prijava_e
Davisov pokal : Davisov pokal 2014

I. EVROAFRIŠKA SKUPINA DAVISOVEGA POKALA

 

SLOVENIJA  -  IZRAEL  1  -  3

 

SRC MARINA PORTOROŽ, 4.4.2014 - 6-4 2014

 

                     TV PRENOS :  SPORTKLUB                         

                          

PRVI DAN:  11:00 (dve tekmi posamezno)

DRUGI DAN: dež

TRETJI DAN: 10:00 - (dvojice, dve tekmi posamezno)

     

Pesek, zunanja igrišča

 

Nekaj utrinkov iz tekem med Slovenijo in Izraelom ter dogajanj, ki spremljajo srečanje Davisovega pokala si oglejte spodaj.

 

 

 

 

V času srečanja se je odvijal tudi turnir dvojic v mini tenisu. Poglejte kako je šlo najmlajšim.

 

 

 

 

Obiščite tudi www.slo-daviscup.si 

 

 

 

 

 

 

 

Slovenija se je na poti do svetovne skupine ustavila v drugem krogu

Portorož, 6.4.2014

 

Slovenija Izrael 2014_525_bm

Foto: Bojan Matevžič

 

Slovenski teniški reprezentanci ni uspel zgodovinski podvig - boj za svetovno skupino Davisovega pokala. Zaradi zdravstvenih težav glavnih adutov, Blaža Kavčiča in Grege Žemlje, je pokleknila v drugem krogu. V Portorožu jo je s 3:1 premagala izbrana vrsta Izraela.

 

V nedeljo so gostje dobili uvodna dvoboja od treh predvidenih. Najprej je dvojica Johathan Erlich/Andy Ram ugnala Blaža Rolo in Grega Žemljo s 3:1 v nizih, nato pa je bil prvi izraelski igralec Dudi Sela boljši od Žemlje, ki je v zadnjem trenutku zamenjal poškodovanega Blaža Kavčiča. Slednji je namreč še čutil bolečine po napornem štiriurnem petkovem dvoboju, za Žemljo pa je bil to prvi resen posamični dvoboj v zadnje pol leta. Zadnja partija, ki ni več odločala o ničemer, zaradi pozne ure ni bila odigrana.

 

Tako je Slovenija za letos končala z nastopi v Davisovem pokalu. Peto leto zapored bo ohranila mesto v prvi evroafriški skupini, ostal pa bo grenak priokus, saj je vprašanje, kdaj bo imela znova tako ugoden žreb. V prvem krogu februarja je v Kranju gostila Portugalsko in zmagala s 3:2, zdaj pa je znova nastopila pred polnimi tribunami in glasnimi domačimi navijači.

 

Poleg zdravstvenih težav Slovenija ta konec tedna tudi ni imela sreče. Že prvi dan je Blaž Kavčič, ki je nastopil le tri tedne po operaciji stopala, zapravil obilico priložnosti za zmago, tako da so gostje po petih nizih in štirih urah igre povedli z 1:0. Blaž Rola je nato izenačil, sobota je bila deževna, nedelja pa sicer sončna, a na terenu se ni razpletlo po željah kapetana Blaža Trupeja. V uvodni igri dvojic sta slovenska igralca znova zamudila niz lepih priložnosti za zmago ali vsaj niz.

 

Blaž Rola je po dvoboju priznal, da je bila njegova napaka na mreži na set žogo prvega niza verjetno ključna točka. "Če bi tedaj osvojila prvi niz, bi bilo vse lažje. Tako pa sva se dve igri kasneje znašla v zaostanku ... Res škoda, saj sva bila vseskozi v igri. Izraelca sta zadela nekaj neverjetnih udarcev in na koncu slavila," je dejal 23-letni Ptujčan, ki je brez dvoma perspektiva slovenskega tenisa. V zadnjem letu, ko se je po študiju v ZDA resneje posvetil poklicnemu tenisu, je iz 303. mesta napredoval na 118. na lestvici ATP.

 

Grega Žemlja, ki se že eno leto ubada z zdravstvenimi težavami, od septembra lani pa sploh ne igra tenisa, v četrti partiji ni bil kos nalogi. Dudi Sela, trenutno 69. igralec na svetu, nekoč pa že 29., je uveljavil svoje izkušnje in izkoristil slabost Žemlje ter Slovencu v njegovem jubilejnem 50. nastopu v državnem dresu zadal okrogli dvajseti poraz.

 

Žemlja, rekorder po nastopih za Slovenije, je sicer dobil drugi niz, nato skušal taktično zavlačevati dvoboj, da bi se ta zavlekel do ponedeljka, tako da bi ga lahko končal bolj svež, vendar enostavno ni imel dovolj moči. Dvojice so namreč trajale skoraj štiri ure, nato je imel dve uri odmora, ob 16.00 pa se je začela naslednja partija. V tretjem in četrtem nizu je Žemlja osvojil le dve igri.

 

"Razočarani smo zaradi poraza, saj smo imeli lepo priložnost, vendar je žal nismo izkoristili. Kar se tiče mene osebno, pa sem vseeno zadovoljen. Danes sem na igrišču stal skoraj sedem ur in čeprav sem zdaj povsem izčrpan, se počasi vračam na nivo in tekmovalni ritem, ki si ga želim," je po dvoboju povedal Žemlja.

Zaključno misel je podal kapetan Blaž Trupej. "Izrael je zasluženo zmagal. Glede na zdravstveno stanje realno nismo mogli pričakovati kaj več. Hkrati nismo izkoristili priložnosti, ki smo jih imeli v petek in dvojicah, ne morem pa se izogniti dejstvu, da nam sreča tokrat res ni bila naklonjena. Vse žoge, tesne odločitve, dotiki mrežice so šle na stran Izraela ... še dež v soboto je bolj koristil njim kot nam, saj če bi vedel, da bo cel dan deževalo, bi v petek drugače postavili pare. Tako Grega kot Blaž si za predstave tukaj zaslužita pohvale in spoštovanje. Dodati moram, da sem izjemno navdušen nad igro Role, ki je zdrav igralec in v vzponu, tako da lahko z njim v prihodnjih letih računamo na dobre rezultate."

 

Vir: STA

 

 

Gledalci 525

V Portorožu so bile vse dni tribune polne

Foto: Bojan Matevžič

 

Tk Portovald in TK Krško_525

Med številnimi najvijači je bila tudi organbizirana skupina TK Portovald in TK Krško

 

 

Grega Žemlja  -  Dudi Sela  2-6 7-6 (7-5) 0-6 2-6

Portorož, 6.4.2014

 

525

Foto: Bojan Matevžič

 

Po obračunu dvojic se je kapetan Blaž Trupej odločil, da bo tretji dvoboj posameznikov igral Grega Žemlja, ki je imel za seboj več kot dve uri in pol igre dvojic, resnega tenisa pa ni igral vse od decembra 2013, z izjemo dvojic na dvoboju Slovenija – Portugalska v začetku februarja letos.

 

Žemlja, lani je bil uvrščen na 42. mesto na lestvici ATP, vmes pa preboleval nekaj različnih bolezenskih diagnoz, je proti Dudiju Seli (69. ATP)pustil srce na igrišču in zdržal uvodna dva niza. Tretji niz, po rezultatskem izenačenju na 1:1, je bil povsem v domeni prvega igralca Izraela, nekaj upanja pa je polnim tribunam na igriščih ŠRC Marina v Portorožu dal Žemlja sam, ko je v četrtem nizu povedel z 1:0. Vendar je Grega že pošteno čutil pomanjkanje sape in krče v nogah, dovolj, da je nasprotnik držal žogo v igri, nekajkrat poskušal s skrajšanimi žogami in dokaj varno pripeljal tretjo točko Izraelu.

 

Žemlja je, ob bučni podpori navijačev, po koncu dvoboja dejal: » Sedem ur sem bil danes na igrišču, kar je po svoje dobro. To kar sem danes pokazal je moj maksimum. Seveda, da nisem zadovoljen, ampak čisto vse je bilo uperjeno proti meni. Številne žoge, ki so se od mreže odbile na mojo stran, igral sem na pesku, kjer je težko odigrati »winnerje«, zadnjo partijo sem na pesku igral lani junija, pa tudi vreme, ko v soboto ni bilo tekem, je šlo na račun nasprotnika. Dudi Sela je odličen igralec, ki izjemno vrača napadalne udarce. Poskušal sem, ampak več od prikazanega ni šlo.«

 

Spregovoril je tudi Dudi Sela, igralec, ki je bil najvišje uvrščen na 29. mesto lestvice ATP, trenutno pa je 69. je spoštljivo govoril o celotnem obračunu in Gregu Žemlji: » Poznam, kaj je sposoben Grega. Vem, da je bil bolan in, da dolgo ni igral. Iskrene čestitke, ker se je boril za svojo državo. Sam sem se počutil odlično, še najbolje v tretjem in četrtem nizu. V Izraelu ni peščenih igrišč, zato je nam težko igrati na pesku. Odličen igralec je tudi Blaž Rola, tako, da imate zelo dobro ekipo, na katero lahko računate.«  

Blaž Rola/Grega Žemlja  -  Jonathan Erlich/Andy Ram   6-7(7) 6-4 6-7(5) 3-6

 

Dvojice 525

Foto: Bojan Matevžič

 

V izenačenem teniškem dvoboju za Davisov pokal sta precej bolj izkušena in ena najboljših dvojic na svetu Izraelca Jonathan Erlich in Andy Ram s 3:1 v nizih premagala Slovenca Blaža Rolo in Grego Žemlja.

 

Pred povsem polnim avditorijem na igriščih ŠRC Marina v Portorožu sta naša igralca odlično začela in prvi niz pripeljala v 13. podaljšano igro. Pri vodstvu s 6:5 je Rola žal zgrešil udarec pri mreži in Izraelca se nista ustavila do dobljenega prvega niza.

 

V drugem nizu sta Slovenca povedla s 5:4, začetni udarec je prevzel Erlich, a je naprej Žemlja odlično odgovoril na skrajšano žogo, niz pa je zaključil Rola z atomskim napadom na prvi servis Izraelca. Izjemen začetek tretjega niza je navdušil 1300 gledalcev. Naša sta vodila s 4:2, a se Izraelca nista ustrašila. Še več, ponovno je prišlo do podaljšane 13. igre, v kateri sta Erlich in Ram dokazala svojo vrednost. Izraelca sta leta 2008 osvojila OP Avstralije, zadnji turnir ATP pa v Beogradu leta 2012.

