Blaž Rola dobil polfinalni triler v Mehiki, Kaja Juvan v izenačenem obračunu ostala brez finala v ZDA

V še četrtem slovenskem polfinalu ta teden na mednarodnih članskih turnirjih smo včeraj zvečer na ATP Challengerju v mehiškem Leonu spremljali Blaža Rolo. Igral je z Britancem, 32-letnim Jamesom Wardom in v infarktnem zaključku tekme, potem, ko je rešil štiri zaključne žoge Britanca, slavil s 6-7(5) 6-3 7-6(7).

Bilo je to srečanje dveh odličnih serverjev, v katerem smo videli samo pet brejkov. Ward je na tekmi dosegel 18 asov, Blaž polovico manj. V prvem nizu sta oba igralca servis izgubila po dvakrat, v drugem je bil Rola uspešnejši enkrat, zadnji niz pa je minil brez brejka. Blaž je bil v podaljšani igri tretjega niza že v izgubljenem položaju saj je Britanec povedel s 5-1 in nato s 6-2 ter imel štiri zaključne žoge za zmago, a se Blaž ni predal, dobil je šest točk zapored in podaljšano igro na šest.

V prvem finalu po oktobru 2018, ko je izgubil finalni obračun v Las Vegasu, bo poskušal osvojiti četrti naslov na turnirjih serije challenger, prvega po letu 2017. Njegov nasprotnik bo še en Britanec, tokrat 25-letni Liam Broady, za katerega je to, tako kot za Blaža, prvi finale letos. To bo njuno četrto medsebojno srečanje, zaenkrat s 3-1 vodi Blaž.

Finale bo na sporedu ob 20.uri, live stream .

Kaja Juvan je nastope na 80.000 $ vrednem turnirju na zelenem pesku v ameriškem Charlottesvillu končala v polfinalu. Tudi tu od zmage ni bila oddaljena veliko, a je vendarle na koncu slavila deset let starejša članica elitne stoterice teniških igralk, 29-letna Američanka Madison Brengle, 95. igralka lestvice WTA in 2. nosilka turnirja. Po dveh urah in petih minutah igre je Američanka zmagala z rezultatom 4-6 6-3 6-4.

Spremljali smo še en odličen teniški obračun v katerem je Juvanova znova dokazala, da se lahko enkovredno kosa z najboljšimi igralkami tega ranga turnirjev. Videli smo številne dolge izmenjave, lepe zaključke točk in celo kopico dobro skrajšanih žog Juvanove, ki je tako izkoriščala nekoliko slabše tekalno sposobno nasprotnico, a so bile tudi njene skrajšanje žoge zelo dobro odigrane in praktično neulovljive. Ob koncu srečanja sta obe igralki pokazali nekaj utrujenosti, zato so se v igro prikradle tudi neprisiljene napake, ki jih prej ni bilo veliko. Kaja je šestkrat izgubila servis od tega dvakrat v odločilnem tretjem nizu, ko je nasprotnici oddala svoj servis v drugi in zadnji, deseti igri. Brengele je v drugi igri z brejkom povedla z 2-0, a se je Kaja v naslednji igri z re-brejkom vrnila v igro. Igralki sta nato dobivali svoj začetni udarec vse do desete igre v kateri je Kaja servirala za izenačenje na 5-5. Potem, ko si je nasprotnica priigrala dve meč žogi je Kaja dvakrat izid izenačila in si priigrala dve žogi za izenačenje na 5-5, a ju ni izkoristila, je pa nato tretjo meč žogo izkoristila Američanka in se uvrstila v prvi finale letos.