnjega chalengerja ni pričakoval večjih in ambicioznejših rezultatov, saj je teniško kariero za osem mesecev postavil na stranski tir.

Tom je v Portorožu zmagal na odprtem prvenstvu za člane (v finalu je premagal Svena Laha), a izgubil v 1. krogu proti Srbu Miljanu Zekiću in to kljub dvema zaključnima žogama, ki jih je imel v podaljšani 13. igri drugega niza: »Ocena tekem v Portorožu je pozitivna. To je letos šele tretji turnir in z igro sem zadovoljen. Odigral sem tri dobre tekme in v glavnem delu challengerja skoraj zmagal (smeh…). Osem mesecev nisem igral, zadnja dva meseca le treniral. Potreboval sem teniški oddih. Lani sem sezono zaključil z zmago in finalom v Grčiji, a užival nisem.«

Kočevar Dešman bo nadaljeval s turnirji nižjega nivoja, pomemben pa je tudi njegov korak v izobraževalnem smislu. Vpis na študij managementa na Danskem je vsekakor zrela odločitev igralca, ki se še vedno počuti bolje, kot pa kaže njegova trenutna uvrstitev na ATP lestvici – 668.). »Konec marca sem dobil občutek, da bi lahko ponovno začel z resnimi treningi. Od takrat sodelujem s kondicijskim trenerjem Leom Kostićem, ki deluje v RC Sport Fizio v Ljubljani. To je center, ki ga vodi Jani Griljc. V štirih mesecih so me odlično fizično pripravili in ponovno uživam v tenisu. Pri teniških treningih mi pomaga Peter Pevc, veliko, morda še največ pa sparingiram z Nikom Razborškom,« dodaja o delu v zadnjem obdobju Tom.

Zanimivo delo opravlja tudi kot sparing partner v ekipi španske zvezdnice Garbiñe Muguruza, ki se je svetovnega teniškega vrha dotaknila na OP Francije 2016 in v Wimbledonu 2017, trenutno pa se sooča s krizo, saj je izgubila v 1. krogu OP ZDA, njena uvrstitev na lestvici WTA (25.) pa ne sodi v rubriko dvakratne grand slam zmagovalke.

Ob koncu pogovora se je Tom dotaknil še turnirja v Portorožu: »Turnir Zavarovalnica Sava Slovenia Open je super. Imamo vsaj en turnir in to je 100x bolje kot, da ne bi imeli ničesar. Tu sem skoraj doma, saj je moja partnerica iz Kopra. Naši mladi igralci so morda prešibki za ta nivo turnirjev, a žal pri nas nimamo serije futures in zato je njim precej težje.«
Tom Kočevar Dešman bo igral še dva turnirja, potem pa ga čaka že akcija v Davisovem pokalu, ko Slovenija gostuje proti Egiptu v Kairu.

Tekst: Gašper Bolhar, foto: Sportida