 

Četrti niz je začetni servis izgubil Rola in Izraelca sta povedla s 4:2 in 5:2. Na Žemljin servis sta nasprotnika že imela tri zaključne žoge za zmago, a je slovenska dvojica še našla odgovor in prišla do znižanja na 3:5. Dobre reakcije na mreži Izraelcev  in dva odlična odgovora na »return« sta bila dovolj za zmago v četrtem nizu s 6:4.

Dež ni oviral najmlajših, ki so se pomerili v igri dvojic v mini tenisu

Portorož, 5.4.2014

 

DC Mini tenis 525_2014

Foto: Bojan Matevžič

 

V organizaciji TZS je ob srečanju Davisovega pokala danes dopoldne potekal zanimiv turnir dvojic v MINI tenisu. Nastopili so lahko otroci letnik 2005 in mlajši.

Gledali smo zanimive obračune in zagrizene mlade igralce in igralke, ki so se veselili vsake osvojene točke.


Priznanja, medalje in pokale najboljšim sta podelila predsednik TZS g. Marko UMBERGER in naš drugouvrščeni igralec svetovne teniške lestvice in prvi lopar v obračunu z Izraelom, Blaž ROLA.

Mladi tenisači so se ob koncu turnirja fotografirali z vodstvom TZS, Davis cup ekipo ter selektorico Fed cup ekipe Tino PISNIK in našimi najboljšimi mladinkami ter nekaterimi članicami, ki so te dni na krajših pripravah v Portorožu.

 

Blaž KAVČIČ - Amir WEINTRAUB   6-4 5-7 3-6 6-3 4-6

 

Kavčič_525_DC 2014_bm

 

Z medicinskim fenomenom bi lahko opisali Blaža Kavčiča (121. ATP), ki je nastopil kot prvi slovenski teniški igralec v Davisovem pokalu obračuna proti Izraelu. Le 18 dni po operaciji stopala je Kavčič stisnil zobe in se v izenačenem dvoboju pomeril z izraelskim igralcem Amirjem Weintraubom (198. ATP). Po maratonskem srečanju se je pokazalo, da Kavčič nima težkih tekem, bržkone pa je tudi boleče stopalo, sploh v zadnjem - petem nizu, botrovalo k nesrečnemu porazu.

 

V prvem nizu je Weintraub povedel z 2:1, Kavčič ga je ulovil ter v deveti igri odvzel servis nasprotniku in dobil prvi niz.

 

Drugi niz je bil izenačen vse do 5:5. Weintraub je ohranjal svoj servis ter povedel s 6:5 in takoj za tem naredil break ter dobil drugi niz.

 

V tretjem nizu je Kavčič nekajkrat grešil pri udarcih, očitno pa je izgubil precej energije v prejšnjem nizu, istočasno pa se je poznalo, da tri tedne ni igral, vmes pa je bil še na operacijski mizi. Vse to je pripeljalo, da je Izraelec povedel s 4:1 in 5:2, ter brez večjih težav osvojil tretji niz s 6:3

 

Začetek četrtega niza je pripadel Weintraubu, a je Kavčič zaigral bolj agresivno, ulovil tekmeca, pri vodstvu s 4:3 pripravil break za 5:3 in uspešno zaključil za izenačenje v nizih na 2:2.

 

V  petem , odločilnem nizu nobenemu od igralcev ni uspelo narediti prednosti, tako sta vse do 4:4 imela vse v svojih rokah. Weintraub je deveto igro odlično serviral in povedel s 5:4, na servis Kavčiča pa je prvi priložnost za zmago dobil Izraelec in jo tudi izkoristil, saj je Kavčič naredil dvojno napako pri servisu.

 

Dvoboj je trajal kar štiri ure in pet minut.

 

 

V drugem dvoboju posameznikov se bosta na igriščih ŠRC Marina pomerila Blaž Rola (118.ATP) in Dudi Sela (69. ATP).

 

Davisov pokal, 1. Evro-afriška skupina, 2. krog

 

SLOVENIJA – IZRAEL 0:1

Blaž Rola   -   Dudi Sela  6-3 6-4 6-4

 

Rola zmaga 2014 DC

 

V drugem dvoboju Davisovega pokala 1. Evro-afriške skupine med Slovenijo in Izraelom je Blaž Rola (118. ATP) kar s 3:0 v nizih premagal najboljšega izraelskega igralca Dudija Selo (69. ATP) in Slovenijo rezultatsko priključil k Izraelu. Po prvem dnevu je tako 1:1. Jutri bodo na sporedu dvojice, kjer bosta Blaž Rola in Grega Žemlja zaigrala proti eni boljših dvojic na svetu, Jonathanu Erlichu in Andyu Ramu.

 

Rola je imel že v startu težko delo, saj je v prvem današnjem dvoboju Blaž Kavčič v petih nizih klonil proti drugemu izraelskemu igralcu Amirju Weintraubu, zato so bila pričakovanja gledalcev na polnih tribunah na igrišču ŠRC Marina, velika. Rola je brez zadržkov krenil v spopad proti igralcu, ki sicer ne mara peščenih igrišč, a je bil Sela že član najboljše trideseterice na svetu. Izjemen začetek Blaža Role je spodbudil Ptujčana, ki je gladko osvojil prvi niz in tudi v drugem hitro naredil break, ter zadržal svoj servis. Vodstvo z 2:0 ga ni uspavalo, saj narekoval močan tempo, izkušenejšemu Seli, pa je preostalo, da je poskušal z nekaterimi tveganimi potezami. Uspelo mu je le toliko, da v tretjem nizu prišel do zaostanka s 4:5, pa čeprav je Rola v deveti igri že imel žogo za končno zmago. V deseti igri je serviral Rola in kmalu zaključil drugi današnji dvoboj.

 

Po dvoboju je 23-letni Rola dejal: » Vse dni se tukaj v Portorožu zelo dobro počutim. Nisem pričakoval,d a bom zmagal s 3:0 v nizih, sem pa vesel, ker bom jutri igral dvojice in verjetno tudi v nedeljo še en dvoboj posameznikov. Z igro sem zelo zadovoljen, saj sem dobro serviral in večino točk odigral s svojim forehandom. Hvala polnim tribunam za odlično podporo in seveda celotni ekipi slovenske reprezentance, ki so na vseh tekmah Davisovega pokala najglasnejši navijači.«

 

SLOVENIJA – IZRAEL 1:1

 

Blaž Kavčič (SLO) – Amir Weintraub (IZR) 6:4, 5:7, 3:6, 6:3, 4:6

Blaž Rola (SLO) – Dudi Sela (IZR) 6:3, 6:4, 6:4

 

Sobota, 05.04. igrišča ŠRC Marina Portorož

14h Rola, Žemlja (SLO) : Erlich, Ram (IZR)

Srečanje Slovenije in Izraela bosta začela Blaž Kavčič in Amir Weintraub

Piran, 3.4.2014

 

žreb_525

 

 

Eden najbolj vznemirljivih žrebov za Davisov pokal v zgodovini slovenske teniške zveze je bil postavljen na središče prekrasnega Tartinijevega trga v Piranu.

V uvodu so udeleženci žreba z minuto molka počastili spomin na Gregorja ŠINIGOJA, nekdanjega teniškega igralca in teniškega delavca iz Nove Gorice, ki je v starosti 36 let preminil po težki bolezni.

Pred začetkom dvoboja drugega kroga 1. Evro – afriške skupine sta, tako izraelska, kot tudi slovenska reprezentanca, lahko občudovali lepote pred poletnega zatišja v mestecu, ki ga ne prezre nobena slovenska turistična predstavitev. V protokolarnem delu, ki je sicer obvezna stalnica tekmovanj v Davisovem pokalu, so sodelovali: podžupanja Pirana Meira Hot, podpredsednik izraelske teniške zveze Michael Klein in predsednik teniške zveze Slovenije Marko Umberger. Iz Španije prihaja glavni sodnik Javier Moreno, sicer goreč navijač Barcelone, ki je v igri žogic upošteval uvrstitve slovenskih teniških igralcev preteklega tedna ter izžrebal, da se bosta jutri, v petek 4. aprila ob 11. uri pomerila Blaž Kavčič (121. ATP) in Amir Weintraub (198. ATP), za njima pa še, trenutno najboljša igralca, Blaž Rola (118. ATP) in Dudi Sela (69. ATP).

Še posebej zanimiva je odločitev kapetana slovenske reprezentance Blaža Trupeja, ki se je zadnji trenutek odločil, da bo med posamezniki nastopil Kavčič, ki je bil še 17 dni nazaj na operacijski mizi: »Za dober rezultat je včasih potrebno igrati tvegano. Blaž je dobro treniral zadnje dni in, ker je stanje pri Žemlji še vedno nejasno, Semrajc pa je v slabi formi, sem se tako odločil. Dvoboj Slovenije in Izraela je povsem odprt, za uspeh, pa bodo fantje morali igrati odličen tenis.«, je pristavil Trupej.

 

Vedno nasmejani Kavčič je danes treniral »na polno«, kot se pogosto uporablja besedna zveza v športu, pred dvobojem proti Weintraubu, pa je dodal: »Včeraj sem brez težav zdržal dve in pol urni trening, danes sva igrala z Blažem Rolo in počutim se dobro. Malce čutim bolečino v nogi, ampak menim, da nasprotnika lahko premagam.«

Najtežje delo bo seveda imel Blaž Rola, ki bo tokrat prvič v vlogi nosilnega igralca, vsaj kar se dobrega rezultata tiče. »Dobro se počutim na igriščih v Portorožu in tudi dolgo potovanje iz Južne Amerike ne vpliva na treninge. Dudi Sela je vsekakor favorit in, čeprav je glavo nižji od mene, je bistveno »večji« igralec, saj je bil že med elitno trideseterico na svetu. Zdaj je nekje okrog 60. mesta in zato ga spoštujem, četudi na pesku nima tako dobrih rezultatov. Sem v dobri formi in s podporo občinstva ter moje ekipe, lahko pričakujem dober dvoboj.«
 
  
Tekme iz Portoroža bo vse tri dni prenašala TV postaja SPORTKLUB.

 

Vstop na tribune je vse tri dni prost.


