prijava_e
Davisov pokal : Davisov pokal 2018

Davisov pokal 2018

II. evro-afriška skupina

Vse o nastopih slovenske reprezentance v Davisovem pokalu 2018 najdete TUKAJ

Slovenija s 3-2 premagala Turčijo in si zagotovila obstanek v II. EA skupini Davisovega pokala

 
08.04.2018   
 
DavisCup_SLO-TUR_zmaga_525_vp
 

V Porotorožu se je končala tekma za obstanek v II. EA skupini Davisovega pokala med Slovenijo in Turčijo. Slovenija je zmagala s 3-2 in si zagotovila obstanek v skupini, Turki se selijo v najnižji rang tekmovanja.

 

Izenačeno in napeto srečanje je bilo odločeno v zadnjem, petem dvoboju, v katerem je Nik RAZBORŠEK s 7-5 6-2 premagal drugega turškega igralca Altuga CELIKBILEGA, potem, ko je v prvem nizu Turku obranil set žogo.

 

Sicer pa začetek drugega dne dvoboja ni bil obetaven saj tudi polne tribune niso pripomogle k zmagi Slovenije v obračunu dvojic. Aljaž BEDENE in Tom KOČEVAR DEŠMAN v sedmi igri tretjega, odločilnega niza, nista izkoristila šest break priložnosti za vodstvo s 4-3 s čemer bi si priigrala odločilno prednost. Turka, Cem ILKEL in Anil YUKSEL sta vse napade odbila, nato pa do konca srečanja Slovencema prepustila samo še eno točko, naslednjo igro na servis Kočevarja Dešmana sta namreč gladko dobila, kot tudi zadnjo na svoj servis. Srečanje sta dobila s 6-3 3-6 6-3.

 

Slovenija je tako po treh srečanjih zaostajala z 1-2, Slovenijo je v igro vrnil Aljaž BEDENE , ki je s 7-6(4) 6-2 premagal Cema ILKELA, žebelj v turško krsto pa je zabil, kot smo opisali v uvodu, Nik RAZBORŠEK.

 

Čestitamo!          

   
 
 
07.04.2018   

 

Bedene Aljaž 1_525

 

Po prvem dnevu dvoboja za obstanek v drugi evro-afriški skupini Davisovega pokala je v obračunu Slovenije in Turčije stanje izenačeno. Mike Urbanija je klonil proti prvemu turškemu igralcu Cemu Ilkelu, Aljaž Bedene pa je izid v zmagal izenačil z zmago proti Altugu Celikbileku.

 

V skorajda poletnem Portorožu je v izjemno lepo pripravljenem teniškem ambientu bolje začela Turčija, ki je povedla z 1:0. Najboljši turški igralec Cem Ilkel (255. ATP) je odlično začel dvoboj proti Mikeu Urbaniji, si ustvaril prednost in nadaljeval bolj sproščeno, kar je slovenskega igralca ustavilo še pred morebitnimi taktičnimi zamislimi. S 6:2 in 6:1 se je dvoboj končal v 60-ih minutah, tudi skupno število osvojenih točk (56:31) je bilo močno v prid Ilkelu.

 

Urbanija je po tekmi razkril razloge poraza: »Odlično delo na treningu se ni obrestovalo. Predvsem je zatajil servis. Bil sem povsem brez občutka. Ne vem zakaj. Tu se je vsa taktika porušila. Ilkel je bil zaradi mojih napak pri začetnem udarcu vseskozi v prednosti. Ko niz začneš s prednostjo imaš priložnost zaigrati bolj sproščeno in to je tudi storil. Sam sem bil vseskozi malce v krču. Škoda. Verjamem, da bo Aljaž dvakrat zmagal in, da skušamo tretjo točko osvojiti v igri dvojic.«
 

DavisCup_SLO-TUR_ Urbanija-Ilkel_525

 

Polne tribune na igriščih ŠRC Marina so spodbujajoče sprejele predstavitev drugega tekmovalnega para, kjer je seveda največ zanimanj požel najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene. Njegov nasprotnik 21-letni Altug Celikbilek je odlično začel, a je po zaostankju 1-4 Bedene prestavil v višjo prestavo in dokončal niz s 6:4 ter drugega s 6-2.  V uri in 23-ih minutah je Bedene rezultat v zmagah izenačil na 1:1.

