Tenis-Slovenija
podatkovni_portal
dni
ur
min
sek
Prazna-pasica
prijava_e
Davisov pokal : Davisov pokal 2013

DavisCup_banner_horizontal_525

Sporočilo in zahvala sponzorjem po zaključku Davis Cup tekme Slovenija : JAR

 

Teniška zveza Slovenije je po izjemno uspešnem in z zmago domače reprezentance zaključenem Davisovem pokalu, pripravila zanimiv filmček, ki prezentira živahno zakulisje pred tekmovanjem in seveda tudi igro naših in južnoafriških fantov. Čestitke domačim reprezentantom ob pomembni zmagi in s tem obstanku v 1. Evro Afriški skupini.
    
Ob minulem projektu želimo predvsem mladim, nadobudnim teniškim igralcem sporočiti, da lahko vsak posameznik s trdim delom in motiviranostjo vse to, kar je v izdelku zaobjeto, tudi sam doseže.
  
Želeli bi poudariti, da smo tako izjemen dogodek na Teniške zvezi Slovenije izpeljali v celoti brez stroškov. Ob tem pa zato nikakor ne smemo pozabiti, da brez častnega pokrovitelja Mestne občine Ljubljana, katerega smo s pripravo poslovnega plana prepričali k sodelovanju in izdatnim trženjem pri ostalih sponzorjih, takšnega dogodka ne bi uspeli organizirati. Zato iskrena hvala vsem še enkrat! 
  
Od obiskovalcev smo prejeli številne pohvale in še naprej bomo stremeli k temu, da bomo vse prihajajoče dogodke organizirali še stopničko višje. Ob tem pa si želimo, da nas na naslednjih dogodkih obišče več članov TZS in njihovih staršev.
  
Zato ob tej priložnosti vse starše, teniške igralce in njihove trenerje prijazno vabimo, da se nam na prihajajočih dogodkih pridružite, podprete tenis, ki je tudi del vaše družine in prestopite prag vrhunskega tenisa, ki je praktično pred vašimi vrati.

      
S prijaznimi pozdravi,
 
Gregor Krušič
Direktor TZS 
  

Znana je večina udeležencev I. evro-afriške skupine Davisovega pokala za sezono 2014.

 

Poleg Slovenije bodo v prvi evro-afriški skupini igrale še ekipe Hrvaške, Avstrije, Izraela, Ukrajine, ki bodo nosilke in bodo verjetno v prvem krogu proste, ter Poljske, Portugalske, Romunije, Slovaške in Latvije ter zmagovalci srečanj med Dansko in Švedsko ter Rusijo in Južnoafriško republiko. Ta dva dvoboja bosta od 25. do 27.  oktobra.

 

Žreb bi moral biti opravljen v sredo 18.9.2013, a je bil opravljen in objavljen le za svetovno skupino, tako da naša repezentanca na nasprotnike še čaka. 

 

 

I. EVROAFRIŠKA SKUPINA DAVISOVEGA POKALA 13.-15.9.2013

 

SLOVENIJA - JAR

 

4 - 1

 

Ljubljana, 16.9.2013

 

 

Trupej Blaž Davis cup 2013_drugi dan_525_bm

 

 

 

Slovenska teniška reprezentanca je z odliko opravila nalogo v ljubljanskem Tivoliju, ko je konec tedna v I. Evroafriški skupini Davisovega pokala s 4-1 premagala ekipo JAR.

S tem si je zagotovila obstanek v I. EA skupini Davisovega pokala in se bo v naslednjem ciklusu tekmovanja ponovno podala v boj za svetovno skupino.


Kljub temu, da je naša ekipa zaradi zdravstvenih težav Grege ŽEMLJE in odsotnosti Aljaža BEDENETA igrala v oslabljeni postavi, so Blaž KAVČIČ,  Blaž ROLA in Janez SEMRAJC prikazali odlične igre in nasprotnikom v odigranih tekmah niso prepustili niti niza.

Zdaj bodo nestrpno čakali žreb, ki je v sredo in ki nam bo prinesel nasprotnika v novem ciklusu tekmovanja, v katerem se optimistično oziramo proti svetovni skupini.

Z nastopi naših igralcev je bil zelo zadovoljen tudi kapetan reprezentance Blaž TRUPEJ, ki je v intervjuju za STA med drugim povedal:"Mislim,  da smo lahko zadovoljni z igro obeh Blažev ta konec tedna, še bolj pa me veseli dejstvo, da smo ta dvoboj opravili z odliko. Igralci so pokazali, da si zaslužijo obstanek v tej skupini. Na igrišču so zmagovali suvereno in zadovoljen sem, da smo izpolnili cilj, ki smo si  ga zadali. Želeli smo zmago, da se izognemo morebitnemu oktobrskemu  'popravnemu izpitu' proti Rusiji, saj bi proti Rusom težje zmagali.".

Čeprav Rola in Kavčič nista doslej nikoli zaigrala v paru, poleg tega pa ne eden ne drugi dolgo časa nista igrala dvojic, sta bila tudi na obračunu, kjer so bili Južnoafričani vsaj na papirju favoriti, prav tako prepričljiva. "Ne bom rekel, da sta me z dobro igro ravno presenetila, igrala sta toliko, kot je bilo potrebno, da premagata tekmeca. Na začetku dvoboja sta imela malo težav, mogoče zato, ker dolgo nista igrala dvojic, a ko sta stvari postavila na svoje mesto, je igra stekla in edino vprašanje je bilo, ali bomo zmagali v treh ali štirih nizih," je svoja varovanca pohvalil kapetan, ki je tvorec uspehov slovenske reprezentance že zadnjih osem let.

 

Trupej je zadovoljen s celotno sezono v Davisovem pokalu: "Naš cilj ob začetku sezone je bil obstanek v I. evro-afriški skupini. Žreb je odigral veliko vlogo v tej sezoni Davisovega pokala in mislim, da smo lahko glede na žreb in zdravstveno stanje Grege Žemlje zadovoljni. Glede na to, da smo imeli v 1. krogu zelo neugodnega nasprotnika, gostovanje na Poljskem, mislim, da smo iztržili to, kar smo realno lahko pričakovali. Naša usoda je bila po tem februarskem porazu tako in tako na nek način zapečatena in glede tega nimam česa dodati. Mislim, da smo dosegli to, kar si ta ekipa v tem trenutku zasluži."
 

A kapetan je prepričan, da ta reprezentanca lahko doseže še več. "Jaz sem vedno trdil, da ima ta ekipa potencial za uvrstitev v svetovno skupino. A za kaj takšnega je potrebno tudi veliko sreče z žrebom, veliko je odvisno tudi od tega, kdo nastopa za posamezno ekipo. Kot sem povedal že pred leti, mislim, da je le še vprašanje časa, kdaj se bodo ti fantje uvrstili v svetovno skupino. Morda naslednje leto, morda čez tri, štiri leta. Fantje imajo potencial, tandardni ekipi se je zdaj pridružil še Blaž Rola, tudi Janez Semrajc je navdušil z ravnjo svoje igre. Vesel sem, da imamo širok repertoar igralcev, na katere lahko
računamo, in to je naša prihodnost. V prihodnje se lahko nadejamo še
boljših rezultatov,"
je za STA dejal Trupej. 

  

Tvorcu slovenskih uspehov v Davisovem pokalu zadnjih osem sezon letos poteče mandat kapetana, o načrtih za prihodnost še ne želi razmišljati: "Mislim, da v tem trenutku še nočem govoriti, kako naprej. To je stvar teniške zveze; če so zadovoljni z mojim delom, bom dobil povabilo za nov mandat. Dejstvo je, da smo v teh osmih letih vzpostavili dober sistem dela, tudi znotraj reprezentance se imamo zelo lepo. Tisti, ki nastopajo za reprezentanco, vedno igrajo s srcem in patriotizmom za ekipo. Jaz osebno to zelo cenim in mislim, da bodo to cenili tudi na Teniški zvezi Slovenije."

 

 

Ljubljana, 15.9.2013 

 

 

 

Rola Blaž Scholtz

 

 

 

                         Blaž ROLA             

              Nikala SCHOLTZ                        

 

 3-2 (predaja ROLA)  

 

 

Zadnjo tekmo srečanja med Slovenijo in JAR v I. EA skupini Davisovega pokala sta odigrala Blaž ROLA in Nikala SCHOLTZ.

Slovenija je vodila s 4-0, gostje pa do zadnje tekme našim igralcem niso odvzeli niti niza.

Vprašanje je tako bilo samo ali bodo gostje domov odšli z ničlo ali pa bo Nikala SCHOLTZ vendarle presenetil Blaža ROLO.

Dilema  je bila rešena po petih odigranih igrah, saj je moral Blaž ROLA zaradi slabega počutja pri vodstvu s 3-2 v prvem nizu, srečanje predati.

Končni izid srečanja med Slovenijo in JAR je 4-1. Naša ekipa si je z zmago  zagotovila obstanek v I. EA skupini Davisovega pokala. 

 

 

 

 

  Janez SEMRAJC     

      Rik De VOEST     

        6-2   6-4         

 

 

 

 

Semrajc _ De Voest_525_bm

 

 

 

Končalo se je četrto srečanje tekme Davisovega pokala med Slovenijo in JAR. Igrala sta Janez SEMRAJC in Rik De VOEST.