 

 

 

Reprezentanci Slovenije in Izraela na večerji v Casinoju Portorož

Porotorož, 2.4.2014

 

Slo Izr 8_525_bm

 

Člani reprezentanc Slovenije in Izraela so se, kot je to že običajno na tekmah Davisovega pokala, dan pred žrebom parov, zbrali na skupni večerji.

 

Tokrat so bili gostje Casinoja Portorož. Igralci in vodstvo ekip so si ob tej priložnosti izmenjali simbolična darila, vse prisotne pa je pozdravil predsednik TZS Marko UMEBERGER ter oba kapetana ekip. 

 

Foto: Bojan Matevžič 

 

Na tiskovni konferenci sta se predstavili ekipi Slovenije in Izraela

Portorož, 1.4.2014

 

Slovenija_Izrael_2014_525_bm

 

Pred četrtkovim žrebom in petkovim začetkom obračuna za Davisov pokal 1. Evro-afriške skupine med Slovenijo in Izraelom, ki bo na igriščih ŠRC Marina v Portorožu, sta se danes v hotelu Metropol predstavili obe ekipi.

 

Izrael vodi nekdanji igralec Elay Ran, najboljši igralec pa je Dudi Sela, ki bo 4. aprila praznoval 29. rojstni dan, sicer pa je trenutno na 69. mestu lestvice ATP. Dudi Sela: » Lepo je tukaj v Portorožu. Tudi igrišča so dobro urejena, čeprav v Izraelu nimamo peščenih igrišč, mislim, da se dobro počutimo na tej podlagi in, da bomo, proti dobri slovenski ekipi, zaigrali tako kot znamo.« Kapetan Elay Ran je dodal: » Res je lepo v Sloveniji. Portorož me spominja na Monte Carlo. Lepe plaže, morje, prijetna temperatura zraka… Veseli me, da imam na razpolago vse najboljše izraelske igralce. Nikoli ni težav pri sestavi ekipe. Jaz igralcem pošljem sms sporočilo in vsi se odzovejo.«

 

V izraelski ekipi so še Amir Weintraub (198. ATP), ter specialista za igro dvojic Jonathan Erlich in Andy Ram.

Precej več težav pri sestavi ekipe je imel slovenski kapetan Blaž Trupej, ki pa na srečo lahko računa na Blaža Rolo. Slednji je v zadnjem mesecu dni dosegel odlične rezultate na turnirjih na Kitajskem in v Panami ter Kolumbiji. Rola je dosegel rekordno uvrstitev na lestvici ATP (118. mesto), kot pa pravi sam, mu ne bo težko nositi glavno breme srečanja proti Izraelu: »Resda sem iz Južne Amerike potoval kar 36 ur, ampak se danes že počutim zelo dobro. Forma je dobra, tudi peščena podlaga mi ustreza in ne vidim težav, da ne bi dobro igral proti, domnevno, Seli in Weintraubu.«

 

Oboji se zavedajo, da jim zmaga prinese neposredni dvoboj za vstop v svetovno skupino, zato je, kot običajno, dobro razpoložen tudi kapetan Blaž Trupej, ki je med novinarsko konferenco postregel  s kašno prvo aprilsko šalo. V resnem tonu pa dodal: » Mi smo težav s sestavo ekipo in številnimi poškodbami že vajeni. V tem smo res močni. Blaž Rola je na srečo v dobri formi, Blaž Kavčič se vrača po operaciji stopala, Grega Žemlja pa je imel smolo z gripo. Tu je tudi Janez Semrajc, zato v tem trenutku ne vem, kako se bom odločil pred četrtkovim žrebom. Igramo doma, na peščeni podlagi, ki naj bi nam bolje ustrezala, zato ostajamo optimistični.« 

 

Žreb vrstnega reda srečanj bo v četrtek, 3.4.2014 ob 13h na Tartinijevem trgu v Piranu. Opravila ga bo podžupanja občine Piran, ga. Meira Hot.

 

Petkov prvi posamični obračun se začne ob 11 uri.

 

Vstop je prost !

Turnir v MINI tenisu dvojic za letnik 2005 in mlajše ter brezplačni prevozi v Portorož

Ljubljana, 28.3.2014

 

Turnir dvojic_525

 

Teniška zveza Slovenije organizira ob robu srečanja za Davisov pokal v Portorožu, turnir v mini tenisu.

Turnir se bo odvijal v soboto 5.4.2014 s pričetkom ob 10.30 uri. Udeležijo se ga lahko igralci in igralke letnik 2005 in mlajši.

 

Podrobnosti o turnirju v MINI tenisu najdete TUKAJ.

 

 

 

Brezplačni prevoz_525 

 

Teniška zveza bo v soboto organizirala tudi brezplačne avtobusne prevoze v Portorož. Avtobusi bodo zainteresirane pobrali v Mariboru, Kranju in Novem Mestu. Podrobnosti o odhodih avtobusov preberite TUKAJ.

 

 

 

 

 

Novinarske akreditacije

Ljubljana, 28.3.2014

 

Spoštovani novinarji in fotografi !

 

Vljudno vas vabimo k spremljanju tekmovanja za Davisov pokal, ki bo naslednji vikend (4.4.-6.4.2014) v Portorožu, natančneje v ŠRC Marina.

 

Spremljanje tekmovanja bo mogoče izključno z akreditacijami, zato vas prosimo, da sporočite svojo prisotnost do ponedeljka, 31.3.2014.

 

Prijave pošljite na naslov: info@slo-daviscup.si

 

Akreditacije boste prejeli na vhodu na prizorišče. O vseh ostalih tehničnih podrobnostih vas bomo obvestili po prijavi.

 

Program v naslednjem tednu:

 

NOVINARSKA KONFERENCA: Torek, 1.4.2014, ob 12:30h, terasa Hotela Metropol v Portorožu (Obala 2, 6320 Portorož)

ŽREB PAROV: Četrtek, ob 13:00h, Tartinijev trg v Piranu (Tartinijev trg 2, 6330 Piran)

 

 

 

 

Znani postavi Slovenije in Izraela za srečanje Davisovega pokala aprila v Portorožu

Ljubljana, 25.3.2014

 

 

Selektorja reprezentanc Slovenije Blaž TRUPEJ in Izraela Eyal RAN sta, kot velevajo pravila ITF,  deset dni pred začetkom dvoboja prijavila ekipi za srečanje v I. EA skupini Davisovega pokala, ki bo od 4. - 6. aprila v ŠRC Marina, v Portorožu.

 

       Žemlja, Semrajc, Kavčič, Rola_525
                                                                
 
 
         Izrael                               Slovenija           
Dudi SELA 

 

04 Apr 1985

Singles ranking: 61

Doubles ranking: 258            

            

Blaž KAVČIČ

 

05 Mar 1987

Singles ranking:  120

Doubles ranking: 698           

                  

Amir WEINTRAUB

 
16 Sep 1986

Singles ranking: 206           

Doubles ranking: 336

Blaž ROLA

 

05 Oct 1990

Singles ranking:  128           

Doubles ranking: 219

Jonathan ERLICH

 

05 Apr 1977

Singles ranking: NR

Doubles ranking: 74

Grega ŽEMLJA

 

29 Sep 1986

Singles ranking:  136

Doubles ranking: 404

Andy RAM

 

10 Apr 1980

Singles ranking: NR

Doubles ranking: 111

Janez SEMRAJC

 

24 Jul 1989

Singles ranking: 308

Doubles ranking: 701

 
 
Po objavi ekipe Izraela je selektor slovenske reprezentance Blaž TRUPEJ za STA povedal: "Za Blaža Kavčiča bomo videli, kako bo šlo okrevanje. Nobenega dvoma ni bilo, da ga povabim v ekipo, zdaj je vse odvisno od njegovega zdravljenja. Danes je že stal na igrišču, več bo povedal čas. Sam imam sicer možnost, da še eno uro pred žrebom spremenim postavo, če Blaž ne bo pripravljen, bom povabil koga drugega. Kar se tiče Aljaža Bedeneta, ta je moje povabilo zavrnil, zakaj, je potrebno vprašati njega. Želel bi si ga v ekipi, a mi je njegov tabor sporočil, da tokrat na Davisovem pokalu ne bo branil slovenskih barv."
 
 
 
Obvezni del protokola pred začetkom srečanja so tudi novinarska konferenca obeh ekip, uradna večerja in žreb vrstnega reda tekem.
 
 
Novinarska konferenca bo na terasi hotela Metropol, v torek 1.4.2014 ob 12:30 uri.
 

Uradna večerja Davisovega pokala bo v Casinoju Portorož, v sredo 2.4.2014 ob 19:00 uri.

 

Žreb vrstnega reda srečanj bo na Tartinijevem trgu v Piranu, v četrtek 3.4.2014 ob 13:00 uri.

 

Še dva tedna do srečanja Davisovega pokala med Slovenijo in Izraelom

Ljubljana, 20.3.2014

 

Še dobra dva tedna nas ločita od pomembnega obračuna v 1. Evro afriški skupini Davisovega pokala, ko se bo Slovenija pomerila z Izraelom. Za zmagovalca tega dvoboja bo to prelomna točka pred zadnjo »oviro« za vstop v svetovno skupino.
  
Obračun med Slovenijo in Izraelom bo na peščenih igriščih ŠRC Marina Portorož od 4. do 6. aprila 2014.
  
Kapetan slovenske moške teniške reprezentance Blaž TRUPEJ tokrat bržkone ne bo mogel računati na Blaža KAVČIČA, ki je prestal operacijo levega stopala. Junak nedavne slovenske zmage proti Portugalski je po operaciji dejal: »Pred nekaj tedni smo dosegli pomembno zmago proti Portugalski in resnično se nam je pokazala zgodovinska priložnost za uvrstitev v play off za svetovno skupino. Komaj sem čakal, da ponovno pustim srce na igrišču, saj je nastopanje za
reprezentanco vedno nekaj najlepšega.«

  
Pred dvobojem z Izraelom, najboljši igralec je Dudi SELA (61. ATP), bo kapetan Blaž Trupej opravil razgovore z vsemi najboljšimi slovenskimi igralci. Nemara se pot do svetovne skupine lahko nadaljuje le z najboljšimi slovenskimi možmi.