 

Aljaž Bedene (48.): «Altuga pravzaprav nisem poznal in res, da je začel odlično. Ko sem ugotovil, da moram igrati »na polno«, je nasprotnik postajal čedalje bolj pasiven, jaz pa sem brez težav tekmo spravil v varne vode. Malce še čutim bolečino v nogi, zato, priznam, ne tečem za vsako žogo, ampak jutri me čaka še posebno težak dan. V dvojicah bova s Tomom naredila vse za zmago, potem pa bom stisnil zobe še za tekmo s Cemom Ilkelom. Tako pač je. Tukaj sem, da pomagam reprezentanci in to bom tudi storil.«

 

DavisCup_SLO-TUR Bedene_525

 

Miha Mlakar, kapetan Slovenije: »Po prvem dnevu lahko rečem, da je rezultat pravičen. Mike žal ni zdržal pritiska, Aljaž pa je ponovno pokazal za kakšnega igralca gre. V tekmi dvojic bosta igrala Aljaž in Tom, tudi zato smo Tomu dodali še dan več treninga za igro dvojic. Res je, da je vložek ogromen, a mi gremo na zmago. Če smo favoriti ali ne, je povsem brez predmetno. Igrali bomo za Slovenijo in na zmago.«

 

V nedeljo se bodo tekme začele ob 11. uri, ko se bodo v morda že v odločilni tekmi dvojic pomerili Aljaž BEDENE in Tom KOČEVAR DEŠMAN ter Sarp ABAGIBUN in Tuna ALTUNA. Zatem bosta na sporedu še oba posamična dvoboja.          

   
Vse fotografije  tekme s Turčijo: Vid Ponikvar, Sportida

V soboto in nedeljo v Portorožu Slovenija na pesku favorit proti Turčiji

04.04.2018

 

DavisCup_SLO-TUR_0676_180404_VP_525

   

V boju za obstanek v 2. evro-afriški skupini Davisovega pokala, se bo ta konec tedna (sobota 7. in nedelja 8. aprila) slovenska teniška reprezentanca v Portorožu pomerila s turško. Za razliko od največjega teniškega turnirja ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open, bodo tekme Davisovega pokala potekale na peščenih igriščih ŠRC Marina.br> Slovenija je zapravila možnosti za boljšo uvrstitev na februarskem dvoboju v Mariboru proti Poljski, Turki pa so gladko, prav tako doma, izgubili proti Zimbabveju. Obe reprezentanci se pred začetkom tekmovalne sezone Davisovega pokala nista nadejali boju za obstanek v 2. evro-afriški skupini, a objokovati trenutnega stanja ne gre, saj bo poraženec padel v najnižji nivo moškega ekipnega tekmovanja.

 

Slovenski kapetan Miha Mlakar odkrito priznava, da se v ekipi nadejajo dveh zmag med posamezniki Aljaža Bedeneta, ki v Portorožu ne bi smel imeti težjega dela, še posebej zato, ker je prvi slovenski lopar pred mesecem in pol odlično nastopil na dveh južno ameriških turnirjih.  Za končno zmago bo potrebno zmagati v igri posameznikov ali igri dvojic. Miha Mlakar potrjuje: »Igramo doma in tu se počutimo dobro. Tudi peščena podlaga je manjša prednost, ker Turki ne igrajo veliko na pesku. Če bi gledali le uvrstitve na lestvici ATP, potem so favoriti Turki, ker sta oba najboljša višje uvrščena od naših treh, Razborška, Kočevar Dešmana in Urbanije. Ne vem še kdo, ampak eden od teh treh bo moral zmagati t.i. živo tekmo. Tudi za dvojice imamo nekaj idej, a počakajmo do žreba. Sem pa prepričan, da lahko Nik, Tom ali Mike, ob dobri dnevni formi premagajo ali Cema Ilkela (255. ATP), zagotovo pa Altuga Celikbileka (470.). Aljaževa prisotnost dobro vpliva na ostale naše, saj lahko napredujejo in dvignejo kakovostno raven, kar bo pomagalo v obračunu proti Turkom.«