Ker je bila tekma že odločena sta igralca igrala na dva dobljena niza. Janez SEMRAJC je silovito začel in prvi niz brez težav dobil s 6-2.
 
  Na začetku drugega niza je Rik De VOEST popravil začetni udarec in igralca sta bila izenačena do izida 4-4. V deveti igri je serviral De
Voest in Janez je izkoristil prvo priložnost za break, ki se mu je v tej igri ponudila in povedel s 5-4.

V zadnji igri je nato samo še enkrat zanesljivo odserviral, njegovi servisi so leteli s hitrostjo preko 200 km/h, igro dobil brez izgubljene točke in povedel Slovenijo v vodstvo s 4-0.

Janez SEMRAJC je 251 mest višje uvrščenemu igralcu svetovne teniške lestvice, predvsem v prvem nizu, pripravil pravo  lekcijo tenisa.
  
Južnoafričani tako tudi po četrti tekmi ostajajo brez dobjenega niza. 

 

 

Blaž KAVČIČ  

    

 Raven KLAASEN  

Blaž ROLA

 

 Nikala SCHOLTZ

                                                                            

7-5  6-1  7-6(4)

 

Davis cup 2013 SLO JAR drugi dan-10 

 

 

 

Ljubljana, 14.9.2013

 

 

Začela se je tretja tekma srečanja Davisovega pokala med Slovenijo in JAR. Zaradi zdravstvenih težav nekaterih igralcev sta morala kapetana premešati najvaljeni dvojici. Za Slovenijo tako igrata Blaž KAVČIČ in Blaž ROLA,  v ekipi JAR pa je Ruana ROELOFSEJA zamenjal Nikala SCHOLTZ.

Prvi niz je bil zelo izenačen. Prvi so prišli do breaka gostje v peti igri, a sta naša igralca že v naslednji igri prednost z re-breakom izničili.  Pri izidu 6-5 se je našima Blažema ponudila naslednja priložnost za break in takoj sta jo izkoristila ter prvi niz dobila s 7-5.

V drugem nizu sta naša igralca prišla do breaka v tretji in sedmi igri in niz zanesljivo dobila s 6-1.

Najbolj izenačen je bil tretji niz, v katerem sta naša igralca na koncu vedarle pokazala, da sta kakovostnejša in sta zasluženo slavila s 7-5 6-1 7-6(4). 

 

Južnoafričani tako v prvih treh tekmah našim igralcem niso odvzeli niti niza.

Slovenija si je zagotovila obstanek v I. Evroafriški slupini in bo zdaj počakala žreb in nasprotnika s katerim bo ponovno naskakovala kvalifikacije za nastop v svetovni skupini, ki je vedno bližja.

Vabljeni v Tivoli tudi jutri, ko se bosta zadnji srečanji posameznikov začeli ob 11. uri, obe tekmi pa se bosta igrali na dva  dobljena niza.
        

"Mogoče je bilo malo lažje, ker sva ravno oba Blaža in sva se zato na igrišču dobro ujela," je po dvoboju v smehu za STA dejal Kavčič in o gladki zmagi s 3:0 v nizih dodal: "Celo tekmo sva dobro igrala. Na začetku sta nasprotnika začela res na visoki ravni, kar naju je malo presenetilo, a vseeno sva pričakovala, da bo tekma veliko težja. Nisva pričakovala, da bova lahko zmagala s 3:0, ampak drug drugega sva spodbujala vsako točko, dvigovala igro in zasluženo prišla do zmage."

 

Čeprav je kapetan napovedoval, da si želi vprašanje o zmagovalcu dvoboja z JAR rešiti že danes, pa je Rola za STA po tekmi dejal, da sam tretje točke zagotovo ni pričakoval, saj je bila južnoafriška dvojica na papirju favorit. "Nekoliko nas je presenetilo, da ob Klaasnu danes ni zaigral Rik De Voest, a sva se z Blažem hitro ujela. Tudi danes sem imel malo treme pred dvobojem, a je bila ta že manjša kot včeraj," je po dvoboju razkril Rola in dodal: "Zagotovo je bilo danes lažje, ker ne stojiš sam na igrišču, ampak s partnerjem, tako da se trema malo porazdeli. Razlog zanjo je bilo predvsem dejstvo, da že dolgo časa nisem igral dvojic in da sva z Blažem prvič zaigrala skupaj."

 

Slovenska reprezentanca si je z današnjo zmago tako že zagotovila obstanek v I. evro-afriški skupini, kjer bo igrala tudi naslednjo sezono in imela novo priložnost, da se prebije do kvalifikacij za svetovno skupino. Žreb nove sezone Davisovega pokala bo prihodnji torek.

       

Vabljeni tudi na našo Facebook stran, kjer vedno najdete najnovejše informacije o  teniških dogajanjih-

 

Ljubljana, 14.9.2013

 

 

Kapetan reprezentance Blaž Trupej je za današnji obračun dvojic, v katerem so Južnoafričani, vsaj na papirju, favoriti, prijavil Grego Žemljo in Janeza Semrajca, a je že po uvodnem dnevu napovedal, da se v ekipi obetajo spremembe. Tako bosta za Slovenijo najverjetneje skupaj v paru zaigrala kar junaka uvodnega dne, Rola in Kavčič.

 

Trupej si želi, da bi vprašanje o zmagovalcu rešili že danes in bi bili potem obe nedeljski tekmi zgolj revialnega značaja.

"Kot veste, sta za dvojice prijavljena Žemlja in Semrajc, a v Davisovem pokalu imam možnost, da spremenim postavo eno uro pred tekmo. Mislim, da glede fizične priprave Role in Kavčiča ne bo težav, ampak bomo videli, kdo bo res igral," je po uvodnem dnevu za STA dejal Trupej in dodal, da je velika verjetnost za menjave: "Žemlja je včeraj sicer opravil prvi težji trening, vendar ima danes bolečine v nogah, tako da ne bo pripravljen za igro."

 

V postavi JAR sta za današnjo tekmo prijavljena Ruan Roelofse in Raven Klaasen, ki igra le dvojice. A Roelofse je imel v včerajšnjem dvoboju s Kavčičem težave, začutil je bolečine v nogi in zaprosil za zdravniški premor, tako da je kapetan JAR John-Laffnie De Jager povedal, da je njegov nastop vprašljiv.

  

 

 

       Blaž ROLA          -         Rik De VOEST 

 

      22 let, ATP 208                           33 let, ATP 162

 

 

 

6-1 6-4 6-4

 

 

  Rola_Blaž_250_2013   

  

  

 Rich De Voest Davis cup 2013_250_bm   

 

 

 

Blaž ROLA je odlično odprl srečanje s 1. igralcem JAR. Prvi niz je v vsega 29. minutah dobil s 6-1, nasprotniku pa je dvakrat odvzel servis.  Razmerje v točkah je bilo 28-14 v korist Blaža .

Drugi niz je bil bolj izenačen, a še vedno ga je Blaž povsem kontroliral. En break v tretji igri je zadostoval za zmago s 6-4. Blaž je še naprej odlično serviral in nasprotniku ni ponudil nobene možnosti za break, sam pa je imel izkoristek prvega servisa 88 %, drugega pa 60 %. Tudi v osvojenih točkah je bil boljši s 34-27.

Blaž ROLA je z odlično igro nadaljeval tudi v tretjem nizu. V sedmi igri je prišel do breaka in ta je zadostoval za še eno zmago s 6-4. 
  
Tudi v tretjem nizu je Blaž odlično serviral, izgubil vsega 4 točke na svoj začetni udarec, od sedmih priložnosti za break pa je izkoristil eno, a ta je bila na koncu odločilna. Končno razmerje točk med igralcema je bilo 100-70 v korist Blaža ROLE, ki je tako več kot suvereno opravil z najboljšim igralcem ekipe JAR.

 

"Danes sem se pred dvobojem počutil boljše, kot sem lahko upal. Obisk psihologinje in nasveti kapetana Blaža Trupeja ter Žige Janškovca so mi pomagali dojeti, da se nimam česa bati, da gre za tekmo, v kateri jaz nisem favorit, zato ni treba, da si nalagam dodaten pritisk," je uvodoma za STA po dvoboju povedal 22-letnik in priznal, da je malo treme vseeno bilo.
  
"Ko sem danes prišel na igrišče, je malo treme bilo. A glede na to, kakšno tremo sem imel cel teden, ko sem čutil velik pritisk, sem na teren prišel bolj sproščen kot pričakovano. Tudi to mi je pomagalo do uspeha," je razkril Rola, ki niti v sanjah ni pričakoval takšnega razpleta, ko tekmecu niti enkrat ni dopustil, da mu odvzame servis.


"Res nisem pričakoval, da bo šlo tako gladko, prej obratno, saj je bil tekmec velik favorit. A takoj, ko sem stopil na igrišče, sem se počutil super in vedel, da imam možnosti - če že ne za zmago, pa vsaj, da pripravim napeto tekmo," je dejal mladi igralec: "Da pa mi je uspelo zmagati v treh nizih, si niti pred tekmo in tudi ne med tekmo nisem mogel misliti. Še zdaj težko verjamem, kaj mi je uspelo.  Super, lahko sem več kot zadovoljen!", je še za STA dodal Blaž ROLA.