Selektor Blaž TRUPEJ je povedal:»Prvič v zgodovini nastopanja v Davisovem pokalu imamo priložnost igrati 2. kolo 1. EA skupine pred domačim občinstvom, kar zna biti še eden od dodatnih motivov pri nastopajočih, da naredimo še en korak proti svetovni skupini Davisovega pokala. Kljub zdravstvenim težavam nekaterih reprezentantov ostajam optimist, ter si želim in upam na udeležbo vseh  naših najboljših igralcev.  Ekipa za nastop bo znana 25.3.2014«.
 
Pomoč s tribun je v dvobojih Davisovega pokala lahko še kako odločilna, kar priča tudi odlično navijaško vzdušje v Kranju ob zmagi  Slovenije proti Portugalski.

Dvoboji bodo na sporedu v petek 4. aprila s pričetkom ob 11h, v soboto 5. aprila ob 14h in v nedeljo 6. aprila ponovno ob 11h.
 
Vstop bo brezplačen zato vsi lepo vabljeni! 
 
TZS bo za vse člane teniških klubov organizirala tudi brezplačne prevoze na dvoboj dvojic v soboto 5. aprila. 
               
Žreb parov pred dvobojem Slovenija – Izrael bo 3. aprila na Tartinijevem trgu v Piranu. 
 
Še posebej veliko podpore pri promociji in izvedbi dogodka namenja Občina Piran na čelu z županom Petrom Bossmanom, ki je na temo teniškega dvoboja Slovenije in Izraela dejal: »V ponos nam je, da bomo v Portorožu gostili pomemben teniški dvoboj in nestrpno pričakujemo vse ljubitelje tenisa. Naj poudarim odlično
sodelovanje s Teniško zvezo Slovenije, ki je zadnje leto dvignila raven tenisa v Sloveniji. Skupaj smo Portorož ponovno postavili na teniški zemljevid Evrope in skupaj ga bomo še učvrstili«.

  
Se vidimo na teniških igriščih v ŠRC Marina v Portorožu od 4. do 6. aprila.

 

 

Slovenija Izrael od 4. - 6. aprila 2014 v Portorožu 

 

 

Teniška zveza Slovenije (TZS) se pospešeno pripravlja na dva večja dogodka, ki bosta, vsak po svoje, zaznamovala slovenski teniški prostor.

 

Prvi bo v začetku aprila, ko se bo v 2. krogu 1. evro-afriške skupine Davisovega pokala Slovenija pomerila z Izraelom.   Slovenska moška izbrana vrsta je v prvem krogu 1.evro-afriške skupine Davisovega pokala v Kranju premagala Portugalsko in se uvrstila v drugi krog. Naslednji nasprotniki slovenskih teniških igralcev bodo Izraelci, pri katerih je večina bremena na plečih Dudija SELE, igralca, ki je trenutno na 61. mestu lestvice ATP.    Slovenija se bo z Izraelom pomerila v Portorožu, od 4. do 6. aprila 2014, na zunanjih peščenih igriščih ŠRC Marina. V primeru zmage bi se v neposrednem dvoboju za uvrstitev v Svetovno skupino lahko pomerila s Srbijo, Španijo, Argentino, ZDA, Avstralijo, Belgijo, Nizozemsko ali Kanado.

 

 

 

           

 

 

          

 

   

 

         

   

         

   

         

   

         

   

I. EVROAFRIŠKA SKUPINA DAVISOVEGA POKALA  31.1- 2.2.2014

 

SLOVENIJA - PORTUGALSKA

 

 

3-2

 

Video s srečanja Slovenija - Portugalska

Ljubljana, 3.2.2014

 

Nekaj utrinkov srečanja Slovenija - Portugalska v okviru I. EA skupine Davisovega pokala je v kamero ujel Marko ŠALAMUN.

 

Video si lahko ogledate TUKAJ

Slovenija zlomila favorizirano Portugalsko in slavila s 3-2

Kranj, 2.2.2014, bm

 

zMAGA EKIPA_525

Foto: Bojan Matevžič

 

V Kranju smo dočakali veliko zmago Slovenije. Padla je Portugalska z 51. igralcem sveta Joaom SOUSO, Blaž KAVČIČ pa je slovenski Davis cup ekipi priigral tudi prvo zmago nad igralcem iz prve stoterice v tekmah za Davisov pokal. Današnja zmaga nad Portugalsko je Sloveniji prinesla še eno tekmo doma in sicer proti ekipi Izraela v aprilu.

Srečanje med Blažem KAVČIČEM in Joaom SOUSO je navdušilo polno teniško dvorano v Kranju. V prvi dveh nizih je Blaž nasprotniku odvzel servis v tretji in dvanajsti igri. Po enkrat je servis izgubil tudi sam, a je oba niza dobil s 7-5. V tretjem nizu je nasprotniku odvzel servis v peti in sedmi igri, nato pa sta imela oba igralca priložnost za osvojitev 8 igre. Na koncu je imel bolj trdne živce Blaž, ki je potem, ko Sousa ni izkoristil dveh break žog, izkoristil drugo meč žogo in Slovenijo poeljal do zmage.

 

Blaž rojstni dan 525

Foto: Bojan Matevžič


To je bilo tudi lepo darilo kapetanu Blažu Trupeju, kateri prav danes praznuje rojstni dan.
  
Čestitke gredo celotni ekipi, ki je delovala kot eno in tudi odlično vzdušje znotraj ekipe je zagotovo pripomoglo k velikemu uspehu.

 

 

          Mike URBANIJA

-

          Frederrico SILVA 

DC Mike Urbanija_200_bm

 

 Silva Frederrico_200_bm
           25 let, ATP 589  

               18 let, ATP 601

6-4

3-4

predaja Urbanija

 

 

 

 

 

 

Slovenija je sicer že premagala Portugalsko s 3-1, a potrebno je  odigrati še zadnjo tekmo. Oba selektorja sta ponudila priložnost novincema v ekipah,  Mike URBANIJI in Fernandu SILVI.

Portugalski 18 letni levičar je sicer odličen igralec dvojic, saj je v mladinski konkurenci osvojil dva turnirja za grand slam, še na enem pa je bil finalist.

Mike URBANIJA v zadnjih dveh letih nabira točke na turnirjih serije Futures in se počasi prebija po svetovni teniški lestvici. 
  
Srečanje odprl Mike URBANIJA, ki je v tretji igri izgubil začetni udarec. Nadaljeval je precej bolje in prvi niz dobil z rezultatom 6-4, potem ko je v deseti igri še drugič odvzel servis Portugalcu.
  
Drugi niz je začel Mike URBANIJA in izgubil začetni udarec. Mikeu je uspel re- break in izid je poravnal na 1-1. Najdaljša igra v srečanju. Po osmih priložnostih na vsaki strani jo je nazadnje dobil Mike in povedel z 2-1. Portugalec je izenačil nato pa Mikeu odvzel servis in Silva z breakom vodi 3-2.

Pri izidu 3-4 v drugem nizu je Mike URBANIJA srečanje zaradi poškodbe predal.
         
      

 

 

 

           Blaž KAVČIČ

      -

            Joao SOUSA

Kavčič Blaž_200_2014_bm

 NEDELJA

   15.00

Joao Souza 200_2014_bm
           26 let, ATP 111                24 let, ATP 51

7-5

7-5

6-2

 

 

 

 

 

V Kranju se je začelo četrto srečanje tekme Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko. Na igrišču sta Blaž KAVČIČ> in Joao SOUSA.

 

Prvi začetni udarec je pripadel Portugalcu. V tretji igri ima Blaž tri break priložnosti, izkoristil je prvo in z breakom vodi z 2-1. V četrti igri prva break priložnost za Souso in po izmenjavi dolgi več kot 30 udarcev je Souza dobil igro in izenačil na 2-2.V deveti igri nova break priložnost za Blaža. Ostaja neizkoriščena. Blaž ima v deseti igri dve break žogi. Deuce. Nova break žoga za Blaža. Izkoristil jo je in z breakom vodi 6-5. Blaž ima prvo žogo za niz in izkoristil jo je ter prvi niz pripeljal domov.

 

Drugi je začel začel Sousa. V drugi igri prva break priložnost za Souso. Blaž se je ubranil in izenačil. Blaž ima v tretji igri break priložnost, ki jo je izkoristil in z breakom vodi 3-1. V peti igri priložnost za break za Souso. Deuce. Nova break žoga za Souso. Deuce. In še tretja. Deuce. In četrta. Igra Sousa in izenačenje na 3-3. Nekaj težav za Blaža v osmi igri a jo je dobil in izenačil na 4-4. V enajsti igri dve break žogi za Blaža. Prve ni izkoristil. Tudi druge ne. Deuce. Tretja break žoga za Blaža. Blaž je dobil 11. igro in vodi z breakom ter bo serviral za drugi niz. Prva zaključna žoga v drugem nizu. In tudi drugi niz je po dveh urah in treh minutah pod streho.

 

Tretji niz je začel Sousa.
Za razliko od prvih dveh nizov, ko je Blaž odvzel nasprotniku servis v tretji igri, mu je tokrat to uspelo v peti in z breakom vodi s 3-2. Še en break in Blaž je le igro oddaljen od zmage. Bravo Blaž, bravo Slovenija. Portugalska je na kolenih. Čestitamo !          

   
 
 
 

 

 

 

Blaž Kavčič in Grega Žemlja odprla vrata do zmage nad Portugalsko

Kranj, 1.2.2014, bm

 

Zmaga

Foto: Bojan Matevžič

 

Zagotovo lahko rečemo, hvala Gregu ŽEMLJI, ki je sprejel težko odločitev in kljub dolgi odsotnosti z igrišč stisnil zobe ter z Blažem KAVČIČEM priigral pomembno točko Sloveniji na poti do zmage nad ekipo Portugalske.

 

Če smo bili še včeraj zmerni optimisti, pa lahko danes še bolj vedro zremo proti nedelji in odločilnima srečanjema med Slovenijo in Portugalsko.

 

V današnjem srečanju dvojic pravzaprav velikih dilem o zmagovalcu ni bilo. Naša igralca sta ves čas kontrolirala potek srečanja in tekmo zanesljivo pripeljala do zmage v treh nizih.

 

V prvem nizu sta naša igralca nasprotnikoma dvakrat odvzela servis in niz dobila s 6-3.

 

V drugem nizu sta prva prišla do odvzema servisa Sousa in Elias, a sta Grega in Blaž z re-breakom izid postavila na začetek. Pri izidu 6-5 je nato Elias serviral za izenačenje, a naredil dve dvojni napaki in igro izgubil brez osvojene točke, s tem pa je Slovenija drugi niz dobila s 7-5.