 

Nekaj težav s poškodbo noge ima Bedene, v tem gre tudi iskati poraz v 1. krogu Miamija, a je magnetna resonanca pokazala, da gre celjenje h koncu. O Aljažu prav veliko v turškem taboru niso govorili, češ, da on ni iz njihovega sveta, saj igra samo velike ATP turnirje. Turki so se tri tedne pripravljali v Antalyi, kjer je bilo nekaj turnirjev, med drugim tudi na peščenih igriščih, kjer se najbolje počuti Cem Ilkel, med tem ko so ostali igralci na »ti«, bolj kot ne, s trdo podlago.
Kapetan Haluk Akkoyun je celoten pritisk dal na slovenska pleča: »Dobro poznamo slovenske igralce, saj se z našimi srečujejo na turnirjih nižjega ranga. Bedene je tu seveda izvzet. V Portorožu je lepo, le da je dokaj hladno. Povsem drugače kot v naši Antalyi. Slišal sem, da bo v soboto in nedeljo lepo vreme, kar mi vliva dobro voljo. Mislim, da je Slovenija na pesku boljša.«

 

Žreb tekmovalnih parov bo v petek ob 14. uri v hotelu Lucija, sobotni dan se bo začel ob 12. uri, nedeljski pa ob 11.

 

Foto: Vid Ponikvar

Slovenci bodo v boju za obstanek Turke gostili v Portorožu

 

 

Slovenska teniška reprezentanca se bo v okviru druge evroafriške skupine, v obračunu za obstanek, pomerila s Turčijo. Dvoboj bo na peščenih igriščih centra Marina SR, v soboto in nedeljo, 7. in 8. aprila 2018.

 

Športni center Marina SR je tradicionalna in znana lokacija teniških dogodkov, še posebej je v ospredju ATP Challenger Zavarovalnica Sava Slovenia Open, ki se igra na trdi podlagi, a tudi peščena igrišča imajo za seboj številne izjemne teniške dogodke. Prav slovenska reprezentanca je pred tremi leti igrala proti Izraelu v prvi evroafriški skupini in izgubila z 2:3, tokrat pa bo v začetku meseca aprila nasprotnik, ki ga je potrebno premagati. Slovenija je v prvem krogu februarja v izenačeni tekmi z 2:3 klonila proti Poljski, zato se bodo vsi poraženci uvodnih dvobojev med seboj pomerili in odločili, kdo bo v prihodnji sezoni nadaljeval na tem nivoju ali izpadel v 3. evroafriško skupino oziroma četrti nivo svetovnega ekipnega tenisa.

 

Turčija je v prvem krogu gostovala v Harareju, kjer jo je domača reprezentanca Zimbabveja porazila s 3:1, a so bili vsi dvoboji sila izenačeni. Turški tenis, tako v svetu, kot tudi v Turčiji, nima večjega pomena, a sta trenutno gonilni sili ekipe dva mlada igralca, ki lahko presenetita marsikoga. Vodilni turški igralec je 22 letni Cem Ilkel (272.ATP) in 21 letni Altuk Celikbilek (407.). Turčija je lani izgubila uvodno tekmo proti Švedski, v boju za obstanek pa po pravi bitki v gosteh premagala Ciper. Tudi leta 2016 so se Turki rešili na zadnji tekmi, kjer so s 3:2 premagali Bolgarijo. Zagotovo Turkom ne diši gostovanje v Sloveniji, kjer bodo temperature nekoliko nižje kot v Turčiji, a so glede na rezultate zadnjih sezon vajeni stalnih bitk za obstanek.

 

Kapetan slovenske reprezentance Miha Mlakar bo skušal zbrati najboljše igralce, seveda je edini cilj obračuna – slovenska zmaga.

 

Sobotne tekme (7.4.) se bo začele predvidoma ob 12. uri, nedeljske (8.4.) pa predvidoma ob 11-ih.

 

DavisCup_SLO-POL_00144_180130_VP_525

 

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.