 

 


  

 

Blaž KAVČIČ                -           Ruan ROELOFSE

 

26 let, ATP 105                                                23 let, ATP 524

 

 

6-1   6-3   6-4

 

 

  Kavčič Blaž 250_2013_bm         Roelofse Ruan Davis cup 2013_250_bm   

 

 

V drugem srečanju prvega dne obračuna Davisovega pokala med Slovenijo in JAR igrata naš 1. igralec v igri posameznikov Blaž KAVČIČ in drugi Južnoafričan Ruan ROEFLOSE. Razlika med igralcema na svetovni tenišlki lestvici je 400 mest.

V prvem nizu je bil Blaž prepričljivo boljši in ga je z dvema breakoma dobil s 6-1. Blaž je izgubil samo tri točke na svoj servis, za zmago pa  je potreboval vsega 23 minut.

Podobno zgodbo smo gledali v drugem nizu, ko je Blažu za zmago zadostoval en odvzem servisa nasprotniku in zmaga v drugem nizu s 6-3.

V tretjem nizu je igralec JAR sploh prvič  danes odvzel servis našemu igralcu, no Blaž je to v tretjem nizu storil dvakrat in ga dobil s 6-4. Srečanje je trajalo 1 uro in 47 minut, Blaž KAVČIČ pa je bil prepričljivo boljši tudi v številu osvojenih točk. Izid je bil 89-57 v korist našega igralca.

 

"Vesel sem, da Slovenija po prvem dnevu vodi z 2:0. Ne bom rekel, da sem igral zelo dobro, igral sem toliko, kot je bilo treba. Vedeli smo,da bo Roelofse zaigral zelo agresivno, saj ima na tej podlagi tako edino možnost, da me premaga. Dobro je serviral in do tistih iger sem težko prihajal, a čakal sem svoje priložnosti in jih dobro izkoristil. Morda je škoda za tisti 'nesrečni break', ko so se tekmecu ravno vsi udarci poklopili in je bilo tako malo bolj napeto, kot bi lahko bilo. A to zdaj ni pomembno, vesel sem, da sem zmagal, da sem osvojil točko za Slovenijo," je po zmagi za 2:0 za STA dejal Kavčič.


"Po prvem dnevu smo lahko maksimalno zadovoljni, želeli smo si takšen rezultat. Če sem iskren, je Rola danes definitivno presenetil z ravnjo svoje igre, mislim, da je presenetil tudi Južnoafričane. Imamo rezultat, ki obeta ugoden razplet. Jaz bom že danes skušal fante maksimalno motivirati za jutri, da bomo dobili tudi igro dvojic in si priigrali odločilno tretjo točko, čeravno so Južnoafričani v dvojicah nekako papirnati favoriti. Skušali bomo presenetiti in že jutri končati ta dvoboj," je napovedal kapetan slovenske vrste Blaž TRUPEJ, ki bo najverjetneje zamenjal oba prijavljena slovenska igralca - Grego Žemljo in Janeza Semrajca - za igro dvojic z junakoma današnjega dne.
  
"Kot veste, sta za dvojice prijavljena Žemlja in Semrajc, a v Davisovem pokalu imam možnost, da spremenim postavo eno uro pred tekmo. Mislim, da glede fizične priprave Role in Kavčiča ne bo težav, ampak bomo videli, kdo bo igral," je dejal Trupej in dodal, da je velika verjetnost za menjave: "Žemlja je včeraj sicer opravil prvi težji trening, vendar ima danes bolečine v nogah, tako da ne bo pripravljen za igro.".

 

 

 

 

Danes opravljen žreb, jutri začne Blaž Rola

Ljubljana, 12.9.2013

 

Davisov pokal 2013_žreb_mestna hiša_525

 

V ljubljanski Mestni hiši je bil opravljen žreb vrstnega reda nastopov igralcev na srečanju Davisovega pokala med Slovenijo in JAR.

 

Davis cup ekipa 2013_mestnahiša_525_bm


Dobili smo tudi težko pričakovan odgovor na vprašanje ali bo lahko Sloveniji pomagal Grega ŽEMLJA. Bo, a samo  dvojicah.

Med posamezniki bosta barve Slovenije branila Blaž KAVČIČ in Blaž ROLA.

Srečanje bosta v petek ob 11. uri v športnem paku Tivoli odprla drugi slovenski igralec Blaž ROLA in prvi Južnoafričan Rik De VOEST. V drugi tekmi bosta  nastopila Blaž KAVČIČ in Ruan ROELOFSE.

V soboto bosta, z začetkom tekme ob 14. uri, točko Sloveniji poskušala priboriti Grega ŽEMLJA in Janez SEMRAJC. Nasproti jima bosta stala Raven KLAASEN in Ruan ROELOFSE.
 
V nedeljo pa bosta, ponovno z začetkom ob 11. uri, še srečanji med Blažem KAVČIČEM in Rikom De VOESTOM ter Blažem ROLO in Ruanom ROELOFSEJEM.

Vsa srečanja se igrajo na tri dobljene nize.

 

trupej Blaž DC 2013_525_bm

 

"Čeprav smo dolgo upali, da bo Grega Žemlja lahko zaigral in pomagal ekipi, so zadnji treningi pokazali, da zaradi zdravstvenih težav ne bo zmogel igrati na tri dobljene nize. Tako sem se za drugega igralca odločal med Rolo in Semrajcem in tokrat sem se odločil za Rolo. Sicer doslej nihče od njiju v Davisovem pokalu še ni igral 'meča', ki bi o čem odločal, a upam, da se bo Rola dobro znašel proti De Voestu. Dejstvo je, da proti njemu nima česa izgubiti, lahko igra povsem sproščeno in upam, da bo pokazal, kar zna. Dobro je igral na sredozemskih igrah in na challengerjih, tako da ob zavzeti predstavi lahko po prvem dnevu računamo na maksimalen izkupiček," je za STA povedal kapetan slovenske vrste, ki je za igranje dvojic prijavil Žemljo in Semrajca. A v isti sapi poudaril, da je to gola formalnost in da lahko z uradno prijavo odlaša do ure pred začetkom sobotnega dvoboja. "Vse je odprto za igro dvojic," je še dodal Blaž TRUPEJ.

 

Rola_Blaž_DC2013_525_bm

 

Glede pričakovanj soigralcev v ekipi - Kavčič, ki bo nastopil v drugem obračunu dneva, je dejal, da pred svojim dvobojem pričakuje vodstvo Slovenije z 1:0 - je Rola dejal, da se s tem ne obremenjuje. "Tudi sam globoko v sebi pričakujem zmago, ampak treba se je zavedati, da bom igral z zelo težkim nasprotnikom. Če bom res zmagal, bo to presenečenje. Na igrišče bom šel brez pritiska, da moram tekmo dobiti in tako igral brez kakšne zategnjenosti. Vsi pa seveda upamo,  da bomo dvoboj proti JAR odločili v svoj prid že po sobotni igri dvojic," je za STA povedal Blaž ROLA.

 

Kavčič Blaž_žrebDC_525_2013_bm

 

Blažu KAVČIČU, ki je prevzel breme prvega igralca slovenske reprezentance, bolj ustreza, da bo v petek na igrišče stopil drugi po vrsti. "Najboljše je, da igraš drugi po vrsti, pa da je že 1:0 za nas. Sicer pa ni takšne razlike, ali igraš prvi ali drugi, sam osebno raje igram drugi, a vrstni red ne vpliva veliko na rezultat," je uvodoma za STA povedal Kavčič, ki tivolskega igrišča še ni preizkusil zaradi slabega vremena, in dodal: "Super bi bilo, če bi bilo res 1:0, ko bom stopil na igrišče, vsi to pričakujemo, ampak treba se bo dokazati na terenu. Še bolje bi bilo, če bo po koncu dneva 2:0 za nas. Z Roelofsejem sem že igral; ko so nas Južnoafričani lani premagali s 4:1, sem dosegel edino točko. A teh dveh dvobojev ne gre primerjati zaradi povsem različnih okoliščin. Je precej neugoden igralec, a mislim, da sem sam veliko boljši, kar se tiče gibanja, na peščeni podlagi pa je to še en plus." 

 

       

Žemlja Grega_DC 2013_525_bm      

 

Semrajc Janez Davis cup 2013_525_bm

 

Odštevamo dneve do srečanja Slovenija  JAR - še dva dni

Ljubljana, 11.9.2013

 

 

Včeraj so se na novinarski konferenci predstavili akterji teniškega srečanja, ki se začne v petek ob 11. uri v športnem parku Tivoli. Danes bosta obe ekipi na svečani večerji, kot to zahteva protokol Davisovega pokala. 