 

Tudi v  tretjem nizu sta prva prišla do breaka Portugalca.  V sedmi igri je servis izgubil Blaž, a sta že v naslednji igri  naša igralca prednost izničila. Elias je namreč serviral in izgubil prve tri točke ter Slovencema ponudil tri break žoge. Nista jih izkoristila, a ko je bila ponujena še četrta, je napako pri mreži napravil Sousa in izid je bil ponovno poravnan.

 

O zmagovalcu je odločila podaljšana igra. Naša igralca sta povedla s 5-1, Portugalca znižala na 5-4 in 6-5, a Blaž KAVČIČ je z odličnim servisom zapečatil usodo gostov in Slovenija je slavila s 7-5 v podaljšani igri in s 3-0 v nizih.

 

Kapetan Blaž TRUPEJ je po dvoboju za STA povedal, da je zmaga še precej oddaljena, saj sta Portugalca favorita v obeh nedeljskih partijah, na novinarsko vprašanje, ali obstaja možnost, da bi v drugi partiji Janeza Semrajca nadomestil z Žemljo, pa je dejal: "Priznam, da verjetno nocoj ne bo prav veliko spal, ker bom razmišljal ravno o tem.  Treba se je posvetovati, predvsem pa počakati na razplet prvega dvoboja.  Vsekakor pa so možnosti zdaj malo večje, kot so bile še včeraj ali nekaj dni nazaj."

 

Grega ŽEMLJA, ki je zaradi zdravstvenih težav že nekaj časa izven tekmovalnega pogona, je bil s svojo predstavo zadovoljen. "Lepo se je po dolgem času vrniti v arene na takšen način. V prvih izmenjavah sem bil malce negotov, nato pa mi je šlo iz igre v igro bolje. Zadovoljen sem tudi s počutjem na igrišču," je za STA povedal Žemlja, na vprašanje, ali je v nedeljo sposoben reševati Slovenijo, pa je dodal: "Težko odgovorim na to."

 

dvojice 1

Fioto: Bojan Matevžič

 

 

 

  Blaž KAVČIČ/Grega ŽEMLJA

      -

  Joao SOUZA/Gastao ELIAS

kAVČIČ žEMLJA_200x300

  SOBOTA

    16.00

 

 

 

VSOP PROST

Souza Elias_200x300
26, Atp dv.697; 27, Atp dv. 393    24, Atp dv. 369;23, Atp dv. 615

6-3

7-5

7-6(5)

 

 

 

 

 

Začelo se je zelo pomembno srečanje dvojic na tekmi Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko.  Obe dvojici sta na svoj servis začeli zanesljivo, a smo v peti igri videli prvi break, ki sta ga dosegla naša igralca. Zdaj vodita s 3-2 in imata servis. Tudi danes so gledalci lepo napolnili teniško dvorano v Kranju in bučno navijajo za naša igralca, ki v tem trenutku vodita s 5-3. Nova break priložnost za naša igralca izkoriščena in vodstvo 1-0  v nizih.

 

Drugi niz začenja naša dvojica. V tretji igri prva priložnost za break Portugalcema, a je nista izkoristila. Imata pa novo break priložnost, tudi to sta Blaž in Grega ubranila. Še tretja. V tretje je šlo in Portugalca imata break prednosti. V šesti igri sta do break priložnosti prišla Grega in Blaž in jo izkoristila ter izenačila na 3-3. Pri izidu 6-5 bosta Portugalca servirala za obstanek v igri. Na veselje navijačev jima to ni uspelo. Ob dveh dvojnih napakah sta igro izgubila brez osvojene točke in Slovenija je povedla z 2-0 v nizih.

 

Tretji niz sta začela naša igralca. V tretji igri prva priložnost za greak, katere pa Portugalca nista izkoristila. Dve break priložnosti sta si v četrti igri priigrala Blaž in Grega, a tudi ti sta ostali neizkoriščeni. Nova break priložnost v peti igri, spet za Portugalca. Grega jo je z odličnim servisom rešil in z naslednjima osvojil igro. Blaž se je znašel v nevarnosti, saj je prve tri točke na svoj servis izgubil. In Portugalca sta dobila igro ter z breakom vodita  4-3. Zdaj zaostaja Elias z 0-30 i9n z dvojno napako 0-40. Tri break žoge za Slovenijo. Deuce in nato nova prednost za Slovenijo. Huda napaka Souze na mreži in izid je z re-breakom poravnan na 4-4. Servira Žemlja. Z asom je povedel Slovenijo v vodstvo s 5-4. Blaž ima ponovno težave 0-30. Dva winnerja in 30-30. Napaka Žemlje na mreži in break žoga. Še en dober servis. Deuce. Dvojna napaka Blaž in break žoga. Deuce. Igra Slovenija. Podaljšana igra. 7-5 in zmaga v tretjem nizu in srečanju. Čestitamo!

 

 

           Blaž KAVČIČ

      -

           Gastao ELIAS

Kavčič Blaž_200_2014_bm

  PETEK

folow by

Elias Gastao_200_2014_bm
           26 let, ATP 111                23 let, ATP 174

 7-6(14)

6-1

6-4

 

 

 

 

V Kranju se odvija druga tekma srečanja Slovenija Portugalska v Davisovem pokalu.

 

Igrata naš prvi lopar Blaž KAVČIČ in drugi portugalski igralec Gastao ELIAS. Srečanje je v prvem nizu povsem izenačeno, igralca pa dokaj gladko dobivata svoje začetne udarce. le pri izidu 3-3 je imel Portugalec kar tri break žoge, a ni uspel nobene izkoristiti. Berz izgubljenega servisa sta prvi niz pripeljala do podaljšane igre. V tej je Elias takoj izgubil dva začetna udarca in Blaž je povedel s 3-0 in nato s 5-1, a je nato slabše serviral in igubil pet točk zapored. Elias je povedel s 6-5 ter imelo prvo zaključno žogo za prvi niz. Sledila je dolga izmenjava in odličen Blažev zaključek ter izenačenje na 6-6. Blaž je nato izgubil še en začetni udarec in Portugalec je imel drugo zaključno žogo, a tudi te ni izkoristil, a si je priigral še tretjo, ki je prav tako ostala neizkoriščena, pri čemer so Portugalci prostestirali zaradi sodniške odločitve. Blaž je naslednjo točko dobil in zdaj on imel priložnost za osvojitev prvega niza.Tudi on je ni izkoristil in izid je 9-9 Še en mini break za Kavčiča in druga zaključna žoga. Novo izenačenje na 10-10. Dvojna napaka Kavčiča in 11-10 ter četrta zaključna žoga Portugalcu. Izjemen pasing udarec Blaža in 11-11 nato pa mini break nova set žoga za Kavčiča. Zdaj je izjemen pasing odigral Elias in izid je 12-12. Še tri priložnosti za Blaža da osvoji prvi niz in uspelo mu je. 16-14 v podaljšani igri prvega niza.

 

Blaž je dobro nadaljeval in s tremi breaki dobil drugi niz s 6-1.

 

V tretjem nizu je izid 3-4 za Portugalca, potem ko je Blaž v peti igri izgubil svoj začetni udarec. Blaž je z re-breakom izid izenačil na 4-4. V deveti igri nima Portugalec dve break žogi. Blaž je obe z veliko borbenostjo izničil in dobil deveto igro ter vodi s 5-4.

 

Elias servira za obstanek v igri, a mu ni uspelo. Brez osvojene točke je izgubil 10. igro in Blaž ter celotna ekipa so se veselili izenačenja na 1-1 v tekmi.

 

 

              Janez SEMRAJC       

    -    

              Joao SOUZA     

Semrajc Janez_200_2014_bm

PETEK

16.00 

    Joao Souza 200_2014_bm
              24 let, ATP 305                  24 let, ATP 51

 1-6 

4-6-

6-4

0-6

 

 

 

Janez SEMRAJC in Joao SOUZA sta odpra tekmo med Slovenijo in Portugalsko. Janez Semrajc je začel slabo in prvi niz izgubil z 1-6. V drugem nizu je zaigral bolje in niz po dokaj izenačeni igri izgubil s 4-6. Tudi v tretjem nizu smo gledali odličen tenis in Janez je navijače, v dvorani Triglava se jih je zbralo okrog 400, razveselil z osvojenim nizom, kar je vse navdalo z optimizmom.

V četrtem nizu, ko smo pričakovali preobrat, pa do tega žal ni prišlo. Janez SEMRAJC je močno popustil in izkušeni Joao SOUZA je niz dobil gladko, s 6-0 in Portugalsko povedel v vodstvo z 1-0 v srečanju.

 

Bojana Kavčič in dr. Matej Tušak sta otrokom in staršem dala nekaj nasvetov glede teniškega razvoja in poti med najboljše

Kranj, 1.2.2014

 

     Tušak_250_vp            Kavčič Bojana_250    

 

 

Na povabilo TZS sta se mama Blaža Kavčiča, Bojana in priznani slovenski športni psiholog dr. Matej Tušak soočila s kopico mladih tekmovalcev in njihovimi starši ter trenerji.

