Začenjajo se evropska posamična prvenstva v kategorijah 14, 16 in 18 let

V tednu od 22. do 28. julija bodo potekala posamična evropska prvenstva v starostnih kategorijah do 14, 16 in 18 let.

Prvenstvo do 14 let bo v Mostu na Češkem, Slovenijo pa bodo zastopali Matic Križnik, Žiga Švec, Ana Lanišek in Ela Nala Milić.

Fante in dekleta do 16 let gosti Moskva, slovenske barve bodo tam branili Gal Emeršič Potočnik, Aljaž Jeran, Taja Lončarič in Brina Šulin.

Klosters v Švici pa je tradicionalno gostitelj turnirja deklet in fantov do 18 let. Slovensko odpravo tvorijo Pia Lovrič, Živa Falkner, Filip Jeff Planinšek in Blaž Vidovič.

Napovedi pred prvenstvi so vedno nehvaležne, a tudi tokrat se nadejamo dobrih nastopov in vsaj pri nekaterih boja za najvišja mesta.

Izjemno močna konkurenca je v kategoriji do 14 let, saj tako pri dečkih, kot pri deklicah nastopajo vsi najboljši, možnosti za vidno uvrstitev pa imata zagotovo naši prvi orožji, Ela Nala pri deklicah in Matic pri dečkih. Oba sta se letos že izkazala na turnirjih TE. Ela Nala je osvojila turnir do 16 let na Portugalskem in bila finalistka na Hrvaškem, Matic pa je bil zmagovalec obeh mariborskih turnirjev in finalist na Hrvaškem.

V kategoriji do 16 let v nekoliko okrnjeni konkurenci, manjka prvih sedem igralcev lestvice TE, najvišje od naših kotira Gal, ki se je letos izkazal z osvojitvijo treh turnirjev TE, še enkrat pa je bil finalist. Aljaž, Taja in Brina lestos niso nastopili v zaključnih obračunih turnirjev TE.

Z velikimi upi pa sta na pot v Klosters zagotovo odšli Pia in Živa, ki sta konkurenčni igralki tako med posameznicami kot seveda tudi med dvojicami. Pia bo po jakosti 12 igralka na turnirju in bo med nosilkami, Živa po jakosti med prijavljenimi igralkami zaseda 22. mesto. Živa je na zadnjem turnirju ITF 3. ranga v Temišvari nastopila v finalu in je kot kaže v izvrstni formi, Pia pa prav tako celotno sezono igra odlično in je med drugim osvojila turnir 2. ranga v Firencah. Filip Jeff in Blaž imata najbrž več možnosti za visoko uvrstitev med dvojicami, v posamični konkurenci pa bo velik uspeh že morebitna uvrstitev med najboljših osem igralcev.

Naši igralci in igralke so se v preteklosti že izkazali na evropskih posamičnih prvenstvih. Lani sta se tako z bronasto medaljo, ki sta jo osvojili med dvojicami iz Moskve vrnili Tjaša Klevišar in Živa Falkner, še leto prej se je z naslovom evropske prvakinje iz Klostersa vrnila Kaja Juvan, ki je prinesla domov tudi bronasto medaljo turnirja dvojic, ki jo je osvojila v sodelovanju z Anjo Gal.