 

 

Na novinarski konferenci sta se predstavili obe ekipi

Ljubljana, 10.9.2013

 

V Ljubljani so se v Hiši športa na novinarski konferenci predstavili akteriji obračuna za Davisov pokal med Slovenijo in Južno-afriško Republiko, ki se bo začel v petek, 13.9.2013 ob 11. uri v športnem parku Tivoli v Ljubljani. Na slovenski strani so bili pristoni selektor Blaž TRUPEJ, njegov pomočnik Žiga JANŠKOVEC ter igralci Grega ŽEMLJA, Blaž KAVČIČ, Blaž ROLA, Janez SEMRJAC in Blaž BIZJAK, ki bo sodeloval samo na pripravah.

     Žemlja_Grega_250_2013_bm        Kavčič Blaž 250_2013_bm   
Rola_Blaž_250_2013 Semrajc Janez_250_2013_bm
Trupej Blaž_250_2013 Janškovec Žiga_250_2013
       Bizjak Blaž_250_2013             Krušič Gregor_250_2013_bm           


Slovenska reprezentanca se na dvoboj Davisovega pokala z JAR že pripravlja. V ekipi manjka Aljaž BEDENE, ki se ni odzval pova

bilu selektorja in ta teden igra na ATP
Challengerju v Banja Luki, pod vprašanjem pa je zaradi zdravstvenih težav še vedno tudi nastop Grege ŽEMLJE.

Zmagovalec dvoboja si bo že zagotovil obstanek v prvi evroafriški skupini, poraženca pa v nadaljevanju čaka izbrana vrsta Rusije.

 " Izbrali smo peščeno podlago in smo favoriti. Naš cilj je obstanek v tej skupini in poskušali ga bomo doseči za vsako ceno. Grega ŽEMLJA ima zdravstvene težave, tako da bo odločitev o tem, ali bo nastopil ali ne, padla pred žrebom v četrtek. Preostali so v redu.  KAVČIČ je še v fazi prilagoditve po azijski turneji na betonu, ROLA in  SEMRAJC pa že nekaj časa igrata na pesku in bosta ob morebitnem nenastopanju Žemlje nosila breme osvojitve, morda odločilne točke," je povedal  kapetan Blaž TRUPEJ

Blaž TRUPEJ je optimist, a kot vedno tudi tokrat opozarja, da igralcev iz Južne Afrike ne smemo podcenjevati. Čeprav so na svetovni jakostni lestvici uvrščeni za našima najboljšima igralcema in jim igranje na pesku najbolj ne odgovarja (raje igrajo na trdi podlagi, na kateri so lani slovensko izbrano vrsto doma v Johannesburgu odpravili kar s 5:0) se lahko v tekmah za Davisov pokal hitro kaj zalomi, če pride do nepremišljenega podcenjevanja.

Grega ŽEMLJA ima že dalj časa zdravstvene težave, zato si je po OP ZDA vzel daljši premor. Loteva se ga namreč hitra utrujenost. Če na napore ne bo pripravljen (ti so v
Davisovem pokalu toliko večji, ker se igrajo dvoboji na tri dobljene nize), bo njegovo odsotnost  zapolnil Blaž ROLA oziroma Janez SEMRAJC. Odločitev o tem, kateri od obeh bo nastopil, bo selektor sprejel tik pred žrebom. Oba igralca sta v dobri formi.

Če ne bo nastopil Grega ŽEMLJA, bo mesto prvega slovenskega igralca pripadlo Blažu KAVČIČU. Ta je po vrnitvi iz Azije na pesku opravil le dva treninga, a čuti, da
je vsak dan bolje pripravljen, zato je pred petkovim nastopom optimistično razpoložen.


"Park Tivoli je že sam po sebi odlično prizorišče, zato se nadejamo dobrih rezultatov in lepega vremena. Igrišče je pripravljeno po željah igralcev in kapetana, je povedal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor KRUŠIČ, ki pričakuje dober obisk ljubiteljev tenisa.

 

Dobra novica je ta, da so gostje prispeli v Slovenijo brez najboljšega igralca, bombarderja Kevina Andersona, ki že dalj časa spada med najboljših 30 igralcev na svetu. Slabša je ta, da imajo odlično dvojico, njihovo ekipo pa krasi moštveni duh, ki je v Davisovem pokalu poskrbel že za ogromno presenečenj. V Ljubljano so prispeli že v soboto, da se čim prej privadijo na počasno podlago. 

 

Ekipo JAR so na novinarski konferenci predstavljali kapetan John-Laffnie De Jager, Rik De Voest, Ruan Roelofse, Dean O'Brien, Raven Klaasen in Nikala Scholtz.

 

Kapetan ekipe JAR John-Laffnie De Jager je napovedal, da so v Ljubljano prišli po zmago.  "Naš cilj je obstanek in seveda gremo na zmago, čeprav bo dvoboj nekaj povsem drugega, kot je bil lanski v JAR. A naši fantje so dobro pripravljeni, v Slovenijo smo pripotovali že v soboto, da se čim prej privadimo na podlago. Imamo dobro ekipo, ki je zelo motivirana in ji je v  čast, da zastopa barve svoje države," je povedal De Jager.

 

          De Jagger_Jar 250_2013_bm               De Voest Rik_250 JAR_2013_bm                
Roelofse Ruan_250_2013_bm Obrien Dean_Jar_250_2013_bm
Scholtz Nikala_Jar_250_2013_bm Kllasen

 

Odštevamo dneve do srečanja Slovenija  JAR  -  še tri dni

Ljubljana, 10.9.2013

 

Do začetka srečanja Davisovega pokala je še tri dni.

 

Danes ob 13. uri se bodo v Hiši športa na Bregu 2 v Ljubljani na prvi novinarski konferenci predstavili akterji srečanja, ki se začne v petek ob 11. uri.

Odštevamo dneve do začetka srečanja Slovenija  JAR v Davisovem pokalu - še štiri dni

Ljubljana, 9.9.2013

 

New cover_DC_525

 

Še štirje dnevi nas ločijo od srečanja I. Evro-afriške skupine Davisovega pokala med Slovenijo in JAR.

Srečanje se bo začelo v petek ob 11. uri  na igrišču št. 5 v športnem parku Tivoli, ob katerem bodo postavljene tribune za 1200 gledalcev.

Slovenija bo nastopila v postavi Grega ŽEMLJA, Blaž KAVČIČ, Blaž ROLA in Janez SEMRAJC. Ekipo bo vodil Blaž TRUPEJ.

Seznam igralcev _525

  
Ekupa JAR bo nastopila v postavi Rik DE VOEST, Ruan ROELOFSE, Dean O'BRIEN in Nikala SCHOLTZ. Ekipo bo vodil John Laffnie DE JAGER.
  
V petek bosta z začetkom ob 11. uri na sporedu prvi srečanji posameznikov. Žreb vrstnega reda nastopajočih bo opravljen v četrtek. V soboto bo z začetkom ob 14. uri tekma dvojic, v nedeljo pa prav tako z začetkom ob 11. uri še preostali tekmi posameznikov. Tekme se igrajo na tri dobljene nize.


Na prireditvenem prostoru boste v kotičkih sponzorjev našli tudi igre za otroke in odrasle, v soboto po tekmi dvojic pa bo gledalce s krajšim nastopom razveselil velik ljubitelj tenisa, Andrej ŠIFRER.

V nedeljo bo predsatvnik ITF-a v odmoru med obema srečanjema podelil nagrado “Commitment award” igralcema Marku Tkalcu in Gregu Žemlji, ki sta za Slovenijo zbrala več kot 20 nastopov.

Konec tedna se nam torej v Tivoliju obeta teniški praznik, ki ga ne smete zamuditi.

Še več o vseh dogajanjih pa na spletni strani turnirja http://www.slo-daviscup.si/, in na naši Facebook strani.

Selektorja objavila ekipi, za Slovenijo Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Blaž Rola in Janez Semrajc

Ljubljana, 3.9.2013

 

Kot velevajo pravila Davisovega pokala sta danes, 10 dni pred začetkom srečanja med Slovenijo in JAR , oba selektorja objavila seznama igralcev, ki bodo od 13. do 15. septembra v Tivoliju branili barve svojih držav.

Blaž TRUPEJ je v reprezentanco povabil vse naše najboljše igralce, povabilu pa so se odzvali Grega ŽEMLJA, Blaž KAVČIČ, Blaž ROLA in Janez SEMRAJC.

 

Aljaž BEDENE se je odločil da ne bo nastopil, ker bo v tednu, ko se igra Davisov pokal nastopil na ATP  Challengerju in lovil točke, ki bi ga ponovno pripeljale med najboljših 100 igralcev na svetu.

John Laffnie DE JAGER, selektor JAR bo v Ljubljano pripeljal 162. igralca sveta,  33. letnega Rika DE VOESTA, 513. igralca lestvice ATP,  24. letnega Ruana ROELOFSA, 577. igralca lestvice ATP, 23. letnega Deana O'BRIENA in 22. letnega Nikalo SCHOLTZA, 639. igralca svta.

Selektor JAR ne more računati na najboljšega igralca Kevina ANDERSONA, ki se nastopu tokrat odpovedal.

 

Novinarska konferenca pred začetkom tekmovanja za Davisov pokal bo v torek, 10.9.2013 ob 13 uri, v Hiši športa (Breg 2, 1000 Ljubljana). Na novinarski konferenci bosta predvidoma prisotni obe ekipi in kapetana.