 

Kotiček za igralce oz. »players corner« je bil drugi dan obračuna Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko zaseden že uro pred začetkom dvoboja dvojic. Izkušnje, znanje, modrost in nasveti, so bili del pogovora s človekoma, ki sta življenje namenila športu. Bojana Kavčič je bila nekdaj izjemna alpska smučarka, zaradi lastnih izkušenj je znala prisluhniti sinu Blažu, a nikdar ga ni v ničesar silila. »Mislim, da je šlo pri Blažu za zaresno športno kariero že od začetka. On je vedno želel biti boljši od ostalih, zato ga z možem nikdar nisva prepričevala naj hodi na treninge, naj vztraja. Seveda so prišli tudi slabi trenutki, predvsem v obdobjih slabših rezultatov. Takrat v zraku ni bilo dobre energije, ampak mi smo vedeli, da kriza pride in tudi gre. Doma smo se vedno dobro razumeli in, če je bilo potrebno, se o tenisu sploh nismo pogovarjali

 

Sedanja vloga staršev pri razvoju mladih teniških igralcev se razlikuje od časov, ko je generacija z Blažem Kavčičem in Grego Žemljo rastla in kasneje opozorila nase z odličnimi rezultati. Bojana Kavčič: »Še danes se pri nas doma oglasijo starši teniških igralcev in nas sprašujejo o tem in onem. Jaz jim rada pomagam in povem svojo zgodbo, o odnosih, ki jih gojimo z Blažem, o tem kako smo reševali težave…ipd. Sama takrat nisem imela koga vprašati, saj slovenski tenis ni beležil takšnih rezultatov kot danes. So se pa mnogi, predvsem slovenski trenerji od takrat veliko naučili, zato menim, da v Sloveniji imamo dober strokoven kader

 

Teniški svet vsebuje treninge, turnirske dvoboje in prosti čas. Vsa vzgoja in odnos do življenja pa se začne doma, med štirimi stenami, kjer morajo otroci najti toplino in podporo. Dr. Matej Tušak dodaja:« Starši morajo otroka vzgajati v poštenem in delavnem duhu. Otrok mora vedeti, kaj je prav, kaj lepo, kaj pravilno… Vse do 12 leta se otroku da izoblikovati v osebnost, kasneje pač težje. Vse dobro je pri otrocih potrebno pohvaliti, vse negativno pa nikdar dopustiti. Tenis je individualen šport in vse preveč je težav pri reševanju osebnostnih in športnih kriz. Starši morajo otrokom pomagati, jih učiti, denimo teniški trenerji pa so »teroristi«. In morajo biti, kajti zelo težko je doseči vrhunski rezultat. In samo tisti, ki zmorejo prek težkih treningov in številnih odrekanj, se lahko nadejajo vrhunskih rezultatov.« Dokaz o tem so besede Bojane Kavčič: »Redkim uspe. Mi vidimo tiste, ki jim je uspelo, a ne vidimo 90% tistih, ki so propadli. Otroku je potrebno pomagati in dobesedno ne »težiti«. Doma mora vedno najti mirno okolje in toplino. Le takrat se lahko rešujejo težave. Včasih te premagajo čustva, zato je dobro naslednji dan še enkrat premisliti in se odločiti. Blaž je denimo kmalu želel iti v tujino, a ker je navezan na družino, bi to pomenilo, da moramo vsi spakirati in se preseliti. No, nam to ni ustrezalo in smo ostali doma, njemu pa preprečili, da je bilo po njegovo. Izkazalo se je, da smo imeli kar prav.«

 

Precej je bilo govora o teniškem razvoju mladih igralcev, vlogi trenerjev in staršev. Vse preveč je primerov neprijaznega obnašanja športnikov, nesmiselnih vlog staršev in neopaznih vlog trenerjev. Dr. Tušak pravi: »Otroci bodo mnogokrat delali tako, da osvojijo čustva tistih, ki imajo nad njim avtoriteto. Prav zato je težko staršem, če se prelevijo v vlogo trenerjev. Otroci v njih ne vidijo trenerjev, ampak očeta in mamo, nekoga, ki mu potožijo, se mu zaupajo. Zato morajo starši poskrbeti za pravilen osebnosti razvoj, trenerji pa držijo pod nadzorom trening. Zelo pomembno je, da starši naučijo otroke kako sprejeti poraze, kako se soočiti s krizo, kako reševati težave. Še bolj pomembno pa je, da smo otrokom  vedno v oporo. Četudi je denimo otrok najboljši v nekem športu, mora vedeti, kakšne so osebnostne vrednote, kaj je prav in kaj ni. Zaradi športnih uspehov, mu  nikdar ne smemo dopustiti, da zanemari poštenja, prijaznosti, spoštovanja…«     

 

  Predavanje _250_vp       Predavanje_250_bm  

Žreb vrstnega reda srečanj prvega na igrišče pošilja Janeza Semrajca

Kranj, 30.1.2014

 

Danes je bil v Mestni hiši kranjske občine opravljen žreb vrstnega reda tekem v srečanju Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko.

 

Slovenski selektor je izkoristil možnost, da pred žrebom še spremeni slovensko postavo. Vanjo je naknadno uvrstil Grega ŽEMLJO, ki je v ekipi nadomestil Toma KOČEVARJA DEŠMANA in bo nastopil v igri dvojic skupaj z Blažem KAVČIČEM.

 

Žreb so vodili podžupanja MO Kranj ga. Nada Mihajlović,  glavni sodnik tekmovanja g. Roberto Ranieri, predsednik Teniške zveze Slovenije g. Marko Umberger in predsednik Portugalske teniške zveze g. Vasco Costa.

 

Zreb_DavisCup_525_140130_VP

 

Srečanje bosta v teniški dvorani TK Triglav Kranj v petek ob 16. uri odprla drugi slovenski igralec Janez SEMRAJC in prvi Portugalec Joao SOUZA.

 

Semrajc Janez in Joao Souza 


Za njima bosta nastopila Blaž KAVČIČ in drugi portugalski igralec Gastao ELIAS.

 

Kavčič in Elias_2014_525_bm 


V soboto sta za nastop v dvojicah, tekma se bo začela ob 16. uri, prijavljena Blaž KAVČIČ in Grega ŽEMLJA ter Joao SOUZA in Gastao ELIAS.

Zadnji dan bosta ob 15. uri začela Blaž KAVČIČ in Joao SOUZA, sledilo pa bo srečanje Janeza SEMRAJCA in Gastaa ELIASA.

 

"Čeprav odločitev z njegove strani ni bila lahka, se je Grega po nekaj treningih vendarle odločil, da bo pomagal reprezentanci. Njegov delež v igri dvojic je lahko zelo pomemben, še posebej, če vemo, da je lahko v Davisovem pokalu partija parov mnogokrat jeziček na tehtnici," je v zvezi nastopa Grege za STA povedal njegov trener in pomočnik kapetana Žiga Janškovec.

 

"Navdušen sem bil nad njegovo potezo, vendar sem mu hkrati povedal, da ne pričakujem čudežev. Glede na to, da je toliko časa izven pogona ne morem pričakovati njegove vrhunske predstave, obenem pa nam njegov prihod vliva samozavest, saj sta z Kavčičem že večkrat dokazala, da se v dvojici odlično znajdeta," pa je povedal kapetan Blaž Trupej.


Vablejni na ogled srečanj, vstop je vse dni prost.
          
         

 

 

Tilia Clash

Kranj, 30.1.2014

 

 

Zavarovalnica Tilia je v sodelovanju s Planet.siol.net izvedla simpatično akcijo za vse rekreativne ljubitelje tenisa. Naša najuspešnejša teniška igralca Blaž Kavčič in Grega Žemlja, sta tik pred prihajajočim dvobojem Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko, ki se začenja v petek 31.1. ob 16.00 uri v Kranju, iskala svojega partnerja za dvojice!

 

Na ta poseben teniški izziv se je prijavilo 166 pogumnih rekreativnih teniških igralcev in igralk. Srečna izžrebanca sta bila Aleš in Žiga, ki sta tako lahko povsem od blizu doživela vrhunski tenis in tudi veliko smeha na in ob igrišču.

 

Dvoboj poimenovan »Tilia Clash« smo izvedli po torkovem končanem treningu slovenske Davis Cup reprezentance, v dvorani teniškega kluba Kranj. Žreb je določil, da Aleš postane partner Grege in da Žiga združi moči z Blažem. Sledil je kratek posvet v garderobi, kovanje taktike in ogrevanje ter nato pravi dvoboj na osrednjem igrišču. V napetem in izenačenem dvoboju polnem preobratov in ekshibicijskih potez, sta z rezultatom 7:5 slavila Žiga in Blaž. Pa vendar je bilo v ospredju prijetno druženje s polno smeha, zanimivih potez na igrišču in predvsem neprecenljiva izkušnja za Žigo in Aleša…

 

Vse ljubitelje tenisa vabimo, da si ta vikend v Kranju ogledajo vrhunski tenis in pridejo spodbujati naše fante, ki se borijo za napredovanje v svetovno skupino Davis Cup tekmovanja!

 

Kako je potekal dvoboj teniških dvojic pa si lahko ogledate TUKAJ.

Novinarska koferenca pred tekmo Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko

Ljubljana, 28.1.2014

 

Davisov Pokal Slovenija Portugalska 525_2014_bm

 

Na današnji dobro obiskani novinarski konferenci sta se predstavnikom sedme sile predstavili ekipi Slovenije in Portugalske, ki bosta od petka do nedelje merili moči v Davisovem pokalu.

 

Tekma bo v Kranju, v tamkajšnji dvorani TK Triglav Kranj, na trdi podlagi.

 

Za gledalce bo vstop prost.

 

Prvi tekmi posameznikov bosta v petek ob 16. uri, v soboto ob 16. uri bo tekma dvojic, v nedeljo z začetkom ob 15. uri pa še preostali srečanji posameznikv. Žreb vrstnega reda tekem bo opravljen v četrtek.

 

Oba kapetana ekip sta optimistično razpoložena, čeprav je Blaž TRUPEJ vendarle za favorita, glede na zasedbo v slovenski reprezentanci, izpostavil Portugalsko, a istočasno povedal, da v naši ekipi vlada dobro vzdušje in da bodo fantje kot vedno, tudi tokrat igrali na zmago.

 

Tudi igralci so dobro razpoloženi. Blaž KAVČIČ je pudaril, da je v zadnjem času v dobri formi in da bo, kot vedno, tudi tokrat na igrišču pustil srce, Janez SEMRAJC pa pravega občutka o formi nima, saj v zadnjem času ni nastopal na turnirjih, tako da se bo vse videlo v petek na igrišču. Je pa dobro pripravljen. Mlajša člana ekipa Mike URBANIJA in Tom KOČEVAR DEŠMAN, za katerega je to prvi nastop za ekipo Slovenije, sta se zahvalila kapetanu za povabilo v reprezentanco in poudarila, da bosta poskušala dati svoj prispevek h končnemu uspehu. Igralci si želijo v kranjski dvorani čim številnejšo podporo navijačev, ki jih vabijo na ogled tekem.

 

TZS bo za ogled tekem v soboto in nedeljo organizirala avtobusni prevoz iz Maribora, Kopra in Novega mesta ter nekatere spremljajoče dogodke kot so turnir v mini tenisu in strokovna predavanja.

 

Podrobnejše poročilo iz današnje tiskovne konference lahko preberete TUKAJ.

 

Podrobnosti o vseh dogodkih vezanih na tekmo Davisovega pokala pa najdete tudi na uradni spletni strani www.slo-daviscup.si.

   
 

Žrebanje vrstnega reda nastopov  na tekmi Davisovega pokala

Ljubljana, 27.1.2014

 

 

Organizator tekmovanja za Davisov pokal, Teniška zveza Slovenije (TZS), Vas vabi na žreb vrstnega reda nastopov na tekmi Davisovega pokala mad Slovenijo in Portugalsko.

 

Žreb bo v četrtek, 30.1.2014 ob 12:30 v avli Mestne občine Kranj, Slovenski trg 1. Izpeljala ga bo podžupanja Mestne občine Kranj, ga. Nada Mihajlović.

 

Vabljeni k spremljanju uradne spletne strani dogodka www.slo-daviscup.si.Za vse dodaten informacije smo na voljo na info@slo-daviscup.si.

Vabilo na novinarsko konferenco

22.1.2014

 

Spoštovani!

 

Organizator tekmovanja za Davisov pokal, Teniška zveza Slovenije (TZS), Vas prijazno vabi na novinarsko konferenco, kjer bodo predstavljene vse novice v povezavi z najstarejšim moštvenim tekmovanjem – Davisov pokal.

 

Znana je že težko pričakovana sestava domače ekipe. Slovenske barve bodo zastopali: Blaž Kavčič, Janez Semrajc, Mike Urbanija in Tom Dešman Kočevar ter kapetan Blaž Trupej. Gostujočo ekipo portugalske pa: Joao Sousa, Gastao Elias, Rui Machado, Frederico Silva in kapetan Nuno Marques.

Novinarska konferenca pred začetkom tekmovanja za Davisov pokal bo v torek, 28.1.2014 ob 13. uri, v  Kristalni palači v BTC-ju (Šmartinska 152, 1000 Ljubljana).

 

Na novinarski konferenci bosta prisotni obe ekipi in kapetana.  

 

Za vse dodaten informacije smo na voljo na info@slo-daviscup.si.

 

Vabljeni k spremljanju uradne spletne strani dogodka  www.slo-daviscup.si. Obiščite nas tudi na Facebook-u, @Teniška zveza Slovenije in na Twitterju, @Teniskazveza. 

Spremljanje tekmovanja za Davisov pokal - novinarske akreditacije

Ljubljana, 26.1.2014

 

Teniška zveza Slovenije Vas prijazno vabi k spremljanju tekmovanja za Davisov pokal, ki bo v TK Triglav Kranj od 31.1. do 2.2.2014.

 

Za spremljanje tekmovanja nam na naslov info@slo-daviscup.sisporočite podatke za pripravo akreditacije (ime in priimek ter medij). Prijave so možne do vključno 2.2.2014

  

Po prejeti prijavi Vam bomo poslali vse dodatne informacije o tekmovanju in programu, vabljeni pa ste tudi k spremljanju uradne spletne strani dogodka: www.slo-daviscup.si.

Zaigrajte z Blažem Kavčičem in Gregom Žemljo v tekmi dvojic

Ljubljana, 23.1.2014

 

Kavčič in Žemlja_2013_525_bm 

 

Če bi radi združili moči z vrhunskim teniškim igralcem in ste zaljubljeni v tenis, se vam obeta izvrstna priložnost. Blaž Kavčič in Grega Žemlja iščeta partnerja za dvojice. Če se boste prijavili ...

 

Med vsemi, ki bodo pokazali željo in se prijavili, bomo izžrebali dva srečneža. Eden bo postal partner Blaža Kavčiča, drugi partner Grege Žemlje! Delček vsega, kar vas čaka na nepozabni izkušnji, si lahko ogledate v priloženem video prispevku.

 

 

Prijave potekajo na Sportalu do 27. januarja do 12. ure, nato sledi žrebanje, že 28. oziroma 29. januarja – o končnem terminu boste vsekakor obveščeni – pa bomo v poznih popoldanskih urah v teniški dvorani v Kranju izvedli dvoboj.

 

Na omenjenem prizorišču bo konec januarja oziroma v začetku februarja potekal dvoboj prvega kroga prve avroafriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in Portugalsko. Vstop za gledalce je brezplačen.

 

Če želite izkusiti vrhunsko teniško igro in občutiti, kako je v družbi velemojstrov, ste prisrčno vabljeni k prijavi. Ne pozabite, časa imate do ponedeljka, 27. januarja. Ne bo vam žal. Blaž in Grega že nestrpno čakata na prijave in žrebanje nagrajencev.

 

Pravila nagradne igre.

Ekipi Slovenije in Portugalske

Ljubljana, 22.1.2014

 

Ekipa SLOVENIJE:

 

Slovenija_portugalska_525_bm

 

Blaž KAVČIČ   Janez SEMRAJC   Mike URBANIJA   Tom KOČEVAR DEŠMAN  

 

Kapetan: Blaž TRUPEJ

 

 

Ekipa PORTUGALSKE

 

        Joao SOUZA                                                      Joao SOUSA  

  

        Rojen: 30 Mar 1989 

        Kraj rojstva:Guimaraes, Portugal

        Prebivališče:Barcelona, Spain

        Igra: Right Handed (Double Handed Backhand)

        Singles ranking:50 

        Doubles ranking:371     

                 Gastao ELIAS                                   
                           Gastao ELIAS      

          

         Rojen:24 Nov 1990 

         Kraj rojstva:Caldas da Rainha, Portugal
         Prebivališče:Lourinha, Portugal           

         Igra:Right Handed (Double Handed Backhand)

         Singles ranking:174            

         Doubles ranking:543      

                     
                                
     Rui MACHADO                       

                    

                            Rui MACHADO                       

   

         Rojen:10 Apr 1984 

         Kraj rojstva:Faro, Portugal

         Prebivališče:Lisbon, Portugal

         Igra:Right Handed (Double Handed Backhand)

         Singles ranking:260 

         Doubles ranking: NR 

                                          
   

Frederico Ferreira SILVA

                            
                          
                    Frederico Ferreira SILVA 

  

          Rojen:18 Mar 1995 

 

          Kraj rojstva:Caldas da Rainha, Portugal

          Prebivališče:Foz do Arelho, Portugal

          Igra:Left Handed (Double Handed Backhand)

          Singles ranking:601 

          Doubles ranking:581 

                     
                          

 

Kapetan:  Nuno MARQUES

 

Brezplačni prevozi in zanimiv dodaten program za člane teniških klubov

Ljubljana, 22.1.2014

 

Obvestilo o prevozu na Davis cup_525 

 

Teniška zveza Slovenije v sklopu Davis Cup tekme med Slovenijo in Portugalsko, za člane teniških klubov ponuja posebne ugodnosti in zanimiv dodatni program.

 • organiziran brezplačen prevoz na Davis Cup tekmo
 • strokovni pogovor s starši profesionalnih igralcev
 • strokovni pogovor s trenerjem profesionalnih igralcev
 • mini tenis turnir dvojic za otroke

Za vse navdušence TZS v sodelovanju s Promet Mesec v soboto 1. februarja in nedeljo 2. februarja organizira brezplačne povratne avtobusne prevoze na dogodek in sicer iz Maribora, Novega mesta ter Kopra po slednjem urniku:

Sobota 1. februar

 • Maribor (Mlinska ulica, 12.00 h) – Celje  (Mercator center, 12.35 h) – Ljubljana (BTC Kolosej, 13.45 h) – Kranj
 • Novo mesto (Planet Tuš, 12.45 h) – Ljubljana (BTC Kolosej, 13.45 h) – Kranj
 • Koper (AP Soča, 12.45 h) – Kranj

Nedelja 2. februar

 • Maribor (Mlinska ulica, 11.00 h) – Celje  (Mercator center, 11.35 h) – Ljubljana (BTC Kolosej, 12.45 h) – Kranj
 • Novo mesto (Planet Tuš, 11.45 h) – Ljubljana (BTC Kolosej, 12.45 h) – Kranj
 • Koper (AP Soča, 11.45 h) – Kranj

 

Na mestu dogodka bomo poskrbeli za zelo zanimiv dodaten program. Za vse otroke bo organiziran mini tenis turnir v dvojicah, v »Players Cornerju« pa bodo eno uro pred začetkom prve tekme zanimiva interaktivna predavanja:

Sobota 1. februar

 • 15.00 h / psiholog dr. Matej Tušak in ga. Bojana Kavčič

Nedelja 2. februar

 • 14.00 h / dr. Aleš Filipčič in aktualni najboljši teniški trener TZS g. Žiga Janškovec

 

Več informacij in prijave v vašem teniškem klubu. Za vse dodatne informacije je na razpolago tudi vodja projekta, g. Gregor Krušič 031/672-692, gregor.krusic@teniska-zveza.si.

 

www.slo-daviscup.si

Slovenija oslabljena v Davisovem pokalu s Portugalsko

Ljubljana, 21.1.2014

 

 

DavisCup2014_SLO-POR_sliderTSZ_525x326px 

 

 

Prihajajoči dvoboj Davisovega pokala, ki bo med 31. januarjem in 2. februarjem potekal v Kranju bo Slovenija proti Portugalski odigrala z oslabljeno ekipo. Blažu Kavčiču, ki je tudi tokrat izkazal pripadnost slovenski reprezentanci, se bodo v ekipi pridružili še Janez Semrajc, Mike Urbanija in Tom Kočevar Dešman. Na žalost bo odsoten Grega Žemlja zaradi zdravstvenih težav, Aljaž Bedene in Blaž Rola pa sta igranje za reprezentanco zavrnila.

 

Znana je tudi sestava portugalske ekipe. Prvi nosilec je Joao Sousa, ki je trenutno uvrščen na visoko 50. mesto lestvice ATP. Njihov drugi igralec je Gastao Elias (174. ATP), tretji Rui Machado (260. ATP) in četrti Frederico Silva (601. ATP). Kapetan ekipe je Nuno Marques.

 

Kot vedno do sedaj, je Teniška zveza Slovenije za nastop povabila vse naše najboljše igralce. Prvi je udeležbo potrdil Blaž Kavčič, trenutno najboljši slovenski teniški igralec, uvrščen na 99. mesto ATP, ki bo tako glavno orožje Slovenije. Grega Žemlja, ki zaradi zdravstvenih težav, že dlje časa ne igra profesionalnih turnirjev, žal še ni nared za igranje na tem nivoju, kljub temu, da si je tega zelo želel. Zaradi poškodbe hrbta je nastop odpovedal tudi Nik Razboršek (525. ATP). Blažu se bodo v ekipi Slovenije pridružili Janez Semrajc, trenutno na 302. mestu ATP lestvice, ki je za Slovenijo že igral in dosegel 4 zmage, Mike Urbanija (588. ATP) in Tom Kočevar Dešman (777. ATP).