        
       

Spremljanje tekmovanja za Davisov pokal - novinarske akreditacije

Ljubljana, 26.8.2013

 

 

Teniška zveza Slovenije Vas prijazno vabi k spremljanju tekmovanja za Davisov pokal, ki bo v Ljubljani, Park Tivoli, med 13. in 15. septembrom.

 

Za spremljanje tekmovanja nam na naslov info@slo-daviscup.sisporočite podatke za pripravo akreditacije (ime in priimek ter medij).

 

Prijave so možne do vključno 4.9.2013.

 

 

Po prejeti prijavi Vam bomo poslali vse dodatne informacije o tekmovanju in programu, vabljeni pa ste tudi k spremljanju uradne spletne strani dogodka: www.slo-daviscup.si.

Slovenija - Južnoafriška Republika od 13. - 15. septembra v ljubljanskem parku Tivoli

Ljubljana, 21.8.2013

 

DavisCup_Slo_Jar_FB_CoverPhoto849x313px 

 

Ljubitelji tenisa bodo lahko v septembru ponovno uživali v teniškem spektaklu. V ljubljanskem Parku Tivoli bomo spremljali dvoboj na najvišji svetovni ravni.

 

Tekmovanje za Davisov pokal – najstarejše moštveno tekmovanje bo med 13. in 15. septembrom, kjer se bo slovenska moška reprezentanca pomerila z ekipo Južnoafriške republike.

 

Kljub temu, da je Slovenija večino let igrala v 2. evro-afriški skupini je za slovensko reprezentanco to že šesti nastop v 1. evro-afriški skupini, letos drugi po februarski tekmi s Poljsko. Ekipa Južnoafriške republike bo po napovedih prišla z 21. igralcem na lestvici ATP , Kevinom Andersenom.

 

Obe ekipi, tako slovenska, kot južnoafriška, bosta dokončno znani 5.9.2013 na prvi novinarski konferenci v Kristalni palači v BTC-ju.  Seveda si močno želimo, da bi slovensko ekipo ponovno  sestavljali naši štirje najboljši teniški igralci: Grega Žemlja, Blaž Kavčič, Aljaž Bedene in Blaž Rola.

 

Slovenski fantje si z igrami v zadnjih sezonah zaslužijo velik spektakel, za kar bomo na Teniški zvezi Slovenije tudi poskrbeli.  Vsi ljubitelji tenisa bodo lahko videli na delu vrhunske teniške igralce, ki jih sicer lahko spremljajo le na televizijskih sprejemnikih.

 

Ponovno si obetamo polne in živahne tribune navijačev, ki bodo z navdušenjem pospremili vsako točko naših mušketirjev.

 

V veliko veselje nam je, da lahko gostimo tako pomembno tekmovanje zato se bomo še izdatneje potrudili, da bo dvoboj potekal brezhibno in v zadovoljstvo obeh ekip.

 

Na Teniški zvezi Slovenije smo prepričani, da bodo naši fantje dali vse od sebe in na domačem terenu dokazali, da imamo v Sloveniji vrhunske igralce.
Vsi ljubitelji tenisa, vabljeni na Davis Cup – za zmago slovenske ekipe!

 

Tudi Slovenski tenis je vse bližje številki ena v športu.

 

Tekst:L.Š.

 

Več o Davisovem pokalu preberite tudi na uradni spletni strani tukaj.     

   
  

 

DavisCup_banner_vertikal

Tomislav Ternar - Mariusz Fyrstenberg

Wroclav, 3.2.2013 

 

POLJSKA  SLOVENIJA     3  -  2 

 

Zmagovalka Poljska se bo v drugem krogu med 5. in 7. aprilom pomerila z Južnoafriško republiko. V primeru poraza JAR bo ta naslednji nasprotnik Slovenije, če pa JAR zmaga, bo Slovenija igrala septembra proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija. Slovenija bo v vsakem primeru igrala naslednje srečanje doma. 

 

Tomislav TERNAR     Mariusz FYRSTENBERG     4 - 6    -  5    7  -  5     

 

Spremljali smo zanimivo in izenačeno srečanje, v katerem je Tomislav TERNAR priigral drugo točko Sloveniji in z zmago prijetno presenetil.

 

Ternar je prvič nastopil za člansko reprezentanco, v svojem debiju v Davisovem pokalu pa je prvič zaigral pred številčnejšo publiko. Po izgubljenem prvem nizu je najprej dobil dve zaporedni igri v zaključku drugega niza in izenačil. V tretjem nizu pa je Poljak že vodil s 5:4, nato pa je 22-letni Beltinčan nanizal tri igre zapored in zmagal.

 

"Imel sem kar nekaj težav in ves čas dvoboja nisem našel pravega ritma. Večino turnirjev namreč igram na peščenih igriščih, le nekajkrat sem nastopil tudi na trdi podlagi. Imel sem kar nekaj težav, da sem se privadil nanjo. Še posebej zato, ker je tekmec zelo dobro serviral in ves čas prihajal na mrežo, kar pomeni, da je bilo zelo malo izmenjav udarcev. Poskusil sem, na koncu mi je uspelo zmagati. Še posebej sem bil uspešen v zaključku tretjega niza, ko je Poljak vodil s 5:4 in serviral, a slabše odigral v nadaljevanju. Sam sem manj brezglavo napadal in bolj natančno odigral ta del dvoboja," je dejal Ternar.

 

Ternar, 730. na lestvici ATP, je prejšnji teden v reprezentanci nadomestil Aljaža Bedeneta, ker je drugi slovenski igralec z lestvice ATP obnovil poškodbo zapestja. "Malo sem bil šokiran, ker je vse skupaj potekalo nenadoma in na hitro. Prejšnjo nedeljo zjutraj smo odpotovali na Poljsko, za vpoklic pa sem zvedel dva dneva prej, v petek. Jasno, bil sem zelo vesel, da sem dobil priložnost," je povedal Ternar.

 

Če bi Grega Žemlja zmagal v prvem nedeljskem dvoboju, potem bi odločilno peto partijo za Slovenijo odigral Blaž Kavčič. "Težko je bilo spremljati prvi današnji dvoboj Žemlje, še posebej, ker je imel že v drugi igri tri priložnosti za odvzem servisa Poljaku. Težko je bilo, skoraj težje, kot igrati. Žal je bil Jerzy Janowicz boljši. Nato je sledilo kratko ogrevanje in tekma. Zadnja dva dneva sem malo igral, vsega skupaj pol ure. Žemlji in Kavčiču se je posvečalo več časa, sam pa bi potreboval kar precej več časa na privajanje na trdo podlago," je menil Ternar.

 

"Več bom moral vaditi tudi na trdih podlagah, toda nastop na Poljskem mi je prinesel več samozavesti, kot sem jo imel doslej. To je bil tudi moj nastop prvi nastop pred številnejšo publiko in res sem veliko dobil od tega dvoboja. Želim si, da bi še letos prišel med prvih 500 igralcev sveta. Upam, da ne bom imel poškodb, saj sem to zimo zelo dobro treniral in mislim, da sem sposoben priti še višje," je za  STA še povedal Tomislav TERNAR. 

 

 

Grega Žemlja - Jerzy Janowicz

Wroclav, 3.2.2013

 

POLJSKA    SLOVENIJA    3  -  1

 

Grega ŽEMLJA  *    Jerzy JANOWICZ      6  -  7(4)   3  -  6    3  -  6     

 

Srečanje je odprl Grega, ki si je že v drugi igri prvega niza priigral tri priložnosti za break, a jih ni uspel izkoristiti. Spremljamo zelo izenačeno srečanje.

O zmagovalcu prvega niza odloča podaljšana igra. V četrti točki je Janowicz dosegel mini break. V sedmi točki Grega stvari postavlja na začetek. Izid je 3 - 3.

Po dvojni napaki Grege v 9 točki ima pri izidu 6 - 4 Janowicz prvo set žogo. Po 56. minutah je z asom hitrosti 240 km/h JANOWICZ odločil prvi niz v svojo korist.

JANOWICZ si je v drugi igri drugega niza priigral prvo break žogo in jo izkoristil ter povedel z 2 - 0 in nato s 3 - 0. Srečanje se hitro odvija, oba igralca zanesljivo dobivata svoje servise, Janowicz pa ima prvo zaključno žogo za drugi niz. Izkoristil je drugo in dobil drugi niz s 6 - 3. Drugi niz je trajal 25 minut. Tretji niz začenja Grega. Vodstvo Poljaka ga ni vrglo s tira in Grega dobro nadaljuje. Pri izidu 2 - 1 v tretjem nizu je Grega zaradi težav s stegensko mišico zaprosil za pomoč fitioterapevta. Srečanje se nadaljuje, Grega pa si je po dolgem času priigral break žogo, a jo je z odličnim servisom Janowicz obranil. V sedmi igri si je Janowicz priigral break žogo, a jo je Grega z asom izničil. Še ena break žoga za Janowicza, to pa je izkoristil in z breakom vodi 4 - 3 v tretjem nizu.

Prva meč žoga za Poljaka in Poljsko. Grega jo je obranil, a Poljak ima še eno meč žogo, ki jo je izkoristil in Poljsko pripeljal do vodstva 3 - 1 in s tem skupne zmage.

 

Wroclav, 2.2.2013

 

Zgodilo se je tisto, kar je malokdo pričakoval. Naši igralci so še najmanj resno računali na točko v igri dvojic, a sta jo Blaž in Grega po izjemni predstavi osvojila in tako poskrbela, da bo tudi nedeljsko popoldne zanimivo.

 

V nedeljo se bosta srečanji začeli ob 12. uri.

 

Najprej bosta nastopila oba prva igralca, Jerzy JANOWICZ in Grega ŽEMLJA, za njima pa še Blaž KAVČIČ in Lukasz KUBOT. Tudi jutri bomo rezultata srečanj na naši spletni strani spremljali v živo.

 

Po včerajšnji zmagi pa sta naša igralca za STA povedala:

 

 

"Na to lahko gledaš iz dveh različnih zornih kotov. Res je, da bosta lahko Poljaka malo bolj spočita, obenem pa sva midva igrala. Zame je veliko lažje igrati, kot pa gledati, kako poteka dvoboj na klopi. Mislim, da je prednost, da sva bila na igrišču. Sicer bodo posledice dolgega današnjega dvoboja jutri vidne, vendar imamo s seboj dobrega fizioterapevta. Mislim, da se bova oba dobro počutila in prikazala dobro predstavo za zmago," je dejal Kavčič.

 

"Midva lahko na krilih današnje zmage gradiva nedeljska dvoboja. Zaradi bolezni je zame sicer nekoliko slabše, vendar mislim, da bom lahko učinkovito igral tudi v nedeljo, ko gremo na zmago. Igra Janowicza temelji na dobrem servisu in na močnih udarcih. To bom moral izničiti in priti do prevlade pri udarcih iz osnovne črte," pa je pojasnil Žemlja.

 

Kubot je v petek povsem nadigral Žemljo. "Kubot je v petek igral izredno, toda Žemlja je imel veliko rezerv. Poljak je prikazal tak tenis, kot ga nisem videl že zelo dolgo. Potem, ko je prikazal tako predstavo, bo še bolj pod pritiskom, poleg tega pa je še višje na lestvici od mene. Vsi od njega pričakujejo zmago. Upam, da bo Žemlja zmagal in bom nastopil po izenačenju na 2:2. Mislim, da lahko jutri Slovenija zmaga," je napovedal Kavčič.

 

Kavčič in Žemlja sicer precej trenirata skupaj, med dvojicami pa igrata praktično le v Davisovem pokalu. "Zadnji dve leti sva malo igrala skupaj, toda zabeležila sva dve veliki zmagi med pari proti Danski in danes proti Poljski. Napredujeva v igri posameznikov in to se pozna tudi med pari. Skupni treningi pa nama omogočajo, da poznava dobre in slabe strani drug drugega, tako da lažje ugotoviva, katere udarce je treba prepustiti soigralcu," je menil Kavčič.

 

Oba sta ocenila, da je bil začetek dvoboja z Matkowskim in Fyrstenbergom zelo izenačen in tudi nenavaden zaradi številnih odvzetih servisih na začetku dvoboja. Povsem drugače pa je bilo v zaključku, ko je v petem nizu zadnji odvzem servisne igre Poljakoma prinesel končni uspeh slovenskemu paru. "Mislim, da je bilo odločilno, da sva pri takem izidu začela s servisom, saj sta bila tekmeca pod pritiskom. Tudi če izgubiš na 7:7 se lahko še vedno vrneš v igro, če pa ga izgubiš pri 8:7, potem pa je konec tekme. Najin začetni udarec v petem nizu je bil velika prednost," je za STA končal Kavčič.

Grega Žemlja in Blaž Kavčič zmanjšala zaostanek na 1 - 2

Wroclav, 2.2.2013

 

POLJSKA   SLOVENIJA   2  -  1

 

   SLO        POL    6 - 3     2 - 6     6 - 2     4 - 6     13 - 11 

 

Grega Žemlja je po peti igri četrtega niza zaprosil za pomoč fizioterapetva. Srečanje se nadaljuje.

 

Grega je začel peti niz. Poljaka sta imela tri break žoge, a sta jih naša igralca rešila in povedla z 1 - 0. V sedmi igri je serviral Blaž, zaostjal z 0-40, a tudi teh treh priložnosti Pojaka na srečo nista izkoristila. Odlična servis igra Grege in naša fanta vodita s 5 - 4. Blaž je 11 igro dobil na 0 in Pojaka sedaj servirata za obstanek v tekmi. Igra se na razliko dveh iger. Srečanje traja 3 ure in 4 minute. Grega je svoj servis dobil na 15 in povedel našo ekipo v vodstvo s 7-6. Matkowski izenačuje na 7-7. Blaž je dobil svoj servis na 30 in nas povedel v vodstvo 8 - 7. Poljaka dobivata naslednjo igro na 0.

 

Še ena napačna odločitev sodnikov (videli smo jih že več), ki je zahtevala ponavljanje servisa, a je Grega nato zabil as in v nadaljevanju dobil igro ter povedel SLO v vodstvo 9 - 8. Matkowski z 12. asom izenačuje na 9 - 9. Blaž z winerjem zaključuje 19. igro in SLO vodi 10 - 9. Naša igralca sta imela v 20. igri izid 30-30, a je nato Fyrstenberg z asom zaključil serviranje in izenačil na 10 - 10.

 

Grega je v težavah, na svoj servis zaostaja z 0 - 30, a je uspel izenačiti in z asom povesti 40 - 30. Novo izenačenje na 40 - 40. Znova prednost za Slovenijo. Po dvojni napaki Grege znova izenačeno. Poljaka imata prvo meč žogo. Grega z winerjem ponovno izenačuje. Poljaka imata še drugo meč žogo. Še en odličen servis Grege in novo izenačenje. Grega z 12. asom ponovno v prednosti in dobljena je 21. igra.

 

Matkowski zanesljivo servira in izenačuje na 11 - 11. Zdaj bo serviral Blaž, ki servis dobiva na 0 in SLO ponovno vodi, tokrat 12 - 11. Zadnji niz traja že 94 minut. 

Servira Fyrstenberg, ki je prvi točki izgubil. Po dvojni napaki imata naša igralca tri meč žoge. Prve nista izkoristila. Drugo sta in Slovenija slavi.

 

Gledali smo odličen teniški obračun z veliko atraktivnimi potezami vseh štirih igralcev.

 

 

 

Wroclav, 2.2.2013

 

Danes čaka našo reprezentanco na Poljskem prva odločilna tekma. Samo zmaga v današnjem dvoboju dvojic nam še daje upanje za končni uspeh.

 

Grega ŽEMLJA in Blaž KAVČIČ se bosta pomerila z eno najboljših dvojic na svetu. Na drugi strani mreže bosta Marcin MATKOWSKI in Mariusz FYRSTENBERG.  Slednji je 17. na lestvici dvojic, Matkowski pa 18.

 

Kapetan Blaž Trupej je kljub temu, da gostitelji visoko vodijo, za STA povedal,  da se slovenska ekipa ne bo predala. "Ne glede na zaostanek se ne bomo predali in bomo ponovno igrali na zmago," je bil odločen Trupej. Kljub težavam s prehladom bo Grega ŽEMLJA skoraj zanesljivo nastopil.

 

"Igra dvojic bo pomemben dvoboj, glede na počutje pa bo dokončna odločitev padla jutri dopoldne, vendar mislim, da bomo nastopili v najmočnejši postavi. Kavčiču Janowicz in podlaga, ki je bila danes zelo hitra, ne ustrezata. Poleg tega je na začetku hitro izgubljal svoj servis, Janowicz pa ga je silil v napake. Kavčič je imel sicer vrsto priložnosti. Kar se drugega dvoboja tiče, pa je bil nekakšen 'masaker'. V tridesetih letih svoje teniške kariere takega dvoboja še nisem videl. Žemlja ni imel nobene priložnosti za odvzem servisa, to veliko pove. Kubot je bil že na treningih boljši od Janowicza, vendar kaj takega, ne glede na bolezen Žemlje, nisem pričakoval. Povprečna hitrost drugega servisa Kubota je bila prek 170 km/h, kar je bolje od najboljših igralcev sveta," je ocenil Trupej.

 

Vir: STA 2013

Grega Žemlja - Lucasz Kubot

Wroclav, 1.2.2013

 

 POLJSKA     SLOVENIJA    2   -   0
 
 Grega ŽEMLJA      Lucasz KUBOT *   3 - 6    2 - 6    0 - 6      

 

Srečanje je trajalo uro in pol. Tudi v tej tekmi je bil Poljak bistveno boljši pri začetnem udarcu. 

 

Grega Žemlja ima zdravstvene težave že tri tedne. "Počutim se dobro, ko pa začnem teči na igrišču v daljših izmenjavah, se začnem potiti in imam težave tudi z gibanjem v nogah. Kar nekaj časa se vse skupaj po virozi vleče in upam, da bo kmalu bolje," je pojasnil Žemlja. Kubot ga je povsem nadigral. "Skušal sem ostati z njim čim dlje v dvoboju, vendar mi ni uspelo najti pravega odgovora. Bil je veliko bolj agresiven in natančen. Mislim, da bom jutri ne glede na vse nastopil, ker želimo dati stoodstotno vse od sebe in iti po zmago. Sam bom v dvojicah lažje nastopal kot danes. Ni toliko izmenjav udarcev in manj je tekanja, zato mislim, da ne bo težav in bom lahko zaigral," je za STA povedal Grega Žemlja.