 

Trenutno drugi igralec Slovenije, Aljaž Bedene (104. ATP) se je povabilu zahvalil, vendar tako kot vedno v zadnjih dveh letih, tudi tokrat zavrnil igranje, pri čemer ni navedel razloga. Nastop je odpovedal tudi trenutno četrti igralec Slovenije Blaž Rola (185. ATP), ki je sporočil, da se bo v tem času pripravljal v Nemčiji in potem odpotoval na serijo turnirjev ATP Challenger v Indijo.

 

Gregor Krušič, direktor Teniške zveze Slovenije: »Razočarani smo nad odpovedjo Blaža Role in Aljaža Bedeneta, saj ima Slovenija letos ugoden žreb in s tem priložnost za zgodovinsko uvrstitev. Teniška zveza Slovenije ima do vseh naših najboljših igralcev enak profesionalen odnos. Pa vendar imamo na eni strani Blaža Kavčiča in Grego Žemlja, ki sta vedno brez izjem tistih nekaj dni v letu pripravljena prednost dati igranju za Slovenijo. Na drugi strani pa mlajša Blaž Rola in Aljaž Bedene žal ne sledita tem zgledom in očitno do slovenske reprezentance ne čutita takšne pripadnosti. Vsako odločitev posameznika seveda spoštujemo, vendar smo razočarani. Hkrati seveda upamo, da v prihodnosti naši najboljši uspejo združiti moči.«

 

Sloveniji, ki je trenutno v drugem nivoju Davisovega pokala (1. Evro-afriška skupina), se je letos sicer ponudila lepa priložnost, da bi se potegovala za zgodovinski preboj do svetovne skupine Davisovega pokala. Poleg tega, da slovenski teniški igralci posamično dosegajo odlične uspehe in prikazujejo odlične igre, je bil ugoden tudi žreb. Ta je Sloveniji v prvem krogu namenil Portugalsko, s katero se bo pomerila med 31. januarjem in 2. februarjem v Kranju in sicer na trdi podlagi dvorane Teniškega kluba Kranj, kjer bo prostora za okoli 1000 gledalcev.

 

Ne glede na oslabljeno ekipo, bo naša reprezentanca z Blažem Kavčičem na čelu seveda naredila vse za zmago! Vse teniške ljubitelje vljudno vabimo, da pridejo pogledati tenis na najvišji svetovni ravni in navijati za naše fante, ki bodo na igrišču pustili srce za zmago Slovenije. Tekme se začnejo v petek 31. januarja ob 16.00 h, v soboto 1. februarja ob 16.00 h in v nedeljo 2. februarja ob 15.00 h. Ogled tekem bo brezplačen.

 

V primeru zmage proti Portugalski, bi Slovenijo v drugem krogu čakala reprezentanca Izraela. Tudi ta tekma pa bi bila na sporedu v Sloveniji in sicer aprila. Morebitna zmaga v drugem krogu bi Slovenijo popeljala v zadnji krog – nasprotnik v odločilni tekmi »Play off« za preboj med elitnih 16 bi bila ena izmed reprezentanc, ki bo februarja izgubila v prvem krogu svetovne skupine. Kako kakovostna je skupina v kateri se Slovenija trenutno nahaja priča dejstvo, da bi Slovenijo v primeru poraza proti Portugalski čakal zelo težek boj za obstanek. V tem primeru bi se za obstanek borili bodisi proti Hrvaški (ki je pred leti že osvojila Davisov pokal) ali Rusiji, oziroma proti Izraelu v primeru, če ta v drugem krogu izgubi proti Portugalski.

 

Vse novice in aktualno dogajanje v zvezi s tekmovanjem Davis Cup, bodo na voljo tudi na spletni strani www.slo-daviscup.si.

 

Tekst:Lea Štumberger

Dobri rezultati na Australian Opnu bi lahko bili dobra popotnica za prihajajoči Davisov pokal

Ljubljana, 15.1.2014

 

Najboljši slovenski teniški igralci v zadnjih letih dosegajo odlične rezultate na najvišji ravni svetovnega tenisa. Tudi na prvem Grand Slam turnirju v sezoni, ki se trenutno odvija v Avstraliji Blaž Kavčič in Blaž Rola prikazujeta odlično igro, tako, da bi Slovenija lahko imela dobre obete za prihajajočo tekmo Davisovega pokala, ki jo bo odigrala proti reprezentanci Portugalske konec tega meseca v Kranju.

 

Slovenija je trenutno v drugem nivoju Davisovega pokala (1. Evro-afriška skupina), na poti do svetovne skupine bi morala premagati tri reprezentance. V letošnji sezoni je Sloveniji žreb v prvem krogu namenil Portugalsko, s katero se bo pomerila med 31. januarjem in 2. februarjem v Kranju in sicer na trdi podlagi dvorane Teniškega kluba Kranj, kjer bodo prostora za okrog 1000 gledalcev.

 

V elitni svetovni skupini Davisovega pokala, enega najstarejših ekipnih tekmovanj na svetu, je prostora le za 16 najboljših reprezentanc na svetu, zato je pot do tja seveda zelo zahtevna. Gre za visok cilj, tako za igralce kot za slovenski tenis, pa vendar bi lahko bil v naslednjih letih, ko bodo naši igralci v svojih karierah dosegali vrhunce, ta cilj dosegljiv.

Ali bo našim najboljšim teniškim igralcem uspelo združiti moči in Slovenijo popeljati med najboljše reprezentance na svetu? V primeru zmage proti Portugalski, bi Slovenijo v drugem krogu čakala reprezentanca Izraela, tudi ta tekma bi bila na sporedu v Sloveniji in sicer aprila. Morebitna zmaga v drugem krogu, pa bi Slovenijo popeljala v zadnji krog – nasprotnik v odločilni tekmi »Play off« za preboj med elitnih 16 bi bila ena izmed reprezentanc, ki bo februarja izgubila v prvem krogu svetovne skupine. Kako kakovostna je skupina v kateri se Slovenija trenutno nahaja, priča dejstvo, da bi se morali v primeru poraza proti Portugalski, za obstanek v tej skupini boriti bodisi proti Hrvaški (ki je pred leti že osvojila Davisov pokal) ali Rusiji. Hkrati to priča tudi o izjemni priložnosti, ki se je letos ponudila Sloveniji, saj sta tako reprezentanci Portugalske kot Izraela premagljivi, morda celo lažje, kot bi bil boj za obstanek!

 

Teniška zveza Slovenije je za nastop v Davisovem pokalu seveda povabila vse naše najboljše igralce. Prvi, ki je nastop že potrdil je Blaž Kavčič, ki je bil v vseh letih svoje profesionalne kariere reprezentanci vedno brezpogojno na voljo. Enako lahko rečemo tudi za Grega Žemlja, ki pa ga v tem trenutku žal še vedno tare poškodba mišic, zato še ni povsem prepričan ali bo lahko nastopil. Žemlja je sporočil, da v teh dneh sicer opravlja treninge in upa, da bo morda pripravljen vsaj za dvoboj dvojic. Glede na to, da v Davisovem pokalu velikokrat prav dvoboj dvojic odloča zmagovalca, bi bilo to seveda zelo dobrodošlo. Na drugi strani je kapetan Tilia Davis Cup ekipe Slovenije, Blaž Trupej, dobil negativni odgovor od Aljaža Bedeneta, ki se je povabilu zahvalil, vendar pa zavrnil nastop za Slovenijo.

 

Bedene je na zadnje za Slovenijo igral februarja 2012, od takrat pa se je nastopom za reprezentanco odpovedal. Davis Cup ekipa Slovenije še pričakuje uradno potrditev Blaža Role, ki je bil sicer do sedaj vedno na voljo reprezentanci.

Kapetan reprezentance mora uradno prijaviti ekipo igralcev, ki se bodo pomerili s Portugalci, najkasneje deset dni pred začetkom dvoboja, torej 21. januarja. Vse novice in aktualno dogajanje v zvezi s tekmovanjem Davis Cup bodo na voljo na spletni strani www.slo-daviscup.si.

 

 

Teniška zveza Slovenije

 

 

Noga_1050

Slovenija v prvem krogu s Portugalsko v Kranju

Ljubljana, 19.12.2013

 

 

Slovenija, ki si je letos z zmago nad JAR v Tivoliju izborila obstanek v  I. EA skupini Davisovega pokala je dobila nasprotnika za sezono 2014.

Od 31. januarja do 2. februarja bo na igriščih TK Triglav Kranj gostila ekipo Portugalske.

Slovenija je izbirala podlago, na kateri se bo srečanje igralo in izbrala trdo podlago.

Naša ekipa tako ponovno začenja pot proti svetovni skupini Davisovega pokala in žreb ji je bil tokrat dokaj naklonjen.

V primeru zmage z ekipo Portugalske bi si naši fantje že zagotovili obstanek v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala, v drugem krogu v začetku aprila 2014 pa bi jih nato čakal obračun z Izraelom za napredovanje v kvalifikacije za svetovno skupino. V primeru poraza s Portugalsko pa bi bil boj za obstanek precej hud, saj bi bili v tem
primeru mogoči nasprotniki ekipe Hrvaške, Rusije ali Poljske.  
 
Portugalska, ki je v letu 2013 nastopala v drugi EA skupini, si je napredovanje zagotovila po dveh prepričljivih zmagah proti Beninu in Litvi ter tesni po tesni zmagi s 3:2 proti Moldaviji. Za Portugalsko so igrali Joao SOUSA (47. na lestvici ATP), Gastao ELIAS (158.), Pedro SOUSA (217.) in Rui MACHADO (278.)

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol Zavarovalnica Triglav, d.d. BTC City Telemach
Luka Koper SŽ Športna loterija Zala Nova KBM STO Life Class Hotels Krka Kompas BigBang Libra Vinakoper Slowatch SloPak Dunlop Artros Perskindol Lenovo Luna TBWA ŽiherHiše Medot Mercedes Benz Edge
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2023. Vse pravice pridržane.