 

 

 

Blaž Kavčič - Jerzy Janowicz

 

 

POLJSKA SLOVENIJA     1   -   0

 

Blaž KAVČIČ             Jerzy JANOWICZ    3 - 6     3 - 6     5 - 7 

 

 

Srečanje je trajalo dve uri, Janowicz pa je bil uspešnejši predvsem pri začetnem udarcu.

 

"Slabo sem začel, to je bil prvi in največji minus v dvoboju. Dobro pa sem vračal servise tekmeca in to je bila moja najboljša točka dvoboja. Tu sem, mislim, presenetil tudi sebe. Vračal sem servise, ki jih je udaril z 240 kilometrov na uro, to je velika kvaliteta, toda na osnovni četrti sem bil za razred slabši, namesto da bi bil za razred boljši. Povsem drugače, kot sem pričakoval pred tekmo. Rezultat je zato tak, za nas neugoden, in bi težko več iztržil. Šele v tretjem nizu sem bolje serviral, veliko neposrednih točk sem dosegel iz servisa. Bil sem bolj prepričljiv v servisu in sem se počutil povsem enakovrednega, celo boljšega od Poljaka. Imel sem dve priložnosti za odvzem servisa v začetku tretjega niza, prvič je bilo zelo težko vrniti udarec in ni šlo, drugič pa priložnosti nisem izkoristil, kar je škoda. Če bi te majhne priložnosti unovčil, bi bilo lažje in bi lahko zadeve obrnil sebi v prid, seveda pa bi bila tudi v tem primeru zmaga še daleč. A vseeno lažje dosegljiva. Janowicz postaja nervozen, ko ga kdo lovi, in to bi bil lahko dodaten plus zame," je za Sportal Blaž Kavčič strnil uvodni dvoboj dneva.

Srečanje sta odprla Blaž Kavčič in Jerzy Janowicz

Ljubljana, 31.1.2013

 

 

V mestni hiši v Wroclavu je bil opravljen žreb vrstnega reda srečanj tekme Davisovega pokala med Poljsko in Slovenijo.

 

Srečanje sta ob 16. uri odprla naš drugi lopar Blaž KAVČIČ in prvi Poljak Jerzy JANOWICZ. Za njima bo na sporedu srečanje našega prvega igralca Grega ŽEMLJE in drugega poljskega igralca Lukasza KUBOTA.

 

V soboto bo srečanje dvojic. Za Slovenijo bosta igrala Grega ŽEMLJA in Blaž KAVČIČ, za Poljsko pa njihova najboljša dvojica Marcin MATKOWSKI in Mariusz FYRSTENBERG.

 

V nedeljo bosta še srečanji posameznikov, ko se bosta najprej pomerila Grega ŽEMLJA in Jerzy JANOWICZ, nato pa še Blaž KAVČIČ in Lukasz KUBOT.

Z razmerami na Poljskem smo zadovoljni. Organizacija tekme je na primernem nivoju, oba naša prva igalca pa sta pripravljena na posamična obračuna. Blaž KAVČIČ je sto procentno pripravljen, Grega ŽEMLJA, pa po dolgotrajnih težavah z virozo sicer še ne, a se zdaj počuti dobro in bo srečanje odigral po najboljših močeh. Podlaga v dvorani ni pretirano hitra, a po vsakem treningu postaja nekoliko hitrejša. Vsi smo dobro razpoloženi in z optimizmom čakamo začetek srečanja," je po žrebu povedal kapetan Blaž TRUPEJ.

 

 Žreb Poljska Slovenija -041       Žreb Poljska Slovenija -052
Žreb Poljska Slovenija -051 Žreb Poljska Slovenija -049
Žreb Poljska Slovenija -048 Žreb Poljska Slovenija -044
 Žreb dvorana 250  Žreb dvorana 250-2
   

 

Aljaž Bedene primoran odpovedati nastop na Poljskem

Ljubljana, 27.1.2013

 

Slaba novica prihaja iz tabora slovenske Davis cup ekipe.

Bedene Aljaž Davis cup 2013 525-5587 

Aljaž BEDENE je že na novinarski konferenci povedal, da je njegov nastop na Poljskem zaradi poškodbe zapestja vprašljiv. Njegova napoved se je žal uresničila saj je zdravniški pregled pokazal, da je obnovil staro poškodbo, ki mu trenutno onemogoča igranje.

 

Kapetan Blaž TRUPEJ je zato v reprezentanco poklical Tomislava TERNARJA.

 

Ternar Tomislav Davis cup 2013 525-6

 

Po drugi strani je razveseljivo, da je zdravstveno stanje Grega ŽEMLJE precej boljše in da je končno premagal virus, ki ga je staknil na Novi Zelandiji. Naša ekipa je že prispela na prizorišče tekme z ekipo Poljske v Vroclawu.

Tiskovna konferenca Davis cup ekipe

Ljubljana, 24.1.2013

 

Davis cup ekipa za Poljsko 2013_525

 

V prostorih Maxi cluba v Ljubljani je bila danes novinarska konferenca, na kateri se je predstavila slovenska Davis cup ekipa, ki bo 27.1.2013 odpotovala na Poljsko, na srečanje 1. kroga I. Evro/Afriške skupine Davisovega pokala.

 

Na tiskovni konferenci so se predsatvili vsi reprezentantje in pomočnik kapetana Žiga JANŠKOVEC.

 

Grega ŽEMLJA, Aljaž BEDENE, Blaž KAVČIČ, Mike URBANIJA in Žiga JANŠKOVEC so spregovorili o trenutni pripravljenosti, težavah s poškodbami in pričakovanjih na srečanju s Poljaki.

 

Slovenskemu tenisu začetek leta ni prizanesel. Najprej se je z odjavami in poškodbami srečala nova kapetanka v pokalu Fed Tina Pisnik, zdaj pa podobne težave pretresajo še moško reprezentanco.

 

Žemlja Grega-5611

 

Grega ŽEMLJA se že tri tedne ubada s skrivnostnim virusom, ki ga je staknil na Novi Zelandiji in zaradi katerega je moral predati dvoboja prvega kroga tako v Aucklandu kot Melbournu. Čeprav so mu zdravniki diagnosticirali virozo, ki naj bi minila ob jemanju vitaminov in antibiotikov, se njegovo stanje v treh tednih ni izboljšalo. Kot pravi sam, se v mirovanju dobro počuti, ko pa stopi na teren, se hitro utrudi in zadiha. Glede na to, da ga prvi dvoboj čaka že čez dober teden, je vprašljivo v kakšnem stanju bo stopil na teren. "Razmišljam tudi o odpovedi, hkrati pa upam, da se bo stanje izboljšalo in da bom lahko zaigral proti Poljski. Mislim, da je tekmec premagljiv, četudi ima na lestvici ATP višjeuvrščene igralce, bo nastopil na podlagi po lastni izbiri in pred domačimi gledalci," pravi Žemlja.

 

Aljaž Bedene-5587

 

Naslednja težava je Aljaž BEDENE, drugi najvišjeuvrščeni slovenski igralec na lestvici ATP (77.). Po prihodu iz Avstralije ga je namreč znova začelo boleti zapestje, s katerim ima težave že nekaj časa. "Upam, da ni ista poškodba, a glede na to, kako me boli, na kakšnem mestu in da so mi rekli, da se tovrstne zadeve rade ponovijo, sumim na najslabše. Po podrobnih zdravniških pregledih bom videl, kako in kaj," meni Bedene.

 

Mike Urbanija-5588

 

Poleg novinca v izbrani vrsti Mika Urbanije je zdrav in pripravljen na težke dvoboje le Blaž KAVČIČ. Tudi on je sicer iz Avstralije pripotoval izmučen, vendar mu je nekaj dni počitka odlično delo, tako da bo čez en teden brez dvoma pripravljen stopiti na igrišče. "Poljaki so favoriti, toda to morajo dokazati še na igrišču. Imamo svoje možnosti, a brez dvoma moramo biti zdravi in dati od sebe maksimum," pravi Kavčič.

 

Kavčič Blaž-5613

 

Na novinarski konferenci v Maxi klubu je kapetana Blaža Trupeja, ki si je privoščil nekaj dni oddiha, nadomestil njegov pomočnik in trener Žemlje Žiga JANŠKOVEC. "Stanje res ni rožnato, vendar o kakšnih zamenjavah ne razmišljamo. Mislim, da bomo v Vroclavu nastopili v najmočnejši postavi," je optimističen Janškovec.

 

Janškovec Žiga-5610

 

Poljsko bodo zastopali igralci, ki so že nekaj let uvrščeni v svetovni vrh. Prvo ime je Jerzy Janowicz, igralec z izjemno močnimi udarci, ki trenutno zaseda 26. mesto na svetu. Drugi lopar je Lukasz Kubot, 76. z lestvice ATP, dvojica Marcin Matkowski/Mariusz Fyrstenberg pa prav tako sodi med najboljše pare na svetu. Zmagovalec dvoboja Poljska - Slovenija se bo v drugem krogu aprila pomeril z Južnoafriško republiko, poraženec pa bo septembra igral za obstanek v prvi evroafriški skupini proti poražencu aprilskega dvoboja Rusija - Velika Britanija.

 

Vir:STA

 

Preberite tudi članek na Sportalu in Šport-tv.

 

Znani ekipi za obračun Davisovega pokala med Poljsko in Slovenijo

Ljubljana. 17.1.2013

 

Danes sta kapetana slovenske in poljske moške članske reprezentance objavila seznam igralcev na katere računata za februarski obračun v Wroclawu.

 

Od 1. do 3. februarja bosta v dvorani Centennial v Wroclawu, v I. Evro/Afriški skupini Davisovega pokala, na trdi podlagi (DecoTurf), merili moči Slovenija in Poljska. Zmaga bi Slovencem prinesla srečanje z JAR od 5.- 7.aprila 2013, tokrat na domačih tleh.

 

S slovenskim kapetanom Blažem TRUPEJEM bodo na Poljsko odpotovali Grega ŽEMLJA ( ATP - 58) , Aljaž BEDENE (ATP - 77), Blaž KAVČIČ (ATP - 93) in novinec v ekipi Mike URBANIJA (ATP - 1267). Ta si je mesto v ekipi priigral z dobrimi predstavmi na turnirjih serije Futures.

 

Urbanija Mike Slovan 2012

Mike URBANIJA bo debitiral v slovenski reprezentanci.

 

Kapetan Poljske ekipe Radoslaw SZYMANIK je za nastop prijavil Jerzya JANOWICZA (ATP-26), Lukazsa KUBOTA (ATP-76) ter specialista za igro dvojic, Marcina  MATKOWSKEGA (ATP DVOJICE - 16) in Mariusza FYRSTENBERGA (ATP DVOJICE - 15).

 

Ekipa se bo v Wroclawu zbrala 27.januarja 2013, kjer bo opravila skupne priprave.  


Za vse, ki bi želeli našo ekipo spremljati in vzpodbujati v Wroclawu, je Teniška zveza Slovenije pripravila cenovno dostopne pakete.

 

Odhod na prizorišče srečanja bo v petek 1.februarja 2013 zgodaj zjutraj izpred Hale Tivoli, povratek pa neposredno po zaključku zadnje tekme v nedeljo 3.februarja 2013.

 

Cena na osebo je 150€. V ceno je vključen transport s kombijem, 2 nočitvi v hotelu z zajtrkom (uradni hotel dogodka), vstopnice za vse tekme in sobotno druženje s slovenskimi reprezentanti.

 

Prijave sprejemamo v pisarni TZS do 29.januarja 2013 na el. pošto ziga.ham@teniska-zveza.si in tel. 031/710-303.

 

Tako ekipa kakor Teniška zveza Slovenije bo vesela vsakogar, ki bi želel našo ekipo podpreti.

 

 

Blaž Kavčič: Poljska bo velik test 

Ljubljana, 21.11.2012

 

Tirje mušketirji 525

 

Slovenska moška teniška reprezentanca se bo 1. februarja v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala pomerila s Poljsko. Kljub težkemu nasprotniku se Slovenci pred gostovanjem ne predajajo, obljubljajo vsaj obstanek v tej skupini, želijo pa si uvrstitve v svetovno skupino.

 

"Jaz mislim, da smo sposobni. Če pogledamo same uvrstitve, mislim, da smo z uvrstitvami na lestvici kar konkurenčni nekaterim reprezentancam v svetovni skupini. S tem, da se je treba zavedati, da bo Poljska vse prej kot lahek nasprotnik. Če si bomo hoteli zagotoviti napredovanje, bo mogoče ta tekma odločilna. V primeru zmage nas na nek način čakajo celo lažje tekme kot v prvem krogu," je o možnostih Slovenije razmišljal Grega Žemlja, najboljši slovenski posameznik na lestvici ATP.

 

"Kar se tiče interesa za reprezentančne nastope, lahko zase rečem, da sem se vedno, od svojega prvega nastopa do zdaj - tako nameravam tudi vnaprej - vseh reprezentančnih akcij udeležil. To mi res veliko pomeni - zastopati Slovenijo. Vedno sem takrat igral najboljši tenis oziroma se temu najbolj približal, takrat sem bil najbolj motiviran in tako načrtujem tudi zdaj za naslednjo sezono," je dodal trenutno 55. igralec sveta.

 

Aprila, ko je Slovenija v Johannesburgu s 4:1 izgubila proti Južnoafriški republiki in si priigrala obstanek v prvi evroafriški skupini, zraven ni bilo Aljaža Bedeneta, ki se je nastopu odpovedal zaradi lovljenja točk za lestvico ATP. S prebojem v elitno stoterico moškega tenisa bo v prihodnje tudi Bedene eno od orožij slovenskega kapetana Blaža Trupeja. "Za mene je bilo neugodno, ker sem branil zmago in točke s challengerja v Italiji. Mislim, da ne bi dobil neke priložnosti v Južni Afriki. Ker sta bila tam Blaž in Grega, se mi zdi, da je bila toliko lažja odločitev. Še vedno je bila težka odločitev odpovedati se reprezentanci ..." je dejal Aljaž Bedene.

 

Slovenija in Poljska sta se srečali v Davisovem pokalu pred osmimi leti, ko je bilo v Portorožu 3:2 za poljske igralce. Trije Poljaki so še vedno v reprezentanci, glavno orožje sedanje poljske reprezentance pa je Jerzy Janowicz, ki je nazadnje blestel na mastersu v Parizu.

 

"Zanesljivo upam, da Janowicz ne bo igral tako, kot je igral," je v šali dejal Blaž Kavčič in nadaljeval: "Mislim, da je Poljska en zelo velik test. Mislim, da so oni igralci, ki sodijo v svetovno skupino, sploh zdaj s temi rezultati. Imajo enega najboljših 'deblov' na svetu, dva vrhunska igralca, oba sta pod petdeset, če se ne motim ... Treba bo pokazati na igrišču, ampak mislim, da bo to zelo težka preizkušnja za nas. Kot je že omenil Grega, v primeru zmage nam bo naprej zanesljivo lažje. Je pa mogoče to eden težjih žrebov, ki smo ga lahko dobili.

 

Vir: STA

Davisov pokal 2013

Ljubljana, 19.9.2012

 

Davis cup ekipa Poljska 2013_525

 

V Londonu so danes izžrebali pare 1. kroga v 1. evroafriški skupini Davisovega pokala za leto 2013. Sloveniji je žreb namenil reprezentanco Poljske, prednost domačega igrišča pa dodelil Poljakom. Slovenci bodo tako od 1. - 3. februarja 2013 gostovali na Poljskem. Medtem, ko ima Slovenija tri, ima Poljska dva igralca v najboljši stoterici teniških igralcev. To sta Lukasz KUBOT, ki trenutno zaseda 76. mesto in Jerzy JANOWICZ, ki je trenutno na 85. mestu lestvice ATP. Tretji poljski igralec je trenutno na 225. mestu in to je Michal PRZYSIEZNY.

 

Ekipi Slovenije in Pojske  sta se doslej v tekmovanju za Davisov pokal pomerili dvakrat. Leta 2000 so na Poljskem slavili Slovenci, leta 2004 pa so našim z enako mero, obakrat je bil izid 3-2, vrnili Poljaki v Portorožu. 

 

Zmagovalec dvoboja bo v 2. krogu igral z ekipo Južnoafriške Republike. V primeru, da bo to naša ekipa, bo tekma v Sloveniji.

 

 

"Na papirju so Poljaki boljši tekmeci in favoriti. Jerzy Janowicz in Lukasz Kubot sta trenutno 61. in 67. igralec sveta, se pravi, da sta na lestvici višje od vseh naših. Poleg tega imajo trenutno tudi eno izmed najboljših dvojic na svetu, ki jo sestavljata Mariusz Fyrstenberg in Marcin Matkowski. Pa še tekma bo tekma pri njih, zagotovo na trdi podlagi. Jaz lahko zagotovim, da bomo v tej skupini ostali, saj bomo nato doma igrali proti Južnoafriški republiki, če pa premagamo Poljake, pa bomo zagotovo igrali kvalifikacije za svetovno skupino," pa nad žrebom ni bil najbolj navdušen kapetan reprezentance Blaž Trupej.

 

Vir: Sta, Daviscup.com

Zavarovalnica Sava tenis
Petrol BTC City Zavarovalnica Triglav, d.d. Telemach
autocommerce SŽ Športna loterija Zala ŽiherHiše Krka BigBang Vivo catering Kompas Medot NKBM MSIN Slowatch Perskindol Libra Babolat Slovenija Office&More Lenovo Artros
Teniška zveza Slovenije
Šmartinska 152
1000 Ljubljana
tel.: 01 430 66 90
fax.: 01 430 66 95
e-mail.: info@tenis-slovenija.si

©TZS, 2020. Vse pravice pridržane.